2022-01-14 1565 views
最近黃埔開左好多新餐廳,難得呢間係葡國菜,午餐就試下新嘢。午餐有好多選擇,由78到268,我地就揀左一素一肉。素嘅係濃香粟米蜜餞栗子葡國燉飯,同好肉嘅烤濕式熟成豬鞍扒配炸番薯條。個午餐仲有個自助沙律吧,餐湯,同一杯果茶。先講個沙律吧,用料好新鮮,唔係罐頭什果沙律,正喎。湯就正常,唔太甜夠健康而個素飯,幾清新既感覺,幾creamy,加左粟米同碎紅椒,好味;但栗子因為蜜餞左,唔同食開既口感,比較韌,但有好多粒,可能自己食得葡國菜唔多,所以當試新野。。個豬鞍扒就要等25分鐘,不過等咁耐都值既,首先個賣相已經贏左,網燒紋既豬鞍扒厚切配上大堆炸蕃薯條。扒一切落去,好腍又嫩好多汁,應該係熟成嘅成果,而入口就好夠味,只係少少咸左啲啲。橙色嘅蕃薯條就又熱又脆,正。而配上嘅應該係蘋果燒汁,舊肉點完無咸。呢間餐廳嘅格局似係走專業路線,因爲有好整齊嘅制服,制服上有餐廳名,部分員工仲有個名,見到executive chef 係hung 。餐具嘅風格都一致,湯杯,水杯都八角形,刀叉就宜家出品。兩個午餐,無加一,每人百二蚊有找,性價比超高,值得ENCORE
最近黃埔開左好多新餐廳,難得呢間係葡國菜,午餐就試下新嘢。

午餐有好多選擇
,由78到268,我地就揀左一素一肉。

先講個沙律吧,用料好新鮮
,唔係罐頭什果沙律
,正喎。
自助salad  bar

湯就正常,唔太甜夠健康
南瓜湯

,但有好多粒,可能自己食得葡國菜唔多
,所以當試新野。
蜜餞栗子葡國燉飯

個豬鞍扒就要等25分鐘
,不過等咁耐都值既,首先個賣相已經贏左,網燒紋既豬鞍扒厚切
。而配上嘅應該係蘋果燒汁,舊肉點完無咸
烤濕式熟成豬鞍扒
烤豬鞍扒

。餐具嘅風格都一致,湯杯,水杯都八角形,刀叉就宜家出品。

凍果茶

兩個午餐,無加一,每人百二蚊有找
,性價比超高,值得ENCORE

$113 (Lunch)
自助salad  bar
南瓜湯
蜜餞栗子葡國燉飯
烤濕式熟成豬鞍扒
烤豬鞍扒
凍果茶
2022-01-04 323 views
新開無耐,緊係要去試下叫左個城·意葡萄牙二人餐上菜前可以去自助沙律吧食下沙律先,但選擇唔多,食一轉就試晒所有野頭盤係小食拼盤:有馬介休球、葡式蒜蓉包、烤雞中翼個馬介休球有令我諗起喺澳門食葡國菜嘅回憶2人餐一人一件四選一我就揀左西冷扒,叫左6成,但係過熟,不過口感都仲可以接受二選一就揀左珍珠帶子栗飼巴馬火腿葡國燉飯,口感似意大利粉,個人覺得太creamy 餐飲係水果茶可以少甜份量都偏小,大食既人一個2人餐一定唔夠飽
新開無耐,緊係要去試下

叫左個城·意葡萄牙二人餐

頭盤係小食拼盤:有馬介休球、葡式蒜蓉包、烤雞中翼

個馬介休球有令我諗起喺澳門食葡國菜嘅回憶

小食拼盤
烤頂級西冷扒
水果紅茶
2022-01-04 170 views
食品多選擇,價性比超高,食物味道 及賣相都非常滿意😍好快會再幫襯😁✌🏻聽聞廚師來頭不小,所以選擇了這餐廳和家人慶祝生日,直落食咗兩小時多, 由麵包開始已經有驚喜,之後食了沙律,生蠔夠新鮮,主菜點左牛扒同乳豬,牛扒味濃,乳豬皮脆肉嫩,飲品點了賣相好靚嘅玫瑰花奶茶同花茶, 最後試埋甜品十分滿足😍👍🏻
2022-01-03 212 views
見新開咪約埋屋企人去食下點知把鬼火 食物份量又小講葡國菜 點知似普通西餐咁D價錢就貴過出面….諗住支持下小店..點知真係好失望….講真 我去附近幫襯翠華好過….真心減價我都唔會再去!叫左幾樣野……生豪唔新鮮好似$10隻個D咁……乳豬皮係淋的…..食完成口都係油黎……個白汁虎蝦意粉叫最正常!但係真係好細碟…..基本上一人試一淡就無晒….不過有樣野係抵讚既!佢D甜品係打卡位哄到屋企人好開心我建議大家去叫杯野飲同食個酒店坐下打卡就算….希望佢比心機整好D食物質素!
見新開咪約埋屋企人去食下
點知把鬼火 食物份量又小
講葡國菜 點知似普通西餐咁
D價錢就貴過出面….
諗住支持下小店..
點知真係好失望….

講真 我去附近幫襯翠華好過….

真心減價我都唔會再去!

叫左幾樣野……
生豪唔新鮮好似$10隻個D咁……
乳豬皮係淋的…..
食完成口都係油黎……
個白汁虎蝦意粉叫最正常!
但係真係好細碟…..
基本上一人試一淡就無晒….

不過有樣野係抵讚既!
佢D甜品係打卡位
哄到屋企人好開心

我建議大家去叫杯野飲同食個酒店坐下打卡就算….

希望佢比心機整好D食物質素!
2021-12-28 209 views
唔算好 葡 不過佈局 味道略有心思胞姊乃區內街坊 介紹下去會會葡國風甫入門一見佈局 反而南歐 希臘地中海風情而自幼從彼岸認識的 藍白馬賽克 雞圖案 竟然沒有 也許是一海之隔 兩個風格吧味道 2人餐+ 自助沙律吧頭盤 蒜蓉包 雞翼 馬介休 共六件 唔錯 有彼岸之味 算正宗 80分餐湯 蕃茄忌廉湯 還好 70分主菜 黑豚扒+意大利飯 還好 75分餐茶 凍果茶 個人覺得甜左D 還好 75分追加白酒煮蜆 還好 75分龍蝦汁批 雖然凍食似蛋糕底 不過勝有驚喜 80分伯爵茶蛋糕 80分 有茶香 唔算太甜綜合評分 75分 認真唔算太葡 區內中上西餐可能回歸做多D 葡國風味 or 做大D 南歐地中海風 (希臘 意大利 塞浦路斯 )
唔算好 葡 不過佈局 味道略有心思

綜合評分 75分
認真唔算太葡
區內中上西餐
可能回歸做多D 葡國風味
or 做大D 南歐地中海風 (希臘 意大利 塞浦路斯 )

2021-12-28
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2021-12-17 280 views
剛開張不久朋友便帶我們來一起試, 老實講唔知得唔得, 第一個先食的是生蠔, 食後即信心大增,因我自已是一個不會叫生蠔食的人,只會陪人食。生蠔真的好鮮好好味! 乳豬一定食, 是我食最好味的乳豬! 另推介龍蝦湯, 鱔 (超大舊), 每個餸高好高質素, 你會知個廚好有心機去設計和整每一個餸!甜品要食木糠蛋糕, 正! 完美的晚餐!一定會返來再食!

甜品要食木糠蛋糕, 正! 完美的晚餐!

一定會返來再食!
2021-12-16
2021-12-16 211 views
星期一,家人因不用返工返學,所以一家便出去食晏。發現原來屋企附近開了一間新餐廳,於是便入去試下。 我們三人叫了一個意粉和一個二人用的烤肉拼盤。午餐已包了自助什菜沙律(一般般)、餐湯和果茶 (這兩樣味道不俗)。至於主菜,意粉和烤肉都唔錯,雖然豬扒近骨的部份有些生,但反映後他們都好快整返熟,不用等好耐。 最後,我哋加錢叫了一件開心果蛋糕,蛋糕唔單止外觀精緻,味道都幾好,令到我想遲啲試埋其他款式。 總而言之,這間餐廳的出品都幾有誠意,值得支持支持。

總而言之,這間餐廳的出品都幾有誠意,值得支持支持。
2021-12-13
$110 (Lunch)
2021-12-12 207 views
今晚去黃埔搵嘢食,發現咗一間新開的葡國菜,沒想到這地區新增不少有特色既食店, 一入門口已經聞到好香嘅葡國烤乳豬,每款美食也令我想起久違的葡國菜,馬介休球,葡國白酒煮蜆,葡國非洲無骨走地雞,紙包白酒烤魚,懷念去澳門的日子。 今晚選擇了假日葡萄牙二人套餐,連飲品有五款已經好夠食。店內更有驚喜,甜品擺設好吸引,賣相可以媲美酒店級,是打卡好去處,會有一種好想試晒每款甜品的感覺,在這區消費,那兒的服務水平算是不錯了,值得再來。

2021-12-12
$250 (Dinner)
  • 葡國烤乳豬