2022-05-02 2248 views
這家麵包店已經是開了70年的老字號了,有賣麵包、曲奇(餅乾)、卷蛋還有一些懷舊零嘴如鳥結糖(牛軋糖)和西梅糖等等~ 他們店的蛋糕每天都有些小調動,有些口味未必在當天有售賣,當天直接去店裡買可能會撲個空,所以他們建議當天一早先打電話☎️先問問看會賣哪些款,而我這次打算買6塊,所以早上就打電話先下單了 當天他們6點下班,叫我5點去拿蛋糕去店裡用八達通卡付了錢,回到公司放進冰箱裡冷藏直到下班回家為止~❈散叫❈☞ 紫薯卷蛋 HK$16 | 評分:9/10雖然我喜歡吃紫薯,但想像不到這種搭配會是什麼味道🤔,沒想到還滿好吃的,有紫薯的自然香甜卻不會過甜,滿特別,感覺不錯☞ 蜂蜜卷蛋 HK$14 | 評分:9/10很香的蜂蜜味,集合了不同口味的蛋卷邊在一個蛋糕卷上(也是廢物利用,把本身就要切掉的蛋糕邊拼湊一起做另外的卷蛋🤣👍🏻),又不會浪費又百般滋味☞ 咖啡卷蛋 HK$14 | 評分:9/10散發出咖啡的香濃和微苦,又有點甜味,濕潤不乾澀,好吃☞ 綠茶紅豆卷蛋 HK$14 | 評分:7.5/10綠茶味滿香濃,但整體上蛋糕偏乾😐 ☞ 檸檬卷 HK$12 | 評分:7/10據說是用了天然的檸檬醬製造的,確

當天他們6點下班,叫我5點去拿蛋糕

❈散叫❈

☞ 紫薯卷蛋 HK$16 | 評分:9/10

,有紫薯的自然香甜卻不會過甜,滿特別,感覺不錯

☞ 蜂蜜卷蛋 HK$14 | 評分:9/10

很香的蜂

☞ 咖啡卷蛋 HK$14 | 評分:9/10

散發出咖啡的香濃和微苦,又有點甜味,濕潤不乾澀,好吃

☞ 綠茶紅豆卷蛋 HK$14 | 評分:7.5/10

綠茶味滿香濃,但整體上蛋糕偏乾😐

☞ 檸檬卷 HK$12 | 評分:7/10

據說是用了天然的檸檬醬製造的,確實很香濃的檸檬味,不過真不是一般的酸😖,有點嚇到🤣🤣可能不適合我口味吧~

☞ 原味卷 HK$9 | 評分:7.5/10

有蛋香味,中規中矩,還可以
(本來我是要巧古力卷蛋,結果給了我原味卷了
。。。)

★個人推介★
紫薯卷蛋、蜂蜜卷蛋、咖啡卷蛋👍🏻

★温馨提示★
他們加價了,不過平均也就貴了兩塊左右,生意難做,好吃的話還是值得花的🤣

❈總括❈
難得有蛋糕店做的蛋卷是忌廉(鮮奶油)佔的比例是少於蛋糕的,不過也因此覺得有些蛋卷口感就偏乾,最好吃的時候也喝杯熱茶潤一潤~

蛋糕的質感都是鬆軟綿密的,就是覺得有某些卷蛋要是能再濕潤點就更好了

• 咖啡卷蛋
  • 蜂蜜卷蛋
  • 紫薯卷蛋
2022-04-22 784 views
ABC位於灣仔,是一間老字號餅店,已經有70年歷史,有不同港式麵包及糕點,種類非常多。拳頭包外型好特別,望落去覺得好硬但食落比較鬆軟,雖然無餡料但越食越好味甘芛蛋糕非常之有驚喜,裏面有超多甘筍絲,提子乾同合桃粒,蛋糕唔太甜,好足料,非常鬆軟濕潤味道出色,健康之選吞拿魚包麵包外層鬆軟,餡料豐富,味道OK* 店員親切有禮貌* 價錢親民* 性價比高
甘芛蛋糕
吞拿魚包
麵包外層鬆軟,餡料豐富,味道OK
* 店員親切有禮貌
* 價錢親民
* 性價比高
2022-04-14
  • 甘芛蛋糕
  • 拳頭包
之前誤會咗ABC餅屋=abc bakery,原來係兩間唔同舖😂僅此一間的灣仔傳統餅店,招牌卷蛋更有舊式糕餅例如荷蘭撻、檸檬卷,傳統款式嘅麵包。本身餅店喺中環有30年歷史但因舊區重建搬遷到去灣仔,而家嘅位置位於灣仔出名打卡點-藍屋 的前一個街口都好容易搵。🙋🏻‍♀️我1點去到但糕點款式已經所剩無幾🥲尤其食飯時間好多OL去買,所以真心想試到唔同嘢就要再早啲去!👓咖啡卷蛋 $10卷蛋係佢哋嘅招牌,比較傳統款式嘅卷蛋,外層似戚風蛋糕咁質地軟綿綿的確好軟熟,內裏係適量滑身cream,卷得紮實而且唔會太輕盈似一陣風吾飽。其實味道唔錯,不過平時網民吹捧得太誇張令到期望太大但食落唔係特別驚艷。最有名氣嘅蜂蜜五顏六色味道又買唔到🥲個人覺得只係普通嘅卷蛋同出面餅店差唔多,但當然買佢支持好過啲連鎖店啦😂咖啡味的確好濃郁帶甘苦咖啡味,若要比較覺得好過抹茶口味。評分:7/10👓抹茶紅豆卷蛋 $10淡淡抹茶味帶有紅豆粒,紅豆沙有咬口又唔會太甜,不過唔算係好高質素有甘香嘅抹茶味,係傳統餅店嘅卷蛋亦同價錢成正比,當然唔可以同日本質素價錢相比😂評分:6.5/10👓真菠蘿包 $9真係有菠蘿嘅菠蘿包,主要係奶黃+菠蘿粒,咁9

👓咖啡卷蛋 $10
咖啡味的確好濃郁帶甘苦咖啡味,若要比較覺得好過抹茶口味。
評分:7/10
👓抹茶紅豆卷蛋 $10
評分:6.5/10
👓真菠蘿包 $9
真係有菠蘿嘅菠蘿包,主要係奶黃+菠蘿粒,咁9蚊嘅價錢當然預咗唔會係新鮮菠蘿啦,都好多粒罐頭菠蘿味道甜甜地但帶有奶黃淋淋地嘅質地令成個餡料口感怪怪地一pat醬,同埋兩者味道唔算好夾😅菠蘿包自身就冇乜嘢嘅包質鬆軟,但菠蘿皮略薄身覺得可以再厚身啲
評分:7/10
2022-03-23 1202 views
位於灣仔藍屋附近的 ABC 餅店屹立於灣仔多年,曾經搬遷過一次,在現址已經幾個年頭,點實在有點隔攝,每一次都係特登過嚟買。麵包通常早上和十二點時候出爐,本土派麵包來説佢哋嘅出品真心唔錯,水準和價錢也成正比。出色嘅何只真菠蘿包,還有合桃酥、曲奇、少油scones …….其實好食的包餅數之不盡,而我個人十分支持本土麵包店。好運的日子給我買到最後一個栗子包。栗子包也是我最常吃的包。賣相跟傳統嘅栗子包一樣,包面用一層牛油紙包住,拎上手有點油,撕開牛油紙之後就是一個平凡的麵包。切開一半比大家睇吓,最讚系自家製栗子蓉,非罐頭一pat pat 貨色,自家製栗子蓉保留了粒粒栗子粒,吃落更有口感,栗子夠香不太甜,包體稱不上特別鬆軟,但和栗子蓉出奇地夾,我喜歡!

好運的日子給我買到最後一個栗子包。栗子包也是我最常吃的包。

2022-02-17 1293 views
提起灣仔餅店,大家通常第一時間都會諗起bakehouse,但呢間💛一直係🤰🏻珍藏黎,但佢好似冇咩人講冇咩人知咁🤭可能多數都係灣仔街坊先會知道?🤔呢間ABC餅屋💛其實已經有70多年歷史啦,佢前身係係1951年創辦嘅ABC愛皮西大飯店,(🤰🏻都未出世)而餅屋因為舊址重建,依家翻新完又搬返黎灣仔😍除咗買一般嘅麵包外,佢仲有🤰🏻最❤️嘅蛋糕🤤佢哋嘅蛋糕標榜少油少糖,少一份負擔,多一份天然同健康😆🤰🏻已經食過無數舊蛋糕啦佢哋嘅蛋糕有好多款架:卷蛋、鬆餅、紅棗蛋糕、拿破崙、香蕉蛋糕、甘筍蛋糕, brownies等等而🤰🏻最❤️嘅就係佢哋嘅卷蛋啦,佢哋卷蛋由$8-14不等,呢個價錢絕對平靚正🥺👍🏻而且佢哋嘅卷蛋非常搶手,🤰🏻中午去到係最齊款,去到下午兩三點已經開始所剩無幾啦🥺🤰🏻私心排名:咖啡卷蛋>檸檬卷>蜂蜜卷蛋> 紫心蕃薯卷(冇影相)>綠茶紅豆卷蛋>栗子味卷蛋>原味卷蛋>朱古力卷蛋🥇咖啡卷蛋$10同普通啲港式餅店嗰啲肥淋淋嘅蛋卷唔同,呢度嘅卷蛋好濕潤,忌廉又十分輕盈幼滑🤤最重要係冇豬油味嗰種好膩嘅感覺,同埋低糖配方🤰🏻都覺得食落更順口更突出到咖
提起灣仔餅店,
大家通常第一時間都會諗起bakehouse,
但呢間💛一直係🤰🏻珍藏黎,
但佢好似冇咩人講冇咩人知咁🤭
可能多數都係灣仔街坊先會知道?🤔
呢間ABC餅屋💛其實已經有70多年歷史啦,
佢前身係係1951年創辦嘅ABC愛皮西大飯店,
(🤰🏻都未出世)
而餅屋因為舊址重建,
依家翻新完又搬返黎灣仔😍
除咗買一般嘅麵包外,
佢仲有🤰🏻最❤️嘅蛋糕🤤
佢哋嘅蛋糕標榜少油少糖,
少一份負擔,多一份天然同健康😆
🤰🏻已經食過無數舊蛋糕啦
而🤰🏻最❤️嘅就係佢哋嘅卷蛋啦,
佢哋卷蛋由$8-14不等,
呢個價錢絕對平靚正🥺👍🏻
而且佢哋嘅卷蛋非常搶手,
🤰🏻中午去到係最齊款,
去到下午兩三點已經開始所剩無幾啦🥺

🤰🏻私心排名:

🥇咖啡卷蛋$10
同普通啲港式餅店嗰啲肥淋淋嘅蛋卷唔同,
呢度嘅卷蛋好濕潤,
忌廉又十分輕盈幼滑🤤
最重要係冇豬油味嗰種好膩嘅感覺,
同埋低糖配方🤰🏻都覺得食落更順口更突出到咖啡香呢
而且咖啡味非常清香非常出🥺
連入面啲cream都有好濃咖啡味架!
呢款🤰🏻可以食十舊!🤤

🥈檸檬卷$10
檸檬卷入面夾咗酸酸甜甜嘅檸檬醬,
Balance 得岩岩好👍🏻
入口非常清新☺️

🥉蜂蜜卷蛋$12
其實啫係雜錦卷蛋,
入面有齊原味、朱古力、綠茶、紫心蕃薯、咖啡..
一次滿足🤰🏻多個願望

除咗卷蛋、
🤰🏻都好鐘意佢哋嘅:
無糖芝士鬆餅$15
但通常要朝早留電話叫佢哋幫你留定,
因為中午去到會賣晒🤣
唔好睇佢外表平平無奇咁,
入面有芝士夾心架!
叮一叮熱仲會變流心添🥺
而鬆餅本身都充滿芝士香仲有啲芝士碎添!
$15真係物超所值🥺
(希望出完呢篇食評,🤰🏻都仲買到佢哋啲蛋糕啦🙈)

2022-01-14 1100 views
再次沒有買到蜂蜜蛋捲,買著檸檬同抹茶紅豆,荷蘭蛋撻,奶油包。都非常好。最好的就是蛋糕不甜,味道剛剛好。可以食得出原料都係非常好嘅。之前來過幾次,有一次什麼都沒買到🤣中午應該係種類最多嘅時候。
2022-01-14
2022-01-09 996 views
星期六下晝三點幾已經冇晒其他味嘅卷蛋(其他糕點同麵包都冇乜選擇),原本冇打算買原味都買一個試吓啦,加件carrot cake。之前睇過OpenRice話可以自備盒,所以我都自己帶個盒。已經有好幾年冇食過卷蛋,印象中好甜嘅嘢(以前食嗰啲好甜)居然甜度啱啱好喎!好重雞蛋味,蛋糕同cream都好滑!有埋杯熱咖啡就更好Carrot cake 第二朝焗返熱嚟食,熱食真係好食好多!焗完之後個皮有啲脆,裏面都係moist. 唯一美中不足係有提子乾。

之前睇過OpenRice話可以自備盒,所以我都自己帶個盒。

Carrot  cake  +  卷蛋
Carrot  cake  +  卷蛋
2021-12-28 1149 views
ABC餅屋 網址:地址: 灣仔皇后大道東255號地舖電話: 25440301=====================scone , with raisins $18 for 3.dry crust like biscuit texture ,but little dry inside besides dried raisins it also has orange peel and has a lovely armour,smell nice as it is but dry better serve with butter,clot cream or jam ingredients with margarine not that health .
ABC餅屋

網址:
地址: 灣仔皇后大道東255號地舖
電話: 25440301
=====================

同同事早左食完lunch周圍行下見到呢間良心💛麵包店,梗係要入去幫襯下☺️。舖頭雖然唔,不過麵包 、卷蛋、曲奇、scone等等都有,價錢都唔算貴。🔅朱古力卷蛋 ($8)朱古力味唔算好濃,同普通傳統一大條瑞士卷差唔多,不過就厚好多,同埋cream都唔會好膩。🔅檸檬卷 ($10)本身我都係個檸檬控🍋,鍾意檸檬味夠fresh😝。平時唔多見有檸檬卷,所以特登叫左個黎試😍。好鍾意佢無cream,因為我其實好怕食cream好膩😂。檸檬醬雖然唔多,不過都夠酸味😋,不過唔好檸檬product既屋企人就覺得酸左啲🙈。推薦鍾意食檸檬味既朋友仔試下,傳統卷蛋又另有一番風味😍。💬本身想試下味道特別啲既卷蛋,不過已經無晒🥲,唯有下次再試!

朱古力卷蛋 ($8) & 檸檬卷 ($10)
朱古力卷蛋 ($8) & 檸檬卷 ($10)
🔅朱古力卷蛋 ($8)

🔅檸檬卷 ($10)

2021-11-23 1155 views
難得番工出到灣仔,同事介紹呢間傳統餅店ABC bakery😌好似新式餅店既裝修但入面全部都賣緊啲舊式既麵包、西餅😁係花多眼亂既情況下,我就買左一樣最吸引我既野啦😌😌😌🍪 合桃酥 $21一包有3大塊😌😌😌 佢最吸引我既位係佢寫住每人限買2包😚到底有幾正先要限買呢~ 我就一於試下😀結果小編放左成一個星期有多先食🤣🤣結果仲係超脆,一啲都冇淋☺️ 好抵讚😍佢仲有個有趣食法,話將3塊合桃酥加水溝均就可以變成合桃糊😱😱😱超神奇!但小編就冇試啦🥳 大家有興趣可以玩下🤪
好似新式餅店既裝修但入面全部都賣緊啲舊式既麵包、西餅😁
係花多眼亂既情況下,我就買左一樣最吸引我既野啦😌😌😌

🍪 合桃酥 $21
一包有3大塊😌😌😌 佢最吸引我既位係佢寫住每人限買2包😚
到底有幾正先要限買呢~ 我就一於試下😀
結果小編放左成一個星期有多先食🤣🤣
結果仲係超脆,一啲都冇淋☺️ 好抵讚😍

但小編就冇試啦🥳 大家有興趣可以玩下🤪
2021-11-22 869 views
ABC既拳頭包 栗子包 炸咖哩牛肉包好出名不過我偏好佢地既蛋糕系列多D🍰佢地家大部分蛋糕都係少甜配方用料食得出係真材實料😋特別卷蛋最吸引係d cream雪凍食佢d cream係偏挺身唔係soft cream如果鍾意食硬cream既一定勁鍾意!我個人最鍾意以下2款:檸檬卷 Lemon Roll Cake🍋🈵分💯分超好食‼️記得雪凍食‼️佢既檸檬醬真係好fresh好香😋另一款就係咖啡卷蛋真係唔係成日都買到蛋糕係一輪輪出 賣哂就無蛋糕價錢由$8-$22 不等性價比好高 味道真係好好加上店員好有禮貌同人情味之前預訂過生日蛋糕係懷舊既奶油蛋糕🎂即係仲有藥水🍒個款需要4日前預訂老一輩收到一定好開心!
ABC既拳頭包 栗子包 炸咖哩牛肉包好出名
不過我偏好佢地既蛋糕系列多D🍰

佢地家大部分蛋糕都係少甜配方
用料食得出係真材實料😋
特別卷蛋最吸引係d cream
雪凍食佢d cream係偏挺身
唔係soft cream
如果鍾意食硬cream既一定勁鍾意!

我個人最鍾意以下2款:

之前預訂過生日蛋糕
係懷舊既奶油蛋糕🎂
即係仲有藥水🍒個款
需要4日前預訂
老一輩收到一定好開心!
  • 檸檬卷
2021-09-18 1840 views
中秋節就黎到,代表又係食月餅嘅時候🌕奶黃月餅、冰皮月餅就嚟食厭今次就專登去咗ABC餅屋試啲傳統得嚟又有特色嘅月餅--山東月餅🎑ABC餅屋前身係喺50年代創辦嘅ABC愛皮西大飯店,當時非常流行而餅屋繼續保留當年嘅味道,延續傳奇🌟棗泥月餅:大盒4個裝($350)🥮聽聞ABC餅屋馳名嘅棗泥月餅做法非常繁複師傅每日要用至少五小時以上人手壓棗泥同煮成餡😳而山東月餅同平時廣東月餅好唔同,較大又扁身外皮仲冇加雞蛋🥚,似老婆餅咁乾身而且外皮同餡都冇加豬油,唔會油膩,罪惡感大大減低👍食之前用焗爐加熱,一入口表面好酥化,然後就滿口棗泥餡嘅清香餅屋選用較高級嘅西河棗,本身又鮮又清甜,味道紮實🥰月餅嘅甜味正正來自紅棗本身,唔係添加糖,仲帶少許桂花香山東月餅新鮮製造,無添加又不含防腐劑,係較健康又好味嘅選擇🤓ABC餅屋仲係良心餅店,值得大家大大懲罰~
中秋節就黎到,代表又係食月餅嘅時候🌕
奶黃月餅、冰皮月餅就嚟食厭
而餅屋繼續保留當年嘅味道,延續傳奇

🌟棗泥月餅:大盒4個裝($350)🥮
聽聞ABC餅屋馳名嘅棗泥月餅做法非常繁複
師傅每日要用至少五小時以上人手壓棗泥同煮成餡😳
而山東月餅同平時廣東月餅好唔同,較大又扁身
外皮仲冇加雞蛋🥚,似老婆餅咁乾身
而且外皮同餡都冇加豬油,唔會油膩,罪惡感大大減低👍
食之前用焗爐加熱,一入口表面好酥化,然後就滿口棗泥餡嘅清香
餅屋選用較高級嘅西河棗,本身又鮮又清甜,味道紮實🥰
月餅嘅甜味正正來自紅棗本身,唔係添加糖,仲帶少許桂花香

ABC餅屋仲係良心餅店,值得大家大大懲罰~

💛ABC餅屋💛真係菠蘿包 $9⭐️⭐️⭐️⭐️菠蘿包裏面真係有菠蘿㗎!佢比起其他一般菠蘿包整得更好食,買返嚟嘅時候仲係暖暖地嘅,裏面除咗有切片菠蘿之外,仲加入左奶黃餡,食落去完全唔漏🤤比起一般菠蘿包鬆軟之餘,食落仲比較輕盈,嚟到呢間舖頭一定要買拳頭包 $5⭐️⭐️⭐️.5睇落去外貌好出眾,見到黎買嘢嘅嬸嬸伯伯都總會起碼買兩個,食落去比普通甜餐包更加鬆軟,睇嚟呢間70年老店喺整麵包方面真係有啲料到👍🏼佢雖然冇餡,但係係嗰種越食越覺得好食嘅麵包🥖甘芛鬆餅 $11⭐️⭐️⭐️⭐️本來想買呢間店十分之出名嘅各款卷蛋,我黎嗰陣只不過係1:45pm,所有款式都賣晒😱咁我就問jiejie有啲咩好推介啦,佢就介紹我食呢一個甘芛鬆餅,裏面充滿着一條條嘅蘿蔔絲🥕,另外食得出有合桃同埋提子乾,唔會好似其他鬆餅咁食完就覺得滯,甜度啱啱好,喺香港難啲搵到呢一個味道嘅鬆餅,鍾意甘芛嘅朋友記得試啦!
💛ABC餅屋💛

2021-09-07
真係菠蘿包
甘芛鬆餅
2021-06-28 2925 views
Since 1951…嘩有七十年歷史😮因為舊址重建所以搬左黎灣仔區餅店環境好乾淨 店內裝潢好靚又有心思有麵包 西餅 卷蛋 手工糖果同一般麵包店唔同 你要咩麵包要同店員講佢會負責夾我自備食物盒要左個香蕉蛋糕 店員好配合無嫌我麻煩🙈另外買左袋大麥包香蕉蛋糕有驚喜 唔係平時食開個隻濕濕地油油地偏乾但好香 係香蕉既香味唔係添加劑好味😋感覺健康食多幾啖都唔怕麥包好鬆軟 食落係足料 絕對唔係空氣包價錢係街坊價 正!聽聞卷蛋好好食 又多口味…紫心蕃薯、綠茶紅豆、朱古力、蜂蜜 下次試下先!
Since 1951…嘩有七十年歷史😮

香蕉蛋糕有驚喜 唔係平時食開個隻濕濕地油油地
偏乾但好香 係香蕉既香味唔係添加劑
好味😋感覺健康食多幾啖都唔怕
麥包好鬆軟 食落係足料 絕對唔係空氣包
價錢係街坊價 正!

2021-05-31 2413 views
好少搵到啲好食又有特色嘅麵包店,呢間良心小店係最近發掘到嘅寶藏!食過佢幾款包點,最鍾意scone,一袋$15有三塊,抵到爛,上面有少少提子,咬落口夠鬆軟,不過就建議唔好放太耐,試過擺咗兩三日再食已經變到乾爭爭,冇咁好食。仲有款芝士味scone,連形狀同口感都唔同,扁扁哋嘅圓柱體咁樣,唔講會以為係唔同款式嘅包點,入面真係有啲芝士,事後諗返如果烘返熱再食可能會正啲。最特別係菠蘿包!生活咗咁多年總有諗過好幾次「點解菠蘿包冇菠蘿?」呢個哲學問題,而呢度嘅菠蘿包原來有兩款,可以揀有餡或冇,而餡就真係菠蘿喇!味道上個人覺得唔會唔夾但老實講都唔會話好驚為天人,之但係齋講概念已經好值得支持啦🤣