Restaurant: Alibi – Wine Dine Be Social
Terms & Details:
哩一兩年真係素食冒起啲年代!
愈嚟愈多大細餐廳關注素食😂我地洗唔洗改名做香港素食關注組😂🤟終於唔洗出街淨係得羅漢齋٩꒰⍢ ꒱۶⁼³₌₃
今次食嘅係Alibi嘅Afternoon tea 仲共9款
夠靚唔算貴味道不錯!以下排名分先後 咸點再甜點(勁主觀haha)
🥢松露辣豆乾勁有印尼味道!辣辣地又爽口
超開胃~完全係唔夠喉囉🔥🥰
仲要有松露香味吊味 讚呀呀呀👍🏻
🌯IMPOSSIBLE taco
用taco包住舊無可能肉波~上面仲有芫茜🤪
可能我鍾意食軟餅同芫茜所以我覺得好食!!
舊波唔會太咸🤣
🥗紅菜頭YOGURT
我鍾意但小編二號話不了😂
因為佢唔好紅菜頭+YOGURT
上面有粒夏威夷果~而佢地個YOGURT係COCONUT🥰
唔算酸!好FRESH!
🍑白桃JELLY
甜點第一名!!!實至名歸🏆
好滑溜~啲桃仲要好甜 食到中間都仲有!!
好香好濃桃味🤟
🍫杏仁朱古力撻
上面有燒左嘅杏仁~~
勁滑啲朱古力 成舊野入口
哩一兩年真係素食冒起啲年代!
今次食嘅係Alibi嘅Afternoon tea 仲共9款
🥢松露辣豆乾
勁有印尼味道!辣辣地又爽口
超開胃~完全係唔夠喉囉🔥🥰
仲要有松露香味吊味 讚呀呀呀👍🏻
🌯IMPOSSIBLE taco
用taco包住舊無可能肉波~上面仲有芫茜🤪
可能我鍾意食軟餅同芫茜所以我覺得好食!!
舊波唔會太咸🤣
🥗紅菜頭YOGURT
我鍾意但小編二號話不了😂
因為佢唔好紅菜頭+YOGURT
上面有粒夏威夷果~而佢地個YOGURT係COCONUT🥰
唔算酸!好FRESH!
🍑白桃JELLY
甜點第一名!!!實至名歸🏆
好滑溜~啲桃仲要好甜 食到中間都仲有!!
好香好濃桃味🤟
🍫杏仁朱古力撻
上面有燒左嘅杏仁~~
勁滑啲朱古力 成舊野入口即溶😍
而啲朱古力又唔苦中間又流晒心咁
🍮柚子PUDDING
中間會食到3/4粒柚子🤟
啲PUDDING唔會太甜同埋好痴口~
🍓雜莓豆奶PUDDING
所以會硬左~~ 而個松子醬味好淡 冇乜味😣
所以我都係勁撈士多啤梨JAM😂
哩個價錢同環境同埋服務(*•̀ᴗ•́*)و
我覺得好唔錯~話晒我以前一直好想食TEA SET
但係好多時咸點都有肉(´•̥  ̯ •̥`)
所以哩個VEGAN SET真係好啱心水!
拍拖或者同埋FRD子去食都推介🥰
飲左兩個茶~其中一個係雲呢拿朱古力味 好搞笑😂好香甜但係茶嚟
📍
旺角上海街555號香港康得思酒店5樓
Level 5, Cordis, Hong Kong, 555 Shanghai St, Mong Kok
💰Total: $437.8 (連+1)
味: 8/10
飽: 5/10
抵:8.5/10
我為食貓🐱將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
2021-03-12
$219 (Tea)
朋友之前來過康得思酒店的Alibi – Wine Dine Be Social吃午餐,覺得好食,她剛好見到在openrice訂座食下午茶有85折優惠,就提議來試試。這次的下午茶主題是海洋寶盒 (Treasures from the Blue),原價$498/2位,折實後每位約$237左右。餐牌上顯示,這款主題下午茶,每日限量10 sets啊!!從朗豪坊商場的天橋通往康得思酒店L樓層後,往上走一層樓梯就是Alibi – Wine Dine Be Social了,甫進餐廳就見到大大張的酒吧吧枱,吧枱的層櫃放滿各式各樣的酒品。我們就被職員帶往舒適的sofa位。在2人限聚令下,加上剛好是平日,店內食客不多。這款下午茶set,包了兩杯 Golden Pineapple cocktail。或加$98配兩杯Perrier-Jouet「巴黎之花」香檳。入座後先點好飲品,就等店員將寶盒送上~~~寶盒內放有甜點,鹹點則放置於另一圓盤上。為了配合海洋主題,圓盤配上透明隔板,隔板下是砂石貝殼~~先吃焗英式鬆餅伴香橙果醬 (Scones with Seville orange marmalade),鬆餅是微暖狀

鹹點
鹹點

焗英式鬆餅伴香橙果醬
先吃焗英式鬆餅伴香橙果醬 (Scones with Seville orange marmalade),鬆餅是微暖狀態,都夠鬆化,牛油味不算好重,味道尚可。配clotted cream及香橙果醬,果醬好香果味又不會太甜,不會遮蓋鬆餅香氣~~

既然以海洋為題,鹹點用上不同種類的海鮮製成。
考姆特芝士及白毛豬火腿多士
考姆特芝士及白毛豬火腿多士 (Comte cheese and serrano ham toasties),薄薄的多士烤得香脆!中間夾著的火腿芝士,味道不會太濃,相對輕盈。火腿用上白毛豬,白毛豬較黑毛豬的味道為淡,少了那份油味,但仍略略帶鹹香。考姆特芝士 (康堤芝士) 味道甘醇,與火腿相配合得好滋味!
手撕豬肉及西班牙香腸配鯷魚蛋黃醬伴烤薄脆餅乾
手撕豬肉及西班牙香腸配鯷魚蛋黃醬伴烤薄脆餅乾 (Pulled pork, chorizo, anchocy mayo, crispy lavash),餅乾夠脆,上面放滿鯷魚肉,這款鹹點不算最好吃,但味道也不錯~~
炸西班牙海鮮飯丸子配煙燻青口醬
炸西班牙海鮮飯丸子配煙燻青口醬
炸西班牙海鮮飯丸子配煙燻青口醬 (Paella croquette with smoked mussel aioli),炸丸子放在青口蛋黃醬上,用匙羹盛載著,方便食用。雖說內裡包著的是西班牙海鮮飯,是吃到丸子內包著飯,但沒有平時吃的西班牙海鮮飯味道,味道中規中矩。
味噌黑鱈魚伴牛油果蓉及「珊瑚」墨汁脆片
味噌黑鱈魚伴牛油果蓉及「珊瑚」墨汁脆片 (Miso marinated black cod, avocado puree, squid ink tapioca "Coral"),鱈魚烤得又香又嫩滑,墨汁脆片亦吸了魚油香,很好吃

三文魚他他伴佛手柑芝麻油及紫菜脆片
三文魚他他伴佛手柑芝麻油及紫菜脆片 (Atlantic salmon tartare, bergamot, sesame, crispy seaweed),三文魚他他的魚油豐厚,以佛手柑芝麻油拌勻,中和膩滯感。

鹹點的味道尚算不錯,然後就輪到甜點部份~~~可將甜點從寶盒中抽出,方便享用!各款甜點就是寶盒裡的各種寶藏~~~
甜點
甜點

「翡翠」綠茶意大利芝士蛋糕
「翡翠」綠茶意大利芝士蛋糕 ("Jade" green tea tiramisu),徹頭徹尾的滿滿抹茶味,蛋糕部份﹑脆脆部份及抹茶凍,都帶抹茶的甘苦濃醇味,幾喜歡吃這款啊!!
海鹽焦糖「金磚」朱古力
海鹽焦糖「金磚」朱古力 (Sea salt caramel chocolate "Gold bar") 及 「金幣」咖啡夾心朱古力 ("Gold coin" chocolate-espresso cremeux  sandwich),這兩款甜點都用朱古力製成,但都不會太甜!!前者的海鹽焦糖及後者的咖啡香都夠濃夠突出,好吃!!金磚朱古力更帶crunch的口感,好好味~~~
「珍珠」白朱古力白桃慕絲及「紅寶石」士多啤梨洛神花忌廉慕絲
「珍珠」白朱古力白桃慕絲 ("Pearl" white chocolate and white peach mousse)及「紅寶石」士多啤梨洛神花忌廉慕絲 ("Ruby" strawberry and hibiscus bavarois),士多啤梨洛神花的酸酸甜甜及白桃的香,兩款甜品也不錯呢!
Golden Pineapple cocktail
 至於Golden Pineapple cocktail,其實是以佛手柑利口酒調成的雞尾酒特飲,以「黃金菠蘿」外型的器皿盛載上桌,帶柑橘香而沒菠蘿味的啊!味道夠清爽,酒精味不會太重。

整體而言,Alibi 的下午茶,不論鹹甜點皆好吃,而且各款食品都可享應主題,很有心思啊!
2021-02-01
$237 (Tea)
焗英式鬆餅伴香橙果醬
考姆特芝士及白毛豬火腿多士
味噌黑鱈魚伴牛油果蓉及「珊瑚」墨汁脆片
「翡翠」綠茶意大利芝士蛋糕
海鹽焦糖「金磚」朱古力
𝐀𝐋𝐈𝐁𝐈 𝐂𝐇𝐑𝐈𝐒𝐓𝐌𝐀𝐒 𝐒𝐄𝐓 𝐋𝐔𝐍𝐂𝐇 𝟑 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 $𝟐𝟓𝟖 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝘈𝘥𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 $95 𝘧𝘰𝘳 𝘧𝘳𝘦𝘦-𝘧𝘭𝘰𝘸𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘸𝘪𝘯𝘦 𝘈𝘥𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 $298 𝘧𝘰𝘳 𝘧𝘳𝘦𝘦-𝘧𝘭𝘰𝘸𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘤𝘩𝘢𝘮𝘱𝘢𝘨𝘯𝘦𝚌𝚘𝚛𝚍𝚒𝚜 𝚜𝚝𝚊𝚢𝚌𝚊𝚝𝚒𝚘𝚗 包左既𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 有𝟹-𝚌𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎𝚜同餐包 餐包有兩款 食落外脆內軟𝐀𝐏𝐏𝐄𝐓𝐈𝐒𝐄𝐑𝐒𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘣𝘪𝘴𝘲𝘶𝘦 𝘸/𝘓𝘪𝘮𝘦 𝘭𝘦𝘢𝘧 𝘰𝘪𝘭龍蝦湯上枱時都夠熱 飲落味道都好濃郁好香 將個包點落啲湯仲好食🤣"𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘨𝘳𝘢𝘴 𝘤𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺" 𝘸/𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘨𝘳𝘢𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘭𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘱𝘢𝘳𝘧𝘢𝘪𝘵, 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘊𝘢𝘴𝘩𝘦𝘸 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘦𝘦𝘳 𝘱𝘶𝘳𝘦́𝘦, 𝘤𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘨𝘦𝘭個包配埋鵝肝同啲腰果好夾 同埋個𝚌𝚑𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚐𝚎𝚕幾有驚喜 酸酸甜甜好開胃😆𝐌𝐀𝐈𝐍𝐒𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘵𝘰𝘱 𝘴𝘪𝘳𝘭𝘰𝘪𝘯 (𝘈𝘥𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 $80 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯)🥩: 𝚂𝚘𝚢 𝚐𝚕𝚊𝚣𝚎𝚍 𝚋𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝚋𝚎𝚎𝚏、𝚐

𝐀𝐏𝐏𝐄𝐓𝐈𝐒𝐄𝐑𝐒

𝐌𝐀𝐈𝐍𝐒
🥩: 𝚂𝚘𝚢 𝚐𝚕𝚊𝚣𝚎𝚍 𝚋𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝚋𝚎𝚎𝚏、𝚐𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝚙𝚞𝚛𝚎́𝚎 𝙲𝚘𝚖𝚝𝚎́ 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚙𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘
講真啲配菜都幾好食 個菠菜好夠味 而且個🥔加咗芝士去整都好香好淋 不過個牛肉絲相對遜色 食落有啲乾 感覺一般🥲 至於個和牛西冷既賣相都幾靚 但食落冇想像中咁淋身 肉味都唔算係好重 男朋友叫三成個口感先好啲 而我叫五成都有啲硬 整體感覺一般🤧

𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓𝐒
𝘞𝘢𝘳𝘮 𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘤𝘳𝘶𝘮𝘣𝘭𝘦 𝘸/𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮
呢個𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚌𝚛𝚞𝚖𝚋𝚕𝚎比相像中冇咁好食 因為冇落肉桂好似差緊啲香味咁 蘋果肉食落都偏酸 配埋雪糕先平衡返比較好食🤥

𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘧𝘰𝘳𝘦𝘴𝘵 𝘭𝘰𝘨 𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸/𝘚𝘰𝘶𝘳 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘬𝘪𝘳𝘴𝘤𝘩 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮
呢個相對有驚喜 朱古力味濃黎又唔會太甜 加埋啲脆脆同帶淡淡酒香既雪糕真係好夾 唔錯!😋

𝘚𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘤𝘩𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘰𝘧 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘭𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘸𝘦𝘥 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘰𝘳 𝘵𝘦𝘢
茶飲都係正常水準冇乜特別😂
評分: 7/10🌟
———————————————————————
Alibi – Wine Dine Be Social (旺角)
旺角上海街555號香港康得思酒店5樓
𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘵𝘰𝘱 𝘴𝘪𝘳𝘭𝘰𝘪𝘯
𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘵𝘰𝘱 𝘴𝘪𝘳𝘭𝘰𝘪𝘯
Business lunch sets feature some amazing dishes. Particularly memorable was the forest mushroom gluten salad—creative but still warm and cozy, tastes awesome! What a pleasant surprise. And always love the cocktails. This place’s got talented mixologists crafting fun and interesting drinks. They make sipping a cocktail in the middle of an afternoon the thing to do.Plus great service. Thank you for that, especially in HK.

2021-01-09
Lunch
  • Forest  mushroom  gluten  salad
前些日子,與bff 訂左Cordis staycation 。酒店有唔同package 可以選擇,最後我地選左杜松子之約(Alibi - Gin workshop + Gin Pairing dinner) 。主要因為黎左幾次,仍然好喜歡佢地食物同menu idea,加埋今次有Gin workshop,對我地這些cocktail lovers是有很強的吸引力。我們報上名後,職員帶著我們到指定餐桌,但稍後一些時間才遞上餐牌,也忘了講解流程。但相信是因為連假的關係,大量客人流入,有些應接不暇。後來我們主動詢問,職員也有patient 地解釋。平常日子也有Gin Gin Gin Dinner (4 courses - $438/guest)Gin Pairing Dinner + workshop 合計有 2 杯 Gin based drinks -  welcome drink x1 , workshop x 1杯( choice of 2 cocktails)餐廳分工頗為分明,workshop 的mixologist 主動來桌介紹當天內容,用哪個品牌的gin ,有哪兩款gin cockt

餐廳分工頗為分明,workshop 的mixologist 主動來桌介紹當天內容,用哪個品牌的gin ,有哪兩款gin cocktails 可選擇做和gin (氈酒)的簡介和來源,非常清晰。

Workshop 結束後,餐前麵包就來了。
麵包外脆內軟,帶有麥香。喜歡!

Teriyaki  glazed  quail  breast

第一道菜,我和友人都選了同一款 - Teriyaki glazed quail breast.

日式照燒醬鵪鶉胸,配鵪鶉湯、油浸鵪鶉肉春卷和流心鵪鶉蛋。鵪鶉肉嫩滑,以法式煮法熬成的鵪鶉清湯,味道清甜,更能帶出春卷和餡料的酥脆。

Yellow  fin  tuna  tatare

第二道菜是Yellow Fin Tuna Tartare
黃鰭吞拿魚他他,配西瓜,柚子醋及山葵泡沫。

西瓜的清涼、柚子醋的酸和辛辣芳香混搭黃鰭吞拿魚,火花四濺。

Slow  roasted  British  pork  fillet

主菜 -  Slow roasted British pork fillet
慢煮英國豬柳,配暖南瓜莎莎及煙南瓜醬。豬肉十分嫩滑juicy
Wagyu  beef  top  sirloin

主菜 -  Wagyu beef top sirloin
和牛上後腰脊肉,配甜醬油燴牛肉, 蒜泥醬, 紅蔥頭及芝士薯仔千層。

和牛口感母庸置疑一定係入口即溶,但反而最吸晴係芝士薯仔千層。細細舊,一層薯仔一層comte 芝士,是幸福的感覺無誤!

終於來到甜品部份,最驚喜的是後面那個assorted 小甜點層架(menu上沒有提到有這個) ,有macaron, mochi , chocolate nuts 同果汁軟糖。

Gin  Tonic

忘記了的welcome drink (Gin Tonic) 亦在甜品部份送上。

70%  Dark  Chocolate  Tart

70% Dark chocolate tart
70度黑朱古力撻,配藍莓,新鮮百里香及海鹽可可雪葩。 朱古力味道濃郁很rich,可可雪葩同是一樣而不膩。

Baked  peach  crumble

Baked peach crumble
焦糖焗桃金寶,配桃雪葩。
暖暖的果子,軟硬適中仍帶點爽脆。
果酸剛剛好幫忙digest ,是今晚食到好飽作結的選擇!

雖然今次晚餐有些甩漏,但情有可原。值得一讚的是,百忙中服務態度同standard仍能保持著,食物水準仍能保持水準。

2020-10-24
Yellow  fin  tuna  tatare
Wagyu  beef  top  sirloin
Gin  Tonic
Baked  peach  crumble
2020-12-22 847 views
出面天氣太冷了,行街街累了想找地方坐休息一下,舒服的首選hotel 飲品不貴,house red 同lemongrass ginger tea 都只是60元左右我壺茶仲可以沖到3/4杯份量。可以等耐少少,待味道溶到水中才喝!生蠔buy 1 get 1 也只是58 元(兩隻)snacks pretzel 同芝士味cracker (本小姐最愛),是免費的😍 芝士cracker 都比我食曬了播住 xmas song ,大單人sofa , relax and enjoy

生蠔buy 1 get 1 也只是58 元(兩隻)

今日check out完就同男朋友去尋寶,琴日見到人哋食已經好想食,但冇理由同一日食兩個下午茶,所以就訂左今日食啦❤︎成個下午茶全相是咁的,個寶箱入面嗰啲全部係甜點,而圓圈嗰個盤就係鹹點,左邊果兩個菠蘿係兩杯特飲嚟嘅❤︎個金幣同埋金鑽都係食物嚟嘅,做得好精緻,我初頭以為係假嘅,一禁落去壓扁左😭❤︎鹹點味道都唔差,都幾好食,個人認為覺得鹹點好食過甜點❤︎甜點最好食係抹茶慕絲,而99.99金磚朱古力就太膩,嗰兩粒波波就冇咩特別

❤︎鹹點味道都唔差,都幾好食,個人認為覺得鹹點好食過甜點

2020-09-14
2020-11-19 688 views
又係staycation package 包既下午茶訂完嗰陣打去問係咪寶藏下午茶點知原來係中式下午茶🫖所以訂咗Check out果日食寶藏下午茶❤︎平時喺出面都好少會見到中式下午茶🫖呢個下午茶有幾款點心:菠蘿包、蝦餃、燒賣、叉燒包、蛋撻、煎餃子🥟另外有兩個甜品:楊枝甘露、蜜瓜牛奶布甸❤︎成個下午茶嘅味道都唔錯,唔會因為免費又唔多人食所以好伏,唯一扣分嘅係餐具唔係中式餐具,只係得個茶壺係中式茶壺🫖
又係staycation package 包既下午茶
訂完嗰陣打去問係咪寶藏下午茶
點知原來係中式下午茶🫖
所以訂咗Check out果日食寶藏下午茶
❤︎
另外有兩個甜品:楊枝甘露、蜜瓜牛奶布甸
❤︎

2020-09-13
2020-11-17 867 views
點解⋯⋯ hehe 係發現佢仲有多一個優惠係再平啲!所以想食多次,好似可以去平衡吓上次俾多咗嘅感覺🤪🤪今次坐翻係用餐個邊,可能唔係星期五,無咁多人,感覺再舒服啲😌 今次優惠係 $168就有3道菜,今次兩個都要湯,我揀魚,女友揀飯,至於甜品,今次決定只要一個,因為餐牌無轉,所以無新甜品,而兩款女友都唔 like 😝餐前包,一樣⋯⋯我倆要食剩唒啲皮,又係唔熱🥱 湯到,好味!好夠熱!係我倆嘅至愛⋯⋯但今次味道無上次煮得咁好😛主菜到!女友嘅昆布綠茶意大利飯,賣相好好,食落⋯⋯好味喎😃😋 當然無綠荃味,但整體味道、口感都好好,我倆都贊😁👍🏼我個油浸石班魚都到了,睇餐牌時都知中式 feel,但上次牛同豬都試呀左,今次食魚😁 賣晒一樣好好,魚就唔係勁有魚味,都新鮮,但全部撘配都好好,清清哋,幾啱我,唔錯👍🏼今次只要一個甜品,雖然好似有少少蝕咁,但唔想嘥嘢! 我哋落單時仲幻想個waitress 會話,如果真係唔啱食,換一個雪糕球 or Cookies 俾你啦,當然我哋兩個係發緊夢🤣🤣🤣 甜品士多啤梨椰絲慕絲,對我來講甜咗少少,可能係椰絲關係。 但相信好多人都會鐘意食😅今次俾多機會杯咖啡,睇吓係咪都係
點解⋯⋯ hehe

餐前包
carrot  soup

Kombu and Matcha risotto

Confit Grouper

Strawberry  &  coconut  mousse

今次俾多機會杯咖啡,睇吓係咪都係咁濃⋯⋯可惜!真係⋯⋯唔係我喜歡的,下次再嚟會叫第二啲嘢😅

2020-10-22
$184.8 (Lunch)
Kombu and Matcha risotto
2020-11-11 690 views
女友成日話同嚟試,因為佢同朋友食過幾次都話好,係少少超值嘅套餐。無論環境、客戶服務都唔錯!呢一天,同女友放下午嚟試,$238 四個道菜,唔需要甜品就$218,係openrice 有八折優惠。坐位被安排了係飲嘢個邊,都濶落,枱櫈高度都ok,因為好多時飲嘢地帶嘅枱同櫈嘅距離要彎低腰先食到嘢就不太舒服。終於我倆都揀咗3度菜,因為計起上嚟,個甜品都只係廿蚊,其實好抵⋯⋯所以都要埋😛 雖然兩款都唔係我哋至喜歡。 前菜要沙律同湯,主菜揀咗豬同加$80嘅和牛上後腰脊肉。餐前包到先,噢!又唔熱又唔暖,個皮仲硬到我食唔到,失望! 前菜到,女友個湯好味,又熱又香,加咗椰奶嘅胡蘿蔔湯,好味😋 我個係沙律,係芝麻汁,蔬菜好新鮮,有三、四粒小炸豆,得!好味😋👍🏼 好可惜,係我哋未食晒前菜就上主菜,失敗👎🏼 好彩都尾聲!女友個主菜係和牛到,一食⋯⋯女友話今次加錢加得唔抵 😅 無之前佢嚟食咁好味。我個主菜係慢煮豬扒,正常,個汁就唔錯。因為塊豬都不是好特別😝同埋唔知點解用咁中國 feel 嘅小棠菜。。。總係覺得怪怪🤪最後就係甜品,今次有啲失策,見要甜品同唔要都只係差$20,所以好快咁兩個都要,無考慮過係咪勁鐘意食,

好可惜,係我哋未食晒前菜就上主菜,失敗👎🏼 好彩都尾聲!
餐前包
Carrot soup
Kale & Red Cabbage Salad

Wagyu Beef To Sirloin

Slow Roasted Pork Fillet

最後就係甜品,今次有啲失策,見要甜品同唔要都只係差$20,所以好快咁兩個都要,無考慮過係咪勁鐘意食,又望了女友麻麻地椰絲呀⋯⋯士多啤梨呀⋯⋯😆 終於,我幾自己食哂兩個甜品
Strawberry & Coconut Mousse
Honey Oat Cake

至於杯咖啡,本人覺得過份嘅濃🤭
Freshly brewed Coffee

總括嚟講,我都係俾好評嘅😊👍🏼
二百幾係酒店食一個午餐,真係幾抵食,會再嚟😝
2020-11-08 738 views
放假約朋友去下午茶, 朋友介紹朗豪坊隔離康德思酒店5樓嘅 Alibi. 於Openrice見到佢哋有一個「海洋寶盒」下午茶, 賣相唔錯, 所以去試一試。下午茶時間雖然滿座, 不過每張枱都有一定嘅距離, 所以唔會好擠逼, 加上餐廳播着輕快嘅音樂, 可以好好傾吓計。等咗一陣,「海洋寶盒」就送到。鹹甜食物分開擺放, 甜點放在藏寶盒內, 而鹹點放在銀盤上。食物質素其實一般, 不過由於賣相非常吸引, 視覺上嘅感觀為味覺上嘅感覺大大加分。我哋食完寶盒內嘅甜點, 見到有個手柄可以揭起, 以為下層另有驚喜, 結果只是空空如也。如果可以有一啲小禮物, 例如係一張藏寶地圖, 雖然明知係假嘅, 但應該會好開心! 朋友之前打電話訂位, 埋單時先至喺OpenRice見到有折扣, 我哋問吓侍應可唔可以做返折扣俾我哋, 侍應好有禮貌咁為我哋安排。整體用餐嘅享受非常滿意, 值得推薦!

整體用餐嘅享受非常滿意, 值得推薦!
2020-09-16
Tea
友人是醫護界,於此酒店餐廳進餐有折。我們相約來吃個悠閑午餐,order了:原隻加拿大龍蝦$280Size好細脆玉米餅$115份量好細,無咩特別!西班牙海鮮飯$280好味,但份量都係好細。最後叫埋甜品焗蜜桃奶酥$85一般!連一壺茶及一杯咖啡,兩位合共$555。每人$277.5,食完未夠飽!😅
友人是醫護界,於此酒店餐廳進餐有折。

我們相約來吃個悠閑午餐,order了:

原隻加拿大龍蝦$280
Size好細

脆玉米餅$115
份量好細,無咩特別!

西班牙海鮮飯$280
好味,但份量都係好細。

最後叫埋甜品
焗蜜桃奶酥$85
一般!

連一壺茶及一杯咖啡,兩位合共$555。

每人$277.5,食完未夠飽!😅
$277.5 (Lunch)
2020-10-28 679 views
約朋友食飯傾偈,揀咗呢間,果然無揀錯👍🏻服務、環境、食物都 good! 環境同座椅都舒服,枱與枱之間都有距離,而且地方大,感覺寬敞開揚。同朋友一齊揀咗三道菜晚餐 (3 courses dinner )前菜: Carrot soup 胡蘿蔔湯頭盤: Teriyaki glazed quali breast 日式照燒牆鵪鶉胸 擺盤好靚一上枱,就聞到好香鰹魚汁味,有切開嘅鵪鶉蛋,胸肉都 ok 👌🏻 主菜:Slow roasted British pork fillet 慢煮英國豬柳好食!底下係有南瓜、薯仔粒粒,醬汁係煙南瓜醬,配豬柳好夾👍🏻主菜:Confit Grouper 油浸石斑魚甜品:70% dark chocolate tart 孟加里70% 黑朱古力撻好濃厚嘅朱古力,如果怕「漏」嘅朋友就唔好揀呢個啦😂甜品:Baked peach crumble 焗蜜桃奶酥近期當造嘅桃,焗起嚟都仲有水果嘅清甜味,無添加其他糖漿,蜜桃上面有少少焦糖已經夠晒味,配蜜桃雪糕👍🏻
約朋友食飯傾偈,揀咗呢間,果然無揀錯👍🏻
服務、環境、食物都 good!
環境同座椅都舒服,枱與枱之間都
有距離,而且地方大,感覺寬敞開揚。

前菜: Carrot soup 胡蘿蔔湯
蘿蔔湯

餐包

主菜:Confit Grouper 油浸石斑魚

好濃厚嘅朱古力,如果怕「漏」嘅朋友就唔好揀呢個啦😂

甜品:Baked peach crumble 焗蜜桃奶酥

$380 (Dinner)
2020-10-26 662 views
喺朗豪坊開完會,大家都想食個高質Lunch,去咗Cordis Alibi😋入到去環境好好集餐廳和酒吧於一身啲Alibi佈置好時尚,餐廳好自然咁分咗兩邊,一邊有自然日光曬入去,感覺好舒服,另一邊比較型格同暗D入面空間好大,枱與枱之間唔會距離好近,整個環境都好舒服我地嗌咗3道菜午餐,有前菜、主菜同甜品一開始先送上暖暖地嘅麵包前菜轉咗日式清酒蒸鮑魚賣相好精緻 放喺玻璃碟上鮑魚咬口唔靱配上海膽蛋黃醬、藜麥、柚子汁整體感覺好Fresh 幾好食主菜我地都轉咗和牛上後腰脊肉試下5成熟,肉味幾濃、有嚼口再配蒜泥醬、芝士薯仔、紅蔥頭芝士薯仔個樣唔喺好似薯仔同食落比較硬身值得推介甜品🍰士多啤梨椰子mousse 青檸雪葩賣相好吸引 mousse上面有兩小塊椰絲羽毛士多啤梨椰子mousse太甜,如減d甜入口會更好青檸雪葩酸酸地都幾夾食完再配杯咖啡成個午餐話上完美句號☕

入到去環境好好

入面空間好大,枱與枱之間唔會距離好近,整個環境都好舒服

我地嗌咗3道菜午餐,有前菜、主菜同甜品

一開始先送上暖暖地嘅麵包

前菜轉咗日式清酒蒸鮑魚
日式清酒蒸鮑魚
日式清酒蒸鮑魚

賣相好精緻 放喺玻璃碟上
鮑魚咬口唔靱
配上海膽蛋黃醬、藜麥、柚子汁
整體感覺好Fresh 幾好食

主菜
我地都轉咗和牛上後腰脊肉
和牛上後腰脊肉

和牛上後腰脊肉

試下5成熟,肉味幾濃、有嚼口
再配蒜泥醬、芝士薯仔、紅蔥頭
芝士薯仔個樣唔喺好似薯仔同食落比較硬身
值得推介

甜品🍰
士多啤梨椰子mousse 青檸雪葩

賣相好吸引 mousse上面有兩小塊椰絲羽毛
士多啤梨椰子mousse太甜,如減d甜入口會更好
青檸雪葩酸酸地都幾夾

食完再配杯咖啡成個午餐話上完美句號☕
2020-07-20
  • 和牛上後腰脊肉
  • 日式清酒蒸鮑魚
2020-10-02 790 views
📯入住酒店享用的免費午餐。到達時,比想像中多人,沒有外遊,大家都staycation,新常態🔰商務午餐的選擇🔰餐前包,這類包不是我杯茶,外皮太硬了,只吃包身,塗上香滑牛油吃🧈,不錯🔰胡蘿蔔湯🥕,出乎意料的好飲,稀杰度和味道都調配得剛好,熱騰騰的,好飲🔰手製意大利闊麵,菠菜闊條麵,橙色蟲草花,配搭很吸睛,味道合我,邊吃邊讚🔰士多啤梨椰子🥥慕絲+青檸雪葩,雪葩好味,但慕絲cake太甜了,只吃了少許

🔰商務午餐的選擇

胡蘿蔔湯🥕