2K
2009-07-25 195 views
24-7-2009離開書展, 距離「下場」仲有兩個半鐘, 返屋企又唔係, 唯有搵個地方坐吓. 呢間幾唔起眼的 coffee shop 啱晒, 飲杯 iced caffe latte (14oz $24) 吧.Iced caffe latte 凍係夠凍, 飲落奶味極重, 咖啡味就太淡, 我去了 S 字頭連鎖? 可幸甜度唔高, 始終都比「星記」好.鋪位唔起眼, 但都唔少人, 不過靜靜的幾好「蛇」, 唯一唔好應該就係麻麻的 ventilation; 店員們幾 nice, 感覺不錯的一個地方.$24 一杯咖啡飲足兩個鐘, 幾舒服的一個下午.
24-7-2009

$24 一杯咖啡飲足兩個鐘, 幾舒服的一個下午.
呢度係華潤
勁多奶 caffe latte
2009-07-24
$24 (Tea)
呢度係華潤
勁多奶 caffe latte
2009-04-10 72 views
這餐廳不太起眼,不在食肆雲集的三里屯,也不在鷹君中心,獨自留守在中式百貨華潤的旁邊.店內燈光比較暗,傢俬,裝潢以黑,紅為主調,只有一張長沙發,其他的是普通椅子,談不上很舒適,但也給人很簡潔,優閒的感覺.餐牌食物都以簡單為主,不外是三文治,沙律和意粉.下午2:30-6pm為下午茶時段,有下午茶餐之外,其他食物也有8折優待.下午茶餐選擇不少,厚多士,沙律以至薄餅亦有.對其德國香腸菠蘿蘋果沙律很感興趣,要一客refresh一下也好.蘋果用上較大的富士蘋果,連皮切粒,又甜又爽.德國香腸外皮煎得極之香脆,有點似芝士腸的模樣.還細心的放了mustard在碟邊,令美味倍增.唯一敗筆是沙律醬過多,令原本清新的沙律變得有點漏.同行者較肚餓的關係,點了一份磨菇雞肉腸蛋三文治餐(烘底+$2).這店很推崇健康飲食,在三文治旁也放了兩片西瓜,雖然賣相又點怪,但健康比一齊更重要.磨菇雞肉腸其實是火腿,只是味道較一般的更佳.配合炒蛋,生菜和蕃茄.麵包用了較健康的麥包,很有營的一餐.餐飲要了House Coffee,對其出品的咖啡信心很大,因店裏大售各色各樣的咖啡壺,看得出店主是一個愛咖啡之人.咖啡香濃,味道亦甘醇,

餐飲要了House Coffee,對其出品的咖啡信心很大,因店裏大售各色各樣的咖啡壺,看得出店主是一個愛咖啡之人.咖啡香濃,味道亦甘醇,不用花巧的做法已能感受咖啡的香,很難得.

店子雖少但員工卻不少,而且員工也很熱情,很細心的介紹餐牌食物,亦笑容滿面,自動成為我在灣仔覓食的其中一個選擇.
水吧位
形形色色的咖啡壺
德國香腸菠蘿蘋果沙律
磨菇雞肉腸蛋三文治餐
House Coffee-很有水準
2009-04-09
$32 (Tea)
水吧位
形形色色的咖啡壺
德國香腸菠蘿蘋果沙律
磨菇雞肉腸蛋三文治餐
House Coffee-很有水準
  • House Coffee
2009-02-09 30 views
吃下午茶已成為我生活的一部份,到咁上下時間,自然會去找東西吃。是日麻煩野特別多,工作到頭昏腦脹,走出去鬆一鬆,順道吃餐下午茶。三里屯附近其實好多咖啡店,差不多每間都品嚐過,惟獨是Barista Caffe未到過,有興趣一試。這裡的店子很小,佈置簡約,又播放著輕音樂,坐在疏化上吃點東西,喝杯咖啡,挺寫意的。有好幾款下午茶餐,甚至乎港式的公仔麵也有得供應,價錢也是頗大眾化的。始終覺得去咖啡室食公仔麵是幾茂李的,我還是要個香腸菠蘿蘋果沙律,一杯細既意大利咖啡。兩條幾豐滿的香腸,咬落幾有口感,肉質不會死實實咁,腸衣煙煙韌韌,都算係咁,配合芥末吃更為恰當。菠蘿是罐頭貨色,不過蘋果就是新鮮的富士果,既爽口又清甜,混合沙律醬及些少黑胡椒,清新美味。意大利咖啡送上,不拉花的,奶泡幼密,咖啡香濃,入口順滑,喝到最後奶泡也沒有散,相信功夫不俗。我對咖啡沒有認識,但飲後覺得幾舒服。輕鬆過後,又係時候重返工作崗位,還有數不完的工作等住我做呢!

香腸菠蘿蘋果沙律
意大利咖啡
$33 (Tea)
香腸菠蘿蘋果沙律
意大利咖啡
2008-08-31 27 views
炎熱的週末下午吃過十三座牛雜後走到了三里屯,這裡的餐廳客人不多,下午茶餐也頗對眼,只是有空調位置極少,沒空調的真的不是我要的,最後走到這裡涼涼冷氣好了。餐廳裡面燈光偏暗,坐在軟梳化上有點想睡的感覺;天氣實在太熱,實在不能吃熱湯麵了!為求涼快點個香腸蘋果菠蘿沙律再+$8來個清涼檸檬梳打。檸檬梳打有點像七喜加檸檬汁,酸酸冷冷的飲品在高溫下實屬妙品,只是店方堂吃也用上外賣塑膠杯,似乎不太環保哩!沙律用上了一整個富士蘋果,甜甜的蘋果混上沙律醬味道己是不俗,還加上點點胡椒調味,味道又變得更加特別!!菠蘿用上罐頭貨色,要是可用上鮮菠蘿,味道會更加鮮美!!除了兩款水果外,還有火箭菜、羅馬生菜和紫色沙律菜各一條,真的只有一條!!這方面就有點小家子氣了。胖胖的兩條香腸看來用水煮熟,腸仔的味道大同小異,不過抹上芥末之後就變得好吃多了!吃完整盤沙律後,整個身體涼快舒服得多了!! 只可惜店內兩款蛋糕不太吸引,不然再來個甜品就太完美了。

香腸蘋果菠蘿沙律
檸檬梳打
$28 (Tea)
香腸蘋果菠蘿沙律
檸檬梳打
  • 蘋果沙律
對我黎講, 灣仔華潤不嬲都係貴價野 (可能好多人覺得係平)上次無意中發現呢間 Barista Caffe, lunch time 未夠12:45已經爆晒, 仲要室外都 full晒, 有 1x人o係門口等位, 應該唔錯終於有機會試啦1815到, 可能夜晚 d人放晒工, 得 4台客, 一睇, 原來 tea set去到 1830, 酥皮德國腸迷你批 tea set都係 $36, 仲要包野飲, +$4 soft drink, +$8 tall coffee正常 set就 $66, 包 soup, 仲要 1830前有 8折, 仲要免加一, 好抵, 最後我揀左 normal set味道唔係話好好食, 中等啦, 最 o岩坐得耐傾計, 有sofa, 可以叫個set, 舒舒服服坐成晚
對我黎講, 灣仔華潤不嬲都係貴價野 (可能好多人覺得係平)

終於有機會試啦

熱鮮奶
焦糖鮮奶咖啡
酥皮德國腸PIZZA
什菌肉醬千層麵
$56 (Dinner)
2008-08-08 11 views
雖然比預算早了行畢書展,但是這五小時的活動可不是站著而已,特別是要逆人流而上時所花的氣力,只有曾踏足過這些場面的人才會明白的。從會展出來後,便開始盤算要去那兒略為休息一下。突然腦筋急轉,想起了這家位於華潤的小店,在上次經過時感覺不錯,加上又十分接近會展這裡,便決定來這裡"hea"一會好了。如我所料,在這商業區中的餐廳,通常在周末時間只有很少的客人來光顧,店內也只有數檯客人而已。看了餐牌後便各自要了一份藍莓芝士餅和女友的腸仔炒蛋一丁麵,兩份餐也要了鮮搾橙汁。這個<<藍莓芝士餅>>味道一般,芝士是滑滑的但雪藏過久而變硬了,還好的是藍莓醬不太甜,算是不過不失呢。而女友的<<腸仔炒蛋一丁麵>>,出乎意料地用上sausage而不是一般的X師牌雞肉腸。這些用真豬肉造出來的肉腸,味道自然更勝一籌,肉味也濃郁。至於滑蛋口感滑溜,蛋味和氣味都頗重,又是一個驚喜。麵身方面是較弱的一環,麵條有點過腍,但也算是可接受的。不過整個麵來說滿是驚喜,如此價錢還這麼認真去做,值得一讚。食過了芝士餅和麵後,我們也坐上了兩小時,才去找晚飯的落腳地。

味道一般的藍莓芝士餅
意外驚喜膠仔炒蛋一丁麵
鮮搾橙汁
$35 (Tea)
意外驚喜膠仔炒蛋一丁麵
鮮搾橙汁
  • 腸仔炒蛋一丁麵
2008-05-29 8 views
今日又去呢間餐廳,十二點去,入面只有四個人,但係都未夠十二點半,已經坐滿哂,證明都好多人幫襯。我同朋友今次係第四次嚟,次次都食唔同的嘢食,今次食酥皮德國腸蘋果沙律,啲酥皮幾好,但德國腸啲腸衣好韌,我朋友要切咗佢嚟食,沙律好味,尤其啲沙律醬,唔會茶餐廳果啲咁杰,淡淡地幾好味。另外叫咗個什菌肉醬千層麵,呢個好犀利,足料,好味,但好膩,一碟份量其實可以四個人share。兩個餐加埋都只係96左右,包餐湯,今日餐湯係好味南瓜湯,仲包一杯飲品,大大杯,好抵呀!
酥皮德國腸蘋果沙律
什菌肉醬千層麵
$58 (Lunch)
酥皮德國腸蘋果沙律
2008-04-09 4 views
同朋友仔食dinner,由於大家都0係灣仔,為方便(當然,朋友都話呢間ok),我地繼續0係灣仔食dinner。由於夜晚office大多放曬工,成間cafe得我地一台客。我地點左兩個set—菠菜大蝦意粉同埋蜆肉腸仔天使麵。set包salad,加幾$仲有飲品,可以揀latte同其他不同款的咖啡(+$12有cake)。Salad的醋落得重手左dd,但都好fresh。蜆肉腸仔天使麵的味道醒胃,蜆肉、腸仔同菇都幾多;菠菜大蝦意粉比較清dd,菠菜夠健康,而蝦都幾大隻幾靚(雖然大家都明白係雪既)。我點左個gingerbread latte,雖然甜左dd,但薑味剛剛好。另外+$12要多個tiramisu,雖然係hea hea地,但都算抵既。唔知係唔係人少的關係,我覺得service唔錯,我地係咁叫姐姐幫我地寫野、加水、執野同影相,佢都仲可以保持笑容,亦都唔會催我地早d走等佢地可以早d收工。加埋都係$14x,呢個價錢+咁多野食(而食物都算唔錯),真係幾抵。

蜆肉腸仔天使麵
菠菜大蝦意粉
gingerbread latte
2006-03-16 6 views
前日去食lunch ,都幾多人呀,入座時已經1:15pm喇(我lunch 到2pm only)首先係個湯,咖哩青豆蓉湯,幾好味呀,天氣凍凍的時候飲,幾暖身!!我地試o左三個main dish:煙三文魚寬條麵--好淡,好似冇落鹽咁,個白汁較「希」雞肉腸仔寬條麵: 好普通,料少公司三文治:係最好的一個,好大份,d 菜幾fresh ,又唔會太多醬,恰到好處,但料就冇乜特別至於個咖啡,要加錢先可以要特色咖啡,我地試左個焦糖鮮奶咖啡、mocha ,咖啡味好淡,焦糖味同朱古力就好重,唔似飲緊咖啡佢d set 都唔平架,如果以佢咁o既價錢,我諗可有更好選擇~~~~~

我地試o左三個main dish:

煙三文魚寬條麵--好淡,好似冇落鹽咁,個白汁較「希」

雞肉腸仔寬條麵: 好普通,料少

2006-02-24 4 views
18 Feb,2006 星期六這日約了二家姐食lunch及shopping。二家姐想試這間。我們點了公司治及三文魚沙律share。來了一客餐\\\湯,我們也不知是那一個餐\\\?!?是磨菇湯,很濃菇味。三文魚沙律的蒜茸多士很脆,生菜爽口新鮮,沙律醬內的芝士很羘,不太易入口,三文魚新鮮。公司治很大份。第一次食三文治要用刀叉。用麥包比白包更好,用料亦比一般餐\\\廳清新,至少沒有午餐\\\肉,只是煎蛋較多油。整體很不錯。埋單: HK$98
18 Feb,2006 星期六

埋單: HK$98
2005-08-17 11 views
之前lunch食左兩次,一次叫沙律, 一次叫意粉..兩次都ok 呀..朋友叫左個公司三文治好大件..食唔晒要打包tim,咖啡都幾好飲..整體講都及格..但唔好就係成日要等位..要等好耐..其次就係平d會好d..
但唔好就係成日要等位..要等好耐..其次就係平d會好d..
(Non-member)
2005-08-16 10 views
早一輪與友人下午食了一個pizza,雖然唔算是很大,但見到佢熱氣的上升真的令人食指大動,而它的三文魚配料都尚算可以。飲品方面都ok,但個人覺得coffee好似偏甜小小(個人喜好問題),希望下次有更好的味道吧。
2005-07-12 7 views
難得同同事食飯,去Barista貪人小坐得舒服.二人吃了三文魚蟹柳紫菜卷同菠菜雜菌炒意大利粉.同事要Macademia Nuts Coffee;我就要Cuppacino. 蟹柳紫菜卷好清新, 反而雜菌炒意大利粉麻麻地,太多油,幾肥膩,味道普通,不值得試.似乎呢間三文治較為食得過去.Coffee is ok, I like the cinnamon powder. But the standard is still lower than Pacific Coffee.As we ordered set lunch, each of us had cream soup at the beginning, the mushroom soup had many mushrooms. Those who like mushrooms should try! Though I like mushrooms,I don\\\'t like cream soup. There\\\'s no choice so I just drunk a half!
2005-04-15 7 views
其實係成個月之前來食lunch 的了, 而家先記得add番同寫comments.一行三人, 就點了三款不同的set lunch. 白汁三文魚意粉非常一般, 可以不理. 薄餅(忘記了有什麼配料和名堂) 的餅底並非一般pizza那種, 而是用filo皮做的, 口感不錯. 要有心理準備這味等得比較耐, 不過上檯時熱辣好味, 也是值得的. 雞扒漢堡原以為是行貨, 卻有驚喜. 雞扒頗大件, 肉質也嫩滑, 最好味的是個包, 塗上牛油之後再微微烘過, 外脆內軟又香口, 友人認為淨食已夠滋味, 比雞扒更受歡迎.Set lunch包飲品, 特式咖啡好像要加$3, 味道還可以. 另加$10有甜品, 我們試了New York cheese cake和法式椰撻(名字不肯定), 前者很普通, 後者不算常見, 偏甜, 喜歡椰撻的人可以一試.