2019-09-05 67 views
今日去左天后做野,同同事做到好夜,😋所以一齊食埋晚飯先回家。行行下,🧐發現呢頭都幾多燒鵝食,挑起左條癮,好想食!😍咁岩見到呢間d燒味幾靚,而且好多人食,所以就揀呢到!😈等一次用apps點餐,佢個apps 都幾體貼,好多customise 嘅選項都有。呢到食野好經濟!💰價錢好相宜,除左燒味外,仲有小菜同晚市餐等,都好抵食!我地叫左個1️⃣二人餐,有菜、三拼燒味、小菜、飯同野飲!2️⃣飲品選擇都幾多3️⃣叉燒、燒鵝同油雞😍Highly recommend 佢嘅燒味,真係好好味!服務員話原來佢d燒味係❗️自家制❗️食左一陣有人叫燒鵝飯都冇得賣lu,賣曬。好在黎得快。4️⃣西蘭花XO醬炒蝦頭小菜都唔差呢個好好味!蝦好大粒,又多。

我地叫左個1️⃣二人餐,有菜、三拼燒味、小菜、飯同野飲!
2️⃣飲品選擇都幾多

3️⃣叉燒、燒鵝同油雞😍

4️⃣西蘭花XO醬炒蝦頭
小菜都唔差呢個好好味!蝦好大粒,又多。

Type of Meal
Dinner
來到天后永興街的燒味餐廳,雖然它的位置實在不太理想,但是憑著標榜自家燒製燒味也值得一試。我們點了原隻燒鵝脾飯($88)、蜜汁义燒飯($35)及2杯特飲 (各+$8)。店內設有自助點餐,掃描QR code 連上指定網頁就可。原隻燒鵝脾飯 ($88)原隻燒鵝髀飯的價錢很吸引,大大隻燒鵝脾連飲品$100有找。燒鵝脾是傳統的燒法及調味,也很有肉汁。蜜汁义燒飯 ($35)义燒感覺略帶乾,調味還不錯,肉汁也可以好些。飲品是正常水平。畢竟附近同類食店的競爭頗多,它能否順利站穩陣腳就要看實力了。

店內設有自助點餐,掃描QR code 連上指定網頁就可。

原隻燒鵝脾飯 ($88)

蜜汁义燒飯 ($35)
义燒感覺略帶乾,調味還不錯,肉汁也可以好些。

飲品是正常水平。

2019-08-29
$69.5 (Dinner)
2019-09-04 56 views
估唔到咁細間小店,落單居然都有system, 仲要好方便,就咁掃個QR code就入到介面入邊每個項目都有好多人性化option可以揀,例如叉燒都可以揀肥叉,瘦叉同半肥叉👍🏻👍🏻.大部份燒味飯都係$30幾40左右有交易🔹二人套餐 $138👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑👱🏻‍♀️:🌕🌕🌕🌗🌑1️⃣燒味三拼 (拼燒鵝或原隻雞脾+$20)黎之前就已經有聽聞呢間餐廳嘅燒味係自家燒製,師承深井燒鵝店,咁有乜理由唔嗌燒鵝呢?除左燒鵝,叉燒都係自家燒既,必點喇,再要多個貴妃雞,perfect池.整體黎講,燒味色水好靚,燒得幾香,肉唔會鞋得黎亦唔乾身,唯一係燒鵝肥左少少,略多肥膏.原本見香妃雞唔係主打,對佢冇乜期望,竟然有驚喜,肉嫩有鮮雞味。平時如果d雞要咁嫩,通常骨位都會血淋淋,但佢竟然無,處理得唔錯。雖然冇加錢,但好好彩咁有雞髀位😍.2️⃣小菜一款加多$12叫左個原價$72既黃金蝦,鹹蛋黃茸多到覆蓋晒啲蝦,夠濃味重口味,蝦本身又炸得好脆,不過就唔算特別新鮮彈牙。講真正價未必會嗌,但配餐食好抵.3️⃣白飯兩碗除咗要飯都可以轉要其他粉面4️⃣灼菜/雲耳青瓜5️⃣例湯或茶啡

大部份燒味飯都係$30幾40左右有交易
🔹二人套餐 $138
👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
👱🏻‍♀️:🌕🌕🌕🌗🌑
1️⃣燒味三拼 (拼燒鵝或原隻雞脾+$20)

2️⃣小菜一款
3️⃣白飯兩碗
除咗要飯都可以轉要其他粉面
4️⃣灼菜/雲耳青瓜
5️⃣例湯或茶啡
2019-09-03 30 views
朋友話天后新開左間食燒鵝既餐廳,性價比高又好食,港島區食燒鵝既都係買少見少,所以就同朋友去試下~去燒鵝店主抗緊要必叫燒鵝啦~我地就叫左個燒鵝飯($46)滿滿好有光澤既燒鵝鋪喺飯面,呢個價錢咁既質素絕對係驚喜!鵝皮燒得好脆好均勻,肉質鮮嫩,好味!再嚟個叉燒燒鵝飯($48)叉燒燒得勁香,而且肥瘦均勻,正。我地仲叫左個鼓油王炒鵝腸($58),鵝腸超級爽口,用鼓油炒好惹味,令我地停唔到口!👍👍👍👍
朋友話天后新開左間食燒鵝既餐廳,
性價比高又好食,
港島區食燒鵝既都係買少見少,
所以就同朋友去試下~
去燒鵝店主抗緊要必叫燒鵝啦~

我地就叫左個燒鵝飯($46)

再嚟個叉燒燒鵝飯($48)
叉燒燒得勁香,而且肥瘦均勻,正。

2019-09-03 24 views
This place used to be some Taiwanese joint but not anymore.It is now a goose joint specializing in roasted goose.The motto was interesting: GOOD FOOD IS GOOSE MOOD!Other cute stuff:As this place specializes in goose, how could I not order goose.Leg is more expensive in Chinese terms because the meat is considered better which I do agree with but the chicken and ducks in HK are usually anorexic.Anyway, tried the leg and breast to compare.To be honest, I thought the breast was better and the fact

Other cute stuff:

To be honest, I thought the breast was better and the fact that the goose here is anorexic the goose breast isn't as tough as you would expect.
It was good that I asked for it without the sauce as it can be quite oily or too sweet hence ruining the rice.

The goose leg was ok but anorexic as expected so it was bony with lots of skin.

I think the experience for the goose leg would have been better if it hadn't been chopped up.
Overall, in Hong Kong terms, the goose breast is a better choice as you are guaranteed some meat to eat.

To finish, had the salted lemon soda and I liked the way I was given a whole salted lemon that was intact!
2019-09-02 20 views
好少過去銅鑼灣嘅我,今日就約咗朋友。朋友同我介紹位於維園附近有一間新開嘅燒味。價錢唔貴,而且仲主打係深井燒鵝。仲要自家製造,咁梗係要去食下啦。提一提,係度仲可以手機落單,都幾方便。環境舒適,而且可以上樓。兩個人就最簡單帶咗個二人餐已經好足夠。一個雪耳青瓜,三併燒味,一個小菜,小菜嘅方面都好多選擇,最後我地就揀咗西蘭花炒蝦球,仲有兩個飯同埋兩杯野飲。雪耳青瓜涼拌除咗雲耳之外,仲有青瓜。兩者爽口但入味味道酸酸甜甜作為餐前小食好開胃三併燒味第一併我哋揀咗成間店嘅主打燒鵝加咗$20有燒鵝髀第二併就係切雞第三就併燒肉果然無失我預期-燒鵝髀外表香但肉質實唔會有油膩感-燒肉肥瘦合適-切雞不會老,讚一個西蘭花炒蝦球蝦球新鮮彈牙西蘭花🥦配上xo醬好惹味總括來講,兩個人150唔使,就可以食到燒味,小菜,涼拌,仲有野飲。性價比唔錯。
好少過去銅鑼灣嘅我,今日就約咗朋友。
朋友同我介紹位於維園附近有一間新開嘅燒味。

價錢唔貴,而且仲主打係深井燒鵝。
仲要自家製造,咁梗係要去食下啦。

提一提,係度仲可以手機落單,
都幾方便。
環境舒適,而且可以上樓。

兩個人就最簡單帶咗個二人餐已經好足夠。
一個雪耳青瓜,三併燒味,一個小菜,
小菜嘅方面都好多選擇,
最後我地就揀咗西蘭花炒蝦球,
仲有兩個飯同埋兩杯野飲。

雪耳青瓜

涼拌除咗雲耳之外,仲有青瓜。
兩者爽口但入味

果然無失我預期

-燒鵝髀外表香但肉質實
唔會有油膩感
-燒肉肥瘦合適
-切雞不會老,讚一個
西蘭花炒蝦球

蝦球新鮮彈牙
西蘭花🥦配上xo醬好惹味

• 燒鵝
2019-09-01 760 views
雖然天文台掛左一號風球,但天氣仍然唔錯,天朗氣清,所以決定趁週日同老公去維園逛逛,然後再去天后覓食。由於大家都無 idea 想食乜,提議去附近橫街找找,喺永興街見到有間叫「壹•燒鵝」的食肆,餐廳門面光猛,櫥窗內掛滿了燒鵝和各式燒味。燒鵝和油雞,賣相非常吸引,隻隻外形都脹卜卜,肥美又有光澤,反正還沒想到吃甚麼,就一於入內試試。 店內地方不大,不過入座後發現原來餐廳佔地兩層,另設有樓上雅座,而這天我倆就被安排坐在地面一層。餐廳裝潢走小清新風格,以木系為主,配上一室湖水綠椅子,色調柔和,視覺上非常舒服。店主很有心思,牆上掛了一些趣緻的燒鵝裝飾,適合大家用來影相呃 Like。由於這天是假日,加上剛過了午市繁忙時間,店員話廚房師傅已經落左場,所以午市只有堂食燒味及飲品類等供應。餐廳設有 QR Code 自助點餐系統,客人可以透過手機數碼點餐平台自助落單。聽店員講,店裡的燒味全部都是餐廳內自家燒製,所以水準有一定保證。我哋揀左原隻燒鵝髀飯 ($88) 同燒腩仔拼玫瑰豉油雞瀨粉 ($41),另外再配左香滑凍奶茶 (+$6) 及凍檸茶 (+$6)。原隻燒鵝髀飯 ($88),鵝髀大大隻,上桌時已經斬件,
原隻燒鵝髀飯 ($88),鵝髀大大隻,上桌時已經斬件,方便客人享用。鵝皮非常香脆,肥瘦均稱,入口啖啖油香。鵝髀肉亦很有水準,醃得入味,肉質嫩滑,入口沒有鵝膻味,肉汁豐富,而且最正就係價錢夠大眾化, $88 就已經有全髀配飯,平足某些名店一半有多,十分抵食。
至於燒腩仔拼玫瑰豉油雞瀨粉 ($41) 食味亦不俗,豉油雞熟度剛好,肉質嫩滑,甚至連雞皮的油脂都特別甘香,入口滑嘟嘟又惹味。燒腩仔亦恰如其份,件件都切得大小均一,皮也燒得甚脆,咬下卜卜有聲,加上脂肪及瘦肉層層相間,食落既有肉汁又有豬肉的肉香,完全無渣,質素不錯。
聽店員講,餐廳晚市有小菜供應,有機會會嚟試下。
2019-09-01
$70.5 (Lunch)
2019-09-01 22 views
燒鵝專門店成行成市,要突圍而出,除了食物質素外,還要花點心思。天后新開的壹燒鵝,又是以燒鵝作招徠,此外,有別於一般燒臘店,竟然用手機點單,方便又快捷。店面雖小,但裝潢新穎,座位闊落,坐得很舒服,亦有別於其他燒鵝專門店的擁擠環境。老公點了燒鵝脾瀨粉鵝脾大大隻,肥瘦均勻,肉質鬆化,不錯!我吃叉燒瀨粉半肥瘦叉燒,醃得入味,脂肪燒得甘香,同樣肉質鬆化。瀨粉彈牙👍🏻配凍飲,兩人埋單才$135。平靚正之選!

老公點了燒鵝脾瀨粉

鵝脾大大隻,肥瘦均勻,肉質鬆化,不錯!

我吃叉燒瀨粉

配凍飲,兩人埋單才$135。平靚正之選!
2019-08-25
$70 (Dinner)
2019-08-28 72 views
燒鵝是我最喜的燒味之一,最近留意到有食評介紹這裡,今天下午便來到一試。來到才想起之前曾經在這𥚃吃過台灣菜,不過原來已經改變成為壹、燒鵝。燒鵝瀨$46,燒鵝皮脆肉嫩,還帶點䁔意,燒鵝醎度適中,可以帶起燒鵝的味道。叉燒燒鵝米粉$50,叉燒肥瘦適中,配合美味的燒鵝,就成為港式燒味雙拼的佼佼者。凍飲鴛鴦加$6,咖啡和奶茶味道適中。油菜$18,菜心又嫩又爽脆,加點蠔油,令到菜味層次豐富。雲耳青瓜$23,雲耳和青瓜都是很爽口,配合酸酸甜甜的醋,就令胃口大開。

凍飲鴛鴦加$6,咖啡和奶茶味道適中。

油菜$18,菜心又嫩又爽脆,加點蠔油,令到菜味層次豐富。

2019-08-27 83 views
話說死黨突然話想食燒鵝,咁我就揀左依間新潮型格既燒味舖!一去到門口,已經覺得同平時既好唔同,門口既射燈同店內既裝修,唔講都唔知佢原來係一間燒味舖!依間既燒味係餐廳裡面自家燒製,主打蜜汁叉燒同燒鵝,咁我就嗌左個二人餐,可以揀三款燒味,仲配埋雲耳青瓜、一碟小菜同兩杯餐飲!除左主打既燒味仲揀左玫瑰豉油雞,先講燒鵝,鵝皮燒得好香,鵝肉既肉質幾嫩滑,好有深井既味道!叉燒就揀左半肥瘦,肥瘦勻稱、鹹甜適中,豉油雞有驚喜,一聞就有玫瑰露既香味,咬落雞肉既肉質好嫩滑,值得一試!雲耳青瓜酸酸甜甜,中和左燒味既油膩感,小菜揀左炸蟹鉗,炸得夠香脆,整體質素唔錯,套餐好抵食,每人都唔洗$80,值得推介!
話說死黨突然話想食燒鵝,
咁我就揀左依間新潮型格既燒味舖!
一去到門口,已經覺得同平時既好唔同,
門口既射燈同店內既裝修,
唔講都唔知佢原來係一間燒味舖!
依間既燒味係餐廳裡面自家燒製,
主打蜜汁叉燒同燒鵝,
咁我就嗌左個二人餐,
可以揀三款燒味,
仲配埋雲耳青瓜、一碟小菜同兩杯餐飲!
除左主打既燒味仲揀左玫瑰豉油雞,
先講燒鵝,鵝皮燒得好香,
鵝肉既肉質幾嫩滑,好有深井既味道!
叉燒就揀左半肥瘦,肥瘦勻稱、鹹甜適中,
豉油雞有驚喜,一聞就有玫瑰露既香味,
咬落雞肉既肉質好嫩滑,值得一試!
雲耳青瓜酸酸甜甜,中和左燒味既油膩感,
小菜揀左炸蟹鉗,炸得夠香脆,
整體質素唔錯,套餐好抵食,
每人都唔洗$80,值得推介!
燒味三拼
雲耳青瓜
2019-08-26
$79 (Dinner)
燒味三拼
雲耳青瓜
今天帶小米到救世軍捐贈物品後,小米看到餐廳店門掛著的燒鵝,就想在這裡晚餐~食燒鵝。看到店門晚餐的價格合理,所以我倆入內就座。就座後,先著小米到洗手間洗手。原來樓上有雅座,聽講有客人包場品酒。  燒鵝飯  這是散點的,五十個大洋有找。 以燒鵝上庄為主,有鵝胸和飛天脾。燒鵝一般要配梅子醬,但自己喜歡原汁味鵝肉,不沾醬。唯有燒鵝皮,一定會配梅子醬,以其酸味去除燒鵝皮的油膩。不過墊底的白飯才是精髓所在。白飯伴有鵝汁,即是燒鵝在風乾前,釀在鵝肚裡的醃料,有柱侯醬,五香粉,酒,八角等材料。雖然偏鹹,但是小時候特別喜歡將這個鵝汁撈米粉/瀨粉。白飯有了燒鵝汁,真係好好味!慢慢食呀食,把大半碟白飯都消滅了! 鹹蛋肉餅飯   這是<含綺your炳>的朋友,<含等your炳>鹹蛋肉餅,是即點即蒸。小米卻埋怨:點解要等咁耐? 剛蒸好的鹹蛋肉餅碟邊熱辣辣,所以要另加一個碟子隔熱。菜心 大大碟菜心,只是十几個大洋,價格合理。嚐過肥美多肉的燒鵝後,就要來一份青菜,幫助消化。菜心莖很甜,没有那個芥辣味/苦味。小米嚐過一支菜心莖後,竟然主動夾多几條。   註:小米遺傳了敏銳的味覺,常表示蔬菜有苦味。  正正因為那個苷味
看到店門晚餐的價格合理,所以我倆入內就座。
就座後,先著小米到洗手間洗手。
原來樓上有雅座,聽講有客人包場品酒。
燒鵝飯
這是散點的,五十個大洋有找。
以燒鵝上庄為主,有鵝胸和飛天脾。
燒鵝一般要配梅子醬,但自己喜歡原汁味鵝肉,不沾醬。
唯有燒鵝皮,一定會配梅子醬,以其酸味去除燒鵝皮的油膩。
不過墊底的白飯才是精髓所在。
燒鵝飯
雖然偏鹹,但是小時候特別喜歡將這個鵝汁撈米粉/瀨粉。
白飯有了燒鵝汁,真係好好味!
慢慢食呀食,把大半碟白飯都消滅了!
鹹蛋肉餅飯
小米卻埋怨:點解要等咁耐?
剛蒸好的鹹蛋肉餅碟邊熱辣辣,所以要另加一個碟子隔熱。
菜心
大大碟菜心,只是十几個大洋,價格合理。
嚐過肥美多肉的燒鵝後,就要來一份青菜,幫助消化。
菜心莖很甜,没有那個芥辣味/苦味。
小米嚐過一支菜心莖後,竟然主動夾多几條。
註:小米遺傳了敏銳的味覺,常表示蔬菜有苦味。
正正因為那個苷味,所以小米十分抗拒食蔬菜。
而這次小米肯食菜,就証明菜心是甜的。
檸七
肉餅飯套餐的飲品。
小米長大了,懂得先以紙巾把鋁罐抺乾淨,還會自行開罐,把汽水倒進杯子裡!
老火湯
肉餅飯套餐的中湯。其實職員也多拿一碗送給我呢!
真係老火湯,連雞腳也煮得軟棉棉了。
不過小米在餐前已經享用一大碗老火湯了。
在嚐過肉餅飯後,還想來多碗老火湯。
小米竟然為了老火湯放棄檸七!

今天很幸運,有抵食的晩餐,小米為了飲老火湯而放棄檸七,又肯食菜。
真是還得神落!
Other Info. : 救世軍家品店真係好多新奇事物,有如尋寶一樣。 當中有玩具車,小米很想要。 不過,要小米先捐出家中的舊玩具,騰出額外空間,才會買新玩具囉! 鬼叫屋企係得豆腐膶咁細咩!
Type of Meal
Dinner
2019-08-15 44 views
香港,廣東燒味斬料文化普及。今日嚟到一間食燒味嘅餐廳今日嚟到一間食燒味嘅餐廳,店名以燒鵝命名。而燒鵝在燒味中有着尊貴的地位。菜牌有一人餐,二人餐,價格公道。另外亦有散叫。今次總共嘗試四種燒味,燒鵝,油雞,叉燒,燒腩仔。叉燒肥中有瘦,又滑又香。燒鵝,甘香皮脆多肉。燒腩仔,外皮酥脆,脂肪軟滑,瘦肉入味。跟一人套餐有一大碟青菜,確保有足夠纖維攝取。有益健康。柚子蜜,冰涼,係熱天嘅清泉。但又唔會成杯冰。店內裝飾有街頭風味,與傳統燒味文化互相碰撞,令人耳目一新。有兩隻金牌燒鵝毛公仔非常有趣。
香港,廣東燒味斬料文化普及。
菜牌有一人餐,二人餐,價格公道。另外亦有散叫。
今次總共嘗試四種燒味,燒鵝,油雞,叉燒,燒腩仔。
叉燒肥中有瘦,又滑又香。
燒鵝,甘香皮脆多肉。
燒腩仔,外皮酥脆,脂肪軟滑,瘦肉入味。
跟一人套餐有一大碟青菜,確保有足夠纖維攝取。有益健康。
柚子蜜,冰涼,係熱天嘅清泉。但又唔會成杯冰。
店內裝飾有街頭風味,與傳統燒味文化互相碰撞,令人耳目一新。
有兩隻金牌燒鵝毛公仔非常有趣。
2019-08-14 38 views
呢日黎到天后按摩完想搵啲嘢快食 見到呢間茶餐廳幾乾淨舒服就入咗去坐裝修好有特色🤣睇下menu先 👇🏻嗰職員(唔知係咪老闆)特別同我地推介自家製燒味 我地就叫咗個二人餐試一試啦▪️燒味三拼 我地就揀咗油雞 // 燒鵝 // 叉燒(瘦叉)▪️生炒骨(例牌)▪️油菜一碟(走汁)▪️兩碗白飯▪️兩杯餐飲 // 餐湯呢間燒味店嘅燒味都算出色 睇啲相就知燒嘅火候啱啱好 最怕食到黑曬嘅叉燒..味道啱啱好值得一試😌整體來講食物質素都幾好 餐廳環境乾淨 裝修唔似普通茶餐廳 原來佢有兩層 唔使驚無位 咁岩今晚樓上有人生日包場仲請咗一啲歌手駐場 🤣

裝修好有特色🤣

睇下menu先 👇🏻

▪️燒味三拼
我地就揀咗油雞 // 燒鵝 // 叉燒(瘦叉)

▪️生炒骨(例牌)

▪️油菜一碟(走汁)

▪️兩碗白飯
▪️兩杯餐飲 // 餐湯

值得一試😌

• 燒味
同女女快閃天后食lunch,呢間燒味舖正正係巴士站落車個位,平時坐巴士經過都見到。店面同一般燒味舖無異,但裡面別有洞天。外面望以為鋪頭細細,無裝修,行入去先見到咁令,咁有心思。佈置得有點cafe feel, 梳化位舒適,仲有cushion。樓上還有一層,可以包場開party。我叫了呢度出名的燒鵝髀飯,另加隻鹹蛋。餐廳係源自深井陳記燒鵝,而且所有燒味都是店內自家燒製,所以食物質素有一定保證。燒鵝髀啖啖肉,皮香肉嫰,送飯食既滋味又飽肚。女女就食油雞髀拼燒腩仔飯,油雞超滑溜,熟度剛剛好,骨頭中僅有點紅,雞肉剛剛熟係最滑的,加杯凍阿華田,完美的午餐!

燒鵝髀啖啖肉,皮香肉嫰,送飯食既滋味又飽肚。

2019-08-11
2019-08-09 341 views
香港人其中一樣最引以為傲既都莫過於「燒味」生為香港人 由出世開始就同「燒味」結下不解之緣何解? 生舊「叉燒」好過生你 我想總比香港人精神之類既名言更早出現在各人的腦海之中 我也不例外 所以生在世 民以食為先的大前題下經常會食得到「燒味」四尋好「燒味」又確實燒味真係令到國際遊人都要過黎朝拜一下即使求其搵一家都會比到你「第一次的感動」由街坊燒臘舖食到連鎖大酒家 好味真係不止一家 但令我引象迴盪的非深井味道莫熟 深井燒鵝 令人難忘 食後滿足 但因路途遙遠 並不能經常品嚐同伴侶途經天后 又到晚飯時間 忽然口痕出現「燒味」癮發現多了一間新進「燒味」舖 型格裝修 但傳出了傳統的內涵更加的是 其名字最打動我 要我將佢吞噬兩個人 與其要諗食咩 不如聽下店員推介二人餐的奧祕 湯飯燒味三併加多個小菜跟油菜仲送多兩杯飲品 只不過係$138 +20(燒鵝)香港島地段天后區域 真係好難搵得到 燒味三併 選擇了 玫瑰豉油雞 燒鵝 同埋 蜜汁叉燒份量有驚喜 色澤亮眼 飽滿又夠肉地 目測都會是新鮮的出品玫瑰豉油雞 令我唔太喜愛出街食油雞都讚了一下雞肉滑嫩 雞皮更是爽口 入味非常 肥膏油脂極少 但仍造得到軟滑彈口感 真
香港人其中一樣最引以為傲既都莫過於「燒味」
生為香港人 由出世開始就同「燒味」結下不解之緣

我也不例外 所以生在世 民以食為先的大前題下
經常會食得到「燒味」四尋好「燒味」
又確實燒味真係令到國際遊人都要過黎朝拜一下
即使求其搵一家都會比到你「第一次的感動」
由街坊燒臘舖食到連鎖大酒家 好味真係不止一家

更加的是 其名字最打動我 要我將佢吞噬

兩個人
與其要諗食咩 不如聽下店員推介

二人餐的奧祕 湯飯燒味三併加多個小菜跟油菜

仲送多兩杯飲品 只不過係$138 +20(燒鵝)
香港島地段天后區域 真係好難搵得到

有點豬頸肉的爽口鬆軟感 很高質

另外的是小菜部份
點了一個開胃菜 京都豬扒
菠蘿酸甜 加上京都汁 軟林的豬扒
真的可以來多一個白飯呢!!

油菜當然是清清味蕾的一個重要關鍵
爽口不過灼過龍的口感 就是適中

超出預期的一頓晚餐
深井的味道 再追求是每一次品嚐過後所計劃的事

2019-08-05
$80 (Dinner)