Restaurant: Bamboo Thai (如心廣場一期)
Terms & Details:
2023-10-25 963 views
位於如心廣場的Bamboo Thai 環境不錯,座位比較寬敞,是朋友聚餐的好地方。午市套餐有前菜小食6款之多,我哋選了牛肉米紙卷及飛天通菜。米紙卷颜色豔麗,入口爽脆,加上烤牛肉再伴以魚露,健康低熱量的小食。另一個炒通菜好有鑊氣,爽口唔會太鹹。生牛肉湯河 湯底清甜滿滿牛肉味,牛肉好大片,中心仍是粉紅粉紅的,肉香軟滑,清甜的洋蔥絲、九層塔、加入辣椒粒及青檸,味道有層次。如果想比較輕食,香茅牛肉撈檬是好選擇,檬粉加入新鮮生菜絲、香茅牛肉、蔥油、醃菜、魚露汁,開胃好味。餐飲可補錢轉梳打、沙冰系列。

餐飲可補錢轉梳打、沙冰系列。
2023-10-17 505 views
泰式火車頭和牛炒飯這道菜以其獨特的炒鍋技巧和豐富的配料而煮成。牛肉非常滑,令每一口的口感都像入口即溶似的,調味料也掛滿每一粒飯,很惹味!值得一提的是用蒜片整成的醬汁,酸酸甜甜的,出奇地有少許辣辣的嗆口感,完成表現出泰式菜的風格。越式海鮮湯檬檬粉很彈牙,但又能索到湯汁,每一口都吃到湯汁的辣香味。加上鮮煮海鮮豐富了湯的味道,結合了魚露和辣椒的香辣味道,讓人愛不釋手。海鮮及湯底的香氣,讓人彷彿置身於泰國的街頭小吃攤中。飛天通菜泰國菜必吃的經典菜式—飛天通菜。飛天通菜用不同材料炒香而成。通菜新鮮好吃,亦不會有梅了的感覺,每一口都爽脆的聲音。油份剛好又不會太多,讓人吃不膩。椰林飄香沙冰杯如其名,椰香味撲鼻而來。杯上的沙冰是用椰汁整成,非常有泰國風味,夏天喝的話簡直涼透心!

越式海鮮湯檬

飛天通菜

• 海鮮湯檬
2023-10-10 407 views
打風前熱辣辣· 要食泰菜開心下位於荃灣如心廣場既人氣泰菜Bamboo Thai 裝修帶點東南亞格調· 悠閑舒適♡泰式燒豬頸肉($98)每次泰菜必點·豬頸肉邊位燒到微焦爽嫩彈牙但最加分係醬汁·香濃惹味♡冬陰公湯($78)近期飲過最出色既冬陰公湯冬陰公湯味好濃·酸辣味好溫和椰奶味剛好· 可以一人清碗系列!♡泰式蟹肉奄列($138)奄列好巨型好厚身煎到金黃香脆· 裡面塞滿鮮嫩蟹肉每啖都有蟹肉·性價比超高♡泰式甲抛菜炒肉碎($108)本日最愛· 為左佢差啲破戒叫左碗飯醬汁咸香加埋泰式香料· 令肉碎更香濃惹味幻想到配飯一定一定好好食!♡泰式蛋咖喱炒皇帝大虎蝦($288)黃澄澄既咖喱虎蝦·超級大大盤!蛋咖喱質地好濃稠· 好濃郁咖喱味仲帶少少香辣虎蝦先香炸過· 蝦肉彈牙但個人覺得唔炸應該會更好食♡飛天通菜($78)通菜份量幾多· 唔會太老身調味達標· 香濃惹味♡新鮮椰子($68)雪得夠哂凍· 清甜超舒爽♡椰林飄香($54)椰子同菠蘿本身就好夾· 沙冰幾滑身重點唔會死甜· 飲得出係用新鮮菠蘿打成!

打風前熱辣辣· 要食泰菜開心下
位於荃灣如心廣場既人氣泰菜
Bamboo Thai
裝修帶點東南亞格調· 悠閑舒適

♡泰式燒豬頸肉($98)
每次泰菜必點·豬頸肉邊位燒到微焦
爽嫩彈牙但最加分係醬汁·香濃惹味

♡冬陰公湯($78)
近期飲過最出色既冬陰公湯
冬陰公湯味好濃·酸辣味好溫和
椰奶味剛好· 可以一人清碗系列!

♡泰式蟹肉奄列($138)
奄列好巨型好厚身
煎到金黃香脆· 裡面塞滿鮮嫩蟹肉
每啖都有蟹肉·性價比超高

♡泰式甲抛菜炒肉碎($108)
本日最愛· 為左佢差啲破戒叫左碗飯
醬汁咸香加埋泰式香料· 令肉碎更香濃惹味
幻想到配飯一定一定好好食!

♡泰式蛋咖喱炒皇帝大虎蝦($288)
黃澄澄既咖喱虎蝦·超級大大盤!
蛋咖喱質地好濃稠· 好濃郁咖喱味仲帶少少香辣
虎蝦先香炸過· 蝦肉彈牙
但個人覺得唔炸應該會更好食

♡飛天通菜($78)
通菜份量幾多· 唔會太老身
調味達標· 香濃惹味

♡新鮮椰子($68)
雪得夠哂凍· 清甜超舒爽

♡椰林飄香($54)
椰子同菠蘿本身就好夾· 沙冰幾滑身
重點唔會死甜· 飲得出係用新鮮菠蘿打成!
2023-09-14 364 views
今日有人幫手奏小朋友,甘啱要出荃灣做野,自己去揾好野食的時間又到呢間外觀好吸引,裝修好有泰國感覺,三年疫情都冇飛過,突然好卦住泰國,即係入座品嚐一下豬頸肉位於豬頸的兩邊,稀少而珍貴,且富含脂肪,呢間的豬頸肉份量很多,同埋經過烹飪後的豬頸肉肥瘦均勻,肉質鮮嫩,炒至金黃色美,加入金邊粉很煙煙韌韌,炒得好有鑊氣,食落都幾香幾彈牙龍眼冰用上新鲜龍眼,有一塊薄荷,帶點薄荷的味道,好清新,好有在泰國的感覺今次只試到一味菜色,我見餐牌其他食物都好吸引,下次一家四口出來食個晚飯先

龍眼冰

2023-07-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
  • 豬頸肉炒金邊粉
2023-08-16 616 views
見到有咁多好評 所以走咗去食呢間餐廳 本身知道去開啟商場都知道佢係會比平時食泰國菜貴少少 點知原來泰式風味欠奉 食嘅只係租金當晚叫咗豬頸肉 同埋火山排骨 冬陰功 冬陰功味道比較清淡 雖然都有少少酸同埋辣 但係都覺得其實係被本地化咗 所以冇平時喺正宗泰國餐廳食到嘅咁惹味 唔夠辣,亦都唔夠酸其次個豬頸肉 係就係燒到外邊少少焦 但係入邊嘅肉質都係一般 唔似平時泰國餐廳嗰啲會有油花 呢一個真係有少少失望其次火山排骨 其實同普通煲湯啲瘦肉排骨都冇乜分別 而且味道都係好單調 本身以為泰國菜都係偏濃味 佢係顯得特別清淡

當晚叫咗豬頸肉 同埋火山排骨 冬陰功

7 點到已有等位幸好已訂位火山排骨 (細) $158細份量其實唔細兩人細果真有點兒多 😂每件都大大舊更提供濕紙巾和手套方便大家用手撕開進食肉質軟淋第一口食時感覺汁有少少咸繼續食時感覺啖啖肉配上啲汁好好味加上蒜粒嘅小小辣味。。👍👍 泰式大蝦金邊粉 ($128)牙菜辣粉等嘅配料放碟邊自己調配大蝦啖啖肉金邊粉本身味道已經唔錯配上少少辣粉更野味 椰林飄香 ($54)濃濃椰子味沙冰喜歡椰子味必選 荔枝青檸梳打 ($48)香荔枝味。。正常 90 分鐘用餐時間剛好食完夠鐘即時有服務員前來結帳 😅品嚐火山排骨時用手撕食每人食兩大舊 😂😂😂進食時間相對長咗真心時間有少少趕 😥
7 點到已有等位
方便大家用手撕開進食
肉質軟淋
第一口食時感覺汁有少少咸
繼續食時感覺啖啖肉配上啲汁好好味
加上蒜粒嘅小小辣味。。👍👍

泰式大蝦金邊粉 ($128)
牙菜辣粉等嘅配料放碟邊自己調配
大蝦啖啖肉
金邊粉本身味道已經唔錯
配上少少辣粉更野味

椰林飄香 ($54)
濃濃椰子味沙冰
喜歡椰子味必選

荔枝青檸梳打 ($48)
香荔枝味。。正常

2023-08-11
Type of Meal
Dinner
2023-08-14 2095 views
平日放工去到荃灣如心廣場的Bamboo Thai吃晚餐,以往吃過一次覺得很不錯因此再訪~我們大約7點半到達,好多人排隊,大概要等20分鐘才可入座。餐廳裝修以木系為主,令人有種寫意的感覺。而座位方面都寬敞,坐得舒服🤍.餐廳主打泰國菜式,無論主菜、小食到酒精飲品都有,選擇豐富。店員亦好細心介紹餐廳的特色菜色,值得一讚。.◽️火山排骨(大) $228(9/10)餐廳主打菜式之一,店員捧上枱面時十分震撼,賣相吸睛♡ ̖́-火山排骨份量超多,看似骨頭多,但其實每舊都隱藏了很多肉,而且很容易就可以起骨😻味道方面醬汁偏酸辣,幾惹味;而肉質軟淋有肉味、配合醬汁一齊吃十分美味。個人認為是餐廳必點的一道菜,老是我再訪的主因❤️.◽️泰式火車頭和牛炒飯 $148(7.5/10)炒飯鑊氣十足,粒粒分明,乾身入味。而和牛份量多,每一啖都可以食到和牛😋.◽️大蝦米紙卷 $78(6.5/10)厚身有口感的紙卷飽住彈牙的大蝦、新鮮紅蘿蔔絲、青瓜絲和生菜等~點點旁邊的酸辣汁更開胃。.◽️黑松露手撕雞 (半隻) $158(7.5/10)餐廳限時推出的菜式,用上了黑松露食材來做出一道有別於傳統的手撕雞✨雞肉肉質細嫩鮮香。配上黑松露獨有
◽️火山排骨(大) $228(9/10)

◽️泰式火車頭和牛炒飯 $148(7.5/10)

◽️大蝦米紙卷 $78(6.5/10)

◽️黑松露手撕雞 (半隻) $158(7.5/10)

餐廳限時推出的菜式,用上了黑松露食材來做出一道有別於傳統的手撕雞✨雞肉肉質細嫩鮮香。配上黑松露獨有的香味,想不到手撕雞也可以配合到黑松露,味道層次豐富,對我來講的美中不足是有雞皮,但男友表示很可以😹
◽️熱帶風情 $54 (8/10)

芒果沙冰配上菠蘿汁,冰涼爽口,是一道非常適合夏日的飲品🍸
◽️新鮮椰青 $68 (8/10)

椰青清甜爽口,椰肉鮮甜,好好飲 ٩( ´ω` )و
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

$400 (Dinner)
2023-08-12 381 views
新派泰國菜,這店雖然不大,但都算坐得舒服,我原本在open rice預訂位在晚上8:00,但早到了,門外亦很多人在等位,跟店員商量可否提早入座, 店員答應如有位可提早通知我,最後可提早半小時入座👍不過我坐的位置太靠近門外,跟在門外等位的人太貼近對視😜,服務員態度都有禮貌,我們點了1)小份量火山排骨,兩人吃都算足份量有滿足感,味道很滿意蒜香味好香,骨肉分離,肉質軟滑剛好,2)柚子蝦沙律味道可以,蔬菜都好新鮮,3)鮮蝦米紙卷略為有靭度,調味拌汁略為淡,4)椰汁雞湯味道可以,酸度剛好滿意👍,5)炸春卷都很酥脆不過一碟得三件,最好兩人份量有四件囉!整體上所點食物都滿意,希望可以繼續保持食物質素穩定,我一定會再來吃😋👍👍👍👍
2023-08-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$330 (Dinner)
  • 清新柚子蝦沙律
行過如心都留意過呢間泰國菜🇹🇭係正大堂附近,木同竹嘅顏色加上柔和嘅燈光,好有泰式按摩悠閒嘅風格,裝修令人感覺舒服,滿滿的泰國氣息🪴~~~~~~~~~~~~~~~~~~🌿大蝦清新柚子沙律🥗$88柚子肉粒粒飽滿多汁,蝦肉爽口彈牙,微微辣味酸酸甜甜,味道清新,作為前菜非常開胃🪵精選拼盤🫔$188拼盤有齊春卷、大蝦米紙卷、炸魷魚、沙嗲雞串燒及炸魚餅,比出面食到嘅拼盤更多款。春卷炸得唔油,脆卜卜。魷魚圈呈金黃色,肉質彈牙唔厚粉。魚餅食得出係自製,比出面一般嘅泰式魚餅冇咁辣,魚肉味更香💖🌿火山排骨(小)🍖$158除左呢個經典味,仲可以揀黑松露味。不過想試正宗啲所以揀番呢款。酸辣肉汁好惹味,蒜味重。排骨肉質軟腍,細份份量都已經夠4人食,抵食🪵肉碎生菜包🥬$88黎泰國野必嗌我最愛嘅生菜包🫶🏻生菜同肉嘅比例都均勻,可以自己夾幾多九層塔、薄荷葉同蕃茜都得,香料味重,加上肥瘦適中嘅肉碎,味道酸辣清爽🌿泰式大蝦炒金邊粉🦐$128金邊粉炒得濕潤,唔會乾晒,亦都唔會痴埋一舊舊。色澤鮮艷,味道濃郁,而且有鑊氣,材料豐富,整體表現出色👍🏻推薦🌟🪵士多啤梨香蕉沙冰🍓🍌$54士多啤梨嘅比例佔多,帶輕香蕉味,比椰子沙冰甜,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🌿大蝦清新柚子沙律🥗$88

🪵肉碎生菜包🥬$88

🌿泰式大蝦炒金邊粉🦐$128
泰式大蝦炒金邊粉

🪵士多啤梨香蕉沙冰🍓🍌$54
士多啤梨嘅比例佔多,帶輕香蕉味,比椰子沙冰甜,果香味濃
士多啤梨香蕉沙冰

🌿椰林飄香沙冰🥥 $54
淡淡清香椰子味,唔會太甜,沙冰夠挺身夏日解渴消暑一流
椰林飄香沙冰

個人覺得係荃灣區泰菜入面數一數二!坐得舒服,環境亦好乾淨,味道每樣都冇挑剔❤️
2023-08-04
Type of Meal
Dinner
大蝦清新柚子沙律
泰式大蝦炒金邊粉
2023-07-23 397 views
啱啱睇完戲,周圍睇吓有乜嘢食。咁啱見到呢間泰國嘢都幾多人喺出邊等。我哋都唔執輸等埋一份。😂😂😂😂入到去每圍枱都食緊呢個火山排骨,本身冇好強烈嘅慾望,都忍唔住要試吓!叫左$158細份。上枱嘅時候有驚訝咗一下佢都絕對唔細份。食落有啲似阿媽煲湯嘅排骨, 加個檸檬味重偏酸嘅汁底,食落都幾開胃,但真係試過就好。另外仲食咗冬陰功雞翼同青咖喱大蝦炒有機糙米飯,兩個味道都意料之內,冇乜驚喜!總括嚟講可以試一次!
啱啱睇完戲,周圍睇吓有乜嘢食。
咁啱見到呢間泰國嘢都幾多人喺出邊等。
我哋都唔執輸等埋一份。😂😂😂😂

2023-07-17 806 views
荃灣區呢間泰國餐廳都係人氣店,每次都很多人排隊,我哋冇訂位所以都等咗好耐,店員都好好很快幫我哋安排座位,我哋即刻點餐先!我哋兩個個點咗火山排骨(小)果然係招牌菜,佢啲肉好嫩而且好入味,再嚟一個豬肉碎生菜包,𥚃面有很多香料好香,仲有泰式大蝦炒金邊粉,炒得好香⋯不過對我嚟講差少少咸味,自己加少少魚露啱啱好,再加上紅豆珍多冰,完美的晚餐!
火山排骨
$213 (Dinner)
  • 泰式肉碎生菜包
2023-07-02 641 views
🌟馬沙文咖喱豬肋骨$178 (9/10)依個唔講笑 真係好好食 俾九分真係值得🥹個咖喱超級creamy 豬肋骨超級淋😋忍唔住第二日想食多次 但係依個冇得外賣cryyyyyy🥺 最後叫咗紅咖哩醬燒牛肋骨 都好好食啲牛好淋 但係個咖喱汁唔夠馬沙文咖喱豬肋骨好食🌟泰式肉碎生菜包$88 (7.5/10)會話係正常幾好食嘅生菜包 同其他泰國菜嘅生菜包差唔多 🌟招牌蟹肉臘腸炒飯(辣) $138 (7.5/10)依個招牌蟹肉臘腸炒飯都幾特別 未落醬汁之前就係普通味道😳之後落埋魚露同埋 青檸就會變成酸酸甜甜鹹鹹😋 本身就覺得普普通通 點知越食就停口☺️🌟蒜香炒泰國椰菜苗 $78 (7/10)最近諗住食得健康啲 點都嗌個菜食吓🤣 小編好鍾意食好淋嘅菜 椰菜苗又本身有少少硬🥺所以就覺得還好 不過個味都係好食嘅🤣🌟蒜蓉包 $38 (7/10)個蒜蓉包配埋馬莎文咖喱豬肋骨真係冇得頂😋但係個蒜蓉包太脆😳脆到成塊多士咁 會鍾意入邊淋淋地多啲🤣總分:8/10個環境幾靚 又要再講多次個咖喱豬肋骨真係好好食 喺如心商場入邊食dinner算係唔貴 人均$143

🌟馬沙文咖喱豬肋骨$178 (9/10)

🌟泰式肉碎生菜包$88 (7.5/10)
會話係正常幾好食嘅生菜包 同其他泰國菜嘅生菜包差唔多

🌟招牌蟹肉臘腸炒飯(辣) $138 (7.5/10)

🌟蒜香炒泰國椰菜苗 $78 (7/10)

🌟蒜蓉包 $38 (7/10)

總分:8/10
📍Bamboo Thai​💬軟殼蟹米紙卷🦀軟殼蟹炸得好香脆,入面包住芒果、牛油果、青瓜同胡蘿蔔絲,好足料。​💬火山排骨🌋必點!餐廳招牌菜,賣相好吸睛👀嗌咗小份量都有好多排骨,肉質好嫩,點埋泰式酸辣汁,好開胃,口感一流!​💬泰式火車頭和牛炒飯🍛和牛份量都多,炒飯炒到粒粒分明,好有鑊氣,好好味!​💬泰式肉碎生菜包🥗食泰菜必點~肉碎同埋香料味香道適中,不過不失​💬飲品嗌咗椰林飄香🥥同熱帶風情🥭兩杯都好好飲!分別係椰子同埋芒果味沙冰~​
📍Bamboo Thai

💬軟殼蟹米紙卷🦀

💬火山排骨🌋

💬泰式火車頭和牛炒飯🍛
和牛份量都多,炒飯炒到粒粒分明,好有鑊氣,好好味!

💬泰式肉碎生菜包🥗
食泰菜必點~肉碎同埋香料味香道適中,不過不失

💬飲品嗌咗椰林飄香🥥同熱帶風情🥭
兩杯都好好飲!分別係椰子同埋芒果味沙冰~

軟殼蟹米紙卷
泰式肉碎生菜包
軟殼蟹米紙卷
泰式肉碎生菜包
2023-05-07 1350 views
相信普遍人們都係俾排骨山吸引而黎食,本身如心廣場都好少人,而架因為多了食店多返人流,但我地無book台,等了35分鐘😭😭😭好少3人桌子,明明我地就係下一張!小排骨山個汁好食,但蒸排骨唔係人人鐘意,我比較喜歡骨肉分離的煲湯排骨,但見到妹妹和好友大吃特吃,應該真係好味的,我食了2小塊,都接受到(平時唔點食蒸排骨,好硬,又有筋)。我特別喜歡酸甜的柚子大蝦沙律,好健康!相反,馬拉盞通菜、生菜包豬肉碎份量太少,而且太spicy,唔推薦。如果想食雞翼,唔好叫冬蔭公雞翼,都係牛油雞翼好食些。飲品方面,真係鮮榨,菠蘿汁夠酸,士多啤梨香蕉smoothie 好多士多啤梨🍓埋單$700/3人,每人約$233,應可以有其他更好選擇。

埋單$700/3人,每人約$233,應可以有其他更好選擇。
2023-05-02 1014 views
叫左個辣火山排骨,細既送到黎都好大份!$159係抵食,但同我想像中既火山排骨有些少出入,以為好辣,實際係有d蕃茄蓉配小辣醬,而肉唔會太淋,亦都唔太入味。唔知普遍係咁咁,不過整體黎講唔難食!
叫左個辣火山排骨,細既
送到黎都好大份!$159