之前在大圍的時候就已經有留意到了,想不到搬了來到荃灣,更近我了!晚上時候,餐廳都有人在排隊,幸好可以網上排隊,所以就不用在門口罰站了!主打都是日式蛋包飯和甜品!明太子奶醬蛋包飯(118元)挺多人叫這裡的明太子奶醬的,無論是意粉還是蛋包飯!奶醬偏奶滑,帶點甜,吃起來帶點明太子香,再跟滑嫩的蛋包和酸甜的茄汁炒飯一吃起,味道剛剛好!經典日式牛肉醬汁蛋包飯(86元)這個就是日式經典蛋包飯的組合,香濃甜甜鹹鹹的牛肉醬汁配上流心蛋包飯,吃起來真的是一口接一口,中間還有酸甜的茄汁炒飯,突出牛肉醬的香。日式咖哩吉列豬扒飯(76元)豬扒炸得挺香的,肉質柔軟。咖哩就是傳統的日式口味,味道帶點甜的,陣陣的咖哩香。炸薯條(42元)炸薯條挺有驚喜的,本身就加了紫菜味的調味粉,所以直接吃就很香了,我們還選了明太子奶醬口味的,所以多了一份鹹鮮味!升級套餐(25元)跟一碗忌廉薯仔湯,小菜和飲品,飲品只要補飲品差價,還算不錯的!焙茶巴斯克芝士蛋糕(52元)芝士蛋糕口感非常軟滑,既有香濃的芝士味,又有濃濃的焙茶香,再配上忌廉一起吃就更滑。日式焦糖醬油團子雲呢拿新地(38元)挺特別的一個新地,上面加了很多的曲奇碎,雪糕有兩

明太子奶醬蛋包飯(118元)

經典日式牛肉醬汁蛋包飯(86元)

日式咖哩吉列豬扒飯(76元)

炸薯條(42元)

升級套餐(25元)

焙茶巴斯克芝士蛋糕(52元)

日式焦糖醬油團子雲呢拿新地(38元)
挺特別的一個新地,上面加了很多的曲奇碎,雪糕有兩球,加上了焦糖和軟糯的團子。味道會偏甜,因為焦糖的關係。

2024-10-24
2024-09-22 3170 views
去開荃灣廣場,小朋友話想食🍳蛋包飯,就嚟左呢度~舖頭復古和洋風設計,主打「和洋食料理」~但座位有限,所以門口貼張紙方便大家先行電子攞位~而佢地嘅食物,比我感覺係好温暖😌屬於家嘅味道~「🐮經典日式牛肉醬汁蛋包飯」/ 「🩷明太子奶醬蛋包飯」/「🥩Ado’s 自家手打日式漢堡扒」Menu入邊嘅餐點,可以加錢升級為套餐🍽️套餐包括:是日餐湯、前菜及飲品~講返佢地嘅蛋包飯同埋漢堡扒~半熟嘅煎蛋卷係飯上面,自己輕輕以刀切開蛋衣~滑溜嘅嫩蛋直接流出嚟覆蓋成個蕃茄炒飯🤤配上日式牛肉醬汁,夠濃郁送飯一流👍🏻而配上明太子奶醬,creamy得嚟帶些少鹹香,女仔最愛🩷至於漢堡扒,好明顯自家手作嘅感覺~冇特別太多額外嘅調味,濃香牛肉味紮實嘅肉感,加上醬汁~同樣都係送飯一流之作👍🏻「🥞熱香餅set」/「🍰焙茶巴斯克芝士蛋糕」/「💙夏之風巴菲杯」/「🍨日式焦糖醬油團子雲呢拿新地」甜品都令人值得期待❤️傳統嘅熱香餅配搭,鬆軟甜入心嘅口感,作為早餐或者下午茶,都一樣吸引~焙茶巴斯克充滿濃郁嘅茶香,一啲都唔覺得膩~巴菲杯同新地,同樣係雪糕,小朋友見到難以抗拒🤤特別係巴菲杯,冰藍色打卡造型,非常吸睛👀味道亦透心涼充滿夏日感(波

去開荃灣廣場,小朋友話想食🍳蛋包飯,就嚟左呢度~
舖頭復古和洋風設計,主打「和洋食料理」~
但座位有限,所以門口貼張紙方便大家先行電子攞位~
而佢地嘅食物,比我感覺係好温暖😌屬於家嘅味道~

Menu入邊嘅餐點,可以加錢升級為套餐🍽️
套餐包括:是日餐湯、前菜及飲品~
講返佢地嘅蛋包飯同埋漢堡扒~
半熟嘅煎蛋卷係飯上面,自己輕輕以刀切開蛋衣~
滑溜嘅嫩蛋直接流出嚟覆蓋成個蕃茄炒飯🤤
配上日式牛肉醬汁,夠濃郁送飯一流👍🏻
而配上明太子奶醬,creamy得嚟帶些少鹹香,女仔最愛🩷
至於漢堡扒,好明顯自家手作嘅感覺~
冇特別太多額外嘅調味,濃香牛肉味紮實嘅肉感,加上醬汁~
同樣都係送飯一流之作👍🏻

甜品都令人值得期待❤️
焙茶巴斯克充滿濃郁嘅茶香,一啲都唔覺得膩~
巴菲杯同新地,同樣係雪糕,小朋友見到難以抗拒🤤
特別係巴菲杯,冰藍色打卡造型,非常吸睛👀
味道亦透心涼充滿夏日感(波子汽水啫喱底+芒果莎莎)
  • 明太子奶醬蛋包飯
  • 經典日式牛肉醬汁蛋包飯
今次試咗呢間餐廳嘅經典日式咖哩蛋包飯,真係經典到唔得再經典!甜甜嘅日式咖喱汁配上柔滑嘅蛋包飯,每一口都係滿足感。啱啱好嘅蛋包熟度,我切開時都覺得自己幾成功喎😆!紅酒燉牛肋條牛肋條燉得超淋,整個用匙羹就可以輕鬆切開。紅酒味雖然唔夠濃,但整體味道係有層次。至於配嘅cream,我覺得唔加會更好。雪糕梳打提子呢款雪糕有種昭和年代嘅味道,令我諗起啲舊日劇,見到阿太喺下午茶時間食住雪糕,真係好chill~🍇🍦

紅酒燉牛肋條

雪糕梳打提子
2024-12-09
2024-12-21 0 views
前排過嚟附近食車仔麵,發現咗呢間日式餐廳🍴,餐廳主打蛋包飯,見到set lunch嘅配搭幾特別。味道吾錯,不過對於大食嘅人可能覺得唔夠飽。🐟 慢煮九州柚子胡椒雞卷配烤綜合野菜$88雞肉口感軟嫩,柚子胡椒食落又幾開胃同特別🤩,配菜有蕃茄、南瓜🎃、薯仔🥔,全部都好夠味。🐔 地中海風煎紅鮋魚柳配蒜香檸撥牛油豆+乳酪青瓜沙律🥗$78魚柳知道好香,入口外脆內軟,肉質煙靭。旁邊個牛油豆味道幾特別,配埋乳酪青瓜成個set都好健康。🍰北海道十勝牛乳巴斯克芝士蛋糕芝士蛋糕充滿香濃的芝士味,口感好軟滑。

🐟 慢煮九州柚子胡椒雞卷配烤綜合野菜$88

🍰北海道十勝牛乳巴斯克芝士蛋糕
芝士蛋糕充滿香濃的芝士味,口感好軟滑。

2024-12-21 0 views
《 🍁 ADO洋食屋📍》————————————————————🪐 終於一試文青日系打卡cafe~————————————————————🌟 明太子奶醬蛋包飯---一切開奄列蛋望住蛋汁流落黎🤤蛋汁配上明太子奶醬好creamy!蛋包飯係番茄炒飯底,食落更香甜~————————————————————🌟 Ado's自家手打日式漢堡排(配飯)---日式漢堡排配日式咖喱,餸飯一流😋仲有好多沙律配菜🥗,食落冇咁膩~————————————————————🌟 和栗珈琲蒙布朗蛋糕---秋季限定甜品!日系風🍁~栗子蓉好香滑,配埋咖啡蛋糕好夾!食落似栗子味Tiramisu,口感層次豐富~————————————————————✨ 總評:(我未食飽XD)————————————————————♐️ 餐廳地點:
《 🍁 ADO洋食屋📍》
————————————————————
🪐 終於一試文青日系打卡cafe~
🌟 明太子奶醬蛋包飯
一切開奄列蛋望住蛋汁流落黎🤤
蛋汁配上明太子奶醬好creamy!
蛋包飯係番茄炒飯底,食落更香甜~
————————————————————
🌟 Ado's自家手打日式漢堡排(配飯)
---
日式漢堡排配日式咖喱,餸飯一流😋
仲有好多沙律配菜🥗,食落冇咁膩~
🌟 和栗珈琲蒙布朗蛋糕
---
秋季限定甜品!日系風🍁~
栗子蓉好香滑,配埋咖啡蛋糕好夾!
食落似栗子味Tiramisu,口感層次豐富~
————————————————————
✨ 總評:(我未食飽XD)
♐️ 餐廳地點:
2024-12-20
Type of Meal
Lunch
  • 明太子奶醬蛋包飯
2024-12-17 0 views
同朋友去咗荃灣呢間有出名打卡洋食館🍽️嗰度最出名係蛋包飯,但係由於朋友太肚餓未影得切相已經食咗😫蛋包飯表現不過不失👌🏻但個炒飯太濕😟😟唔係太啱我口味😐而奶油燉雞肉個汁好好食好有奶香味☺️雞肉唔算好嫩,但係都好入味😊但可惜配嗰個白飯都係太濕🤔我同朋友都加錢upgrade咗做set💰嘢飲我哋叫咗提子同蜜瓜梳打🥤夾埋餐廳嘅裝修影相真係超級靚🥰店舖鋪面唔大只係可以容納到10幾個人🙌🏻但裝修好有格調稱荃灣最靚嘅食肆都不為過👍🏻打卡一流📷💯
同朋友去咗荃灣呢間有出名打卡洋食館🍽️
嗰度最出名係蛋包飯,但係由於朋友太肚餓未影得切相已經食咗😫
蛋包飯表現不過不失👌🏻但個炒飯太濕😟😟唔係太啱我口味😐
而奶油燉雞肉個汁好好食好有奶香味☺️
雞肉唔算好嫩,但係都好入味😊
但可惜配嗰個白飯都係太濕🤔
我同朋友都加錢upgrade咗做set💰
嘢飲我哋叫咗提子同蜜瓜梳打🥤
夾埋餐廳嘅裝修影相真係超級靚🥰
店舖鋪面唔大只係可以容納到10幾個人🙌🏻
但裝修好有格調稱荃灣最靚嘅食肆都不為過👍🏻打卡一流📷💯
奶油燉雞
奶油燉雞
終於有機會拜會呢間人氣小店嘅瀑布蛋包飯^-^店內彌漫濃濃嘅昭和復古風 擺設有格調又不失可愛主打日式蛋包飯、咖喱、漢堡扒等等嘅和洋美食.✿ 明太子奶醬蛋包飯 $118招牌蛋包飯果然厲害 一切開就變瀑布滑蛋~蛋汁豐富滑溜 配明太子忌廉汁都唔會太膩 飯底係茄汁燴飯 令整體味道更豐富啊.✿ 奶油味噌野菜燉雞腿肉 $82.✿ 焦糖雞蛋布丁 $52另外仲有巴斯克、芭菲、糰子等等嘅甜品叫左份日式布丁 賣相可愛迷你 口感結實香滑如果蛋香再濃啲就更好啦( ˘▽˘)っ

終於有機會拜會呢間人氣小店嘅瀑布蛋包飯^-^
店內彌漫濃濃嘅昭和復古風 擺設有格調又不失可愛
主打日式蛋包飯、咖喱、漢堡扒等等嘅和洋美食
✿ 明太子奶醬蛋包飯 $118
明太子奶醬蛋包飯

招牌蛋包飯果然厲害 一切開就變瀑布滑蛋~
蛋汁豐富滑溜 配明太子忌廉汁都唔會太膩
飯底係茄汁燴飯 令整體味道更豐富啊
明太子奶醬蛋包飯

✿ 奶油味噌野菜燉雞腿肉 $82
奶油味噌野菜燉雞腿肉

✿ 焦糖雞蛋布丁 $52
另外仲有巴斯克、芭菲、糰子等等嘅甜品
叫左份日式布丁 賣相可愛迷你 口感結實香滑
如果蛋香再濃啲就更好啦( ˘▽˘)っ
焦糖雞蛋布丁
一向都好鍾意日本喫茶,昭和復古風🍹位於荃灣嘅ADO洋食屋🎌係一間日系昭和復古風餐廳☕️主打日式蛋包飯🍛將日本西餐文化帶到香港🍽️ ADO洋食屋唔單只喺菜品上講究原汁原味,連環境設計都融入咗滿滿嘅日式元素,令人一踏入就能感受到濃厚嘅日本風情🇯🇵經典日式牛肉醬汁蛋包飯雞蛋切開後有澎湃嘅流心效果🥚入口嫩滑,軟棉棉🥰蛋包飯係蕃茄炒飯,酸酸甜甜🍅再加入時菜同菇類,口感豐富😛牛肉醬汁亦非常惹味😚焦糖雞蛋布丁係我最愛嘅布丁🍮口感滑溜,雞蛋味濃郁🥚質感Q彈結實😝除咗用上雞蛋、牛奶、忌廉之外,仲加入咗冧酒,食落去帶陣陣酒香😆日本波子汽水味梳打賣相好靚嘅日本波子汽水味梳打💙🤍打卡一流🤩味道濃郁,口感清爽💦上面係雲呢拿雪糕🍦攪一攪後就會飲到忌廉嘅味道😚日式薯仔沙律薯蓉內加入不同疏菜,好似蘿蔔同青瓜等🥔🥕🥒再加入蛋黃醬,充滿層次口感,香滑軟棉棉☺️炸薯條炸薯條有兩個口味,可以選擇🍟分別係明太子醬或同美式香料🤩我揀咗美式香料,每一條香口惹味😝可樂餅外酥內鬆軟嘅可樂餅😆綿密扎實,香氣濃厚😙口感酥脆可口😜

經典日式牛肉醬汁蛋包飯

日本波子汽水味梳打

日式薯仔沙律

炸薯條

可樂餅
外酥內鬆軟嘅可樂餅😆綿密扎實,香氣濃厚😙口感酥脆可口😜

2024-12-08 301 views
第一次去ADO洋食屋食飯。佢位於荃灣享成街,荃灣廣場附近。佢主打係日式蛋包飯,餐廳嘅裝修有D復古。我帶咗小朋友去呢度食lunch, 蛋包飯同甜品🍮佢都好鍾意😍⭐️ 濃厚芝士肉醬蛋包飯 蛋上面鋪滿香濃芝士,好似落雪咁,好靚。蛋包住飯再加D肉醬一齊食,口感好豐富。⭐️地中海風煎紅鮋魚柳 配 蒜香檸檬牛油豆+乳酪青瓜沙律魚柳煎得好香。有青瓜同豆做配菜,呢份午餐好健康。⭐️焦糖雞蛋布丁🍮布丁有好香滑嘅蛋味,唔會太甜,小朋友好鍾意食。如果想食日式蛋包飯,呢間係幾好嘅選擇。
第一次去ADO洋食屋食飯。佢位於荃灣享成街,荃灣廣場附近。
⭐️ 濃厚芝士肉醬蛋包飯
⭐️地中海風煎紅鮋魚柳 配 蒜香檸檬牛油豆+乳酪青瓜沙律
魚柳煎得好香。有青瓜同豆做配菜,呢份午餐好健康。
⭐️焦糖雞蛋布丁🍮
布丁有好香滑嘅蛋味,唔會太甜,小朋友好鍾意食。
如果想食日式蛋包飯,呢間係幾好嘅選擇。
Type of Meal
Lunch
  • 濃厚芝士肉醬蛋包飯
2024-12-08 227 views
A cute Japanese fusion cafe with good omelette rice🍳🐷Overall: 8/10🍳Omurice with classic demi glace sauceThe omelette, expertly crafted to a fluffy perfection, encased a bed of seasoned rice that harmonized beautifully with a rich sauce base. Demi-glace is a rich and flavorful sauce that is commonly used in French cuisine. It is made by combining equal parts of veal or beef stock and espagnole sauce. The demi-glace sauce added a luxurious touch, infusing every morsel with a depth of flavor that l
🐷Overall: 8/10

The omelette, expertly crafted to a fluffy perfection, encased a bed of seasoned rice that harmonized beautifully with a rich sauce base. Demi-glace is a rich and flavorful sauce that is commonly used in French cuisine. It is made by combining equal parts of veal or beef stock and espagnole sauce. The demi-glace sauce added a luxurious touch, infusing every morsel with a depth of flavor that lingered on the palate. Opting to upgrade to the set meal by adding an extra $25, there is a creamy soup and an accompanying drink.

🥩Beef bourguignon
Tender chunks of beef, slow-cooked to perfection in a rich and flavorful red wine sauce, melted in the mouth with each savory bite. The attention to detail in the preparation of the beef bourguignon was evident. Each element, from the melt-in-your-mouth beef to the velvety sauce. The portion size was generous too.

🍰Basque cheesecake made with Hokkaido Tokachi Raw milk
The Hokkaido Tokachi Raw milk lends a distinct creaminess that is unparalleled, elevating this cheesecake to new heights of indulgence. This Basque cheesecake made with Hokkaido Tokachi Raw milk is a true masterpiece that will leave you craving more long after the last crumb has disappeared.

#ADO洋食屋
#tsuenwanfood
1K
2024-12-07 164 views
呢間餐廳門口好日系風格,入面好似去左日本甘好靚既木系裝潢,我地叫左一份出名必食既蛋包飯,呢款係芝士蛋包飯配肉醬汁,一切開就好流心蛋,蛋味香滑配飯好夾,肉醬汁幾惹味,份量就唔算太大碟,但見到滿滿既芝士都幾開心。另外叫左一份紅酒膾牛肉配飯,好creamy加濃郁牛肉味配埋蘿蔔薯仔西蘭花等配菜。最好味推介必食dessert巴斯克芝士蛋糕,芝士味濃又香滑仲要好cream 好好味,咖啡叫左一杯雲呢拿latte好香雲呢拿味拉花超靚。

2024-12-07 173 views
今次介紹嘅係一間日式昭和風cafe 🎏🎌 主打蛋包飯,一入到去就好似去咗日本咁,環境好靚好有氣氛😍🫶🏻🍳明太子奶醬蛋包飯 $118 +$25 升級套餐 w/ 湯、/ 美式咖啡/ 茶 蛋輕輕喺面界一刀就會見到裏面嫩滑嘅蛋,蛋都幾香濃,明太子醬同蛋好夾,不過明太子味就可以再濃啲😙💗 如果食量大啲,就可以另外加吉列豬扒等等嘅肉類~Weekday lunch set: 和風醬香奶油野菌雞肉燉飯 $78 w/ 美式咖啡/ 茶 平日都有幾個lunch set 選擇,主要係燉飯同意粉😉 燉飯口感唔錯,忌廉汁都好creamy,仲有啲菇類同雞肉粒😛📍ADO洋食屋 荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖🍽️ 7.8/10🏞️ 9/10

📍ADO洋食屋
荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖
🍽️ 7.8/10
🏞️ 9/10
2024-12-07 138 views
主打日式蛋包飯的店舖不多,小店開業三年左右,早前由大圍搬到荃灣,看樣子活像睇卡通片裡頭會出現的食物,感謝好友陪我一試。炸雞(四件) $36新鮮炸起熱辣辣,好入味。經典牛肉汁蛋包飯 $82 (Set +$25)切開見著雞蛋緩緩流下的一刻令人興奮!蛋滑溜不膩,茄汁炒飯略嫌乾了一些,配上醬汁同吃更好。白味噌奶油燉雞腿肉 $86雞塊有四五件,還有薯仔紅蘿蔔西蘭花做配菜,不知道是否味增也是發酵食品的關係,汁醬吃起來散發著少少blue cheese味,頗有趣。整體味道不俗,裝修有日系超和風格,有些細節位倒可執整一下,例如飯粒可更軟糯、增添FPS QR code等,有機會也會想試試明太子意粉和布甸🍮
炸雞(四件) $36
新鮮炸起熱辣辣,好入味。
經典牛肉汁蛋包飯 $82 (Set +$25)
味噌奶油燉雞腿肉 $86
2024-12-06 158 views
明太子奶醬蛋包飯 🍳🍚 $118呢個蛋包飯簡直係世界級!嫩滑既蛋皮包著香噴噴既白飯,面頭仲有明太子醬,味道鮮美又帶點微辣。上面淋上濃郁既奶油醬,一啖接住一啖,簡直係幸福既滋味!自家手打漢堡扒配白飯 🍔🍚 $108即叫即整,要等15分鐘。肉質鮮嫩多汁,搭配特製既醬汁,口感超正。仲有沙律蕃茄豐富顏色嘅配菜,配上熱騰騰白飯,超滿足😌。北海道十勝牛乳巴斯克芝士蛋糕 🍰🥛$52蛋糕既口感超級滑順!濃郁既奶香和奶油味,入口即溶,又唔算好甜。平日晚上六點陸陸續續都有人入嚟幫襯,裝飾偏向日式,無論飾物牆紙甚至門面都擁有日式🎌嘅元素。
明太子奶醬蛋包飯 🍳🍚 $118

自家手打漢堡扒配白飯 🍔🍚 $108

北海道十勝牛乳巴斯克芝士蛋糕 🍰🥛$52

$120 (Dinner)
一直很欣賞日本西餐文化,呢日我哋就同朋友去咗荃灣人氣蛋包飯餐廳gathering ‼️餐廳舖面裝修充滿昭和復古風,喺荃灣街頭一眼就會見到,非常有特色!一走進店內,眼球就被精緻嘅日式擺設、華麗嘅懷舊吊燈同木質系嘅座位所吸引😍讓人尤如置身於日本餐廳享用洋食一樣,充滿濃厚嘅日本風情!!!!!餐廳以日式西餐及蛋包飯為主打,每道菜都係對品質嘅堅持。店內氛圍溫馨舒適,讓人不僅品味到美食,也能感受到家嘅溫暖🫶🥢Ado's 自家手打日式漢堡排 $108招牌手打漢堡排是餐廳必食推介之一,肉質鮮嫩多汁,漢堡排口感厚實唔似一般咬落去鬆散,配搭餐廳特製醬汁,味道豐富,每一口都充滿幸福的滋味🥢濃厚芝士肉醬蛋包飯 $108蛋包飯採用進口自日本的雞蛋,滑嫩香濃,淨睇賣相已經靚到不得了,切開後瞬間變成瀑布式炒蛋覆蓋了成個炒飯,配搭濃濃芝士肉醬一起食更加層次豐富,喜歡食蛋包飯嘅朋友仔千祈唔好錯過😋👍‼️+$25可升級為套餐跟餐湯、前菜及飲品‼️🥢日式焦糖醬油團子雲尼拿新地 $38飯後甜品當然唔少得,日式團子口感煙靭,出乎意料同焦糖醬油幾夾,味道特別,唔會太過甜,配上香滑雲尼拿雪糕真係超滿足!!!

🥢Ado's 自家手打日式漢堡排 $108

🥢濃厚芝士肉醬蛋包飯 $108