2021-05-07 1415 views
源自台灣的古早味蛋糕近年在本港掀起熱潮,專門店愈開愈多,備受愛好者追捧,筆者當然也不例外。早前去銅鑼灣做嘢,路經景隆街,見到小巴站對面新開咗間「阿里山」台灣古早味蛋糕店。睇咗門口嘅價錢牌,口味非常之多,既有傳統、亦有新派,款款都好吸引,身為古早蛋糕嘅粉絲,當然唔可以錯過,一於買番個返屋企做下午茶。蛋糕有兩個 Size,分小盒同大盒,揀咗個細盒裝嘅日本柚子蜂蜜 ($60),連個蛋糕盒都與別不同,小巧精緻。聽店員講,個蛋糕係用日本直送嘅真柚子皮同台灣龍眼蜜炮製,面頭的柚子皮下得非常慷慨,一打開個盒就已經聞陣陣清新的柚子香氣。件蛋糕的水準真係唔錯,糕身濕潤鬆軟,充滿濃厚蛋香,柚子皮入口時有獨特的香味,一點也不苦澀,反而帶點甘甜微酸,好似食緊蜜餞一樣,口感一流。有人已經即時吩咐我下次經過,一定要買多幾款口味返嚟俾佢試。
有人已經即時吩咐我下次經過,一定要買多幾款口味返嚟俾佢試。
TakeAway
2021-05-06 20 views
銅鑼灣新開店不久,路過被熱情的店員拉了進店🤣她說柚子古早蛋糕是她們的招牌,請我吃了一小塊,又不錯啊;之後又熱情地告知我有金茶王奶茶賣,最終還是把持不住買了回家早餐了🤣金茶王奶茶~是雙料冠軍的陳子平奶茶王出品的,茶味濃郁,喝起來有茶香,茶味較奶味重一點,而甜味是剛剛好的~古早原味蛋糕~很香雞蛋味,聽店員說,是用了足足75隻雞蛋整一盤蛋糕的,而且是用植物油,不是奶油~朱古力味古早蛋糕~朱古力味濃郁!如果熱食,底部的朱古力,還有一點點流心的效果,中間朱古力海棉蛋糕,頂層就有朱古力粒,加強了口感~

2K
今日路經銅鑼灣見到呢間蛋糕店好多人,遠處已經聞到好香蛋糕味。原來係近期大熱嘅古早味蛋糕。見到朱古力味剛出爐,面層佈滿朱古力碎,一於試一試。拎到返屋企依然暖笠笠,蛋糕口感好鬆軟,朱古力味夠濃郁,小朋友勁like。我自己喜歡原味,好香蛋味...食過咁多間,呢間蛋糕質數最好,真心好食😋見到有陳子平出品嘅奶茶🧋,忍唔住要試下,wow...超香滑,飲得返以前細個時飲嘅奶茶嘅味道😍鍾意飲奶茶嘅,一定要試。
今日路經銅鑼灣見到呢間蛋糕店好多人,
遠處已經聞到好香蛋糕味。原來係近期大熱嘅古早味蛋糕。

見到朱古力味剛出爐,面層佈滿朱古力碎,一於試一試。

我自己喜歡原味,好香蛋味...

食過咁多間,呢間蛋糕質數最好,真心好食😋

2021-05-06
Lunch
  • 奶茶
  • 阿里山原味道
  • 濃郁朱古力
2021-05-04 37 views
一股新鮮出爐蛋糕香氣真係經過都一定聞到,吸引咗唔少人探頭入嚟睇睇🧐原來銅鑼灣店啱啱四月開幕,遲吓會有飲品賣,暫時飲品可以買到金茶王陳子平師傅嘅樽仔奶茶「師父靚茶」,入口香濃醇滑😋👍🏻古早蛋糕有兩種size出售,價錢因應唔同口味唔同,有好多款口味揀😍今日新鮮出爐有兩款:🍫 濃郁朱古力 $50(細件)🧀 四重芝士 $50(細件)口感好鬆軟☁️ 好軟綿綿嘅口感食多幾件都唔會膩💁🏼‍♀️香濃朱古力味好吸引,蛋糕面好似雲石紋一樣好靚,仲有粒粒朱古力,中間又會食到流心朱古力,頓時口感層次豐富咗,用上黑朱古力亦唔會好甜👍🏻四重芝士上面鋪滿芝士粉,每啖除咗充滿蛋香仲好香芝士味,🔪落去仲有流心效果,芝士有嘅鹹香味真係每人忍唔住食完一件又一件👅新鮮出爐蛋糕應該好快就食哂,建議盡快享用,室溫存放一日,之後就要冷藏及存放三日✔️

今日新鮮出爐有兩款:
🍫 濃郁朱古力 $50(細件)

🧀 四重芝士 $50(細件)

口感好鬆軟☁️ 好軟綿綿嘅口感食多幾件都唔會膩💁🏼‍♀️

2021-05-04
Tea
  • 濃郁朱古力🍫
  • 四重芝士 🧀
2K
唔知打從幾時開始,香港周圍都開滿古早味蛋糕店,成日經過都聞到好香既蛋糕味,又大排長龍。銅鑼灣景隆街呢度原來新開左間阿里山,裝修企企理理。阿里山主打古早味蛋糕,有多達15種口味供選擇,當中有唔少特別口味。今日早左d黎到,得三款蛋糕可以揀。蛋糕有得揀大或者細件,第一次黎,我決定揀兩件細試試。我呢個朱古力迷決定捨棄原味而試吓兩款唔同嘅朱古力味。蛋糕先用牛油紙包好,再放入紙盒。包裝有大盒有細盒。蛋糕室溫可存放一日,第二日先放雪櫃,冷藏存放三日。即時食哂佢最好!返到屋企自己切成薄片享用。濃郁朱古力 $50先試濃郁朱古力。朱古力味濃郁得黎唔會太膩,半溶朱古力粒唔少。蛋糕質地鬆軟,冇嘉頓雪芳蛋糕咁實。之後試西班牙橙粒朱古力。西班牙橙粒朱古力 $60呢個仲正,因為喺朱古力味入面仲有適量嘅香橙味,好香!建議唔好慳呢十蚊升級叫呢款好食d。奶茶原來係同香港金茶王大賽得獎師傅合作製作,買任何蛋糕加$20可要一支師父靚茶 。我試飲左,的確係茶香奶滑唔過甜。今日試過台灣古早味蛋糕,心滿意足。

返到屋企自己切成薄片享用。

濃郁朱古力 $50
濃郁朱古力

濃郁朱古力

之後試西班牙橙粒朱古力。
西班牙橙粒朱古力

西班牙橙粒朱古力 $60

西班牙橙粒朱古力

我試飲左,的確係茶香奶滑唔過甜。
師父靚茶

今日試過台灣古早味蛋糕,心滿意足。
2021-05-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Tea