2022-01-14
最近黃埔開左好多新餐廳,難得呢間係葡國菜,午餐就試下新嘢。午餐有好多選擇,由78到268,我地就揀左一素一肉。素嘅係濃香粟米蜜餞栗子葡國燉飯,同好肉嘅烤濕式熟成豬鞍扒配炸番薯條。個午餐仲有個自助沙律吧,餐湯,同一杯果茶。先講個沙律吧,用料好新鮮,唔係罐頭什果沙律,正喎。湯就正常,唔太甜夠健康而個素飯,幾清新既感覺,幾creamy,加左粟米同碎紅椒,好味;但栗子因為蜜餞左,唔同食開既口感,比較韌,但有好多粒,可能自己食得葡國菜唔多,所以當試新野。。個豬鞍扒就要等25分鐘,不過等咁耐都值既,首先個賣相已經贏左,網燒紋既豬鞍扒厚切配上大堆炸蕃薯條。扒一切落去,好腍又嫩好多汁,應該係熟成嘅成果,而入口就好夠味,只係少少咸左啲啲。橙色嘅蕃薯條就又熱又脆,正。而配上嘅應該係蘋果燒汁,舊肉點完無咸。呢間餐廳嘅格局似係走專業路線,因爲有好整齊嘅制服,制服上有餐廳名,部分員工仲有個名,見到executive chef 係hung 。餐具嘅風格都一致,湯杯,水杯都八角形,刀叉就宜家出品。兩個午餐,無加一,每人百二蚊有找,性價比超高,值得ENCORE
午餐有好多選擇,由78到268,我地就揀左一素一肉。
先講個沙律吧,用料好新鮮,唔係罐頭什果沙律,正喎。
自助salad bar
湯就正常,唔太甜夠健康
南瓜湯
蜜餞栗子葡國燉飯