2019-08-07 33 views
一周过去了一半,不过感觉像是到了周五一样。晚上得吃一顿好的,弥补一下低潮的心情💢还记得当初去深井吃过一次烧鹅,记忆犹新。今天特意过来,试试壹 燒鵝,果然没有让我失望:)我点了一个双拼鸭腿叉烧饭,加了咸蛋,自制三宝饭😂好吃过当年宿舍餐厅一百倍!蜜糖叉烧肉嫩香甜可口,配上一口白饭,特别有深井的情怀,如果对面有深井的美景,那就完美了。烧鹅入味,不肥不腻,肉质紧致,皮薄肉厚!绝对值得一试。不过,就是米饭🍚有一点点硬,也许是特意这样搭配,才不会让人觉得腻的!好食物就有好心情,果然没错!其实一顿饭,是不是精心准备的,吃一口就知道🍜🥰永远用心去做事情,享受着当下的快乐,就是最好的结果。不是吗?欢迎大家一起分享快乐生活:)

烧鹅入味,不肥不腻,肉质紧致,皮薄肉厚!绝对值得一试。

欢迎大家一起分享快乐生活:)
2019-08-06 317 views
壹+燒鵝 當月尾錢花光時,又想食高質美食,呢間餐廳絶對幫到你。此餐廳源自深井,燒鵝已經係一絶,其他晚飯小菜也不錯,價錢又好公道!今次食咗以下食物:-燒鵝單點碟頭飯,HK$46燒鵝係呢度的招牌菜,源自深井,燒鵝到枱時依然熱辣辣,充滿燒烤味,香味撲鼻,肉質柔軟,鵝味充足,白飯吸收了鵝油,非常美味。註:例湯另加$4,涷飲加$6,特飲加$8晚餐,梅菜蒸鯇魚飯,HK$48鯇魚非常新鮮,絕對唔係隔夜貨。魚肉鮮甜,肉質不散,確係美味佳餚。註:包湯及熱飲,凍飲加$3灼菜,HK$18!可走油,菜質新鮮,又爽口。這餐廳,價錢非常公道。剛剛今天有客包場(樓上可包場),八卦一問店員,原來包場每位只係$150,最少10位可成團,好抵,仲有卡啦OK設備添,紅酒自備又唔使開瓶費⋯⋯Woow總推介評分:7.5/10
壹+燒鵝

今次食咗以下食物:-

燒鵝單點碟頭飯,HK$46

註:例湯另加$4,涷飲加$6,特飲加$8

晚餐,梅菜蒸鯇魚飯,HK$48

註:包湯及熱飲,凍飲加$3

灼菜,HK$18!可走油,菜質新鮮,又爽口。

總推介評分:7.5/10

燒鵝單拼飯
梅菜蒸鲩魚
灼菜
特飲
好少嚟開呢頭,朋友帶路,話呢度開咗間好正食燒鵝既,一於黎試吓!裝修好新穎,一支都唔似以前食開燒臘嘅鋪頭!入到鋪頭,店員都好熱情招呼,安排左座咗之後,店員介紹返佢哋嘅燒味,原來係自家製仲有自家廚房!師傅仲經驗豐富!我哋叫咗下庄燒鵝,燒腩仔拼豉油雞,凍檸茶同鹹檸七,另外帶咗兩碗白飯!我一放低已經流晒口水,見到個皮脆卜卜,肉眼睇都知道啲肉好嫰滑,一咬落口肉汁爆曬出嚟,用啲汁撈飯真係超正!佢哋主打燒鵝啦,點知連燒腩仔同豉油雞都做得好出色!燒腩仔皮脆肉滑,肥瘦岩岩好!豉油雞非常入味而且滑到不得了!加杯鹹檸七真係不得了!

2019-08-01 42 views
同男朋友逢星期四都在港島區食晚飯,但我太夜收工,見到呢一間有開,就入去試下好搞笑隻燒鵝公仔😂Menu本來想叫二人餐,但係驚太豐富食唔晒,所以散叫,結果份量都係偏多😳女仔既話應該要叫少飯。想叫瀨粉,但因為太夜啦,得番白飯叉燒單拼,我特別request要燶少少,半肥瘦切既比例幾好,唔錯重點係$88燒鵝脾飯,鵝肉滑嫩,鵝味濃,而且好大份灼菜 $18,新鮮同埋爽口👍🏻熱飲加$4,但有啲非一般的選擇,例如呢杯係花梨果纖蜜,甜甜地又幾清新凍既蘆薈西柚果纖蜜就比較似柚子蜜埋單$151,acceptable

好搞笑隻燒鵝公仔😂

Menu

重點係$88燒鵝脾飯,鵝肉滑嫩,鵝味濃,而且好大份

灼菜 $18,新鮮同埋爽口👍🏻

凍既蘆薈西柚果纖蜜就比較似柚子蜜

埋單$151,acceptable

今晚早收同媽媽撐枱腳!好耐無食燒鵝,而媽媽又鍾意食叉雞。咁都俾我搵到間出奇蛋。佢既二人餐望落去幾抵食,重點係有得三拼!三拼就要左燒鵝,油雞同叉燒!聽老闆講佢地源自深井,啲燒味都自家製的!小菜就包六十蚊以內既,選擇唔算太多,而部份會重疊左燒味既雞呀叉燒之類。我地就揀左生炒骨。第一樣黎左杯野飲先。之後就到好期待既燒味!佢俾勁大碗飯,我叫佢減俾我,減完都仲咁大碗。燒味份量以二人餐黎講幾多,好抵食!而且IG落都幾靚!燒味整體黎講唔算勁肥,不過值得讚係燒鵝肉算幾滑,而叉燒我覺得仲好過個鵝,半肥瘦亦都幾香。如果可以做到熱辣辣咁上就完美了。生炒骨熱住上,抵讚。菠蘿量多,個骨都炸都幾好,推介。灼菜好在唔洗講個醬都另上,屬健康之選。佢既周圍環境係一間偏潮既燒味店。句goose food to good mood幾搞笑。佢既服務係正正常常咁啦。媽媽食完之後都開心豬,仲話有機會試下是日精選。四十八蚊既晚餐,勁抵。總括黎講,係實惠之選啦。平過太興既價錢喎...絕對係港島街坊既好選擇。
今晚早收同媽媽撐枱腳!
好耐無食燒鵝,而媽媽又鍾意食叉雞。
咁都俾我搵到間出奇蛋。

佢既二人餐望落去幾抵食,重點係有得三拼!

三拼就要左燒鵝,油雞同叉燒!
聽老闆講佢地源自深井,啲燒味都自家製的!

我地就揀左生炒骨。

第一樣黎左杯野飲先。
二人套餐(檸水)

之後就到好期待既燒味!
佢俾勁大碗飯,我叫佢減俾我,減完都仲咁大碗。
二人套餐(三拼)

燒味份量以二人餐黎講幾多,好抵食!
而且IG落都幾靚!
如果可以做到熱辣辣咁上就完美了。
二人套餐(三併)

生炒骨熱住上,抵讚。
菠蘿量多,個骨都炸都幾好,推介。
二人套餐(生炒骨)

灼菜好在唔洗講個醬都另上,屬健康之選。
二人套餐(灼菜)

佢既周圍環境係一間偏潮既燒味店。
句goose food to good mood幾搞笑。

佢既服務係正正常常咁啦。
媽媽食完之後都開心豬,仲話有機會試下是日精選。
四十八蚊既晚餐,勁抵。

總括黎講,係實惠之選啦。
平過太興既價錢喎...絕對係港島街坊既好選擇。

2019-08-01
$158 (Dinner)
二人套餐(檸水)
二人套餐(三拼)
二人套餐(三併)
二人套餐(生炒骨)
二人套餐(灼菜)
2019-07-31 158 views
天后的燒味是新開的,這裡是必試燒味的,自家製的!下午茶餐好抵食,$30幾蚊就有飯配飲品了,好吸引!服務員好親切友善,送餐好快又主動收碟;環境光亮又簡約的設計,有燒鵝的、游水假魚的擺設,好有心思的設計;坐位舒服好軟的梳化。點了一個一人餐(包括:雙拼燒味、涼拌雲耳青瓜配熱例湯或飲品)1. 雙拼燒味:選擇了燒鵝及叉燒。燒鵝外皮燒得好香脆好薄,唔肥唔膩,鵝肉香嫩易咬,鵝味香濃;叉燒肥瘦剛好,軟腍的叉燒好軟好味,甜香的醬汁配上香軟白飯,好正好夾!2. 涼拌雲耳青瓜涼拌青瓜入味爽脆又多汁,酸酸甜甜好健康開胃!雲耳大小剛好,黑色爽脆,通血管又健康又有口感!3. 熱例湯好夠熱的,材料有紅蘿蔔、黃皮瓜,好清甜唔會咸,飲完無口渴無味精的湯水!健康甜美!
天后的燒味是新開的,這裡是必試燒味的,自家製的!

下午茶餐好抵食,$30幾蚊就有飯配飲品了,好吸引!

1. 雙拼燒味:
一人餐
雙拼燒味

2. 涼拌雲耳青瓜

3. 熱例湯

2019-07-30
$88 (Tea)
一人餐
雙拼燒味
2019-07-29 144 views
女朋友唔得閒陪我,又到我自己出動搵好野食既時候。今日經過天后,發現到一間新餐廳,主打深井燒鵝,我就入去試試啦!餐廳環境好舒服好乾淨,餐牌仲好精緻。我叫左燒鵝脾燒腩仔雙拼瀨粉。燒味是餐廳自家燒製,燒鵝脾味道超驚喜!燒鵝肉嫩非常多肉汁,外層仲燒到卜卜脆架!肉質好滑嫩,食到停唔到口呀!燒腩仔燒到脆卜卜,肉質帶啲油脂,入口鬆化咸香!我仲叫左紅棗果纖蜜,好滋潤。