2025-04-14
今年情人節想搵間特別啲嘅餐廳同老公食晚飯,結果發現咗 Balady Lounge 🏺 未入門口已經覺得環境好吸引!彩繪玻璃、手繪牆身、馬賽克燈飾,每個角落都有特色!最驚喜係星期五同 Weekend 都有肚皮舞表演,仲會邀請客人一齊玩,食飯之餘仲有互動,成件事好有氣氛 💃🏻 埃及菜喺香港比較少見,呢度仲有摩洛哥傳統 Tagine,素食選擇都有,最特別係由兩位外籍兄弟親自主理,味道應該幾地道!今次試咗佢哋嘅情人節套餐 ($518/兩位),其中 4 道菜都係 Menu 上冇嘅菜式,感覺好 Exclusive!🦐 Cocktail Prawns 蝦已經用醬汁醃過,擺喺沙律菜上面微酸帶甜,唔係一般普通浸住 Cocktail Sauce 嗰種 Style。🌿 Enta Omry Salad 呢款沙律最特別係哈羅米芝士 (Halloumi Cheese) 🧀 分別用咗牛奶、綿羊奶同山羊奶整成!烤過之後,口感有啲似鹽水雞胸,加埋無花果同沙律菜,鹹香帶微甜,食落好 Refresh 💚 🥩 Lamb Chops with Tahini Sauce 羊架上枱時用炭爐保溫 🔥 外層燒到焦香微脆,入面肉質夠嫩,
Enta Omry Salad
Enta Omry Salad
Lamb Chops with Tahini Sauce
Lamb Chops with Tahini Sauce
羊架上枱時用炭爐保溫 🔥 外層燒到焦香微脆,入面肉質夠嫩,羊味濃但無羶味!配埋特製 Tahini 醬汁,味道再豐富啲,食完兩件都覺得未夠喉,#好食 🐑💥
Roasted Chicken Mushroom Spaghetti Carbonara
中東餐廳竟然有 Carbonara,仲要整得幾有誠意!雞肉嫩滑,醬汁唔會過膩,仲帶少少中東香料味,而我係更鍾意呢個版本嘅 Carbonara!
Kiss A Kiss (Baklava Rolls)
呢款甜品喺酥皮入面包住滿滿嘅堅果,加埋少少蜜糖甜味,唔會食幾啖就覺得漏咗!
Egyptian Mojito
🍸 Egyptian Mojito:Vodka Base 加上青檸同薄荷,Blend 成沙冰質感幾清新 🌿
🍈 Guava Milk Shake:番石榴味奶昔嘅香滑唔會過甜,飲落好舒服!
🥭 Mango Milk Shake:芒果味就比 Guava 味甜啲,鍾意芒果嘅話應該會幾啱口味!
Guava Milk Shake
Other Info. :
以中環嚟講,呢度性價比相當高! 特別係 Happy Hour Cocktail、Whisky 同 Gin 都係同價,真心抵飲 🍸 老闆兩兄弟對客人仲好好客,請咗我哋飲多兩杯白酒,真心感受到佢哋對食物同客人嘅熱誠 😆🥂