2010-01-17 17 views
教會附近既明珠廣場想食既都食晒,見到大部份鋪都OK以上既心想,六七十蚊,試下無壞啦。點知.....點解蝦還蝦蛋還蛋會各走各路既?湯都算合格既,但菜既溫度明顯唔高囉同埋要落胡椒粉先有少少味......服務我都覺得唔OK,係收錢時候先好返D唉,止蝕離場算.....
教會附近既明珠廣場想食既都食晒,見到大部份鋪都OK以上既
心想,六七十蚊,試下無壞啦。

點知.....
點解蝦還蝦蛋還蛋會各走各路既?
湯都算合格既,但菜既溫度明顯唔高囉
同埋要落胡椒粉先有少少味......

服務我都覺得唔OK,係收錢時候先好返D
唉,止蝕離場算.....
2009-10-11
逛街逛到有D餓.見到呢間餐廳無乜人所以試吓..個仕應安排左個卡位比我地坐.但嗰度D冷氣就勁凍.好似入左雪櫃咁...2個人點左..薑粒牛鬆炒飯 $58 個炒飯好香.夠多薑芝麻醬燒牛利 $38 牛利好淋.醬汁好甜白灼油菜 $28 夠新鮮果汁 $29 哥倫比亞咖啡 $32 好香濃

就勁凍.好似入左雪櫃咁...2個人點左..

薑粒牛鬆炒飯 $58 個炒飯好香.夠多薑

芝麻醬燒牛利
白灼油菜
奇異果+甘荀..果汁
2009-10-10
$102 (Lunch)
薑粒牛鬆炒飯
芝麻醬燒牛利
奇異果+甘荀..果汁
2009-10-08 6 views
同bf一齊食lunch, 佢話呢度好似幾多野食(明顯受某電視節目洗腦), 所以try try...d set lunch range from 58~78, 全部普通野, 如炒飯, 拉麵, 意粉... 雖然cwb食野都唔平, 都要差唔多錢, 但當你諗起行前少少有間拉麵店(出名好食的), 一個拉麵set都係50~60, 仲要好好味, 佢呢種拉麵你又點會叫得落呢?所以最後叫左2個喇沙, menu 上有推介的啊, 諗住ok啦, 點知....$65一碗的喇沙... 好disappointing...1) 個湯無香料味, no good 2) d 蝦無鮮味, 個texture 仲好明確係frozen貨色3) d 豆"pok"全部都係"叔"既 我諗就算你從未食過正宗的喇沙, 你都唔會覺得呢碗野ok law...d quality 咁... 仲收要咁貴... 真係唔會再黎食....
$65一碗的喇沙... 好disappointing...
1) 個湯無香料味, no good

3) d 豆"pok"全部都係"叔"既

2009-10-07
$70 (Lunch)
2009-09-06 3 views
星期日晚有銅鑼灣搵間餐廳食飯, 食過幾次, 一般貨色. 今晚2位叫了:1) bb鴿 $422) 香草番茄牛柳絲天使麵 $68 + $25轉餐 (有羅宋湯, 餐包及餐飲)bb鴿夠熱, 皮脆及嫩, 但肉少, 有4片炸蝦片, 唔熱但都算脆天使麵無咩特別, 算多汁, 但唔算特別好食, 又唔算大碟, $68太貴了湯及餐包都夠熱, 不過不失7:00pm都仲有位, 邊度搵?! 好似茶餐廳的環境, 侍應好後生, 都算快手同helpful.

1) bb鴿 $42

湯及餐包都夠熱, 不過不失

2009-09-06
$75 (Dinner)
  • bb鴿
2009-08-08 4 views
之前黎過,唔係話佢唔好食,只係覺得普通水準,卻賣得貴貴。香草蕃茄牛柳天使麵$68,牛柳雖然應該一定有用梳打粉醃過,但腍得保留到牛肉既感覺,幾好。蕃茄汁味道ok,不過汁多,café仔都整到乾身蕃茄意粉啦!佢汁咁多,有點似茶記,碟頭意粉…..唯一佢用天使麵,好似高級少少。姊姊的喇沙$68,湯太椰汁味喇!「椰汁」賴粉,都唔知有咩咁好食!?焗田螺/蝸牛,蒜蓉好好好咸!就算田螺/蝸牛點好食都無用。
之前黎過,唔係話佢唔好食
,只係覺得普通水準,卻賣得貴貴。

焗田螺/蝸牛,蒜蓉好好好咸!就算田螺/蝸牛點好食都無用。
香草蕃茄牛柳天使麵
喇沙
焗田螺/蝸牛
2009-08-05
2009-07-22 13 views
見到咁多人仲以為好好食,因為電視效應之故嗎?叫了一個海南雞飯,2個黑汁牛利闊麵同一個蓄茄三色椒牛肉闊麵,其中2 個加錢轉SET,包湯,餐包同普通飲品,一個加錢轉蘋果奇異果特飲。環境: 好似一般茶餐廳食物上得好快,唔夠熱。個羅宋湯幾足材料,唔係水溝的。餐包無吃。主菜: 1)海南雞飯 先上,雞肉頗嫩,但不特別。2) 蓄茄三色椒牛肉闊麵: 中學時代食O既茶餐廳廿蚊碟頭茄牛飯還比它好吃!! 闊麵夾起是整家人黏在一起的!!! 3) 黑汁牛利闊麵: 最後寄望的黑汁牛利闊麵出場,黑汁是疑似太平餐廳那種,但形似神不似,太甜了!! 唯一可取的是牛利陪厚同淋,個人覺得唔錯,但姐姐話太咸,個味似咸豬手。其中兩個是此店聲稱的Signature dishes ,都如此令人失望。飲品: 加錢的蘋果特飲不錯。服務: 雖然多人,但Waiters & waitresses 態度良好,不斷為你加水,人手足夠。
見到咁多人仲以為好好食,因為電視效應之故嗎?

環境: 好似一般茶餐廳

主菜: 1)海南雞飯 先上,雞肉頗嫩,但不特別。

飲品: 加錢的蘋果特飲不錯。

蘋果特飲
餐包
海南雞飯
蓄茄三色椒茄牛闊麵
黑汁牛利闊麵
2009-07-16
$90 (Dinner)
Celebration
Birthday
蘋果特飲
同班老外來CWB,行完街, 行到5點才食我地既早午晚餐, 佢地選了無休館我地叫左1. 焗豬排飯 - 普普通通, 茄汁衰在唔夠多, 飯底偏淡. 如果佢收$40就無咩問題, 不過黎個飯要成差唔多$8x.2. 海南雞飯 $7x - 有骨, 唔難食, 不過同普通白切雞無咩分別wor.3. x燒湯河 $3x - x燒麻麻地, 湯底比較淡.4 x hot lemon tea 埋單要成近成$3xx,真係好唔明白, 食埋d甘既野都要收甘貴wor.
我地叫左
3. x燒湯河 $3x - x燒麻麻地, 湯底比較淡.

4 x hot lemon tea

2009-05-09
叫左兩樣食物~~~味道都唔錯~~沙嗲腰果炒蝦仁雞粒 - 足料,而且都算幾惹味!!!黑汁炒牛河 - 甜甜地,味夠濃~~yummy!呢間restaurant都值得試試!!!!我都會再去試下其它食物!!!!!!!!!好想食西米布甸ar!!!!!!!!!!!!!!

叫左兩樣食物~~~味道都唔錯~~
沙嗲腰果炒蝦仁雞粒 - 足料,而且都算幾惹味!!!
黑汁炒牛河 - 甜甜地,味夠濃~~yummy!
呢間restaurant都值得試試!!!!
我都會再去試下其它食物!!!!!!!!!
好想食西米布甸ar!!!!!!!!!!!!!!

沙嗲腰果炒蝦仁雞粒
黑汁炒牛河
2009-05-04
沙嗲腰果炒蝦仁雞粒
黑汁炒牛河
2009-05-05 8 views
1) 三文魚天使面 -- 一般, 不過不失2) 乳鴨, 這款應是限量供應, 但當日與友人9點幾先order都仲有, 好明顯係冇人叫....賣剩庶. -- 太廋, 冇肉食...3) 心太軟 -- ok, 但不算太暖是日鄧萃雯亦在埸, 真人比想像高
1) 三文魚天使面 -- 一般, 不過不失
-- 太廋, 冇肉食...
3) 心太軟 -- ok, 但不算太暖

是日鄧萃雯亦在埸, 真人比想像高
三文魚天使面
乳鴨
心太軟
2009-04-30
$110 (Dinner)
2009-05-04 26 views
not a plan to dine there but feel okit's early we arrive so no need to waitdifficult to find space to "store" handbags & the edge of ceiling are a bit dirty. besides these, environment is quite nice薑粒牛鬆炒飯 - taste quite nice, portion is sufficientplain vegetable - $2x, large portion & taste fresh & good擔擔麵 - smell ok, too spicy for meapple crunch...dessert - goodthey distribute stamps for each specnding of $50 & can redeem desert etc for > 4 or more stamps.i guess I will come back again at le

apple crunch...dessert - good

i guess I will come back again at less noisy time

$90 (Dinner)
2009-03-31 7 views
兩年前來過,食物味道很一般,沒有想過會再來.但朋友看過電視節目介紹後,心癢癢的想一試.下雨天,也不想走太遠,完他的心願多來一次,也看看食物有可改善.下雨的日子總是特別冷的,還被安排坐於出風位,不好吧.要求轉卡坐,等了好一會,轉到了.有一位女服務員很有心地給我一杯熱水,很窩心.這裏的下午茶餐價錢不平,一個叉燒餐包或是厚多士也要$38,是否真的這麼美味?最貴的下午茶$48,屬湯粉/炒麵類,心態上覺得叫這些抵一點,便要了泰式炸魚餅湯米和黑椒牛肉炒烏冬.泰式炸魚餅湯米-size較少,但賣相和味道都較預期好.四件炸魚餅,本身味道有點辣,是那種泰式的酸辣. 湯米粉則較淡.黑椒牛肉炒烏冬很多油,而且份量很少.牛肉很"嚡",沒有肉味,不太理想.第一次喝茶走是要自己加鍊奶的. 茶很濃,霎看有點像咖啡,味道還可,但較苦澀.服務一般,除提及過的女士較細心外,其他的只是ok.上菜則很快,不用5分鐘湯粉已上.

泰式炸魚餅湯米
黑椒牛肉炒烏冬
2009-03-27
$42 (Tea)
泰式炸魚餅湯米
  • 泰式炸魚餅
2009-03-15 12 views
跟前文一樣,都是因為看了無記曾志偉的介紹慕名而來的。我因為想試試醬汁牛舌,於是點了這個小食加一件奶油多,而朋友點了芝士火腿焗意粉。 醬汁牛舌 - 牛舌焾得過火,而且一點不入味,淡而無味又入口即溶的牛舌加上醬汁,實在...... 奶油多 - 很普通,奶和油都很少,唔夠香,有點像平常跟茶餐的 hea 多士一樣 芝士火腿焗意粉 - 都是非常普通,但算三樣食品中最正常的一碟了總結此行 --- 俾獎門人呃左。
跟前文一樣,都是因為看了無記曾志偉的介紹慕名而來的。

總結此行 --- 俾獎門人呃左。

2009-02-17
$60 (Dinner)
(Non-member)
2009-03-12 7 views
睇完曾志偉的介紹同媽媽試下. 6:20pm到都要等2張台, 但唔算耐. 食左以下食品:1) BB鴒--> OK, 唔肥, 皮薄, 肉唔乾但有少少韌 (可能太細隻的關係). 伴碟的4片蝦片都OK, 比我食晒2) 薑粒牛鬆炒飯--> 好重薑味!! 幾好!! 飯乾身, 但肉碎太少3) 冰火菠蘿包 ---> 牛油即溶, 個包都算大個, 可以2人試試. 但$20太貴了4) 加了$20 配湯, 餐包及COFFEE. --> 個湯好飲的, 餐包是熱的.TOTAL食左$200. (要加一)D野來得太快, 好易凍, 同D客人都食得好快, 食完就走, 好有茶餐廳feel.

TOTAL食左$200. (要加一)

2009-03-08
$100 (Dinner)
由於睇咗電視節目介紹,所以邀約埋一位有興趣嘅友人一齊去試食,其實我都已經有心理準備會好多人等位,不過一去到嘅畫面係口門好多人,但係食店內有好多吉枱,吾知點解吾俾人入去,而且友人都打過電話嚟問可吾可以預約,而答案當然係吾得啦,當我哋行度埋服務櫃位處想攞飛仔排隊嘅時候,嗰啲服務生吾知做咩,總係好似好忙咁走嚟走去,事實上無嘢做緊喎,但係又做到好似望吾到我哋咁,最後我哋仲要俾另外兩個女仔打埋尖先攞到張飛等咗數十分後,終於入到去坐低叫嘢食,我哋發現打我哋尖嗰兩個人坐咗係隔離四人枱嘅卡位,而我哋就坐喺兩人枱嘅窄枱仔度,到我哋見到有兩張卡位都有人走,咁我哋咪要求服務生俾我哋轉枱,而服務生以好差嘅語氣咁同我哋講卡位係要預訂,友人即係反駁佢打電話嚟問係無得預訂,之後服務生以無理由反駁之下,就大我哋,話如果要卡位嘅話,就要重申排嗰隊,仲要好惡咁啤住我哋,最後仲俾我哋發展,原來坐卡位打我哋尖嗰兩個人係其中一位著黑色套裝嘅經理嘅朋友,怪吾之後有特別待遇啦,真係吾公平呀,依家今時今日咁嘅服務態度點得o架?講番啲食物,我就叫咗一個Set Dinner,而友人就叫咗一個溂沙,我嘅Set Dinner 有南瓜忌廉湯配

講番啲食物,我就叫咗一個Set Dinner,而友人就叫咗一個溂沙,我嘅Set Dinner 有南瓜忌廉湯配餐包,主菜係西冷牛扒配河粉,最後就有一杯餐茶,而友人因為吾食蝦,所以就問服務生可吾可以換其他餸料,咁服務生就話無得換啦,我覺得好吾flexible囉,而我嘅南瓜忌廉湯裡面就咩料都無同埋無南瓜味,吾知自己飲緊咩,餐包都Ok,不過應該係用微波爐番熱,而主菜嘅牛扒就太熟,我order時係叫5成熟,但係牛扒嘅左邊已經熟到見吾到紅色,而右邊還好,都可以見到少少紅,不過都已經大約7成熟,河粉有啲辣,吾多好食,最後餐茶都係普通嘢,無咩特別,我覺得依間嘢啲食物煮得好求其,根本就好似食緊快餐咁,可能比快餐還要差,但係就要收比快餐高出幾倍嘅價錢,真係好吾值囉

最後嗰度仲有一個缺點,就係冷氣太大,大到可以喺短時間入面將我食物吹凍哂,所以更加難食,真係俾錢都吾好再去呀~
2008-11-04
其實我都黎過呢間餐廳幾次. 每逄係銅鑼灣想搵個地方傾下計但係又唔想飲咖啡既時候就會黎呢到. 因為呢到比廿蚊叫杯野飲就可以坐成晚, 環境唔錯周圍d人又唔會太嘈, 好過去樓上cafe. 今日夜晚諗唔到食咩, 朋友話呢到既野食都唔錯, 所以又黎左呢到. 我哋今晚叫左個焗豬扒飯同埋一個唔記得咩名既白汁濶條麵, 都ok呀. 係無咩特別, 不過又未至於去到大家彈到咁差喎!! at least 服務係唔錯. 我試過有一次去到6個人, 每人淨係叫左杯野飲, 坐左幾個鐘, 坐到佢哋收舖先走d員工都無黑面, 途中仲有加水tim. 不過我去食野嗰晚叫咗兩個主菜only埋單都要 $180 又確實係貴左d既. 可能大家比劣評佢都係因為價錢與食物質素唔成正比掛. 不過如果只係去飲野傾計既話我反而覺得係一個不錯既選擇!

$80 (Dinner)