2021-04-19 752 views
同男朋友平日放假,行開海之戀商場,順便過嚟食個午餐。間餐廳午間好夠光,見到有個海景就決左入嚟一試。餐牌上價錢唔貴,服務態度都唔錯。兩杯柚子紅茶大大杯。食物方面,男朋友叫個滑蛋吉列豚肉(燒汁);我就叫左個豚肉意粉(磨菇汁)。試左好明顯係前者好味啲,滑蛋出色有水準,至於我果個實在係太健康喇(連個賣相都係😅),一食就知道係少鹽少油,味道好素好淡,可能知我呢排減肥要食清啲🤣🤣 總括嚟講,食物唔算驚喜,但對住大海景食午餐係好悠閑既,過開嚟既朋友可以一試。

2021-03-28 1012 views
星期六早上與朋友們吃個優雅早餐相聚下,位於海之戀的ASAP 位置方便,景觀也不錯!這是個好選擇!Start with a joyful Morning ~黑松露雞肉奄列+田園沙律+法包沙律新鮮而生果也搭配這個價錢有黑松露配上物超喔~$54牛油果炒滑蛋+雞胸+特色腸+田園沙律+法包牛油果與滑蛋非常配,蛋厚厚也滑滑!雞胸配上鮮茄醬,這茄醬味道一流,非調味醬,應是鮮茄烹調出來,與雞肉配上,非常好味。非豐富配搭,份量滿足。$62非常豐富早餐,好滿足,午飯也不用吃,環境也舒服。
這是個好選擇!
Start with a joyful Morning ~

黑松露雞肉奄列+田園沙律+法包
沙律新鮮而生果也搭配
這個價錢有黑松露配上物超喔~

牛油果炒滑蛋+雞胸+特色腸+田園沙律+法包
牛油果與滑蛋非常配,蛋厚厚也滑滑!
非豐富配搭,份量滿足。

非常豐富早餐,好滿足,午飯也不用吃,環境也舒服。
2021-03-27
$60 (Breakfast)
2021-03-25 910 views
實在太忙, 一直都冇時間打呢篇食評。時間去返1 月2 日, 新年呢幾日假, 想食個CHILL D 嘅LUNCH! 咁就行去海之戀啦, 多數餐廳都可以望到海景。記得ASAP 都幾多選擇, 老公都覺得OK, 於是就揀呢間啦! 入到去我哋揀咗個可以望到海嘅位, 因為見到都好猛太陽, 坐窗邊應該會幾熱。食物總類好多下, 有沙律、漢堡、咖哩飯等我就揀咗漢堡, 老公就揀咗咖哩飯。老公個特濃咖喱牛肋肉滑蛋蓋飯先嚟到, 咖哩辣辣哋, 加埋蛋都幾好食!不過牛肉同飯量都偏少, 唔夠飽。我個安格斯牛肉脆煙肉漢堡等到老公差不多食完個飯先到。希望下次上餐時間可以近返D。除左漢堡, 仲有沙律菜同薯條。薯條炸到外脆內淋, 加上適量嘅調味, 好好食!沙律菜都新鮮, 不錯!漢堡超厚, 唔能夠一口食晒。漢堡扒都JUICY, 加上芥末, 幾好食!但係真係太厚啦, 要分2 層食。菜嘅水份最後令到個包淋晒。總括係好食, 漢堡性價比高過咖哩飯。餐廳本身枱同枱間都隔得開, 唔會好密, 坐得舒適!環境嚟講都幾好, 以每人$100 可享用如尖沙咀般嘅海景午餐, 算係抵!
實在太忙, 一直都冇時間打呢篇食評。

食物總類好多下, 有沙律、漢堡、咖哩飯等

我就揀咗漢堡, 老公就揀咗咖哩飯。

不過牛肉同飯量都偏少, 唔夠飽。
特濃咖喱牛肋肉滑蛋蓋飯

我個安格斯牛肉脆煙肉漢堡等到老公差不多食完個飯先到。
希望下次上餐時間可以近返D。

除左漢堡, 仲有沙律菜同薯條。

薯條炸到外脆內淋, 加上適量嘅調味, 好好食!
沙律菜都新鮮, 不錯!
漢堡超厚, 唔能夠一口食晒。
漢堡扒都JUICY, 加上芥末, 幾好食!
但係真係太厚啦, 要分2 層食。
菜嘅水份最後令到個包淋晒。
安格斯牛肉脆煙肉漢堡

總括係好食, 漢堡性價比高過咖哩飯。
餐廳本身枱同枱間都隔得開, 唔會好密, 坐得舒適!
2021-01-02
$100 (Lunch)
特濃咖喱牛肋肉滑蛋蓋飯
2021-03-21 539 views
完全唔知海之戀三樓都仲有餐廳見環境光猛 食物價錢適中一於試吓加錢叫左黑松露磨菇湯黑松露帶子意粉黑松露磨菇湯啖啖都飲到磨菇粒粒真材實料 既磨菇濃湯見佢裝係杯 諗住唔多點知份量足 又足料飲完都飽飽地黑松露帶子意粉啲帶子得兩粒好鈐貴但都要讚下 係好食的帶子煎到外面金黃入面半熟意粉有咬口醬汁夠黑松露味又唔會太濃娘親叫左 牛肋條蕃茄意粉娘親話 蕃茄汁酸酸甜甜都係牛肋條份量少左啲但整體都唔錯既意粉份量多甜品加錢配左蘋果批配雪榚唔記得影相即叫即焗 大約等左15分鐘有兩件 熱辣辣 配埋雪榚幾好味 本身唔太中意蘋果批會有肉桂但呢件ok 接受到👍🏻總體都好滿意 娘親都話可以再黎
完全唔知海之戀三樓都仲有餐廳

2021-03-20
Type of Meal
Dinner
2021-03-14 464 views
今晚嘗試一個特別晚餐,美國Prime牛肉眼扒300g的扒餐。我其實除了喜歡吃牛扒之外,還被餐牌上的其中一句「配任食薯條」所吸引著,因為小弟是「薯條控」。是日是星期日下午6點15分,能夠欣賞美麗的夜晚海景真是已經加分,服務員十分欣勤,除了端上扒餐和燒汁之外,還為我建議加上鹽作調味,令到牛的味道突然昇華,回味無窮!當我品嘗完一份薯條,服務員主動地問我還需要另外新一份,我覺得吃完扒+一份薯條都已經好飽!其實這晚原本和朋友來吃,他試雞,我試牛。但是朋友臨時不來,所以唯有下次才試到香草燒法國雞啦

2021-02-28 673 views
今天來到荃灣西和朋友共進午餐,這家在天后也有分店的 ASAP 荃灣分店更加漂亮,陽光光線充足落地玻璃望著海景實在非常舒服。服務員的服務也非常到位。中午套餐也祇不過是七八十元,個人認為這家店本身性價比非常高。點了白酒煮蜆意粉,粟米湯和熱齋啡。粟米湯確實比較香甜,而齋啡酸度也很適中,當然不能說是非常好喝,但絕對比星巴克的好。白酒煮蜆意粉稍然有點清淡,不過意粉面身非常彈牙,而且蜆肉也非常多沒有偷工減料。這價錢這環境這服務實在沒得說。絕對誠意推薦。

2021-02-28
$85 (Lunch)
2021-02-13 538 views
再次重臨荃灣西海之戀的ASAP,這次分別嘗試S2牛乳炒蛋野菌,雞肉蕃茄通粉餐和S7 炸吉烈魚柳餐,好友第一次來試吃S2餐,特別讚炒滑蛋很好味,大片抵吃。而本人試S7炸魚柳,因為不是普通茶餐廳魚柳煮法,而且吃出即煮即炸口感,鬆化外皮,十分香口。飲品雖然沒有拍照,本人想推薦的是奶茶,這裡奶茶特別香濃,值得推薦!由於仍然是二人限聚,餐廳的防疫措施非常注重衛生,員工也貼心給予口罩袋,枱與枱之間有適當距離,用餐令人放心。

2021-02-07 523 views
本來想試早餐,但遲了起床變了午餐,卻帶來驚喜!先來一杯粟米湯,濃濃粟米味,絶不罐頭。小食:柚子雞翼真的很香柚子味,又唔會一層厚厚的果醬塞入口,配搭新鮮而可口。芝士雞球,不能不吃啊!主吃:炭燒雞髀扒意粉,我點了磨菇汁分開上,不用點汁雞脾扒已很juicy,燒得香香連皮也脆脆的,意粉嘅分量真的很足,完全滿足了沒吃早餐的我。朋友點了黑椒牛脷煙肉意粉,他說下次要再吃多次。最後飲埋杯凍朱古力,滿足極了!店員熱情的服務態度也值得一讚!
本來想試早餐,但遲了起床變了午餐,卻帶來驚喜!
先來一杯粟米湯,濃濃粟米味,絶不罐頭。
芝士雞球,不能不吃啊!
朋友點了黑椒牛脷煙肉意粉,他說下次要再吃多次。
最後飲埋杯凍朱古力,滿足極了!
店員熱情的服務態度也值得一讚!
2021-02-07
$80 (Lunch)
  • 柚子雞翼
2021-01-03 724 views
今日有啲想試呢間見啲相幾吸引咪試吓,價錢屬中價位,而選擇都算多。我叫咗個吉列黑豚滑蛋蓋飯,炸粉厚薄恰到好處,唔會話厚到食粉咁,有肉汁唔算乾,而且有豬肉味。至於咖哩味道略嫌淡,唔辣,除咗顏色之外感覺同水冇分別。至於塊蛋就比較細塊,連堆飯都遮唔晒,不過食落有濃郁既蛋味,味道亦唔會被咖哩同番茄汁遮蓋咗,算係唔錯,美中不足既係餐廳喺煮食方面既功夫唔係好夠,每樣食材都ok但只有烹沒有調食落好似食緊3樣餸咁,蛋,飯,咖哩同肉之間欠缺融合,有啲似自己屋企求其煮咁,亦冇配菜,呢度就扣咗分。值得一提既係餐廳配套唔算做得好,嘢飲係茶包沖,環境就一般,原先係向海但就落咗窗簾影響透光,門口亦有設計災難級既大字報牆紙同怪異既燈光,令到成個體驗downgrade 咗,希望餐廳可以改善吓啦。

吉列黑豚滑蛋蓋飯
薄荷茶
2021-01-03
2020-11-22 1035 views
前陣子,趁疫情稍稍緩下來的時候,與閨蜜們來一個荃灣西遊,首先往荃灣西站嘅海之戀商場,先在Donki買個痛快,行攰了,便想着找個地方來個下午茶,歇歇腳,充充電。商場內其實都充斥了不少食肆,逛了一會,最終決定喺A S A P下腳,冇他的,兩大原因,主要因為他性價比高,價格相宜,而以這樣的價錢,輕輕鬆鬆的對着無敵大海景,嘆個下午茶,人生如此,夠曬chill! 最重要的,不用給他的名字ASAP嚇怕了,我們可以悠揚地慢慢地嘆個下午茶,不用跟他的名字 as soon as possible 啊!與閨蜜們,各自叫了幾個下午茶,熱騰騰的雞翼,加上脆脆的薯條,口感不錯;嫩滑香口的蛋牛加上脆脆厚多士,又是一個不錯的選擇;一位比較肚餓的朋友,叫了一個通粉,雞湯鹹淡適宜,又是一個充飢的好選擇。還有一提,職員服務態度都好好,好有禮貌,由座位安排到點餐上餐都好快手。週末週日,如果瞓得晏,想來個無敵海景的午餐,又價錢相宜的,ASAP的 brunch 也會是一個不錯的選擇,下次我們也要再來試試啊!

2020-10-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 下午茶
2020-11-17 853 views
嗰日行完Donki,經過見到呢間野就入去試一試佢。 睇完餐牌,就嗌咗一個漢堡包($8x?)+一碟蕃茄牛肋條意粉($7x)+西班牙燴飯($13x)+芝士唐揚雞(跟餐另加$28)😙 所有嘢食嘅份量都超級足夠,一定飽肚。 超級欣賞佢碟意粉啲意粉🤣 因為煮得啱啱好,好煙韌💕(唔似X心/大X樂嗰d 咁,煮到林啤啤🤢)碟野d 牛肋條煮得好淋,好似食牛腩咁🤔 。 個飯ge 飯量真係超級多,可以兩個人食。啲飯食落去都有少少蝦味,但個人認為略嫌淡咗少少,可以再濃啲。 個漢堡包都幾好食。兩邊包皮都有煎過,食落去好香口🤤 中間塊牛肉煎得幾嫩,有驚喜!特別想講嘅係啲薯條🍟🍟🍟 超超超級好食😳😳😳 佢層炸皮喺其他地方真係冇食過!(我都唔識形容😂 好似層薄薄ge 天婦羅皮咁?!) 個意粉同漢堡包都跟沙律,個沙律配柚子醋汁酸酸甜甜好開胃🤤 啲菜都好新鮮~ 呢間野真係有驚喜,下次都會再去食😙
嗰日行完Donki,經過見到呢間野就入去試一試佢。

所有嘢食嘅份量都超級足夠,一定飽肚。

呢間野真係有驚喜,下次都會再去食😙

西班牙海鮮燴飯
蕃茄牛肋條意粉
芝山唐揚雞
凍朱古力牛奶咖啡
凍朱古力牛奶咖啡
2020-11-10 784 views
一講起ASAP 就自然諗起要AS SOON AS POSSIBLE - 盡快! 但係原來呢間餐廳名O既ASAP 係AS SIMPLE AS POSSIBLE - 越簡單越好! 咁好啦! 呢個LUNCH 就去試下先! 今日唔駛等位, 量完體溫可以直入店內有窗邊位, 可以望住海食飯, 舒服, 寫意! 店內裝修簡單, 新潮, 好符合ASAP - AS SIMPLE AS POSSIBLE! ❤餐廳食物種類好多, 如沙律🥗、咖哩飯、意粉🥘、漢堡🍔都有! 炭燒西班牙豚肉+柚子醋田園沙律 - 今日想切合主題, 食得簡單D, 於是叫左個沙律食。首先講講個沙律先, 份量都幾多, 個柚子醋我覺得似係柚子蜜開出嚟咁, 太甜! 有少少奇怪。另外塊炭燒西班牙豚肉入味又淋, 而且唔肥! 跟餐餐飲係橙汁, 尚可。埋單發現要加10% 服務費, 價錢方面有少少偏高, 不過如果想食得健康D, 呢度都係一個好選擇。

咁好啦! 呢個LUNCH 就去試下先!

今日唔駛等位, 量完體溫可以直入

店內有窗邊位, 可以望住海食飯, 舒服, 寫意!

餐廳食物種類好多, 如沙律🥗、咖哩飯、意粉🥘、漢堡🍔都有!

跟餐餐飲係橙汁, 尚可。
炭燒西班牙豚肉+柚子醋田園沙律

2020-11-06
$70 (Lunch)
炭燒西班牙豚肉+柚子醋田園沙律
2020-11-09 493 views
同妹妹行開荃灣又唔想食日本菜咁啱路過見到間新開既小店ASAP.........於是八掛入去睇吓有咩好食啦🤤🤤首先入到去見到店鋪環境乾淨企埋,店員亦好有禮貌地推介一些食品比我地亦不厭其煩咁解答我地既問題😬今時今日有泥個服務熊度已經好好架𡃤⋯⋯比起另外一D有名氣或者冇名氣既餐廳D員工黑口黑面好似我哋要乞求咁嘅情況🙈⋯泥度就好好多😃值得一讚佢嘅咖啡⋯好香好滑溜飲後帶有小小甘⋯👍🏻👍🏻
值得一讚佢嘅咖啡⋯好香好滑溜飲後帶有小小甘⋯👍🏻👍🏻
2020-11-05 2798 views
近來新興咗一個字詞「Staycation 」,本來趁老婆生日,都有此打算,不過,佢話晌屋企瞓自在過晌酒店,所以,酒店就無住喇,但都照原先計劃,嚟一個大西北小旅行。先到荃灣西站嘅「海之戀商場」食個晏,再入兆康,轉輕鐵到良景,晌「良景市集」(即喺良景嘅冷氣街市)打個轉,再上「港版大峽谷」嘅良田坳,最後,返到南昌站嘅「V Walk」食晚飯,就結束今日西鐵線大西北之行。言歸正傳,今次餐晏仔晌邊度食好?「海之戀商場」都喺第一次嚟,故此事前上網搵搵有咩選擇,最後揀咗「ASAP」,因為定價相宜,風評不俗。晌門口所見,餐廳內都仲有少量吉位,加上只喺得我哋兩公婆,比較易等到位。剛好,我哋就被安排坐晌近門口嘅二人枱,距其他枱都好有一段距離,所以,食得更安心,但其他位顯然就比較逼。而餐廳其實都幾大,裝修簡約,望入去,仲有大大片落地玻璃嘅窗口位,望到對岸青衣壯闊嘅風景,加上是日陽光普照,感覺更醒神。主餐牌主要有紅黃藍共3張,不過,唔喺好明顯有分門別類,但菜式睇起嚟比較多元化,無話邊種菜系突出啲,然而,定價果然算喺好相宜。 此外,所有主食都會配基本熱飲、汽水或果汁,亦可以額外加錢轉為特色飲品,仲有,更可以加配熱
主餐牌主要有紅黃藍共3張,不過,唔喺好明顯有分門別類,但菜式睇起嚟比較多元化,無話邊種菜系突出啲,然而,定價果然算喺好相宜。 此外,所有主食都會配基本熱飲、汽水或果汁,亦可以額外加錢轉為特色飲品,仲有,更可以加配熱湯或沙律。
D1 牛油果流心蛋法式酸種麵包 + 烤豚肉芝士腸 + 煙肉 + 香草車厘茄 $62

最後我哋揀咗兩款類似All Day Breakfast嘅套餐,而揀呢款嘅原因喺一來老婆鍾意食牛油果同賓尼迪蛋,二來我就想試試件法式酸種麵包。老實講,比預期好喎,流心蛋做得好出色,睇我切開個蛋黃,啲蛋漿湧出嚟就知啦,仲加咁片芝士,如有埋荷蘭汁就成為正式賓尼迪蛋喇;此外,件酸種麵包咬落有韌勁,唔會一陣風咁,又有麥香;豚肉芝士腸、煙肉都喺啲靚貨色,食得出唔喺啲平價嘢,就連啲車厘茄都煎過,有誠意呀!
牛油果流心蛋法式酸種麵包 + 烤豚肉芝士腸 + 煙肉 + 香草車厘茄
D2 七味芝士雞肉烤墨西哥餡餅 + 吉列西班牙豚肉 + 煙三文魚 + 牛乳炒滑蛋 + 烤蕃茄 + 沙律 $78

睇睇個菜式名之下嘅食材組合,已覺得頗有睇頭,加上老婆好想試啲烤墨西哥餡餅,所以,更鐵定要揀佢。比「D1」,呢份仲大堆頭。烤墨西哥餡餅果然好好食,外層好脆口,而啲七味芝士雞肉超惹味;吉列西班牙豚肉你當喺炸豬扒咁食,味道唔錯,又唔算油膩,牛乳炒蛋睇見都知道佢滑,甚有奶香,就算烤蕃茄都交足貨,當然,煙三文魚算喺咁多樣嘢中,最無乜特別嘅一樣。
七味芝士雞肉烤墨西哥餡餅 + 吉列西班牙豚肉 + 煙三文魚 + 牛乳炒滑蛋 + 烤蕃茄 + 沙律
洋甘菊

今餐兩個主菜都油油哋,所以,老婆就揀清清哋嘅洋甘菊,喺斯里蘭卡品牌Dilmah嘅茶包,雖然對茶葉嘅世界唔算熟,但總知道有呢個品牌,而洋甘菊嘅香氣幽幽,清香淡雅。飲完杯茶,留意吓內杯身:「Have a simple day」,非常有趣。
牛奶咖啡 +$8

由於我哋一早已打算點一客甜品嚟「些牙」,所以,加錢要杯牛奶咖啡嚟襯一襯,不過,睇樣就知喺機沖,似乎俾多咗期望。還好嘅喺,杯咖啡都唔差,夠醇香,有陣陣果仁味,就算機沖,如果豆靚都OK嘅,
牛奶咖啡
雖然時近入秋,但有個甜品餐牌都仲喺以夏令為題,不過,理得佢咩季節,啱食就得。順帶講講佢哋嘅服務,其實我哋一早向A店員落單已嗌定個酥皮蘋果卷,並講明主食差唔完嘅時候後上,但見似乎無人跟進
,等咗一陣問B店員,先話幫手跟進下,此時先同我哋講製作需時,要等20min,幸而我哋唔趕,照等。之後,由C店員送上焗蘋果卷,佢真喺勁,放低碟甜品就行開咗
,喂!我哋兩個人共享,你唔俾多隻碟,至少都要兩份餐具啩
,可見啲服務質素幾低吓。
酥皮蘋果卷配雪糕 $38

等咗真喺大概20min,卒之到咗,賣相較平實,入口無預期中即焗出爐嗰種熱辣辣,但酥皮卷喺幾香脆,頗有牛油香,而蘋果肉加咗玉桂,陣陣清甜香味,整體味道方面唔失禮,而雪糕喺好普通嘅雲呢嗱味而已。
酥皮蘋果卷配雪糕
不時都晌啲食評借個版位分享吓啲行山相,今次都唔例外,就分享一下「港版大峽谷」良田坳嘅風景啦。
做人嘅嘢,越簡單越好,就喺因為有啲人成日將問題簡單複雜化,搞到一件好小嘅事,搞吓搞吓變成大事件。所以,好鍾意呢間店鋪嘅名「as simple as possible」,唯一最怕喺有啲人叫做嘢,慣性喺唔喺都話急,咩都「as soon as possible」,對依啲人要自我調節,你要快,我咪唯有交啲功課喺「as short as possible」囉,哈哈
$103 (Lunch)
2020-11-04 501 views
本來諗住黎食早餐,原來平日無早餐食😭於是就下午茶時段再黎過。環境超好,我哋係望住個海。而且佢嘅裝修都好新淨,我哋入去個時段仲要冇乜人好安靜,非常適合傾偈吹水。佢下午茶都有好多選擇,仲可以額外加小食。我哋叫咗個黑松露香菇意粉配咖啡。個黑松露味好重,同埋都好足料,如果鹹少少會更好。另外叫咗個安格斯漢堡配薯條,個薯條係即炸勁脆。而個安格斯漢堡都非常好味😋覺得Heavy嘅時候再配一啖沙律菜。另外最好佢可以加latte或者係cappuccino 。滿足我哋呢啲咖啡控。
本來諗住黎食早餐,原來平日無早餐食😭
於是就下午茶時段再黎過。

佢下午茶都有好多選擇,仲可以額外加小食。