#威靈頓 #係邊度 .係上年意外之後都一直好少多出都唔好講話去食飯.點知上星期攸桐爸興之所致我哋就去咗食西餐我一路都好想試吓 #威靈頓牛柳所以攸桐爸就Book咗呢間餐廳.Around Wellington📌銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓.我哋點咗個2️⃣人餐價錢合理又好食~讚👍🏻👍🏻👍🏻.Starter我哋點咗是日精選沙律同 #凱撒沙律同埋是日餐湯 (周打魚湯) 加 #龍蝦湯佢個是日精選沙律係煙鴨胸沙律呀~有好多片煙鴨胸而且周打魚湯味道夠濃又creamy!!正!!!而我個龍蝦湯加凱撒沙律龍蝦湯入口香滑味道濃.主食當然叫咗今次嘅主角威靈頓牛柳🥩🥩同埋 蟹肉🦀蟹膏🦀忌廉扁意粉先講咗蟹肉蟹膏忌廉扁意粉呢個嚟到已經好香蟹味食落口,已經比蟹膏黏住個口啦😆而且蟹肉又夠多意粉又彈牙真係好正!好在係同攸桐爸2份因為好creamy ,所以會有啲“漏”好啦!到到到主角啦!威靈頓牛柳🥩🥩首先佢嘅擺盤都好靚到我打開佢真身時....真係心心眼😍😍😍咗牛柳4-5成熟切開時仍有血水出架(喜歡食生牛肉嘅朋友仔一定要去試吓)佢裡面嘅磨菇泥同牛柳好夾唔會太多味道太濃而蓋過人牛柳嘅鮮味對我嚟講,唔需要點醬汁都已經好夠味各樣都
#威靈頓 #係邊度

所以攸桐爸就Book咗呢間餐廳

Around Wellington

📌銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓

我哋點咗個2️⃣人餐

價錢合理又好食~

讚👍🏻👍🏻👍🏻

Starter

我哋點咗是日精選沙律同 #凱撒沙律

同埋是日餐湯 (周打魚湯) 加 #龍蝦湯
佢個是日精選沙律係煙鴨胸沙律呀~
有好多片煙鴨胸而且周打魚湯味道夠濃又creamy!!
正!!!
而我個龍蝦湯加凱撒沙律
龍蝦湯入口香滑味道濃
主食當然叫咗今次嘅主角
威靈頓牛柳🥩🥩同埋

蟹肉🦀蟹膏🦀忌廉扁意粉

先講咗蟹肉蟹膏忌廉扁意粉
呢個嚟到已經好香蟹味
食落口,已經比蟹膏黏住個口啦😆
而且蟹肉又夠多意粉又彈牙
真係好正!
好在係同攸桐爸2份
因為好creamy ,所以會有啲“漏”

好啦!到到到主角啦!

威靈頓牛柳🥩🥩
首先佢嘅擺盤都好靚
到我打開佢真身時....
真係心心眼😍😍😍咗
牛柳4-5成熟
切開時仍有血水出架
(喜歡食生牛肉嘅朋友仔一定要去試吓)
佢裡面嘅磨菇泥同牛柳好夾
唔會太多味道太濃而蓋過人牛柳嘅鮮味
對我嚟講,唔需要點醬汁都已經好夠味
各樣都配搭得恰到好處👍🏻👍🏻

Dessert 🍨

我哋點咗意大利奶凍
今次係 #抹茶 味呀
估唔到佢哋又幾夾和
可能因為係抹茶味
對於唔愛好甜品嘅我都覺得好好食
唔太甜!👍🏻👍🏻
服務員熱情友好,為顧客提供周到嘅服務,令人感到十分舒適同放心。

仲有佢哋有個好貼心嘅設計,就係每幾椅下面都有1個置物籃,咁大家嘅手袋同隨身物品都唔洗周圍放同埋污穢哂啦!
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣

味道:🟣🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣🟣🟣
總體而言,攸桐媽為大家試食餐廳Around Wellington,無論食物出品,服務,坐位等等都好好呀!值得推薦比大家!

#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #銅鑼灣美食 #香港美食 #搵食 #852mama #hk #hkmama #hkmami #二胎媽媽 #hkkol #foodie #hkfoodie #AroundWellington
2024-07-25 83 views
銅鑼灣登龍街喺銅鑼灣都係比較多人搵野食既一條街,今次去左依間餐廳係比佢哋嘅威靈頓牛柳所吸引,叫一個套餐轉威靈頓牛柳之後平均大概每人$300幾左右,鍾意食西餐嘅朋友可以book mark一下🤩⏰五道菜二人餐 💰$468🔸是日精選沙律🔹是日精選餐湯🔸蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🔹威靈頓牛柳+$160🔸開心果心太軟🔹蜜桃茶+$16🔸荔枝梳打+$16成個套餐總共有五道菜,包埋飲品當日嘅餐係南瓜湯🎃南瓜湯好creamy,好香南瓜味再配咗個沙律🥗入邊嘅餡都幾豐富,有車厘茄、青瓜、沙律菜蟹籽等等🦀松葉蟹甲羅燒好多蟹膏,配埋蟹籽蟹肉撈埋食,蟹味好豐富,飯嘅份量都唔少🐮重頭戲係威靈頓牛柳,份量都幾大嚿,肉嘅比例都好多,整出嚟嘅肉大概係七成熟左右,食落去係唔韌,有牛味,酥皮都夠厚身夠脆👍🏻最欣賞佢係個甜品開心果心太軟💚流心嘅開心果醬我都係第一次食,好濃郁嘅開心果‼️飲品方面我揀咗杯飲就係轉左蜜桃茶同埋荔枝梳打,要加💰$16

⏰五道菜二人餐 💰$468
🔸是日精選沙律
🔹是日精選餐湯
🔸蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒
🔹威靈頓牛柳+$160
🔸開心果心太軟
🔹蜜桃茶+$16
🔸荔枝梳打+$16

成個套餐總共有五道菜,包埋飲品
當日嘅餐係南瓜湯🎃南瓜湯好creamy,好香南瓜味

飲品方面我揀咗杯飲就係轉左蜜桃茶同埋荔枝梳打,要加💰$16
2024-07-25 110 views
最近好似好少食西餐,係時代廣場後面有間西餐好似幾抵咁!啱晒我呢啲選擇困難症嘅人,因為有二人餐😂仲要佢間店內播既全部都係本地音樂🎶聽得好開心佢個二人餐有五道菜!最平嘅話$438就已經可以埋單!首先會嚟咗沙律同湯🥗好少見會有中華沙律加菜嘅配搭😂加咗啲蟹籽個味道都唔錯!我覺得個湯值得加分~我第一次飲西蘭花嘅湯!好飲主菜我哋試左威靈頓牛柳!因為佢係即刻整,所以等耐少少都唔緊要😬上碟個樣圓轆轆幾靚仔~以前食威靈頓牛扒覺得冇乜太大特別,好似食普通牛扒仲好食啲!但係依個牛柳令到我改觀~個牛味都幾濃郁,蘑菇肉醬好好食😋仲要個牛係一切就開!另外一個主菜叫左蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀佢啲蟹籽同蟹肉嘅份量係海量!仲要上面加埋啲飯素,令到個味冇咁寡😶同埋佢真係用原隻蟹蓋,好有心思~如果個飯有多少少醬汁就100分!最後我哋叫咗士多啤梨Hand Shaken Iced Tea 同菠蘿Fruit Soda~大熱天時飲凍嘢超級正!同埋好欣賞佢入邊真係有果肉!好解渴同好好飲🥂以甜品方面就有個牛奶奶凍~本身個樣好似平平無奇咁,食落去超級有驚喜!牛奶味超級濃郁~成餐飯加埋依個甜品係一個美好嘅總結🍮

佢個二人餐有五道菜!最平嘅話$438就已經可以埋單!

雖經常要瘦身,但心血來潮想食好嘢~於是就特登同老公去咗銅鑼灣登龍街🌸 Around Wellington 🌸 嘆咗個✔️抵食、✔️多選擇、✔️高水準嘅【五道菜二人餐】‼️餐廳環境簡約雅緻,服務員態度友善。#五道菜二人餐 $468起包括前菜、餐湯、主菜、甜品及飲品。可按喜好加錢食升級款式⬆️【前菜】精選沙律 + 是日餐湯#中華沙律🥗好足料,配上醬汁,酸甜超開胃。#西蘭花忌廉湯🥦入口香濃,綿密幼滑富口感! 【主菜】#威靈頓牛柳 +$160 (需時25分鐘⏰)呢個係餐廳嘅signature菜式,值得一試!金黃色格仔紋酥皮外層好吸睛,酥脆熱辣,切開見到粉嫩牛柳🥩流出肉汁,肉質軟嫩。【主菜】#蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒愛食蟹🦀但怕拆殻嘅朋友,呢個飯絕對No.1🥇蟹蓋同飯上鋪滿晒蟹籽蟹肉,入口啖啖肉,蟹蓋裡面仲有厚厚嘅蟹膏,鮮味香濃撲鼻♨️【甜品】#開心果心太軟朱古力心太軟食得多,今次有開心果味,所以即試一試,估唔到又有另一番風味。首先玫瑰花造型已好靚🌹切開時散發出陣陣開心果香,外脆內軟,再配埋雪糕🍦口感層次豐富🤤【飲品】Hand Shaken Iced Tea – Lychee +16🍹荔枝凍茶入口清新透心
雖經常要瘦身,但心血來潮想食好嘢~
於是就特登同老公去咗銅鑼灣登龍街
🌸 Around Wellington 🌸 嘆咗個
✔️抵食、✔️多選擇、✔️高水準嘅
【五道菜二人餐】‼️

餐廳環境簡約雅緻,服務員態度友善。
#五道菜二人餐 $468起
包括前菜、餐湯、主菜、甜品及飲品。
可按喜好加錢食升級款式⬆️
【前菜】精選沙律 + 是日餐湯
#中華沙律🥗好足料,配上醬汁,酸甜超開胃。
#西蘭花忌廉湯🥦入口香濃,綿密幼滑富口感!

【主菜】#威靈頓牛柳 +$160 (需時25分鐘⏰)
呢個係餐廳嘅signature菜式,值得一試!
金黃色格仔紋酥皮外層好吸睛,酥脆熱辣,
切開見到粉嫩牛柳🥩流出肉汁,肉質軟嫩。
【主菜】#蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒
愛食蟹🦀但怕拆殻嘅朋友,呢個飯絕對No.1🥇
蟹蓋同飯上鋪滿晒蟹籽蟹肉,入口啖啖肉,
蟹蓋裡面仲有厚厚嘅蟹膏,鮮味香濃撲鼻♨️
甜品】#開心果心太軟
朱古力心太軟食得多,今次有開心果味,
所以即試一試,估唔到又有另一番風味。
首先玫瑰花造型已好靚🌹切開時散發出
陣陣開心果香,外脆內軟,再配埋雪糕🍦
口感層次豐富🤤
🍹荔枝凍茶入口清新透心涼,消暑一流呢!

【飲品】Red Latte +20
🍹呢款係南非博士茶,不含咖啡因,
加入牛奶,入口香醇濃厚,健康美味。
2024-07-16
$365 (Dinner)
  • 威靈頓牛柳
  • 蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒
2024-07-22 184 views
朋友係銅鑼灣放工,於是相約係附近食晚餐,我們在登龍街找到一間西式餐廳「Around Wellington」,餐廳名叫Wellington,當然要必點招牌威靈頓牛柳當日6:30餐廳都已經坐滿一半人數,我們叫了餐廳五道菜的二人套餐,最平$438就可以食到,CP值高✨是日精選沙律 沙律配料選用鷹嘴豆和紅腰豆,沙律菜清新爽口,配上黑醋越食越開胃✨是日餐湯紅菜頭忌廉湯顏色呈現出深紅色,味道香濃鮮甜,加上忌廉拉花,飲落口感更幼滑,這兩道Starter 充滿營養✨威靈頓牛柳 +$150餐廳招牌菜即叫即焗,外層酥皮金黃鬆脆,咬落滿口牛油香味,內層牛柳軟腍,肉味香濃有肉汁,更有磨菇肉醬更增添口感✨蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒蟹蓋上除了蟹肉和蟹籽還有甘香的蟹膏,蟹肉、蟹籽份量都好多,每吃一口珍珠米飯都滿口蟹肉鮮甜味、清脆蟹籽的鹹香味和蟹膏甘香的鮮味,滿滿幸福感✨ 開心果心太軟開心果心太軟的外觀呈玫瑰花狀,切開時仍帶點流心,整體味道不會太甜,配上香滑的雲呢拿雪糕作為總結,朋友都很滿意✨Pina Colada - 充滿菠蘿和椰子香味✨荔枝冰茶 - 有荔枝清甜味道離座時都接近8點,已坐滿坐場,門口更有人等位,性

✨是日精選沙律

✨Pina Colada - 充滿菠蘿和椰子香味
✨荔枝冰茶 - 有荔枝清甜味道
Pina Colada
荔枝冰茶

離座時都接近8點,已坐滿坐場,門口更有人等位,性價比高,絕對是登龍街人氣餐廳

是日精選沙律
開心果心太軟
Pina Colada
荔枝冰茶
估唔到銅鑼灣有咁抵食嘅Beef Wellingtons‼️成個套餐6百幾蚊有5樣野,為住呢個Beef Wellingtons 會再訪😍➰5 Course Menu for Two $468五道菜二人餐▪️是日精選沙律·餐湯餐湯係紫薯湯,帶紫薯嘅微甜,口感順滑,味道幾特別。沙律另配一件炸蟹餅,入面蟹肉一絲絲,擺盤幾有心▪️威靈頓牛柳+$160威靈頓呢個經典菜式步驟複雜,要整得好食都好巧功夫,外層格紋酥皮焗到金黃香脆,入面牛柳軟嫩粉紅,仲鎖住左好多肉汁👍🏻呢個價錢真心抵▪️蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒蓋飯有驚喜,有齊蟹膏、蟹肉同蟹籽,放落飯撈勻,口感豐富,味道濃厚,一口超滿足▪️日本芝士蛋糕口感綿滑,芝士味都幾重,有兩件,可以同朋友一人一件~▪️餐飲·凍檸茶晚市黎到好早就Full晒,要提早Book定位,同場大部分人都揀二人餐,性價比高

➰5 Course Menu for Two $468
五道菜二人餐

▪️是日精選沙律·餐湯

▪️威靈頓牛柳+$160

▪️蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒

▪️日本芝士蛋糕
口感綿滑,芝士味都幾重,有兩件,可以同朋友一人一件~

▪️餐飲·凍檸茶

蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒
之前去永光中心留意到呢到有間西餐店已經BOOKMARK左Around Wellington諗住有日想食西餐就要黎食試下今次一試發現性價比極高😎2人餐 5道菜 $438起想食得再好D 可以加錢升級部分菜式呢個地段呢個質素 真係唔錯😋💥前菜 - 沙律 & 餐湯中華沙律份量都幾多 下面仲有蔬菜加左黑醋 酸酸甜甜 清新開胃西蘭花忌廉濃湯 濃郁creamy 口感順滑 帶點菜味💥主菜 - 威靈頓牛柳餐廳既招牌菜 真係必食即叫即焗 需時25分鐘 但等待絕對值得一上菜熱辣辣 見到都垂涎三尺😈牛油酥皮好薄好酥香 內裡既牛柳好厚肉 肉質嫩滑 有牛味 個人覺得熟度恰到好處配埋個牛肝菌菇醬同豐富配菜 一齊食 正😇💥主菜 - 蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀超足料既蓋飯 上面係滿滿既松葉蟹蟹肉蟹膏蟹籽連蟹蓋都釀滿左餡料同蟹膏中意食蟹既人一定大愛每啖都係蟹肉既鮮香 好幸福既味道🤗💥甜品 朱古力心太軟 玫瑰花形 擺盤精緻 打卡一流📸 切開仲係流心既朱古力醬香濃 配埋雪糕食 完美😍💥飲品套餐配奶茶 咖啡 等基本飲品 可以升級加配特飲😌酒鬼就叫咗一杯白酒一杯紅酒白酒 清爽帶微酸 配蟹一流紅酒 同個牛perfect mat

之前去永光中心留意到呢到有間西餐店

可以升級加配特飲😌
酒鬼就叫咗一杯白酒一杯紅酒
白酒 清爽帶微酸 配蟹一流
紅酒 同個牛perfect match😌
呢排瘋狂地OT,難得放假真係要食返一餐豐富D嘅晚餐,當獎勵一下自己。就揀來銅鑼灣的Around Wellington,食一下5 course menu,價錢$438起,食物選擇都好吸引,性價比都幾高。😍👫🍴🌟Starter✨ 龍蝦濃湯(+$48/位)配精選沙律,餐湯原本是配粟米忌廉湯。龍蝦湯口感好順滑,煮得夠香又濃稠,湯裡還有幾粒龍蝦肉。✨ 沙律是黑醋雜豆沙律,酸甜健康又醒胃。🌟Main✨ 威靈頓牛柳(+$150),來到以威靈頓命名的餐廳,又點可以唔叫招牌的威靈頓牛柳。牛柳即叫即焗,烤焗時間需時25分鐘左右,外皮的酥皮充滿牛油的香,而且入口香酥可口,內裡的牛柳7成熟左右,色澤粉嫩,肉質夠腍很細嫩。份量都唔細份。🥩🥙🌟Rice✨ 蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒,整個飯已經舖滿了松葉蟹蟹肉、蟹膏、蟹籽,再多加份釀入蟹殼的Double 份量,倍感滋味。每一口都都食到一梳梳的鮮甜松葉蟹蟹肉、爽脆的蟹籽、濃滑的蟹膏,真的令人難忘。🦀🍚🌟Dessert ✨ 日本芝士蛋糕(+$20),經典款式,香滑的芝士、口感綿密細膩。🍰🧀✨ 朱古力心太軟(+$40),心太軟焗得熱辣辣,雖然內裡的朱古力只是微流心,不過

呢排瘋狂地OT,難得放假真係要食返一餐豐富

🌟Starter
✨ 沙律是黑醋雜豆沙律,酸甜健康又醒胃。

🌟Main

🌟Rice

🌟Dessert
日本芝士蛋糕

朱古力心太軟

✨ 朱古力心太軟(+$40),心太軟焗得熱辣辣,雖然內裡的朱古力只是微流心,不過朱古力的味道好濃郁。🍫🧁

🌟Drink
✨ 基本是配奶茶、咖啡、檸茶檸水,或升級加配特式飲品。🍋☕️

呢一餐飯由頭盤食到甜品都充滿驚喜,真是滿足度好高☺️🙌🏼
$405 (Dinner)
日本芝士蛋糕
2024-07-03 93 views
假期就係要食好西!呢晚同老公來到銅鑼灣的樓上餐廳嘆威靈頓牛柳,見到二人餐有五道菜性價比好高😍.🌟二人餐 $438起.➡️前菜沙律🥗份量多清新開胃,甘筍忌廉湯口感creamy又足料,龍蝦湯味道濃厚,麵包鬆軟點湯一流👍🏻.➡️主菜蟹籽蟹肉蓋飯🦀配松葉蟹甲羅燒,蟹肉撈埋蟹膏超級鮮味蟹味濃郁,蟹籽粒粒好爽口,相當足料勁好味🤤主角威靈頓牛柳上枱已經嘩一聲😍 超厚身大件!一切出煙熱辣辣🔥 酥皮香脆,肉質嫩滑牛味濃厚又淋身,搭紅酒食一流👍🏻.➡️甜品芒果伯爵茶窩夫口味清甜,芒果加雪糕夏天食太正😋窩夫厚身鬆脆煙靭做得出色👍🏻 朱古力心太軟濃厚朱古力口味,冷熱口感一定好味🤤.➡️飲品點了杯smoothie PINA COLADA,滿滿椰香🥥菠蘿🍍口味好fresh,夏天飲相當清新解渴,大讚沙冰好綿滑👍🏻

🌟二人餐 $438起
➡️前菜

➡️主菜

➡️甜品

➡️飲品
2024-06-27 95 views
5 course meal for 2 只需$438想食得再奢華啲,加$150 升級份main course 就可以試埋 威靈頓牛柳🥩🥦西蘭花忌廉湯做法簡單直接,將西蘭花打成蓉,溝上忌廉,色澤油亮,攪拌浮面的忌廉令湯身變得厚稠,鮮甜而又帶點黏口伴凱撒沙律🥗蒜茸包烤得脆身香口🥖🥩威靈頓牛柳(加$150)威靈頓牛扒賣相工整,牛柳大塊厚肉, 牛柳好juicy 另外個酥皮搓得好夠薄然後包料包得好,底厚面薄入面啲汁鎖得到焗完出黎就好靚外面麥田色少少燶,入面牛柳粉紅色,肉應有嘅香甜味有ఌ 蘑菇醬和煙肉緊貼酥皮不分離,完全不見一絲縫隙,散發濃濃菌香,味道層次感尤其豐富,牛柳中心呈鮮嫩粉紅色,肉質細嫩鬆軟,肉汁飽滿😋 配菜有翠玉瓜、茄子、車厘茄、番茄和薯蓉🍜招牌花雕冷稻庭烏冬送上枱已經聞到很香花雕味,烏冬份量十足,有醉蝦、醉鮑魚、醉雞肉,配上花雕汁令人一試就愛上🐓🧇芒果伯爵茶窩夫(加$30)剛出爐的窩夫伴雲尼拿雪糕,帶來一冷一熱的雙重感官體驗。窩夫滲出優雅芬芳的伯爵茶香,傳來蛋漿香,芒果味奶蓋口感輕盈,不甜不漏,再加花生碎口感更豐富ᯓᡣ𐭩🍫朱古力心太軟(加$40)擺盤精緻,心太軟是玫瑰花的形狀。溫熱的
5 course meal for 2 只需$438

🥦西蘭花忌廉湯

伴凱撒沙律🥗蒜茸包烤得脆身香口🥖

🥩威靈頓牛柳(加$150)

🍜招牌花雕冷稻庭烏冬

🧇芒果伯爵茶窩夫(加$30)

🍫朱古力心太軟(加$40)
擺盤精緻,心太軟是玫瑰花的形狀。溫熱的心太軟伴冰凍嘅雪糕,脆脆的表層下緩緩地流出香濃醇苦、稍為稠身的朱古力醬溶漿。
2024-06-26 102 views
最近我去左位於銅鑼灣嘅係西式餐廳~@around.wellington今次我同Aki babe 去咗食佢哋招牌二人套餐($438)我同Aki 點咗- 龍蝦湯同埋南瓜湯配凱撒沙律 🥗 🫕🔺 主菜威靈頓牛柳(+$150) 入口鬆脆的金黃酥皮,切開兩片牛柳非常厚切,份量十足,入面包住鮮嫩嘅牛柳配搭蘑菇蓉,再配上馬德拉酒及松露的肉汁,濃香惹味,又唔會覺得漏~ 😋🔺 蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒 🦀珍珠飯上鋪滿蟹肉蟹籽,上面仲有蟹膏~ 跟住蟹膏撈埋蟹肉蟹籽同埋珍珠飯,味道恰恰好,又鮮味又有口感~ 呢個1番~ 食完又想再食!同Aki 偏愛!🥹😋🦀🫶🏻呢啲時間嘅吹水時間,跟住我哋嗌咗兩杯嘢飲~ 🍸 MOCKTAIL - STRAWBERRY FIELDS(STRAWBERRY, ELDERFLOWER) 因為私心想飲STRAWBERRY,味道酸酸甜~ my favourite~ ❤️❤️🍸 MOCKTAIL - LAVENDER LEMONADE (LAVENDER, LEMON) 你杯就會比較清新啲~ 🫶🏻📍銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓
最近我去左位於銅鑼灣嘅係西式餐廳~
@around.wellington

我同Aki 點咗- 龍蝦湯同埋南瓜湯配凱撒沙律 🥗 🫕

🔺 主菜威靈頓牛柳(+$150)

🔺 蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒 🦀
珍珠飯上鋪滿蟹肉蟹籽,上面仲有蟹膏~

呢啲時間嘅吹水時間,跟住我哋嗌咗兩杯嘢飲~

📍銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
又到糧尾,要捐窿捐罅搵好嘢食。要好食又要性價比高。今次就俾我搵到呢間「Around Wellington」,佢就喺時代廣場後一條街。位置超級方便容易搵。🌟5 course menu for 2($438)今次我就叫咗佢哋嘅二人餐,其實款式都幾多㗎,有齊晒五個course。而且份量都幾大份。🌟Starter前菜係中華沙律同埋洋蔥湯,中華沙律辣辣地都幾開胃㗎。會有少少沙律菜再配埋沙律醋,佢嘅湯都煮得好Creamy👍🌟威靈頓牛柳(+$150)佢嘅二人餐主菜選擇都已經好多,不過我就貪心啲加咗錢轉威靈頓牛柳🤭佢嘅酥皮做得好好,而且蘑菇醬都好足👍牛柳煎得啱啱好☺️好淋身,好香嘅牛味。我覺得佢嘅價錢真係對得住佢嘅出品😍🌟蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒呢個蓋飯份量好足。而且加埋蟹膏,蟹肉仲有蟹籽撈埋一齊食。嗰個鮮味都唔錯㗎☺️🌟朱古力心太軟(+$40)好耐冇食過朱古力心太軟,見到佢哋有一定要嗌嚟試吓🤭佢嘅心太軟係玫瑰花形嘅,見到都少女心爆發🤭而且佢做到好流心,朱古力唔算好甜。做飯後甜品就啱啱好啦🌟芒果伯爵茶窩夫配雪糕(+$40)呢個甜品真係超級邪惡🤭佢嘅窩夫做得好脆,再夾埋芒果同埋雪糕一齊食,好好味🤤🥑🍫Av

🌟5 course menu for 2($438)

🌟Starter
,佢嘅湯都煮得好Creamy👍

🌟威靈頓牛柳(+$150)

🌟蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒

🌟朱古力心太軟(+$40)

🌟芒果伯爵茶窩夫配雪糕(+$40)

🥑🍫Avochoconana ($44)
🍇🍒🍓Berries Garden($34)
今次我就試咗佢兩款smoothie ,呢兩款Smoothie個味道嘅夾😍我就特別鍾意佢嘅牛油果朱古力香蕉沙冰🤭朱古力味同埋香蕉味特別出,加埋牛油果,令到成件事更滑

🍴Around Wellington (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓
銅鑼灣有一間非常多香港明星撐場的上樓餐廳Around Wellington ,餐廳最近推出了$438五度菜二人餐,價錢非常吸引,而且主菜加$150就食到作法繁複,英國名菜威靈頓牛柳。前菜可選是日精選沙律是玉子沙律,有青瓜、蟹籽、番茄和黑醋沙律,清新酸甜開胃,刺激味蕾。是日餐湯是西蘭花忌廉湯,西蘭花打成蓉,溝上忌廉,色澤油亮,攪拌浮面的忌廉令湯身變得厚稠,濃郁鮮甜而又帶點黏口。主菜: 威靈頓牛柳(加$150)威靈頓牛扒賣相工整,牛柳大塊厚肉,剛剛出爐的酥皮金黃鬆化,厚薄均勻,牛油香氣濃盛。蘑菇醬和煙肉緊貼酥皮不分離,完全不見一絲縫隙,散發濃濃菌香,味道層次感尤其豐富,牛柳中心呈鮮嫩粉紅色,肉質細嫩鬆軟,肉汁飽滿。配菜有翠玉瓜、茄子、車厘茄、番茄和南瓜蓉。飯或意粉: 蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒絲絲蟹肉真材實料,滿滿的蟹膏,鮮味滿瀉,將蟹籽、蟹肉、蟹膏三者攪勻混入米飯之中,每口都充滿蟹肉的鹹鮮味,味道濃郁,最適合我這些愛吃蟹但又最怕拆蟹的懶人。甜品: 芒果伯爵茶窩夫(加$40)剛出爐的窩夫伴雲尼拿雪糕,帶來一冷一熱的雙重感官體驗。窩夫烘得香脆,質地偏薄身,外脆內軟,滲出優雅芬芳的伯爵茶香,芒
威靈頓牛柳
主菜: 威靈頓牛柳(加$150)
飯或意粉: 蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒
芒果伯爵茶窩夫
甜品: 芒果伯爵茶窩夫(加$40)
剛出爐的窩夫伴雲尼拿雪糕,帶來一冷一熱的雙重感官體驗。窩夫烘得香脆,質地偏薄身,外脆內軟,滲出優雅芬芳的伯爵茶香,芒果果肉清甜多汁,口感更富層次。
朱古力心太軟
朱古力心太軟(加$40)
擺盤精緻,心太軟是玫瑰花的形狀。溫熱的心太軟伴冰凍的雲尼拿雪糕,切下脆脆的表層就會緩緩地流出香濃醇苦、稍為稠身的朱古力醬溶漿。
餐飲轉 Smoothie
Berries Garden (加$34)
混合了莓果和香蕉打成的奶昔
AVOCHOCONANA (加$44)
混合了牛油果、香蕉和朱古力打成的奶昔。
奶昔打得幼細,沒有冰粒,入口濃厚順滑,Berries Garden酸甜果香消暑又解膩,AVOCHOCONANA可可味夠香濃。
2024-06-23
芒果伯爵茶窩夫
2024-06-21 102 views
happy星期一係到等個朋友放工行過永光中心記得上次有朋友介紹過有威靈頓牛扒食就上網搵地址~ 因為我同我朋友都鍾意食牛,所以就去左啦 仲二話不說點咗佢哋主打嘅威靈頓牛扒煮餐set係包括良個湯個龍蝦湯非常之夠味好香濃,我哋仲點咗個小食係芝士蘑菇釀雞翼 炸得恰到好處 😋😋😋另外我哋個course仲點咗花雕醉雞烏冬,喺鋸扒期間有得食到我最愛嘅花雕真係意外驚喜個烏冬仲包有一隻我至愛嘅醉鮑魚醉蝦真係想食完再食等咗三個字左右煮菜威靈頓牛扒到一切牛肉好嫩滑食落一啲都唔韌酥皮好鬆脆外脆內軟嘅感覺真係值得推介食完已經再想食最後食埋個甜品飽飽,下次會再嚟登龍街搵食🙌🏻
happy星期一
係到等個朋友放工行過永光中心
記得上次有朋友介紹過有威靈頓牛扒食
就上網搵地址~
因為我同我朋友都鍾意食牛,所以就去左啦
仲二話不說點咗佢哋主打嘅威靈頓牛扒

• 威靈頓牛柳
  • 話梅花雕醉雞配稻庭烏冬
2024-06-21 57 views
今天去香港銅鑼灣行商場,想食西餐鋸扒,網上看到這間酒吧西餐廳的威靈頓牛柳非常著名,一於跟朋友一起去打卡。環境舒適,餐廳裝修環境很有個性,播放最流行音樂,好chill,非常適合朋友聚會。另收加一服務費不知道吃什麼便點了套餐,五道菜二人餐 $438+1黑醋蟹柳蟹籽醃蘿蔔沙律配麥包🥗是日紅菜頭餐湯威靈頓牛柳+$150即叫即做,製作需時25分鐘。五成熟的厚切牛柳,配上威靈頓酥皮和蘑菇醬,增加層次。肉質軟腍不會粗糙,配上鹹鹹的幼滑薯蓉、翠玉瓜和茄子等,配上秘製醬汁,最後灑上椒鹽,適合打卡。另外可以加$20薯條。蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒滿滿的蟹籽蟹肉珍珠米配上充滿蟹膏的甲羅燒,幾特別甜品是意大利奶凍 甜甜的綠茶味和阿華田榛子碎朱古力醬奶凍,非常幼滑套餐跟奶茶、咖啡、檸茶,凍飲加$3 ,推介奶茶,茶味濃郁服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

今天去香港銅鑼灣

不知道吃什麼便點了套餐,五道菜二人餐 $438+1

黑醋蟹柳蟹籽醃蘿蔔沙律配麥包🥗
是日紅菜頭餐湯

威靈頓牛柳+$150

蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒
滿滿的蟹籽蟹肉珍珠米配上充滿蟹膏的甲羅燒,幾特別

甜品是意大利奶凍
甜甜的綠茶味和阿華田榛子碎朱古力醬奶凍,非常幼滑

套餐跟奶茶、咖啡、檸茶,凍飲加$3 ,推介奶茶,茶味濃郁

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2024-06-18
$500 (Dinner)