Restaurant: A BOUTEA (Lock Road)
Info:

2023-05-05 215 views
身為胡粉!見到胡總同花斑茶社合作❤️所以今日出開尖沙咀樂道做facial 梗係要去潮屋下啦白桃烏龍 $29 叫咗走糖,少冰第一次飲,茶底做得唔錯,紅茶嚟講唔節濃,好啱平時冇飲開茶既我,最中意係會飲到一粒粒既桃肉,相當唔錯!提提大家要非黑糖、非奶蓋、非熱飲、非荔枝玫瑰烏龍!如果大家都經開不妨一試!仲每間鋪佈置都會有唔同㗎!花斑茶社分店地址📌灣仔分店: 利東街B1/F B14舖📌銅鑼灣分店: 銅鑼灣駱克道470號地舖📌筲箕灣分店: 筲箕灣道393號形薈G09號📌康怡分店: AEON STYLE G11A號舖📌上環分店: 德輔道中272-284號興業商業中心地下📌西環分店: 堅尼地城士美菲路43號美菲閣商場📌尖沙咀分店: 尖沙咀樂道32-34號地舖 📌荃灣分店: 荃灣海之戀G33號鋪📌太子分店: 聯合廣場地下G25號舖📌黃埔分店: 九龍紅磡黃埔新天地第5及6期地庫📌旺角分店: 旺角登打士街41-43號地下📌新蒲崗分店: 新蒲崗崇齡街1-3號號威信樓地下 📌觀塘分店: 開源道63號福昌大廈地下A1舖📌元朗分店: 鳳琴街22號金龍樓地下20B舖📌淘大分店: 淘大商場一期地下G140號舖📌土瓜灣分
白桃烏龍

白桃烏龍 $29
叫咗走糖,少冰

提提大家要非黑糖、非奶蓋、非熱飲、非荔枝玫瑰烏龍!

如果大家都經開不妨一試!仲每間鋪佈置都會有唔同㗎!

花斑茶社分店地址
📌屯門分店(珀御):屯門良德街8號珀御地下G03號舖
📌屯門分店(城.點):屯門啟發徑8號城·點地下G2號舖
2023-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$29 (Other)
白桃烏龍
2023-04-28 220 views
收工經過花斑茶社,見到大大個教主牌😍😍即刻去打個卡先🤣🤣原來茶社新出左2款新口味飲品,幾吸引2款新口味分別為完熟蘋果冰茶 荔枝玫瑰烏龍完熟蘋果冰茶茶底可以揀烏龍或四季春我揀左四季春,茶底清淡d入面有粒粒既完熟蘋果粒, 好似煮過既蘋果, 口感偏軟,但唔會太甜,有好清香的蘋果味, 再配以清淡的四香春茶味餘韻, 是一杯很清新的果茶。荔枝玫瑰烏龍呢款的味道濃少少 玫瑰既味道好突出,花香撲鼻,仲食到玫瑰花瓣添 如果鐘意玫瑰花茶既朋友一定好鐘意依家出左膠袋徵費, 每個膠袋要俾一蚊,不過茶社既膠袋幾靚,而且仲幾厚實, 就算拎遠d都唔會穿唔會爛2款果茶同花茶味道都好清新,唔會膩亦唔會死甜(我揀左固定糖同冰架),味道清新細膩, 好有春天鳥語花香既感覺呀
收工經過花斑茶社,見到大大個教主牌😍😍
即刻去打個卡先🤣🤣

原來茶社新出左2款新口味飲品,幾吸引

2款新口味分別為
荔枝玫瑰烏龍

茶底可以揀烏龍或四季春
我揀左四季春,茶底清淡d

荔枝玫瑰烏龍
呢款的味道濃少少
玫瑰既味道好突出,花香撲鼻,仲食到玫瑰花瓣添
如果鐘意玫瑰花茶既朋友一定好鐘意

玫瑰

2023-04-26
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$28 (Dinner)
2023-04-22 222 views
自從呢幾年花斑茶社喺公司附近開張後,我地間唔中就會whatsapp落單買飲品,買到變咗VIP,最近花斑茶社推出新飲品,作為頭號粉絲嘅我第一時間走去買咗啦🤤完熟蘋果冰茶 🍎 飲品建議1小時內享用,即使融冰後仍然夠味,有切粒蘋果肉,真材實料。配搭四季春茶底,非常清香,帶有淡淡回甘荔枝玫瑰烏龍🌹 杯身顏色好吸引,有漸變色嘅效果,少女心爆棚。帶有荔枝果肉,正常冰同甜更飲到玫瑰嘅香甜,大大杯好抵飲平時花斑茶社仲會有唔同嘅應援,近期有姜濤慶生活動,姜糖記得去支持呀🍬

完熟蘋果冰茶 🍎

荔枝玫瑰烏龍🌹

行尖沙咀Shopping梗係要配返杯手搖飲🛍️ 最近新推出嘅兩杯飲品岩曬春日既感覺💐 清新既水果味主題仲用左啖啖果肉🍉 配上一向招牌嘅茶底🍵 整體感覺好清新🌱⭐️ 完熟蘋果冰茶 🍎⭐️ 荔枝玫瑰烏龍 🌹兩杯都充滿花果香嘅感覺💕 蘋果冰茶可以揀茶底我就揀咗紅茶☕️ 比較濃郁嘅茶味中和一下清甜嘅果肉 荔枝玫瑰烏龍就帶淡淡的花香🌷 After Taste 都充滿香氣⭐️ 花斑茶社 (樂道) (尖沙咀)📍尖沙咀樂道32-34號地舖

⭐️ 完熟蘋果冰茶 🍎
⭐️ 荔枝玫瑰烏龍 🌹

⭐️ 花斑茶社 (樂道) (尖沙咀)
📍尖沙咀樂道32-34號地舖
TakeAway
花斑茶社 @abouteahk 📍尖沙咀樂道32-34號地鋪呢排天氣好熱🔥想飲手搖茶消暑見到花斑茶社🥤出咗兩款新茶飲飲完覺得唔錯👍🏻大家可以試下啊。茘枝玫瑰烏龍冰茶固定冰度同甜度 ~ 飲落甜度適中用上荔枝果肉、玫瑰花瓣🌹帶點微甜💖鳥龍茶茶底濃香~茶飲口味清甜👍🏻。完熟蘋果冰茶四季春呢款冰茶🧊可以自選茶底~ 紅茶 / 四季春可供選擇✨我揀左四季春~茶味淡香~配上完熟蘋果果肉~好好飲😙#hkfoodie #hkkol #hongkong #igfood #foodies #hkeat #美食情報 #香港美食#手搖茶 #美食推介 #foodie #美食 #好食推介#茶飲 #果茶 #花茶 #玫瑰茶 #蘋果茶
花斑茶社 @abouteahk
📍尖沙咀樂道32-34號地鋪

呢排天氣好熱🔥想飲手搖茶消暑
見到花斑茶社🥤出咗兩款新茶飲
飲完覺得唔錯👍🏻大家可以試下啊

。茘枝玫瑰烏龍冰茶
固定冰度同甜度 ~ 飲落甜度適中
用上荔枝果肉、玫瑰花瓣🌹帶點微甜💖
鳥龍茶茶底濃香~茶飲口味清甜👍🏻

。完熟蘋果冰茶四季春
呢款冰茶🧊可以自選茶底

~ 紅茶 / 四季春可供選擇✨
我揀左四季春~茶味淡香~
配上完熟蘋果果肉~好好飲😙

2023-04-18 98 views
之前間中都有飲花斑茶社,近排有新系列🍎完熟蘋果冰茶四季春💰$28有豐富蘋果果肉、維生素C,飲落清甜不俗氣,除咗四季春茶底之外,仲可以揀紅茶,整體好啱夏天消暑啊🌷荔枝玫瑰烏龍💰$29荔枝、玫瑰、烏龍三個味道又夾又清新,仲可以安神養顏㖭,啱晒男男女女享用
之前間中都有飲花斑茶社,近排有新系列

🍎完熟蘋果冰茶四季春💰$28

🌷荔枝玫瑰烏龍💰$29
🍴黄金烏龍 $21 加芝士奶蓋+$8 +$5 寒天 = $34 無糖去冰 (6/10)寒天偏硬,爽口有口感,茶味幾香都濃,但少少澀味,芝士奶蓋份量唔算多,質感係濃厚嘅,有少少奶香味同埋輕微嘅芝士味,一啲都唔會鹹,不過味道比較淡,普通🤣推薦指數: 6/10唔知係九龍灣呢間冇咁好飲,定係其他分店都係一樣質素,但真係冇乜好飲茶飲🥲

推薦指數: 6/10
2023-03-11 444 views
唔知有無人都好鐘意Jeff 🤣今日經過花斑茶社見到超多Jeff既寫真咁岩今個月係佢既Birthday Month我就同朋友一齊入去叫左杯手搖飲, 順便打下卡平時都好鐘意飲佢地既黑糖珍珠厚鮮奶, 除左有靚靚既黑糖花紋,黑糖同奶既比例岩岩好, 而且鮮奶特別濃厚mix埋d黑糖, 就每啖都飲到黑糖加奶而且d 珍珠用黑糖處理過, 軟糯得嚟又好Q彈另外, 朋友就揀左新出既焙茶鮮奶雖然偏深色, 但同樣有好靚既漸層飲落焙茶味茶味好出, 好香濃
唔知有無人都好鐘意Jeff 🤣
今日經過花斑茶社見到超多Jeff既寫真
咁岩今個月係佢既Birthday Month
我就同朋友一齊入去叫左杯手搖飲, 順便打下卡

平時都好鐘意飲佢地既黑糖珍珠厚鮮奶,
除左有靚靚既黑糖花紋,
黑糖同奶既比例岩岩好, 而且鮮奶特別濃厚
mix埋d黑糖, 就每啖都飲到黑糖加奶
而且d 珍珠用黑糖處理過, 軟糯得嚟又好Q彈

另外, 朋友就揀左新出既焙茶鮮奶
雖然偏深色, 但同樣有好靚既漸層
飲落焙茶味茶味好出, 好香濃
2023-03-03 332 views
今日天氣忽然好熱好想飲杯bubble tea既凍飲咁岩見到公司附近開左間花斑所以就叫左杯解渴見前面幾個人都叫白桃鳥龍好似好出名咁 所以都跟住叫微糖少冰岩岩好!茶底比一般既鋪頭都清香~

今日天氣忽然好熱
好想飲杯bubble tea既凍飲
咁岩見到公司附近開左間花斑
所以就叫左杯解渴
見前面幾個人都叫白桃鳥龍
好似好出名咁 所以都跟住叫
微糖少冰岩岩好!
茶底比一般既鋪頭都清香~
2022-12-06 1144 views
講真,在香港地要找到好飲的奶蓋真的非常之難,特別是芝士奶蓋,因為又要不能太鹹,又要不能太甜,又要不能太過博和口的話是10分難做到的,而我認為花斑茶社就絕對能夠做到這一點,今次選擇左佢哋嘅奶蓋四季春同埋奶蓋綠茶,兩杯都令到我十分之驚喜,個人認為佢哋嘅招牌四季春係真係幾襯佢哋嘅奶蓋,一開始會飲到奶蓋嘅滋味,中間會飲得多啲係嗰個茶嘅味道,以最咪飲到最後嘅話就會係兩者完美交融嘅味道。而且我真係好鍾意呢一間嘅原因就係佢嘅製作速度真係非常之快,好推薦
2022-09-28 1331 views
花斑茶社嘅奶蓋非常出色呢一個事實相信大家都知道,所以每次經過花斑茶社都會買一杯奶蓋茶嚟飲。今次經過尖沙咀呢一間嘅花斑茶社係用OpenRice點餐,然後再喺度囉,點咗餐行咗大概1分鐘就到達,非常近地鐵站,而且速度亦都非常之快,去到已經幾乎唔駛等咁滯,不過好搞笑嘅係隔籬嗰間台式飲品店同花斑茶社嘅顏色同名都非常之相似,所以差啲去錯咗隔籬嗰間,今次嗌咗紅茶加奶蓋,嗌咗少甜,甜到剛剛好,加上本身芝士奶蓋已經有甜味,中和返變得非常之好飲,誠意推薦花斑茶社嘅奶蓋茶。
2022-08-06 2294 views
前幾天吃完午飯後,突然好想喝台式飲品,便在尖沙咀找到花斑茶社🙊之前有在外送平台點過,所以記憶中的印象也是不錯。本來在糾結要點黑糖系列還是芋圓🤔最後點了\虎斑芋圓-黃金茶底/等待了5分鐘左右,期間還聽到店員跟收銀處的同事說:沒芋圓了還心想:看來芋圓是熱門選擇!最後出來的飲品:😯😯😯😯原.來.芋.圓.是.甜.品!接到的時候有一點無奈…畢竟,我原本打算可以在路上喝著回公司。😪包裝算穩固,回去路途沒有滲漏😉份量裝滿整個容器!△虎斑芋圓的黃金茶底是烏龍奶茶我點了無糖,店員告知配料會有糖水,所以味道上是微糖。配料有:芋圓、仙草、黃金珍珠、珍珠、紅豆、芋頭芋圓口感Q彈♡黃金珍珠不是平時黑糖珍珠般煙韌仙草份量也蠻多的🤤芋頭份量反而偏少🥲還有紅豆和珍珠整體味道不錯的,價錢來說也是正常($38)當然本來是打算買飲品,變了甜品朋友都跟我說可以用吸管把他喝掉😶(但畫面上來說,也太滑稽了吧🙈)下次會太看清楚Menu了🙈再度光顧機會:🔸🔸🔸🔸(5分為滿分)

之前有在外送平台點過,所以記憶中的印象也是不錯。

本來在糾結要點黑糖系列還是芋圓🤔
最後點了\虎斑芋圓-黃金茶底/

等待了5分鐘左右,期間還聽到店員跟收銀處的同事說:沒芋圓了

還心想:看來芋圓是熱門選擇!

最後出來的飲品:

😯😯😯😯

原.來.芋.圓.是.甜.品!

接到的時候有一點無奈…

畢竟,我原本打算可以在路上喝著回公司。😪

包裝算穩固,回去路途沒有滲漏😉

份量裝滿整個容器!

△虎斑芋圓的黃金茶底是烏龍奶茶
我點了無糖,店員告知配料會有糖水,所以味道上是微糖。

配料有:芋圓、仙草、黃金珍珠、珍珠、紅豆、芋頭

芋圓口感Q彈♡
黃金珍珠不是平時黑糖珍珠般煙韌

仙草份量也蠻多的🤤

芋頭份量反而偏少🥲
還有紅豆和珍珠

整體味道不錯的,價錢來說也是正常($38)

當然本來是打算買飲品,變了甜品

朋友都跟我說可以用吸管把他喝掉😶
(但畫面上來說,也太滑稽了吧🙈)

下次會太看清楚Menu了🙈

再度光顧機會:🔸🔸🔸🔸
(5分為滿分)
2022-07-18 1690 views
一向鍾意台灣飲品同埋食芋圓,之前試過花斑茶社好多次,一直都覺得幾好。食過花豹芋圓一直念念不忘,可惜近日發現花斑差咗☹️今次同樣係尖沙咀分店外賣花豹芋圓。App 內嘅圖係咁嘅👇🏻但我收到嘅外賣係咁嘅👇🏻唔用匙羹撩起嘅話,只會見到奶茶同有幾pat 仙草浮面,根本唔會見到芋圓、紅豆等配料☹️我明白影相永遠都靚過真實,但呢個真係失真得太過離譜啦!我上次食都唔至於配料少到咁☹️雖然味道同價錢係一樣,但分量真係少咗好多,真係好失望😣

可惜近日發現花斑差咗☹️今次同樣係尖沙咀分店外賣花豹芋圓。

App 內嘅圖係咁嘅👇🏻

但我收到嘅外賣係咁嘅👇🏻
花豹芋圓

我明白影相永遠都靚過真實,但呢個真係失真得太過離譜啦!

Delivery
2022-06-27 1813 views
夏日炎炎熱辣辣, 出街一定要飲杯野降溫, 個人對沖調飲品相當挑剔, 好少可會回頭幫襯。而呢間即沖茶飲店絕對係值得回頭其中之一。今日經過都要買返杯飲下。呢間選擇都幾多, 而且都幾多人幫襯, 只係企係度等製作時果幾分鐘, 都聽到唔少apps order。今次揀咗黑糖珍珠厚鮮奶, 虎紋做得好明顯, 挺身掛杯,呢款冇甜度同冰量選擇, 但整體適量, 非常接受。飲之前攪拌平均, 珍珠份量剛剛好, 質感軟糯, 唔係中心為生粒煙韌果隻,選用牛奶公司鮮奶, 入口香滑, 配上陣陣黑糖, 唔會過甜, 值得推介!
今日經過都要買返杯飲下。
今次揀咗黑糖珍珠厚鮮奶, 虎紋做得好明顯, 挺身掛杯,
呢款冇甜度同冰量選擇, 但整體適量, 非常接受。
黑糖珍珠厚鮮奶
2022-06-26
黑糖珍珠厚鮮奶
2022-06-07 1345 views
大熱天時口痕痕想飲杯野就叫左葡萄柚四季春冰茶+寒天🤩入面食到粒粒葡萄柚果肉 絕對唔係糖漿茶底揀左四季春 茶味香濃唔會俾葡萄柚遮左加埋寒天 絕對係夏天熱辣辣消暑涼物之前黎都有試過黑糖珍珠鮮奶🤩黑糖珍珠煙韌但唔係淋好有口感
大熱天時口痕痕想飲杯野
就叫左葡萄柚四季春冰茶+寒天🤩