2020-05-17 204 views
近年好興食新加坡出產既零食,除左有鹹蛋黃薯片之外,其實仲有黑松露薯片!之前去新加坡已經試過Aroma Truffle 既薯片,覺得好正,不過依家無得再去新加玻,所以一直都無機會再食。不過,最近發現Aroma Truffle喺香港開左分店,所以就叫朋友買左比我試。香港除左買到原味之外,仲有芝士味同埋蜜糖芥末味,勁正。Aroma既薯片一開就聞到勁香黑松露味,由於用手工烹製所以大小不一,而且比一般薯片厚身啲,但食落勁香脆!!真係一試難忘。

📍 Aroma Truffle📍 銅鑼灣 • 希慎廣場B105號舖新加坡的松露薯片品牌《Aroma Truffle》終於在香港開分店了~這還是他們第一家海外店喔!選址在銅鑼灣希慎廣場B1層,位置方便、很容易找。這陣子出門太危險,常常宅在家中,一定要有點零食旁身,Aroma Truffle家的薯片就是很棒的選擇!尤其是松露粉絲們就更加不可以錯過啦😋他們家的薯片是手做的,還是用義大利天然種植的松露做材料,品質保證好像不錯喔!看名字就知道他們對自己松露的「香氣」有滿滿的自信😎的確,一打開薯片就聞到香香的松露味了!嘴角都不自覺流下了口水 ʕ∗•́ ڡ •̀∗ʔ薯片是波浪紋的,厚厚的一片,口感超爽❤️Black summer truffle chips (Original) ($67)「原味」的松露味道比較重,味道神奇的難以抗拒,吃完一塊又一塊,我爸一眨眼就把半包給吃掉了🤣🤣Black summer truffle chips (Honey dijon) ($67)「蜜糖芥末味」的芥末味比較刺鼻,松露的味道比較起來沒那麼強烈~
📍 Aroma Truffle

📍 銅鑼灣 • 希慎廣場B105號舖

選址在銅鑼灣希慎廣場B1層,位置方便、很容易找。

尤其是松露粉絲們就更加不可以錯過啦😋

Black summer truffle chips
看名字就知道他們對自己松露的「香氣」有滿滿的自信😎
薯片是波浪紋的,厚厚的一片,口感超爽❤️

Black summer truffle chips
2020-05-16 105 views
繼鹹蛋黃薯片之後,新加坡又掀起一波熱潮🇸🇬黑松露取自意大利Spoleto農場🇮🇹採摘後挑選最佳貨品並加工保鮮,然後空運到新加坡100%手工烹製。💗夏季黑松露薯片|原味($69)薯片厚度適中,咬落去非常酥脆🥔𠝹有波浪坑紋,增加口感外,調味粉更加掛身。用高級橄欖油烹調,所以冇油溢味,亦唔會成口油。食落有薯仔味同濃郁嘅松露味。加上香草調味,超級香口🌱💗夏季黑松露薯片|蜜糖芥末($69)聞落首先係蜜糖味跑出🍯之後再到香濃嘅黑松露。而食落亦係蜜糖做咗主角,再滲出松露香💎中間帶芥辣嘅刺激,但唔會嗆鼻。甜鹹嘅比例大約係7:3,層次較豐富,又唔會蓋過哂相互嘅味道。如果接受唔到太強嘅松露味同比較鍾意食甜野,可以試下呢款。
夏季黑松露薯片

💗夏季黑松露薯片|原味($69)
夏季黑松露薯片|原味

💗夏季黑松露薯片|蜜糖芥末($69)
夏季黑松露薯片|蜜糖芥末
夏季黑松露薯片
夏季黑松露薯片|原味
夏季黑松露薯片|蜜糖芥末
2020-05-15 94 views
自從搬咗出嚟之後,我同老公就成日買薯片呢啲零食,打機打夜左或者睇戲有啲嘢咬下先過癮嘅,今日就買咗兩包黑松露薯片,一包係芝士味一包係原味,價錢唔係話好貴值得一試,我自己比較鍾意有芝士味嗰包淡淡地嘅芝士味,唔會好濃!薯片嘅質感係偏厚非常有薯仔味,摸上手唔會好油,食落都好實在唔係好似其他薯片咁薄薄一片好似食咗空氣咁,好味嘅程度係我老公一開咗已經即刻食晒一包,而另一包係唔夠兩日入面已經都食埋啦,睇來好快又要再買過!
2020-05-14 75 views
早前見到新加坡過江龍 Aroma Truffle於銅鑼灣開了新店,放工經過, 就掃了兩包薯片回家~聽講 Aroma所用的既黑松露來自自意大利Spoleto農場, 採摘完揀出嚴選, 之後加工保鮮空運去新加坡製作, 100%手工烹製, 100%新加坡製作~最後我揀了原味及honey dijon, 打開包裝袋, 已經有濃郁既黑松露香味傳嚟~黑松露原味係波浪設計, 非常厚身, 入口香脆, 十感強烈, 黑松露菌香最濃郁!而蜜糖芥末層次感好豐富, 入口先係蜜糖甜香, 慢慢就係芥末既辣味, 最後就係黑松露香味, 不過, 黑松露味就唔算好強烈~

2020-05-08
TakeAway
黑松露的味道非常濃郁,打開包裝後兩尺以外的人都聞到你在吃黑松露。但打開之後打了個突,因為分量只是包裝袋的四分之一或三分之一左右。$69的薯片才買到這麼少,覺得很虧。honey dijon 的味道甜甜的,不會被黑松露蓋過。薯片屬於厚切,很脆,但多吃幾塊會覺得滿口都是油 (平常吃其他品牌的薯片也不覺得多油到這樣),會開始有點膩。可能這是控制人不要一次過吃太多?應該是這樣吧,所以薯片包裝也加了密封zipper,讓薯片能夠保鮮。
honey dijon 的味道甜甜的,不會被黑松露蓋過。
Honey Dijon
Honey Dijon
2020-05-12 102 views
《五感初之誘惑》黑松露薯片,一聽名字,應該殊不簡單! 位於希慎廣場的Aroma Truffle 專賣薯片的店,一查資料,大有來頭,此店來自新加坡,最近殺入香港,千呼萬喚終於隆重登場,買了兩包鎮店之寶:黑松露薯片及黑松露芝士薯片視覺: 黑色包裝,充滿誘惑及神秘,令人不停暇想,黑色背後的隱藏會是什麼?增加了唾液線的分泌……嗅覺: 一打開,十級濃郁的黑松露味已覆蓋整個房間,攻鼻程度猶如用黑松露醬沐浴般觸覺: 波浪紋的厚身薯片,有手感,拿上手,不易滑手但有一種粗糙經典感,似曾相識的老朋友的熟悉感!味覺: 入口,味濃、不鹹、不肥、薯味出、黑松露味四溢,不想吞又不甘心咬碎它……聽覺:牙齒咬開的薯片聲,清脆利落,想像一班好知己齊齊咬碎薯片,一場世紀交嚮樂立即上演,是多麼幸福的小豬摸樣!一包衹售69元,我逃不過舌頭的纏繞,明天決定再買!
《五感初之誘惑》

一包衹售69元,我逃不過舌頭的纏繞,明天決定再買!
2020-05-11 100 views
之前如果想食,要係網上訂,而家係香港開左實體店。買左2隻味食,黑松露味同黑松露+芝士味。薯片包裝黑色為主,十分型格。黑松露味薯片有好濃好濃的黑松露味,加上香草,係令人食不停口。而黑松露+芝士味,就多左淡淡的芝士味。兩款薯片都是比較厚身而且呈波浪型,雖然比較厚身,但一D都不硬, 食落係脆身,口感好正。食完好耐,口中仲有黑松露味。屋企人食完,個個都讚不絕口。對於黑松露熱愛者,一定會愛上。而我們不是好熱愛,都對薯片評價好高。
之前如果想食,要係網上訂,
而家係香港開左實體店。

買左2隻味食,
黑松露味同黑松露+芝士味。
薯片包裝黑色為主,十分型格。
黑松露味薯片有好濃好濃的黑松露味,
加上香草,係令人食不停口。
而黑松露+芝士味,就多左淡淡的芝士味。

兩款薯片都是比較厚身而且呈波浪型,
雖然比較厚身,但一D都不硬, 食落係脆身,
口感好正。
食完好耐,口中仲有黑松露味。
屋企人食完,個個都讚不絕口。
對於黑松露熱愛者,一定會愛上。
而我們不是好熱愛,都對薯片評價好高。
2020-05-10
2020-05-10 96 views
母親節小小心意在銅鑼灣與媽媽吃晚飯的時候,見到有黑松露薯片這種薯片在新加坡機場見過,因為有真材實料黑松露所以媽媽很喜歡好啦就買兩包,一包原味一包芝士味媽媽回家後一直吃薯片一直看Master Chef,更滋味.見到包裝後面的材料列表,真的是有黑松露 dried truffle (tuber aestivum vitt),所以黑松露味十分突出。而這包芝士味的黑松露薯片,有好簡的芝士味,與黑松露混合是Perfect match!
母親節小小心意
在銅鑼灣與媽媽吃晚飯的時候,見到有黑松露薯片

好啦就買兩包,一包原味一包芝士味
媽媽回家後一直吃薯片一直看Master Chef,更滋味

來自新加坡嘅過江龍薯片~未見過薯片都有黑松露味,一於試試佢!買咗一包原味,同一包蜜糖芥末味。一打開包裝袋,陣黑松露味就湧咗出嚟!勁香,連屋企人聞到都走出嚟望吓係咩東東嚟🤣薯片好脆,偏厚(以我食過無數薯片來講)原味係非常濃郁嘅黑松露味,好新鮮嘅薯片口味!然後就試埋另一隻蜜糖芥末味,食落明顯係比原味甜啲,仲有好微弱嘅芥末味。每片薯片都沾咗滿滿嘅香草,每一片都有味㗎!近排留喺屋企嘅時間多咗,煲劇、口痕食吓薯片都有新選擇,唔駛食嚟食去都係Calbxx啦!
來自新加坡嘅過江龍薯片~
未見過薯片都有黑松露味,一於試試佢!
買咗一包原味,同一包蜜糖芥末味。

一打開包裝袋,陣黑松露味就湧咗出嚟!
勁香,連屋企人聞到都走出嚟望吓係咩東東嚟🤣
薯片好脆,偏厚(以我食過無數薯片來講)

原味係非常濃郁嘅黑松露味,好新鮮嘅薯片口味!
然後就試埋另一隻蜜糖芥末味,
食落明顯係比原味甜啲,仲有好微弱嘅芥末味。
每片薯片都沾咗滿滿嘅香草,每一片都有味㗎!

近排留喺屋企嘅時間多咗,
煲劇、口痕食吓薯片都有新選擇,
唔駛食嚟食去都係Calbxx啦!
2020-05-09 69 views
Aromatruffle 薯片😍最近,朋友知我就黎要考試,送咗兩包新加坡製造嘅薯片比我温書食,今日即刻開黎試吓😆呢兩包薯片係喺銅鑼灣呢間 Aromatruffle 新出嘅,最近好heat,佢自己買嘅時候順手買多咗兩包比我😋🥒🧅 原味黑松露薯片一打開,聞到超級香黑松露味!薯片係波浪紋嘅,我至愛!薯片上面有啲香草、鹽、黑松露,食落超脆,食落都有好香黑松露同牛油味😋🍯🍵 蜜糖芥末味黑松露薯片蜜糖芥末味一樣係一打開就聞到超級香,一樣都係波浪紋,不過食落就冇咁重黑松露味,多咗啲蜜糖芥末味,都好正😋
Aromatruffle 薯片😍

🥒🧅 原味黑松露薯片

🍯🍵 蜜糖芥末味黑松露薯片
2020-05-09
$60 (Tea)
2020-05-09 56 views
身為黑松露+薯片fans的我終於等到Aroma Truffle開,專程去左Hysan買左兩包試下,出糧豪下佢爽下呀嘛,番工咁辛苦。依家三雙味買,我買左一包原味黑松露同一包芝士味,無買蜜糖。每包都有得Zip,每日食少少差唔多!兩隻薯片都係薄身+波浪紋,一打開就好重黑松露味omg,食落去都好重菌味。芝士味就再多重芝士味,黑松露味都會相應濃啲。個人較prefer cheese。Zip位做得幾好,可以食幾日都keep住脆。食小食我通常都睇埋營養成份,發覺cheese味既sodium含量都可接受,反而original 果隻成四倍有多!所以如果大家想留番啲quota比好野食,就食芝士味較理想!

依家三雙味買,我買左一包原味黑松露同一包芝士味,無買蜜糖。

每包都有得Zip,每日食少少差唔多!

Zip位做得幾好,可以食幾日都keep住脆。

TakeAway
前幾日行銅鑼灣希慎廣場,發現新加坡人氣黑松露薯片AROMA TRUFFLE開左分店!原來係首間海外分店!一直我都係托新加坡朋友代購,而家係香港開左,就方便好多啦!即刻入手買左原味同蜜糖芥末味,芝士味留返下次再試~原味薯片一打開包裝,嘩!!! 係濃郁又誘人既黑松露香,每一塊味道均勻,啖啖芬芳馥郁,食完係口中仲有松露既餘韻繚繞,黑松露愛好者必入手!蜜糖芥末味,既有蜜糖既甜味,又帶有芥末既辣味,估唔到同黑松露又幾夾!食落味道豐富又濃烈,好有層次!黑松露薯片香脆厚身,波浪型富口感,啖啖都係香濃薯仔味~下次要買埋芝士味試下!址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場B105號鋪
前幾日行銅鑼灣希慎廣場,
原來係首間海外分店!一直我都係托新加坡朋友代購,
而家係香港開左,就方便好多啦!

即刻入手買左原味同蜜糖芥末味,
芝士味留返下次再試~

原味薯片一打開包裝,嘩!!!
係濃郁又誘人既黑松露香,
每一塊味道均勻,啖啖芬芳馥郁,
食完係口中仲有松露既餘韻繚繞,
黑松露愛好者必入手!

蜜糖芥末味,既有蜜糖既甜味,
又帶有芥末既辣味,
估唔到同黑松露又幾夾!
食落味道豐富又濃烈,好有層次!

黑松露薯片香脆厚身,
波浪型富口感,
啖啖都係香濃薯仔味~
下次要買埋芝士味試下!

址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場B105號鋪
2020-05-08
Type of Meal
Tea
2020-05-08 78 views
行過見到有黑松露薯片,係之前有朋友post左上ig話好食既,見$69蚊包就買左隻原味同巴馬神芝士味,返到屋企一打開好香黑松露味,啲味濃到係食極都覺得好香,用個靚碟裝住,沖杯花茶,同屋企人chill下,睇下劇,非常正,一包份量都多,薯片好厚肉,睇左兩個鐘頭都未食晒。除左黑松露味仲有香草味,我地最喜歡佢有少少厚度,有口感,十分之好食😋屋企人都讚不絕口,要我再買返黎。只能說新加坡整呢啲小食真係幾出色。下次招呼朋友都可以再買!

屋企人都讚不絕口,要我再買返黎。

只能說新加坡整呢啲小食真係幾出色。
下次招呼朋友都可以再買!
2020-05-07 92 views
今日去銅鑼灣行街,一直想買什麼給媽媽,畢竟母親節就快到經過這間黑松露精品店,心想,黑松露好 good idea,又名貴又有營養現成即食的黑松露產品就有黑松露薯片,有不同的口味,我就揀了兩包給媽媽當看電視的零食.首先包裝好厚重,令人有尊貴的感覺。薯片包裝有密實袋設計,吃不完的又可以完好無損留待明天吃。.味道方面,有很濃郁的黑松露味,食完之後滿口都是香黑松露,令人難以忘懷!喜愛黑松露的人應該會好滿足。除了原味,我也買了一包 honey dijon 蜜糖芥味,在黑松露香濃之上加上少少糖酸,口味是更活潑了。
今日去銅鑼灣行街,一直想買什麼給媽媽,畢竟母親節就快到
  • 黑松露薯片