2021-07-04 124 views
.#哈比四圍食 #因為大少好鍾意食蛋糕同埋麵包呢一類嘅嘢食,所以成日行過人哋啲蛋糕舖聞到好香佢就會忍唔住買🙈今次我哋喺銅鑼灣行街佢又買咗兩盒蛋糕😅佢話呢間幾特別,有榴槤味可以揀,平時好少見到有榴槤味嘅蛋糕所以佢就忍唔住買來試吓,仲要新鮮熱辣辣啱啱焗起,超級香🥰🤩D24果肉榴連 $60 ,呢陣香味就不得了,蛋糕仲好軟熟除咗好重榴槤味仲有好香嘅蛋味😋另外我就揀咗個四重芝士味,有Parmesan Cheese、Cheddar Cheese、Mozzarella Cheese、Cheese Powder,超級香濃嘅芝士味,口感又豐富又軟熟🥰.➡ 阿里山 (銅鑼灣)銅鑼灣景隆街6號渣菲大廈地下AB號舖

#哈比四圍食 #
➡ 阿里山 (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街6號渣菲大廈地下AB號舖
2021-06-28 131 views
銅鑼灣近排開咗一間叫阿里山嘅古早蛋糕店,地理位置十分方便,只係喺sogo後面地鐵站行過去唔需要五分鐘就已經到,近排香港好興食古早蛋糕,不過有咁多味道選擇嘅古早蛋糕店真係好少見,阿里山呢一間古早蛋糕店嘅蛋糕款式十分齊全,最surprise係仲有特別口味,例如榴槤味,香芋味呢啲,不過今次我就想試佢嘅芝麻味,佢嘅芝麻味每日會做兩底,係全店最好賣嘅味道之一。 芝麻味蛋糕上面鋪滿住好多芝麻粒,食落去有好香濃嘅芝麻味, 蛋糕鬆軟,而且十分大件,基本上一件可以切到六至八塊, 味道唔錯, 而且價錢只係六十幾蚊, 真係超值。 鋪頭仲有奶茶賣佢嘅奶茶係師傅靚茶, 單埋要25蚊但係買蛋糕再買奶茶只係需要20蚊就可以,十分抵飲, 另外鋪頭遲啲好似都會推出千層蛋糕,十分期待。
2021-06-25 113 views
今日路過呢間阿里山古早味蛋糕,望落有啲吸引,大大間,好似幾乾淨企理咁。想買,但今晚約咗朋友食飯,驚買太多會夜晚食唔落飯,就少少哋咁買半個,當食個Tea。雖然買半個比起買原個會相對冇咁抵買,但好過食唔晒,浪費嘢食啊。日本柚子蜂蜜(半個)$60呢間古早味蛋糕價錢唔算特別抵,但一分錢一分貨,用咗日本柚子蜂蜜,成本當然貴啲。呢款嘅蜂蜜味比較重,所以會相對甜少少,但都算係甜得自然。蛋糕食落幾濕潤,有彈性。表面佈滿柚子嘅外皮,柚子味濃,鍾意食柚子就啱晒啦。買蛋糕加$20可以有支冠軍師傅整嘅奶茶,不過如果食蛋糕再加埋奶茶有啲邪惡,我都係下次先加啦。臨走前發現呢度仲有千層蛋糕同撻賣,有機會再試。

日本柚子蜂蜜(半個)$60
表面佈滿柚子嘅外皮,柚子味濃,鍾意食柚子就啱晒啦。

臨走前發現呢度仲有千層蛋糕同撻賣,有機會再試。
2021-06-25
2021-06-23 157 views
古早味蛋糕都興咗一排,但都未食過🤣🤣🤦🏻‍♀️今次見到sogo後面開咗間新古早味蛋糕🧁決定試一試佢!.見到蛋糕口味都有幾多,不過就唔係每一日都有曬咁多種味!我去當日就有7種口味,有幾款都幾吸引。佢特別嘅係有唔同size揀,唔洗驚一舊會太大食唔曬,我今次都係揀咗要細size試一試先🤣濃郁朱古力 (細)$50佢面頭有啲朱古力粒,老闆話佢中間重有啲流心朱古力🍫!成個蛋糕質感都幾鬆軟,味道唔會係好甜個啲,偏向健康感覺!我食嘅時候冇特登整番熱佢,所以冇流心嘅效果,不過都食到中間有軟心朱古力🍫😋😋個啲位朱古力味會再濃啲,口感味道都會更上一層!細size唔係太大舊,2-3個人share岩岩好!見佢舖頭除咗有古早蛋糕之外,重有啲檸檬撻同朱古力撻,賣相都幾靚仔。佢重有個雪櫃有凍奶茶賣,重要好似係金茶王冠軍出品,不過我今次冇試到,大家有興趣可以試下🤣

濃郁朱古力 (細)$50
細size唔係太大舊,2-3個人share岩岩好!

2021-06-21
TakeAway
$50 (Tea)
2021-06-21 88 views
呢間係銅鑼灣新開幕,方便我呢啲都市人,仲有間分店係紅磡今次買左個大size嘅古早蛋糕~朱古力味$80食過咁多間古早味蛋糕,呢間最推介👍🏻👍🏻表面啲朱古力拉花拉得好靚,仲有好多朱古力粒🍫個古早味蛋糕好有蛋香味,而且非常鬆軟,好軟密,唔會太空氣感自己切可以分到10舊,唔係細細舊咁!所以買大size超抵食,常溫可放1天,冷藏可放3天我第2日就食晒,食前可入微波爐或氣炸鍋整熱熱熱地啲朱古力好流心,氣炸表面會脆脆地成達朱古力入蛋糕內,好足料好抵食!P.S::: 佢仲有自家咖啡可以加配,食個蛋糕飲杯咖啡好chill☕️另外仲有師父靚茶可加配,咁出名都要試埋!
呢間係銅鑼灣新開幕,方便我呢啲都市人,仲有間分店係紅磡
今次買左個大size嘅古早蛋糕~朱古力味$80
食過咁多間古早味蛋糕,呢間最推介👍🏻👍🏻

表面啲朱古力拉花拉得好靚,仲有好多朱古力粒🍫
個古早味蛋糕好有蛋香味,而且非常鬆軟,好軟密,唔會太空氣感

自己切可以分到10舊,唔係細細舊咁!
所以買大size超抵食,常溫可放1天,冷藏可放3天
我第2日就食晒,食前可入微波爐或氣炸鍋整熱
熱熱地啲朱古力好流心,氣炸表面會脆脆地

成達朱古力入蛋糕內,好足料好抵食!

另外仲有師父靚茶可加配,咁出名都要試埋!
2021-06-20 74 views
۵ ❥ ALISAN BAKERY⋆ ۵✑ ✑四重芝士古早味蛋糕(大)$⑀➴ 阿里山台灣古早味蛋糕每日新鮮出爐店內自家製😻😻剛出爐聞到新鮮蛋糕香 真係忍唔住買一份四重芝士 $85表面灑上芝士粉 內餡有流心芝士蛋糕好軟綿綿而且濕潤濃濃蛋香阿里山多達15種口味供選擇 特別推介香港金茶王大賽得獎師傅合作製作嘅奶茶 已有多款台式飲品買任何蛋糕加$20就可以換購好香滑!/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $100/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 阿里山 (銅鑼灣)銅鑼灣景隆街6號渣菲大廈地下AB號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

۵ ❥ ALISAN BAKERY⋆ ۵

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $100/𝗵𝗲𝗮𝗱

☞ ☞ 阿里山 (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街6號渣菲大廈地下AB號舖

2021-06-19 65 views
阿里山係銅鑼灣開左新店去試試🙂店主話驚大件裝d人食唔曬,所以特別整左細件裝for客人購買,好的式精緻,細細件,同我隻小蒼鼠bb芝芝差唔多咁既size😍如果一個人諗住自己食下輕食下午茶,買番件cake,買細件裝就啱la,夠曬細件輕盈🥰細件裝只係50蚊za,係咪好抵呢😬小明為食餐單: 椰香紫薯🍰 $50(細件)表面有絲絲椰絲,好香,入面係香滑紫薯,微甜帶有紫薯香,仲有一粒粒紫薯肉夾係中間,食落健康又好味😋

小明為食餐單:
椰香紫薯🍰 $50(細件)

2021-06-11
2021-06-15 64 views
呢幾日行過銅鑼灣SOGO 附近,總係聞到好香,好香既蛋糕味!原來係阿里山台灣古早味蛋糕在銅鑼灣開舖🥳🥳最後都忍唔住手,買左幾隻味嚟試吓😚😚每個味都好想試😋😋濃郁朱古力表面既朱古力粒粒,同入面既朱古力蛋糕好夾,入口有兩,三種朱古力感覺,好有層次感😘😘日本柚子蜂蜜表面有一粒粒既柚子,連埋蛋糕一齊食,好有口感,好有新鮮感!有一層層既蛋糕蜂蜜蛋糕😙😙椰香紫薯表面有椰子碎夾埋中間既紫薯蛋糕,好好味😋我愛紫薯🥰🥰四重芝士表面已有芝士粒,加埋芝士蛋糕,成件事情都好芝士..成個蛋糕個口感都變成芝士幾重奏😝每個蛋糕都好鬆軟,好厚低,仲好香既蛋糕味,點先做到呢個效果呢?每舊蛋糕原來最基本要用60-70 隻雞蛋做出嚟既蛋糕先會咁好食,咁鬆軟,咁香😍😍😍而家買任何蛋糕,加$20 就可以換到奶茶😊
最後都忍唔住手,買左幾隻味嚟試吓😚😚

每個味都好想試😋😋

日本柚子蜂蜜

椰香紫薯

表面有椰子碎夾埋中間既紫薯蛋糕,好好味😋
我愛紫薯🥰🥰

四重芝士

而家買任何蛋糕,加$20 就可以換到奶茶😊
  • 椰香紫薯
  • 四重芝士
  • 濃郁朱古力
今日落極大雨,中午時間專登用半個鐘走過來買古早味蛋糕🧁~聽講呢間唔錯!! 一於試下先~呢度嘅蛋糕有好多口味揀,足足有成十幾款啊!有芝士味、肉鬆味、仲有特別嘅榴槤味…真係實有一款啱你呀 kekeke ~因為剩係買咗盒迷你細盒裝!!拎到返公司同事都好想食~不過細細盒就唔分俾佢哋喇 如果自己會唔夠食 哈哈😄呢個細盒裝對我黎講一個人食就啱啱好!!中午當lunch or 早餐加杯咖啡/牛奶🥛👍🏻今次試咗濃郁朱古力味~呢個朱古力係偏苦🤤🤤 入口蛋香味濃!!而蛋糕質感十分綿密,入口不會甜膩~舖頭仲有樽裝奶茶!! 店員用杯仔俾我哋試咗一細啖~印象中都唔錯既~ 大家經過得閒嘅話可以去試吓!

呢度嘅蛋糕有好多口味揀,足足有成十幾款啊!
有芝士味、肉鬆味、仲有特別嘅榴槤味…
真係實有一款啱你呀 kekeke ~

因為剩係買咗盒迷你細盒裝!!
拎到返公司同事都好想食~
不過細細盒就唔分俾佢哋喇
如果自己會唔夠食 哈哈😄

呢個細盒裝對我黎講一個人食就啱啱好!!
中午當lunch or 早餐加杯咖啡/牛奶🥛👍🏻
今次試咗濃郁朱古力味~
呢個朱古力係偏苦🤤🤤 入口蛋香味濃!!
而蛋糕質感十分綿密,入口不會甜膩~

2021-06-12 48 views
超鍾意阿里山既古早蛋糕🍰真係相當出色,口味眾多,而家仲有咖啡☕️,自家樽仔奶茶🧋,和梳打飲品🍹🧊,真係啱晒夏天😋❤️👍🏻📌 新品🎉:椰香紫薯🍠($50小/ $70大)蛋糕用椰奶製作,中間有粒粒紫薯,蛋糕外層是金黃色的椰絲包圍着,口感脆脆地,椰子味香濃🥥👍🏻 紫薯蛋糕🍠🍰 味道濃郁,口感豐富‼️📍濃郁朱古力🍫 ($50小/ $70大)真材實料,蛋糕中間有流心朱古力,香氣撲鼻,蛋糕非常柔潤鬆軟😋,綿密濕潤 👍🏻,特濃朱古力,蛋味香濃😋 低糖健康不太甜‼️📌熱情果梳打🍹🧊酸酸甜甜,冰爽清涼,啱晒夏天😍😋👍🏻👍🏻👍🏻✨好期待之後佢哋會推出的千層蛋糕😍🍰😋😋

和梳打飲品🍹🧊,真係啱晒夏天😋❤️👍🏻

📌 新品🎉:椰香紫薯🍠($50小/ $70大)

📍濃郁朱古力🍫 ($50小/ $70大)

📌熱情果梳打🍹🧊
酸酸甜甜,冰爽清涼,啱晒夏天😍😋👍🏻👍🏻👍🏻

✨好期待之後佢哋會推出的千層蛋糕😍🍰😋😋
2021-06-10 47 views
< 阿里山 >📍 銅鑼灣前日經過銅鑼灣 見到之前喺黃埔食過嘅古早味蛋糕 見佢新鮮出爐就買咗兩舊返屋企😛💛阿里山原味道 細份 $40最貼心係而家可以揀細份 咁就可以試多幾隻味🤣 細份大約係全份嘅一半 都幾抵食 蛋糕好軟綿 而且蛋香係咁多間最濃😛 推介👍🏻👍🏻👍🏻🍯日本柚子蜂蜜 細份 $60 見到比較少見嘅柚子蜂蜜 佢有好多柚子皮 柚子味突出😆 加咗蜂蜜甜甜地 可以平衡返柚子皮嘅甘味😆 蛋糕冇原味咁鬆軟 但都好好味 下次再試其他味
< 阿里山 >📍 銅鑼灣

💛阿里山原味道 細份 $40

🍯日本柚子蜂蜜 細份 $60

2021-06-10 40 views
古早蛋糕開到成行成市。。。。。。總有一間係左近~今日去開causeway bay嘆下午茶經過見到紅磡都有的<<阿里山>>古早蛋糕~所以就買左比le creuset 個sales試下😎cwb 個 sales 好好的🤭四重芝士Quadruple cheese🧀🧀🧀🧀🧀有分細件$50/大件$80可選擇,岩晒芝士控🧀🧀可以一次過品嚐唔同的cheese cake~令香濃芝士咬完口在口中再三回味下。。。。。。
古早蛋糕開到成行成市。。。。。。
總有一間係左近~
四重芝士Quadruple cheese🧀🧀🧀🧀🧀
2021-06-09 43 views
古早蛋糕我吃得多,今次吃了兩款阿里山銅鑼灣店的蛋糕,吃出驚喜。⭐四重芝士 🧀 有parmesan cheese, cheddar cheese, mozzarella cheese 同cheese powder, 多重芝士味,口感實在太豐富,再加上蛋糕本身鬆軟,蛋味又濃,每一啖都是享受。⭐濃香黑芝麻🤤首先,我特別喜愛黑芝麻,養生之選,而且蛋糕有雲石花紋,如藝術品一樣,香味撲鼻,吃到黑芝麻及芝麻醬。原來這裏有陳師傅樽裝奶茶,下次一定要買來試試。

⭐四重芝士 🧀

⭐濃香黑芝麻🤤

原來這裏有陳師傅樽裝奶茶,下次一定要買來試試。

其實我個個星期都會出銅鑼灣行街, 有新鋪開張一定了逃唔過我法眼,阿里山係紅磡既分店口碑唔錯,一早已經bookmark左係我張list入邊,今次揀係銅鑼灣開新店,當然要試下佢!「古早味」其實係閩南語,意思係古老、傳統、懷舊嘅味道,阿里山創新既口味,配合舊有天然簡單做法,擦出唔少火花!🚩 阿里山原味道 (細件)$40✣ 一件細size既蛋糕,用牛油紙包好,岩岩好塞滿左個紙盒,拎番屋企完冇變形!因為新鮮出爐既緣故,拎到番屋企仲有微暖,食落有好濃既蛋香,口感非常鬆軟👍🚩 香濃黑芝蔴 (細件)$40✣ 蛋糕面畫左花,仲用左黑芝蔴鋪面,甜度適中,加埋黑芝蔴粒一齊食,成個口都充滿左濃濃嘅芝麻味!🚩 師父靚茶 $25✣ 凡買任何古早味蛋糕 +$20,即可試香港金茶王既師父靚茶!

香濃黑芝蔴、阿里山原味道

香濃黑芝蔴、阿里山原味道
阿里山原味道
香濃黑芝蔴
2021-06-06 37 views
早兩日去銅鑼灣買嘢,買完嘢就去等小巴,見到小巴站對面開咗一間「阿里山古早味」蛋糕店,太好喇,我之前去過紅磡嗰間阿里山買過兩件蛋糕,覺得好正。今次當然要encore啦。買咗一件細濃郁朱古力蛋糕,加一杯百香果青檸梳打。喺我排隊買蛋糕途中,見到店員推出一底芝士肉鬆蛋糕,好香,可惜我唔鍾意食肉鬆,否則會買一件返屋企試下。我見到有一位男士因為剛剛出爐嘅香味,即時走入嚟買咗一件大嘅芝士肉鬆蛋糕,所以話香味真係好吸引人。濃郁朱古力蛋糕:好鬆軟,而且好香朱古力味,亦有蛋香,當作下午茶簡直一流。百香果青檸梳打: 係店內的新產品,百香果好正,青檸味的清新好適合炎熱天氣,好match