2022-04-24 179 views
我哋大概八點五入去坐低,之後幫我哋點餐嘅姐姐話八點半折單,但可以食到九點半,食到八點十左右,個金毛男侍應就叫我哋埋單話九點要埋數,我哋就埋咗單繼續食,點知過咗幾分鐘個金毛男侍應又走過嚟叫我哋食快啲,九點鐘要清場,我哋同佢講話頭先個姐姐話可以食到九點半,佢即刻話九點半佢哋係要全部走晒,之後就喺隔離有意無意俾說話你聽,搞到我哋為咗食快啲爭啲哽親,其實你唔想撈都唔好攞啲客嚟出氣!俾錢仲要受你氣!啲嘢再好食都唔會再去!呢間永久black list!!!
2022-04-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-12-29 497 views
經過將軍澳個頭,嚟到呢一間由朋友推薦位於新都城既東南亞餐廳。幾日前就同朋友叫咗個4人套餐,包4個小食,4個主食,同4杯野飲,價錢約270鬆啲,CP值ok1. 馬來炸春卷食落口有層次,脆皮炸得啱啱好,而且入面既蝦食落新鮮,可以encore!2. 雞肉串燒雞串連沙嗲汁,正常發揮,唔錯喇~3. 玻璃魷魚通菜食落魷魚有彈性,略嫌通菜火侯未夠4. 招牌亞金海南雞配油飯海南雞多汁有味,配搭埋醬汁豉油同蒜茸,正呀另外,飲品就會推薦南洋奶茶☕️

1. 馬來炸春卷

馬來炒春卷

2. 雞肉串燒

雞串連沙嗲汁,正常發揮,唔錯喇~
雞肉串燒

3. 玻璃魷魚通菜

食落魷魚有彈性,略嫌通菜火侯未夠

玻璃魷魚通菜

4. 招牌亞金海南雞配油飯

海南雞多汁有味,配搭埋醬汁豉油同蒜茸,正呀

招牌亞金海南雞配油飯

另外,飲品就會推薦南洋奶茶☕️
馬來炒春卷
玻璃魷魚通菜
招牌亞金海南雞配油飯
  • 無骨海南雞飯
星期日午餐食咗個越式香茅豬扒米粉$56,再用半價$16叫咗杯少甜嘅芒果沙冰,豬扒煎到金黃色,肉質好鬆軟,簡簡單單嘅雞湯米粉好好味,仲有兩件豆泡吸收晒啲雞湯,芒果沙冰一般啦!埋單免加一$72!😊
2021-12-26
Lunch
2021-12-10 274 views
自己都好耐冇食馬來西亞嘢,上個禮拜去咗新都城見到呢間叫阿金就去試下。揀咗以下招牌喇沙 $65入面有蝦、蟹棒、魚片頭、魷魚圈、豆卜、仲有半隻蛋。湯頭都幾濃唔錯;蝦就食落爽口,唔係死蝦;豆卜吸晒喇沙湯嘅味,正呀。蟹棒、魚片頭、魷魚圈、就正正常常。如果隻蛋係溏心我更鍾意。鮮牛油咖央多士 $20上枱時見到個厚切牛油的確幾邪惡,賣相都仲幾吸引嘅,但原來牛油只有邊邊位😂😂不過可能餐廳想大家食得健康啲啦,唔比咁多你。不過呢個影完相就盡快食,否則牛油溶咗就唔好食。香芧雞翼 $18 雞翼有三隻仲炸得好脆,係好食嘅,但食唔到香茅味😂
揀咗以下

招牌喇沙 $65
蝦就食落爽口,唔係死蝦;豆卜吸晒喇沙湯嘅味,正呀。
蟹棒、魚片頭、魷魚圈、就正正常常。
如果隻蛋係溏心我更鍾意。
招牌喇沙

鮮牛油咖央多士 $20
鮮牛油咖央多士

香芧雞翼 $18
雞翼有三隻仲炸得好脆,係好食嘅,但食唔到香茅味😂
香芧雞翼
招牌喇沙
2021-12-07 219 views
開咗咁耐都未食過今日終於有時間去食早餐未夠9點都好多客人係門口等左一陣自己行入去就有店員叫我哋隨便坐用QR CODE落單 好方便食物上枱速度都算快早餐有鮮油咖央多士呢個係驚喜天氣咁凍 上枱既時候仲熱既烘過既麵包夾住有厚度既牛油配咖央好邪惡 但好好味 令到平平無奇嘅蕃茄湯通粉加曬分
開咗咁耐都未食過
烘過既麵包夾住有厚度既牛油配咖央
好邪惡 但好好味
令到平平無奇嘅蕃茄湯通粉加曬分
2021-12-05 175 views
今日叫左一碟招牌亞金海南雞配油飯轉左白飯,雞皮多冇乜肉,一字骨肉骨茶,d肉好肥好少,湯味道ok但糸太油,另外加左兩個小食,一個糸春卷,冇乜料,一個糸炸蝦餅,呢個唯一好味但糸太油
2021-11-08 177 views
🍜 亞金南洋茶室 (將軍澳) 🍜-星期日嘅夜晚,到到都要排隊,經過見到呢間唔使點排😹我之前已經食過佢哋嘅早餐覺得幾抵食👾所以我哋就直接入去試吓👻本身都驚伏伏地🤖好彩又幾好喎👾不過價錢可能因為有啲偏貴?所以比較少人排隊🤔-咖喱牛腩飯(配椰漿飯💰64):份量的確係比出邊少好多🤭但係味道就唔錯😋牛腩就真係正牛腩🤪小小筋都冇😂椰漿飯我自己就唔係好食得出椰香味🤣不過咖喱的確好食,同埋勝在啲汁夠多😍夠撈晒成個飯-招牌海鮮喇沙(配滲滲💰66):入邊有兩隻蝦、兩個魷魚圈、半隻雞蛋同埋魚片頭、豆卜等等😂味道方面一般,可以自選辣度,我叫咗小辣,對我黎講就啱啱好🥰-玻璃魷魚通菜(💰32):烚通菜加烚魷魚再落啲豉油-炸蝦餅💰38呢個即叫即炸反而有驚喜🤤食到尾聲嘅時候上枱🤭雖然飽咗但係都覺得好食😂外面炸得好脆口,入邊嘅蝦餅都頗彈牙😌值得一試—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:7/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$100———————————————▪店舖名稱: 亞金南洋茶室 (將軍澳) ▪店舖地址:🔸 將軍澳欣景路8號新都城中心二期高層地下UG051H號舖---------------------
🍜 亞金南洋茶室 (將軍澳) 🍜

咖喱牛腩飯(配椰漿飯💰64):

招牌海鮮喇沙(配滲滲💰66):

玻璃魷魚通菜(💰32):
烚通菜加烚魷魚再落啲豉油

炸蝦餅💰38

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: 亞金南洋茶室 (將軍澳)
▪店舖地址:
🔸 將軍澳欣景路8號新都城中心二期高層地下UG051H號舖
-----------------------
經過好多次但都無機會入去食,呢晚想食馬來西亞野就特意走入去!佢有晚餐/小菜set連飲品但因為我哋都睇唔啱所以就散叫,嗌左個蕃茄玉子牛肉米,呢啲我會稱之為comfort food嘅東西,牛肉唔太老,好食😗除此之外,我哋仲叫左半隻海南雞+油飯,海南雞略厭唔太鮮,但可接受的。但重點來了,我哋兩個人其實叫左三樣野,加多個豬扒椰漿飯⋯⋯然後係食得哂!!!!最後用半價叫了一杯飲品,但三樣野加埋都係$200左右,喺商場來講性價比算係幾好👌🏻

2021-11-07
$110 (Dinner)
2021-10-12 135 views
堂食就好哋哋,都幾好食嘅。服務態度都好好。外賣就仲晒服。究竟個廚師係咪咁冇心機返工?定係間公司嘅Standard?都已經冇影低,淨係得返雞皮嘅海南雞皮飯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯大佬,外賣客都係客嚟㗎嘛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
TakeAway
2021-10-09 248 views
今天不用加班,來了新都城中心探媽咪,順道約她一起出來吃晚飯,她選了到亞金南洋茶室吃,因為她很喜歡吃這裡的海南雞飯套餐。我們坐下後,每人都叫了一個無骨海南雞飯晚餐,晚餐加配叫了玻璃魷魚通菜,也叫了檳城炒貴刁。甜品叫了黑白配,及星加坡摩摩喳喳。飮品方面,跟餐叫了熱檸檬薏米水,及凍南洋奶茶。無骨海南雞飯晚餐可選配油飯/白飯,而無骨海南雞最適合長者進食,不單是雞肉嫩滑有雞味,更是啖啖肉,好例湯亦火候十足晚餐加配$32 可選玻璃魷魚通菜,味道是辣辣的,魷魚爽口,配通菜食很夾檳城炒貴刁非常惹味及地道,炒得夠鑊氣,河粉條條分明,要比個大like 廚師甜品黑白配很清新,啖啖都有紅豆的甜絲絲,豆腐花及涼粉入口細滑星加坡摩摩喳喳除了有紅豆及涼粉外,還有香芋丸及蕃薯丸,味道不甜,食材豐富爽口餐茶可選檸檬薏米水,健康有益,是較少的茶室有這個選擇凍南洋奶茶茶味亦濃,充滿茶香,跟餐凍飲要加$3
例湯亦火候十足
餐茶可選檸檬薏米水,健康有益,是較少的茶室有這個選擇
凍南洋奶茶茶味亦濃,充滿茶香,跟餐凍飲要加$3

2021-10-05
  • 無骨海南雞飯
  • 星加坡摩摩喳喳
2021-09-11 211 views
中午想食肉骨茶、所以選擇咗去亞金。原來佢有 Lunch Menu … 而且又有一字骨肉骨茶午餐、包埋熱飲$65,再加左雞翼三隻$18。另外叫咗一份檳城炒貴叼、加凍檸茶$71然後加咗白灼通菜$15。⬇️肉骨茶好快上、我唔覺得係一字骨 ⋯ 同平時細滲一樣兩三條又細又碎既細骨,每一啖都要吐返 D 骨出嚟、同埋佢哋好興加雞腳落去而骨就相對地俾少少。就算個湯好飲但成個感覺好一般!⬇️檳城炒貴叼都好一般、完全係甜版乾炒牛河 Feel ⋯ 炸雞翼係冇乜味、唯一有味嗰一隻雞翼就係因為上面有蔥油。通菜就係白灼菜冇乜特別。⬇️成餐飯平平無奇 ⋯ 係好坐同服務員都幾有禮、返轉頭機率低。
中午想食肉骨茶、所以選擇咗去亞金。
⬇️
成餐飯平平無奇 ⋯ 係好坐同服務員都幾有禮、返轉頭機率低。
2021-09-08 166 views
今晚食咗餐有地道價錢又合理的晚餐✌️首先呢度環境光猛清潔,而且坐得舒服👍仲有多款晚市套餐供選擇😋😋咖喱牛腩飯~餸比飲還要大碗😄而且牛腩份量好多好林招牌叻沙米線~呢個必食推介👍👍唔會辣之餘椰汁的香仲充斥住整個湯底,而且仲有好多配料😋😋香茅豬扒~入味,又唔會油粒粒夠鬆化唔痴牙👍👍玻璃魷魚通菜~很有大排檔的感覺🤣魷魚勁爽口美味😋😋新加坡摩摩喳喳~有好多紅豆和芋圓,又唔會太甜👍👍
咖喱牛腩飯~餸比飲還要大碗😄而且牛腩份量好多好林
香茅豬扒~入味,又唔會油粒粒夠鬆化唔痴牙👍👍
玻璃魷魚通菜~很有大排檔的感覺🤣魷魚勁爽口美味😋😋
新加坡摩摩喳喳~有好多紅豆和芋圓,又唔會太甜👍👍
2021-09-07
2021-09-01 164 views
海南雞飯轉左雞髀啲肉質係滑啲又嫩啲 好味😋咖喱牛腩都好味 咖喱好香牛腩 都好多件咖央鮮牛油夠厚 加咖央醬甜甜地啱啱好多士焗到脆身 甜品好多料 涼粉好滑 芋圓夠煙韌又唔會太甜白咖啡好飲👍🏻檸檬薏米水麻麻哋 飲落有少少漿漿地飲到檸檬嘅酸味 溝埋嘅味道 我覺得麻麻地
招牌AKAM無骨海南雞飯*白飯

海南雞飯轉左雞髀啲肉質係滑啲又嫩啲 好味😋
輕怡馬來咖喱配白飯*牛腩

咖喱牛腩都好味 咖喱好香牛腩 都好多件
鮮油咖央多士

咖央鮮牛油夠厚 加咖央醬甜甜地啱啱好
多士焗到脆身
星加坡摩摩喳喳(凍)

甜品好多料 涼粉好滑 芋圓夠煙韌
又唔會太甜
凍即磨白咖啡(少冰)

白咖啡好飲👍🏻
熱檸檬薏米水

檸檬薏米水麻麻哋 飲落有少少漿漿地
飲到檸檬嘅酸味 溝埋嘅味道 我覺得麻麻地
2021-08-20
$75 (Tea)
招牌AKAM無骨海南雞飯*白飯
輕怡馬來咖喱配白飯*牛腩
鮮油咖央多士
星加坡摩摩喳喳(凍)
  • 招牌AKAM無骨海南雞飯(白飯)
  • 輕怡馬來咖喱配白飯
  • 星加坡摩摩喳喳(動)
2021-08-13 120 views
今日下午,好想食一D濃味既野,行過見到亞金南洋茶室,即刻入黎試下佢既下午茶先。下午茶價錢正常,大約 $45 ~ $50 左右,凍飲再加 $3 ,無加一。叫左個香茅豬扒配迷你地道叻沙,同埋 輕怡亞參叻沙 。香茅豬扒配迷你地道叻沙,豬扒細細件,但味道濃郁,好鬆軟,叻沙湯底濃郁,椰香味重,好味。輕怡亞參叻沙 ,裡面主要係有 罐頭沙甸魚, 做襯托,好得意既味道,不過我自己好鍾意,因為有少少辣辣地,同埋湯底應該用左蕃茄煲既,重口味既我,覺得好好飲,不過應該有人會覺得太濃,但我竟然飲晒。平時好少食南洋野,今次覺得好好食,但又未必會成日食,因為真係好濃味

叫左個香茅豬扒配迷你地道叻沙,同埋 輕怡亞參叻沙 。

2021-08-10 70 views
同家人晚飯,係家附近搵食,經過呢間#亞金南洋茶室,總會想入去食下喇沙, 一於進去開餐先~🦑玻璃魷魚通菜菜很鮮嫩, 鋪上微辣惹味的醬料, 配上爽口彈牙的魷魚, 都不錯啊~ 🍜招牌喇沙配海南雞(+$10轉脾)海南雞是脾位很滑, 點埋3款醬汁真係很好味, 喜歡摻摻因可以同時食到油麵同米粉, 米粉爽口油麵不會太淋, 喇沙湯底有濃郁的椰子香味, 帶點微辣, 比我飲晒了~👍胡椒浸豬手配飯。有胡椒辣味的豬手, 不是太軟淋, 有種Q彈口感, 豆卜很吸湯汁, 湯底帶點辣幾好飲~ 跟晚餐加$18配了春捲小食, 炸至金黃色,炸皮簿很脆口. 🍯星加坡摩摩喳喳香芋丸, 蕃薯丸子都煙煙韌韌,仲有可口的紅豆加清爽凉粉, 配上香濃椰汁, yummy~家人叫了🍨黑白涼粉, 即是涼粉加豆腐花. 食埋甜品又飽又滿足~

🦑玻璃魷魚通菜

🍜招牌喇沙配海南雞(+$10轉脾)

👍胡椒浸豬手配飯。

跟晚餐加$18配了春捲小食, 炸至金黃色,炸皮簿很脆口.

🍯星加坡摩摩喳喳
2021-08-09