2014-08-24 2749 views
上年黎無寫comments, 今次再黎一定要寫~記得上年黎初初launch每枱只限order一柸3D cappuccino, 可能已靜咗所以今年黎無咗呢個限制, 枱枱都起碼有兩柸~3D cappuccino ($45) & ice cappuccino ($40): 比起其他連鎖咖啡店佢算好大柸, 價錢算理, 可惜3D公仔係random, 兩次黎都係貓貓~ 佢地d咖啡唔香, 但個3D公仔令人好開心 反而食物勝過咖啡:1) Carbonara spaghetti: 個汁好味唔溜唔結, 意粉軟硬適中,  但火腿數量少得五隻手指數得哂~2) 煙肉薯仔火箭菜沙律: 材料新鮮, 份量都多, 配埋個沙律汁好味~3) 肉卷酥: 入面肉嘅份量比"星字店"厚多, 但個酥皮已唔酥了~4) 拿破崙榛子蛋糕: 推介!! 好有層次, 4層唔同味道, 榛子份量多, 好好味!!

上年黎無寫comments, 今次再黎一定要寫~

反而食物勝過咖啡:

2014-08-24
$120 (Tea)
2014-08-19 2649 views
上一次光臨Allegretto已經是年前的事。那時候,剛掀起立體拉花咖啡熱潮,小妹當然來湊個熱鬧!回想起,要歎這一杯cappuccino實在好不容易,等待了兩小時才見證到這隻「小胖貓」的「誕生」。「小胖貓」悠然自得、懶洋洋的在咖啡裡「午睡」,十分可愛,絕對是相機先喝咖啡的作品。這個週末難得悠閒,吃過午飯後再來咖啡店hea一番。我們選擇了咖啡店中間位置的圓桌坐下,從店員口中才得知現在每小時只售十五杯立體拉花咖啡($45)。四時半才是下一輪,尚有半小時,我們便唯有等一會。這裡的冷氣大得令咖啡店猶如雪櫃般,幸好這裡有熱開水供應。終於等到四時半,小妹立即飛奔去櫃檯點咖啡,生怕要在咖啡店再呆等多一小時!哈哈!這次只等了十五分鐘左右,放在桌上的電子牌終於震動,可以取咖啡了。眼前這個作品,造型簡單,「小胖貓」猶如正在咖啡中「浸浴」,好奇地把頭探出來跟我們打招呼。陣陣的咖啡香味撲鼻而來,入口時帶點苦澀,隨之便是鮮奶的香甜,慢慢從齒縫間滲出。鮮奶本身的甜味不但令咖啡更香滑,更平衡了咖啡的甘味。雖然小妹對立體拉花一竅不通,但曾聽說一個成功的立體拉花即使喝完了咖啡也不會「走樣」。看!這隻小胖貓還在杯子裡浸浴

看!這隻小胖貓還在杯子裡浸浴。
2014-08-16
2014-08-06 2565 views
早上11:30開始有拉花,終於試到了!其實咖啡的味道沒有特別出色,每喝一啖,就好像要親親貓貓一樣。要等二十分鐘也是值得的。另外我也點了一個blueberry muffin, texture鬆散的,沒有藍苺味,整體很普通。
早上11:30開始有拉花,終於試到了!

Allegretto從開張至今一直是我的私竇。 之前還一直擔心它會捱不住腳。幸好最後憑3D拉花闖出了名堂.今日選擇下午茶較後時段到訪,享受日落時段悠悠的一刻鐘。咖啡室下午時段有tea set 供應,但很奇怪沒有明確的餐牌及告示牌說明有tea set 。我要主動問店員才會告知。看了凍櫃一眼,選擇了榛子拿坡崙。Tea Set 其實是一件餅(只限凍櫃中間那行)跟一杯咖啡,只是比散叫便宜了數元。所以如果想吃其他甜點可以選擇散叫。最後跟餐點了latte. 只後店買便遞上一個呼叫器。有了這個呼叫器,你便可以先找個位置坐下。等食品弄好後,呼叫器會自然地提示你去領取食物。榛子拿坡崙,賣相很好。一層一層不同的食料配合在一起。上層是一層工整的榛子顆粒伴其他的碎果仁粒。底下有四層的餅層,海綿蛋糕交插着巧克力層及杏仁味的奶油層。其實說它是 opera蛋糕可能更貼切。用叉子切一小片吃下去,蛋榚微濕,味道的層次很分明,算是不錯的製作。不過巧克力層又杏仁奶油層著實過甜,不好甜吃的人未必會喜歡這道甜品。幸好有海綿蛋糕及果仁去中和一下。咖啡店最重要的還是咖啡。知道這兒的咖啡豆是德國出品。可惜我對咖啡没有太大研究,分不清

今日選擇下午茶較後時段到訪,享受日落時段悠悠的一刻鐘。

看了凍櫃一眼,選擇了榛子拿坡崙。
最後跟餐點了latte. 只後店買便遞上一個呼叫器。

榛子拿坡崙,賣相很好。一層一層不同的食料配合在一起。
上層是一層工整的榛子顆粒伴其他的碎果仁粒。

咖啡店最重要的還是咖啡。知道這兒的咖啡豆是德國出品。可惜我對咖啡没有太大研究,分不清不同產地的咖啡豆有甚麼不同。其實好喝就很好了,不需要太考究啦!

Latte上有賞心悦目的拉花,沒有因為是 tea set的緣故交行貨。
咖啡入口非常順滑,熱度亦調較得很好。表面那層奶泡做得很實淨,呷了數口拉花仍沒有變形而奶泡只是微微向下陷落,是調得相當不錯的咖啡。
比較特別的是,隨咖啡會奉上小吃。貌似是曲奇但咬下去會發覺是一件蛋白杏仁餅。味道還是偏甜。

綜合而言,若果選擇吃這裡的甜點的話,個人建議咖啡就不用再加糖了。否則整頓下午茶會變得太甜膩,亦不乎合個人健康。
順帶一提,在咖啡店光顧可享兩小時免費 wifi. 向店員查詢便會打印一張印有登入户口及密碼的小紙張給你使用。一邊享受咖啡一邊上網,很貼心的服務。
偌大的空間,沒有人滿之患的環境,是其他一般咖啡店很難給予的。坐着坐着,看着外面的日光由明漸變金黃,享受着黃昏咖啡帶給你的芳香,聽着鄰坐男子對另一女子訴說著失戀的經過,相逢不著痕跡,又一個寫意的下午。
2014-07-28
$63 (Tea)
2014-08-01 2019 views
周末下午在Tst逛街又迫又多人,加上天氣悶熱,最適合找家咖啡店坐坐和涼下冷氣。此間咖啡店的地點有些偏遠,去到中港城還要問保安員才找到正確位置。店內面積很大,在場人數不算多,只有4成滿座。點了2杯3D拉花咖啡,圖案是隨機的,口味也只有Cappuccino。等了約20分鐘,手中的電子牌終於震動,可到櫃台拿咖啡。3D貓貓拉花咖啡十分可愛,咖啡分量也算大杯,有一塊餅乾附送。如不想喝的時候破壞圖案,可在旁邊開一個小洞,用作放糖和攪拌,這樣喝到一半3D圖案仍然會迄立不倒。以$45買一杯要花手工和心思製作的咖啡,價錢相當合理。
以$45買一杯要花手工和心思製作的咖啡,價錢相當合理。
2014-07-24 1942 views
見朋友post 咪黎試下,叫左杯3D Coffee同埋Mocha coffee;3D coffee係靚幾特別呀,咖啡好似一般,可能我喜歡較濃,但係唔知用左邊到咖啡豆沖,味道有少少特別,而個Mocha 幾好飲
2014-07-17 2054 views
*0* 平時唔飲咖啡既我...... 為左呢杯3D貓貓咖啡~ 特登叫老公陪我出尖沙咀........鋪頭貼左告示話,,,, 由於保持質素,,,,,所以一個鐘只賣12杯~ 我去到o個陣,,,,o個個鐘入面既12杯已經賣哂喇!!! >< '' 我要等多半個鐘先有呀!!!嗯.......呢杯就係我杯3D Cappuccino喇!!咖啡師會隨心造出不同造型既3D咖啡~無得指定喔!!!老公嗌左杯Mocha.....同埋一個雜腸批, 菠菜卷****熱辣辣,,,,好味道!!!雖然我平時無飲開咖啡~唔識品評....但老公話佢D咖啡一般般....我諗....都只係賣''3D''吧!!
咖啡師會隨心造出不同造型既3D咖啡~
無得指定喔!!!
熱辣辣,,,,好味道!!!

雖然我平時無飲開咖啡~唔識品評....
但老公話佢D咖啡一般般....
我諗....都只係賣''3D''吧!!
2014-07-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2014-07-13 1920 views
星期日10點幾黎到,成為第一枱客人。太早黎到,未有3D拉花供應,興致勃勃既友人大失所望。明明係叫tomoato &mozarella panini,唔知點解最後個樣係咁。打開完全有蕃茄既踪影,只係得煙肉,有芝士但唔係mozarella,應該係錯左⋯⋯我估係放喺隔離既foccacia,照食啦。未食過咁既foccacia,好似撻皮咁,有D古怪。好乾,唯一慶幸既係煙肉唔係好油同好咸。mocha反而唔錯,dark chocolate味幾重。雖然已經零期望,但嗜甜既我又豈能唔試下D甜品呢!German cream cheesecake,淡淡既芝士味,口感都好light,German cheesecake既特點。比起個包,算有返少少水準。食物唔算出色,不過環境值得一讚,幾大,坐得幾舒服,都算係個hea下既好地方。
mocha反而唔錯,dark chocolate味幾重。

雖然已經零期望,但嗜甜既我又豈能唔試下D甜品呢!
$100 (Breakfast)
2014-07-10 1810 views
早前時興過既3D拉花咖啡熱潮已過, 而我又一直未試過, 心思思更要想試下.反正熱潮已過一定唔洗排隊, 所以星期六中午就來這裡順便食LUNCH.與友人1點左右就到, 只有1,2枱客人, 地方都算大,座位都算OK, 作為一間咖啡店算十分寧靜同舒服.我地叫左個忌廉菠菜雞肉千層麵及一個士多啤梨芝士餅一起食,而3D咖啡亦只限Cappuccino, 而圖案亦是拉花師話事.一杯$45咖啡真係唔算貴, 杯野比起平常SIZE較為大杯.至於食物方面都算唔錯, 個千層麵都唔錯, 不過食唔到有雞肉在內, 加上酸酸地既蕃茄醬汁有幾開胃.另外個芝士餅餡料都唔錯特別大大粒士多啤梨非常吸引, 不過個餅底就未夠鬆脆.整體上價錢都算適中而且環境都十分舒服, 自己應該再來.
整體上價錢都算適中而且環境都十分舒服, 自己應該再來.
2014-07-05
2014-07-03 1836 views
朋友推介我來嘗試3D立體拉花咖啡,三點到達,意外的是餐廳內有很多空位,十分寧靜,感覺舒適。3D拉花只限Cappuccino,現在沒有限制購買數量。小熊拉花非常可愛,十分吸引。咖啡味道較為普通。喜愛甜食的我引不住叫了榛子拿破崙蛋糕,蛋糕外層佈滿果引,內層有着香濃的榛子味,甜度適中,很好吃。

$81 (Tea)
2014-07-03 1314 views
今日同男友到此試下好出名既3d cappiccino! 五算多人,五洗等位,因為冬天,所以坐出面更正,好休閒既感覺! 叫左兩杯cappucinno, 原來只有呢款咖啡先有3d花。本身五太中意飲咖啡,不過呢個咖啡味道好啱我呢個五中意咖啡既人,因為五會好大陣咖啡味,加埋黃糖甜甜地我覺得幾好味。而且公仔太可愛,有點五捨得飲啊 我見到有好多cake都睇落好吸引,下次黎一定要試埋呢度甜品!

我見到有好多cake都睇落好吸引,下次黎一定要試埋呢度甜品

2014-01-03
  • cappuccino
2014-07-02 1322 views
我相信大家都因為3D 拉花而來, 而睇緊食評既你都係因為想試下佢個3D 拉花而睇~well~ 我就有個不愉快經歷, 同個外國黎既朋友黎個coffee talk, 佢出去點杯拉花, 點知番黎話"it's over", 我唔係好明佢既意思, 佢話counter話"its over, no more". 我好唔明點解身邊個個都有飲, 但係會over, 我問左個行過我身邊既waiter, 佢話一個鐘只整15杯. ok, 你只整15杯冇問題, 我朋友出黎問, 你咪話佢知lor,講句its over就算? 仲有我地只差幾分鐘就下一個鐘...你唔可以叫佢等下既咩? 我即時火滾, 但朋友話算啦~ 不過睇得出佢唔開心.... sorry 我唔會再黎, 1) 我見到既拉花, 冇相影出黎咁靚 2) 真心覺得咁樣既態度 算咩?我地叫左2杯latte, 杯咖啡比我想像中大, 飲到都幾飽~杯咖啡本身就普通咖啡, 可能因為係latte既緣故, 咖啡味好淡。 天鵝拉花都真係幾好睇~呢個唯一係我想讚既地方~byebye!

Latte
2014-06-27 1312 views
2014-06-24, 1700 hrs, 因為3d coffee 原故,所以專登去此餐廳一試,叫了二杯coffee 一試,一件拿破崙蛋糕,店員說3 d coffee 公仔,要按咖啡師心意調製公仔,不能order, 所以咖啡師父調製了🐻和🐱coffee,初入口苦澀,䁔,完全不熱,放了糖後,因為水不熱,所以糖也不溶於咖啡裏,反而拿破崙蛋糕,甜到不能接受,非常失望。
2014-06-26 1749 views
今天假期去了這間有3D立體拉花咖啡的coffee shop一試,之前上網看知道每枱只能點一杯立體拉花咖啡,但今次店員可以給我點兩杯3D立體拉花咖啡,但圖案不能自訂,售票後店員說要等30分鐘,會給了一個震動器客人回座位等候,待拉花咖啡完成後震動器便會震動,通知客人可到售票處旁取咖啡,看到3D立體拉花咖啡圖案很可愛,賣相又漂亮,真令人唔捨得飲,而咖啡味香濃,還有附上伴咖啡的小脆餅看到隔離枱的3D立體拉花咖啡有4個圖案,好漂亮,謝謝他們給我借來拍照
而咖啡味香濃,還有附上伴咖啡的小脆餅

2014-06-22
3D立體拉花咖啡
星期日 中午12:00, 店內只有數枱客人, 不用等位, 還可以自行選擇喜歡座位, 很悠閒.而且店員有空時, 都可以做到2位客人都有3D立體拉花咖啡, 不過本人不太喜歡咖啡, 只有友人叫了3D立體拉花咖啡.- 3D立體拉花咖啡 ($4X) : 立體拉花是隨機的, 今次是貓貓躺臥咖啡上, 貓貓公仔做得可愛得意, 賣相漂亮, 令人唔捨得飲. 立體拉花一定要用CAPPUCCINO, 因為夠多奶泡, 才夠力盛起立體拉花公仔. 咖啡既味道好香, 初初有點苦, 但很快散走, 留有咖啡味, 算易入口. 附上伴咖啡的小脆餅. (本人不太喜歡咖啡, 努力試著, 希望把味道表達得更好.)- 特濃朱古力 ($30) : 外表平平冇奇, 細細杯, 但夠哂特濃, 飲完岩岩好. 唔甜有朱古力既甘香, 不過唔算好苦口既朱古力. 面層有點朱古力既油份少少漲口, 入口係暖熱順滑, 濃郁芳香既朱古力, 非常滿意. 朱古力迷一定要試.由於下午要去試其他lunch, 所以冇試蛋糕甜品, 下次一定要試試其他食品.

特濃朱古力
2014-06-08