2020-07-24 1778 views
赤柱大街內其實都幾多隱世餐廳~🤤一連兩個post介紹赤柱大街小巷嘅餐廳唔知大家又鍾唔鍾意🤣今次就經同事介紹搵到呢間係小巷入面一啲都唔起眼嘅西餐廳😉🍴香煎西冷牛扒配紅酒汁($83)今次叫左set lunch本身已經包埋餐包、餐湯同餐飲🤤🥘餐湯當日有蘑菇湯同羅宋湯揀我地就揀曬蘑菇湯😋菇味都幾濃而且仲有啲蘑菇粒係湯入面👍🏻🥖餐包正常水平如果再濃少少蒜味就Perfect😉🍝主菜西冷牛扒比較薄但肉味都幾濃😋不過唔係塊塊水準一樣🥺紅酒汁味道唔會太濃幾特別👍🏻可以突出番牛扒本來嘅味😋整體黎講食物質素都幾好~😉餐廳可能因為比較唔起眼所以人流唔會太多坐得比較舒服❤️📍 小天使餐廳 (赤柱)赤柱赤柱大街126號C及D號舖
今次就經同事介紹搵到呢間係小巷入面一啲都唔起眼嘅西餐廳😉

🍴香煎西冷牛扒配紅酒汁($83)
今次叫左set lunch本身已經包埋餐包、餐湯同餐飲🤤
🥘餐湯

🥖餐包
正常水平如果再濃少少蒜味就Perfect😉

🍝主菜

📍 小天使餐廳 (赤柱)
赤柱赤柱大街126號C及D號舖
2020-07-11 1121 views
6 Jul, 2020 (Mon),熱。超熱🥵很喜歡遊 赤柱,尤其到出口店「尋寶」記得朋友說出口店附近有間餐廳他們的 蘋果撻 「冇得輸」即管去試試,試完就出事...因為想要多一份😆這款 「焗酥皮蘋果撻伴雪糕」蘋果批的微酸 +肉桂粉的香(超愛肉桂粉)+雪糕的甜,味道配搭得很融和,又不會太膩夏日炎炎吃這個甜品一流🤤期待下次再遊赤柱🥰地址:赤柱大街126號由 舊赤柱警署(現為百佳超級市場)旁沿斜路向下行赤柱酒家樓下
6 Jul, 2020 (Mon),熱。超熱🥵

很喜歡遊 赤柱,尤其到出口店「尋寶」
記得朋友說出口店附近有間餐廳
他們的 蘋果撻 「冇得輸」
即管去試試,試完就出事...
因為想要多一份😆
這款 「焗酥皮蘋果撻伴雪糕」
夏日炎炎吃這個甜品一流🤤
期待下次再遊赤柱🥰

地址:赤柱大街126號
由 舊赤柱警署(現為百佳超級市場)旁
沿斜路向下行
赤柱酒家樓下
2020-07-06
$100 (Lunch)
  • 焗酥皮蘋果撻伴雪糕
2020-06-24 957 views
假日閒遊赤柱,跟住朋友既手繪地圖尋寶覓食,穿過熱鬧的大街和寧靜的小巷,終於抵達朋友介紹的Angeletti小天使餐廳。由於抵達前已在附近食過西多士,且時間為下午四時,故只點了一個Pizza, 一個pasta和一個side dish,而店內亦都只有我們一台食客,包場寧靜之選Made-to-order即叫即做故需少許時間製作,但係食物質素絕對值得等待。*莧菜(菠菜)香草薄餅餅底夠脆,用料夠足,芝士夠香也可拉絲*海鮮墨汁意粉好味,烹煮時配上少許忌廉,不會像坊間的那麼鹹*香草牛油焗釀白菌田螺真心有驚喜,有好味薯蓉墊底,上面有白蘑菇同大大隻嘅田螺,調味適中*除食物附送兩塊多士,配上提供的醋和橄欖油,10分有風味一定會再來

*莧菜(菠菜)香草薄餅餅底夠脆,用料夠足,芝士夠香也可拉絲

*海鮮墨汁意粉好味,烹煮時配上少許忌廉,不會像坊間的那麼鹹

*除食物附送兩塊多士,配上提供的醋和橄欖油,10分有風味

莧菜香草薄餅
香草牛油焗釀白菌田螺
海鮮墨魚汁意粉
2020-04-25 1519 views
久久未有離開屋企走走, 今日天氣風和日麗, 同朋友約好左出去行吓😎 因為距離赤柱唔係太遠, 所以就搭咗車過嚟呢邊順便晚飯! 不妙, 赤柱好多外國人士霸佔晒沿海嘅餐廳飲酒食嘢傾偈, 欣賞日落🌅 比較熟悉赤柱嘅朋友帶咗我哋去一間佢到訪過嘅偏僻西餐廳, 因為去到嘅時候比較早未夠六點, 好清靜冇乜客人 😁餐廳有做set dinner, 包飲品嘅價錢比散叫平, 我哋一行四人就分別叫咗兩個set同另加散叫菜式🥰~ 先上沙律及餐湯, 普通西餐質素 忽然好想食意大利飯, 所以就叫咗呢碟 味道可以的, 不過份量就好似細咗啲.. 坦白講我麻麻哋千島醬.. 三文魚同菠蘿嘅配搭亦唔係我首選, 不過朋友鍾意😅.. 個Pizza我覺得一般, 餅底薄, 食落去嘅感覺似餅乾, 畢竟最近我食嘅Pizza都將呢個比下去 西冷係跟set餐, 叫咗七成熟因為朋友比較鍾意熟, 肉質都幾冧, 充滿港式風情, 都可以一試~ 最後叫咗兩款甜品, 第一個係Tiramisu 賣相普通, 味道唔算太濃~ 第二個係朱古力蛋糕, 呢個真係有啲失望, 個朱古力醬有啲硬, 食唔出新鮮嘅感覺, 伏 我哋四個都坐得耐, 整整一餐飯食咗兩個鐘頭, 到

先上沙律及餐湯, 普通西餐質素

沙律

忽然好想食意大利飯, 所以就叫咗呢碟
味道可以的, 不過份量就好似細咗啲..

鮮蝦香草蕃茄意大利飯

煙三文魚千島薄餅

安格斯西冷

最後叫咗兩款甜品, 第一個係Tiramisu
賣相普通, 味道唔算太濃~

香濃朱古力蛋糕

我哋四個都坐得耐, 整整一餐飯食咗兩個鐘頭, 到後來成間餐廳坐滿人, 都幾旺場😅 但侍應只有一個, 服務係好嘅不過就比較慢.. 總括嚟講算係中規中矩嘅一餐~ 😉
2020-02-22
$180 (Dinner)
2020-01-15 940 views
係大概五點嘅時候,想食少少野先離開赤柱,但因為午餐食得太飽,所以三個人只是叫咗一個餐加一個pizza。當日入到去,只見到兩個等待埋單嘅客人,唔使等位。好在我哋早啲入去,仲可以食到午餐,如果唔係就剩番每人三百幾蚊嘅聖誕大餐。忌廉湯入面有南瓜茸,甜甜地,非常開胃。店員亦好主動比多兩隻碗我哋,三個人分一碗湯,真係唔係幾好意思。然後到意大利飯,係加左什菇同露荀。飯粒軟硬適中,煮得剛剛好。加上露荀非常爽脆鮮甜,啖啖口感豐富。午餐仲有兩隻芝士焗帶子,食落唔UN,但係就無乜鮮味。而pizza餅底香脆,加上少少火腿同沙律菜,食落清新,但唔算有咩驚喜。成餐嚟講最好食都係個意大利飯,其他就一般般啦。呢度環境都幾舒服,如果早啲嚟坐下傾吓計,都算係一個唔錯嘅地方。

2019-12-25
2019-12-22 620 views
環境寧靜,音樂加分但侍應服務態度一般。點了朱古力蛋糕作甜品但糕身極硬又難食主菜三文魚龍脷卷味道一般。不建議幫襯最好食應該係個面包,如果有時間建議出赤柱大街行一行食第間
環境寧靜,音樂加分但侍應服務態度一般。
點了朱古力蛋糕作甜品但糕身極硬又難食

主菜三文魚龍脷卷味道一般。不建議幫襯

最好食應該係個面包
,如果有時間建議出赤柱大街行一行食第間
峰火處處,港島南區可算是影響較少的區域。一直驅車南行,最後抵達赤柱尋找晚飯落腳的地方。「小天使餐廳」位於赤柱大街,隱於小巷之內。店內陳設簡單不奢華,舒適感一般喇!餐單方面,食客可以優惠價拼湊一份三道菜的晚餐。「烘多士」簡而清,溫熱脆卜卜已有不俗的評分。「精選忌廉湯」擁有傳統舊式西餐廳的經典味道。「香草焗扇貝」選材略細,吃畢兩只也難言滿足感。焗扇貝配搭麻醬沙律是冷熱並存的頭盤組合。「巴馬火腿薄餅」餅底薄脆,邊位微焦香口。巴馬火腿擁有鹹香的滋味,與芝士的味道匹配。「安格斯西冷牛扒」出品熟度較要求高,稍稍影響了肉汁份量。幸好牛扒自身附有適量牛脂,品味時仍保留軟中帶嚼勁的合理口感。味道方面,牛扒肉香中規中矩,洋溢一份經典港式牛扒的風味。「火腿煙肉忌廉天使麵」醬汁濃稠份量剛好,餸料豐足,味道比預期理想。「軟芝士酒心蛋糕」略有「出水」情況,餡料不夠軟滑,咖啡酒香不算突出。整體而言,「小天使餐廳」予小編一份港式西餐的感覺,菜餚質素合預期。全店只有一個服務員,服務效率始終差一點。
餐單方面,食客可以優惠價拼湊一份三道菜的晚餐。
烘多士」簡而清,溫熱脆卜卜已有不俗的評分。
烘多士
精選忌廉湯」擁有傳統舊式西餐廳的經典味道。
精選忌廉湯
肉醬意粉
軟芝士酒心蛋糕

[16/11/2019; Sat]
2019-11-16
$195 (Dinner)
烘多士
巴馬火腿薄餅
火腿煙肉忌廉天使麵
2019-02-17 1909 views
🚶‍♀️🚶‍♂️行經赤柱,🥺發現於巷仔內有間餐廳🍽️,放眼望去,見環境清幽🌌,餐牌價錢尚算合理💲,便內進用餐🍽️,可能是太早關係,餐廳內沒有人,有包場感覺,叫左兩個套餐🍞🥘🍴🍵(薯皮+松露湯+seafood pizza/西冷扒)。可能沒有其他人,所以上餐時間好好,剛食完一樣差不多就上第二款。**松露湯超濃🍵,好好飲**薯皮有兩款味道🥔(芝士+肉碎),焗得好香脆**海鮮薄餅🍕,味道比較淡**雖然西冷比較薄🐂,但廚師都煮到好juicy
**松露湯超濃🍵,好好飲

**薯皮有兩款味道🥔(芝士+肉碎),焗得好香脆

**海鮮薄餅🍕,味道比較淡
**雖然西冷比較薄🐂,但廚師都煮到好juicy

松露湯

海鮮薄餅

西冷

薯皮(芝士+肉碎)
2019-02-17
$220 (Dinner)
松露湯
薯皮(芝士+肉碎)
  • 薯皮
2018-08-13 2190 views
第一,一入到去落單叫杯凍奶茶少冰已經俾個阿伯話: 「少冰叫乜凍飲」,毫無禮貌!第二,落單要兩個跟餐白湯,上枱上錯咗紅湯,叫佢換,竟然大聲夾惡話:「點解唔飲」,人地已經講咗想飲白湯,唔食菜唔飲羅宋湯個啲,竟然俾佢話返轉頭:「呢啲係意大利菜湯,唔係羅宋湯,話我地五識野,話而家d後生仔完全唔聽人教導」,講左一堆偉論,話到時出到去:「唔好話阿伯無教曉你」,但而家我地黎食野有選擇權,只係五想飲,都要俾人訓示一大輪,仲要個阿伯好有道理咁話:「你地唔飲我都可以換俾你」,明明就係阿伯落錯單!第三,埋單叫人無人理,行出去嗌人,俾阿伯啤一下講:「坐係到!」完全無禮貌可言,態度差到無人有!大佬,我叫埋單咋啵。第四,埋單兩份set lunch加一服務,$171.6,我地比172仲禮貌講句:「唔該哂,唔洗找。」跟住阿伯大聲話:「找乜野!」,雖然個4毫我都唔自在,但問題係呢啲算什麼態度!坦白講我地由頭到尾都有禮貌!有講唔該!完全不是麻煩客人!但呢間餐廳既阿伯服務真心,一字記之「劣!」就算阿伯係老闆都咁話!仲要加一服務,加一俾佢其他員工,同情佢地要對住呢個阿伯工作!大家將心彼己,我地兩女子,無論做咩事都對人有禮,而

大家將心彼己,我地兩女子,無論做咩事都對人有禮,而家我都係食一餐姐,點解要受你氣,俾你話,仲話埋啲年青人!雖然阿伯態度差到形容唔到,但我地都不忘講唔該,因為我地雖然年輕,但係有質素既,

青年人,共勉之!!
2018-07-29 1623 views
偶然來到這寧靜的小天使餐廳,雖然餐牌上樣樣都好吸引,我哋最後揀咗 Parma Ham Pizza and Spicy Garlic Seafood Angel Hair ,超好味之餘仲散發出淡淡的意大利風情。松茸菌忌廉湯🍄菇味香濃到不得了。最驚喜係甜品,即焗的新鮮蘋果切簿片Apple Pie,好食到爆,連我呢個對甜品冇乜興趣嘅都竟然可以一個人KO左一整份😋!特別感謝侍應伯伯的友善款待,因為我哋兩個人只叫咗一個餐,原本只有一杯餐飲,他竟然贈送多一杯飲品給我哋。
Parmaham  Pizza

Apple  Pie

2018-06-28
Type of Meal
Dinner
Parmaham  Pizza
Apple  Pie
2018-05-06 1660 views
營業時間聲稱去到22:00。我同女友20:30專程行到去坐底。侍應數次催促我們盡快下單,我都無所謂,話廚房收工。於是我就先落個是日set 啦。侍應走去完廚房講左term意思係話仲有台夜客剛入黎。無耐就走出黎同我講洗爐,係任何order 都做唔到。於是我地即走!佢仲叫我過隔離上一樓既茶樓話未收,同一間公司。我同女友打算吃西餐,佢打發我去中菜🙈我心有不甘離開店舖後再致電回去,話佢個服務時間同open rice表達不符。同一個侍應解釋係「逢星期日」都會提早收爐。呢個解釋真莫名其妙。我未見識過一間咁運作既食店。員工完全唔想做生意既。如該店仍打算營運,真係要心先好做。最起碼諗清楚營業時間,更新清晰。

我未見識過一間咁運作既食店。員工完全唔想做生意既。

2018-05-06
Type of Meal
Dinner
Anniversary
2018-01-01 1956 views
聖誕節同女友黎赤柱行下影下相,晚上諗住食埋先走人,於是openrice睇下有冇邊間推介,見到呢間食評唔差,於是就試下。一入去見唔到有waiter,諗住可能忙行開左,等多兩等,終於見到人係廚房行出黎,點知佢好似完全見我唔到咁,我已經企係正中間,要去到過左幾10秒佢先好似見到我存在,問我幾位(果到真係好細,無可能見我唔到)。一坐低比左張紙我,上面寫住xmas大餐,然後話今日除左呢張紙,就淨係得牆上既野食ok都冇問題,反正都揀到野食過得去,唔覺太好食,只係未去到好難食,個是日例湯幾有蝦味,幾好飲pizza都好重海鮮味,但餅底好乾好硬但成餐飯我覺得最有問題係2位員工,由我入去企係正中間佢要用幾10秒先發現我企左係到已經知道。員工1:有小小上年紀,手腳慢員工2:好似是但係街到搵個人黎做臨記咁,完全唔清楚餐廳運作,問親佢野都係叫人問另一位以下幾點係我成程飯見到既問題。1. 個lobby係經常性冇人,因為2位員工(一開頭仲要得一位)係經常入廚房拎野,一拎就唔見成分鐘,想問野拎野經常搵唔到人。2. 食食下開始多人,見到有新客人黎,又係由得人地係門口等左勁耐,要個客走到埋黎先去問幾位。3. 之後又有第2

ok都冇問題,反正都揀到

pizza都好重海鮮味,但餅底好乾好硬
海鮮pizza

員工1:有小小上年紀,手腳慢

以下幾點係我成程飯見到既問題。

3. 之後又有第2台客黎到,佢地book左枱結果係要企係門口等好耐,我既感覺係餐廳完全冇一早留定枱比人,安排好差,有人黎就由佢地入黎坐,完全冇諗之後有冇人book到枱,搞到book左都係要等位

4. 成程飯我覺得2位waiter每次只可以focus係一台客到,超過一個人問野佢地都好似handle唔到咁,大佬呀做waiter就係要眼看四方,隨時有多過一台客問你野,你答唔到人野至少都講聲唔好意思請等等,而唔係完全唔理其他人舉手

5. 我一路食一路心諗咁既服務遲早出事,結果說時遲那時快,就係我食完之際已經見到有人入黎投訴
我所見到既成件事應該係:
呢個女客人話佢一早book左台,亦都問清楚25號係咪可以散叫返平時既食物,唔係得聖誕大餐既野食,而餐廳係電話到應承左話有,點知黎到得返牆上既野食,同埋張紙仔既聖誕大餐揀,於是個客咪黎質問佢地
員工2例牌彈個波比員工1,但員工1似乎都唔係好記得,所以ee哦哦講左2句就冇理到個客,由得個客企係到罵,甚至個客話要去消委會到投訴佢地都唔理,跟住員工2終於答左句“你應該今日再打黎問呀嘛“,老實講,d咁既回答同態度比著係我真係會即場hi佢auntie,果位客人算好態度

下次請我都唔會再食
2017-12-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Christmas
2016-09-23 5027 views
Just what the doctor ordered. Classic 80s music was a bonus. Lovely elderly man working on the day we went.Picked our lunches. Spot on.
Picked our lunches. Spot on.
2016-09-16 3689 views
I had planned ahead to our first Stanley outing. Angeletti's seemed to have decent to good reviews, I decided to go with that.It wasn't catastrophic, but it was dissapointing. Apart from the mozarella which tasted authentically Italian, all the rest was only half decent and less than half Italian. The risottos were bland, the pasta overcooked and took ages. As for the pizza, it tasted American as all hell with sugary sauce all over. I suppose you can't expect too much for a meal in those price r

I suppose you can't expect too much for a meal in those price ranges, but I did hope for something nicer.
2016-09-16
$155 (Lunch)
情人節的晚上,蝦子餅安排重遊五年前我們共渡第一個情人節的餐廳,就是位於赤柱的小天使餐廳。情人節的晚上只供應指定晚餐,每位328元,竟然比五年前便宜了。先來香煎鵝肝田螺釀酥盒,賣相非常精美,香煎鵝肝稍嫌放涼了一點點,酥盒十分鬆脆,裡面的田螺份量十足。松茸菌忌廉湯的菇味非常香濃,但味道很淡,難道廚師忘了落鹽?意式香草麵包配蜜糖草莓乳酪跟湯一起上桌,意式香草麵包應該是自家製的,水準不俗,配蜜糖草莓乳酪味道清新,感覺甜蜜應節。主菜之一的香煎美國頂級穀飼牛肉眼很有水準,帶點炭燒的香味,煎得剛剛好,肉汁豐富,肉味夠濃,果然是頂級肉眼。另一主菜酥皮石班卷拼香草牛油焗帶子相對地比較失色,帶子很鮮甜但比較細隻,而且只得一隻,實在不夠喉,酥皮石班卷做得不錯。吃過主菜,到小天使特色甜品出場了,是朱古力雪糕泡芙。最後一人有一份小禮物,祝大家甜甜蜜蜜!
香煎鵝肝田螺釀酥盒
松茸菌忌廉湯
松茸菌忌廉湯的菇味非常香濃,但味道很淡,難道廚師忘了落鹽?
意式香草麵包配蜜糖草莓乳酪
香煎美國頂級穀飼牛肉眼
酥皮石班卷拼香草牛油焗帶子
小天使特色甜品
吃過主菜,到小天使特色甜品出場了,是朱古力雪糕泡芙。
最後一人有一份小禮物,祝大家甜甜蜜蜜!
2016-02-14
$360 (Dinner)
Valentine's Day
香煎鵝肝田螺釀酥盒