2023-03-19 1252 views
香港人工作忙碌,生活緊張,中午食飯時間緊迫,餐廳大排長龍,不想排隊浪費時間,我會選擇外賣飯團。主打台式飯團外賣的阿杏飯團分店越開越多,己遍布港九新界,最近試了觀塘新開分店。手作飯團有多款口味選擇,還有多款台式飲品。飯團都是即叫即製, 非常新鮮,下單後大約等幾分鐘就可取,獨立包裝方便又衛生。芝士雞扒飯團 $43嫩滑多汁雞扒配著脆脆的油條、芝士、生菜和豬肉鬆等,飯粒選用補血又可抗氧化的紫糯米,增加黏性,濕潤煙韌有咬口,趁熱吃更感溫暖軟糯。由於飯團餡料豐富,吃一條已非常飽肚。芝士煙肉飯團 $43飯糰用料實在,份量澎湃,包裹著煙肉、勁量芝士、肉鬆、脆油條、生菜等重量級餡料。飯粒握得緊密,不易散開,軟硬適中,咬起來感受到滿滿的配料和糯米合為一體,一口就有多重層次口感。黑糖珍珠奶茶 $29茶香和茶味俱全,甜度不高,珍珠下得夠足料,質感粉糯QQ,煙韌彈牙。手作紅豆奶茶 $29將港式紅豆冰融入到奶茶當中,奶香和茶味俱全,混合熬得起沙的紅豆。
芝士雞扒飯團 $43
手作紅豆奶茶 $29
2023-03-19
芝士煙肉飯團
手作紅豆奶茶
喺忙碌嘅日子裏面冇時間坐低食食飯團就係最方便😆🍙🍙今次試咗觀塘嘅~阿杏飯團~有驚喜😎有驚喜😎好大個飯團啊!😱仲要好多餸😆👍🏻我哋叫左⭐️新宿燒汁牛扒飯團 $38 ⭐️熊本烤腸飯團 $36每個飯團外面都係紫米好健康🌱入邊有菜肉鬆⋯爆多餡料😆👍🏻食一個真係好飽,又抵👍🏻另外,我哋再叫咗兩杯嘢飲🥤🥤⭐️四季春加珍珠 $26⭐️黑糖珍珠奶茶 $29四季春茶味又真係幾香🌱飲品同飯團呢個價錢有呢個質素😎真係冇投訴🥰
喺忙碌嘅日子裏面冇時間坐低食食飯團就係最方便😆🍙🍙
今次試咗觀塘嘅~阿杏飯團~
有驚喜😎有驚喜😎
好大個飯團啊!😱仲要好多餸😆👍🏻
我哋叫左⭐️新宿燒汁牛扒飯團 $38

⭐️熊本烤腸飯團 $36

每個飯團外面都係紫米好健康🌱
入邊有菜肉鬆⋯爆多餡料😆👍🏻
食一個真係好飽,又抵👍🏻
另外,我哋再叫咗兩杯嘢飲🥤🥤
⭐️四季春加珍珠 $26
⭐️黑糖珍珠奶茶 $29

四季春茶味又真係幾香🌱
飲品同飯團呢個價錢有呢個質素😎真係冇投訴🥰

「阿杏飯團」喺觀塘開分店啦🥳🥳新店以外賣為主🥡,主打即叫即製手作爆餡飯團同台式飲品~附近返工既朋友又多一個選擇❤️❤️🍙熊本烤腸飯團 $36✨呢個係佢地既招牌口味,要試試😋😋裡面有台灣烤腸、肉鬆、菜圃、生菜、沙律醬等食材,好豐富!!台灣腸香口juicy,味道甜甜地好開胃~配埋煙煙韌韌的紫糯米一齊食,夠哂飽肚👍🏻👍🏻🍙芝士雞扒飯團 $43✨呢款都唔錯!裡面有雞扒、芝士、油炸鬼、肉鬆、生菜、沙律醬等~~雞扒大大塊,肉質嫩滑!仲有鹹香芝士同肉鬆,好邪惡🤤🤤不過略嫌芝士唔夠拉絲🤏🏻,味道濃啲仲好食❤️❤️飲品方面,我地叫左仙草奶茶大滿貫($33)🧋同現萃桂花烏龍($29)🍹~~仙草奶茶大滿貫有齊仙草、珍珠同椰果,口感好豐富!!現萃桂花烏龍茶味清香🌿,甜度啱啱好~正😋😋
「阿杏飯團」喺觀塘開分店啦🥳🥳

🍙熊本烤腸飯團 $36✨
呢個係佢地既招牌口味,要試試😋😋
裡面有台灣烤腸、肉鬆、菜圃、生菜、沙律醬等食材,好豐富!!

🍙芝士雞扒飯團 $43✨
雞扒大大塊,肉質嫩滑!仲有鹹香芝士同肉鬆,好邪惡🤤🤤
不過略嫌芝士唔夠拉絲🤏🏻,味道濃啲仲好食❤️❤️

仙草奶茶大滿貫有齊仙草、珍珠同椰果,口感好豐富!!
現萃桂花烏龍茶味清香🌿,甜度啱啱好~正😋😋
2023-03-15 65 views
網紅蟹肉飯團 $ 39新宿燒汁牛扒飯團 $38多種口味飯團,外賣之選🥰蟹肉飯團,🦀由蟹肉和米飯製成的,搭配上醬汁和蔬菜,味道非常鮮美。👍紫米飯做得非常糯,搭配上鮮美的蟹肉和醬汁,整個🍙的味道非常協調。第二個係🥩燒汁牛扒飯團,味道非常濃郁。牛肉燒得非常入味,🐮口感豐富。現萃桂花烏龍清茶,🍵這杯清茶口感非常清新,茶味十分清香,而且加入了桂花的香氣,讓整個茶喝起來更加香甜。黑糖珍珠奶茶,🧋這杯奶茶非常濃郁,奶香十足,而且還加入了黑糖珍珠,讓整杯奶茶更加豐富。
網紅蟹肉飯團 $ 39
新宿燒汁牛扒飯團 $38

多種口味飯團,外賣之選🥰

2023-03-13 77 views
今次要推介呢間阿杏飯團比大家,佢地最近係觀塘開左新分店,繼續提供即製爆餡飯團,做完facial食個飯團做下午係放假既小確幸~🌟新宿燒汁牛扒飯團 ($38)呢個燒汁牛扒係小店既招牌飯團之一,牛扒份量都幾多,食落非常juicy,惹味又多汁🌟熊本烤腸飯團 ($36)呢款烤腸飯團都好高質,飯團選用既係泰國紫糯米,口感軟糯又有嚼勁,比起用白飯做既飯團較健康,加入肉鬆、香脆油條、火腿、香菇、沙律醬等配料,口感豐富🌟手作紅豆奶茶 ($29)奶茶香滑,配合紅豆好香甜,推介🌟元氣豆漿 ($18)朋友叫左杯豆漿,飯團配豆漿都好perfect,下次要試埋其他口味既飯團先得~

做完facial食個飯團做下午係放假既小確幸~

🌟新宿燒汁牛扒飯團 ($38)

🌟熊本烤腸飯團 ($36)

🌟手作紅豆奶茶 ($29)
奶茶香滑,配合紅豆好香甜,推介

🌟元氣豆漿 ($18)

2023-03-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)
2023-03-08 122 views
平時係觀塘放lunch又唔想食咁大碟飯,經過見到有間新開既飯團店🍙🍙🍙,原來係暖粒粒既台式飯團啊。即刻去試下先!啲飯團好夠份量,入面嘅紫米好特別,同啲牛扒、脆脆、生菜同埋肉鬆配合得好好,好豐富好飽足。牛扒煎得啱啱好,肉質嫩滑,好好食。啲配料份量勁夠,啲味道都好平衡,唔會太濃唔會太淡。除咗呢個牛扒飯團,我仲加咗一杯四季春,原來而家做緊有套餐85折,啲茶就正常水準,不過加埋野飲有折都幾抵丫。仲見到有幾款飯團,尤其係有蟹肉飯團,等我下次返黎再試埋其他飯團先
新宿牛排飯團
2023-03-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
新宿牛排飯團
想食阿杏好耐一直都冇機會🥹依家開左係觀塘終於可以成日食到啦😍今日就同兩個同事去左買lunch🫶🏻-🐷🥩廣島黑椒豬扒飯團 $38🦀🍙網紅蟹肉飯團 $39🧀🐣芝士雞扒飯團 $43啲飯團好大個 超爆多料 仲多過啲飯呀😎🤤而且佢地係用紫米煲飯 真係好健康💖店舖用紙包住 仲會幫手切開一半先 好方便食黑椒豬扒飯團比較濃味 鹹鹹地推薦重口味人士🤭雞扒都好正 芝士可以做到拉絲😍-🧋黑糖珍珠奶茶 (L) $29🫖現萃桂花烏龍 (L) $29 加料燒仙草+$5🍼黑豆芝麻漿(熱) $20另外我地仲每人叫左杯飲品黑糖珍珠奶茶🧋叫左少糖 甜度啱啱好珍珠都好Q好有咬口😍桂花烏龍茶走糖加燒仙草都好match仲好健康添烏龍嘅茶味好濃 啱晒我😌黑豆芝麻漿係加左芝麻嘅黑豆漿☺️養生又好飲☺️

想食阿杏好耐一直都冇機會🥹

烏龍嘅茶味好濃 啱晒我😌
黑豆芝麻漿係加左芝麻嘅黑豆漿☺️養生又好飲☺️
2023-03-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
今同朋友一齊試阿杏飯團😍😍😍我叫左阿杏芙蓉鹹蛋飯團,真係好好味!😋😋😋飯團有炸物,脆肉鬆,鹹蛋黃,用紫糯米包裹,再加上啲紫菜,🥬個個食材都好豐富,好好食!味道唔會太鹹,啖啖都好夠味🥰🥰🥰朋友叫左芝士雞扒飯團🐓🐓🧀🧀阿杏芝士雞扒飯團係朋最愛嘅之一!飯團有炸物,肉鬆,芝士,雞扒,指雞扒好大件,用啲紫糯米包裹,再加上啲紫菜,個個食材都好豐富,好夠味,令人嘆為觀止。今次佢重試咗紅豆奶茶,味道好香濃。一定要介紹俾朋友食!😋下次再試下其他先🤤
今同朋友一齊試阿杏飯團😍😍😍

朋友叫左芝士雞扒飯團🐓🐓🧀🧀

一定要介紹俾朋友食!😋下次再試下其他先🤤

芙蓉鹹蛋飯團
2023-03-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)
芙蓉鹹蛋飯團
2023-03-06 84 views
裝潢風格似是日式飯團🍙,其實並不是。而是熱辣辣類似粢飯的飯團,餡料比相像中多,並不只有飯和選擇的餡,還有不少配料,以一名成年男性來說是足夠份量。暫時只吃過牛扒還有蟹柳,可惜還未販賣全部系列,以後會再去嘗試。價值相對便宜,一般外面吃飯差不多至少要60以上,而不到40蚊的飯團再加上飲品還有折扣,相當化算
2023-03-06 54 views
星期六又係搵男朋友lunch時間佢成日覺得我買好多野佢食今次買個飯團唔會好多喇啩~阿杏飯團喺駱駝漆新開張方便附近一眾打工仔飯團選擇有成11款有肉有素選擇👍最正係仲有即磨養生飲品一個營養午餐就係咁簡單!飯團同飲品都係即製所以成品熱辣辣!不過預要等少少時間飯團已預先分半所以食得好方便兩款飯團都係用紫米造成外面再圍上紫菜除左主料外仲會有啲生菜絲同脆脆入面好豐富👍新宿燒汁牛扒飯團有一大塊牛扒唔會好韌燒汁香濃網紅蟹肉飯團入面係大蟹柳唔好睇以為飯團唔夠飽點知半個已經打爆左男朋友個雀仔胃下次買一個share就夠了😂😂我另外買左紫薯玫瑰露入口溫暖甜度不高仲會食到花瓣碎嘅感覺幾特別男朋友就飲黑糖珍珠奶茶無揀甜度都唔會太甜似乎都係一個相對健康嘅選擇😂
星期六又係搵男朋友lunch時間
佢成日覺得我買好多野佢食
今次買個飯團唔會好多喇啩~

阿杏飯團喺駱駝漆新開張
方便附近一眾打工仔
飯團選擇有成11款
有肉有素選擇👍
最正係仲有即磨養生飲品
一個營養午餐就係咁簡單!

飯團同飲品都係即製
所以成品熱辣辣!
不過預要等少少時間

無揀甜度都唔會太甜
似乎都係一個相對健康嘅選擇😂
2023-03-04
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-03-05 59 views
最近見呢間台灣過江龍 - 台式飯團好紅咁~所以我都黎湊個熱鬧黎試下佢先😋店內飯團選用紫糯米 - 好處係膳食纖維高、鉀、鈣,以及豐富的維生素B1、B2、葉酸、皮層含有花青素纇色素,還有抗衰老的保健功效,又被稱為「長壽米」。而食起來口感就是台灣人常說Q軟彈牙 !芝麻八爪魚飯團 $36網紅蟹肉飯團 $39唔好睇佢細細個咁,飯團好有份量多料係裡面、配料很搭,紫糯米飯團一層完美包好餡料,一啖食到哂所有料,包裝精美店員細心切好勁方便食。四季春 $21燒仙草茉莉 $29食飯團仲可唔點埋野飲,四季春清香回甘幫助解膩;燒仙草茉莉就有大大件燒仙草相當滿足。若果趕時間唔坐得低食飯,推介買左飯團食一定有質素地填飽到個肚。📍阿杏飯團(駱駝漆大廈) 地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖
最近見呢間台灣過江龍 - 台式飯團好紅咁~
所以我都黎湊個熱鬧黎試下佢先😋
而食起來口感就是台灣人常說Q軟彈牙 !

芝麻八爪魚飯團 $36
網紅蟹肉飯團 $39

四季春 $21
燒仙草茉莉 $29

📍阿杏飯團(駱駝漆大廈)
地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖
2023-02-21 110 views
當知道觀塘有店後就覺得必定要試, 因為朋友介紹旺角店係超級好味由旺角買回去馬鞍山都仲係熱辣辣, 但當試完觀塘店後就令我大失所望今次已經俾咗第二次機會, 但都仲係未試到所謂的媽媽的味道第一次試正值試業時我可以諒解, 但係今天所試的飯團完全係冇溫度, 冷冰冰的
今次已經俾咗第二次機會, 但都仲係未試到所謂的媽媽的味道
2023-02-21
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
2023-02-16 160 views
腳程5分鐘左右買返上舖頭食~的確重熱嘅我1個女仔🧍🏼‍♀️平日都唔算細食都真係食唔晒~份量係飽足嘅👍🏻配料亦豐富--紫米飯、雞扒、芝士、肉鬆、脆油條碎、生菜、火腿、沙律醬等~配搭亦好食只係芝士慢慢成固體再食就費勁暫時食過2次,第1次係嗌牛扒飯團+仙草茉莉,呢度嘢飲都相對健康,無糖今次嘅粟米汁就真係無豆X大王同2+X好飲~因為本人好喜歡飲粟米汁🌽應該呢度暫時都可以停停,有機會才再幫襯👋🏻
腳程5分鐘左右買返上舖頭食
~的確重熱嘅
只係芝士慢慢成固體再食就費勁
2023-02-10 167 views
雖然比想像大份而且得實在,但可惜牛扒量少,其他肉鬆和炸物太多。再加上他的燒仙草奶茶,仙草叫吸到兩條⋯ 而且是短的。 就是太少了,不值得。所以我未必會再買他的飯團食了。

2023-01-29 248 views
今午逛街,遇上此店開張,就買了個黑椒豬扒飯糰試試,每個38元,送冰茶一杯,性價比高。大大件的熱飯糰包上紫菜,用紫米包著四塊窄身長條豬扒,又有一些薄脆增加層次感,頗有特色和新鮮感,味道和口感都很好,我一定會回頭試試其他款式的!