2017-05-30 185 views
老公生日賣左佢鐘意既抹茶蛋糕,本黎想買第二間但冇抹茶味既野,番到去切黎食先見到蛋糕後面個位因為擺得耐有裂紋慘,一定係格夜款,初初食都ok抹茶味唔夠香,但都濃既,但食左三份一之後兩個都唔想再食我就整走啲cream淨係食海綿蛋糕,我老公就借啲咦dum左佢添下次都係就算遠啲都要買個好食既
下次都係就算遠啲都要買個好食既
抹茶蛋糕

2017-04-21
$65 (Last Night Supper)
2017-04-27 204 views
赤莓.愛麗絲🍓$328話說上星期我們買了這個蛋糕慶祝週年紀念~呢個東海堂的赤莓愛麗絲係以當造的日本赤莓配上流心草莓醬的慕絲蛋糕。一切開個蛋糕,睇住d流心流晒出來真係好療癒,而且味道都唔差的慕斯食落(感覺)不會太heavy,蛋糕表面的士多啤梨啫喱都幾好食架了~~
赤莓.愛麗絲🍓$328
赤莓.愛麗絲

2017-03-25
Anniversary
赤莓.愛麗絲
2017-02-17 170 views
這天早上比平時較早起床,所以有空閑時間吃早餐。乘地鐵來到旺角站,見到有東海堂,決定買一件蛋糕當早餐。蛋糕的款式不少,看得我眼花撩亂,最後決定買綠茶味的那款。$25,上面有金箔,看樣子有機會是真金。白色的是忌廉,味道不算甜,質感很不錯,有點像泡沫,但又較泡沫實在。綠色的是抹茶部份,比我一向認知的綠茶味苦,不過熟知日本文化的同事說這才是正宗的綠茶味。中間有海綿部份,質感又跟上面不同,下面還有啫喱狀的一層,又是綠茶味,吃起來涼浸浸的。吃完這蛋糕,終於有氣力開始一天的工作。
這天早上比平時較早起床,所以有空閑時間吃早餐。

$25,上面有金箔,看樣子有機會是真金。

吃完這蛋糕,終於有氣力開始一天的工作。
2017-02-17
TakeAway
$25 (Breakfast)
2016-11-21 201 views
東海堂新出嘅蛋糕70%朱古力蛋糕70%朱古力 真係好吸引 咁啱同事生日就買哩個比佢 第一口係好食 好似食緊朱古力 好濃烈嘅朱古力香味 慢慢食就有一層系雜果仁碎 系成個蛋糕嘅敗筆口感有似五仁月餅咁 好難食 入面仲有海綿蛋糕 個底係朱古力脆脆底👍🏻食食吓都有啲甜得滯蛋糕個表面系好似朱古力慕絲 但實心D嘅雖然有敗筆 但係比好多蛋糕好食
東海堂新出嘅蛋糕
Type of Meal
Dinner
Birthday
2016-11-21 190 views
由於家姐又要飛, 趁有空檔出一出旺角, 果然真係「出一出」因為今日大雨到...我喺旺角東出閘前買定個新出嘅栗子cake keep住返黎拎.Li個cake比同店另一隻cake貴d, 原來因爲佢選用日本黎嘅栗子, 晚飯後第一時間從雪櫃拎出來, 原來切cake把膠刀呈肥扁狀係for li個厚cake. 勁鐘意栗子嘅我見到切開有咁厚栗子蓉好期待佢嘅味道, 無令人失望!濃厚, 有種「無添加」之感, 係好真實嘅栗子而非「栗子ester」味, 而內裡一層層又cream又栗子+海棉蛋糕, 吃過1/6, 0 heavy感, 推薦, 東海堂嘅cake從未令我失望過希望佢老闆睇到!我成日經過旺角東站因為chi住新世紀真係方便, 買過月餅, cake好幾次, 佢地嘅staff真心well-trained, 好好態度而且對自己店嘅products好清楚, 好鐘意幫襯li間^_^
栗子cake

2016-10-19