2019-05-04 655 views
香葉辣椒燒肉飯都幾辣,燒肉切條黎炒幾新鮮,口感都唔錯。泰屋炒飯夠哂鑊氣,飯粒鮮明,帶有甜味,分量十足。裏面有洋蔥、肉片、芥蘭、番茄同蛋。泰式生牛肉湯河啲牛肉係用鮮牛肉,夠哂滑。另外,湯底加左乾蒜粒、芹菜同冬菜增加香味,都幾好食。
香葉辣椒燒肉飯都幾辣,燒肉切條黎炒幾新鮮,口感都唔錯。
2019-04-17 644 views
餐廳位處在僻靜的後街上,周邊都是住宅區,要識途老馬才知道全部正宗泰菜,由泰國人主理..點選:柚子沙律,柚子清甜,配以新鮮的生蝦,蝦肉有彈性,爽口,混和特制沙律汁,既酸又甜,令胃囗大增燒鷄半只,都幾大portion,鷄肉頗嫩,入味,好吃不辣mild咖喱豬肉,配蒜蓉包,估吾到蒜蓉包甘出色,即叫即做的,香噴噴,夠脆,點以mild咖喱汁,簡直人間美味!泰屋炒飯,又係另一精彩之作,不肥膩,不過咸,炒飯中有芋頭粒及蝦米及旦絲,有口感!成餐飯都食得好滿意!
餐廳位處在僻靜的後街上,周邊都是住宅區,要識途老馬才知道

全部正宗泰菜,由泰國人主理..

點選:

燒鷄半只,都幾大portion,鷄肉頗嫩,入味,好吃

成餐飯都食得好滿意!

2018-02-02 838 views
叫咗個冬陰功扎肉湯河,味道一般,酸而不辣冇椰汁既。扎肉係多既,幼身河粉都滑。茶係泰式既有啲橙味個種,如果未飲過可以試下。地方環境不錯,位唔多,如果lunch食都要排隊。
2018-02-02
$55 (Lunch)
2018-01-20 597 views
鰂魚涌泰屋位置都幾偏僻,喺基利路鰂魚涌社區綜合會堂隔離,店仔細細,所以平時星期一至五lunch hour好快就full,我呢個鰂魚涌街坊,會等周末中午先會去幫襯,$50一份午餐連飲品,選擇多,味道不錯,仲要上菜快👍🏻今次叫左泰式金邊粉同泰式肉碎炒粉絲,另外加左個蒜蓉炒椰菜苗。泰式金邊粉附有大量花生碎,仲有雞肉、芽菜、韮菜、蛋、豆腐乾,味道偏甜,不辣。聽說泰國南部的炒金邊粉都是偏甜。泰式肉碎炒粉絲,粉絲炒得夠乾身、彈牙,不太油,夾起一絲絲好分明,唔會成餅野咁。除豬肉碎外,仲有椰菜、雞蛋、紅蘿蔔絲、芹菜,十分足料。蒜蓉炒椰菜苗$55

蒜蓉炒椰菜苗$55
2018-01-20
$75 (Lunch)
  • 泰式肉碎炒粉絲
2017-09-28 2238 views
如果食厭太古城中心及康怡廣場的連鎖餐廳, 推介大家必定要試這間由太古站行5分鐘左右就到的 "Ban Thai 泰屋餐廳"!這裡雖然冇咩裝潢, 地方不大, 但食物味道卻很不錯, 很有泰式風味! 推介大家必點"泰式燒雞"! 泰式燒雞 燒雞需要燒大約15-20分鐘, 一上枱已經聞到很香而且雞皮係燒得好脆好靚! 雞肉亦非常嫰 (當然總有一、兩件係相對沒有那麼嫰)。我和朋友都吃得很安静, 因為大家都只顧一直吃燒雞, 完全沒有空檔講野燒肉炒芥蘭去泰菜餐廳我總會點一道菜, 不知為何總覺得泰式餐廳炒的菜特別好味, 特別有"鍋氣"! 這個燒肉炒芥蘭也炒得不錯, 就是嫌份量稍為少了一點!我和友人也各點了一個椰青, 很甜也夠凍!

泰式燒雞

燒肉炒芥蘭

我和友人也各點了一個椰青, 很甜也夠凍!
$120 (Dinner)
  • 燒雞
2015-09-20 2569 views
奇怪地,這美味的泰國菜竟然沒有太多的食評、關注,我相信只是大家把這家小店遺忘而已。這一間泰國菜,是由泰國人開辦和打理,可以感覺到食物是有泰國的風味。然而,地舖的細小令等候時間增加,不過,如果你在太古工作、或路經此地、又喜歡食泰國菜,不況到這裡看看。這個午飯,小弟食了泰式肉片炒河,首先,小弟認為炒河/飯必須要有獲氣而這裡正正充滿了熱騰騰的感覺,泰式的河粉和肉片也非常美味。泰式咖啡和奶茶與港式折然不同,是兩種不同口味,如果你喜歡飲港式咖啡、不況嘗嘗泰式咖啡,對我而言,這泰式咖啡、炒河、或是其他菜式,是值得品嘗。價錢合理,味道絕頂,太古午飯第一推薦!!

泰式肉片炒河+凍咖啡
對我而言,這泰式咖啡、炒河、或是其他菜式,是值得品嘗。

價錢合理,味道絕頂,太古午飯第一推薦!!
2015-09-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
泰式肉片炒河+凍咖啡
今天過海吃家族飯,選址在康怡附近太吉樓地下新開的泰國菜- 泰屋。家人試過幾次話好味,泰國人家庭式經營,因此BILL TAI TAI都非常期得。聞說個咖哩蟹$250好得個汁好好味,但今天這個咖哩蟹很瘦,沒有膏,有些失望.... 這個咖哩蟹有段小插曲,話說因為當日蟹的來貨價貴左(老闆娘話),要收我們$280再送個"椰汁大菜糕"…,不過就此老公大人就覺得不公道,因為餐牌上明明寫$250 ,沒有"時價"這些標示,結果店主都收返$250,這一點店主可以改善一下標價,避免客人誤會。另外叫左個鹽燒魚啖啖肉,好好味,當日條魚好肥美,食極都仲有肉,很滿足!可以ENCORE生蝦刺身$78就好失望,蝦唔新鮮,好細隻,沒有苦瓜片,不推介泰式奶茶$15,很滑,甜味適中,推介馬拉盞通菜$68,有水準,不錯總結︰店子太細,坐位較迫,不太舒適,繁忙時間等候時間會頗長,食物有水準,可以再來。
家人試過幾次話好味,
泰國人家庭式經營,
因此BILL TAI TAI都非常期得。

聞說個咖哩蟹$250好得
個汁好好味,但今天這個咖哩蟹很瘦,沒有膏,有些失望....
咖哩蟹$250

泰式奶茶
馬拉盞通菜$68,有水準,不錯
馬拉盞通菜

2014-08-10
$152 (Dinner)
鹽燒魚
泰式奶茶