2025-04-06 206 views
泰絕科學館道14 號新文華中心地下10號A舖l位於尖東新開嘅泰國餐廳梗係要試吓,入邊非常有格調,枱同枱之間夠寬敞又闊落,位於新文華中心的隱蔽小巷估唔到有一間味道出色的泰式小店餐廳仲有好多選擇,有小炒,船麵,船麵份量細細碗,可以品嚐到不同嘅味道正宗曼谷三口船麵曼谷招牌豬肉河$32曼谷招牌牛船河$32曼谷招牌牛腩泰國蛋麵$32 三款迷你船麵都各有特色,帶有少少辣味,如果太辣可以加入醋中和一下,麵質彈牙有口感,湯底用咗豬骨湯同牛血燉製而成,湯底味道濃郁,棉質煙靭彈牙還可以自己配上泰國辣椒,非常惹味泰國生蝦$118生蝦刺身,肉質爽嫩,蝦味鮮甜,配埋旁邊嘅泰式醬汁味道更加出眾,每一隻生蝦上面都有一片蒜頭同指天椒,味道酸酸辣辣,醒胃刺激,能夠將蝦嘅鮮味帶到更高層次串燒烤豬肉(2 串)$38豬肉加入牛奶去燒,有牛奶嘅甜甜香味,豬肉嘅肉質嫩滑,旁邊仲有自家製嘅甜酸汁,每一啖都好好味蟹肉奄列$168份量非常多,最重要係蟹肉嘅份量都相當足夠,蟹肉鮮甜,彈牙,連埋雞蛋一齊食,原來係好夾,雞蛋仲要煎到非常乾身香口,微微嘅焦香龍眼冰$32龍眼味道清甜,味道淡淡的唔會太甜,味道香醇芒果沙冰$48賣相非常靚下面沙冰
泰絕

泰國生蝦$118

串燒烤豬肉(2 串)$38

蟹肉奄列$168

龍眼冰$32
龍眼味道清甜,味道淡淡的唔會太甜,味道香醇

芒果沙冰$48
賣相非常靚下面沙冰,打到非常細滑,超級香嘅芒果味道,飲完透心涼,好好飲,口味香甜,香氣撲鼻,又夠解渴
  • 芒果沙冰
2025-02-18 1153 views
香港都可以食到正宗泰國船麵😍細細碗,你又可以食到幾多碗?最近有大量新開泰國餐廳,尖東平時睇落冇乜人,其實附近一帶不乏高質餐廳。今次就試咗一間嘅泰國餐廳,菜式睇落十分地道,有多款地道泰國小炒,味道實際上亦唔錯。先試試秘製牛奶豬肉串,真心好正,食落真系有淡淡牛奶味🥛味道十分香甜😋豬肉肉質軟稔中帶嚼勁🐷嚟到呢度一定要試吓!蟹肉奄列🦀奄列蛋味濃厚🍳唔會話煎到太乾👍🏼🐷裏面食到一粒粒蟹肉十分新鮮🦀同朋友都好滿意🧡豬肉船河,豬肉一啲都唔臭🐷肉質爽滑,有豬肉同埋豬肉丸,豬肉丸爽口彈牙。牛肉船河牛肉味濃郁🐮油脂分佈均勻,牛肉丸同樣爽口彈牙。牛腩船河牛腩又幾軟腍,加入港式元素,令其菜式更有創意😆三款船河湯底亦濃郁,令麵條軟硬度恰到好處🍜原隻魷魚筒🦑好新鮮又爽口,尤其中意魷魚鬚部分。泰式綠奶茶泰國當地人相當鍾意飲,綠茶加奶茶配搭出嚟比例均勻,茶味香醇💚斑斕神仙水真係第一次飲😆飲品內食到一粒粒斑斕啫喱,滲出清香斑斕味🍃同泰式綠奶茶一樣高質💚

牛肉船河牛肉味濃郁🐮油脂分佈均勻,牛肉丸同樣爽口彈牙。
原隻魷魚筒🦑好新鮮又爽口,尤其中意魷魚鬚部分。
2025-02-16
$290 (Dinner)
  • 泰式奶綠茶
  • 班斕神仙水
今天我和老婆在尖沙咀的泰絕泰國菜享用了一頓美妙的晚餐。這家餐廳位於新文華中心,是朋友們極力推薦的。佢話香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔。當我們走進餐廳,濃厚的泰國風情立刻撲面而來,裝飾典雅而富有異國情調,牆上掛滿了泰國藝術品,柔和的燈光和輕柔的音樂營造出舒適的用餐氛圍。職員們的態度也非常熱情友好,讓我們感到賓至如歸。我們的晚餐從泰斗招牌牛船河粉開始,河粉滑嫩,搭配的牛肉鮮美無比,讓人欲罷不能。接著品嚐了泰斗招牌猪肉金邊粉,這道菜的湯味十分濃郁,材料也極為豐富,讓人一口接一口。泰斗招牌牛腩乾撈麵同樣不容錯過,牛腩軟嫩,口感極佳,讓我印象深刻。而啖啖蟹肉奄列則是驚喜不斷,奄列裡面充滿了豐富的蟹肉,每一口都讓人陶醉。細細碗,你又挑戰食到幾又碗? 我們還點了牛奶烤猪肉(2串),這是我吃過最好味的豬肉串,肉質鮮嫩,香氣四溢。隨後,泰式奶茶沙冰的奶茶味道香濃,讓人心情愉悅。雜果手打雙重檸檬綠茶則清新可口,檸檬味和雜果的搭配讓人感到清新舒爽。小食拼盘中包含了蝦餅、魚餅、泰式春卷和蟹肉卷,每一樣都相當美味,令人回味無窮。最後,我們品嚐了串燒沙嗲雞和串燒沙嗲牛,配上香濃的沙嗲醬,讓整餐的味道更加出色。整體
今天我和老婆在尖沙咀的泰絕泰國菜享用了一頓美妙的晚餐。這家餐廳位於新文華中心,是朋友們極力推薦的。佢話香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔[船面]。當我們走進餐廳,濃厚的泰國風情立刻撲面而來,裝飾典雅而富有異國情調,牆上掛滿了泰國藝術品,柔和的燈光和輕柔的音樂營造出舒適的用餐氛圍。職員們的態度也非常熱情友好,讓我們感到賓至如歸。

整體來說,這次用餐體驗非常愉快,菜品的美味與餐廳的環境相得益彰,確實是一個值得再訪的泰國餐廳。地道泰國小炒,快來一起體驗吧!
  • 泰斗招牌牛肉船河粉
  • 牛奶烤猪肉
  • 泰式奶茶沙冰
  • 蟹肉奄列
最近發現咗呢間泰絕,真係一個好大驚喜!好有泰國街邊小店嘅feel,啲裝修好有heart一入到去,即刻聞到陣陣香味,等咗冇幾耐,我哋就開始點餐。首先嚟個柚子蝦沙律做開胃菜,個柚子香甜清新,啲蝦新鮮彈牙,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,開胃一流!飲品揀咗班斕神仙水同青檸梳打,班斕神仙水香甜清爽,青檸梳打就酸中帶甜,消暑解渴一流。主食方面,我哋叫咗三款船河。泰斗招牌牛船河個湯底香濃惹味,啲船河煮得啱啱好,夠彈牙,牛肉片片新鮮嫩滑。招脾牛腩河就係我嘅最愛,個牛腩慢火燉到腍實入味,一啖咬落去,肉汁四溢,仲要夾埋啲新鮮豆芽,完美!至於招牌豬肉河,啲豬肉炒得香口,配料豐富,同埋個醬汁勁惹味,真係停唔到口。啖啖蟹肉奄列係我哋嘅心水推介,蛋炒得金黃香滑,入面嘅蟹肉夠鮮甜,加埋個特製醬汁,每啖都係享受。牛奶烤豬肉串就香甜可口,豬肉腍滑多汁,牛奶香氣濃郁,食完仲想再叫多兩串!串燒沙嗲牛都幾出色,牛肉夠嫩滑,醃料入味,配埋個花生醬,香口開胃。尤其係個花生醬,香濃惹味,完全唔會覺得漏。最欣賞佢哋啲船河全部都係即叫即整,啲湯底香濃,啲粉條爽滑,配料新鮮,真係勁有誠意。佢哋啲船河份量唔係好大,但係夠正宗,真係想試下泰國地道風味

佢哋啲船河份量唔係好大,但係夠正宗,真係想試下泰國地道風味嘅話一定要嚟試下!最後送俾大家一個貼士:佢哋啲辣度可以跟個人要求調較,怕辣嘅朋友可以加返枱上面嘅醬料中和返。
2025-01-11
Type of Meal
Dinner
  • 船麵
2024-12-16 1861 views
今日嚟到尖沙咀新文華中心呢一間泰國餐廳,見到佢裝修都好新,所以朋友就話想入去試吓!餐廳主打地道泰國小炒同埋特色泰國食品!同埋見到佢有最新嘅主題,主力係船麵,都有驚喜,竟然喺香港都食到正宗嘅街頭泰國船麵!細細碗價錢又抵食,大食嘅朋友應該可以食到好多碗😙🥢嚟到呢度當然要試吓佢嘅船麵,試咗佢嘅招牌遊船河,招牌豬肉船河同招牌牛腩河!每一碗嘅味道同泰國正宗嘅味道真係非常相似,好似返咗泰國咁!你愛佢有好多唔同嘅配菜包括有通菜芽菜芫荽蔥,令到成個口感配搭上更加好食!牛肉亦都選用左新鮮嘅靚牛肉,食落去嘅口感好好!另外豬肉嗰碗我都非常鍾意食佢嘅豬肉丸,喺餐廳自家製嘅豬肉丸非常爽口彈牙!每碗都非常好食,可以試多幾種唔同嘅!🥢蟹肉奄列,嚟到嘅時候份量非常多,冇諗過咁大份,中間睇一睇非常多蟹肉,第一次見到有咁多蟹肉既奄列,蟹肉亦都非常鮮味,加埋一齊食,簡直就係正!🥢秘製牛奶豬肉串,呢個同泰國街頭嘅串燒味道亦都係一樣,非常好食,而且再有一個餐廳特別配製嘅醬汁,可以點埋一齊食!我朋友都非常鍾意佢呢一個味道,真係做得唔錯!🥢泰式生蝦,鍾意食生蝦嘅我,每次去泰國餐廳都會叫,呢一間餐廳都做得唔錯,佢嘅蝦非常爽口,而且加

🥢泰式生蝦,鍾意食生蝦嘅我,每次去泰國餐廳都會叫,呢一間餐廳都做得唔錯,佢嘅蝦非常爽口,而且加埋餐廳特別配製嘅醬汁酸酸辣辣,成個口感上我都覺得非常好,而且亦都令人開胃!

🥢青檸檬梳打,佢嘅檸檬梳打唔會太甜,飲到本身青檸檬本身嘅酸味道,加埋梳打一齊飲好爽!
  • 泰式生蝦
  • 泰式船麵
  • 青檸檬梳打
2025-05-04 0 views
星期日同朋友去尖沙咀行街,係尖東見到有間泰菜望落去唔錯,就入咗去食。正宗曼谷船麵香港難得可以食到正宗泰國街頭粉仔,我同朋友叫晒三碗,包括招牌牛船河、招牌豬肉河、招牌牛腩河,麵底分別揀咗河粉、金邊粉、泰國蛋麵,湯底亦有揀船湯同干撈兩款。牛肉河同豬肉粉食落各有特色,湯頭鮮美,麵條滑順,肉質鮮嫩,肉丸彈牙,搭配湯底相得益彰。至於牛腩軟嫩入味,干撈微辣,但唔會好油,非常開胃。牛奶烤豬肉豬肉肉質鮮美,烤得香口,值得一試。啖啖蟹肉奄列蟹肉奄列非常巨型,蛋入面嘅蟹肉鮮味好突出,奄列煎出嚟質地好滑嫩,點埋泰式辣汁食好正。蒜蓉包蒜蓉包烤得金黃,咬落外脆內軟,蒜香撲鼻。泰式香燒雞燒雞製作需時,每日限量供應,雞肉烤得恰到好處,外皮香脆,肉質多汁,配埋泰式酸辣汁一流,不枉我哋等咗一段時間。手打雙重檸檬綠茶香水檸檬加青檸飲落去清新可口,檸檬酸甜平衡得好好,適合炎炎夏日解膩。泰式香芋泡沫鮮奶香芋風味非常濃郁,表面泡沫口感亦很特別,飲落去甜而不膩。餐廳食物有泰國特色,無論係船麵定其他小吃,每一道菜都值得品嚐,而且餐廳不設加一,非常抵食。

正宗曼谷船麵

牛奶烤豬肉
豬肉肉質鮮美,烤得香口,值得一試。

啖啖蟹肉奄列

蒜蓉包
蒜蓉包烤得金黃,咬落外脆內軟,蒜香撲鼻。

泰式香燒雞

手打雙重檸檬綠茶

泰式香芋泡沫鮮奶
香芋風味非常濃郁,表面泡沫口感亦很特別,飲落去甜而不膩。

2025-05-03 0 views
尖沙咀 科學館14號 新文華中心地下 10號a舖泰絕餐廳今日弟弟生日, 特意選了他喜歡的泰菜為他慶祝, 這裏的食物很有特色 ,首先有泰式船麵 ,在香港第一次吃 ,精巧的小碗麵 ,有不同味道 ,符合我們的意願, 可以試多些不同的款式, 價錢只是28元一碗,看你可以吃多少碗,真開心。🥳🥳啖啖蟹肉奄列 ,更是我們的最愛, 蟹肉新鮮, 雞蛋嫩滑 ,將兩種味道混合, 就是最好的味蕾享受。柚子蝦沙律是特別出色的,大塊新鮮的柚子肉,加上鮮味的海蝦 🦐,配上檸檬汁 ,炸蒜 ,洋蔥 ,腰果,香菜, 味道是 酸 鹹 甜 辣 鮮 香混合 ,非常和諧美味, 是一個開胃又健康的美食。🤩🤩串燒牛奶烤豬肉 和沙嗲雞串 ,是泰菜不可缺失的品種 ,我們當然不能錯過, 串燒烤得剛剛好 ,外香內嫩, 配上特製的泰式萬能醬汁, 超級好食 ,用生菜葉包住食又得。👍👍吃完串燒 ,一杯冰凍清香的雜果手打雙重檸檬綠茶絕對是上選, 香水檸檬加青檸 ,再加上菠蘿 ,飲落透心涼。 這裏凍飲熱飲都有供應 ,而且價錢很實惠 ,令你可以開懷盡享。😘😘
尖沙咀 科學館14號 新文華中心地下 10號a舖泰絕餐廳

2025-05-03 0 views
📍泰絕 (尖沙咀)尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖上網見到啲船河勁吸引,同埋啲蟹肉奄列大大份吸引到我勁想試,一於call班friend嚟同我大食特食😆😆👉泰斗招牌牛船河😋😋😋😋.8/5嘩,呢個牛船河真係正嘢!湯底濃郁到痺,飲落去牛味十足,好似成隻牛喺你口入面爆開咁!啲河粉又滑又彈牙,索晒啲湯,簡直係一流!啲牛肉又腍又入味,份量又足,食到你lam lam脷!👉泰斗招牌豬肉河/泰斗招牌牛腩河😋😋😋😋.8/5豬肉河同牛腩河都好正!豬肉河啲豬肉好滑,牛腩河啲牛腩炆到好腍,入口即化!湯底都好夠味,河粉又滑又彈牙,兩碗都好好味,睇你鍾意食豬肉定牛肉啦!👉啖啖蟹肉奄列😋😋😋😋.8/5呢個奄列真係啖啖都係蟹肉,堅料!蛋漿煎到啱啱好,外脆內軟,一咬落去啲蟹肉嘅鮮甜味即刻湧出嚟,正到冇朋友!👉牛奶烤豬肉2串😋😋😋😋.8/5呢個烤豬肉真係不得了,用牛奶醃過再烤,啲肉質特別嫩滑,仲帶有淡淡嘅奶香味,好鬼特別!烤到金黃色,外皮香脆,入面juicy,食到你停唔到口!一次過食兩串都唔夠喉!👉半隻海南雞😋😋😋😋.8/5呢個海南雞嘅雞皮好滑,啲雞肉又嫩又多汁,食落去唔會覺得鞋口!點埋啲薑蓉同醬油,味道更加豐
📍泰絕 (尖沙咀)
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖

👉泰斗招牌牛船河

👉泰斗招牌豬肉河/泰斗招牌牛腩河

👉啖啖蟹肉奄列

👉牛奶烤豬肉2串

👉半隻海南雞
😋😋😋😋.8/5
呢個海南雞嘅雞皮好滑,啲雞肉又嫩又多汁,食落去唔會覺得鞋口!點埋啲薑蓉同醬油,味道更加豐富!半隻啱啱好,食到你飽飽滯滯!

👉香葉肉碎雞蛋飯
😋😋😋😋.8/5
呢個飯好香,啲香葉味好突出,肉碎炒得好惹味,撈埋隻半熟嘅雞蛋一齊食,簡直係一流!啲飯又粒粒分明,唔會太濕,食到你碗底都舔埋!

👉斑斕神仙水(凍)
😋😋😋😋.8/5
呢個斑斕神仙水真係好解渴,飲落去有淡淡嘅斑斕香味,甜度又啱啱好,冰冰涼涼,喺咁熱嘅天氣飲一杯,簡直係透心涼!

👉手打雙重檸檬綠茶(香水檸檬青檸)
😋😋😋😋.8/5
呢個檸檬綠茶真係好足料,用咗香水檸檬同青檸,酸味十足,但係又唔會太澀,加埋啲綠茶嘅清香,飲落去好refreshing!手打嘅味道特別唔同,值得一試!

👉千層糕
😋😋😋😋.8/5
呢個千層糕好軟糯,一層層嘅顏色好靚,食落去有淡淡嘅椰香味,甜度又啱啱好,唔會太膩!口感豐富,一層層咁咬落去,好有層次感!

👉芒果糯米飯
😋😋😋😋.8/5
呢個芒果糯米飯真係經典,啲芒果好甜好多汁,糯米飯又夠煙韌,淋埋啲椰漿,味道簡直係perfect match!食完好滿足!

回頭:Yesyesyes!!!!! 嘩,呢間嘢真係正到爆!啲嘢食好鬼好味,用料又新鮮,份量又足,價錢又合理,服務又好,真係冇得彈!食完返尋味,下次一定再嚟幫襯!❤️❤️❤️❤️
2025-05-01 0 views
呢間聽朋友介紹好多次都未有機會試,今次收工多啲時間特登行去嗰邊試試佢首先嚟咗三碗細嘅船麵,最特別嘅係佢有兩個湯底係特登用牛血黎熬製,跟足泰國正宗嘅食法,飲落去好清甜,配埋佢個私家制泰國拎過嚟嘅辣椒粉同埋魚露,食落清爽得黎調味又夠👍豬肉河個湯底,加左椰子提鮮,既有清甜滋味,又散髮著香茅和檸檬葉帶來的清新感 ,層次豐富。我個人特別推介會係呢個牛奶燒豬🤩完全Over我嘅expectation🙏🏽唔知係咪燒之前用牛奶浸過,佢咬落去超級嫩滑完全唔乾柴,同出邊餐廳食嘅豬串燒真係天淵之別。呢個蟹奄列好足料,切開蛋入邊係裝滿好鮮味既蟹肉,值得一提係呢間嘢每樣野都好大碟大家望吓呢個豬頸肉幾大碟😂仲要豬頸肉係鋪滿兩層🤯口感好爽脆,加上呢間燒嘅嘢真係值得一讚最後飲埋杯泰奶沙冰👍建議多啲人嚟食,佢哋呢度好大碟,人均都唔貴

聽聞尖東呢邊開咗間正宗地道泰菜船麵,熱愛泰菜嘅我當然要嚟試下泰斗招牌牛船河、豬肉河、牛腩河 - 味道同喺泰國食嘅一樣,湯底香甜濃郁而不膩,有埋魚露辣粉俾大家自己調味,河粉煙韌彈牙,金邊粉掛晒湯,豬牛同樣入晒味,口感軟腍,整體高質啖啖蟹肉奄列 - 同菜名一樣,啖啖麵食到大量蟹肉,好有誠意,無論點士拉差醬定甜夏汁同樣好食,個甜酸汁好有誠意,帶有磨碎花生粒嘅香口同麥芽糖嘅香甜海鮮粉絲沙律 - 海鮮份量十足,蝦、魷魚、青口、肉碎、香脆花生等等,夾埋入晒味嘅粉絲食,味道同口感都好豐富牛奶烤豬肉 - 調味出色,甜甜地加埋少少焦香好惹味,加埋青瓜同洋蔥一齊食一流芒果糯米飯 - 食泰菜甜品環節點少得芒果糯米飯,黑香糯米飯甜甜地,煙靭彈牙,加埋濃厚嘅椰汁同清甜嘅芒果,好好食芒果沙冰、泰式奶茶沙冰 - 芒果沙冰清新解渴,泰式奶茶沙冰好創新泰絕俾人嘅感覺幾舒服,播住泰國嘅流行曲令人有種置身泰國嘅感覺,整體乾淨,舒服好坐,食物同飲品選擇多,賣相吸引,份量十足,味道一流,絕對值得一試

2025-04-28 0 views
上次去泰國已經係2年幾前近年泰國有好多安全問題細膽既我唯有係香港搵正宗泰國菜呢間餐廳提供地道泰國菜仲有正宗曼谷招牌“三口”細碗船麵三啖就食完一碗船麵豬肉船湯金邊粉 $32牛船湯河粉 $32牛腩干撈泰國蛋麵 $32船湯底濃郁 少少辣湯麵麵質彈牙有口感肉丸及肉片比例多 另有大量芽菜干撈蛋麵 唔辣 反而有甜味細細碗船麵岩晒想食多幾款口味而又細食既我同朋友share 3碗 岩岩好另外揀左以下幾款餐牌有👍🏼標示既蟹肉奄列 $168巨型份量 切開一半 蟹肉如山泥傾瀉般😂整體偏乾身牛奶烤豬肉 (2串) $38 串燒沙嗲雞 (4串) $48 肉質嫩滑 調味剛好沙嗲醬較淡味淨食串燒都好好味👍🏼泰式蝦肉炒金邊粉 $118份量多 賣相靚班斕神仙水 $38只有凍飲選舉清爽口感 散發住淡淡既班斕味芒果沙冰 $48磨成細小沙粒 香甜芒果味
上次去泰國已經係2年幾前

只有凍飲選舉
清爽口感 散發住淡淡既班斕味

芒果沙冰 $48
磨成細小沙粒 香甜芒果味
今次喺尖沙咀發現一間主打泰式街頭小食嘅餐廳《Amazing Thai》,唔止有船麵咁簡單,仲有唔少地道小炒+泰式串燒+甜品,食完真係好似飛咗一轉泰國返嚟咁~曼谷”三口”船麵($38/碗)諗都唔諗,嚟到就嗌哂佢地三款船麵啦!細細碗~方便你一次過食試哂三碗!湯底香濃入味,其中一款我哋嗌咗乾撈,三款都有唔同風味,非常足料,仲要只係$32蚊一碗!
👉🏻我哋食咗三碗都覺得唔夠喉~
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗牛奶烤豬肉($38/兩串)🥓第一啖已經感受到佢嘅香氣,燒得啱啱好,唔乾唔柴,外皮微脆、肉質juicy,仲滲出少少牛奶嘅香味,幾有特色~
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕蟹肉奄列($168)🦀呢個真係幾有驚喜!切開見到個蟹肉嘅份量多到嚇一跳!配上秘製醬汁,少少麥芽糖味估唔到又同個奄列幾夾
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕木瓜沙律($118)🥗份量超多,酸酸辣辣超開胃,青木瓜夠爽,花生碎提升咗口感層次。不過辣度唔算太高,怕辣嘅朋友可以放心試~
好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑飲品嗌咗泰式奶茶沙冰 同 芒果沙冰(各$48)🧋🥭兩杯甜度適中~泰式奶茶有茶香、唔死甜;芒果沙冰就好啱夏天解暑!
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑芒果糯米飯($58)🍚🥭泰國菜必

曼谷”三口”船麵($38/碗)

👉🏻我哋食咗三碗都覺得唔夠喉~
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

牛奶烤豬肉($38/兩串)🥓

蟹肉奄列($168)🦀

木瓜沙律($118)🥗

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

飲品嗌咗泰式奶茶沙冰 同 芒果沙冰(各$48)🧋🥭

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

芒果糯米飯($58)🍚🥭

泰國菜必叫嘅甜品,呢度都做得好出色~芒果夠甜、黑白糯米仲暖暖哋咗上,充一啖一啖食唔停口。

📝 總結:
好難得喺香港食到咁地道嘅泰國船麵+街頭小炒,仲要環境乾淨舒服,全部Staff服務都好好!📌下次一定會encore嗰碟蟹肉奄列+牛奶豬肉串,再試埋其他小炒!

2025-04-22
Type of Meal
Dinner
2025-04-25 0 views
最近見到尖沙咀開咗間船麵,因為泰國呢期都唔係好安全,但係又好掛住泰國啲嘢食,即刻沖去試。我地叫哂細碗船麵三碗,秘制牛奶豬肉兩串,蟹肉奄列,雞肉串燒,同埋通菜。 嗌咗杯芒果冰沙同埋斑斕飲。 一碗係牛肉 , 一碗係豬肉 , 一碗係牛腩 . 個湯底好濃郁,真係似喺泰國食到嘅味道。 我同朋友都飲哂個湯。 另外一碗就係撈麵,我自己鍾意食湯麵多啲。 跟住到個蟹肉奄列,真係勁多蟹肉,好足料。 啲蟹肉冇腥味,仲係一疏疏嘅。值回票價仲有個招牌牛奶豬肉串燒,第一次食啲咁嫩滑嘅豬肉肉,好好食。 個串燒雞肉都唔錯。個通菜份量都好好,有鑊氣。 天氣咁熱,要返兩杯嘢飲,杯斑斕飲品都好泰國嘅感覺,好清甜好好飲

值回票價

個通菜份量都好好,有鑊氣。

2025-04-25 0 views
#泰絕😋😋😋im a harsh ppl to food and this place looks famous ,unless very good high cost ratio or excellent taste, no one can get full marks from me. no exception unless im in good mood. lunch time very busy and full. need queu for 10mins.hmmm. thats ok seems famous place.but the pork neck meat rice i ordered.78$ no drink. need +10$ for half priced drink.the meat is too soft not hav the pork texture thats supposed to be chewy feel.just soft. i gues the frozen meat already frozen for long time. or th
#泰絕😋😋😋

just soft. i gues the frozen meat already frozen for long time. or they added things such as soft softener. taste ok.

the thai sweet spicy sauce is very good. optimal.

overall fair, will come back!

: thunder5dicks
#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #ukfood #ausfood #馬保國 #香港美食 #thunder5dicks #閃電五連鞭
2025-04-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
2025-04-24 0 views
同朋友傾開計,都係講緊食嘅嘢,佢話未試過泰國船麵,咁啱早幾日我經過尖東新文華中心,無意之中發現咗呢間餐廳Amazing Thai,呢日見得閒,咁就來啦!出邊都幾有型格,入邊似西式Bar,又播放緊啲泰文歌,真係幾amazing㗎。本來諗住嗌两個船麵嘅,但見推介的“正宗曼谷三口船麵”,咁就叫齊三様嘢,“泰斗招牌牛船河”、“泰斗招牌猪肉河”、“泰斗招牌牛腩河”,麵底有河粉/金邊粉 / 泰國蛋麵/米粉可揀;船麵湯底可揀船湯/干撈,於是乎我哋揀咗河粉,米粉嘅船湯,干撈就揀咗蛋麵,各具特色,但個人鍾意船湯多啲。除咗船麵,仲有好多特色及傳統泰式美食,有第一次食嘅“蟹肉奄列”,對於海鮮抗的我,唔使自己郁手就有啖啖蟹肉真係好好呀😋😋,串燒食得多,但牛奶串燒亦都係第一次,叫咗秘製牛奶豬肉串,好似加了牛奶,令到豬肉更加juice,值得一試。傳統嘅“馬拉盞炒通菜”,綠油油,好有胃口,啲蝦米仔令到個菜式更加香口;“芒果糯米飯”係雙色糯米,有大半個香芒和椰汁,靚麗好吃;呢度啲飲品亦都好多選擇,“雜果手打雙重檸檬綠茶”和”芒果沙冰“都非常好,仲有其他下次再試過。