2020-01-02 1625 views
中午時段嚟瑪麗醫院睇病,好彩有一間平嘅泛亞飲食餐廳。不過,需要等候時間較長,因為好多病人同時喺度排隊。叫咗一個雙餸飯,菜式非常好。有豉油雞翼,加肉末炒四季豆。雞翼係固定份量,每份三隻,豉油味夠,雞翼肉都算鮮嫩。四季豆爽口,加上肉末味道絕配。為咗更加健康,叫咗餐湯,而唔係餐飲。餐湯係中湯。抵食。

為咗更加健康,叫咗餐湯,而唔係餐飲。餐湯係中湯。

抵食。
抵食雙餸飯
2019-10-28 834 views
是日到瑪麗醫院,時間尚早就當然食個早餐先啦。本來想叫魚柳點知賣晒,想要糯米雞又賣晒。結果叫左楓蜜雞扒腸仔配多士再加6蚊柴魚花生豬骨粥,飲品就要左即磨咖啡。楓蜜雞扒腸仔份量細得可憐,味道還可以。多士都幾好味,好香口。反而加6蚊柴魚花生豬骨粥足料大碗又好味道。即磨咖啡夠晒香濃。

楓蜜雞扒腸仔份量細得可憐,味道還可以。
多士都幾好味,好香口。

反而加6蚊柴魚花生豬骨粥足料大碗又好味道。

即磨咖啡夠晒香濃。

2019-10-28
$36 (Breakfast)
  • 柴魚花生豬骨粥
2019-05-23 1094 views
很久沒有到醫院的CANTEEN食過飯, 也極不希望再有機會食, 但這此有點喜出望外,可能是星期日的關係, 沒太多人排隊, 我和先生要了燒味飯和即炒的XO醬炒雞粒飯+熱奶茶.因為即炒需時, 等候了十多分鐘後才到, 但香氣四溢,鑊氣十足.一試便知選對了, 雞肉不多不少, 炒飯不太乾, 加上XO醬的調味, 竟然有意外收獲.相反, 以為無揀錯的燒味飯, BBQ PORK+燒鴨太瘦份量亦少, 飯多, 只有一條仔菜心, 形成強烈對比.奶茶沒期望沒失望, 中等級數.下次TOUCHWOOD到瑪麗一吃午飯, 必選 {即炒飯麵類}

奶茶沒期望沒失望, 中等級數.
2019-05-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-10-25 1166 views
係公立醫院食飯,主要目的係 being H-E- A- L- T- H -Y !!!除了要 affordable , general public 好難要求乜野。雖然我地眾多醫生與醫學生常投訴飯堂難食,但亦有唔少人包括我覺得佢扺食,味道亦接受到。唯一要投訴既係衛生問題!特別係大bay ( bay view) , 多次出現蟲與曱甴問題。我明白做學校與醫院 canteen 無乜錢賺,甚至係食客跪求餐廳經營,但衛生問題始終影響母公司 reputation.....我個人試過係金鐘大家樂店食雞扒發現內有釀陳年曱甴,超級嘔心!但我無要求任何退款或賠償,只要求經理注意跟進,可惜佢俾我感覺只係關心如何避免公關災難多過如何避免再有曱甴.......無奈
係公立醫院食飯,主要目的係 being
H-E- A- L- T- H -Y !!!

2018-02-01 1383 views
因為工作關係,經常都出入醫院。眾所週知,醫院嘅飯堂都係俾泛亞集團包辦。雖然除左飯堂之外,仲有一間粥面店,健康工房同Pacific coffee。不過天氣凍,想食下飯暖下胃,今晚晚餐只係想隨隨便便係飯堂食一餐就算,所以叫了豬軟骨菜飯。呢一份份量唔少,一定夠食得飽,有四大件豬軟骨,算煮幾淋同入味,味道算唔錯,餸汁撈飯都幾開胃。如果菜粒可以切很細粒啲,會更好。另外配有薯絲有點辣,令人幾開胃同一隻滷蛋,係一個冇咩好選擇嘅醫院入面食飯,整體嚟講已經好不過不失。

2017-12-13 887 views
呢間醫院真係美食荒漠中的荒漠,事關周圍都唔會有野食,最近都要落堅離地城或置富先叫有多一些選擇。黎到呢度迫住食佢既canteen,可9惡!為左下一下呢度火,叫左個菜乾豬骨粥同炒面,清清佢。$14蚊職員價就抵食,市民就比人禁住搶一樣。粥呢正常出品啦,大家樂集團嘛,好過病房的肉碎粥多多聲,相比之下的確係人間美味黎既。有兩舊豬肉,菜乾就溶哂。唔好比我既攝影技術呃到,似為好好食,其實麻麻地,好清淡,好淋,加左一大舊甜醬就好少少。總結來說,正常快餐出品,但同病房相比就的而且確係人間美味。
黎到呢度迫住食佢既canteen,可9惡!
中式早餐

為左下一下呢度火,叫左個菜乾豬骨粥同炒面,清清佢。
$14蚊職員價就抵食,市民就比人禁住搶一樣。
菜乾豬骨粥

有兩舊豬肉,菜乾就溶哂。
炒麵

總結來說,正常快餐出品,但同病房相比就的而且確係人間美味。
2017-12-12
$14 (Breakfast)
2017-08-09 871 views
出入開醫院的朋友都知道大多數醫院的餐廳都係由泛亞主理。港島西龍頭醫院的飲堂如是,都係由泛亞經辦的。近期要到瑪麗醫院辦事,基於醫院的地理位置,除左醫院飲堂外就無其他選擇可以食。(其實可以用飲食app叫外賣速遞黎)雖然飲堂size唔細,但食飯時段實左太多人,排隊買飛同等位係無可避免的。好在飲堂有安排醫院員工專用時段,而且職員係嚴格check每位的職員證才放人入去,所以等候的時間唔算太長。否則好似本人呢類低級員工得唔夠一小時食飯的就可能食唔切午餐。野食方面其實唔錯,可惜燒味同小菜大多時間都有超過20人排隊。 怕排隊的我就叫左即炒粉麵,買飛後就直接搵位等no. 俾其他人方便好多。今次叫左福建炒飯,味道正路,汁唔會稀,係無炒飯底差左d,是但食個lunch算唔錯。其實唔值得讚係服務而唔係食物,員工非常友善,盡快都大家安排排隊買飛,又主動收餐清潔,並會幫大家手搵位,希望大家快d有得享受lunch time。此外, 不如是否醫院關係,餐牌上有標示食物的卡路里供大家參考,對飲食有計算或怕肥的朋友相對方便揀野食由於瑪麗醫院位置背出面海,係飲堂食飯望出去就係無敵大海景.係度食個lunch,只食風景都值回票價

福建炒飯
2017-08-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Lunch)
2016-10-16 1084 views
醫院晚飯固然不能有要求說真的沒有任何要求的,可能是病人了碟頭肉粒飯比較有味雲吞湯。味可以少肥肉生菜也有4,5條最合口味的蠔士咸瘦肉粥欣賞每次都要36元雲吞湯並無古老店般多油這裡放心也比飯盒可愛d個人口味
醫院晚飯

• 洋枝甘露
  • 蠔士咸豬肉粥
  • 任何大家樂焗品
2015-10-20 1383 views
因為太太的堂兄的BB出世了,我們舉家前往瑪麗醫院賀一賀,未到探病時間,我們就不如先去吃個飯。不過,人已經在瑪麗醫院,要食,也只有醫院 canteen 一個選擇。其實,在醫院大樓內另有一間粥粉麵店的,但要找東西啱茹素的太太食,及又想坐得舒服少少,的確,醫院的職員飯堂是最好的地方。醫院的飯堂,是《Asia Pacific Catering》(泛亞飲食) 包辦的,也即是說,這 canteen 是一間大家樂,所以,如果是《泛亞飲食》後期入主之後再裝修過的 canteen,其裡裡外外,其實同一間大家樂冇乜分別。午餐時間,我們一人一份餐,而是日的午餐時間,不知為什麼,我們都點上了素食的選擇。太太同外父就一人一份素食版的紅燒豆腐飯。在醫院同學校的 canteen,大都是大集團經營,而且是快餐店,但因為服務的對像同經營的模式有所不同,所提供的食物種類也較為多元化,所以,不怕沒有素食食品的供應。而是日的紅燒豆腐,份量夠大,味道就是一般大眾化,任何一間茶餐廳都食到的味道,我點了一個雜菌乾燒伊麵,他不列入素食的原因是因為有蔥的出現,而且應該用了蠔油,所以食入口我感覺到一種同一般素食版乾燒伊麵有別的味道。說真

我點了一個雜菌乾燒伊麵,他不列入素食的原因是因為有蔥的出現,而且應該用了蠔油,所以食入口我感覺到一種同一般素食版乾燒伊麵有別的味道。說真,再加上辣醬之後,好鬼死惹味架。
醫院的飲食,好多時都不錯,所以不要因為是大型連鎖食肆而用有色眼鏡去看他們啊。
$35 (Lunch)
2015-08-04 635 views
瑪麗醫院附近不多餐廳選擇,Asia Pacific 算是其中較可取的一間。因為屬於大家樂旗下,餐牌見到的選擇同一般門市大同小異。今次食厚西多加雞翼餐,加多一碗碗仔翅。餐廳人流一般,有間開地方俾瑪麗職員。食物質素同一般出面的大家樂差不多。

今次食厚西多加雞翼餐,加多一碗碗仔翅。

碗仔翅算足料
特色雞翼
2015-08-04
TakeAway
$31 (Tea)
Dining Offer
Coupon
碗仔翅算足料
  • 碗仔翅
因某d事要去碼麗醫院,我都係頭一次去,中午時份,餐廳勁多人,不論員工或街客,令原來吾細嘅餐廳想搵個位都難,幸好我自己一丁友比較方便有位吧。我食的是蕃茄芝士焗豬扒飯,$35算平!但吾連飲品,因為我自己都有飲料在身,所以只買了焗飯就算了。焗飯應該一早已經準備,因為吾洗點等就有熱熱嘅焗飯送上,一開蓋,很香嘅蕃茄味,一看見到很多醬,正!尤其係喜歡蕃茄嘅我嘅講,即刻食指大動!食了一兩啖,已發現很大片豬扒、有全碟面積一半有多!豬扒軟硬適中!好食!飯都夠份量,但可能汁太多?有點咸,同較少芝士!整體$35焗飯又多料,很抵食,經過嘅朋友記得一試!

整體$35焗飯又多料,很抵食,經過嘅朋友記得一試!
2015-06-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
2014-05-03 478 views
材料差,味道差,服務差,衛生一般,這就是這連鎖店的風格。白汁肉粒,肉粒去哪裏了?得幾粒菜基本上係很稀的白汁配飯。黑椒牛柳,牛柳不見了哦!得幾粒青椒基本上係炒黑椒配飯。侷豬扒飯,味道不是差的,很香的蛋飯,很甜的番茄豬扒,但豬扒份量少,而且價錢有點兒不公道。炸雞翅傍,配上薯條,味道一般正常,不過價錢不太公道,加特飲基本上同食一個正餐分別不大。其實平民餐廳價錢應該平民化一點,而且應該食得飽,材料足,但似乎所有條件都不符合,爲何還是連鎖店?
材料差,味道差,服務差,衛生一般,這就是這連鎖店的風格。
白汁肉粒,肉粒去哪裏了?得幾粒菜基本上係很稀的白汁配飯。
黑椒牛柳,牛柳不見了哦!得幾粒青椒基本上係炒黑椒配飯。
2014-05-21
2013-06-19 258 views
響瑪麗醫院睇醫生,取藥要鬥長命,等二百幾個號碼,同一層有餐廳(可以話窩心,亦可以話係生意頭腦)下午四點幾,有少少肚餓,去到餐廳已經八成滿,地方光猛明亮,下午茶餐剩下嘅選擇不多!揀咗「椒鹽雞翼配薯條」,熱檸蜜($25),排一條長龍去取食物,櫃面手腳已經好快手,一埋去兩分鐘已經齊食物,再去自助bar唧茄汁,雞全翼只得一隻,無乜椒鹽味,似係普通炸雞翼多啲,幸好炸得皮脆肉嫩,雞肉唔乾,薯條唔多,應該炸好咗放咗一段時間,幸好用熱燈保溫,外皮少脆,內裡唔乾,熱檸蜜不會過甜,正常!若是唔係要等攞藥,真係唔會去呢度食!因為水準真係十分普通!
椒鹽雞翼配薯條
熱檸蜜
若是唔係要等攞藥,真係唔會去呢度食!因為水準真係十分普通!
2013-06-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
2012-12-24 238 views
十二月二十四日  平安夜 冷小妹身體出了狀況,再次回到了瑪麗醫院抽血等報告,心情隨著冷凍的空氣為之哀愁,搭著沉重的步伐來到這間所謂的職員餐廳。看了會餐牌,來來回回大家樂集團的出品也是該幾款,按著營養師的指點,叫了香煎雞扒湯粉通。媽咪向收銀小姐叫了奶茶後,就找到了位置坐下,感嘆人龍之多,足足等了十五分鐘,媽咪才能把早餐送到我跟前。餐盤上整齊地擺放了一碗以香草披面的雞扒配湯通粉,餐具,一包黃糖和以塑料杯盛滿的奶茶。先吃通粉,這間餐廳用上坑紋通粉,入口的溫度熱度適中,份量足,軟硬程度剛好,吸湯能力佳,加上不算太多味精的湯底,味道比我想像中的好,有熬製肉骨湯的少許鮮甜味和鹹味,可能是用上坑紋通粉的關係,令通粉的索湯能力得以提高?不曉得。再說湯底,喝下一口,果真不添加太多味精,口中交替著豬骨和略少帶點叉燒滷味的湯,入口暖熱,沒有油浸面,不算濃稠且清澈,味道是挺新鮮的,是醫院標榜健康的關係吧!至於雞扒,小妹對於雞皮這種含高脂肪和膽固醇的食物從來是不會有任何按觸的。雞扒上的香草其實只是裝飾,只為合乎香煎的美名吧!香草的味道微乎其微,隨著湯拌到湯粉上。雞扒索取了湯的精華,入口軟硬適中,甚有咬口之煙韌,
十二月二十四日  平安夜 冷

人流算挺多。
香煎雞扒湯粉通餐
坑紋通粉吸湯能力佳
香煎雞扒的正面,不見肥膏的蹤跡
雞扒索取了湯的精華,入口軟硬適中,甚有咬口之煙韌,充滿肉汁的鮮甜味,雖賣相不佳,雞扒的肉質滑嫩,且只有少量肥膏位置佔背面,大大塊的雞扒實在令人滿足,我的胃口也填飽了!
雞扒的背面亦只有少量肥膏。
奶茶的奶和茶的份量濃淡程度適中,入口熱辣辣,味道芳香,加上一包黃糖的點綴,倍覺媽咪會心的微笑。

在嚴寒的天氣下,仍然吃得到豐盛的一餐,對於小妹這位病人來說,該說聲感恩吧!希望我的身體能早日康復,品嚐到更多的美食吧!祝大家聖誕快樂!
Other Info. : 看同桌的叔叔吃過幾口牛油多士後,便氣餒地放棄了,味道應該不太好吧!餐廳員工尚算勤力,收銀小姐工作效率亦快,讚一個!
2012-12-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$23 (Breakfast)
坑紋通粉吸湯能力佳
香煎雞扒的正面,不見肥膏的蹤跡
雞扒的背面亦只有少量肥膏。
  • 香煎雞扒湯粉通
2009-07-15 222 views
一望就知其實係大家樂。醫院canteen唔會有好大期望。反而見到食物選擇算幾多,鐵板燒、燒味、兩餸飯都有,唔會少過出面D大家樂。易搵位,位同位唔會太迫,又有靚海0景。我食過通粉早餐,大家樂standard啦。另一次晚上食紅米套餐,有兩款餸揀,份量唔算多,味道一般啦,但適合要戒口或低脂飲食的病人。醫院附近冇野食,肚餓忍唔到都可以一試,整體算OK。

醫院附近冇野食,肚餓忍唔到都可以一試,整體算OK。

2009-07-02
  • 健康紅米套餐