2021-08-06 309 views
灣仔,lunch time,想搵食,唔易,四處都係長長嘅人龍。Cafe 位置隱秘,基本上,唔經朋友介紹都唔會發現。環境 : 🌕🌕🌕🌕 (4/5) 內外都非常寧靜,店內寬敞,只有數張枱及10多個座位,設計簡潔。1點到達,只有4-5個客人。食物 : 🌕🌕🌕🌕 (4/5)兩杯都幾好飲,夠香濃 🍵☕意粉好彈牙,有質數,黑松露味濃,磨茹不少。不過,當食多幾啖,連重口味嘅我,都覺得有點偏咸……平常好少食 All Day Breakfast,成日覺得百幾蚊,唔係好抵咁…….. 今日見到又幾豐富喎 ! 炒蛋流心好靚,朋友話牛角飽好好食叫我下,嘩 ! 竟然放到最後食都仲咁香脆 ! 好正 ! 😋服務 : 🌕🌕🌕🌓 (3.5/5)自助式,服務正常,小店有訂位服務,非常好 👍價錢 : 🌕🌕 (2/5)午餐不包餐飲,每位平均超過$170,都幾貴🔥結論 : 可以再來

Cafe 位置隱秘,基本上,唔經朋友介紹都唔會發現。

環境 : 🌕🌕🌕🌕 (4/5)

食物 : 🌕🌕🌕🌕 (4/5)
兩杯都幾好飲,夠香濃 🍵☕

服務 : 🌕🌕🌕🌓 (3.5/5)
自助式,服務正常,小店有訂位服務,非常好 👍

價錢 : 🌕🌕 (2/5)
午餐不包餐飲,每位平均超過$170,都幾貴

🔥結論 : 可以再來
2021-08-05
$170 (Lunch)
2021-07-25 666 views
本來想去的cafe太多人,偶然經過藍屋附近的這件cafe,門口木箱戶外用餐區很吸引眼球,所以選擇來這裡☺️Alley All Day $128一般如果cafe有自家專屬全日早餐的話我一定會點。這裏是自助形式,所以餐要到櫃檯自取~看到食物的時候我驚艷了!份量也太大了吧😂 牛角包完全是單點都超飽的size,上面還有煎香的馬鈴薯粒,隱約有開胃的咸香,這個餐最加分是爆汁的大啡菇,有口感之餘,再次提升飽肚咁,配上濃郁的黑松露炒蛋,相信男士也很夠飽。牛油果日式碎蛋多士配沙律菜 $88不喜歡全日早餐的話多士都是一個不錯的選擇,多士雖然硬到有點難咬,但有滿滿的牛油果搭救,牛油果也算綿密,沙律沒有加太多醬汁,可以吃到本身的清新味道,喜歡吃清淡一點就選擇它吧(也是很飽)。😂Lemon Crumble Cake $48雖然我們吃了這麼多,但看見lemon crumble cake又忍不住點,因為外面大部分都是Apple crumble,lemon還是初見😍 蛋糕上有糖霜點綴的餅碎,微甜又有脆脆口感,因為中間用了檸檬取代蘋果,所以甜度相對低,每一口散發著清新微酸不會太膩,最好就是餅底有足夠口度平衡中間的mous

Alley All Day $128

牛油果日式碎蛋多士配沙律菜 $88

Lemon Crumble Cake $48
Lemon Crumble Cake

雖然我們吃了這麼多,但看見lemon crumble cake又忍不住點,因為外面大部分都是Apple crumble,lemon還是初見😍 蛋糕上有糖霜點綴的餅碎,微甜又有脆脆口感,因為中間用了檸檬取代蘋果,所以甜度相對低,每一口散發著清新微酸不會太膩,最好就是餅底有足夠口度平衡中間的mousse部份,高質。

Dirty $38
Dirty

熱咖啡和冷咖啡相比,我覺得冷咖啡比較出色,這款dirty 用上獨特的杯盛裝,可以看見espresso慢慢流下來的紋理層次,奶不會太多或太熱,很滑很容易入口。
Lemon Crumble Cake
Dirty
2021-07-24 467 views
週一,上午8:30,灣仔。藍屋一帶本來已經人流稀少,加上大清早很多港人趕去上班,顯得更加寧靜。在附近遊走,原來藍屋對上的四條小横巷內,差不多全部都是毫不起眼的夜冷店、打鐵佬。時間就像停滯不前,停留在上世紀70、80年代的香港。「Alley Coffee」就隱身在景星街上。一如其名,係真真正正《小巷上的咖啡店》。有別於香港其他咖啡店,感覺似台北或東京內街的個性咖啡小店;難得又與四周的舊區小街環境很配合,喺香港其他地方很難找到類似環境。裝修與門面同樣 cozy、低調。營業時間同樣休閒。上午8:30開門,晚上七點關舖。兩個年青老闆很懂得享受生活平衡的重要性。是日六款手工咖啡,寫上每款咖啡豆的味道。一向聽聞咖啡味道複雜,但唔知道可以複雜到如此程度。要了一杯 cappuccino ($38)。趕時間,要求用外賣紙杯,未能欣賞老闆們的拉花手藝。雖然只是普通的 house blend,並非單一咖啡豆;但呷一口依然品嚐到複雜而香醇的咖啡味,明顯有別於一般連鎖咖啡店易入口兼大眾化的味道。咖啡以外,有芝士餅、早餐及輕便午餐,附近寫字樓的上班族雖然未必可以偷得浮生,但也可忙裏偷閑,短暫忘卻煩囂及工作壓力。「
週一,上午8:30,灣仔。

咖啡以外,有芝士餅、早餐及輕便午餐,附近寫字樓的上班族雖然未必可以偷得浮生,但也可忙裏偷閑,短暫忘卻煩囂及工作壓力。「Alley Coffee」正是這樣一個好地方!

2021-06-03
$50 (Breakfast)
2021-07-02 323 views
今日同朋友食早餐呀🥰喺香港呢邊朋友帶我去咗呢間 Alley Cafe 度食 環境勁正👍睇下係咪好歐陸式風格呢🤩人少少坐喺度好relax啊 💝我仲叫咗個all day breakfast 嘩😁好多嘢食👍有腸仔啦有火腿扒、牛油冬菇、炒蛋、牛角包仲有沙律添超豐富😋😋朋友就叫咗個牛油果沙律woo正到🥰牛油果雞蛋雜菜沙律幾大碟woo牛油果我覺得成個上咁濟呀😍啲菜好新鮮😍😍好耐冇食過咁新鮮嘅沙律啦😍😍 大熱天時食啲沙律真係超清爽🤩🤩🤩yumm:#katkatfoodies
#katkatfoodies
  • 牛油果雞蛋雜菜沙律
  • All Day Breakfast
2021-06-27 211 views
名符其實嘅巷仔咖啡。小店避開煩囂嘅皇后大道東、灣仔街市,躲入藍屋旁的巷仔。簡潔沒有多餘的裝飾,加木質枱凳,十分適合行街小休。我不是咖啡控,咖啡好飲但就無法再細評。芝士蛋糕值得推薦,唔係重芝士味果種,淡淡芝士味做下午茶小食就啱啱好。
2021-06-05 193 views
‘𝘚𝘰𝘮𝘦𝘵𝘪𝘮𝘦𝘴, 𝘢𝘭𝘭 𝘺𝘰𝘶 𝘯𝘦𝘦𝘥 𝘪𝘴 𝘢 𝘤𝘶𝘱 𝘰𝘧 𝘮𝘰𝘳𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘢 𝘸𝘢𝘬𝘦𝘺 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦. ☀️ 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘥𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘴 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘣𝘢𝘭𝘢𝘯𝘤𝘦𝘥! 𝘓𝘰𝘷𝘦𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘭𝘦𝘯𝘥 𝘰𝘧 𝘦𝘢𝘳𝘭 𝘨𝘳𝘦𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘯𝘶𝘵 𝘣𝘪𝘵𝘴 𝘪𝘯𝘯𝘪𝘵🤤☕️ 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘸𝘩𝘪𝘵𝘦🍪𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦📍 𝘈𝘭𝘭𝘦𝘺 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦𝘚𝘩𝘰𝘱 𝘈, 𝘎/𝘍, 1 𝘒𝘪𝘯𝘨 𝘚𝘪𝘯𝘨 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵, 𝘞𝘢𝘯 𝘊𝘩𝘢𝘪

☕️ 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘸𝘩𝘪𝘵𝘦

📍 𝘈𝘭𝘭𝘦𝘺 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦
2021-05-26 230 views
其實嚟cafe無論係想飲靚啡或者打卡好,最終目的都係想chill下啫。 話說有日想坐低靜靜地睇陣書,嚟到嗰陣大約係閒日下午四點,有一兩枱客,環境大致上係靜嘅,咁我就坐低點咗杯dirty同埋件芝麻cheesecake。公平啲先講食物啦,dirty幾好飲嘅,但係個芝士蛋糕... 如果唔係黑色嘅話,我唔會食得出佢係芝麻味。食物嚟到冇耐,有個唔知係老闆定員工嘅阿叔坐低咗係cafe嘅中心位置係度食麵,跟住就開始同班baristas係度大聲講大聲笑,完全打斷曬我睇書嘅心情,唔講我以為呢度係間茶餐廳,最弊就係我帶埋耳機都仲聽到佢哋係度嘈... 一間精品咖啡店唔應該淨係著重係咖啡嘅品質,仲要顧及客人品嘗嘅過程,如果唔係只會浪費咗杯好啡。你咁嘈法同嗰啲影相影到杯咖啡都凍曬嘅人有咩分別,都係唔識得尊重自己同埋整咖啡俾你飲嘅人。

2021-05-25
$90 (Tea)
#avocadosalad + #freshfood + #weekend + #brunch = #pefectday 灣仔舊區一間細細地的coffee shop,可能係灣仔區最好味的牛油果沙律!Wan Chai old district, a small coffee shop, but serve with good quality fresh food!!! The avocado salad is recommended!!!#foodporn #foodiehk #hkfood #hk
2021-04-21 240 views
放假總是想和好友相聚一番。因為好友最近愛上喝咖啡,所以我哋都搵左一間cafe黎試吓。同一般既咖啡店一樣,都係食all day breakfast 🍳 同埋salad!呢個係我order既all day breakfast, $138.個黑松露炒蛋無咩特別而我特別鍾意❤️食牛角包🥐呢個$138既all day breakfast 個人認為 3/5性價比唔高但係呢間cafe環境真係唔錯想打卡影相,朋友chill下傾下計絕對係首選!
放假總是想和好友相聚一番。

個黑松露炒蛋無咩特別
而我特別鍾意❤️食牛角包🥐
呢個$138既all day breakfast
個人認為 3/5
性價比唔高

但係呢間cafe環境真係唔錯
想打卡影相,朋友chill下傾下計
絕對係首選!
2021-04-20
$150 (Tea)
2021-04-15 165 views
灣仔藍屋附近的 Alley Coffee,同時有着暖光的室內空間,以及以酒箱作桌椅的戶外座位,一間店集合兩種截然不同的風情。咖啡選擇眾多,既有清新帶果香的 iced black,亦有近年熱選,能同時感受奶香和濃縮咖啡冷熱層次的 dirty。擁着心愛的毛孩,靜靜地享受一杯冰咖啡,就是最佳的假期活動。
Iced Black & Dirty
Iced Black & Dirty
2021-04-15 185 views
雖然位於灣仔,但唔係中心點,而且藏在小巷中,唔上Openrice真係唔識來。環境幽靜,適合想遠離煩囂的食客。座位唔算多,今天假日都唔使等位。食咗個scone,比較細,earl grey好味但始終原味配clotted cream 同 jam係最正。無clotted cream,相對價錢也比較便宜。另外嘅全日早餐都係一般。而且對著冷氣位,食物轉眼間已經凍晒。我地兩個個位平排坐,直望對住counter,個位確實有少少尷尬。總括而言,無咩WOW factor,感覺哩度食環境多吧~

總括而言,無咩WOW factor,感覺哩度食環境多吧~

2021-02-14
$60 (Lunch)
2021-04-06 243 views
多次幫襯,阿仔阿女最愛All Day Breakfast,份量大,又好食,佢哋放假一定要嚟呢間。香腸、火腿質素很好,唔咸唔膩,沙律很新鮮,大啡菇口感好好,熟但爽身,今次配Croissant 有驚喜!水準一直都保持得好好!仲有,Cookie and Cakes 都值得推介。曲奇餅建議試朱古力果仁款式。大人飲咖啡、細路飲朱古力,味道中規中矩。店鋪雖然唔大,但座位安排有心思,每枱之間空間充足,環境企理乾淨,店員好有人情味,讚!
多次幫襯,阿仔阿女最愛All Day Breakfast

大人飲咖啡、細路飲朱古力,味道中規中矩。
All Day Breakfast,  Long Black
2021-04-06
Type of Meal
Lunch
  • All  Day  Breakfast
2021-04-04 99 views
超鐘意呢间既Cheesecake,芝士味好香濃而且好滑又唔會好漏,呢個一定要叫😎咖啡都好飲,香濃既咖啡伴著絲滑既奶泡呢個口感我幾鐘意,另外杯抹茶latte都算唔錯,抹茶味略淡佐少少,整體都飲得過

超鐘意呢间既Cheesecake,芝士味好香濃
而且好滑又唔會好漏,呢個一定要叫😎
咖啡都好飲,香濃既咖啡伴著絲滑既奶泡
一個偶遇令我遇上這間令人在這混亂嘅香港尋回一份安靜同舒緩心情嘅地方,每次來到品嚐每一杯咖啡都能令我感受到他們對品質嘅保證。用心有禮嘅店員,每次都不厭其煩介紹每日嘅 special, 現在還有這種工作態度真的令人感到,原來香港還有熱誠,謝謝你哋。特別推介: 柚子芝士蛋糕 ($48),真係好軟滑,味道適中,好好味。我個人認為係必食產品。重點,原來店長話呢個芝士蛋糕沒有落蛋去整👍

2021-04-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
  • Thai tea cake
  • flat white
  • 柚子芝士蛋糕
2021-03-31 84 views
食物質素還好,意粉質素正常甚至好食,咖啡亦非常入味。但:食左成將近$200都冇wifi借 wow. 個wifi好矜貴咩。又限住人坐90分鐘 明明冇新客人等緊位都要溫馨提示 請人起身冇下次,唔會推薦呢間cafe俾任何人。
食物質素還好,意粉質素正常甚至好食,咖啡亦非常入味。
但:

冇下次,唔會推薦呢間cafe俾任何人。