2025-06-19
大家成日都北上飲食,其實香港仲有好多舖頭值得發掘!係尖沙咀做完Facial想食日本嘢就係附近搵下,見到嵐山門口裝修幾靚,幾有日本feel就試下la😋入到去見有$899/2人套餐,有齊前菜、刺身、壽司、主食、小食、甜品,有選擇困難症嘅我就拍板唔使諗食咩啦?本身以為細細份,點知款款都大份量,3個人食都夠食❗️🥗前菜:前菜有漬物三點+時令沙律,漬物有酸白蘿蔔、明太子沙律及牛蒡漬,今晚時令沙律係蟹籽沙律,沙律份量都好多,2款前菜酸味味好開胃🍣刺身:淨係刺身都值回票價!刺身每樣x2,有拖羅、三文魚、油甘魚、甜蝦~三文魚勁厚勁肥,入口油脂滲哂出嚟!拖羅入口即溶,鮮味十足!甜蝦大大隻好鮮甜!油甘魚都好新鮮!🍙壽司拼盤:壽司拼盤賣相十足!內有:赤身、深海池魚、真鯛、帆立貝、金日鯛、日本海膽、拖羅蓉小卷。全部都好新鮮無腥味,當中有平時比較少食到嘅魚類,配搭都幾特別,要讚帆立貝同日本海膽,前者鮮甜、後者份量超多!有成3層!滿口海膽勁滋味!主食:🦪廣島蠔味噌菜鍋:4隻大大隻廣島蠔+海量配菜,味噌鍋有大量菇菌、菜、豆腐、京蔥相當健康,仲有我最愛嘅水晶粉!湯底用味噌調味,唔會好濃,清新健康組合~🐽黑咖喱湯豬軟骨稻
🥗前菜:
🍣刺身:
🍙壽司拼盤:
主食:
🐽黑咖喱湯豬軟骨稻庭烏冬分別有2碗,黑咖喱味相當濃郁,每條麵條都掛滿醬汁!豬軟骨醃得相當入味,肉塊鬆軟,每樣食材都唔馬虎~
小食:
🐮山賊汁燒安格斯牛柳串:一上枱就聞到好香醬汁味,外面燒到脆脆地,內裏肉質嫩滑
🐥唐揚薩摩雞翼:
炸到脆卜卜好香口,雞肉好juicy,食落有d似脆香雞翼味
🍡甜品:
最後有兩粒雪米糍做甜品結尾
咁多款式又有高質刺身,真係超抵食日本料理!食材都好新鮮百搭,依個價錢真係抵㗎啦👍🏻
嵐山日本料理
📍地址:尖沙咀棉登徑11號地舖