2024-02-02 414 views
亞參去骨海南雞飯睇左餐牌介紹,佢哋係嚴選雞味特重和飼養期只有120日內肉質嫩滑的三黃雞,以獨門秘法細分多次反覆用雞骨、胡椒、薑等熬製的濃濃雞湯浸煮。睇咗啲介紹梗係叫返個海南雞飯試一試佢。一黎到我就試雞肉先,入口軟滑又肉汁豐富,雞肉味道濃郁且已經去骨,方便享用。配上秘製三色醬之間,調合出不同層次的清新味😚 我好鐘意黑豉油,香醇可口。再試個飯,wow超香雞油味同金鳳米好夾,廚師拌入炒香的薑、蔥、蒜泥、濃雞湯等煨煮,盡吸雞湯精華,平時唔鍾意食飯嘅,我竟然成個食晒。每一個海南雞飯套餐都會配雞湯,今次我依個係冬瓜雞湯,鮮味十足,香濃滋味😚
亞參去骨海南雞飯
  • 海南雞飯
👧🏻不專業食評👧🏻質素不錯的喇沙*評分超過👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻為推薦新加坡喇沙米線評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻這間喇沙湯底十分濃郁,所有配菜也很入味,喜歡喇沙湯底的朋友記得一試,而且他的價錢也頗親民,到這間店記得一是他們的喇沙米線喔~新加坡肉骨茶評分:👍🏻👍🏻👍🏻我們還點了他的肉骨茶,但是這家肉骨茶味道比較清淡和養生不太適合配飯,可能會適合一些不太喜歡肉骨茶重口味的朋友,如果是喜歡肉骨茶濃厚的味道大家可以選擇其他菜式,例如海南雞飯,他們的海南雞飯賣相也很不錯,我下次應該會試馬拉盞通菜評分:👍🏻👍🏻另外,我們還點了馬拉盞通菜作為是日晚餐配菜,不過這家的馬拉盞通菜像是用水烚熟通菜,然後放了馬拉盞的調味在旁邊讓你自己點來食,不是坊間的馬拉盞炒通菜。如果想食炒菜的朋友,就不要點這道菜
👧🏻不專業食評👧🏻質素不錯的喇沙

評分:👍🏻👍🏻
喇沙面
  • 新加坡喇沙米線
2023-11-08 460 views
亞參雞飯❤️‍🔥閒日將軍澳中心地段午餐時間都不算太多人,見到呢間海南雞飯🐓唔洗等位就好快坐左入去😋地方頗大,又係open area。餐牌可以選擇lunch set同埋單點。自己掃QR code點左個招牌無骨海南雞飯套餐,轉雞髀➕25HKD。🌟招牌無骨海南雞髀飯套餐➕ 薏米水首先個賣相不太吸引🤣d雞有d甩皮甩骨。搭配三個海南雞經典秘制醬汁,雞油椰香飯➕ 冬瓜清雞湯。雞飯入口唔會太膩,食到微微的斑蘭味🫒搭配濃味醬汁海南雞,恰到好處。雞湯🐔係清清地,唔會有重味精味。雞肉鹹度剛剛好👍🏽點埋酸酸甜甜醬汁就幾好味。但雞髀黎講入口唔算太嫩太滑🤏有少少柴。🎃總括而言,性價比不高,埋單125HKD,值得一提的是呢度係免加一。但相對一個海南雞飯同質素黎講比較貴,唔係太親民。📍亞參雞飯 (PopCorn) (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G05-06號舖
亞參雞飯

🌟招牌無骨海南雞髀飯套餐➕ 薏米水

📍亞參雞飯 (PopCorn) (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G05-06號舖
2023-10-31 345 views
午餐時間有午市套餐,包飲品幾抵食!叫咗個喇沙湯麵!成日聽人講話個湯底好正,估唔到真係名不虛傳,超級濃郁,帶少少辣味!非常之惹味!材料亦都好豐富,有蝦、魚蛋、豆腐卜、雞蛋~大大碗,超級滿足!今次真係眼闊肚窄,加幾十蚊可以加配小食,忍唔住口嗌咗加央多士同蝦春卷,春卷非常香脆可口,多士又脆口大大嚿牛油非常邪惡⋯都好好食!原來碗麵好大碗,食到一半已經好飽⋯今次真係超級滿足!話梅柑桔梳打⋯酸酸甜甜好開胃,爽!

午餐時間有午市套餐,包飲品幾抵食!

原來碗麵好大碗,食到一半已經好飽⋯今次真係超級滿足!

話梅柑桔梳打⋯酸酸甜甜好開胃,爽!
2023-10-04 281 views
去開旺角,好掛住阿參個雞飯就買個食下啦,仲買咗個咖央多士, 因為多人所以買咗外賣,外賣所有醬都係分開放的好細心,有甜豉油,薑蓉,辣醬,啲雞有雞味和滑,even 雞胸都唔算太鞋 😚咖央多士雖然咖央唔係好多,但都好夠味,好脆口 😆豐富嘅晚餐,食完飽飽了

咖央多士雖然咖央唔係好多,但都好夠味,好脆口 😆

豐富嘅晚餐,食完飽飽了

TakeAway
2023-09-26 260 views
亞參雞飯在不同地區都有分店,久不久都會見到她的身影,不過這還是第一次光顧。原來亞參週末的下午也有供應下午茶,相信價錢會比平日星期一至五的下午茶高,但週末也有下午茶都算不錯。我選擇了輕盈馬來咖喱豬扒飯($48)。咖喱的味道香濃帶甜,不怎麼辣,要是你不太能吃得辣的都可以試試,配著白飯十分開胃下飯,讓人一口接一口的吃豬扒有三小件,肉質都是淋的亦不帶骨,正正常常;薯仔有兩件,不過沒有預先炸過所以不香口掛汁,也明顯是白灼後才放進咖喱內,味道不能融合。比例上咖喱的份量少而白飯的份量多,下午茶份量來說份量是吃得飽的,但咖喱汁未能完全沾上所有白飯。跟餐飲品點了熱的馬來拉茶,質地香滑,但味道實在太甜,感覺比一般飲到的更甜,未必每個人都接受到...位於地庫的餐廳面積不大,假日下午茶時段高朋滿座,但看似生意做不切,職員不斷忙碌難以立即幫助到有需要的客人,除了店員會為客人送上食物之外,餐廳的格局、營運、服務以及氣氛都讓人感覺如快餐店,是需要快吃快走的店舖;大家來之前可以考慮一下自己的需要。
輕盈馬來咖喱豬扒飯

Type of Meal
Tea
2023-08-03 294 views
今日收工落去食飯,叫咗豬手海南雞同埋馬拉盞,通菜個通菜就咁攞水6,跟住隔離加啲馬拉盞醬汁就算數,真係超級冇誠意我食咁多次馬拉盞通菜次次都炒得好好食,估唔到食到一次係烚熟嘅⋯個豬手又喊,雞又無味,好彩個椰青好飲
2023-08-02
$100 (Dinner)
2023-07-27 195 views
朋友知我鍾意食星馬菜, 就帶我黎呢度食個下午茶餐~  餐廳裝潢都好新淨, 環境都幾企理幾光猛咁~ 同好多餐廳一樣, 依家都係自己嘟QR Code落單~ 我就叫左個下午茶D餐 雞絲湯河, 飲凍南洋咖啡, 仲用優惠價$39追加左兩款小食 - 班蘭咖央多士(4件) & 椰香咖央南洋包(4件)~雞絲湯河 & 凍南洋咖啡雞絲湯河個湯底唔差, 顏色同味道都有D似平時食上海野砂窩雲吞雞果隻湯, 但略嫌淡左D,  如果可以濃郁D就好好多! 雞絲正正常常, 河粉都滑而且份量好多! 凍南洋咖啡既顏色比其他新加坡食物既餐廳更深色, 味道濃郁, 有D焦糖香味, 可惜用QR Code落單時冇得揀少冰, 食到一半既時候 D冰一溶就整淡晒杯咖啡所以我都係鍾意人手落單多D!班蘭咖央多士 & 椰香咖央南洋包呢兩樣野其實好相似, 當時以為多士同南洋包係唔同既, 以為南洋包起碼唔係脆口啦, 點知黎到其實都係一樣果種深色既多士兩樣野唯一唔同就係椰香咖央南洋包會放D 椰絲喺塊多士上面, 同埋南洋包果隻每件只得一片多士! 不過有個我諗唔明既地方就係, 明明兩樣野咁似, 但製作時間黎講南洋包係長好多anyway兩樣野其實味道都好食

雞絲湯河 & 凍南洋咖啡

所以我都係鍾意人手落單多D!

班蘭咖央多士 & 椰香咖央南洋包
anyway兩樣野其實味道都好食, 多士夠脆, 厚切牛油同咖央味道好夾得黎
南洋包果隻仲多左椰絲既香味~

呢度下午茶價錢相宜, 全日都唔洗加一, 下次會試下佢個主打海南雞飯~
2023-07-26
$60 (Tea)
2023-05-19 382 views
做完個facial行過,好而無食喇沙面。。。所以有啲興趣!點知一入去落一層樓,坐位都好多,見到個個都叫海南雞飯!應該唔錯!但我偏偏想食喇沙麵!就叫咗個新加坡喇沙米線!嘩。。。個湯好好濃!唔講得少,我從來未食過個喇沙湯底咁好食!呢個我認真係去新加坡都食唔到!堅正另外叫咗咖央多士。。。又係好好食!絶無孤寒,啲咖央醬多到流夾埋一大件牛油,真係間唔中食好啦但真係會每次叫!比較淡,美祿粉唔夠,不過跟餐加$10低飲!!!
做完個facial行過,好而無食喇沙面。。。
所以有啲興趣!
但我偏偏想食喇沙麵!就叫咗個新加坡喇沙米線!

另外叫咗咖央多士。。。又係好好食!
絶無孤寒,啲咖央醬多到流
夾埋一大件牛油,真係間唔中食好啦
但真係會每次叫!

比較淡,美祿粉唔夠,不過跟餐加$10低飲!!!
班蘭咖央多士
美祿
班蘭咖央多士
亞參雞飯係香港有好多分店主打正宗南洋美食旗號「尋覓99分海南雞飯」有一種精益求精嘅精神今次我地試下外賣🥡🤎豬手飯豬手好入味 份量都唔少個汁撈飯真係好唔錯👍🏻🧡班蘭咖央多士整餐最好味嘅菜式用馬來西亞空運直送麵包面包烤過 中間夾住一塊牛油🧈好邪惡但好好好好好食小食黎講最平價 但係最好食😋
亞參雞飯係香港有好多分店
主打正宗南洋美食
旗號「尋覓99分海南雞飯」
有一種精益求精嘅精神

面包烤過 中間夾住一塊牛油🧈
好邪惡但好好好好好食
小食黎講最平價 但係最好食😋
2023-04-22 168 views
雖然食物幾好味,雞都滑。好可惜員工實在太差,一入門無人留意到,叫完嘢食又等得比較耐,坐低水都無杯,都唔緊要。無限用餐時間,我只係剛剛食完,一個鐘都無,飲你杯迷你薏米水甜到抽筋,想叫杯熱水溝淡啲啫,個阿姐斟俾第二枱客又無俾我,一路抹嘢一路講食完都唔走。你講都唔好俾客聽到啊!!見你唔斟做其他嘢,我叫第二個,嗰條阿叔指住嗰2個阿姐方向,叫我搵佢哋。個阿姐聽到即刻講話叫左佢就唔好叫第二個,乜原來你記得架?你頭先斟俾人你唔俾埋我,走去抹嘢又講埋哂啲說話我就當你唔俾我啦?對客態度差到爆!!我而家唔俾錢咩?
2023-04-22
2023-04-21 163 views
嗌咗個海南雞飯同咖央多士。雞得豉油味,鼓油浸住隻雞,得個咸字,完全無海南雞味,不過好多肉。肉質都算合格,雞皮都係偏咸但都夠滑,雞皮同肉之間無肉凍,可能熟得滯。雞胸有少少乾,有種乾咗用豉油浸返淋嘅口感。雞油飯就幾好,雖然都多咗少少雞油。成個海南雞飯餐以量嚟計,算抵食。5/10多士就十分普通,舊牛油我寧願唔好厚要闊,口感味道會分佈得平均啲 ,一啖油一啖甜咁。3/10服務態度好好,員工雖然滿口鄉音,但都好落力招呼客人。8/10都係嗰句,同中環嗰間比真係有距離
嗌咗個海南雞飯同咖央多士。

雞油飯就幾好,雖然都多咗少少雞油。

成個海南雞飯餐以量嚟計,算抵食。5/10

都係嗰句,同中環嗰間比真係有距離
又經過青衣 係兩期青衣城入面糾結左好耐唔知食乜好 最後揀左連鎖店之一嘅亞參雞飯 就試下呢間以海南雞為賣點嘅馬拉菜😗🍱亞參去骨海南雞飯💰91呢個套餐配有一碗雞油飯同一碗清雞湯 仲有食海南雞basic必有嘅三隻醬 應該係姜蓉 甜辣醬同豉油醬 雞嘅份量都偏多 去骨之後厚度偏薄 但係都好滑嫩 雞肉本身已經醃得夠味 配上雞油飯就更滿足😋雞油飯水分剛好 而且雞味都幾重下🍛巴東牛肉飯💰78可惜呢度冇椰漿飯 所以我+左$5轉雞油飯 巴東牛肉 配菜小食同雞油飯各成三角互不干擾 巴東牛肉每舊都好大塊 沙嗲醬加埋花生煮完更惹味 撈飯特別香口😛而小食個邊就有炸魚乾 竟然係甜味 不過都係覺得鹹味好D 另外就係普通嘅番茄同青瓜丁 整體來講巴東牛肉味道出彩 值得嘗試👐🏻🍛馬來咖喱雞飯💰78咖喱雞同白飯分開上 所以就見到白飯圓碌碌咁一舊處於碟中間 好彩碟夠大可以撈飯 咖哩份量都多 雞肉索咖哩汁都唔錯!🍞斑斕咖央多士🍤鳳尾蝦春捲💰加配39係馬拉餐廳必食就有咖央多士 呢度嘅多士寫明係馬來西亞空運過來 睇樣果然又同一般見開嘅好唔同 顏色偏黑糖包色 形狀都係吐司型 有埋凸位 烘完底之後略嫌過脆過硬 如果保留小小吐司嘅軟度就好

🍱亞參去骨海南雞飯

💰78

🍞斑斕咖央多士
🍤鳳尾蝦春捲
💰加配39
係馬拉餐廳必食就有咖央多士 呢度嘅多士寫明係馬來西亞空運過來 睇樣果然又同一般見開嘅好唔同 顏色偏黑糖包色 形狀都係吐司型 有埋凸位 烘完底之後略嫌過脆過硬 如果保留小小吐司嘅軟度就好😩牛油好厚咁露左出來 下面仲薄薄地搽左一層斑斕同咖央醬 可能係因為多士本身嘅關係有D苦😓

鳳尾蝦春捲就好靚 顛覆左我對炸物嘅刻板印象-出面嘅炸皮外衣竟然係白色嘅 咬開一層脆絲就係炸蝦肉 可以點上泰式甜辣醬口感更豐富!

整體來講呢度菜品唔算特別多 特別來食嘅話都係食海南雞飯比較好 比較有特色D 多士我都係會選擇返蘇媽蘇媽🤣

📌 亞參雞飯 (青衣城) (青衣)
青衣青敬路33號青衣城1期2樓218A號舖
2023-03-06
$80 (Lunch)
之前在上水分店食過,於是今次諗住介紹朋友去到旺角分店食~點知有點失望😂😂.落單的時候聽到,隔離座位那個人說"米線煮淋d"~之後來到的時候終於明白~見佢個米線真的有點煮唔熟,依然有d 硬硬地😣😵‍💫見影響不大,於是算了~不過唯一仍然欣賞的,就是它的喇沙湯底,依然整得好好👍🏻👍🏻好味度:⭐️⭐️.雖然知道馬來西亞的奶茶通常都好甜,估唔到佢呢個,本身都知係呢個size 的杯,不過有三分一都係泡,剩下三分二,超級甜奶茶😵😵‍💫個人覺得都係佢ge 熱南洋咖啡好飲d..奶茶真的不了🤣🙈好味度:⭐️⭐️.海南雞飯🐔🍚雞都好滑,而且飯都好香😀好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️.咖吷多士好味度:⭐️⭐️⭐️這個味道都不及上水的😂😂個包的硬度不夠香脆~
之前在上水分店食過,於是今次諗住介紹朋友去到旺角分店食~
點知有點失望😂😂
落單的時候聽到,隔離座位那個人說"米線煮淋d"~
之後來到的時候終於明白~
見佢個米線真的有點煮唔熟,依然有d 硬硬地😣😵‍💫
見影響不大,於是算了~
不過唯一仍然欣賞的,就是它的喇沙湯底,依然整得好好👍🏻👍🏻
好味度:⭐️⭐️

個人覺得都係佢ge 熱南洋咖啡好飲d..奶茶真的不了🤣🙈
好味度:⭐️⭐️

海南雞飯🐔🍚
雞都好滑,而且飯都好香😀
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️

咖吷多士
好味度:⭐️⭐️⭐️
這個味道都不及上水的😂😂個包的硬度不夠香脆~
2023-02-12 242 views
今日大同仔仔嚟到雅蘭中心地庫食馬來西亞海南雞飯,我哋今日叫咗一個海南雞飯,喇沙湯麵,大洋多士,炒芽菜仔,馬來西亞咖啡,金橘檸檬蜜,首先介紹嘅就係海南雞飯,佢個海南雞飯非常之好食非常之滑,佢個雞油飯只得相當之好食唔太油之餘,又食到香料嘅味道。㗎,央多士裏便嘅㗎央醬非常之多。佢個多士都好特別,望落去好似濃咗嘅多士咁,而個喇沙湯麵有少少辣小朋友食唔到,但係佢個喇沙味相當之好食,即第一題就係個炒芽菜仔,係我第一次見咁細粒芽菜仔,總括嚟講所有嘢相當之好食