2007-02-03 5 views
呢度選擇幾多,可惜無咩座位,要擺到出街。個芒果三重奏其實是芒果布甸+芒果汁+芒果乾,特別在於加埋芒果乾。木瓜海藻滑嘟嘟就像木瓜冰+蘆薈,但比較淡,不是太好。
2007-01-14 9 views
食晚飯後想食甜品同吹下水, 朋友揀左呢度...平時去慣對面明記, 呢度好似相對黎講多D選擇, 食左個芒果涼粉爽, 不過唔係咁好味, 酸左少少...試左朋友ge朱古力飛雪, 好似好味D喎...其實天后果幾間甜品舖真係相差無幾...
食晚飯後想食甜品同吹下水, 朋友揀左呢度...

試左朋友ge朱古力飛雪, 好似好味D喎...

其實天后果幾間甜品舖真係相差無幾...
2006-12-16 53 views
凌晨大約12點我去甜姨姨吃甜品我吃榴槤西米露加2個阿旺香芒丸$30:見到榴槤汁混西米露,上次我吃過榴槤豆腐花,我feel榴槤西米露和榴槤豆腐花賣相一樣=,=\",吃榴槤汁ok,西米露不錯,榴槤肉太重><,2個阿旺香芒丸ok,咬得好像棉花糖混香芒,不似湯丸???
凌晨大約12點我去甜姨姨吃甜品
我吃
2006-12-03 31 views
友人叫了「夫妻湯丸」、熱楊枝甘露(?)、榴槤豆腐花(!)...花式可謂多得眼花繚亂,可惜未有一合心頭好。勞師動眾,改三改四過後,要了薑汁芝麻糊。芝麻較水,色淡,少甜。薑汁...只聞其香而未嘗其味,對於是日肚內「滿城風雨」的我,於事無補。未知是我選擇錯誤否?

勞師動眾,改三改四過後,要了薑汁芝麻糊。

未知是我選擇錯誤否?
2006-11-29 2 views
大伙兒離開留家後,到幾十步之遙,甜姨姨吃甜品,這一刻,對這夜留家的大印像,並非踢到曉飛的肉絲炒麵,而是坐在專兄後面檯,某位身穿Deep V,貌似陳法拉的女食客,哈哈!坐在半露天位,天不做美突然下雨,仍未減退眾人的興致.見到門外有些明星照片,其中看見有味叫阿旺湯丸,擺明以郭晉安為名,於是一試.小弟未看過"望夫成龍"同"阿旺新傳",不知道劇情如何,底下的阿旺湯丸,有點點楊支甘露加湯丸之感,味道也不錯的.對面Superbaby的Durian豆花,小弟一向敬而遠之.只見其賣相似周打魚湯,鼻塞者可能會當正Clam Powder下肚.星爺一向人做我唔做,要個加熱的楊支甘露.一個字"暖",已經惹起當堂大笑.星爺即係星爺.

2006-11-29 1 views
經過了很多次﹐不過如果不是大夥兒一起來﹐自己又真的不會來試啊﹗因為人太多﹐我們只好坐在路旁的位置。本來也ok 的﹐可惜後來下雨﹐都幾狼狽﹗不過既然大家一起高興的﹐也沒關係了﹗這裡的甜品又真的頗有趣﹐不是一般地方都有得吃。譬如說熱的洋之甘露﹐又真的是第一次聽到啊﹗我自己要了榴槤豆腐花﹐雖說是太甜了點﹐不過又真的幾特別。甜品上到來時只見一碗很有質感的忌廉湯模樣的東西﹐中間放了一小堆榴槤。喝了一口﹐很香的榴槤味﹐所以我稱之為Cream of Durian。不過卻好像不見豆腐花的影蹤喎﹐再吃了幾啖﹐把匙羹想底部一挖﹐才發現原來豆腐花都躲在最底。豆腐花比較淡口﹐和那甜姨姨的Cream of Durian 一起吃﹐又真的不錯啊﹗最失敗的確實中間那搓新鮮榴槤﹐不甜都不要緊﹐連榴槤獨有的香氣都欠奉﹐還說是貴價榴槤﹐要多收幾元﹖﹖弟弟為穩陣緣故(其實是他喜歡吃芝麻)﹐只要了一碗芝麻糊加芝麻湯圓﹐他讚不絕口的。我試了一粒湯圓﹐又真的幾好﹐個皮好煙忍﹐口感不錯。

1K
2006-11-29 21 views
留家的甜品選擇實太少,大伙兒決定轉戰甜姨姨,試一試她的創意甜食。我們人多,唯有坐街邊位,誰不知食食吓突然落雨,可憐Tweety細佬要邊吃邊把傘,場面惹笑。我和男友share了腐竹薏米豆腐花,腐竹糖水和豆腐花都是我鍾愛的糖水,撈混食,效果卻末如理想,的,有點漿口,no good!Chris的芝麻豆腐西米露(加芝麻雪糕),非常有創意,不過Chris就唔多鍾意,食剩一半咁滯,佢話芝麻豆腐西米露口感似溶咗嘅芝麻雪糕,味道偏淡,個芝麻雪糕就OK。Tweety和superbaby要了老闆娘推介的榴槤豆腐花,未上枱已先嗅到超勁榴槤味。榴槤豆腐花果然足料,底層係豆腐花,面層係一層濃郁的榴槤蓉,Tweety稱之為cream of durian,碗內仲有一大舊榴槤肉,嗜榴槤者一定鍾意。不過Tweety話榴槤唔夠甜,美中不足。Tweety細佬對他的芝麻糊湯丸讚口不絕,說芝麻蓉湯丸十分出色,芝麻蓉夠多,湯丸亦煙韌。南瓜和師姐的阿旺芒果凍湯丸賣相唔錯,味道應該OK。George的老公老婆湯丸分別藏有花生餡和朱古力餡,他說不錯啊。最為我和男友驚嘆的是Panda的「熱楊技甘露」,我們好奇地問他味道如何,寡言的他好型

最為我和男友驚嘆的是Panda的「熱楊技甘露」,我們好奇地問他味道如何,寡言的他好型地回答了一個字:「暖」!聽罷大家都哈哈大笑。

這是我第一次落着雨係街邊食糖水,估唔到可以咁盡興,在此謝過一眾OR食友。
2006-11-02 5 views
星期一(30/10/06)同朋友仔食完仔仔小廚食糖水,叫咗兩個出名的阿旺湯圓及芝麻西米露豆花。阿旺湯圓係有芒果肉加吉士的湯丸,加埋柚子肉及芒果肉及芒果汁,d湯圓未如我心目中咁理想,d糯米唔係好粘,有少少爛,但勝在唔係好甜。我覺得芝麻綠豆d凍湯丸好食d =D第二樣係芝麻西米露豆花,朋友仔話好食,有個雪糕球係面,好豐富的!老闆娘服務態度都唔錯呀~

老闆娘服務態度都唔錯呀~
2006-09-21 10 views
今晚2個人Order了芝麻豆腐西米露和阿旺芒果凍湯丸.阿旺芒果凍湯丸- 第一次試凍湯丸, 感覺好新鮮, 再配芒果汁加椰果, 芒果粒和西柚肉, 唔錯!芝麻豆腐西米露- 冰凍豆腐雪糕再配芝麻西米露, 可以食了芒果凍湯丸先, 所以覺得淡而無味...
今晚2個人Order了芝麻豆腐西米露和阿旺芒果凍湯丸.

2006-09-05 13 views
昨晚我自己搵食,想起去天后搵甜品我吃過明記甜品後,想再去甜姨姨我終於試吃榴槤豆腐花(凍)$22-我見到泡白水是咩??我吃原來是榴槤汁(泡凍),看不到真豆腐,原來是秘密內真豆腐花,吃榴槤肉好像舊過期,feel唔好味,我吃榴槤汁ok,豆腐花麻麻sp:我多很失望~我以為自己很好味,下次我可能會吃阿旺香芒凍湯丸
昨晚我自己搵食,想起去天后搵甜品
我吃過明記甜品後,想再去甜姨姨
我終於試吃

(Non-member)
2006-08-26 7 views
甜品好新穎,選擇又多,價錢唔算好貴。芝麻豆腐西米露有好香豆腐味,仲有一舊雪糕係中間。
2006-06-09 3 views
因為從飲食男女中看見一篇關於甜姨姨的報導,說它有一些獨家甜品是別的地方沒有,於是把目標確定,要來試試它的出品。甜姨姨的舖子很小,最多只能容納兩檯共6-8位食客,而門外亦有兩張摺檯待用,一對年青男女分別負責樓面和廚房的工作。新派甜品真是年青人創業的熱門選擇,而這些甜品大多是將生果和其他配料混合便端上桌給客人,能否從中突圍而出就要看主理人的創意和對製作所投入的心思。香港人是很咀刁的,如果某店的出品有什麼不滿的話,便不會給它第二次機會,所以不要以為隨便開甜品店便穩賺錢。看過Menu後便點了芒果豆腐西米露和草苺乳酪西米露各一,然後便坐著女人唔易做。先來的是草苺那一道甜品,入口順滑和口味頗清新,草苺和乳酪的味道也很相襯,粉紅色的賣相亦甚得女孩子喜愛。豆腐西米露是以半磚新鮮豆腐打成汁底,然後加入西米和芒果,芒果正是當造期間,故味道鮮甜而充滿果香,那豆腐汁底帶有少量豆腐渣,豆香味濃,像是吃液體豆腐花。我們很喜歡這道甜品的味道,於是馬上encore一客淨豆腐西米露,配料由芒果變成豆腐雪糕,豆味更香濃而入口更滑溜,是水準之作。可惜甜姨姨位於天后,住在對面海的我們不能經常來吃甜品。

2006-04-24 9 views
今次J.A.M. with M\'s BF到甜姨姨食甜品,老闆娘好friendly,我地一去到落力介紹佢\地既甜品,由於佢\地店舖比較細,我地坐係店外既位置,今次試左4樣甜品:阿J-芒果滑嘟嘟:芒果好甜,飲品裡有果凍,食落口真係滑嘟嘟,得意兼好味阿A-阿旺湯圓:芒果汁好甜,湯圓裡面有奶黃,好好味阿M-蜂蜜滑嘟嘟:由於蜂蜜既關係,飲品太甜,麻麻地M\'s BF-芒果豆腐花:好滑,d芒果汁滲入豆腐裡,不錯最後多謝阿M請我地食甜品,Salamat,Mahal Kita!(^c^)

阿A-阿旺湯圓:芒果汁好甜,湯圓裡面有奶黃,好好味
阿M-蜂蜜滑嘟嘟:由於蜂蜜既關係,飲品太甜,麻麻地
M\'s BF-芒果豆腐花:好滑,d芒果汁滲入豆腐裡,不錯

2006-04-24 8 views
甜姨姨,黎過呢到不下3-4次,不過次次黎到都係冇開門,之前唯有幫襯對面個間,今次終於幫襯到。女友話一直想試阿旺湯圓,我就話好彩唔駛等阿旺死左先有得食(即係3-40年之後-.-),我對阿旺冇興趣,因為我唔係斷背...,所以我叫左什果海藻嘟嘟,女友叫當然係阿旺湯圓。可能好多時候都係希望越大失望越大,阿旺湯圓餡料明顯不足,食落有點食空氣既感覺,芒果幾細粒下,反而伴碟既芒果就好大舊。我既什果海藻嘟嘟反而有驚喜,奇異果粒、木瓜粒、西瓜粒及芒果粒都甜,不過可能全部都甜,攪到個嘟嘟好似"許留山"既杯裝撈野,只係有滑嘟嘟既感覺,冇咩海藻味。埋單$47,哥仔見我女友俾錢,我坐係度唔郁,好似有d側目,但係呢餐佢話明佢請,俾人側目都冇計。整體而言只可以算中上,俾笑面係因為老板娘既笑面,至於係咪好似之前食評咁講,懶親切。出黎做野,個個人為左賺你錢,10個有9個都懶係親切架啦,做人無謂咁斤斤計較啦。佢對你笑,總好過"大良八記"d阿姐(依家搬左唔知重係咪咁),好似死左老豆咁既樣,加上晦氣既說話,俾你都唔幫襯啦。

(Non-member)
2006-04-09 7 views
芝麻糊+湯圓簡直係冇得"彈"~芝麻糊就更加掂,滑到冇人有,食咗落口味道夠sweet,未至於過龍,落手啱啱好~D湯圓同芝麻糊嘅配合,果然無敵!