2020-08-17 1092 views
Cafe位於突破書店入面,一邊係書店,一邊係cafe,睇住書嘆住咖啡,真係好有文藝氣質,岩晒文青呀Flat White見到個拉花就睇得出奶打得夠綿滑,整杯都飲到甜甜既奶香同苦苦既咖啡味,兩者平衡做得不錯,好飲墨西哥烤餅我揀左半份既烤雞墨西哥烤餅,微微的烘過,配上牛油果醬,番茄莎莎及酸忌廉,入面仲有芝士,味道層次都幾豐富,咸酸甜辣都有齊晒,好快就食晒4件了香港想搵間靜靜地既cafe睇下書,飲杯咖啡真係唔多,呢度無論環境定服務都好好,支持良心小店💛

Flat White
Flat  White

Flat  White
2020-08-13 642 views
咖央醬厚多士雖然外貌平平無奇,但味道卻頗有驚喜 厚多士烘得金黃焦香,入口鬆脆可口 咖央醬香甜順滑,份量亦蠻多 可惜椰香、斑蘭香略嫌不足,風味較為單薄 下午茶時間購買套餐,加配原價$37的泡沫咖啡只需$12,非常實惠 另外,咖啡豆可選水果及堅果風味或朱古力及堅果風味 以水果風味咖啡豆沖泡而成的泡沫咖啡香氣清淡,入口口感圓潤,奶味較為突出,帶淡淡甜味 午後飲一杯,感覺寫意舒暢
咖央醬厚多士

咖央醬厚多士雖然外貌平平無奇,但味道卻頗有驚喜
厚多士烘得金黃焦香,入口鬆脆可口
咖央醬香甜順滑,份量亦蠻多
可惜椰香、斑蘭香略嫌不足,風味較為單薄

Cappuccino

另外,咖啡豆可選水果及堅果風味或朱古力及堅果風味
午後飲一杯,感覺寫意舒暢
2020-07-08 869 views
🐾 Alternative Cafe🐾-Alternative breakfast ✔️$62Tuna sandwich✔️$42-Alternative breakfast :呢個係佢哋嘅特色早餐,有麵包、炒蛋、蕃茄、煙肉同埋豬肉腸,仲配埋咗少少沙律菜,成個感覺健康左😂炒蛋好滑,唔會炒過老,而且又唔油膩,蕃茄係烤過嘅都幾好食,煙肉同豬肉腸都係普通咁樣嘅又唔算好似all day breakfast咁多嘢,但係佢哋都唔少嘅🙈👏🏻💪🏻-Tuna sandwich:三文治除咗吞拿魚之外仲有雞蛋煙肉同埋雞蛋沙律可以揀,我哋揀咗吞拿魚,入邊有啲蕃茄有啲生菜,感覺冇咁dry!份量都好大食完都夠飽🤤🤤🤤———————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:7/10服務:7/10人均消費:$50-100———————————————▪店舖名稱: Alternative Cafe (佐敦)▪店舖地址:🔸 佐敦吳松街191號突破書廊地舖-----------------------

🐾 Alternative Cafe🐾
Alternative breakfast ✔️$62
Tuna sandwich✔️$42

———————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:7/10
服務:7/10
人均消費:$50-100
———————————————
▪店舖名稱: Alternative Cafe (佐敦)
▪店舖地址:
🔸 佐敦吳松街191號突破書廊地舖
-----------------------
2020-05-21 1531 views
set lunch加$12先有咖啡 但見佢有咖啡班所以應該唔差就試左iced flat white 嘅所有野都好balanced 奶味唔會搶走啡味 飲得岀個咖啡底同hot americano一樣…犀利 加左奶都不失咖啡霸氣set lunch包餐湯個忌廉湯嘅味好懷舊 似用牛油加麵粉撈埋再加奶嘅感覺 鮮蝦意粉 啲蝦用左黃咖喱醃 係新配搭 好入味 蝦又唔梅 好食!但係啲意粉就似去餐廳嗌牛扒要求配意粉嘅個啲意粉貨色…冇乜味 但都al dente嘅…但可惜左道菜 個蝦咁好食…希望可以改善吓個意粉底重點係雞扒飯 佢貴過個意粉因為個雞扒冇激素(?) 但真係好味過意粉…仲要充滿驚喜 雞扒皮好脆 herbs好入味 雞肉好嫩滑 個汁唔咸又夠蒜香同唔傑 好有水準嘅雞扒飯!希望佢轉menu唔好轉走佢…或者保持到個水準

set lunch包餐湯
個忌廉湯嘅味好懷舊 似用牛油加麵粉撈埋再加奶嘅感覺

墨西哥烤蝦意粉

蒜汁板燒雞扒

• 蒜汁板燒雞扒飯
2020-05-06 1025 views
唔知點解,一放假就會好想飲Iced Americano,(人地係返工先飲咖啡😂😂)咁就搵間黃💛Cafe休息下。Alternative Cafe集書店同咖啡店於一身,環境非常舒服,又有文藝氣息。~~~☕Iced Americano (+$15)一飲落去就感覺到好飽滿嘅果香,吞咗之後先有啲淡淡嘅酸味。雖然我偏好較酸嘅咖啡,但呢杯都非常順口,令人好享受呢個咖啡時光😌~~~🌮烤芝士墨西哥粟米片 配牛油果醬 、蕃茄莎莎及酸忌廉($68)牛油果醬檸檬味好突出,加上酸忌廉,令呢個Nachos味道好清新🍋(尤其我特別愛酸)用咗兩種芝士,焗完之後煙煙韌韌,加埋粟米片脆脆嘅口感超正!粟米片比較淡味,唔會太搶,食完成盤都仲想食!😍
唔知點解,一放假就會
好想飲Iced Americano,
(人地係返工先飲咖啡😂😂)
咁就搵間黃💛Cafe休息下。
Alternative Cafe集書店同咖啡店於一身,
環境非常舒服,又有文藝氣息。
~~~
☕Iced Americano (+$15)
一飲落去就感覺到好飽滿嘅果香,
吞咗之後先有啲淡淡嘅酸味。
雖然我偏好較酸嘅咖啡,
但呢杯都非常順口,
令人好享受呢個咖啡時光😌
~~~
🌮烤芝士墨西哥粟米片
配牛油果醬 、蕃茄莎莎及酸忌廉($68)
牛油果醬檸檬味好突出,加上酸忌廉,
令呢個Nachos味道好清新🍋
(尤其我特別愛酸)
用咗兩種芝士,焗完之後煙煙韌韌,
加埋粟米片脆脆嘅口感超正!
粟米片比較淡味,唔會太搶,
食完成盤都仲想食!😍
2020-03-31 1192 views
本身諗住入去睇下啲手作嘢,點知又有書又有coffee shop,於是就坐低飲咗杯Flat white☕️都唔錯比較nutty,入口都幾滑.其實佢呢度仲有嘢食,breakfast同set lunch都唔算好貴,今次因為已經食飽咗就冇叫到嘢食.環境都算幾舒服,好靜又有Wifi可以用,隔離就係賣書同手作嘢,成個環境都好文青🥰但唔算好多大好多位🙈
2020-03-17 1075 views
出開佐敦同媽咪食個lunch, 揀左呢間同突破書廊一齊嘅cafe💛 外牆落地玻璃透到陽光入去, 感覺好舒服, 裡面仲掛左好多紙鶴好靚呀☺️坐bar枱仲可以睇住佢地沖咖啡☕️⁣⁣. 蒜汁板燒雞扒飯8安士 . <$88>⁣唔好睇個樣成個碟頭飯咁😂標榜無荷爾蒙及激素嘅雞扒即叫即整😛熱辣辣好好食呀, 個皮煎得好香脆又唔會油淋淋一d都唔肥!! 仲要有兩舊手板咁大tim!!雞扒d肉仲好嫩呀又唔會好鹹🤤蕃茄好juicy, 配埋紅米飯好健康☺️ 蒜汁好香入面仲有粒粒蒜粒👍🏻西蘭花同椰菜花都係熱架😆⁣⁣. 煙鴨胸配雜菌香草炒意粉 . <$70>⁣炒意粉好香唔會好油幾爽幾好食, 煙鴨胸同雜菌都正常👍🏻⁣穩陣之選🤣⁣Lunch set包埋湯同飲品, 可以揀檸茶檸水或者是日有機茶, 我就揀左Earl grey☕️下次一定要叫咖啡同甜品🍮好似都好正☺️⁣⁣黃店💛支持醫護套餐半價同免費咖啡☺️☺️⁣⁣Ps. 隔離嗰個人叫個牛扒上左咁啱行開左去洗手間, 個staff好貼心幫佢蓋住左好sweet呀☺️☺️☺️👍🏻蓋住左都仲好香好想食呀🤤🤤🤤⁣

. 蒜汁板燒雞扒飯8安士 . <$88>⁣

. 煙鴨胸配雜菌香草炒意粉 . <$70>⁣

黃店💛支持醫護套餐半價同免費咖啡☺️☺️⁣

2020-03-09 814 views
其實佐敦呢頭附近都好多好嘢食,唔使下下去到尖沙咀咁多人咁逼嘛!以前細個成日嚟呢間突破書局睇書,不過好耐無嚟呢頭都唔知呢度開咗間cafe!整體來講,呢度性價比幾高,lunch set選擇又多,有飯意粉burger等等,食物質素又有驚喜。再加上環境坐得舒服,適合係到坐底做下野,睇下書!不得不提呢度服務好好,店員唔單只有禮貌而且仲好細心👍🏻!.Jordan actually has a ton of really good foods to try 😆 always came to this book store when i was a kid but didnt know after so many years, it turned into a cafe 😂 overall, lunch set is pretty good 😋 they mainly serve pastas, rice and burgers 🍔 price is good 💰 quality is great as well 👍 its a great cafe to just chill and read or
Jordan actually has a ton of really good foods to try 😆 always came to this book store when i was a kid but didnt know after so many years, it turned into a cafe 😂 overall, lunch set is pretty good 😋 they mainly serve pastas, rice and burgers 🍔 price is good 💰 quality is great as well 👍 its a great cafe to just chill and read or catch up with a friend 😊 and also, the service is amazing 😉 super well-mannered and really considerate!
《板燒雞扒漢堡配炸薯角》$90 😋😋😋
𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨
呢個burger好有驚喜~雞扒講明無激素,又大磈又好食,特別係雞皮位置燒得好香脆👍🏻醬汁唔會話太過多,會隱隱約約食到有少少honey mustard嘅味道。不得不提個包,香脆得來又鬆軟,好正🥰
《惹菌忌廉汁意大利肉丸燴飯》$70 😋😋
𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐑𝐢𝐜𝐞
冇諗過呢個飯會有成八粒咁多嘅肉丸😳!食落都幾juicy,再加埋少少herbs,好香!而個飯撈咗啲quinoa,感覺上健康少少~🤣略嫌忌廉汁有少少過多,但味道都唔錯嘅。
𝐀𝐥𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐂𝐚𝐟𝐞
#BELLYwongs_western #BELLYwongs_pasta #BELLYwongs_cafes
惹菌忌廉汁意大利肉丸燴飯
這陣兒愛上咖啡的香氣,幾乎每星期都要飲幾天咖啡,才覺得自己能應付早上的工作。 剛好公司在佐敦附近,周圍有幾間高質而又八時開店的咖啡店,例如Café Revol 及Studio Caffeine。平時我會在麵包店先買包,坐車回來時才決定要買杯咖啡。有次看到Alternative Café竟然有一些性價比非常高的早餐,於是決定一試。 Alernative Café位於突破中心一樓,旁邊連著的突破書廊未開,Café八時便開了。一進門,店員已經輕聲一句早晨,走時也輕聲一句再見,寧靜環境中一句問候又不會打擾到別人。早餐都是30多至40多元,而且附送普通飲品及美式咖啡。由於我飲咖啡喜歡看到打奶的細滑和有奶的甜味,只需加12元便有一杯Mocha。我叫了煙肉牛乳滑蛋配多士配羅宋湯米粉,44元就是普通茶餐廳貴一點的價錢。 我的餐未到,已經聞到後座的煙肉味。早餐的味道就是每樣都很出色,煙肉煎透有咸香味、炒蛋滑,羅宋湯米粉也是一般口味,米粉不過硬也不會糊糊的。我始終覺我性價比在於咖啡,當一杯咖啡要30多40元,早餐也是差不多價錢時,當然叫個早餐享受一下。Mocha的朱古力和咖啡味都突出。而且不攪拌飲到最尾又

Mocha

我的餐未到,已經聞到後座的煙肉味。早餐的味道就是每樣都很出色,煙肉煎透有咸香味、炒蛋滑,羅宋湯米粉也是一般口味,米粉不過硬也不會糊糊的。我始終覺我性價比在於咖啡,當一杯咖啡要30多40元,早餐也是差不多價錢時,當然叫個早餐享受一下。Mocha的朱古力和咖啡味都突出。而且不攪拌飲到最尾又不會有朱古力醬在底。不竟,我真的試過飲Mocha但整個杯底都是朱古力醬。

美味的早餐配上柔和的音樂,再看看店裏放了的美紙,新興媒體各用自己的小力量勉救香港這個文化沙漠。既然如此,也要多多留意這種有文化的文青咖啡店。

謝謝店員。原本這天早上心情很差,吃過早餐心靈和肚子都滿足了。
2020-03-06
Type of Meal
Breakfast
Mocha
餐廳空間有一半係書室,12點開始可以入去睇書,一邊飲咖啡,一邊做個偽文青🙈Café除左提供咖啡之外,仲有早餐、午餐及下午茶,仲有少少輕食可以選擇,食物質素有水準😊除左書室之後,仲有一個空間係賣手作或者自家製既物品,都幾多野睇☺️------1. 煙肉牛乳滑蛋配多士配火腿絲天使麵 4.2/5$44食到一個咁有質素既早餐係好抵🤤多士擦上牛油去烘,兩邊都好香脆,牛油味好香,滑蛋好Creamy,火腿絲好重麻油味,有點似食緊出前一叮,但天使麵唔會好腍,絕對夠飽😋2. 特色早餐 4.2/5多士軟綿綿🥰食到一絲絲既口感,蕃茄微微煎香,偏腍身,滑蛋真係好好食😋滑溜之餘不油膩,有蛋香

------
1. 煙肉牛乳滑蛋配多士配火腿絲天使麵 4.2/5

2. 特色早餐 4.2/5
2020-02-28
$44 (Breakfast)
《真·黃店—已FC》真心覺得呢間Cafe幾高質有事要到佐敦一趟,順便食個靚午餐Cafe位於突破書店內,地方唔難搵原來想食Lunch Set嘅忌廉汁肉丸意粉,點知已經賣晒,轉咗嗌小牛排漢堡配炸薯角落完單之後等店員送餐Lunch Set包括餐湯,是日係粟米忌廉湯餐湯味道正常,唔會好傑身之後就到主角:小牛排Burger炸薯角有小驚喜,原來係蕃薯嚟!外皮炸得好香脆,食落一啲都不油膩,擺入口仲係熱嘅,證明係即叫即做襯熱食晒先食Burger。Burger近照 好足料,好有牛味,一路食一路滴肉汁,配埋蜜糖芥末醬無得頂個包皮都要讚下,夠鬆軟,唔痴牙Lunch Set另外加$18有甜品,我揀咗紐約芝士餅食落甜度適中(本身唔中意食太甜),唔會雪到硬晒跟餐有杯飲品,揀咗是日有機茶Earl Grey熱飲配埋個甜品,呢個午餐好完滿坐喺到食嘢真係好Chill~不得不提Cafe員工嘅態度好Nice,上餐速度合理,絕對會再幫襯下次會試下咖啡,見到隔離枱杯咖啡嘅拉花好想打卡食完可以喺突破書店行下先走,有賣唔少精品同有機產品同行兒女可以睇下佢地Facebook專頁,黃到發光!
《真·黃店—已FC》
真心覺得呢間Cafe幾高質

有事要到佐敦一趟,順便食個靚午餐

Cafe位於突破書店內,地方唔難搵

落完單之後等店員送餐

Lunch Set包括餐湯,是日係粟米忌廉湯
餐湯(粟米忌廉湯)

餐湯味道正常,唔會好傑身

之後就到主角:小牛排Burger

炸薯角有小驚喜,原來係蕃薯嚟!

襯熱食晒先食Burger。
炸薯角

Burger近照

好足料,好有牛味,一路食一路滴肉汁,配埋蜜糖芥末醬無得頂

個包皮都要讚下,夠鬆軟,唔痴牙

美國小牛排漢堡

Lunch Set另外加$18有甜品,我揀咗紐約芝士餅

食落甜度適中(本身唔中意食太甜),唔會雪到硬晒

New  York  Cheesecake

跟餐有杯飲品,揀咗是日有機茶Earl Grey

熱飲配埋個甜品,呢個午餐好完滿

Earl  Grey  Tea

坐喺到食嘢真係好Chill~

下次會試下咖啡,見到隔離枱杯咖啡嘅拉花好想打卡

食完可以喺突破書店行下先走,有賣唔少精品同有機產品

同行兒女可以睇下佢地Facebook專頁,黃到發光!
2019-12-01
$126 (Lunch)
炸薯角
美國小牛排漢堡
New  York  Cheesecake
Earl  Grey  Tea
2019-11-15 1009 views
最近成日去佐敦突破入邊果間Alternative Cafe 入邊食野,因為環境好舒服,食物高質,D staff 又超好人😍😍😍大愛,極推👍🏻👍🏻👍🏻Cafe 好多野都好好味🤩🤩🤩我自己有食過咖哩雞扒,超正🤩🤩🤩係我食過最好味嘅咖哩😍😍😍,各類牛扒加意粉,甜品,各式咖啡😋😋😋好少Cafe 咁多野都好好味😋😋😋今日減肥,食五成熟牛扒加意粉😋😋😋好Juicy,D 牛剛剛好,e 個價位出邊一定食唔到咁高質嘅牛👍🏻👍🏻👍🏻咖啡一樣超正☺️連平時唔飲咖啡嘅我都一飲愛上嘅老撾咖啡☺️☺️☺️真係好幸福🤗🤗🤗
Cafe 好多野都好好味🤩🤩🤩
2019-11-04 685 views
公司在附近開會,於是和同事在這裏吃午餐,走着走着,就找到這間書店與食店共用的咖啡店。店裏用餐位置不多,店員好不容易才為我們七個人拼桌。客人需要到櫃檯食物及付款,再有職員送餐。今次和另一位同事分享食物,我們各自點了一道主菜和一杯英式有機茶。當然少不了甜品呢,點指定主菜可以加錢購買甜品。職員都十分友善,女同在暖暖氛圍內用餐。店員說好像沒有一個牌照所以只能用外賣盒及膠餐具。前菜有沙律🥗,沙律醬十分美味,應該是黑醋汁加上蒜蓉吧,有點小辣小酸,十分開胃,忍不住叫店員為我多添沙律汁呢!看見別人在吃,擺盤十分吸引,加上我和同事也是好與之人,即使價錢比想像貴,還是點了。雖肉質不算嫩滑,但吃得出魚肉十分新鮮,薯蓉也很香口。忌廉汁比想像多,偏酸,有點影響口感。意粉煮得還算彈牙,肉丸不是宜家傢俬那種,整體感覺還是忌廉汁太多。我還是比較編號吃清新醬汁的意粉呢!本身選了另一塊鹹蛋黃芝士蛋糕,不過同事怕奇怪所以後來轉叫了焦糖布丁,想不到店員很好人給我們轉單, 十分感謝。提拉米蘇偏苦澀,但正合我口味,手指餅似乎浸了不少冧酒,同事說吃了兩口便醉醺醺的🤣。焦糖布丁的布丁很滑溜,但不要浸太多焦糖,否則會很苦。這裏的店員真

香煎鮮鰽魚配馬鈴薯蓉

野菌忌廉汁意大利肉丸燴意粉

tiramisu+焦糖布丁

這裏的店員真的十分親切,會讓人很想再回頭呢!
2019-08-26
$120 (Lunch)
香煎鮮鰽魚配馬鈴薯蓉
tiramisu+焦糖布丁
2019-10-22 940 views
#懲罰黃店高質選係街出面見到係書店 原來想黎既呢間cafe就係書店入面😍裝修仲好光猛~lunchset都有唔少選擇雖然最近好想減肥 但一見到burger就好想好想order 最後都係order左burger🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️先黎沙律~(即刻感覺健康返少少🤣🤣)餐茶叫左earl grey tea然後到我既burger薯條喇😍😍😍原來塊魚係煎並冇炸我以為會跟fries原來係少少炸既sweet potato fries 當堂感覺健康返!但又一樣咁好食!!!十分推介!🥰🥰🥰所以話 黃店都會帶高質既選擇既☺️
#懲罰黃店高質選
係街出面見到係書店 原來想黎既呢間cafe就係書店入面😍
裝修仲好光猛~
lunchset都有唔少選擇

先黎沙律~(即刻感覺健康返少少🤣🤣)
餐茶叫左earl grey tea
然後到我既burger薯條喇😍😍😍
原來塊魚係煎並冇炸
但又一樣咁好食!!!十分推介!🥰🥰🥰
所以話 黃店都會帶高質既選擇既☺️
2019-09-24 1248 views
餐廳位於突破書室內,午餐有好多選擇我們點了一客肉丸意粉及雞扒漢堡雞扒指明是無激素及荷爾蒙飲品則點了一flat white 及熱檸水份量不少,雞扒大大塊肉丸也比想像多Flat white 稍為失色一點員工很細心,留意到我們是share,特意攞多把刀同濕紙巾俾我地整體感覺不錯
餐廳位於突破書室內,午餐有好多選擇
我們點了一客肉丸意粉及雞扒漢堡
雞扒指明是無激素及荷爾蒙

飲品則點了一flat white 及熱檸水
Flat  white

份量不少,雞扒大大塊
雞扒漢堡

肉丸也比想像多
肉丸意粉

Flat white 稍為失色一點

整體感覺不錯
2019-09-23
$80 (Lunch)
雞扒漢堡