2020-05-27 853 views
經過見到幾特別同朋友入嚟試下,叫左一個客家沙律同炸雞飯,個沙律有驚艷到!佢個醬甜甜地幾特別!花生都好香!青瓜菠蘿同沙葛撈埋一齊食好fresh😂個炸雞飯都好正!即叫即炸!唔係炸定擺係度個啲朋友叫左個撈麵同炒河,不過唔記得影相,撈麵加辣超好食,酸酸辣辣咁好過癮,炒河超級香,係海鮮炒河黎,淨係聞都已經勁想食埋單都係200蚊,幾抵食!佢啲辣醬係自整好辣好好食可惜辣醬冇得就咁買😭但真係值得一試,下次會再黎食
埋單都係200蚊,幾抵食!佢啲辣醬係自整好辣好好食
可惜辣醬冇得就咁買😭但真係值得一試,下次會再黎食
客家沙律Rujak
炸雞飯
客家沙律Rujak
炸雞飯
2020-05-25 1020 views
昨晚經過深水埗,諗唔到食咩好,於是在街上隨意選了一間餐廳,眼見這間餐廳的裝修也很新,應該是新開,而且在openrice上並沒有任何食評,所以相信是新開,於是入去一試。入到去看到餐牌,選擇不多,點了一個手打撈麵、海鮮炒手打麵、蝦醬蝦米炒通菜。但當上枱後,完全失望。首先,這間餐廳主打印尼菜,但用的碗碟卻是大排檔般的公雞碗碟。兩個麵上枱後,個麵嘅份量少到好似一個街邊印尼撈麵咁。咁我點了一個手打撈麵,份量少我都算講得通,但係佢個餐牌係寫「手打撈麵」,咁俾我嘅感覺啲麵身應該會係類似拉麵咁,點知竟然係即食麵,而且仲要係最cheap嗰種印撈(並唔係營多),食落去唔好食。另外到海鮮炒手打麵,食落去唔似炒,似就咁落豉油撈多啲,份量又係少,我諗佢嘅份量係一般茶餐廳炒麵份量嘅3份1,但價錢又同茶餐廳一樣。到蝦醬蝦米炒通菜,碟茶係有少少蝦醬味,但一粒蝦米都見唔到。整體來說,這間餐廳唔好食、選擇少、味道普通、價錢偏貴(同樣食物相比), 希望間餐廳會改善。

到蝦醬蝦米炒通菜,碟茶係有少少蝦醬味,但一粒蝦米都見唔到。

手打撈麵

海鮮炒手打麵

蝦醬蝦米炒通菜

2020-05-15 559 views
印尼手打撈麵細個去印尼成日食超鍾意食!!!🤤🤤番黎香港都係人地屋企整完賣先有得食 仲越黎越貴成60幾蚊一包近幾年仲少之有少 搵唔到了⋯今次終於搵到了~仲要好好食!Bakmi Singkawang哩款麵的麵質很好,彈牙有嚼勁,充滿油香味,鍾意食辣仲可以加佢啲辣醬;啲豬皮脆卜卜勁香口~佢個Kwetiau Goreng Seafood海鮮炒河都唔錯 料多過啲河😂個珍多冰都好飲~~去印尼必食Bakso sapi 牛丸湯粉但好可惜今次冇得試!下次會再黎食~~推介推介!!
印尼手打撈麵細個去印尼成日食
超鍾意食!!!🤤🤤
番黎香港都係人地屋企整完賣先有得食
仲越黎越貴成60幾蚊一包
近幾年仲少之有少 搵唔到了⋯
今次終於搵到了~仲要好好食!
Bakmi Singkawang
推介推介!!
2020-05-13 503 views
今日同女友係深水埗行街,行行下大家都肚餓,經過一間印尼菜既店,感覺幾特別,我地決定試下店內環境清潔。充滿著印尼話,好有異國風情食物選擇還可以,最重要係價廉物美飲品先到,黑咖啡,咖啡味重,夠晒提神!凍好立克,幾好飲夠味。印尼炒飯,大大碟,鑊氣夠,味道不錯!海鮮炒手打麵,麵有咬口,蝦大大隻同新鮮蝦醬蝦米炒通菜,份量夠,蝦醬味都重,夠晒惹味,令人食慾大增!埋單食左$167,我地食到好飽,印尼菜黎講都幾抵食,值得再來惠顧
,我地決定試下

店內環境清潔。

充滿著印尼話,好有異國風情

食物選擇還可以,最重要係價廉物美

飲品先到,黑咖啡,咖啡味重,夠晒提神!

凍好立克,幾好飲夠味。

印尼炒飯,大大碟,鑊氣夠,味道不錯!

海鮮炒手打麵,麵有咬口,蝦大大隻同新鮮

2020-05-12
$83.5 (Dinner)
2020-05-13 476 views
黎到深水埗,買電腦買game,去黃金啦,要尋寶,去鴨寮街啦,食印尼野,當然搵超哥啦話說,小妹真係生平第1次食印尼野,果然有驚喜舖頭小小,但裝修行簡約風,坐得都好舒服,同外面繁忙又人來人往既街形成好大對脾🤣,牆上有依個手寫裝飾,唔記得左問店員點解添,下次再問先(乘機又有藉口再食多次)有野食黎啦第1樣係印尼炒飯,以前對印尼野既認知只有印尼蝦片🤣,估唔到印尼炒飯好好食,唔係有d咩特別既材料,但個炒飯粒粒分明,而且調味好好,食落好香口,我估(嗱,係我估姐🙆🏻‍♀️)如果係印尼人食,1定食到家的感覺(唔知係咪呢)第2樣係海鮮炒手打麵,有d似豉油王炒麵加海鮮,同樣炒得好香口,而且麵好乾身,但又唔會覺油淋淋第3樣係蝦醬炒通菜,因為小妹好鐘意食蝦醬,所以依個菜真係我杯菜😆,蝦醬好香,菜好翠綠新鮮,又嫩口,實在係1棵靚菜另外野飲叫左珍多冰,野飲就真係稍為過甜,唔知係咪好似泰國奶茶d friend咁,通常都會甜d呢🤔,印尼特式🤔?如果可以有個減甜改良板咁就好啦整體而言,環境食品不錯,響深水埗尋完寶搵食多1個新選擇

話說,小妹真係生平第1次食印尼野,果然有驚喜

有野食黎啦