2024-02-27 843 views
叫了芝士肉醬蛋包飯和牛肉醬汁蛋包飯。蛋包飯的賣相有滿分,完整的橢圓形蛋包穩穩地放於米飯上,兩邊是滿滿的醬汁。用刀從中間把蛋包切開後,蛋包就完整地覆蓋圓形的米飯。芝士肉醬蛋包飯沒甚麼特別,只是撒了些芝士粉。蛋包的賣相很漂亮,味道和口感也不錯,很嫰滑。米飯沒甚麼味道,嚴重不夠酸甜味,飯粒質感也麻麻。肉醬很濃味,但比較單調普通,沒有驚喜。除此之外,以這個價錢來說,只有雞蛋、飯和沒有餡料的醬汁,一塊實體的肉都沒有,其實很不值。總括而言,這裏的蛋包飯空有賣相但味道不及格,cp值較低。
叫了芝士肉醬蛋包飯和牛肉醬汁蛋包飯。

用刀從中間把蛋包切開後,蛋包就完整地覆蓋圓形的米飯。

芝士肉醬蛋包飯沒甚麼特別,只是撒了些芝士粉。
蛋包的賣相很漂亮,味道和口感也不錯,很嫰滑。
米飯沒甚麼味道,嚴重不夠酸甜味,飯粒質感也麻麻。
肉醬很濃味,但比較單調普通,沒有驚喜。

總括而言,這裏的蛋包飯空有賣相但味道不及格,cp值較低。
2024-02-23 862 views
比完百幾蚊完全唔知食咗啲咩。開頭俾佢昭和風嘅裝修吸引咗,但以呢個性價比黎講,同區絕對有其他更加好嘅選擇。前菜係芝麻凍豆腐,同個磨菇湯都不過不失。當初睇到社交平台 foodie嘅reel切個蛋包飯好治癒,所以坐低二話不說就叫咗個經典日式牛肉醬汁蛋包飯‼️ 但要留番,佢嘅所有蛋包飯都係無餸嘅!!得醬汁、蛋、同飯。 一個加一之後90幾蚊嘅飯,連少少肉碎都無,完全靠食飯食飽。飯底係蕃茄飯,但味道好酸。完全係正常水準以下。無咩事可以完全唔洗黎試。
比完百幾蚊完全唔知食咗啲咩。

前菜係芝麻凍豆腐,同個磨菇湯都不過不失。

無咩事可以完全唔洗黎試。
$136 (Lunch)
2024-02-19 778 views
1) 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86近排成日係社交平台見到呢間蛋包飯 外觀望落去好吸引 所以就諗住去試下 點知就中左伏..😣除左d蛋無咩特別以外 飯更加鬆散 醬汁仲要係齋鹹味@@係個樣呃得下人 呢個價呢個質素真係唔會去第二次☠️🤰🏻:3/10
1) 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86
🤰🏻:3/10
近排香港多咗好多日本洋式cafe,ADO洋食屋係大圍有店,而家開咗嚟荃灣啦😻蛋包飯係佢哋嘅招牌菜,口味別具特色,另外仲有light meal/ tea menu,好似pancake、 蛋沙律三文治、布丁簡單🤣:-1️⃣「明太子奶醬蛋包飯🍳🧡($118)」有牛肉醬、肉醬、同咖喱味,今次揀咗明太子口味,醬汁好香濃,瀑布蛋好滑,而飯底係蕃茄味Omurice with Mentaiko Sauce 👍🏻-2️⃣「焦糖雞蛋布丁🍮 ($52)」暫時喺香港食過最好食嘅焦糖布甸!首先雞蛋布甸重蛋奶香!而佢嘅焦糖係重點!香得來唔會好苦~Custard Pudding 👍🏻
1️⃣「明太子奶醬蛋包飯🍳🧡($118)」
2️⃣「焦糖雞蛋布丁🍮 ($52)」
【瀑布蛋包飯日式料理店😳👅】/////呢間主打蛋包飯嘅小店由大圍搬到荃灣🤫蛋包飯有多種口味 用刀慢慢切開嗰陣都好有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)可惜夜晚已經賣晒布丁 下次要早啲嚟食補番個甜品!🥹🍮.👉🏻經典日式牛肉醬汁蛋包飯 ($86)切開雞蛋過程非常治愈🫶🏻雞蛋濕潤綿密 流心蛋汁滲落飯粒中 同牛肉番茄醬汁甜甜地配搭得宜 調味輕手少少會更好~.👉🏻明太子和風奶醬意粉($118)明太子愛好人士必save❕意粉沾滿明太子 加上奶醬好creamy 辣辣地幾惹味 醬汁特别有加分👀.👉🏻奶油味噌野菜嫩雞腿肉 ($82)呢款比較普通 家常便飯 嫩滑雞肉配上濃稠忌廉醬汁 伴西蘭花及紅蘿蔔 送白飯好快清晒😼
【瀑布蛋包飯日式料理店😳👅】
/////

👉🏻經典日式牛肉醬汁蛋包飯 ($86)

👉🏻明太子和風奶醬意粉($118)

👉🏻奶油味噌野菜嫩雞腿肉 ($82)
2023-12-25
$160 (Dinner)
  • 經典日式牛肉醬汁蛋包飯
2024-01-29 581 views
試咗四樣野,蛋包飯都係得個樣,味道好一般,有偏鹹嘅情況。 要黎打卡可以 紅酒燉牛肋條 直程係難食嘅級數,完全冇牛肉味,而且一陣怪味。 完全冇胃口食落去。 綜合炸物拼盤係全部嘢比較正常嘅,一般日本餐廳級數。 結論如果想去打卡都還可以,但係唔好對食物有期待。 唔明白點解啲人吹奏話呢間嘢好食?係咪未去過日本? 定係味蕾有問題?

綜合炸物拼盤係全部嘢比較正常嘅,一般日本餐廳級數。

係咪未去過日本? 定係味蕾有問題?

2024-01-28
2024-01-28 521 views
任由客人企係鋪外等,最後發覺唔對路入鋪頭問之下先知道原來要登記,仲話由於店內非常忙碌所以無理會企係出面排隊等緊既客人。難怪香港飲食業越嚟越垃圾,並唔係冇原因既。
任由客人企係鋪外等
,最後發覺唔對路入鋪頭問之下先知道原來要登記
,仲話由於店內非常忙碌所以無理會企係出面排隊等緊既客人。
難怪香港飲食業越嚟越垃圾,並唔係冇原因既。
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
2點30入到黎,2點45先有人落單,就算你舉了手勁耐 ,都唔會有staff回應/叫你等等🙄3點,見到遲過我哋點餐的人都上齊唒野食。當我追問佢,佢就print返張單比我,但望到佢點餐時間係15:08。完全唔知佢係咪冇落單🥲🥲🥲可能staff真係太忙,佢哋係永遠唔會同你有眼神接觸,尤其係男店員。佢應完你,之後又唔跟進。最後3點20分先上了一份蛋包飯。水由入座就叫,都係3點20先有女仔staff比。就算好食,都唔會有下次相都等到完全唔想影3點30分,上埋另一份。其實只係正常發揮

就算好食,都唔會有下次

相都等到完全唔想影

3點30分,上埋另一份。

其實只係正常發揮

蛋包飯
2024-01-18 605 views
宜間荃灣荃開昭和風餐廳勁靚齋睇門口都已經似唔係香港打電話book 係full booking黎到都明點解 因為位真係唔多不過入到黎勁有feel 好懷舊 每個跟餐都有餐湯同前菜個湯好味 但真係唔係好飲得好係咩湯我估薯仔忌廉湯不過個前菜蓮藕漬物真係好開胃好食明太子意粉一開始食好似偏淡 原來未撈個d 明太子🤣🤣撈暈係好食 不過偏普通蛋包飯跟濃厚芝士肉醬明明蛋包飯最好打卡個fd 就切得勁樣衰不過係好食無論肉醬定個飯都好食紅酒燉牛肋條宜個係3款主菜入面最好食唔過份濃味但我想講味道黎講唔算突出明太子炸薯條炸薯條係好好食不過就真係唔係好食到明太子味囉不過都有加分位就你佢俾左勁多茄汁
宜間荃灣荃開昭和風餐廳勁靚

明太子炸薯條
炸薯條係好好食
不過就真係唔係好食到明太子味囉
不過都有加分位就你佢俾左勁多茄汁

見到荃灣ado洋食屋蛋包飯係嗰種一切開會反出嚟包住個飯就專登過嚟試下,見到上網嘅評價都係好壞參半冇抱太多期望日式嘅洋食屋裝修,門面都幾靚好似返咗日本咁店面都花咗唔小心思去裝飾除咗蛋包飯,哩度都有其他主菜食,例如漢堡扒,牛肋條,意粉等等不過嚟到當然係先試下個蛋包飯得唔得先啦可以選擇加25蚊跟餐會有個湯同埋一碟少少嘅前菜,同埋揀22蚊嘅飲品凍飲加三蚊美式咖啡非常淡,淡到好似溝咗半杯水咁嚟嘅時候店員會畀埋把刀,等你自己切開個蛋個蛋入面都好嫩滑,做得唔錯不過啲飯就好散,唔係珍珠米,加埋啲茄汁都唔好食牛肉汁就只係得鹹鹹地嘅味,唔香濃 味道單調另外呢個肉醬都唔好得去邊,味道單調總括而言係除咗個蛋做得比較嫩滑 同 環境氣氛,可以比你打下卡之外都冇乜其他可取嘅對地方,有待改善

見到荃灣ado洋食屋蛋包飯係嗰種
一切開會反出嚟包住個飯
就專登過嚟試下,見到上網嘅評價都係好壞參半
冇抱太多期望

日式嘅洋食屋裝修,門面都幾靚好似返咗日本咁

店面都花咗唔小心思去裝飾

不過嚟到當然係先試下個蛋包飯得唔得先啦

可以選擇加25蚊跟餐
會有個湯同埋一碟少少嘅前菜,同埋揀22蚊嘅飲品凍飲加三蚊

美式咖啡

美式咖啡非常淡,淡到好似溝咗半杯水咁

經典牛肉汁蛋包飯

嚟嘅時候店員會畀埋把刀,等你自己切開個蛋

個蛋入面都好嫩滑,做得唔錯
不過啲飯就好散,唔係珍珠米,加埋啲茄汁都唔好食
牛肉汁就只係得鹹鹹地嘅味,唔香濃 味道單調

另外呢個肉醬都唔好得去邊,味道單調

總括而言係除咗個蛋做得比較嫩滑
同 環境氣氛,可以比你打下卡之外
都冇乜其他可取嘅對地方
,有待改善

𝙱𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔左好耐,終於有機會到訪🫶🏻由大圍搬去荃灣,𝙰𝚍𝚘洋食屋裝修走昭和復古風,感覺懷舊,不過地方唔大,尤其滿座後空間有限,打卡位其實唔多。蛋包飯雞蛋綿密嫩嫩且流心,切開滑下的瞬間,超治癒過程😍!蕃茄炒飯配牛肉汁味道濃郁,吃到粒粒分明,但飯底有點太濕;整體好吃但沒有預想中岀色..明太子意粉屬正常水準,不過不失當日午市沒有焦糖雞蛋布丁,專程來到,有點失望-𝓞𝓻𝓭𝓮𝓻𝓮𝓭-〔經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86〕+$25轉套餐 包湯及前菜 +$8 轉日本蜜瓜梳打〔明太子和風奶醬意粉 $118〕可先到餐廳ig內有link訂座📍𝙰𝚍𝚘洋食屋荃灣享成街8號香城大廈地下5A鋪#eatwithrachel荃灣 #eatwithrachel荃灣線 #荃灣美食
𝙱𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔左好耐,終於有機會到訪🫶🏻

經典日式牛肉醬汁蛋包飯

明太子意粉屬正常水準,不過不失
明太子和風奶醬意粉

日本蜜瓜梳打

當日午市沒有焦糖雞蛋布丁,專程來到,有點失望

-𝓞𝓻𝓭𝓮𝓻𝓮𝓭-

可先到餐廳ig內有link訂座

📍𝙰𝚍𝚘洋食屋
荃灣享成街8號香城大廈地下5A鋪
2024-01-07 496 views
呢間之前位於大圍嘅日式洋食店最近係荃灣重開餐廳依舊保持昭和洋式風格餐廳小小的,大約十多個座位,記得訂得枱先嚟落完單大約5-10分鐘就有蛋包飯了𓂅 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 ᴴᴷᴰ 86𓂅 明太子奶醬蛋包飯 ᴴᴷᴰ 118久別重逢佢地嘅蛋包飯雞蛋仍然出色每一枱都做到外表無瑕,但切開流心每份滑蛋都十分完美!不過今次食就覺得蕃茄炒飯底太濕另外相比起本身較重口味嘅牛肉醬汁明太子奶醬帶少少辣同creamy更得我心😚
呢間之前位於大圍嘅日式洋食店最近係荃灣重開
餐廳依舊保持昭和洋式風格
餐廳小小的,大約十多個座位,記得訂得枱先嚟
落完單大約5-10分鐘就有蛋包飯了

𓂅 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 ᴴᴷᴰ 86

𓂅 明太子奶醬蛋包飯 ᴴᴷᴰ 118

久別重逢佢地嘅蛋包飯雞蛋仍然出色
每一枱都做到外表無瑕,但切開流心
每份滑蛋都十分完美!

不過今次食就覺得蕃茄炒飯底太濕

另外相比起本身較重口味嘅牛肉醬汁
明太子奶醬帶少少辣同creamy更得我心😚

2024-01-01
$100 (Dinner)
2024-01-06 401 views
主打蛋包飯嘅洋食屋最近由大圍搬到荃灣廣場附近廿個座位嘅和風懷舊小店用色、佈置同配置嘅燈具都非常有心思🔖 牛肉醬汁蛋包飯🍛奄列蛋無想像中咁厚🥚中間輕輕用刀一𠝹即刻穿咗😳(𠝹一半深度先做到瀑布效果呢~大家記得要溫柔啲😅)奄列入面包嘅係茄汁炒飯🍅如果飯再熱少少會更好唔食牛肉嘅朋友佢哋仲有明太子同咖喱口味喔🔖 焦糖炒甜薯🍠炒得乾身唔油之餘仲有焦香口感蕃薯控表示很滿意👍🏻🔖焦糖蛋布丁🍮和風洋食屋點可以唔點焦糖布丁!唔算好驚艷不過合格有餘❣️ 飯市建議先訂位同預留甜品
主打蛋包飯嘅洋食屋

最近由大圍搬到荃灣廣場附近

廿個座位嘅和風懷舊小店

用色、佈置同配置嘅燈具都非常有心思

🔖 牛肉醬汁蛋包飯🍛
奄列蛋無想像中咁厚🥚
中間輕輕用刀一𠝹即刻穿咗😳

(𠝹一半深度先做到瀑布效果呢~
大家記得要溫柔啲😅)
奄列入面包嘅係茄汁炒飯🍅
如果飯再熱少少會更好
唔食牛肉嘅朋友
佢哋仲有明太子同咖喱口味喔

🔖 焦糖炒甜薯🍠
炒得乾身唔油之餘仲有焦香口感
蕃薯控表示很滿意👍🏻

🔖焦糖蛋布丁🍮
和風洋食屋點可以唔點焦糖布丁!
唔算好驚艷不過合格有餘

❣️ 飯市建議先訂位同預留甜品
Type of Meal
Lunch
2024-01-04 487 views
之前大圍開舖有幫襯過4-5次突然汁左 有d失望知道荃灣開番就過黎試下舖位係車房附近 原舖位都轉過好幾手可能位置唔算起眼 同埋比較細入到餐廳睇番餐牌 好似同之前差唔多出名蛋包飯既舖 一定要食蛋包飯 我地分別叫左唔同款最好食應該是有肉醬個款 無咁單調明太子本身好中意但今次食味道好一般 飯只係暖 有少少一舊舊最普通個款都要88 加餐25蚊 仲要加一 加一黎講其實眼見無乜服務 (場細 唔會好多人要不停點餐 其實比較閑)但拎杯水 同加水都唔會主動 水問先會有提供本來都好期待佢重開 食完覺得未必想再食另外佢定左時間係一個中要交台 (非繁忙時間冇限制)人均我地消費 150左右 但唔坐得耐 味道又未到好出眾 可以試下蛋包飯界開打個卡但性價比不高
之前大圍開舖有幫襯過4-5次

但拎杯水 同加水都唔會主動
水問先會有提供

本來都好期待佢重開 食完覺得未必想再食

另外佢定左時間係一個中要交台
(非繁忙時間冇限制)

人均我地消費 150左右 但唔坐得耐
味道又未到好出眾
可以試下蛋包飯界開打個卡
但性價比不高
2024-01-03
喺網上見到推介,之前心儀嘅大圍小店搬到荃灣,就約埋朋友一齊試試。我們約了八點,到場時門外有條小小人龍,記得訂位!我們通知職員之後,即時就有位俾我哋。我以前都嚟過同一舖位食飯,但Ado將舖位完全以昭和風呈現,環境新淨簡潔,是舒適嘅用餐環境。餐廳大概只有10零個座位,大家嚟食都要守規矩,助人自助。食物上菜速度的確需要15分鐘以上,最好有心理準備。(畢竟店家都寫明了)招牌日式牛肉醬汁蛋包飯薄薄的蛋皮,切開後剛熟的蛋汁混合牛肉醬汁,配合粒粒蕃茄飯,是簡單的美味。奶油味噌野菜燉雞腿肉奶油香濃,汁料充足,雞腿肉應該有先煎香。份量雖然比蛋包飯稍為細少,但本身免費配白飯,加起來份量差不多。另外叫了一個雜錦炸物拼盤,包括有炸蝦、炸豬扒和炸雞,新鮮炸好,都非常推薦!

招牌日式牛肉醬汁蛋包飯
焦糖牛肉醬汁蛋包飯

奶油味噌野菜燉雞腿肉

2024-01-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
焦糖牛肉醬汁蛋包飯
  • 奶醬味噌野菜燉雞腿肉