Restaurant: Akam Laksa (Fortune Metropolis)
Info:

2023-07-22 431 views
呢間餐廳服務真係差勁到爆表!我訂單落好之後,等咗二十分鐘都未上菜,比我晚到既人都食晒飯走人啦!而且服務員態度極差,我只係問咗一句,佢地就嫌我催促,冇任何友善之舉。之後又等咗好耐,仲未上菜,去問收銀員,佢竟然一句話都唔講,只係同另一個服務員使使眼色!我訂咗一道飯,但等咗三十分鐘先終於食到,真係體驗差到冇得頂啦!咁話真係唔得唔講,呢間餐廳嘅衛生情況亦都好差勁,餐具冇乾淨過。以後都唔會再黎呢間餐廳啦,如果有投訴平台嘅話,真係好想去投訴。
2023-03-25 913 views
咖哩雞,油酥餅下午茶餐,$45見到門口餐牌,只有呢一間有下午茶餐,於是一試。人手短缺,見到有幾張吉枱都執唔切,要等兩分鐘先入得。手機掃碼落單,點完主食,點飲品好似要另收費,有啲混亂。搵咗待應問下,他幫手另外落單!咖哩雞,雞比肉走油加汁,雞OK,汁唔香唔辣又唔甜,唔係印度/泰/日式,但都中規中矩,不算好食亦唔難食。油酥餅唔掂,可能趕時間,幾層完全黐埋一齊,好似食粉團咁樣。咖啡ok,少少香,少少淡,少少似即磨。整體都算ok,不算突出,亦不算難食。
咖哩雞,油酥餅下午茶餐,$45

見到門口餐牌,只有呢一間有下午茶餐,於是一試。

人手短缺,見到有幾張吉枱都執唔切,要等兩分鐘先入得。

油酥餅唔掂,可能趕時間,幾層完全黐埋一齊,好似食粉團咁樣。

咖啡ok,少少香,少少淡,少少似即磨。
整體都算ok,不算突出,亦不算難食。
2023-03-25
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2023-01-20 1008 views
昨晚我們一行五人到此店晚飯,因為那個愚蠢至極的 QR code 落單系統出了問題,因為套餐中有一個選項已沽清,而我只想選擇其他或者是退回前一頁。這時系統已發生問題了。有此情況找侍應幫忙是最正常不過。而當時有一位肥肥矮矮的男員工走過來非常大聲,語氣非常非常無禮地對我說,“個餐冇雞我點搵隻雞俾你呀!你叫第二個餐囉!你要叫呢個嘅,價錢我照收,係冇左隻雞,你ok咪得囉!” 之後另一位女店員過來幫忙,我說“你地個系統我用唔到,我只係想搵人嚟同我人手落單,我唔係需要搵隻雞!大家唔需要咁勞氣嘅!”女店員很好亦很快幫我處理了。我不知道該男店員是理解能力有問題還是情緒控制有問題!離開之後我上網搜尋該店評價,發現原來不少人遇到差不多的情況,茅頭指的一樣是那個失控的男員工!
我不知道該男店員是理解能力有問題還是情緒控制有問題!
2023-01-19
Dinner
2022-12-09 1013 views
🟠 一字骨肉骨茶配飯($45)飯可轉米粉,不過我中意食油飯多d👅佢個油飯都有滿既成碗飯咁多,而且食落都幾有咬口同埋少少油香。一字骨肉骨茶落左少少辣椒,辣辣地幾好味,不過我比較中意藥材味再重少少既肉骨茶🙈而肉骨茶入面有豆卜同三舊一字骨,都有d肉,肉都好冧,一食都唔使點咬咁制🤡下午茶份量黎講都算係咁。
🟠 一字骨肉骨茶配飯($45)
2022-12-05 781 views
又食下馬拉嘢先~唔洗排隊大把位~叫咗個二人餐招牌阿金無骨海南雞油飯~雞嫩皮多冇咩肉~有D搵笨喎~雖然味道幾好~配薑蓉、甜老抽、酸甜醬~3種點料都幾夾芭堤雅燒雞扒配馬來椰漿飯~即係炸香茅雞扒~幾香口不過好乾~配青瓜片、生菜、半隻蛋、2塊大蝦片、椰漿飯冇咩味沙嗲雞肉串燒沙嗲汁好香花生味~雞肉串好入味玻璃魷魚通菜~如果多D汁就更加好~玻璃魷魚剛剛熟唔會難咬~一齊食唔錯南洋奶茶幾滑幾濃奶味~白咖啡已經叫咗少甜都好甜 二人餐唔使加一都幾抵食
又食下馬拉嘢先~唔洗排隊大把位~叫咗個二人餐

沙嗲雞肉串燒沙嗲汁好香花生味~雞肉串好入味

南洋奶茶幾滑幾濃奶味~白咖啡已經叫咗少甜都好甜
二人餐
二人餐唔使加一都幾抵食
2022-12-05
2022-10-18 898 views
✨✨✨✨✨✨✨我自己好鍾意飲冬陰公湯,雖然唔食得辣係都要飲,紅磡都會道站附近新開了一間泰國餐廳,就要試吓啦。店舖藍色的牆身相當搶眼,內裡泰式佈置裝飾,有大概十數張枱,在場比較多家庭聚餐,週末晚市如果無預先訂位,都幾難有得食😝✨✨✨✨✨✨✨評分:🍩🍩🍩(out of 5🍩)1. 冬陰公湯 (大)- 酸辣度剛剛好,好足料,大蝦有好多隻,而且是以頗新鮮嘅蝦製作,肉質有彈性,好味😋2. 蒜蓉包 - 眼見同場其他食客都有點蒜蓉包,就跟風試吓,結果係無跟錯的!面包磚脆卜卜,好濃牛油香蒜味,不錯👍🏼3. 青咖哩牛腩 - 微辣無乜咖哩味,最突出嘅係牛腩非常韌,唔似炆煮過,白水烚一般…咬唔爛唯有吞😅4. 泰式千層糕 - 甜度適中,有啖啖斑蘭葉香,送上枱時微暖的,似新鮮造好,煙韌又好味😋整體不過不失,部份泰式的主打菜仍需努力改良!溫馨提示: 餐廳有不少食客街坊支持,建議先致電訂座留位,避免白行一趟!✨✨✨✨✨✨✨

✨✨✨✨✨✨✨

評分:🍩🍩🍩(out of 5🍩)

整體不過不失,部份泰式的主打菜仍需努力改良!

2022-10-11 611 views
繼上次試完nmsl之後🤤梗係要試埋呢間激多人推嘅餐廳同樣地裝修有格調 好多懷舊裝飾 真係好啱用嚟打卡連碗碟都非常之有風格平時好似都幾多人排隊但今日係平日 都見到有啲人係度聚下既🤥-明太子薯條🍟(s)明太子份量唔吝嗇食完啲薯條都有明太子剩咸香味口感 薯條炸得香脆😋整得好出色 入口有不同層次幾好㗎好小係其他地方見到有明太子既選擇😛雖然食到好飽 但係真係有衝動想打包返去Lunch set-牛肝菌意大利飯同平時餐廳整嗰啲意大利飯唔同唔會太濕 啲飯粒粒分明😎味道剛剛好 份量足到爆炸💥食lunch啊呢個set最抵包餐湯或者salad 🥗今日就叫左餐湯 係南瓜薯仔湯🎃加$18可以叫其他特色嘢飲🍹- Kinder coffee ☕️因為見到個名幾得意所以加錢叫左嚟試下好重Espresso coffee味 上面有啲cream同繽紛樂🍫鍾意飲咖啡嘅 可以試吓💓-又係黑松露野菌pizza…好悶呀🍕黑松露醬俾得好多😆個餅底係薄皮 咬一啖脆卜卜入面有啲薯仔蓉🥔加埋上面有菇🍄同蕃茄仔🍅口味有好多不同層次啲芝士仲可以拉絲 真係OMG🧀🤩 不過兩個人都食唔晒份量真係好多😣經過行過不妨試吓🤪⭐️整體評分 4.2/5🎊賣相:
繼上次試完nmsl之後🤤

梗係要試埋呢間激多人推嘅餐廳
同樣地裝修有格調
好多懷舊裝飾 真係好啱用嚟打卡
連碗碟都非常之有風格
平時好似都幾多人排隊
但今日係平日 都見到有啲人係度聚下既🤥

-明太子薯條🍟(s)
明太子份量唔吝嗇

性價比: 4.3/5

回頭率: 4.1/5

環境:4.3/5
2022-10-05 516 views
和丈夫在這店晚餐,先前外賣海南雞也算OK。这里鼓勵电子點餐,我們想要越南牛柳飯和濱城炒貴刁,完了點餐竟然出現無牛柳飯字句,弱能點餐系统。结果只有轉為海南雞飯。至於那濱城貴刁,與menu 相片不同,只有臘腸、魚片,蝦仔各3個,又無茶啡送,餸料少得可憐。
$75 (Dinner)
2022-10-04 300 views
#外送 #下雨天氣象預報本週陰雨綿綿☔️不想出門買午餐怎麼辦🥺📍限定口味-韓醬辣辣豬🐷🍜貞舜泰泰綠咖喱雞飯 微辣 冬蔭湯泰國MAMA麵 微辣 皆升等為套餐 180ml泰奶 -冬蔭湯湯頭濃郁很順口綠咖喱有濃濃的椰奶味泰奶的部分算是茶味較重但主餐只要我覺得可以點-📍:紅磡都會道6-10號置富都會7樓749號舖
#外送 #下雨天

泰奶的部分算是茶味較重
但主餐只要我覺得可以點
📍:紅磡都會道6-10號置富都會7樓749號舖
2022-08-30 571 views
早餐時間經過,見menu 賣相幾好,又唔太貴喔而且同場都無邊幾間有早餐咁就唔揀啦沙爹牛肉麵餐,配熱飲36蚊黎到個賣相都跟到,唔錯除咗啲配餸,都正常發揮既啲沙爹牛真系用心,食得出啲料正。依個價錢,碗麵有質素,配餸都幾多,都叫優質了👍🏽
早餐時間經過,
見menu 賣相幾好,又唔太貴喔
而且同場都無邊幾間有早餐
咁就唔揀啦

沙爹牛肉麵餐,配熱飲36蚊

黎到個賣相都跟到,唔錯
除咗啲配餸,都正常發揮既
啲沙爹牛真系用心,食得出啲料正。
依個價錢,碗麵有質素,配餸都幾多,
都叫優質了👍🏽
2022-08-26 442 views
是日午餐!亞金龍鳳配呢個套餐有齊海南雞飯及叻沙,啱晒乜都想試既我!叻沙要小辣,味道唔錯,海南雞飯既雞夠滑,飯亦軟硬適中, 套餐有埋甜品及飲品,正呀!仲要唔使加一,抵食啦!
2022-08-26
Lunch
2022-08-04 603 views
今天想到黃埔逛街,便先來到這裏吃個午餐。馬來咖喱牛腩配油酥餅$66,咖喱味道香濃,牛腩炆煮得很軟淋,份量亦十分之多。油酥餅沒有酥脆的口感,只像薄餅一樣,這個需要改善一下。凍即磨白咖啡$3,咖啡味道甘香,即磨咖啡和即溶咖啡的確有很大的分別。越式香茅豬扒$30,豬扒帶點脂肪的香氣,沒有過硬或過軟的口感,加上蔥油的味道,很有亞熱帶的特色。炸蝦餅$48,外皮香脆,內裏的蝦肉爽口彈牙,比較泰式的蝦餅不遑多讓。招牌亞金無骨海南雞飯(口味:轉雞脾)$58,雞髀已經起骨,雞肉鮮嫩可口,雞皮和雞肉中間有一種啫喱狀,甘香美味。凍檸檬薏米水$26,薏米水俱有去濕作用,加上檸檬的味道,更加開胃。
今天想到黃埔逛街,便先來到這裏吃個午餐。

油酥餅沒有酥脆的口感,只像薄餅一樣,這個需要改善一下。

2022-07-27 443 views
Ouiii。WeeeEat - 多選擇南洋茶 - 阿金南洋冰室 🍜 🌗Dinner阿金南洋冰室有好多唔同既分店,而今次就去咗喺紅磡地鐵站上蓋~ 地理位置非常方便🤭👱🏼‍♀️招牌叻沙 $70佢哋嘅招牌就包括左唔同嘅海鮮,有蝦,蟹棒,魷魚圈,同埋魚片頭~ 湯底亦都濃郁,叫咗小辣對我嚟講啱啱好👌! 而個麵底就包括米粉加油麵,兩種唔同質感加埋一齊食亦都好match😋!👱🏼‍♀️細滲(配白飯)$78有細滲同大滲嘅選擇,分別在於肉骨茶嗰份量! 但為咗試多啲唔同嘅菜式,今次就叫咗個細size~ 肉骨茶嘅配料亦都非常多, 有雞腳,一字骨,豬肚,豬手,腩肉,油炸鬼😳! 👱🏼‍♀️玻璃魷魚通菜 $32諗返起嗰陣去馬來西亞旅行嘅時候都差唔多日日食佢哋嘅通菜🥹,因為真係好好食! 阿金嘅玻璃魷魚通菜亦都做得出色,魷魚煮得唔會好韌,個汁亦都挺正宗😚!套餐加配嘅話就係呢個價錢,相對單點會平d😍!👱🏼‍♀️辣肉碎生菜包 $78因為自己本身非常鍾意食生菜包,見到佢哋有就即刻叫咗😝! 肉碎亦都炒得非常香口,配搭埋生菜🥬,正!👱🏼‍♀️凍檸檬薏米水 $3晚餐加配飲品價,值得推介嘅飲品😙!試過好多唔同餐廳嘅檸檬薏米水,佢哋做得出色嘅係
[Hong Kong 🇭🇰- Hung Hom]
🌗Dinner

👱🏼‍♀️招牌叻沙 $70

👱🏼‍♀️細滲(配白飯)$78

👱🏼‍♀️玻璃魷魚通菜 $32

👱🏼‍♀️辣肉碎生菜包 $78

👱🏼‍♀️凍檸檬薏米水 $3
晚餐加配飲品價,值得推介嘅飲品😙!試過好多唔同餐廳嘅檸檬薏米水,佢哋做得出色嘅係薏米唔會好硬,檸檬唔會苦澀,同埋唔會好甜! 🤩
2022-07-26 311 views
餐廳電話Scan QR code Scan 好耐都唔得,後面有其他客人等緊,之後男人經理話唔比我地食因為阻住其他人Scan ,我話你電話校光少少記得,佢話唔做你啦,唔做呀,你個QR code 有問題我地唔會搞。☹️咁都得
餐廳電話Scan QR code Scan 好耐都唔得,
後面有其他客人等緊,
之後男人經理話唔比我地食因為阻住其他人Scan ,
我話你電話校光少少記得,
佢話唔做你啦,唔做呀,
你個QR code 有問題我地唔會搞。☹️

咁都得
2022-07-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
淨係嗌咗兩份嘢食,嗰魚蛋粉都就嚟食完生牛肉米線都仲未到,等咗半粒鐘時間,同我哋講啲牛未融雪要再等等,整完落檯米線變河粉,都算!食食下仲要食到外賣膠盒碎!職員態度勁差!完全無任何安撫 無任何解決問題態度!淨係陳述返個事實跟住講咗句「餐飲收返正價你有冇問題?」不建議再去食!從未見過一間飲食公司係咁樣處理問題👍其實間餐廳用QR code落單已經少咗好多customer Service,估唔到淨係出餐 食物質素都可以做到咁差,喺香港出街食嘢體驗最差的一次 👍一直都無寫過食評 今次真係覺得有需要寫!

一直都無寫過食評 今次真係覺得有需要寫!