🎨呢間開喺M+嘅中菜睇落就已經覺得好吸引仲要落地大玻璃望住成個海景仲有外面露天位置可以帶狗仔一齊用餐🐶🐾🇭🇰樓底幾高餐廳嘅位置好闊落坐落都幾舒服感覺幾適合家庭聚會嘅中菜廳♡蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268🐷叉燒係呢間餐廳嘅特色菜西班牙黑毛豚肉真係幾正仲要上碟嘅時候有火興住啲叉燒食落去仲係熱辣辣肥瘦適中嘅叉燒 口感唔錯!♡松茸菊花豆腐 $198⚪️呢個菊花豆腐都係特色菜之一除咗賣相好靚之外食落去入口即溶嘅菊花豆腐有少少花香味道有幾特別♡炭火明爐燒鵝 $238🪿估唔到燒鵝例牌份量都唔錯兩個人食都食到勁飽而且仲有脆皮嘅口感超級值得試😍♡干邑牛肝菌燉牛臉肉 $286呢款牛臉肉平時比較少食到係等到好腍嘅牛臉肉食落去口感幾正用嚟送飯一流🥩🐮♡富貴蝦乾濃湯浸時蔬(蝦湯)$268🥬呢款以清淡為主嘅蝦湯時蔬今次嘅時蔬係菜心食落去有幾甜可以飲埋個蝦湯清清地又解渴♡胡椒魚湯浸石蠔 $268呢個胡椒魚湯浸石蠔勁推薦每一嚿石蠔嘅size都勁大嚿! 總共有六至八隻食得勁惹味鍾意食蠔嘅朋友一定唔可以錯過🦪仲要配咗好多菜墊底叫呢個可以叫小個菜!♡棗皇糕(3件) $48♡日式布甸 $48呢兩款甜品都幾出色🧁🍰建議棗皇高必叫
🎨呢間開喺M+嘅中菜睇落就已經覺得好吸引

呢個胡椒魚湯浸石蠔勁推薦

♡棗皇糕(3件) $48
♡日式布甸 $48
呢兩款甜品都幾出色
🧁🍰建議棗皇高必叫呢個價錢有三件仲要即蒸勁好食煙靭彈牙又有紅棗嘅味道!
今次嚟到位於西九文化區M+博物館嘅高級中菜廳-璞AGATE,餐廳環境高級優雅,擁有落地玻璃可以飽覽維多利亞港嘅美景,景色開揚,喺度欣賞風景,一邊品嘗精緻粵菜,係唔錯嘅選擇。餐廳提供精緻點心、明爐燒味同埋數十款珍品佳餚,同時亦係聚餐同埋宴會嘅好地方。蜜餞西班牙黑豚肉叉燒叉燒用烤爐端上,叉燒用上西班牙黑豚肉,蜜餞汁微甜,外層焦香軟嫩,色澤鮮明,juicy有肉汁,配上紫蘇葉,口感清新,減少膩感。椰皇螺頭燉花膠螺頭花膠湯加上椰皇去燉,味道滋潤香甜,湯底帶有濃郁椰香,花膠爽而滑溜,充滿膠質。鮑魚福建炒飯濕炒飯嘅醬汁濃稠鮮香,鮑魚同海鮮切粒,口感彈牙,炒飯粒粒分明。魚子醬燒賣魚子醬燒賣皮薄柔軟,鋪上魚子醬,充滿鹹香鮮味,魚子醬嘅鹹鮮與燒賣豬肉嘅鮮美融合增添味道層次。奶黃刺蝟包刺蝟造型可愛,內餡係濃郁嘅奶黃,口感綿密細滑,香甜可口。川味雞柳腸粉腸粉口感滑嫩,川味雞柳麻辣鮮香。

椰皇螺頭燉花膠

魚子醬燒賣

奶黃刺蝟包
刺蝟造型可愛,內餡係濃郁嘅奶黃,口感綿密細滑,香甜可口。

川味雞柳腸粉
腸粉口感滑嫩,川味雞柳麻辣鮮香。
2025-07-08
$600 (Lunch)
2025-07-14 61 views
M+ 入面有新高級菜館 環境超靚 一排的落地玻璃窗 個View 勁靚 淨係保境都贏哂🌸蜜餞黑豚肉叉燒 $268半肥瘦黑豚肉叉燒肉質軟嫩多汁,外層掛哂蜜汁 甜而不膩 仲要有個爐慶住 保持溫度 好鐘意呢個叉燒🌸松茸響螺燉海參$238好足料!!湯好清甜 海參軟淋 螺燉令成個湯好有鮮味 清潤得黎好補 🌸香茅醉乳鴿$168醉乳鴿係一個冷盤 原隻醉乳鴿好肥美 等一次食乳鴿食到有啫喱油 醉乳鴿夠哂入味 加埋香茅清香 今日MVP🏆🌸干邑牛肝菌燉牛臉肉$286干邑牛肝菌燉牛臉肉 乾邑酒同牛肝菌菇嘅味融入 牛臉肉濃郁且獨特的口感 牛臉肉肉質鮮嫩 燉煮既時間岩岩好 牛肉好淋身 宜家生熟度適中 大約5-6成 好好食🌸沙薑象拔蚌片$148沙薑象拔蚌切薄片 沙薑粉吊起左象拔蠔嘅鮮味 有爽脆口感 前菜好開胃🌸酥蔥豬油渣炒飯$228豬油渣的酥脆口感和油蔥酥的香氣,搭配上粒粒分明的炒飯,充滿了豐富的層次和風味 再加上少許豉油 令成個炒飯既味道提升📍璞 Agate (西九)地址:尖沙咀西九文化區博物館道38號M+ B1層

🌸蜜餞黑豚肉叉燒 $268

🌸松茸響螺燉海參$238

🌸香茅醉乳鴿$168

🌸干邑牛肝菌燉牛臉肉$286

🌸沙薑象拔蚌片$148

🌸酥蔥豬油渣炒飯$228

📍璞 Agate (西九)
地址:尖沙咀西九文化區博物館道38號M+ B1層
  • 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒
看完M+展覽,到地下B1層的「璞」,品嚐精緻的中菜 ~ 餐廳的樓底高,空間大,一入門口便可以看見玻璃櫥櫃裏的中西名酒,以及矜貴的山珍海味。晚上用餐時,還可透過落地玻璃窗觀看西九夜景,感覺舒服又寫意。⊹ 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268西班牙黑豚肉以油脂豐富、肉質細膩聞名,叉燒經蜜餞焦糖化處理,外層甜蜜,內部肉質軟嫩脂香,味道甜鹹交織,略帶啲勁但不乾柴♡ 再配搭原片紫蘇葉一齊吃,味道從濃郁到草本清新滋味,平衡了叉燒的甜膩 ~叉燒以爐火保持溫熱,即使吃到最後一件,叉燒仍是熱騰騰,香氣四溢⍢⊹ 化皮金陵乳豬 $208/ 1/4隻乳豬皮薄脂香,入口極其酥脆,配搭香甜蜜桃、軟綿饅頭,口感圓潤而不膩,讓人留有細細品味後的滿足感 ~ ⊹ 炭火明爐燒鵝 $238/例例牌燒鵝好大份,燒鵝鵝皮油香酥脆,入口咀嚼時會釋放出濃郁香氣;鵝肉緊實香嫩,帶點炭火煙燻風味,配搭酸梅醬,味道更是甜鹹獨特,香而不膩。⊹ 生啫本地唐菜膽 $186椰菜配以鹹香蝦乾等,用熱鍋快炒,椰菜表面油潤,入口鮮嫩爽脆,鹹香惹味,還保留了椰菜本身的水份和清甜。⊹ 火焰三蔥爆炒和牛 $428Wow 火焰燒三蔥和牛很有噱頭!爆炒後的和牛表面略帶

⊹ 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268

⊹ 化皮金陵乳豬 $208/ 1/4隻

⊹ 炭火明爐燒鵝 $238/例

⊹ 生啫本地唐菜膽 $186

⊹ 火焰三蔥爆炒和牛 $428

Wow 火焰燒三蔥和牛很有噱頭!爆炒後的和牛表面略帶焦香,內部軟嫩多汁,入口更是油香四溢 ~ 三蔥清甜爽脆的口感中和了和牛的油脂口感,而且香氣撲鼻,更吸引人。
和牛經鍋具持續加熱,肉質嚼感會不斷增加,若喜歡軟嫩肉質、不愛過多咀嚼的朋友,記得要盡快食用,免得和牛在鍋內逗留太久。

⊹ 酥蔥豬油渣炒飯 $228

飯以酥蔥豬油渣炒香,油潤香口,粒粒分明,可自己加入醬、油,讓炒飯更油香美味 ~ 若你與yo一樣不太喜歡煙韌飯焦,建議盡快食用,免得炒飯於鍋中持續加熱,形成煙韌飯焦口感。
最後說說,餐廳茶位是$38/位,包括前菜小食與瑤柱OX醬。前菜小食很有誠意,其中的黑松露繡球菌,香氣濃郁,口感清新爽脆,的確開胃!
  • 化皮金陵乳豬
  • 炭火明爐燒鵝
Weekend 同friend 行完 M+,見哩間好似幾 grand 嘅中菜,走黎試左。環境好闊落,好啱同老 best 嘆食! 行左成日lunch都無食,唯有夜晚食盡佢 haha 先黎一個柚子醋海蜇花,比用一般醋浸出嚟嘅食法係別有心思,海蜇花亦超級爽脆另外佢試咗個松茸響螺海參湯,真係好有鮮味!仲有大大舊海參食,足料主菜我哋嗌咗佢招牌嘅西班牙黑豚肉叉燒,佢上碟係一直有個爐慶住,唔會怕佢凍咗,佢啲肉切得好厚,口感超juicy仲有蜜餞嘅甜味另外嗌咗半隻脆皮三黃雞,整到個皮超脆,同埋啲肉都好嫩蔬菜我哋嗌咗個黑松露白菌煲,黑松露味超重,好啱重口味嘅。份量都幾多,幾抵食另外嗌咗個海皇湯泡西施,喺上碟嘅時候佢會再"沈"啲脆脆喺面,襯埋啲湯飯一齊食好match。仲要個湯又加埋啲櫻花蝦,亦都超級足料

另外嗌咗半隻脆皮三黃雞,整到個皮超脆,同埋啲肉都好嫩

2025-07-12
$580 (Dinner)
2025-07-12 0 views
餐廳位於西九藝術公園裝潢有氣派帶中國風可以包房私隱度高非常適合朋友聚會宴客更是好選擇🐷蜜餞西班牙黑豚肉叉燒餐廳招牌菜必食用上西班牙黑毛豬肥瘦均勻、肉質嫩滑香甜中帶微焦香用上紫蘇葉夾叉燒油膩感大減!🖤菲林黑芝麻香港特色甜點黝黑帶光澤集軟糯、香滑彈牙多重口感於一身薄皮一圈圈卷成5至7層一段段咬開芝麻香爆發!🍄‍🟫松茸響螺燉海參湯用上矜貴的材料去熬製包括松茸、響螺、海參非常滋補味道清甜!🪿脆皮素鵝最外層的腐皮香脆鬆化吸收了餡料的汁帶點煙韌加上木耳冬菇等餡料口感很有層次!🦀黃金焗蟹蓋蟹蓋釀滿新鮮蟹肉蟹肉面焗至金黃鬆脆配上陳醋,極之美味!🐮安格斯牛肉炒粿條色澤靚賣相吸引味道帶少少甜香安格斯牛肉片軟淋,份量十足啊!🦀銀絲蟹肉炒桂花功夫之作蟹肉、蛋和粉絲全部炒得勻稱蛋碎如桂花細緻味道清甜爽口!🕊️香茅醉乳鴿醇香的酒味 乳鴿外皮爽脆肉質好嫩滑!
餐廳位於西九藝術公園

黝黑帶光澤
集軟糯、香滑
彈牙多重口感於一身
薄皮一圈圈卷成5至7層
一段段咬開芝麻香爆發!

🍄‍🟫松茸響螺燉海參

湯用上矜貴的材料去熬製
包括松茸、響螺、海參
非常滋補味道清甜!

🪿脆皮素鵝

最外層的腐皮香脆鬆化
吸收了餡料的汁帶點煙韌
加上木耳冬菇等餡料
口感很有層次!

🦀黃金焗蟹蓋

蟹蓋釀滿新鮮蟹肉
蟹肉面焗至金黃鬆脆
配上陳醋,極之美味!

🐮安格斯牛肉炒粿條

醇香的酒味
乳鴿外皮爽脆
肉質好嫩滑!

2025-07-10 0 views
今日又是一年一度的時候,去一些平時不會去的地方,行一些不會走的路,更加不用說,食晚餐了。所以便「璞」去西九了。平時去那邊都是為了坐高鐵,不會特別想起去食高層中餐的。【如果有興趣看看其他更高層的食市,可以去看看之前的食評。】今次不停的食,很多東西都忘記了影相由炒飯說起,我不是特別好海膽的人,但這炒飯不錯,我會推薦給大家去試。而小朋友一定喜歡的炸蟹鉗都做得很好。唔知大家有沒有食過從前八百伴的炸蟹鉗,這個鉗有4個合併的大小,很好很好。(唔少人都記得八百伴,它都是香港人的集體回憶。)竹笙豆腐的豆腐是切得細,是食功夫菜的功夫。柚皮海參的材質是貴在海參,柚子皮的功夫也不小,我會建議醬需要重手一點,因為柚皮是帶一點苦澀味的。但是,在蒸的火候要高溫而不長時間。這樣柚皮才會完整而不成粉狀。彩蛋時間:如果大家像我一樣是坐西鐵去圓方,我會建議大家去找渣X銀行,一行過對面天橋,繼續向前的方向行便會找到的。(不要找B exit,因為太難找去M+的路。今次要特別鳴謝在B exit 保安伯伯的提示。)

今次不停的食,很多東西都忘記了影相

彩蛋時間:
2025-07-10 0 views
入M+除咗欣賞藝術,其實整個M+每個環節都好有特色。講到食不得不提呢間中菜。餐廳名係中文單字,唔講可能你會以為係Omakase。內裡係高級中菜的配置,入口、坐位都成個宴會廳咁樣,加上環境清幽,係度食野飲杯茶傾下計,真係會唔想走。餐牌上多款佳餚,鮑參翅肚都有得食。開茶推介烏龍人蔘,烏龍清香,人蔘回甘。前菜必備花生,另一款黑松露繡球菌先聲奪人。蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 268並非一般叉燒貨式,西班牙黑豚肉配合適量脂肪比例,不柴,肉質彈牙,而且蜜味足。另一食法係包紫蘇葉食,更有層次,衝擊味覺。餐廳深明”叉燒凍左唔好食”,成個爐坐熱等你可以慢慢享受。花膠燴官燕從濃稠既湯中感受到豐富骨膠原,燕窩爽滑,充滿鮮味,絕對唔係交行貨俾你。安格斯牛肉炒粿條炒粿條鑊氣十足,同時加入不少芽菜,令口感更豐富。安格斯牛肉,嫩口又惹味。酸菜星斑片有別於一般酸菜,用上高級既星斑片。星斑新鮮又厚肉,一般魚片真係比下去。星斑片數量多,配料份量十足,高級酸菜魚既享受。瑤柱菜膽燉竹笙湯中散發瑤柱帶來既鹹鮮味,然後以菜膽同竹笙吸湯,令人回味無窮。養顏棗皇糕煙煙韌韌,微甜不膩,簡單又直接嘅飯後甜品。呢餐雖然唔平,但每個環節都令人非常
入M+除咗欣賞藝術,其實整個M+每個環節都好有特色。

講到食不得不提呢間中菜。

餐廳名係中文單字,唔講可能你會以為係Omakase。

餐牌上多款佳餚,鮑參翅肚都有得食。

開茶推介烏龍人蔘,烏龍清香,人蔘回甘。

前菜必備花生,另一款黑松露繡球菌先聲奪人。

蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 268

安格斯牛肉炒粿條

酸菜星斑片

瑤柱菜膽燉竹笙

養顏棗皇糕
煙煙韌韌,微甜不膩,簡單又直接嘅飯後甜品
呢餐雖然唔平,但每個環節都令人非常享受,值回票價!
2025-07-09
Type of Meal
Dinner
2025-07-09 0 views
之前太忙都未得閒慶祝父親節🥲最近見到介紹M+的高級中菜餐廳,就去補祝父親節喇😁餐廳的裝修典雅大氣,高樓底設計配合柔和燈光,還有大落地窗可以眺望海景,整體氛圍非常舒適。✨ 蜜餞黑豚肉叉燒 $268蜜餞黑豚肉叉燒這道菜絕對是必點之一。叉燒的肉質使用西班牙黑豚梅花肉,鮮嫩多汁,表面微微焦香,炭香味濃郁。特別的是,用火爐保持溫度,讓肉質保持柔軟。搭配紫蘇葉,既減少了油膩感,又增添了清香✨松茸菊花豆腐羮 $198松茸菊花豆腐羮,這道菜的刀工實在讓我驚嘆。豆腐被切成菊花形狀,放入熬製的松茸火腿高湯中,湯頭鹹香,豆腐滑嫩,味道相當出色。不僅視覺上吸引,口感上帶來了驚喜。✨銅窩辣子烏雞 $398平時辣子雞就食過,辣子烏雞都係第一次😆烏雞製作肉質鮮嫩,外皮香脆,完全沒有骨頭,吃起來非常方便。雖然名為辣子雞,但其實味道不算特別辣,反而覺得少少麻,配上一杯啤酒🍻就再好不過。✨古法蝦籽柚皮 $88古法蝦籽柚皮是值得一試的小菜,手工菜工序好繁複,已經唔係好多餐廳願意做🥹蝦籽的鮮香與柚皮的清新口感結合,十分開胃。✨脆皮魚子炸花膠 $368這道脆皮魚子炸花膠則好奢華🤣,花膠外炸得金黃酥脆,內裡的花膠滑嫩,而且高湯超

✨ 蜜餞黑豚肉叉燒 $268

✨松茸菊花豆腐羮 $198

✨銅窩辣子烏雞 $398

✨古法蝦籽柚皮 $88

✨脆皮魚子炸花膠 $368
這道脆皮魚子炸花膠則好奢華🤣,花膠外炸得金黃酥脆,內裡的花膠滑嫩,而且高湯超級濃郁,口感相當豐富。

✨酥蔥豬油渣炒飯 $228
酥蔥豬油渣炒飯的香氣四溢,米飯炒得粒粒分明,搭配酥脆的豬油渣和豉油,讓味道更加豐富。

✨芝麻卷$88
最後,我們點了傳統的芝麻卷作為甜品,外表包裹著濃郁的芝麻油脂,還點綴著金箔,顯得高貴華麗。芝麻味香濃,口感清爽。
  • 松茸菊花豆腐羮
2025-07-08 0 views
一入座,店員便親切地詢問我們想喝什麼茶,並詳細介紹了他們的招牌菜。首先上桌的是「松茸菊花豆腐」,師傅的刀工真是出神入化,將一塊豆腐切成一絲絲,造型猶如一朵盛開的菊花,放入湯中輕輕漂浮,畫面美不勝收。豆腐本身清淡,但配上店家精心熬製的松茸火腿高湯,湯底鹹香鮮甜,完美襯托出豆腐的滑嫩,將整個湯頭的味道提升到另一個層次,令人回味無窮。接著是令人驚喜的「蜜餞西班牙黑豚肉叉燒」。這道叉燒使用小火爐保溫,確保你吃的每一口都保持最佳溫度,不會變乾變涼。雖然是偏瘦的黑豚肉,但口感卻非常軟綿,完全不會乾柴。味道方面,它與一般濃郁的叉燒不同,以蜜餞的清甜為主,甜而不膩。最特別的是,它會附上紫蘇葉,搭配食用可以有效解膩,就算多吃幾塊也不怕膩口,非常有巧思!「黃金焗蟹蓋」絕對是必點!外皮焗到金黃酥脆,一匙羹舀下去,裡面滿滿都是鮮甜的蟹肉絲,每一口都是紮實的蟹肉,滿足感爆棚!蟹肉的鮮甜搭配帶有奶油和洋蔥香味的醬汁,口感豐富,味道鮮美,真是令人食指大動。這道「富貴蝦乾濃湯浸時蔬」同樣令人驚艷!蝦乾湯底超級鹹鮮突出,濃郁卻一點都不腥,將時令蔬菜的清甜完美昇華。蝦湯的鮮味滲透到每一片菜葉中,層次豐富,真是好吃到停不下

這道「富貴蝦乾濃湯浸時蔬」同樣令人驚艷!蝦乾湯底超級鹹鮮突出,濃郁卻一點都不腥,將時令蔬菜的清甜完美昇華。蝦湯的鮮味滲透到每一片菜葉中,層次豐富,真是好吃到停不下來!

石鍋飯一上桌就發出「滋滋滋」的聲響,光是聽到就已經垂涎三尺!這個聲音證明鍋氣十足,將和牛的肉汁完全鎖住。和牛吃起來鮮嫩無比,每一口都充滿肉香,簡直是享受!

最後要提的是這道「酥蔥豬油渣炒飯」,真是不得了!一上桌聞到那股香氣就知道選對了!金黃酥脆的豬油渣,咬下去豬油的油香立刻爆發,雖然邪惡但卻香到極致。炒飯炒到粒粒分明,乾爽又有鍋氣,吃再多也不會膩,是那種好吃到會想再加點一份的程度!
2025-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 黃金焗蟹蓋
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗尖沙咀調查呢間中菜館,餐廳位於西九M+,前往餐廳途中仲可以感受文化藝術氣息,餐廳地方闊落,環境舒適,設有室內同戶外座位,主理高級中菜,有多款傳統手工菜式,門面玻璃櫃放滿多款山珍海味同中式白酒,盡顯氣派🌼松茸菊花豆腐羹 $198 🙋🏻‍♂️表示豆腐切成幼絲,呈現菊花造型,非常考刀功嘅菜式,豆腐香軟嫩滑,湯頭清香,帶有松茸嘅菇菌鮮味🍊古法蝦籽柚皮 $88🙋🏻‍♂️表示柚皮以傳統古法烹製,工序繁多,同樣係手工菜,柚皮鬆軟細膩,配上蝦籽熬成嘅上湯汁,柚皮吸收咗蝦籽精華,食落充滿鮮味🦀黃金焗蟹蓋 $238🙋🏻‍♂️表示蟹蓋外層炸至金黃酥脆,釀入滿滿蟹肉,口感飽滿,味道鮮甜,配上話梅醬汁,令蟹肉增添鮮味🐖蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268🙋🏻‍♂️表示叉燒選用西班牙黑豚肉做成,肥瘦均勻,口感結實有嚼勁,食落充滿蜜餞嘅香甜,配上紫蘇葉包起嚟食,紫蘇葉嘅清新更加突顯叉燒鮮味,好特別👍🏻🐟欖角酸薑銀鱈魚 $246🙋🏻‍♂️表示銀鱈魚加入欖角同酸薑清蒸,肉質嫩滑,入口即化,配上軟滑豆腐,鹹香嘅欖角同酸甜嘅酸薑提升咗銀鱈魚味道層次🐮干邑牛肝菌燉牛臉肉 $286🙋🏻‍♂️表示牛臉肉肉質柔軟,口感細膩,牛味
松茸菊花豆腐羹

🐖蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268
欖角酸薑銀鱈魚

🐟欖角酸薑銀鱈魚 $246

🐮干邑牛肝菌燉牛臉肉 $286
🙋🏻‍♂️表示牛臉肉肉質柔軟,口感細膩,牛味香濃,配上牛肝菌同干邑醬汁,獨特香氣令牛臉肉更提鮮
🥩乾炒和牛粿條 $228
🙋🏻‍♂️表示乾炒牛河以和牛,韭黃同芽菜等配料炒成,和牛口感鬆軟,河粉滑順,炒得夠鑊氣,非常惹味

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
乾炒和牛粿條
松茸菊花豆腐羹
古法蝦籽柚皮
欖角酸薑銀鱈魚
乾炒和牛粿條
西九文化區一向都係文青嘅聚集地方。海旁超靚,行得又舒服而且又可以睇到對面海嘅風景。今日我就特意嚟到M+博物館打卡睇展覽🎭,做個文青啦!下層見到有間好高端同埋精緻嘅中菜館,忍唔住入咗去坐,諗住慢慢嘆返半個下晝先。中菜館環境非常大,而且空間感十足!門口櫥窗位放滿多款酒類展示。窗邊使用落地玻璃,外面的光線投入光線非常充足。☺️氣氛非常寧靜,很有休閒感覺。我選了菊花茶,清新脫俗,而且香味非常突出;可以大大減低飯後的油膩感覺。蜜🍯餞豚肉叉燒:特別嘅係佢要配紫蘇葉一齊食,味道果然係更加清新;而且物棧甜甜地又幾開胃🤤。釀蟹蓋:蟹肉超嫩滑,而且外皮超鬆脆菊花豆腐羹:呢個非常烤廚師刀功,一磚豆腐散到好似開花咁非常精緻;外面都好少會食到,真係俾10個讚👍🫶🏻下午食飯,一盅兩件!叫咗個陳皮牛肉球,非常彈牙同埋重牛肉味。龍蝦湯鮮竹卷非常嫩滑,而且湯頭濃郁!脆脆銀絲卷好耐冇食過。呢一款點心好懷舊。佢超級熱,而且外皮係鬆化到一個點,入邊嘅白蘿蔔絲入口即溶。最後用一個懷舊嘅菲林卷作收件,佢唔會太甜係幾好味🤤

釀蟹蓋:蟹肉超嫩滑,而且外皮超鬆脆

下午食飯,一盅兩件!
2025-07-07 181 views
同朋友行完M+藝術館,順便係入面既中菜館食晚飯,裝潢超有氣派,門口霸氣放咗巨型花膠海參陣,設計結合左傳統中菜嘅典雅韻味,中菜館中間放咗弧形LED屏幕。松茸菊花豆腐師傅用精湛嘅刀法將豆腐切成菊花形狀,好像一朵盛開嘅白色菊花漂浮,賣相吸晴,豆腐入口無比滑嫩輕盈,松茸的菌香提升湯底嘅層次。蜜餞西班牙黑豚肉叉燒叉燒肉質細膩,帶著濃厚嘅蜜餞香甜味,黑豚肉脂肪均勻,可以用紫蘇葉包著食,紫蘇嘅草本清香為叉燒增添一層清新嘅層次感。花膠燴官燕官燕質地細膩,入口即化,花膠厚實、官燕滑嫩,兩者精華滲透在湯底裡,養生之選。干邑牛肝菌燉牛臉肉牛臉肉燉得非常軟嫩,肉香濃郁帶著干邑嘅芳醇氣息,和牛肝菌菌菇韻味。酥炸桶蠔蠔超大隻,炸得金黄酥脆,味道鮮甜,伴菜脆脆增加口感。鮑魚福建炒飯炒飯粒粒分明,鮑魚肉厚彈牙,米粒吸滿了鮑魚汁精華,帶著豐富嘅鮮味。棗皇糕精緻糕體細膩且富有彈性,棗味香濃卻不過分甜膩,入口鬆軟溫潤。

酥炸桶蠔
蠔超大隻,炸得金黄酥脆,味道鮮甜,伴菜脆脆增加口感。

酥炸桶蠔
今日到M+睇完藝術展,同友人係文化館入面進餐,估唔到都幾出色!🍖 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒選用西班牙黑豚肉,肉質軟嫩多汁,外層裹上蜜餞醬汁,甜而不膩,入口嫩且帶豬油香🤤 🍲 松茸菊花豆腐羮師傅細膩刀工將豆腐切成盛開的菊花,搭配松茸湯底,清淡卻鮮味十足!🔥 炭火明爐燒鵝皮脆肉嫩,鵝肉間帶淡淡炭火香,酸梅醬作平衡油脂感! 🦀 黃金焗蟹蓋脆薄炸衣覆蓋滿滿的蟹肉,忌廉香搭配鮮甜蟹肉,味覺享受!🦞 龍蝦肉泡勝瓜龍蝦經已拆肉,嫩口勝瓜吸收了龍蝦的甜味,清爽又濃郁!🐟 胡椒魚湯浸石蠔石蠔肥美飽滿,胡椒魚湯微辛暖胃,菠菜吸收湯頭的鮮味,甚為出色!🍮 養顏燕窩奶凍奶凍滑順濃郁,面層鋪上燕窩,十分滋補養顏!整體而言,味道相當出色,色香味俱全,值得推薦!

🍖 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒

🍲 松茸菊花豆腐羮

🔥 炭火明爐燒鵝
皮脆肉嫩,鵝肉間帶淡淡炭火香,酸梅醬作平衡油脂感!

🦀 黃金焗蟹蓋
脆薄炸衣覆蓋滿滿的蟹肉,忌廉香搭配鮮甜蟹肉,味覺享受!

🦞 龍蝦肉泡勝瓜
龍蝦經已拆肉,嫩口勝瓜吸收了龍蝦的甜味,清爽又濃郁!

🐟 胡椒魚湯浸石蠔

🍮 養顏燕窩奶凍
奶凍滑順濃郁,面層鋪上燕窩,十分滋補養顏!
整體而言,味道相當出色,色香味俱全,值得推薦!
2025-07-05 152 views
《璞·美術館裡的味覺藝術》 於西九文化區M+美術館地下的璞Agate,將粵菜精髓凝練為當代藝術。 蜜餞黑豚肉叉燒如琥珀琉璃,焦糖脆殼下是脂香與蜜韻的共舞;松茸菊花豆腐羮以刀工雕琢禪意,清雅菌鮮裹挾嫩滑豆香,暖入心扉。海皇魚湯泡西施以濃白魚湯為綢,輕覆柔嫩蛋白,鮮醇直抵喉間。 黑魚籽松露蟹盒最是驚艷——酥脆蟹殼盛滿手拆蟹肉,黑魚籽爆破咸鮮,松露碎灑落幽香,三重奢華在齒間交響。砂薑象拔蚌片脆嫩交疊,辛香姜汁勾出海洋清甜;龍蝦肉泡勝瓜則以龍蝦膏湯煨煮絲瓜,清甜中暗藏澎湃海味。 收尾的養顏燕窩奶凍,滑似凝脂,淡雅椰香托起燕窩晶瑩,如食一朵甜雲。 主廚將傳統粵菜解構重組:既有松露蟹盒的先鋒筆觸,亦有菊花豆腐的工筆細描。人均$900,值此匠心。
《璞·美術館裡的味覺藝術》

Dining Offer