🩵觀塘·阿杏飯糰🩵呢間台式飯糰小店 主打即叫即製🥰🥰更選用紫糯米 健康之餘更加軟糯煙韌而且仲有好多味道俾大家選擇有好幾間分店 主要做外賣生意😗Menu上可以揀單點/套餐(大大杯野飲)唔好睇圖以為好細個咁🤣但我同朋友仔一人一半都已經好滿足如果細食嘅朋友真係分到兩餐啱哂觀塘區嘅打工仔 夠晒飽肚又方便😎新宿燒汁牛扒飯糰 $40牛扒好夠厚身大大件 內裏咬落有肉汁燒汁微甜夠惹味 同比較淡嘅紫糯米好夾再有埋沙律醬更上一層樓👍🏻👍🏻入面仲有脆卜卜油炸鬼 口感更加豐富紫糯米軟糯煙韌 配埋薄薄紫菜幾好食😏每個飯團都已經幫你切開一半 非常貼心芝麻八爪魚飯糰 $38使用日式芝麻八爪魚 以特製醬汁調味😋大大粒既八爪魚仔🐙 有3-4隻加入埋沙律酱有啲似食緊日本壽司 好特別難得佢地咁有創意 成日加入新口味✨大家絕對可以試下 飽足指數爆滿😉橙意滿滿 $36叫咗2杯小店主打 香甜飽滿嘅甜橙+綠茶入口清甜 帶點綠茶回甘 超清爽🤪🤪🔥炎炎夏日最適合叫杯清爽飲品解暑一下鴨屎香檸茶 $36鴨屎香茶底香味獨特 飲落去清香撲鼻 配埋檸檬味道更清新 解渴解膩而且唔會好澀👌🏻😉
🩵觀塘·阿杏飯糰🩵

呢間台式飯糰小店 主打即叫即製🥰🥰
更選用紫糯米 健康之餘更加軟糯煙韌
而且仲有好多味道俾大家選擇
有好幾間分店 主要做外賣生意😗

Menu上可以揀單點/套餐(大大杯野飲)
唔好睇圖以為好細個咁🤣

鴨屎香茶底香味獨特 飲落去清香撲鼻
配埋檸檬味道更清新 解渴解膩而且唔會好澀👌🏻😉
2023-08-05
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
2023-07-31 81 views
阿杏飯團 @a_xing_rice_roll港九新界都有🩷佢地最近系觀塘開左新分店我真系好鐘意食阿杏飯團飯團款式選擇多~而且即叫即制😌用上紫米飯健康又美味♥️我叫左兩款飯團🍙。新宿燒汁牛扒飯 牛扒非常Juicy配上大量肉鬆、生菜口感豐富又美味🤤。咸蛋雞扒飯團🍙厚切雞扒用上黑椒調味切開清晰睇到大量咸蛋黃😋好邪惡雞扒酥脆~好味道。橙意滿滿$36 每次必叫😍好喜歡~飲落酸甜開胃~。奶蓋鴨屎香烏龍茶 $36我仲加左仙草同珍珠奶蓋夠濃郁😍配上烏龍茶好夾📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號鋪
阿杏飯團 @a_xing_rice_roll
港九新界都有🩷
佢地最近系觀塘開左新分店

我真系好鐘意食阿杏飯團

飯團款式選擇多~而且即叫即制😌
用上紫米飯健康又美味♥️

我叫左兩款飯團🍙

。新宿燒汁牛扒飯
牛扒非常Juicy配上大量肉鬆、生菜
口感豐富又美味🤤

。咸蛋雞扒飯團🍙
厚切雞扒用上黑椒調味
切開清晰睇到大量咸蛋黃😋好邪惡
雞扒酥脆~好味道

。橙意滿滿$36
每次必叫😍好喜歡~飲落酸甜開胃~

。奶蓋鴨屎香烏龍茶 $36
我仲加左仙草同珍珠
奶蓋夠濃郁😍配上烏龍茶好夾

📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號鋪
2023-07-19 138 views
唔夠時間食Lunch,但係又食厭咗日式飯團?咁就要試吓阿杏飯團😎,好大嚿,勁飽肚。除咗飯團之外,仲有多款特色飲品,叫#淡淡肉套餐 另外再有85折🤩。飯團特別之處在於用紫糯米,煙煙韌韌又飽肚。🐔#奈良黑椒雞扒飯糰 ($39)▪️有肉鬆、椰菜絲、油炸鬼粒粒/薄脆、沙律醬、雞肉同菇▪️紫糯米香甜▪️雞扒幾香而有肉汁🐮#新宿燒汁牛扒飯糰 ($40)▪️餡料大致相同▪️超級多肉鬆▪️黑椒味較為突出🍵#茉香奶蓋綠($38)▪️茶偏向清淡,加埋奶蓋整體味道加分▪️椰果同紅豆粒都幾多▪️唔算太甜🧋#燒仙草奶茶大滿貫($33)▪️奶味偏重▪️配料極為豐富,椰果、珍珠、仙草大雜燴▪️珍珠啱啱好煙煙靭靭有咬口不過其實我想講個飯團都幾大嚿,我同男朋友最後剩返幾啖食唔哂,唔知下次可唔可以叫小飯呢🤔?

🐔#奈良黑椒雞扒飯糰 ($39)
▪️有肉鬆、椰菜絲、油炸鬼粒粒/薄脆、沙律醬、雞肉同菇
▪️紫糯米香甜
▪️雞扒幾香而有肉汁

🐮#新宿燒汁牛扒飯糰 ($40)
▪️餡料大致相同
▪️超級多肉鬆
▪️黑椒味較為突出

🍵#茉香奶蓋綠($38)
▪️茶偏向清淡,加埋奶蓋整體味道加分
▪️椰果同紅豆粒都幾多
▪️唔算太甜

🧋#燒仙草奶茶大滿貫($33)
▪️奶味偏重
▪️配料極為豐富,椰果、珍珠、仙草大雜燴
▪️珍珠啱啱好煙煙靭靭有咬口

2023-07-17 82 views
人氣旺盛的台式店在觀塘開了分店,每次去都好多人排隊,飯團即叫即製 十分足料😍 飯團賣相好吸引,餡料比起飯還要多🤩 款式選擇豐富,全部飯團採用紫糯米,濕潤煙韌 口感更佳,份量好適合早餐或午餐食用,食物質素高,價格合理,絕對值得一試👍🏻二人消費:$153💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🧀芝士雞扒飯團 ($48)✨大大塊雞扒配搭半溶芝士,鹹香味十足😍 飯團好有份量,配菜十分豐富,有芝士、紫菜、油條酥、肉鬆等等,口感豐富,吃完一份已經有飽腹感🥰 油條酥好脆身,值得一讚🥩新宿燒汁牛扒飯團 ($40)✨推薦!牛扒大塊又厚身,口感軟嫩多汁,搭配上燒汁一流😍 飯團包得好紥實,牛肉味好香濃👍🏻 配菜十分豐富,有紫菜、菜脯,肉鬆,油條酥、生菜,沙律醬,口感豐富,吃完一份已經好飽🥰 油條酥好脆身,值得一讚𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🍵奶蓋桂花烏龍 (冷) ($36)✨入口清香,解膩一流,烏龍茶帶有淡淡的桂花香氣,搭配上濃厚的奶蓋,口感非常豐富。奶蓋的香氣和口感與烏龍茶完美融合,值得一試🧋黑糖珍珠奶茶 (冷) ($29)✨推薦!奶茶口感濃郁香甜,黑糖味道非常濃郁,加上滑順的鮮奶和Q彈的珍珠,口感好豐富 好滿足☺️

二人消費:$153

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍵奶蓋桂花烏龍 (冷) ($36)✨

🧋黑糖珍珠奶茶 (冷) ($29)✨
2023-07-10 77 views
台式飯糰🍙係香港真係好小見,因為太掛住台灣啦,又咁岩今日去開觀塘駱駝漆大廈買嘢,見到呢間台灣小店,即刻幫襯買返兩個set先♥️外賣包裝好靚喔♥️奈良黑椒雞扒飯團🤪雞扒配著香脆的油黑椒雞扒、海苔脆鬆,內鬆、生菜等等,紫糯米煙韌有咬口,飯團餡料相當豐富有層次,口感同味道係台灣早的風味💕醬汁方面仲可以另外選擇,有原味沙律醬,蜂蜜芥末醬同埋秘製麻辣醬♥️仲嗌左廣島黑椒豬扒飯團🤪材料有廣島黑椒豬扒,份量好多,好似有成塊豬扒咁多,加埋豬肉鬆,生菜等等,飯團餡料感覺好多好滿瀉,幸福喔😍飲品方面,帶咗阿杏奶茶🥤同埋奶蓋桂花烏龍♥️清幽嘅奶香味度配埋飯團,真係一流😝

香港探店|觀塘|台灣菜|阿杏飯團路過觀塘,看到這間阿杏飯團🍙大排長龍,當然要試試了❤️這次點了新宿燒汁牛扒飯團和四季檸檬茶飯團都是現點現做,肯定新鮮❤️牛扒大大件,感覺快要把我的撐斬爆了就算把飯團分開一半,我和朋友都覺得10分飽肚。裏面還有香脆的脆米,吃落特別香脆,增加了口感的多元。除了牛扒以外,還富有肉鬆,10分足料四季檸檬茶,也不錯喝,裏面有檸檬、還有些微的香茅味,有越南的風情。——————為食分界線——————📍 阿杏飯團(駱駝漆大廈) 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖 人均消費: $50#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
香港探店|觀塘|台灣菜|阿杏飯團

路過觀塘,看到這間阿杏飯團🍙大排長龍,當然要試試了❤️

這次點了新宿燒汁牛扒飯團和四季檸檬茶

飯團都是現點現做,肯定新鮮❤️

牛扒大大件,感覺快要把我的撐斬爆了
就算把飯團分開一半,我和朋友都覺得10分飽肚。
裏面還有香脆的脆米,吃落特別香脆,增加了口感的多元。

除了牛扒以外,還富有肉鬆,10分足料

——————為食分界線——————
📍 阿杏飯團(駱駝漆大廈)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖

人均消費: $50
2023-07-03 79 views
今日經過觀塘, 見到阿杏飯團就快手買咗兩個飯團返去食, 小店主打健康輕負擔, 所以同平時既日式飯團唔同, 而且超級足料👍外層係紫米, 紫米好煙靭, 一打開就見到超爆滿嘅內餡😋入面仲有肉鬆,油炸鬼等配料, 口感超豐富, 食完超級飽肚🤣我就叫咗金沙鹹蛋飯團,用咗鴨蛋, 超邪惡而且超級大舊,蛋黃仲有沙沙既口感, 帶點鹹香餘韻, 加埋D配料, 增加左顆粒感👍配埋茉香奶蓋綠, 入面仲有紅豆同椰果粒,飲落口感香滑, 茶底清香另外, 海草八爪魚飯團, 一打開就見到勁大隻八爪魚, 口感Q彈, 加埋秘製醬汁, 幾有趣既配撘, 配埋鮮橙養樂多, 夠哂清新解渴🤣

配埋茉香奶蓋綠, 入面仲有紅豆同椰果粒,
飲落口感香滑, 茶底清香

2023-07-03 78 views
今天我來到了位於觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖的阿杏飯團,品嚐了他們的招牌飯團。這個小店裡面氣氛很親切,讓我感覺好像回到了家裡一樣。店裡面的裝潢簡單卻溫馨,讓我感到非常舒適。我點了他們的招牌飯團,裡面包裹著熱騰騰的飯食材,香氣四溢,讓我垂涎欲滴。第一口咬下去,米飯的口感非常綿密,搭配上飯團裡面的各種食材,味道非常豐富。飯團裡面有熱狗、芝士、蛋黃醬等等,味道非常搭配,附近的朋友,一定要試試

落住紅雨諗唔到食乜好匆忙之際要醫肚就諗起台灣味道嘅阿杏飯團除咗單點之外,仲有跟飲品嘅套餐即叫即製拎上手暖笠笠,好重手店員仲好貼心切開一半,方便進食✨新宿燒汁牛扒飯糰裡面餡料豐富又飽滿牛扒軟腍,加上唔同嘅配料口感非常豐富✨海草八爪魚飯團原隻八爪魚配上鮮綠嘅海草襯出鮮艷嘅色澤醬汁有唔同口味選擇揀咗蜂蜜芥末醬配上粉紫色軟軟糯糯嘅米飯,Yummy✨黑糖珍珠奶茶輕輕手搖一下黑糖徹底溶入奶茶之中加入煙煙靭靭嘅珍珠冰量同甜度仲可按需求加減✨椰果四季春味道清新,唔會太甜啖啖都啜到Q彈嘅椰果夏日嘅最佳選擇
落住紅雨諗唔到食乜好
匆忙之際要醫肚

就諗起台灣味道嘅阿杏飯團

除咗單點之外,仲有跟飲品嘅套餐

即叫即製
拎上手暖笠笠,好重手
店員仲好貼心切開一半,方便進食

✨新宿燒汁牛扒飯糰
裡面餡料豐富又飽滿
牛扒軟腍,加上唔同嘅配料
口感非常豐富

✨海草八爪魚飯團
原隻八爪魚配上鮮綠嘅海草
襯出鮮艷嘅色澤
醬汁有唔同口味選擇
揀咗蜂蜜芥末醬
配上粉紫色軟軟糯糯嘅米飯,Yummy

✨黑糖珍珠奶茶

夏日嘅最佳選擇

2023-06-17
Type of Meal
Tea
臨時被改schedule要過去觀塘幫手🏃🏻‍♀️,時間緊迫!打算Lunch time快手快腳食飽就繼續趕埋手尾然後衝去下一場!急到連同事都戥我心急!🤣 就介紹這間售賣好足料的手作爆饀飯團外賣店給我!仲陪我一齊買外賣飯團之後邊食邊趕功!實在好有愛!💪🏻💪🏻🥹✨ 特別推介 ✨組合優惠價 : 鹹蛋雞扒飯團 + 茉香奶蓋綠 $71 🍙 鹹蛋雞扒飯團 $46 (單點價)以紫菜及紫米飯包住的饀料有 :甜肉鬆、芝麻、鹹蛋、甜菜脯、脆油條粒、雞扒、生菜、沙拉醬!好足料!墜手!充滿分量!🍙 芝士雞扒飯團 $48以紫菜及紫米飯包住的饀料有 :生菜、火腿、熱熔芝士、甜肉鬆、甜菜脯、脆油條粒、雞扒!好足料!墜手!充滿分量!🥤 茉香奶蓋綠 $38 (單點價)大杯!奶蓋濃郁香甜!🥤 橙意滿滿 $36大杯!有酸酸澀澀的橙香,好解渴!每款配料+$5 燒仙草 / 紅豆 / 椰果 / 黑糖珍珠 / 燕麥_______________阿杏飯團 (駱駝漆大廈) (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖_______________

✨ 特別推介 ✨
組合優惠價 : 鹹蛋雞扒飯團 + 茉香奶蓋綠 $71

🍙 鹹蛋雞扒飯團 $46 (單點價)
以紫菜及紫米飯包住的饀料有 :

🍙 芝士雞扒飯團 $48
以紫菜及紫米飯包住的饀料有 :

🥤 茉香奶蓋綠 $38 (單點價)
大杯!奶蓋濃郁香甜!

🥤 橙意滿滿 $36
大杯!有酸酸澀澀的橙香,好解渴!

每款配料+$5
燒仙草 / 紅豆 / 椰果 / 黑糖珍珠 / 燕麥

_______________

阿杏飯團 (駱駝漆大廈) (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖

_______________
2023-06-12 72 views
🍙 #觀塘 #阿杏飯團一直都好想試吓呢間阿杏飯團😍 佢哋包裝好精美,飯團入面又超多餡,好吸引,今日鍾意喺觀塘買咗😋🐥 奈良黑椒雞扒飯團 ($52連飲品)🐮 新宿燒汁牛扒飯團 ($52連飲品)兩個飯團都脹卜卜,裏面有脆脆嘅油炸鬼、鹹香嘅肉鬆、仲有生菜同芝士,加上主菜雞扒或牛扒,再用煙韌又健康嘅紫糯米同紫菜包起🥰🍙 食落口感超豐富! 牛肉嗰個仲有啲辣味,更惹味,而且份量都較多🤤 🍵 茉莉毛尖🍵 四季春兩杯飲品可以自選冰量同甜度,茶底清香消暑❤️
🍙 #觀塘 #阿杏飯團

🐥 奈良黑椒雞扒飯團 ($52連飲品)
🐮 新宿燒汁牛扒飯團 ($52連飲品)

🍵 茉莉毛尖
🍵 四季春
兩杯飲品可以自選冰量同甜度,茶底清香消暑❤️

2023-06-07 79 views
觀塘飲食日誌day13試過華×結的飯團後便認為飯團=食唔飽所以趁吃了一個豐盛早餐的日子幫襯飯團當吃一個簡便午餐豈料我竟大錯特錯雖算不上份量特大但飯團非常結實每一口都擠滿不同饀料就算肉鬆也不會一咬開就傾瀉出來味道略嫌太重不過我最欣嘗加入脆油條稍稍彌補變得濕軟的紫菜外卷
觀塘飲食日誌day13

不過我最欣嘗加入脆油條
稍稍彌補變得濕軟的紫菜外卷
燒汁牛肉

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
燒汁牛肉
2023-05-29 70 views
今日去觀塘駱駝漆行街,見到呢度開咗間阿杏飯團,之前係尖沙咀分店買過食,超好味。同朋友都未食午餐,一於買嚟食。lunch 時間都幾多人買,仲要即叫即整,要等一等。同朋友一人揀一款,再交換一半食,一次試兩個口味。新宿燒汁牛扒飯團,燒汁牛扒厚身juicy。鹹蛋雞扒飯團, 鹹鹹香香,雞扒嫩滑,正。飯糰用紫糯米,徤康啲又有咬口。飯團餡料超豐富,香脆油條、生菜、肉鬆等等。茉香奶蓋綠,茉香香濃,奶蓋香滑,仲有啲紅豆點綴。椰果四季春,花香味清香,配埋椰果,好解渴呀。

1K
2023-05-21 63 views
👧🏻😋👅🍽✨駱駝漆有新店👍🏻-阿杏飯團🇭🇰 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖 🇭🇰-🍙駱駝漆地下開左間新既台式飯團, 行過幾次都約左人食飯, 今次終於一試🍙位置揀得超好, weekend下晝好旺場, 多人排隊仲有外賣單🍙雖然每個飯團都係現製, 但店員都好快手, 即叫即整黎講等左都唔算好耐🍙買飯團加配飲品, 飲品可享85折-🥚 🐓 鹹蛋雞扒飯團 $46💯超多鹹蛋, 雞扒鮮嫩多汁, 同爆滿嘅芝麻肉鬆超夾-🐂 新宿燒汁牛扒飯團 $40✨燒汁少少辣辣地, 帶出牛扒肉味, 牛扒份量多, 有咬勁, 同爽脆生菜相映成趣-🍋 🍵 鴨屎香檸茶 折後$31💯鴨屎茶係一種冇咁常見既烏龍茶, 有少少回甘, 加咗新鮮檸檬酸酸地好清新💯取餐處有個窿望住店員整, 見佢打碎左啲冰再倒落個杯, 再細心夾返幾片檸檬入去, 超級透心涼-🥛 ☕️ 奶蓋桂花烏龍茶 折後$31✨奶蓋唔會太厚實, 少少鹹鹹地好香奶味, 桂花烏龍好清甜-
👧🏻😋👅🍽✨
駱駝漆有新店👍🏻
阿杏飯團
🇭🇰 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1號A4號舖 🇭🇰

🍙買飯團加配飲品, 飲品可享85折

🥚 🐓
鹹蛋雞扒飯團 $46
💯超多鹹蛋, 雞扒鮮嫩多汁, 同爆滿嘅芝麻肉鬆超夾

🐂
新宿燒汁牛扒飯團 $40
🍋 🍵
鴨屎香檸茶 折後$31
🥛 ☕️
奶蓋桂花烏龍茶 折後$31
✨奶蓋唔會太厚實, 少少鹹鹹地好香奶味, 桂花烏龍好清甜
2023-05-17 92 views
粥粉麵飯食到悶悶地,食飯團都係一個好選擇。阿杏飯團Menu都有幾多選擇,應該唔難㨂到心水選擇。新宿燒汁牛扒飯團外層紫米包住軟淋牛扒,配菜有榨菜、肉鬆、油炸鬼、生菜。紫米煙靭,餡料極之豐富,加上秘製醬汁,咬勁十足,好味得來又非常飽肚網紅蟹肉飯團巨型蟹柳,口感豐富,加上脆卜卜嘅油炸鬼,榨菜、肉鬆、生菜,材料十分豐富。啱晒小朋友食,食得好滋味珍珠烏龍奶茶珍珠好有咬口,有軟糯感,略帶微甜,好食。烏龍奶茶有茶味,唔算太甜,整體嚟講唔錯鮮橙養樂多用上鮮橙炮製,仲飲到橙皮味,好足料。用上益力多沖製,甜甜酸酸,好醒神、清新。

新宿燒汁牛扒飯團

網紅蟹肉飯團