2018-07-15 152 views
至夏季的來臨,天氣開始炎熱。於大熱天時下,喝一杯冰涼的飲料是一件令人愉快的事情。今天到了位於旺角的台式飲品店,整間飲品店都以粉紅色為主調,明顯是走少女路線。 大部分的飲料定價均為30多元,是次點了一杯少女的夢幻泡泡。飲料都是以粉紅色為主調,是一杯荔枝味的梳打水,味道還算一般,沒有什麼特別。可是此飲料的賣相卻是一流,相信女孩子們也會喜歡的。用來打卡影相是一個不錯的選擇。只是味道一般,店家的定價較高,相對來說是一杯性價比稍低的飲料。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2018-07-12 99 views
自己好少飲凍飲, 但行街行到熱熱哋, 消下暑都要的行開旺角, 見到呢間外裝修係幾靚, 再買左兩杯嘢飲, 係好消暑, 但可能我選錯左啦, 我應該買拿鐵會好D價錢一般, 唔太貴亦唔太平, 但個FEEL就好少女喇
自己好少飲凍飲, 但行街行到熱熱哋, 消下暑都要的

價錢一般, 唔太貴亦唔太平, 但個FEEL就好少女喇
2018-07-10
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
2018-07-12 74 views
如果唔想排隊又快有得拎既話 呢間會係一個好既選擇😚我嗰陣好似等左大約5分鐘已經拎得喇 而且又係旺角好方便既位置👍又可以一路行街街一路飲😋🥤紫薯拿鐵+紅麴珍珠雖然睇佢奶既比例好似比紫薯既多 但係飲落紫薯味好濃架😆可能因為咁所以唔會好甜😍第一次試紅麴珍珠 味道都幾特別😗珍珠既份量仲好多😯企係側邊見住佢落好多好期待🥤少女的夢幻泡泡成間舖頭都係粉紅色 呢杯真係襯返哂😻佢個漸變既粉紅色好靚 上面仲要有玫瑰花瓣🌹充滿少女心既我點可以唔試埋呢 飲落好香荔枝味😋加埋少少玫瑰味 好清新

🥤紫薯拿鐵+紅麴珍珠

🥤少女的夢幻泡泡
2018-07-09 102 views
成間鋪都係粉紅色既台式飲唔店,完全係少女心大爆發。-叫左個紫薯拿鐵($32)加埋而家好紅既黑糖珍珠($5)。白色既牛奶加埋上層紫色既紫薯,真係幾靚。-淡淡既紫薯味加埋牛奶,冇叫任何小甜情況下都唔會太甜,而且都香,個人都幾中意。但個黑糖珍珠有小小敗筆,冇咩味同偏硬身,唔加會更好🙈🙈
成間鋪都係粉紅色既台式飲唔店,完全係少女心大爆發。
2018-07-08 74 views
專程由大角咀行到黎近廣華醫院 就係為左黎打個卡 連自己都覺得好港女😂👑 星期日夜晚9點幾 好在唔算多人 唔係好洗排隊揀左好耐 最終喺少女的夢幻泡泡同草莓戀人拿鐵之間揀左後者😂 其實唔知佢啲飲品名想點 叫「戀人拿鐵」因為飲品好sweet? 唔太理解😂 Anyway 杯野到手點都要影下相 點知有乾花個corner比人霸左 所以影個招牌算杯野幾靚既 亦同廣告相差唔多 但飲落真係一般 淨係飲到酸酸地既士多啤梨味同溝淡哂既奶😱 說好的拿鐵呢???為打卡係ok的 同朋友share呢杯$38架野亦唔傷身 但應該唔會再來😀

2018-07-08 98 views
除左🐯堂、茶🦊之外,呢排見得最多既飲品店應該係呢間Babo the Drink Shop !! 黎之前已經search定要呢杯「🍓草莓戀人拿鐵」($38) 。睇落總算冇貨不對版,睇到都少女心爆發!💕可惜身為「拿鐵」佢咖啡味唔夠濃,飲落似淨士多啤梨溝奶多啲😂 好彩杯底有大量士多啤梨肉,感覺好似抵番少少☝️同場加映:老闆娘發現另一張單既3杯「少女的夢幻泡泡」唔夠汽泡,親自行出黎同啲客講唔好意思要整多次。好有原則,我好欣賞!👍🏻👍🏻 小店要加油啊!!!

2018-07-08 73 views
係旺角晚飯後,街頭位置見到呢間珍奶店,鋪面裝潢係粉色系列,檯頭仲要擺放左唔少乾花,對於任何年齡既女仔黎講都絕對係吸睛👀👁‍🗨 紫薯拿鐵 + 紅麴珍珠 💲32 + 5揀呢個配搭,完全係因為見人地啲相影到出黎隻色好靚,少女心即刻爆發😋紫薯拿鐵既紫薯味唔濃唔淡尚可接受,不過入口間唔中有粉末,順滑度稍微遜色🤤至於紅麴珍珠,口感比較硬身,味道就同普通既一樣,感覺無咩特別🤔整體性價比唔高,試一次就夠😐🔛 整體評分(6/10)

👁‍🗨 紫薯拿鐵 + 紅麴珍珠 💲32 + 5

紫薯拿鐵 + 紅麴珍珠

🔛 整體評分(6/10)
2018-07-06 79 views
《BaBo The Drink Shop》 #旺角📍旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下A號舖-試到第N間飲品店 唔飲芝士 唔飲水果茶 唔飲黑糖珍珠🤣 今次飲呢個少女呃Like飲品 成間鋪Pink到呢 d野飲又好靚😍-🔹紫薯拉鐵$32 加紅麴珍珠 $5紫薯味都幾濃 唔係好假果種 加埋奶就岩岩好 紅麴好似幾有益 但其實d珍珠無乜味 只係紅色靚d🙈 打卡專用珍珠係比一般嘅細粒 一定會無咁煙韌嫁啦 不過都都幾好咬-90sfoodieshare: 7/10#babothedrinkshophk #bubbletea #少女的夢幻泡泡
《BaBo The Drink Shop》 #旺角
📍旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下A號舖
🔹紫薯拉鐵$32 加紅麴珍珠 $5

紫薯味都幾濃 唔係好假果種 加埋奶就岩岩好
珍珠係比一般嘅細粒 一定會無咁煙韌嫁啦 不過都都幾好咬
90sfoodieshare: 7/10
2018-07-05 82 views
我常常都會經過呢間飲品店附近飲品店林立,總有一間喺左近而且連食店都做埋台式特飲吸客嘅時候要喺呢條街站穩,都必需有返咁上下本事呢間台式飲品店單睇裝修,都算有d誠意全粉紅色嘅店面,夢幻/少女到極致飲品選項都算多,而且有特色除茶飲和大熱牛奶飲外,亦有梳打類嘅清新特飲我對呢啲手搖飲品唔係十分有興趣,不過都會湊下熱鬧。呢度開業應該有一個月,一心試一試,湊熱鬧店員見我望住餐牌一臉愁眉,都誠心推介左幾款飲料俾我紫薯拿鐵/黑糖拿鐵/士多啤梨唔知乜乜乜/經典babo奶茶最後,我揀左奶茶,因為佢話係經典同推介一啖之後,我終於都明白呢間飲品店為何每次經過都冷冷清清喇。質素一般,高價位呢杯奶茶$32,很貴珍珠唔好食,奶茶唔好飲有興趣嘅朋友,可以試佢其他飲料,呢一杯可以不理了或者移玉步至天仁茗茶或茶湯會門面裝修得幾靚都好,內涵都好緊要放幾多乾花擺設俾人影相打卡呃like都冇用回頭率先係最緊要
我常常都會經過呢間飲品店
附近飲品店林立,總有一間喺左近
而且連食店都做埋台式特飲吸客嘅時候
要喺呢條街站穩,都必需有返咁上下本事

呢間台式飲品店單睇裝修,都算有d誠意
全粉紅色嘅店面,夢幻/少女到極致
飲品選項都算多,而且有特色
除茶飲和大熱牛奶飲外,亦有梳打類嘅清新特飲

我對呢啲手搖飲品唔係十分有興趣,不過都會湊下熱鬧。
呢度開業應該有一個月,一心試一試,湊熱鬧
店員見我望住餐牌一臉愁眉,都誠心推介左幾款飲料俾我
紫薯拿鐵/黑糖拿鐵/士多啤梨唔知乜乜乜/經典babo奶茶

最後,我揀左奶茶,因為佢話係經典同推介
經典BABO奶茶

一啖之後,我終於都明白呢間飲品店為何每次經過都冷冷清清喇。
質素一般,高價位
呢杯奶茶$32,很貴
珍珠唔好食,奶茶唔好飲
有興趣嘅朋友,可以試佢其他飲料,呢一杯可以不理了
或者移玉步至天仁茗茶或茶湯會

門面裝修得幾靚都好,內涵都好緊要
放幾多乾花擺設俾人影相打卡呃like都冇用
回頭率先係最緊要
2018-07-02 93 views
不停開左好多新飲品舖,試都試唔切,不過天氣熱,成日都忍唔住買返杯~今次行旺角又試新野~價格進取左少少!草原農場 加手工紅麴珍珠 $37成個氣泡系列都很夢幻 😍正常冰量又唔算太甜,味道係青蘋果,加上幾有咬口珍珠 有啲似食水果橡皮糖😆 當日所見,都幾多人買~希望下次經過過會見到做下PROMO,咁都有機會試埋其他~
草原農場 加手工紅麴珍珠 $37
2018-06-30 147 views
-黑糖babo拿鐵($29)我只能說麻麻地-洛神花小紫蘇($22)幾好食感,但都係麻麻地-冰釀金萱($16)即係烏龍茶,但有糖,好清甜總括來說,太普通,價錢又不算平,$29我寧願買其他店的飲料,我不會回購!
-黑糖babo拿鐵($29)我只能說麻麻地
黑糖babo拿鐵

-洛神花小紫蘇($22)幾好食感,但都係麻麻地
洛神花小紫蘇

-冰釀金萱($16)即係烏龍茶,但有糖,好清甜
冰釀金萱

冰釀金萱
今日約左朋友係旺角食飯,飯後行街經過,見到間迷人粉紅色的店,原來賣飲品,賣相吸引。最正係可以影相,牆身同裝飾擺設都好靚,有少女風格,但男仔就有點格格不入,不過引到身邊既女友或女性朋友就得啦。我同友人各買一杯,兩款都係粉紅色,好pink lady feel。草莓戀人拿鐵+手工紅麴珍珠 $43迷人粉紅色已經靚盡全場,加上店方提供乾花陪襯,還有粉紅色牆身,狂影厄like無難度。用新鮮草莓製成,草莓味好香好濃,同奶味好平均,仲有cream增加順滑口感,脆片帶點咬口,另外加了紅色的紅麴珍珠,又靚又好食,微煙韌彈口,且不痴牙。重點甜度不高,飲完唔會好膩。估唔到味道同賣相都一樣咁好。少女的夢幻泡泡 $29個名同飲品果然好襯,漸變粉紅令人感覺夢幻,加上梳打氣泡的效果,令賣相更動人,個面仲有玫瑰花瓣碎裝飾。味道係清爽甜美的荔枝味梳打,又凍又夠氣,荔枝味亦好香,的確幾岩夏天飲,仲要可以瘋狂自拍。

草莓戀人拿鐵+手工紅麴珍珠 $43

草莓戀人拿鐵+手工紅麴珍珠

少女的夢幻泡泡

少女的夢幻泡泡 $29

2018-06-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
草莓戀人拿鐵+手工紅麴珍珠
少女的夢幻泡泡
最近真的珍珠奶茶喝上癮了,每天都一杯,體重也日漸增長,卻還是欲罷不能。Babo the drink shop來自桃園,主打少女心粉紅夢幻打卡系列的,對粉紅色有接近款熱執著的我自然一定要去嘗試吧!平日的下午人流並不多,也不用排隊。門面非常粉紅、少女,還擺放著一些乾花以及印得搶眼的特色飲料推介。餐牌上印有清晰的指示,但飲料後面的三個圓圈一開始有點讓我摸不著頭緒(是還沒睡醒嗎),但仔細一想就知道兩種顏色分別代表著紅麴珍珠或黑糖珍珠~爸爸。很少點紫薯飲料的我為了拍張美照選了紫薯拿鐵加紅麴珍珠,沒辦法,畢竟我是正宗的「相機食先」人士!紫薯拿鐵 $32 紅麴珍珠 $5飲料不消幾分鐘就好了,好夢幻的顏色!紫色、白色及紅麴珍珠的淡紅色看上去真的好美,讓我忍不住在店面拍了好幾張照。拍完照要先把飲料搖一下,搖完是美麗的粉紫色(馬上喝了而沒有拍照)。紫薯入口濃郁而不會帶有假味。感覺比一般咖啡店的紫薯拿鐵要濃郁很多。 忘了問可不可以點少甜,可是出乎意料地不算太甜。紅麴珍珠有一種特別的清香,不甜不膩,正合我心意。個人認為店面裝潢及吸睛度絕對加分,而紅麴珍珠絕對是我想要encore的呢~

紫薯拿鐵 $32 紅麴珍珠 $5

紫薯拿鐵加紅麴珍珠

紫薯拿鐵加紅麴珍珠
2018-06-26 40 views
店舖是粉紅色,充滿少女的味道,購買的人十個有9個都是女生,哈點了一定要影相~點了蘆薈蘋果醋($24)加了5元的粉紅珍珠,很足料,蘆薈好多,飲完都已經飽,夏天飲這酸酸飲品,正~

店舖是粉紅色,充滿少女的味道,
購買的人十個有9個都是女生,哈
點了一定要影相~
點了蘆薈蘋果醋($24)加了5元的粉紅珍珠,
很足料,蘆薈好多,
飲完都已經飽,
夏天飲這酸酸飲品,正~
2018-06-23
2018-06-24 66 views
走過旺角的十字路口,沿路所見已經有不少於十間的飲品舖頭🤣(沒有誇張)。心想這行業本少利大,一杯約$30的飲料價錢,可以食到一個簡簡單單的茶餐了。話說回來,要在眾多差不多的飲品舖頭中突為而出,靠的是特色、和飲品的真材實料。這間Babo,走少女粉色風,粉紅色的舖面成功吸引不少途人,我也是其中之一。我叫了一杯紫薯Latte,我是不愛喝冷只喝熱的人,但這天舖頭的一部機壞了,只好叫冷飲。本想走冰,但店員說走冰會影響漸層效果。幸好甜度有得選擇,如果唔係我應該在沒有選擇下離開了。這杯紫薯Latte, 樣子討好。它的杯子矮矮肥肥,是可愛的感覺。說好了的漸層效果,其實只有上層紫和下層奶,兩隻色。攪拌後飲用,味道是正常的,解口渴還好,只是沒有一絲絲紫薯的實在口感,難面有點覺得這是紫薯香精instead of 新鮮紫薯蓉~ 每買一杯飲品可獲一個印花,集滿十個送飲品一杯。只是,在花多眼亂的旺角,Babo的外觀再好,飲品質素最好也要fine tune 一下,這樣才可跟別舖競爭一番呢。加油! 😆

每買一杯飲品可獲一個印花,集滿十個送飲品一杯。