2024-02-23 609 views
「灣仔最火爆的Pizza🥇」這家來自意大利羅馬的長方形手切薄餅如果去意大利旅行✈️ 你必然會到處見到他的蹤影!!這次Alice Pizza終於來到香港灣仔啦~每一塊pizza都係新鮮烤製 按重量計算出來的~ 可以一次過食曬幾重口味!!❣️Truffle $38/100g馬蘇里拉芝士 新鮮蘑菇 黑松露醬 巴馬臣芝士個人好鍾意呢個口味~ 松露醬超級豐富 黑松露都好香好豐富😘❣️Italiana 35/100g番茄,水牛芝士,羅勒,橄欖油❣️Gamberetti $32/100g番茄醬,蝦,生菜,蛋黃醬超級經典的蝦仁🍤搭配蛋黃醬 裡面的蝦仁小小一粒但份量超級多!❣️Mortadella $38/100g意大利煙燻肉腸,水牛芝士,開心果❣️Four Formaggi $35/100g馬蘇里拉芝士,蘑菇,四種芝士醬會說是芝士控必點的一個口味🥹從來沒想過一個披薩裡面有四種芝士的感覺吃出了不一樣的鹹甜香的口感
「灣仔最火爆的Pizza🥇」
這家來自意大利羅馬的長方形手切薄餅
如果去意大利旅行✈️ 你必然會到處見到他的蹤影!!
這次Alice Pizza終於來到香港灣仔啦~

❣️Truffle $38/100g
馬蘇里拉芝士 新鮮蘑菇 黑松露醬 巴馬臣芝士
個人好鍾意呢個口味~ 松露醬超級豐富 黑松露都好香好豐富😘

❣️Italiana 35/100g
番茄,水牛芝士,羅勒,橄欖油

❣️Gamberetti $32/100g
番茄醬,蝦,生菜,蛋黃醬

超級經典的蝦仁🍤搭配蛋黃醬
裡面的蝦仁小小一粒但份量超級多!

❣️Mortadella $38/100g
意大利煙燻肉腸,水牛芝士,開心果

❣️Four Formaggi $35/100g
馬蘇里拉芝士,蘑菇,四種芝士醬

會說是芝士控必點的一個口味🥹

✲゚*。🍕意大利人氣連鎖Pizza店亞洲首間分店🇮🇹 Delizioso 😋😋呢間長方形手切Pizza店嚟自意大利羅馬🇮🇹有超過二十款pizza口味揀最好係即點即切 按重量計錢可以叫細件啲 試多幾款😆我weekend嚟到見好多人買外賣堂食嘅話有大約廿幾個座位 店員會即時幫你翻熱🙆🏻‍♀️幾鍾意個批偏輕脆嘅口感👍🏻試左咁多款 個人最愛係Truffle 有磨菇Mozzarella & Parmesan Cheese🧀 加埋黑松露醬🤤仲有一款甜味Nutella pizza都唔可以錯過😍Vegan/ vegetarian都有幾個選擇🌱我另外再買左幾件番屋企食即使放左一晚 翻熱完都好食🫶🏻꧁ Pizza翻熱Tips ꧂1.平底鑊慢火煎3-4分鐘或2.預熱焗爐至200度 然後焗5分鐘-✨ Truffle ($38/100g)✨ Salmone ($38/100g)✨ Margherita ($25/100g)✨ Marinara ($30/100g)✨ 4 Formaggi ($35/100g)✨ Nutella ($35/piece)-📍 Alice Pizza @alicepizzahk灣仔皇后
✲゚*。🍕

即使放左一晚 翻熱完都好食🫶🏻

꧁ Pizza翻熱Tips ꧂
1.平底鑊慢火煎3-4分鐘

2.預熱焗爐至200度 然後焗5分鐘
✨ Truffle ($38/100g)
✨ Salmone ($38/100g)
✨ Margherita ($25/100g)
✨ Marinara ($30/100g)
✨ 4 Formaggi ($35/100g)
✨ Nutella ($35/piece)
📍 Alice Pizza @alicepizzahk
灣仔皇后大道東92號地舖
📍Alice Pizza🇭🇰 灣仔皇后大道東92號地舖之前都同大家推薦過佢有幾好味!今次試下全亞洲第一間嘅香港分店~一樣咁好食!未睇過我分享嘅呢度分享多次總結嚟講 唔係佢啲餡料好食係佢個批好好好好食佢係唔會有批邊 成塊pizza底就係批邊咁脆!!超好食 完全解決咗點解啲人唔鍾意食批邊因為佢冇餡嘅問題分享下我個人排名1. Mortadella 有好大塊ham口感好啲2. Crostino3. Cabonara4. Italian Pepperoni
📍Alice Pizza
🇭🇰 灣仔皇后大道東92號地舖

之前都同大家推薦過佢有幾好味!
今次試下全亞洲第一間嘅香港分店~
一樣咁好食!

未睇過我分享嘅呢度分享多次

總結嚟講 唔係佢啲餡料好食
係佢個批好好好好食
佢係唔會有批邊 成塊pizza底就係批邊咁脆!!
超好食 完全解決咗點解啲人唔鍾意食批邊因為佢冇餡嘅問題

分享下我個人排名
1. Mortadella 有好大塊ham口感好啲
2. Crostino
3. Cabonara
4. Italian Pepperoni
2024-01-01
$150 (Dinner)
之前聽其他人講d pizza 唔夠熱,今晚放工去試,8:30pm 呢段時間無乜人,款式得返7-8種埋去嗌前首先問佢會唔會翻熱,佢哋話會,先至揀口味D牌其實擺錯咗,我選個兩款都同放出黎個樣不相稱最後揀咗一款芝士白汁底4 cheese formaggi同埋蕃茄底marinara,用重量計,大概$94翻熱咗5分鐘左右其實入口係夠熱同埋餅底好薄,又脆口、口感似係少少酥皮Marinara 因為無芝士所以入口偏酸4 cheese 都ok唔知點解人地唱衰佢地,不過我建議堂食(如果唔介意係坐快餐枱凳嘅話)下次會試mortadella 及Diavola

埋去嗌前首先問佢會唔會翻熱,佢哋話會,先至揀口味

D牌其實擺錯咗,我選個兩款都同放出黎個樣不相稱

翻熱咗5分鐘左右

其實入口係夠熱同埋餅底好薄,又脆口、口感似係少少酥皮
Marinara 因為無芝士所以入口偏酸
4 cheese 都ok

下次會試mortadella 及Diavola
Type of Meal
Dinner
  • 4  formaggi
  • Marinara
2024-02-04 386 views
終於可以一試聲名大噪,來自意大利羅馬🇮🇹的pizza店 Alice Pizza!以前去意大利也在街上見過這種四四方方、切件式的pizza店,而香港是從來也沒有,令人非常期待!🤩Pizza的款式選擇豐富,每一款都好吸引🥹先揀口味,再選尺寸和以重量計算價錢🍕然後店員會再幫忙翻熱👍🏼麵團餅底作為pizza的靈魂,因此香港店更特別從意大利訂製專屬焗爐,讓薄餅在精準的溫度下烤焗約九分鐘,令其口感脆又帶空氣感的鬆軟,麵粉香亦出色🙌🏼✨Marinara 蕃茄、意大利小鯷魚、秘製辣橄欖油✨Mortadella 意大利煙燻肉腸、水牛芝士、開心果✨Rustica 西蘭花、巴馬臣芝士、新鮮蘑菇、馬鈴薯✨Salmone 煙三文魚、蕃茄、生菜✨Truffle馬蘇里拉芝士、新鮮蘑菇、黑松露醬、巴馬臣芝士✨Eggplants茄子、秘製辣橄欖油今次點了一些傳統意大利口味及招牌款🫶🏼更有適合素食者的選擇🥗每一件的食材都好滿,啖啖足料🫡尤其喜歡Mortadella和Rustica!前者以火腿配奶香味的水牛芝士,一直都是perfect match💖後者則是重磅之選,配料多、口感讚🤤除了堂食之外,亦可外賣帶走😋建議可以用焗爐

✨Marinara 蕃茄、意大利小鯷魚、秘製辣橄欖油
✨Mortadella 意大利煙燻肉腸、水牛芝士、開心果
✨Rustica 西蘭花、巴馬臣芝士、新鮮蘑菇、馬鈴薯
✨Salmone 煙三文魚、蕃茄、生菜
✨Eggplants茄子、秘製辣橄欖油

除了堂食之外,亦可外賣帶走😋建議可以用焗爐翻熱,預熱200度,然後焗5分鐘~如果沒焗爐,亦可簡單地用平底鑊慢火煎3至4分鐘,一樣香脆熱辣辣🥰
以重量計算pizza,焦香脆餅底配好食海鮮料,啱晒貪心想咩味都食嘅你😈!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐠 Salmone HK$38/100g> 蕃茄醬、三文魚、蕃茄、生菜・味道:三文魚半生熟好香口,外皮乾爽,內里魚肉仲好嫩滑。配埋蔬菜好fresh。・口感:餅底脆口有拉扯感,醬汁份量啱啱好,唔會有過濕/乾爭爭情況出現。🍄 Truffle HK$38/100g> Mozzarella、新鮮蘑菇、黑松露醬、巴馬臣芝士・味道:松露好香,蘑菇都夠多鮮新鮮。芝士還好,可能因為被松露搶晒啲味~・口感:同上👍🏻🍫 Nutella Pizza HK$35/pc> Nutella榛子可可醬、薄餅・味道:想像到嘅Nutella餡餅味,好食XD・口感:同上👍🏻🦐 Gamberetti HK$32/pc> 蕃茄醬、蝦、蕃茄、生菜、蛋黃醬・味道:巨量蝦XD,新鮮夠爽脆嘅。菜都好fresh,整體食完唔會好膩。・口感:同上👍🏻🌭 Italian Pepperoni HK$30/100g> 蕃茄醬、Mozzarella、意大利莎樂美腸・味道:pepperoni幾辣但好惹味,芝士味夠濃郁,邪惡之選!・口感:同

🐠 Salmone HK$38/100g
> 蕃茄醬、三文魚、蕃茄、生菜

🍄 Truffle HK$38/100g
> Mozzarella、新鮮蘑菇、黑松露醬、巴馬臣芝士

🍫 Nutella Pizza HK$35/pc
> Nutella榛子可可醬、薄餅
・味道:想像到嘅Nutella餡餅味,好食XD

🦐 Gamberetti HK$32/pc
> 蕃茄醬、蝦、蕃茄、生菜、蛋黃醬
・口感:同上👍🏻

> 蕃茄醬、Mozzarella、意大利莎樂美腸

🥓 Parma HK$45/100g
> Parma Ham、Mozzarella、意大利黃車里茄、火箭菜
・味道:呢個算係想像到嘅味,冇其他咁特別。
・口感:冇醬汁所以乾咗啲~

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:比想像中好食而且會烘返熱,可以一戰!

2023-12-24
Type of Meal
Lunch
2024-01-30 221 views
走在灣仔街頭,突然聞到薄餅出爐的香氣,沿著香氣邊走邊找,發現這家來自意大利的過江龍。這裡的Pizza選擇逾20款,肉肉款、素食款,連朱古力味都有,全部都是即點即切,一次過試勻多款口味,喜歡Pizza的話不能錯過?◾ Parma ham巴馬火腿和意大利黃車厘茄是不敗組合,配搭馬蘇里拉芝士和火箭菜,嘗到鹹香、清新的美味。◾ Mortadella選用意式肉腸、Stracciatella軟芝士,加少少開心果碎,簡單食材帶來豐富口感。◾ Nutella甜的薄餅很古怪?這款用上Nutella的薄餅就有驚喜,朱古力味相當討好,大人和小朋友都無法抗拒!◾ Salmon三文魚和番茄視覺好吸引,是不錯的選擇。◾ Drinks薄餅以外,亦有不同的飲品供選擇。

走在灣仔街頭,突然聞到薄餅出爐的香氣,
沿著香氣邊走邊找,發現這家來自意大利的過江龍。

◾ Parma ham

◾ Mortadella

◾ Nutella

◾ Salmon
三文魚和番茄視覺好吸引,是不錯的選擇。

◾ Drinks
薄餅以外,亦有不同的飲品供選擇。
2024-01-25 187 views
Mortadella ($38/100g):Crafted with premium and tender Parma Ham, blended with creamy Stracciatella cheese and crushed pistachios, this savoury delight offers a rich and indulgent taste.Truffle ($38/100g):Featuring provolone cheese, fresh mushrooms, black truffle sauce, and Parmesan cheese, this pizza exudes the enticing aroma of truffle even before taking a bite. The generous mushrooms perfectly complement the cheese, creating a luxurious and satisfying experience.The pizza crust strikes a balan
Mortadella ($38/100g):

Truffle ($38/100g):
The pizza crust strikes a balance, not overly thick, and crisps up beautifully when heated. In the restaurant, the standard weight of a pizza ranges from 100g to 160g, allowing customers to customize the size and price according to their preferences and appetites. This unique pricing method, based on weight, provides a flexible option for customers.
2024-01-21
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$110 (Dinner)
意大利最大長形手切Pizza連鎖店,全球超過200間分店🍴亞洲第一間分店就開咗喺灣仔‼️梗係要book mark趁過海過嚟食吓先😎一去到就見到玻璃櫃,放咗好多款唔同口味嘅pizza,睇menu數一共有21款😳有意大利傳統Pizza 🍕招牌系列、素食、純素🌱甜食🍫五大類。呢度既規矩係揀款再同店員講想要幾大塊,會即磅重按重量收費💰如果想加熱亦都有焗爐即時幫你加熱返🔥熱食就一定係好食好多既🤓個胃有限🐤等我千挑萬選揀左6款最想試的口味,我呢到大約50幾蚊切成一條長型,可以再分兩細塊同朋友share!價錢好合理🆗6款口味跟我個人的喜愛程度排列𝗠𝗼𝗿𝘁𝗮𝗱𝗲𝗹𝗹𝗮 >𝗡𝘂𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮>𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺>𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲>𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻𝗮> 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮最深得我心係Mortadella❤️佢有意式肉腸鋪面、加上一pat pat既軟身芝士同開心果碎💚簡直係Perfect Match‼️黎食既朋友,極力推薦呀下!跟住Nutella都係必食💯因為我搵返去意大利旅行既回憶🧳係可以當甜品食既Pizza,就係Nutella醬加Pizza底囉🤣簡單又好食🥹Parma Ham同

6款口味跟我個人的喜愛程度排列

跟住Nutella都係必食💯因為我搵返去意大利旅行既回憶🧳

Parma Ham同Truffle其實都唔錯,Parma Ham夠鹹香味,食得出佢啲料唔差;Truffle就有松露香🍄
菇菇份量都幾多。Italiana就多蕃茄之選,Carbonara個味就唔夠突出,所以放左係最後。
不過整體都滿意😌細細塊又可以一次過試多D口味,餅底唔會好厚,加熱左食落好香脆👍🏻

📍#AlicePizza (#灣仔美食)
#灣仔 皇后大道東92號地舖
  • Mortadella
  • Nutella
2024-01-21 285 views
來自意大利羅馬的人氣長方形手切薄餅專家 ,享有「Top Pizzerias in Italy 2023」的美譽,於2023年終於進駐香港,選址灣仔皇后大道東📍✂︎店內標準一件薄餅的重量約為100克至160克不等,可按食客的口味及食量切割,再以重量計算價格,是一種平時較少出現的付費方式😉✂︎Pizza種類有惹味的、濃味的、素食的,還有海鮮的🍕最特別的莫過於一款甜食薄餅「Nutella」 🍫✂︎❥$𝟯𝟴 /𝟭𝟬𝟬g ᴛʀᴜғғʟᴇ❥$𝟯𝟱 /𝟭𝟬𝟬g ɪᴛᴀʟɪᴀɴᴀ❥$𝟯𝟴 /𝟭𝟬𝟬g sᴀʟᴍᴏɴᴇ❥$𝟮𝟱 /𝟭𝟬𝟬g ᴍᴀʀɢʜᴇʀɪᴛᴀ❥$𝟯𝟱 /𝟭𝟬𝟬g 4 ғᴏʀᴍᴀɢɢɪ❥$𝟯𝟮 /𝟭𝟬𝟬g ᴏɴɪᴏɴ ᴀɴᴅ ᴛᴜɴᴀ色彩繽紛的pizza每款都很吸睛🥰 很喜歡這裡的餅底,有煙韌的口感又不會過於厚實,麵包控大讚👍🏻
❥$𝟯𝟴 /𝟭𝟬𝟬g ᴛʀᴜғғʟᴇ
❥$𝟯𝟱 /𝟭𝟬𝟬g ɪᴛᴀʟɪᴀɴᴀ
❥$𝟯𝟴 /𝟭𝟬𝟬g sᴀʟᴍᴏɴᴇ
❥$𝟮𝟱 /𝟭𝟬𝟬g ᴍᴀʀɢʜᴇʀɪᴛᴀ
❥$𝟯𝟱 /𝟭𝟬𝟬g 4 ғᴏʀᴍᴀɢɢɪ
❥$𝟯𝟮 /𝟭𝟬𝟬g ᴏɴɪᴏɴ ᴀɴᴅ ᴛᴜɴᴀ
色彩繽紛的pizza每款都很吸睛🥰
TakeAway
一直好想食呢一間由意大利傳奇薄餅大師「Domenico Giovannini」創辦 的「AlicePizza」🍕被意大利餐飲權威評鑑指南評為「TopPizzerias in Italy 2023」之一的首家分店選址在香港灣仔區,人氣長方形手切薄餅,即點即切並按重量定價,地道羅馬薄餅風味,讓愛好Pizza 既朋友可以一次過品味不同款式的美味薄餅😋😋店舖內有多個焗爐,所有Pizza都係即焗即賣,超過二十款薄餅口味選擇,餅底採用高質意大利麵粉和特級初榨橄欖油,更特意減少酵母,難怪餅底口感鬆軟輕脆,特別喜歡這裏可以按重量去計算,真係可以一次過食到好多款口味,今次我就一次過試咗九款我個人喜好嘅唔同口味🍕🇮🇹ITALIAN TRADITIONAL🇮🇹🍕ITALIAN PEPPERONI蕃茄醬,馬蘇里拉芝士,意大利莎樂美腸🍕CARBONARA雞蛋,意大利豬臉頰肉,羅馬佩克里諾羊奶芝士,黑胡椒🍕CROSTINO 馬蘇里拉芝士,意大利熟火腿🍕GRICIA馬蘇里拉芝士,意大利豬臉頰肉,羅馬佩克里諾羊奶芝士,4種芝士醬,黑胡椒🍕 MARINARA蕃茄醬,蕃茄,意大利小鯷魚,秘製辣橄欖油🌟SIGNATURE🌟

🇮🇹ITALIAN TRADITIONAL🇮🇹
🍕ITALIAN PEPPERONI
蕃茄醬,馬蘇里拉芝士,意大利莎樂美腸
🍕CARBONARA
雞蛋,意大利豬臉頰肉,羅馬佩克里諾羊奶芝士,黑胡椒
🍕CROSTINO
馬蘇里拉芝士,意大利熟火腿
🍕GRICIA
🍕 MARINARA
蕃茄醬,蕃茄,意大利小鯷魚,秘製辣橄欖油

🌟SIGNATURE🌟
🍕RUSTICA
西蘭花,巴馬臣芝士,新鮮磨菇,馬鈴薯
🍕MORTADELLA
意大利燻製肉腸,絲翠奇亞(水牛)芝士,開心果
🍕PARMA
巴拿火腿,馬蘇里拉芝士,意大利黃車厘茄,火箭菜
🍕TRUFFLE
馬蘇里拉芝士,新鮮磨菇,黑松露醬,巴馬臣芝士
  • CARBONARA
  • TRUFFLE
2024-01-16 121 views
佢有好多款pizza 我哋最尾揀咗4款Carbonara,pepperoni ,truffle 同Parma 揀完後店員會幫你焗返熱我覺得最好食係Parma 可能因為我第一塊食 夠熱 其他我就覺得麻麻依間餐廳應該食一次就夠
佢有好多款pizza 我哋最尾揀咗4款
揀完後店員會幫你焗返熱

我覺得最好食係Parma 可能因為我第一塊食 夠熱
其他我就覺得麻麻
依間餐廳應該食一次就夠

❀ Alice Pizza #灣仔 ❀❗️意大利家傳戶曉Pizza品牌終於嚟到香港 方形設計多達20款口味❗️——————————————————意大利超人氣連鎖Pizza餐廳「Alice Pizza」終於嚟到香港👏🏻創立於1989年,係意大利家傳戶曉嘅品牌,主打羅馬長方形手切薄餅,獲得多個Pizza獎項🏆喺門口已經見到十多款唔同口味嘅Pizza,以重量計算價錢,可選擇自己喜愛嘅大小,價錢由$25至$45/100g。餐廳設有數個座位可堂食,仲會見到佢哋嘅Openkitchen,亦有洗手間洗手👍🏻九月份喺意大利已經食過,返到香港再食,口感味道都真係好相似啊🤩.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷用大型長方形烤盤,特意喺意大利訂製專屬焗爐,以280度至300度烤焗9分鐘😱採用高質意大利麵粉及特級初榨橄欖油,特登減少酵母,發酵至少二十四小時,所以會相對輕脆,更具空氣感,唔係常見嘅煙靭口感。口味既有經典款式,亦有素食,甚至係甜嘅Nutella。.☞ Mortadella $38/100g (3.9/5)☞ Salmone $38/100g (3.7/5)☞ Carbonara $38/100g (3.6/5)鹹味方面,最
❀ Alice Pizza #灣仔 ❀
——————————————————
意大利超人氣連鎖Pizza餐廳「Alice Pizza」

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ Mortadella $38/100g (3.9/5)
☞ Salmone $38/100g (3.7/5)
☞ Carbonara $38/100g (3.6/5)
鹹味方面,最推薦Mortadella💖用上質感柔軟嘅意式肉腸,加入奶香十足嘅Stracciatella軟芝士及開心果,味道鹹鹹香香,非常豐富。
Salmone就啱晒喜歡海鮮嘅你,以煙三文魚為主,搭配清新蕃茄及生菜。
Carbonara用上意大利最古老芝士之一Pecorino Romano 羊奶芝士,加上雞蛋、黑胡椒,風乾豬面頰肉,神奇地將carbonara喺Pizza上還原😮不過留意呢款味道就會偏鹹。
☞ Mariana $30/100g (3.6/5)
☞ Eggplants $30/100g (4/5)
☞ Primaverile $32/100g (3.9/5)
☞ Spicy Potatoes $25/100g (3.6/5)
素食嘅Pizza都有唔少選擇😆
Mariana係傳統意大利口味,用上大量切粒新鮮蕃茄,配上鹹香意大利小鯧魚及秘製辣橄欖油,唔喜歡芝士嘅可以選擇呢款。
Eggplants係我最喜愛嘅味道之一😍唔好睇佢得一塊塊茄子好似好單調,調味其實非常出色,帶有絲絲嘅辣勁。
Primaverile喺Stracciatella芝士上加上青瓜及蕃茄乾,係個濃郁得來但又頗清新嘅味道。
最後居然仲有薯仔口味,有辣有唔辣,不過呢款口感就會單調啲🙈
☞ Nutella $35/piece (4/5)
當然唔少得試埋甜味😚
Nutella醬同佢哋香脆嘅餅底加埋一齊就好似食緊Waffle咁,仲有淡淡嘅pizza餅底香氣,超滿足!
——————————————————
✨整體味道: 3.7/5
✨環境裝修: 3.7/5
✨服務態度: 3.7/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
係意大利傳奇pizza店之一🤩難得可以喺香港食到傳統羅馬pizza點可以唔試吓,尤其鍾意薄脆餅底嘅就更加要😆不過記住早啲去,夜啲嘅話好多口味都已經冇晒。

逛湾仔的时候路过看到人气好旺的一家🍕披萨种类大概有十几种 都是随即可以带走的 店内员工都是外国人,不会国语不会粤语💰价格基本是38/100g。或者48/100g。有一个叫Carbonara的🍕:用了水牛奶酪,羊奶酪,意式猪面颊肉,黑胡椒 这种风味就非常的意式 大家可以尝尝看我选了GAMBERE TTI🍕:主要还是番茄酱有点酸 配上我买的巧克力甜饼吃刚好,很解腻 土豆的那个🍕踩雷了…别点。就是土豆片 橄榄油➕饼底选好以后会跟你确认要几块 然后就手动帮你切好,可以选择打包或者在店里吃 都会帮你复烤一下的
逛湾仔的时候路过看到人气好旺的一家
🍕披萨种类大概有十几种 都是随即可以带走的
店内员工都是外国人,不会国语不会粤语

💰价格基本是38/100g。或者48/100g。
土豆的那个🍕踩雷了…别点。就是土豆片 橄榄油➕饼底
2023-12-03
$110 (Dinner)
位於灣仔皇后大道東的Alice Pizza🍕係🇮🇹意大利羅馬人氣長方形手切薄餅專門店! 開業數月仍然人氣滿滿 !可堂食及外賣,跟傳統香港式食pizza不一樣~有二十多款口味選擇(有素/有肉),以即點即切長形薄餅,可按客人要求切大少(但有min. weights) 按重量計算付款!´・ᴗ・` 喜歡一次過試多啲不同款式就啱哂。^‿^。最平$25起,定價都不是太大眾收費~but最緊要好食(ღ˘⌣˘ღ)試咗四款口味,承惠二百多元(二人份)又不算太貴!可以接受~。ᴇɢɢᴘʟᴀɴᴛs (ᴠᴇɢᴀɴ)。ᴛʀᴜғғʟᴇ (sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ)。sᴀʟᴍᴏɴᴇ (sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ)。ᴘᴀʀᴍᴀ (sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ)第一次試~當然挑選多些signature items Salmone and Parma 做得比較好,而薄餅皮相對不太厚,不細食的話就要食多幾塊先飽飽喇(⁎˃ᴗ˂⁎)外賣盒上有instruction 指示加熱時間~回家吃就必須reheat先喇!〜(^∇^〜)總括來說都值得一試嘅!

。ᴇɢɢᴘʟᴀɴᴛs (ᴠᴇɢᴀɴ)
。ᴛʀᴜғғʟᴇ (sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ)
。sᴀʟᴍᴏɴᴇ (sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ)
。ᴘᴀʀᴍᴀ (sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ)

第一次試~當然挑選多些signature items

總括來說都值得一試嘅!

Eggplants
Truffle