2010-10-03 17 views
星期日去尖咀美食遊。去PAUL LAFAYET 度買甜品之前,先黎Awfully Chocolate食雪糕。要了雙球share 食。雙球$38,價錢算合理。店員好努力咁畢,好似都要好大力咁。兩個球都幾大。急不及待試一啖,好滑啊!口感真係好滑好creamy,朱古力味也濃,不會被奶味蓋過。帶微苦,偏甜,食完喉嚨都覺得好甜。同之前d食評所講一樣,美中不足係只用普通膠杯裝住,個杯連店名都無,hea jor d 喎!匙羹亦係用好普通ge透明匙,一d都唔型。
星期日去尖咀美食遊。
要了雙球share 食。雙球$38,價錢算合理。
店員好努力咁畢,好似都要好大力咁。兩個球都幾大。
急不及待試一啖,好滑啊!

口感真係好滑好creamy,朱古力味也濃,不會被奶味蓋過。
帶微苦,偏甜,食完喉嚨都覺得好甜。
匙羹亦係用好普通ge透明匙,一d都唔型。

Hei Ice Cream
努力畢
TakeAway
$38 (Tea)
Hei Ice Cream
努力畢
  • HEI choco ice cream
2010-09-22 15 views
結婚之前果晚同一大堆朋友食打冷, 佢地最後果個時間拎左個awfully chocolate出黎,真係開心死我啦~ 因為之前同未婚fu講我地結左婚要一齊去食,今次朋友送比我地真係好surprise!打開box時都已經興奮,因為見到果cake完整無缺好令仔,就知佢係多coco粉用料重同埋唔會多奶, 即係rich啦總之!!好想快d食~~~~~~~~~我地18人食左最大果個size,原味。食落去真係好香好濃。好好味!!!! 雖然要軟佢唔夠美心的devil cake, 不過都好夠實, 因為要托起一層層好濃的朱古力ma! 重點係dark chocolate又唔甜, 岩哂我呢d怕怕地甜但又中意食cake的人~既然好多人拎佢同美心果個devil比,我就覺得兩樣野係完全唔同。美心係: 輕、軟、甜ac 係: 濃、重、厚、唔甜大家下次食cake要知自己想要d咩口味先買呀
!

我地18人食左最大果個size,原味。

美心係: 輕、軟、甜
ac 係: 濃、重、厚、唔甜

大家下次食cake要知自己想要d咩口味先買呀
2010-09-10
TakeAway
$10 (Last Night Supper)
Anniversary
  • CHOCOLATE CAKE ORIGINAL
2010-09-18 14 views
男朋友生日... 之前幾日訂o左banana chocolate cake~($198)要求寫上生日快樂~staff服務不錯... 有confirm資料*拎cake時要求加生日牌都冇問題~一打開個盒已經嗅到好大的朱古力味!!而且d字寫得好整齊好靚*banana夾心俾我想像中的少, 因為見到其他食家的相好似好thick下咁,雖然幾香幾match幾特別,sponge cake幾有口感, chocolate幾香, 幾濃~不過1個要$198都幾貴!!可以一試的*
拎cake時要求加生日牌都冇問題~
一打開個盒已經嗅到好大的朱古力味!!
而且d字寫得好整齊好靚*

雖然幾香幾match幾特別,
不過1個要$198都幾貴!!
可以一試的*
2010-09-07
Birthday
好朋友C小姐超級鍾意食朱古力適逢佢生日~我特登揀呢度既all chocolate cake同佢慶生~預早幾日打電話預訂~但電話打左幾個鍾先通~係咪咁好生意呀???個蛋糕真係好好味~唔會過甜~又滑~我覺得好味過魔鬼蛋糕好多wor~~每人食左1/8件~食完好想繼續食~~但要節制~節制~節制~hehe~~~
好朋友C小姐超級鍾意食朱古力
適逢佢生日~

預早幾日打電話預訂~
但電話打左幾個鍾先通~
係咪咁好生意呀???

個蛋糕真係好好味~
唔會過甜~又滑~
我覺得好味過魔鬼蛋糕好多wor~~
每人食左1/8件~
食完好想繼續食~~
但要節制~節制~節制~hehe~~~
2010-09-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2010-09-05 6 views
但係補寫番...見到呢間野, 正, 係我最LIKE 的朱古力,,間野好簡樸, 得雪糕同CAKE...D 員工好寫意...叫左雙球雪糕,, 個盒同SPOON 好特別 好得意值得再黎過
但係補寫番...

見到呢間野, 正, 係我最LIKE 的朱古力,,

間野好簡樸, 得雪糕同CAKE...

D 員工好寫意...

叫左雙球雪糕,, 個盒同SPOON 好特別 好得意

值得再黎過
2010-09-01
2010-08-29 6 views
之前公司同事生日,要預訂之下,試左awfully chocolate banana cake, 都好好食, 朱古力中夾了香蕉肉。今次不用預定之下買了個原味chocolate cake, 個人覺得原味好食d, 好濃朱古力 +好軟身個蛋糕,食完真係有滿足的感覺。另外買了之前沒有試過的hei ice-cream, 朱古力味不及蛋糕濃, 只是一般。

2010-08-28
  • chocolate cake
2010-08-25 4 views
不能錯過的朱古力蛋糕雖然外表平凡 但吃進口非常有驚喜蛋糕非常軟身 朱古力味道香濃又不會太甜 吃完非常滿足在室溫一個小時都不會溶化以HKD178 的價錢,真的很抵!
不能錯過的朱古力蛋糕
雖然外表平凡 但吃進口非常有驚喜
蛋糕非常軟身 朱古力味道香濃又不會太甜 吃完非常滿足
在室溫一個小時都不會溶化
以HKD178 的價錢,真的很抵!
附送生日牌
2010-08-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$178 (Other)
附送生日牌
  • all chocolate cake
2010-08-07 2 views
食咗幾次佢d chocolate cake, 今次終於有機會一嚐佢d 雪糕了。$28單球、$38雙球, 咁當然係幫襯雙球啦:見到已經好開心, 第一口, 濃濃的朱古力味, 唔太甜亦唔會苦。再嚟一口, 滑滑的感覺…….太好了…..雙球………唔洗5分鐘KO咗…….個口腔仍有朱古力的香、甜、滑的餘韻。其實佢應該係Hei 黑朱古力, 但對於我呢個唔食黑朱古力的人, 都唔會覺得苦。但係唔知對於d食開黑朱古力的人, 會唔會唔夠Hei呢?!?!美中不足係…………我之前見人係用”型格”紙盒裝咖……….點解我食果陣係……..普通膠杯咖……………..一d都唔型添。

2010-07-31
TakeAway
$38 (Other)
2010-08-04
以前在CWB 的分店已經食過ice-cream, 非常非常好味, 因為是dark chocolate, 不是太甜! 之後很想很想食個cake, 但cake 是沒有一件一件賣的, 一定要買一整個. 雖然大約是8件左右, 但 一個人真的吃不了!!終於找到一班人陪我食了, 我一早訂了一個all chocolate, 打電話去訂都可以, 很方便!個cake 好重chocolate, 但不是太甜. 個蛋糕又夠鬆化.....不過如果你不是太喜歡朱古力的話, 吃一件已經會很飽.....但我則覺得十分十分好味

2010-07-30
  • all chocolate cake $178
聽聞呢度d朱古力蛋糕好好食,朋友就索性買個take away,我地2個人食.... 賣相就好吸引,但食落其實我覺得同普通朱古力味既雪芳蛋糕無咩分別,係濃味少少.... 我覺得佢d朱古力醬可以再多d。可能我口味比較濃,所以對個蛋糕有d失望啦.... 美心既天使蛋糕仲好味!

唔係話唔好食,但無想像中咁好食,同埋以呢個價錢,有更多更好的選擇
2010-06-27 11 views
Surprise! I ordered single scoop of choco ice-cream and got back after an hour to have another one! Can't resist the chewy texture and rich flavor. Must try!
$28 (Tea)
  • Choco ice-cream
一直很想買大盒的awfully 既chocolate雪糕, 買回家與家人分享, 不過一來地點不就腳, 二來店員說, 買後半小時內要放回雪櫃, 也沒有干冰提供, 付錢買也沒有, 而且出尖沙咀都是逛街, 吃飯, 不可能即買即回家, 就這樣令我完全卻步了今次要多謝朋友的幫忙, 由尖沙咀帶回屯門, 其實也不清楚會否會溶掉, 博一舖吧好彩安全回歸 沒有完全溶掉亦清楚說給大家聽, 屯門也不是太遠了吧, 西鐵半小時已可回到屯門了朱古力雪糕, 第一次在堅道幫襯雙球, 好令人回味, 朱古力味非常濃郁, 在口中久久不能散去, 所以一定要encore, 朱古力迷更不要錯過買完雪糕, 事隔幾日再買了whole chocolate既蛋糕, 肥屎了試過三種味道, 最愛冧酒味道, 第二是whole chocolate, 最尾是香蕉, 有機會要再試冧酒呀 其實蛋糕有點似濃郁版的莎莉蛋糕

好彩安全回歸
沒有完全溶掉

其實蛋糕有點似濃郁版的莎莉蛋糕

2010-05-22
  • 朱古力雪糕
生日蛋糕,家人買着Awfully Chocolate的Chocolate Cherry & Rum同我慶祝,由於媽媽本人是一個朱古力狂熱者,試過Awfully 的黑雪糕後,便一直念念不忘那純純的朱古力香味,但對我來講,朱古力并不是頭號人物,但加了Rum酒的甜品反而令我眼睛閃光.所以今次的生日蛋糕真是一家便宜二家着.Awfully 簡單的店鋪裝修.到簡單的蛋糕設計,真的令我惊訝非常,望到黑沉沉的蛋糕時,一個鮮明的訊息便是Oh!Very chocolate!!切開時,濃濃的朱古力醬將湿軟帶光澤的海綿蛋糕分開着2層,中間多到往外跌的樱桃更是吸引.真的用上,快啲試下!入口濃濃的純朱古力味道,非常細腻的口感,保証是用上了高級的可可粉製造,不太甜也没有苦瀝的回味留在舌頭上.用歯脥留香來形容最貼切.海錦蛋糕的濕潤感覺更是一絕.Rum酒在裹面發揮了另外一個功較.就是大人的味道,這朱古力味道不是牛奶朱古力的那種,而是那種又重又厚實的味道.果肉豐厚的樱桃更是口感上的亮點.佩服Awfully的膽色,簡單的店鋪裝修.到簡單的只買3款蛋糕及1款雪糕.便能夠紅透新加坡,台北同香港,原來真材實料才是經營之道.這種腳
生日蛋糕,家人買着Awfully ChocolateChocolate Cherry & Rum同我慶祝,由於媽媽本人是一個朱古力狂熱者,試過Awfully 的黑雪糕後,便一直念念不忘那純純的朱古力香味,但對我來講,朱古力并不是頭號人物,但加了Rum酒的甜品反而令我眼睛閃光.所以今次的生日蛋糕真是一家便宜二家着.
Awfully 簡單的店鋪裝修.到簡單的蛋糕設計,真的令我惊訝非常,望到黑沉沉的蛋糕時,一個鮮明的訊息便是Oh!Very chocolate!!切開時,濃濃的朱古力醬將湿軟帶光澤的海綿蛋糕分開着2層,中間多到往外跌的樱桃更是吸引.真的用上[唔好講咁多],快啲試下!
佩服Awfully的膽色,簡單的店鋪裝修.到簡單的只買3款蛋糕及1款雪糕.便能夠紅透新加坡,台北同香港,原來真材實料才是經營之道.這種腳踏實地的製造真的一流.多謝屋企人的愛.
簡單外觀
Cherry & Rum
happy B'day
oh!very choolate!!
2010-06-16
簡單外觀
Cherry & Rum
happy B'day
oh!very choolate!!
  • Chocolate Cherry & Rum.
2010-06-16 5 views
考試過後 半點都放鬆不了在XTC 與 Awfully Chocolate 之間選了後者上次的All Chocolate留下了非常好的印象 當然想試一下另一個「招牌」再次走進簡單設計的店子 買了一個single二十八塊錢跟差不多格調的雪糕店相比 屬於正常的價錢 接過杯子後 已等不了嚐第一口 朱古力香味慢慢侵佔整個口腔待雪糕自行在嘴裹溶化 換來一肚子的滿足本已較為喜歡高濃度朱古力的我 這個雪糕當然十分討好吃畢後一點滯或漏的感覺都沒有店員告知在朗豪坊即將開分店 雖然方便了客人 但個人認為少了一份矜貴
考試過後 半點都放鬆不了

吃畢後一點滯或漏的感覺都沒有

2010-06-15
  • "hei" Ice Cream
2010-06-15 9 views
cant imagine its cake is famousWOW~ ice cream is so impressive!very sticky~~seems use most of chocolate to make those ice creme~um.......not too sweet i think~ really a good temptation

WOW~
ice cream is so impressive!

2010-06-01
  • choco ice creme