意大利最大長形手切Pizza連鎖店,全球超過200間分店🍴亞洲第一間分店就開咗喺灣仔‼️梗係要book mark趁過海過嚟食吓先😎一去到就見到玻璃櫃,放咗好多款唔同口味嘅pizza,睇menu數一共有21款😳有意大利傳統Pizza 🍕招牌系列、素食、純素🌱甜食🍫五大類。呢度既規矩係揀款再同店員講想要幾大塊,會即磅重按重量收費💰如果想加熱亦都有焗爐即時幫你加熱返🔥熱食就一定係好食好多既🤓個胃有限🐤等我千挑萬選揀左6款最想試的口味,我呢到大約50幾蚊切成一條長型,可以再分兩細塊同朋友share!價錢好合理🆗6款口味跟我個人的喜愛程度排列𝗠𝗼𝗿𝘁𝗮𝗱𝗲𝗹𝗹𝗮 >𝗡𝘂𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮>𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺>𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲>𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻𝗮> 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮最深得我心係Mortadella❤️佢有意式肉腸鋪面、加上一pat pat既軟身芝士同開心果碎💚簡直係Perfect Match‼️黎食既朋友,極力推薦呀下!跟住Nutella都係必食💯因為我搵返去意大利旅行既回憶🧳係可以當甜品食既Pizza,就係Nutella醬加Pizza底囉🤣簡單又好食🥹Parma Ham同

6款口味跟我個人的喜愛程度排列

跟住Nutella都係必食💯因為我搵返去意大利旅行既回憶🧳

Parma Ham同Truffle其實都唔錯,Parma Ham夠鹹香味,食得出佢啲料唔差;Truffle就有松露香🍄
菇菇份量都幾多。Italiana就多蕃茄之選,Carbonara個味就唔夠突出,所以放左係最後。
不過整體都滿意😌細細塊又可以一次過試多D口味,餅底唔會好厚,加熱左食落好香脆👍🏻

📍#AlicePizza (#灣仔美食)
#灣仔 皇后大道東92號地舖
  • Mortadella