2021-11-24 364 views
第一次亦係最後一次黎食,跟同事放工時間黎,大概6點左右,唔洗等就直接入。個人最中意炸物同串燒,再叫左個烏冬,份量同朋友share岩岩好,飲品都唔錯。本來打算再去食一次,但後知後覺已經結業,希望團隊之後希機會可以重開!
2021-11-10 207 views
秋月居一向是九龍灣人的最愛,價錢OK,又好食,雖然談不上正宗,但係好啱香港人口味。名物燒玉子,玉子入邊有少少飯,上面有沙律醬,燒到好香,每次都一定要食兩件先滿足。叉燒豬軟骨湯拉麵, 味道OK。七味炸雞軟骨,香脆。三文魚壽司就一般啦,最好食係三文魚茶漬飯,個湯底勁香,清淡之餘又有特色。另外仲叫咗清酒煮蜆,明太子雞翼,燒牛舌,燒豬腩肉,全部都好食,不過太多冇影晒相。總結來講都係勁抵食,不過最差係要等位等好耐,因為入邊啲位好少,有時等唔到都會外賣!

叉燒豬軟骨湯拉麵, 味道OK。
七味炸雞軟骨,香脆。

2021-11-05 374 views
經過見到佢個牌寫住「8年老舖 · 租約期滿結業倒數」見佢唔洗排隊即刻諗都唔諗舉高2隻手指「兩位呀✌🏻」而係我地入座後就開始要排隊等位🤭🤭用餐時間為90分鐘裝潢比較樸實既居酒屋小店但能夠經營8年之久一定有佢實力同吸引既地方叫左特製赤蝦龍蝦湯拉麵($128)4隻大大既赤蝦🦐已經好吸晴湯底好濃龍蝦味但稍稍重手偏咸少少而赤蝦size很大蝦肉彈牙配湯一齊食一流可惜其中一隻有點霉肉不夠新鮮鐵板雜菌帆立貝($49)用鐵板上菜上枱一刻仲有吱吱聲醬汁用了鰻魚汁咸甜得黎又惹味厚切火炙三文魚腩壽司($35)童叟無欺真係好厚切火炙三文魚表面🍣油花飽滿·外熟內生既口感超級大滿足係絕對會想encore既一項明太子釀雞翼($56)平均$18蚊一隻雞翼外皮炸得酥脆可能過左少少火喉無講是雞肉還是明太子部份都略微有點乾鹽燒牛舌($43)燒牛肋肉($32)燒翠肉瓜($22)牛舌厚度夠·爽嫩Q彈但玫瑰鹽稍為重手左牛肋肉燒得香口牛肉帶焦香·有咬口而不會乾柴翠肉瓜雖然薄切但外脆內嫩椰林飄香($48)好香椰子味飲落如其外形菠蘿味十足Rum酒味亦相當明顯好明顯好足料🍍🥥🍹門外滿滿等位既客人就算係店員表示「唔知幾點先食到」既情況下都唔
經過見到佢個牌寫住
「8年老舖 · 租約期滿結業倒數」

見佢唔洗排隊
即刻諗都唔諗舉高2隻手指「兩位呀✌🏻」
而係我地入座後就開始要排隊等位🤭🤭
用餐時間為90分鐘
裝潢比較樸實既居酒屋小店
但能夠經營8年之久
一定有佢實力同吸引既地方

叫左特製赤蝦龍蝦湯拉麵($128)
4隻大大既赤蝦🦐
已經好吸晴
湯底好濃龍蝦味
但稍稍重手偏咸少少
而赤蝦size很大
蝦肉彈牙配湯一齊食一流
可惜其中一隻有點霉肉不夠新鮮

鐵板雜菌帆立貝($49)
用鐵板上菜
上枱一刻仲有吱吱聲
醬汁用了鰻魚汁
咸甜得黎又惹味

厚切火炙三文魚腩壽司($35)
童叟無欺真係好厚切
火炙三文魚表面🍣
油花飽滿·外熟內生既口感
超級大滿足
係絕對會想encore既一項
厚切火炙三文魚腩壽司

明太子釀雞翼($56)
平均$18蚊一隻雞翼
外皮炸得酥脆
可能過左少少火喉
無講是雞肉還是明太子部份
都略微有點乾

鹽燒牛舌($43)
燒牛肋肉($32)
燒翠肉瓜($22)
牛舌厚度夠·爽嫩Q彈
但玫瑰鹽稍為重手左
牛肋肉燒得香口
牛肉帶焦香·有咬口而不會乾柴
翠肉瓜雖然薄切但外脆內嫩

椰林飄香($48)
好香椰子味

捱過疫情·卻敵不過租約期滿
有點小可惜
厚切火炙三文魚腩壽司
2021-10-31 195 views
今日在九龍灣得寶商場叫外賣返屋企食,有間日本居酒屋「秋月居」黃金燒玉子燒玉子裏邊包左啲飯,上面掃咗啲醬汁炙燒,甜甜地三文魚茶漬飯茶漬湯比較鹹,三文魚魚肉都幾多的,配埋茶漬飯味道都不錯香蔥牛肉溫泉蛋蓋飯牛肉比較乾,醬汁唔太多,溫泉蛋好滑

黃金燒玉子
燒玉子裏邊包左啲飯,上面掃咗啲醬汁炙燒,甜甜地

三文魚茶漬飯
茶漬湯比較鹹,三文魚魚肉都幾多的,配埋茶漬飯味道都不錯
三文魚茶漬飯

香蔥牛肉溫泉蛋蓋飯
牛肉比較乾,醬汁唔太多,溫泉蛋好滑
香蔥牛肉溫泉蛋蓋飯

TakeAway
黃金燒玉子
世界上每一樣事物都有一個期限⏳,人如是、物亦如是,特別是習慣了在我們身邊的事物。突然要面對失去的事實,有時亦只能無奈接受🥺這幾天,知道一間位於九龍灣的日式居酒屋即將結業的消息🏮,心裡感到非常難過😢畢竟,由這間居酒屋在得寶商場地下營運至今,已陪伴我渡過不少寒暑,留下了不少腳毛🦶🏼因此,我會把握餘下的時間去光顧,回味已逝去的美好時光👀🏞環境餐廳的裝修簡約:如果不是門口的木牌、串燒車和幾盞吊燈,很難相信餐廳會和居酒屋沾上關係🏮座位以梳化和木椅子為主🪑,另外設有酒吧枱corner,用以調製飲品🍹和擺放餐具之用🍴🍝食物餐廳其中一款最有名的食物,是不同款式鐵板飯:特別是它的香蒜牛肉鐵板飯,薄身的牛肉,配上蒜鹽、黑椒、牛油🧈和粟米🌽,非常適合愛蒜之人而且,餐廳另一樣吸引人的地方,就是cocktail 飲品:每一款cocktail都會配上簡短而生動的narration,令人發笑;同時,每杯酒的酒精濃度各有不同,迎合對不同程度有特別愛好的客人🍸因為人數不多,我們只點了以下數款食物和飲品。如果想品嘗更多款式的美食,大約三至四個人就最為適合👍🏼1. 黃金海岸(天婦羅.魷魚)🍤($48). 以天婦羅的烹調方法

🏞環境

🍝食物

1. 黃金海岸(天婦羅.魷魚)🍤($48)
. 以天婦羅的烹調方法,把魷魚炸熟。不過實物賣相一般,與圖片相比不夠金黃色;但外面炸得香脆,魷魚感覺煙韌爽口🦑
黃金海岸(天婦羅.魷魚)

2. 火炙三文魚飯🍣($72)
. 三文魚非常肥美,而外邊皮燒得香脆之餘,魚肉有不少油份滲出,用來拌飯一流;飯的分量足,必定夠吃🍚
火炙三文魚飯

3. 雙色吞拿魚飯🐟($82)
. 內含吞拿魚粒及吞拿魚茸兩款魚肉,肉的色澤鮮紅,但吞拿魚味較淡;飯面灑上芝麻、蔥花,加上溫泉蛋,用來拌飯不錯,但溫泉蛋和吞拿魚的味道不是太夾😮
雙色吞拿魚飯

4. 七味雞軟骨🐔($46)
. 雞軟骨灑上辣粉,少少辣,味道香脆爽口;如果擠上檸檬汁及點上沙律醬,就會令雞軟骨有香辣味之餘,有一陣清新的味道🤤🍃
火炙三文魚飯、七味雞軟骨、朦朧的肚臍

5. 朦朧的肚臍🍹($42)
. 餐廳不少人order的cocktail :它的特色是開始會使用乾冰,令煙霧向四周散發,效果很壯觀🌫💨

這款cocktail 包含蜜桃汁🍑、Vodka🥃和橙汁🍊,喝下去會感受到少許Vodka味道,但酒精味不重,反而香桃和橙汁等水果味道較重,有特色之餘亦很解渴🥂
朦朧的肚臍

💁🏻‍♀️服務
餐廳的座位有限,而且不設用餐時限。所以大家如果walk-in,就要有心理準備要等一段長時間,可以在用餐時先行致電查詢及預約☎️

餐廳的職員友善,而且由下單至食物送上的時間只需10分鐘左右⏱非常迅速和體貼😊

👀總結
相比其他日式居酒屋,這間餐廳的食物款式不算太多,卻別具特色,而且價錢不貴。閒時前來喝一小酌,放鬆一下,簡直一流😎

可惜,這機會只成追憶😔餐廳將會營運至十一月九日(星期二),如果想去的朋友就要把握機會了😣😖

———————————————————————

餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤
店舖可達度:🐤🐤🐤🐤
2021-10-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
Celebration
Birthday
火炙三文魚飯
雙色吞拿魚飯
火炙三文魚飯、七味雞軟骨、朦朧的肚臍
朦朧的肚臍
  • 香蒜牛肉鐵板飯
2021-10-10 226 views
已經成個月沒有來過秋月,今晚係附近睇戲,又再來幫襯。 今次來餐牌已經唔同咗,好似多了新菜式, 以前用落單紙,現在 感覺環保咗!每次都試VIP SPECIAL今個月會員VIP special 黃金海岸天婦羅魷魚. $38都好香口 送酒一流黑松露燒青口 $28拆了肉, 一寸有4隻,好香黑松露,感覺好惹味😋燒娃娃菜 兩串 $28每次來都會點,最喜歡娃娃娃 灑上辣椒粉,超級好味道🤤麻辣炸雞翼 $48外皮香脆味道夠麻辣🌶🌶肉質算嫩滑帶子壽司 $32带子鲜甜肥美腐皮壽司 $17呢個腐皮比較鹹咗啲厚切火焰三文魚腩壽司 $35超厚三文魚腩好肥美😋超級菠蘿冰 $25真係超級大杯,又多菠蘿, 吃完濃味嘅食物飲呢個菠蘿冰,好fresh好解渴

每次都試VIP SPECIAL
今個月會員VIP special
黃金海岸天婦羅魷魚. $38
都好香口 送酒一流

黑松露燒青口 $28
拆了肉, 一寸有4隻,好香黑松露,感覺好惹味😋

燒娃娃菜 兩串 $28
每次來都會點,最喜歡娃娃娃 灑上辣椒粉,超級好味道🤤

麻辣炸雞翼 $48

• 超級菠蘿冰
  • 黑松露青口
  • 燒娃娃菜
2021-08-20 616 views
見食評唔錯走來試下,一向正! 價格唔貴又好食。中午食咗個帆立貝拼三文魚鐵板飯,個三文魚賣相好似花之戀壽司的玫瑰花擺放,靚。晚市的菠蘿特飲用大啤酒杯超抵飲!經過不妨可以試下。
2021-07-26 634 views
路經附近隨機搵左間餐廳食午餐 十二點半都算多人 好多學生叫左個lunch set 火炙三文魚飯個portion岩岩好 三文魚夠肥 燒得恰到好處 連埋啲油脂撈飯正呢個價錢有甘嘅質素連飲品好抵👍🏼
路經附近隨機搵左間餐廳食午餐
十二點半都算多人 好多學生
叫左個lunch set 火炙三文魚飯
呢個價錢有甘嘅質素連飲品好抵👍🏼

2021-07-26
2021-06-12 1008 views
難得屋企附近有間小小間居酒屋,一直都想去,終於去左啦,好有驚喜。以後唔使去tst咁遠同人迫啦~都係細細間,但係食物味道出色,最好味係明太子雞翼,十分推介!個鰻魚蛋飯分量都好足夠!同事同我都食得好開心🥳
同事同我都食得好開心🥳
2020-10-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2021-04-19 1159 views
三文魚幾肥美 應該係近三文魚腩嗰個位 帶子亦鮮甜 但有少少太薄 口感一般依個價錢食到呢個質素嘅丼算係咁 但係魚生比得有啲少 如果佢肯收多幾十蚊 整個增量版會更加好但係整體都算唔錯 鋪面比較細 繁忙時間等位要等得耐啲 同埋都坐得算逼 員工嘅態度唔算特別好 但亦都有禮貌 嘢食亦唔會等好耐 值得一試
三文魚幾肥美 應該係近三文魚腩嗰個位
帶子亦鮮甜 但有少少太薄 口感一般

2021-04-04 1200 views
之前經過已經見好多人等,有次同老公去九龍灣睇戲仲未夠鐘,结果行去淘大附近食飯,附近又冇乜選擇,佢就話不如行去試啦,反正大把時間睇下多唔多人😆结果都等咗40min.先入座,结果一試就有已經join會員😆因為價錢合理又好食,比起附近大型商場連所店好食好多,今晚已經第四次來食😋變咗我地飯堂,平時來食都起麻等成個鐘,所以今日5:30pm已來到唔洗等位就入得😁員工都好有禮貌。環境都乾淨。另外每月都有VIP special餐牌,唔同菜式同飲品。離開時已經6:30,門口已經有人等位,所以如果约朋友想食就要預早一日book枱喇😁
員工都好有禮貌。環境都乾淨。
另外每月都有VIP special餐牌,唔同菜式同飲品。

明太子雞翼
蒲燒鳗魚芝士蛋包鐵板飯
燒雞泡魚乾
黃金厚燒玉子
黑蒜豬骨湯义燒拉麵
📍九龍灣居酒屋‼️· 熱辣辣蛋包飯‼️·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_九龍灣#pigfoodiexhk_日本菜============================Bookmark咗秋月居超級耐,但其實距離小編屋企只係10分鐘路程....😹😹唔知有冇人都同我一樣,通常越近嘅餐廳就越遲先去食🤣------------------------------⭐️蒲燒鰻魚芝士蛋包鐵板飯$78 (7/10)賣相吸引💖蛋包飯漲卜卜,面頭放上紫菜,鰻魚,芝士,再淋上番茄汁,香氣撲鼻😆食之前記住將所有材料攪勻!本身睇個飯嘅賣相以為會好重口味,但食落其實較淡口,芝士味都唔係好出🙈但好彩有茄汁同照燒汁,所以都有酸酸甜甜嘅味道👍蛋皮煎得嫩滑,蛋香濃郁~鰻魚都幾厚身,富油脂香🙈👍可能因為本身期望好高,所以食完無想像中驚喜,個人感覺正正常常唔太特別,但價錢嚟講幾親民!------------------------------⭐️黑蒜豬骨湯叉燒拉麵 $62 (6.9/10)呢個比較似港式拉麵🙈湯底食唔到黑蒜味,只係普通鹹鹹哋豬骨湯底🤣叉燒都有啲柴口
📍九龍灣居酒屋‼️· 熱辣辣蛋包飯‼️
#pigfoodiexhk_九龍灣
#pigfoodiexhk_日本菜
============================
⭐️蒲燒鰻魚芝士蛋包鐵板飯$78 (7/10)

⭐️黑蒜豬骨湯叉燒拉麵 $62 (6.9/10)

呢個比較似港式拉麵🙈湯底食唔到黑蒜味,只係普通鹹鹹哋豬骨湯底🤣叉燒都有啲柴口🙈但拉麵軟硬度控制得唔錯,幾煙韌~
整體嚟講正常無伏,無乜亮點,試一次就好了~~🙈但勝在份量頗大份,價錢以日式餐廳嚟講算係抵食!
賣相:7.2/10
名稱:秋月居
地址:牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下A2舖
前往方法:九龍灣站B出口
2021-01-31 1339 views
係得寶商場屹立不倒嘅日式餐廳,應該都有至少5-7年?呢到同出面日式餐廳最大區別就係,呢到多左個酒吧,會有Cocktail飲🍸🍹如果你鐘意Apple Cider呢到都有🙈最重要係啲Cocktail全部都唔貴!Around$58左右,叫多一兩杯試下都唔肉赤😋而且所有酒精飲品即使Lunch Time都有得order🤫汁燒牛肉湯烏冬 $52幾乎次次都黎叫呢個,牛肉汁好濃,烏冬煮得啱啱好,煙煙韌韌唔太淋👍🏻Adult Oreo Shake $58Cocktail黎有酒精㗎🙈佢係用左Brandy加奶加Oreo加碎冰打成沙冰,面頭再加Oreo同Cream,飲落甜甜地由唔會好重酒精味😚又可以滿足到我呢個酒鬼+Oreo控,好正🥰飲完食完呢啲已經好飽啦,已經無quota再食其他🥺呢到最正係火炙三文魚!而且呢到仲有三文魚腩可以揀,必食之選❣️火炙逼出三文魚油,一放落口魚油味爆出黎,超香🤤
汁燒牛肉湯烏冬

汁燒牛肉湯烏冬 $52
Adult  Oreo  Shake

Adult Oreo Shake $58

2021-01-30
$110 (Lunch)
汁燒牛肉湯烏冬
Adult  Oreo  Shake
  • 火炙三文魚
2020-12-27 933 views
諗住近近地食個拉麵 比我搵到呢間都算幾方便 又平既日本餐廳 入到去座位都幾舒服 不過就覺得冇咩裝修 不過而呢個價錢利講 68蚊可以食到一碗有海鮮既拉面算唔錯啦 特別推介!章魚小丸子 新鮮整 都係30幾蚊炸出面企係到食就要40蚊啦依家舒舒服服係到食又有酒飲 冇限二人一定同朋友屋企人三五知己一齊利食野同暢飲!平時食午市會平d 但因為我既早餐好晏要比服務費既 都合理 有比熱茶 有貼心既服務 會refill既呢間我會再去既 因為酒都好多種類👍🏻👍🏻👍🏻

特別推介!

要比服務費既 都合理
有比熱茶 有貼心既服務 會refill既

呢間我會再去既 因為酒都好多種類👍🏻👍🏻👍🏻
2020-12-24 554 views
餐廳位置唔係個個都會成日去到,多數做街坊生意,所以有種較親切嘅感覺🥰價錢合理,而且食物質素都相當唔錯,值得大家一試🥳.🍣火焰三文魚丼每次黎食都一定要叫嘅丼飯😂對小編黎講呢個飯係間舖嘅靈魂,如果冇咗佢,小編應該唔會成日返轉頭食呢間餐廳🥳三文魚燒得好靚,但一路見證住啲三文魚俾得越來越少,有啲啲可惜😕.🍣香蒜豬骨湯叉燒拉麵比較港式嘅日式拉麵,雖然味道冇得同日式拉麵專門店比,不過其實都做得唔錯😋比足配料,而且湯底都唔係求其落下味精就算!.🍣鐵板雜菌帆立貝好重牛油味,印象中帆立貝有三粒再加大量雜菌😋想叫小食但又唔想食炸物的話,呢個係一個唔錯嘅選擇😽.🍽味道: 3.3/5🏙環境: 3.5/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3.5/5
🍣火焰三文魚丼
🍣香蒜豬骨湯叉燒拉麵