2023-03-25 287 views
🍽️ 黑白豬咖喱屋 📍元朗錦田紅磚屋22號舖-💫 咖喱羊($65,配豬仔包加$5 )咖喱羊肉味香濃,食落完全唔騷👍🏻👍🏻豬仔包脆卜卜,點落咖喱醬度簡直係絕配🥹🫶🏻💫 咖喱牛($60,老闆話牛得返好少,送兩舊雞俾我哋)咖喱牛同埋咖喱雞都非常入味,淋得黎食到肉絲嘅質感,配菜薯仔同埋紅蘿蔔都好好味👍🏻👍🏻--🌟老闆好Nice,其實咖喱牛唔少,不過都特登比多兩舊雞,睇嚟平時真係好足料👍🏻👍🏻🌟錦田紅磚廠淨係星期六日先開🌟特別要讚辣椒醬!同個咖喱非常夾🤌🏻🤌🏻🌟由於紅磚廠裏面嘅餐廳類似food court形式,所以要自己搵位,等員工清潔碗碟,不過唔會有人抹枱🌟紅磚廠入邊冇冷氣,食食吓會越嚟越焗推薦指數:5/5抵食指數:5/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #YuenLong #元朗 #KamTin #錦田 #黑白豬咖喱屋 #爆分之選
🍽️ 黑白豬咖喱屋
📍元朗錦田紅磚屋22號舖
💫 咖喱羊($65,配豬仔包加$5 )

💫 咖喱牛($60,老闆話牛得返好少,送兩舊雞俾我哋)

🌟錦田紅磚廠淨係星期六日先開
🌟特別要讚辣椒醬!同個咖喱非常夾🤌🏻🤌🏻
🌟紅磚廠入邊冇冷氣,食食吓會越嚟越焗

推薦指數:5/5
抵食指數:5/5

位於錦田紅磚屋內的黑白豬咖哩餐廳,是一家值得一試的美食聖地。當天我點了他們家的招牌咖哩牛腩飯,真的是讓我回味無窮。下次來老闆推薦我要試他們的咖喱羊肉首先,這道菜的牛腩非常入味,肉質也十分軟塾。而且辣度可以由秘製辣油控制,讓不同辣度的人都能夠享受到這道美食。除了主菜之外,他們家的咖啡也十分出色。老闆推薦由2種特選咖啡豆混合而成,完全不像茶餐廳質素反而像外國咖啡室般精美而香滑。整個用餐經驗非常愉快,店外用餐位置環境也很有特色。如果你想要品嚐一下不同於一般茶餐廳風格的美食和咖啡,那麼黑白豬咖哩餐廳絕對是你不可錯過的好去處。

• 咖喱牛腩
2022-04-24 444 views
咖喱飲超好味,份量又多!記得要問佢拎辣椒醬,老闆有隻自家醬好正架! 熱啡好飲,但呢排天氣太熱,叫左杯咸檸七,好夠味!正!老闆好nice, 又講又笑,好有人情味,食得舒服開心!推薦咖哩牛脷飯,夠淋,咖哩汁惹味😋
熱啡好飲,但呢排天氣太熱,叫左杯咸檸七,好夠味!正!
依家放假都放到唔知去邊好,今次同屋企人去遠啲去咗元朗玩!見到好多人都會嚟錦上路嘅紅磚屋打卡,嚟到之後真係有一種去咗台灣嘅感覺~有好多唔同嘅特色小店,家具飾品、懷舊玩具、手作店等等⋯不過真係要俾啲心機先會尋到寶啊!個人覺得就冇咩特別好行,但今次我哋主要來醫肚,有幾間唔同嘅小食店,位置就自助好似𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘁咁~ღ 黑白豬咖喱屋 - 咖喱雞肉配多士 $𝟱𝟴當日大概2:30去到嘅時候只係剩低牛脷同埋雞肉,想試其他餸嘅朋友仔記住早啲去啊!雞肉唔錯,雞胸位置都唔會太乾柴~咖喱醬汁有驚喜!驚喜在於醬汁裏面嘅薯仔溶,再配埋粒粒薯仔雙重口感!好食( ˘ ³˘)♥︎╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬錦上路紅磚屋✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳.𝟮/𝟭𝟬✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ɴᴏ ✘✵ 𝒓𝒆𝒎𝒂𝒓𝒌𝒔╰┈➤ 記得假日先好去啊!
依家放假都放到唔知去邊好,今次同屋企人去遠啲去咗元朗玩!

ღ 黑白豬咖喱屋 - 咖喱雞肉配多士 $𝟱𝟴
雞肉唔錯,雞胸位置都唔會太乾柴~

錦上路紅磚屋
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ɴᴏ ✘
✵ 𝒓𝒆𝒎𝒂𝒓𝒌𝒔
╰┈➤ 記得假日先好去啊!
2021-04-03 409 views
假期去左錦田紅磚屋參觀,入到去見到每一台都有一碟咖喱飯🤤所以都忍唔住叫咗一碟嚟試吓。首先要搵咗位坐,好似food court咁,之後再到咖喱屋點餐,然後老闆會送上你座位度😍·咖喱牛脷飯🍛呢度嘅咖喱飯可以添飯 不過咖喱汁入邊係放咗薯仔蓉去煮 所以每一啖都係啖啖薯仔🥔食完已經好飽🤣所以都冇添 牛脷方面好大塊而且煮得好淋對鍾意食辣嘅朋友 可以配上老闆自家製辣椒油 撈入咖喱汁到食 呢個辣椒油真係好辣🥵🥵所以記得要撈入去咖喱汁度食
咖喱牛脷飯🍛
我們喺紅磚屋除咗食啲小食之外,喺坐低食緊嗰陣,見到隔離檯嘅人客叫咗啲奶油吐司嚟食,賣相都好似幾吸引,一問原來係呢間「黑白豬咖哩屋」嘅出品,所以我們就去買嚟食!一行到去見到店內有好多豬仔嘅裝飾擺設,非常趣緻可愛!我們除咗買相當香甜鬆脆嘅奶油吐司嚟食之外,仲買咗老闆極力推介係他們自家製嘅藍莓士多啤梨芝士蛋糕,色澤賣相已經好吸引,第一啖食落去並唔係濃烈嘅芝士味,而係香甜新鮮嘅藍莓同士多啤梨味,之後再慢慢滲透出香濃嘅芝士香味,至於餅底係用朱古力脆餅嚟做,夾埋一齊嚟食,口感同層次感更加豐富,真係好正呀!
一問原來係呢間「黑白豬咖哩屋」嘅出品,所以我們就去買嚟食!
一行到去見到店內有好多豬仔嘅裝飾擺設,非常趣緻可愛!
色澤賣相已經好吸引,
之後再慢慢滲透出香濃嘅芝士香味,
至於餅底係用朱古力脆餅嚟做,
夾埋一齊嚟食,口感同層次感更加豐富,真係好正呀!
香脆奶油吐司
2018-06-02
香脆奶油吐司
2017-12-23 949 views
紅磚屋內的隱世咖哩,自搬了去元朗居住之後,我常常都會吃這間店。找到這店是一次逛紅磚屋時無意找到的,店面積很小,只有幾個BAR枱的位置,另外可以坐到較遠有太陽傘的枱,不過那邊人多比較嘈,我還是喜歡自取外賣回家吃。食物款式不多,主打是咖哩,有咖哩雞,魚,羊,牛和花枝圓。愛羊的要點羊啊!羊SO味重的!正!而且怕辣的朋友也可以吃這間咖哩,因為他的咖哩是可選不辣的,不辣也很好吃,因為是滿滿香料味的,加辣就會另外加上自家秘製的辣醬,也是很香的。還有我總是自備飯盒,老闆娘也不會見怪呢,還很親切的幫你把熱熱的飯盒小心地放到我的環保袋,千叮萬囑小心盒子熱,那種窩心令我總是想起這個咖哩飯。
紅磚屋內的隱世咖哩,
自搬了去元朗居住之後,
我常常都會吃這間店。

找到這店是一次逛紅磚屋時無意找到的,
店面積很小,只有幾個BAR枱的位置,
另外可以坐到較遠有太陽傘的枱,不過那邊人多比較嘈,
我還是喜歡自取外賣回家吃。

食物款式不多,主打是咖哩,
有咖哩雞,魚,羊,牛和花枝圓。
羊腩咖哩飯

愛羊的要點羊啊!羊SO味重的!正!
而且怕辣的朋友也可以吃這間咖哩,
因為他的咖哩是可選不辣的,
不辣也很好吃,因為是滿滿香料味的,
加辣就會另外加上自家秘製的辣醬,也是很香的。

還有我總是自備飯盒,
老闆娘也不會見怪呢,
還很親切的幫你把熱熱的飯盒小心地放到我的環保袋,
千叮萬囑小心盒子熱,那種窩心令我總是想起這個咖哩飯。
2017-12-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
羊腩咖哩飯
  • 咖哩羊腩
2016-08-17 1336 views
無意中遇到呢個地方,點知去完一次之後就上左癮,不斷咁去紅磚屋既環境好似外國既採購市集,香港小有既地方,裡面冇冷氣,但唔會熱鍾意食羊既我,當然叫碟咖哩羊腩飯啦!很好!很好!很好!自此之後,我每隔個星期六都去食再叫杯老板介紹既榛子咖啡,但因為我飲比較甜既咖啡,所以好厚面皮咁問老板拎多d榛子糖。隻榛子糖真係好好好好好香,我未飲過咁香既榛子咖啡架。個種香係好似毒品咁,會嗅到上癮,而且只係$20+一杯,好抵。物超所值!老板再問我要唔要甜品,係berry cheesecake。幾大都試下啦! 甜品不嬲都係相機食先,今次都唔例外同我平時食開既cheesecake好唔同,你要慢慢㗳先會有芝士味,入口係一大陣天然berry味,成個cake都好似冇加色素同調味料咁,好正好fresh。服務方面,老板好人到冇得頂。而佢好似係為興趣而做,客人食得開心佢又開心。我見d咖哩咁好食,就買左100蚊羊腩番屋企,點知老板唔記得收錢,要我提番佢溫馨提醒喔 : 甜品每次都唔同,唔一定係berry cheese cake架 但多數都係cheesecake為主
無意中遇到呢個地方,點知去完一次之後就上左癮,不斷咁去

鍾意食羊既我,當然叫碟咖哩羊腩飯啦!
很好!很好!很好!
自此之後,我每隔個星期六都去食

2016-02-29 1107 views
情人節諗住錦田一天遊,講左好耐話想試紅磚屋既咖哩,但由於佢淨係星期六日公眾假既12-6點先開,一直都未有機會試,今日趁住有渣車一於黎呢到試下紅磚屋入面係好多手作同賣雜貨既小店加上幾間小食店,有點似food court 形式,先搵位再落單,然後老闆會親自送上美食同收錢,雖然冇冷氣但有大風扇吹住都唔會覺得熱講返野食先,我叫左個咖哩牛飯,初時仲叫左小飯添真係大錯特錯 咖哩中有薯仔同紅蘿蔔,炆得好淋同埋本身薯仔紅蘿蔔都好甜,聽人講係尼泊爾咖哩,平時比較少聽尼泊爾咖哩所以我唔知正唔正宗,香料味都幾重,咖哩惹味送飯真係一流咖哩伴有自家製辣椒醬,辣度果然非常十足但我又好中意食,男朋友唔食辣所以我食埋佢個份辣椒醬,辣到噴火食得辣咖哩當然要飲返汽水先gut.老闆極力推薦黑松露咸檸七。咸咸甜甜的汽水配上陣陣黑松露香氣,好特別!解辣一流老闆仲好風趣話如果今日有cake就請埋我地食,平時有賣芝士蛋糕的。呀唔知下次去佢會唔會請返我食呢

講返野食先,我叫左個咖哩牛飯,初時仲叫左小飯添真係大錯特錯
咖哩牛腩飯
咖哩伴有自家製辣椒醬,辣度果然非常十足
黑松露鹹檸七

2016-02-14
$65 (Lunch)
咖哩牛腩飯
黑松露鹹檸七
2016-02-23 821 views
紅磚屋對有車人士來說是挺方便的,不過泊車位有限,想安全點的話還是早點去吧。內有店鋪賣花、手作仔,樟木、衣服等,餐廳當然也少不得,而黑白豬就是其中之一,留意餐廳只開星期六、日及公眾假期,12pm 才開業。如果是紅磚屋內的食肆會以 food court 形式,先找位置再買食物,黑白豬老闆通常都是上菜時才收錢的。紅磚屋內的座位很有趣,有幾張用上木檯木凳,感覺特別,雖然沒有冷氣,但有大風扇,不會感到局促。黑香豬餐牌簡單,有咖哩牛、雞及羊,一般配白飯,可加錢轉多士,另有咖央多士、花枝丸等小食。老闆好像對自家咖啡頗為自豪,好像是巴西咖啡豆,可惜我不太好咖啡而每次都點黑松露鹽鹹檸七。 咖哩羊飯 $47,白飯可添,添飯之餘老闆也會添咖哩汁,送飯一流。 咖哩源自印度,指在料理中加入並混合多種香料,而且正因為無特定方程式,所以各家有自家的味道。小弟不好辣所以對咖哩味道認識少,自是分辨不到各地咖哩分別所在。話說回來,黑白豬的咖哩本身不辣但味道很香,香料味強而將羊羶味大為減退,羊肉鬆軟又帶點脂肪及筋,甘香可口。薯仔紅蘿蔔則煮到軟爛,很入味而且甜度高,與咖哩的鹹感覺平衡。喜愛辣味的朋友可將附上的自家辣醬混入咖哩

話說回來,黑白豬的咖哩本身不辣但味道很香,香料味強而將羊羶味大為減退,羊肉鬆軟又帶點脂肪及筋,甘香可口。薯仔紅蘿蔔則煮到軟爛,很入味而且甜度高,與咖哩的鹹感覺平衡。喜愛辣味的朋友可將附上的自家辣醬混入咖哩汁中,相信風味更佳。

鹹檸七加上黑松露鹽就如西瓜落鹽,份外美味。鹹檸檬只是輕微的鹹,中和了七喜的死甜,飲落更順口,不好甜的朋友相信也會喜歡,淡淡松露香味令味道更豐富,飲了整罐七喜都不會滿口甜味,舒服又解渴。

假日不妨到來試試,還可到附近遊玩走走,享受一下郊遊之樂。
2016-02-14
$65 (Lunch)
  • 鹹檸七
  • 咖哩羊肉飯
2015-06-03 572 views
紅磚屋是在星期六、日假期才營業的。在紅磚屋閒逛,在約中間的位置,隱藏了一間毫不起眼的食肆,售賣尼泊爾食物,如不是有客人坐在桌前吃東西,我以為也是一間零售店。見食客已點的食物,賣相不錯。點了一碟咖喱羊肉飯,我們在紅磚屋提供的用餐位置先坐下,在其他小食店也點了食物,在坐位上等侯,店員約10分鐘就把咖喱飯送上,送到時付款。咖喱和羊肉部份淋在白飯上,咖喱撲鼻而來,迫不及待吃上一口咖喱,既香且酸,羊肉味濃,肉質嫩滑,這間泥泊爾咖喱飯真是交足功貨的用心製作,吃過此店的咖喱飯,我真的不想再到咖喱飯連鎖店光顧了。紅磚屋是本地旅行團的熱門景點,但走馬看花的遊客,比較難花時間坐下吃碟咖喱飯。此店的位置,是在零售店旁的,它的餐牌掛在牆的側邊,有機會到紅磚屋逛街,不妨落足眼力找出此店,試下尼泊爾咖喱飯。
紅磚屋是在星期六、日假期才營業的。

羊肉咖喱飯

2015-04-26
$40 (Lunch)
羊肉咖喱飯