疫情下與太太到南丫島享受離島景色。每次都錯過到這間西餐廳試試,今次特意走進餐廳親身體驗一下。近海的任何一張餐桌都可以欣賞海灣景色,雖然點選一般的墨魚汁意粉和番茄豬扒飯,意粉不止彈牙,連醬汁一齊放入口中,感覺難忘。豬扒帶點鹹味,加上特製醬汁,令人停不下來。雖然粟米忌廉湯水準一般,但蒜蓉法包的香脆卻令人回味。呷一啖味淡的咖啡,反而提醒我享受四周的景色。限聚令影響下,每桌只可以坐兩人。店員忙著安排入座,也要不斷加枱應付不斷的人流。雖然未能即時提供服務,卻可以理解。
疫情下與太太到南丫島享受離島景色。
每次都錯過到這間西餐廳試試,今次特意走進餐廳親身體驗一下。
2020-12-23
$150 (Lunch)
2020-11-16 482 views
海鮮日式芥末忌廉汁燴墨魚汁麵 $128本身以為墨魚汁麵一定係黑色 點知黎到發現係芥末汁既黃色表示好神奇😹賣相睇到正正常常食落都幾重芥末味辣辣地咁 配埋墨魚、魚肉等配料都幾夾 而且個麵既份量都幾大cp值都算幾高🤣評分: 7/10🌟美式醬燒豬仔骨 $188性價比勁高之選🤩 呢個價錢有餐湯、餐包、飲品同埋兩大塊豬仔骨&薯菜 真心好抵🤤豬仔骨肉質好鬆軟好容易切開 而且食落好淋身 加埋特製既美式醬(bbq)令個豬仔骨更出眾🥰薯菜方面薯條整得好脆身同好香新鮮薯仔味 整體來講都唔錯😚評分: 8/10🌟—————————————————————————B‧B 海景餐廳 (南丫島)南丫島榕樹灣大街22號地下
海鮮日式芥末忌廉汁燴墨魚汁麵 $128
評分: 7/10🌟

美式醬燒豬仔骨 $188
薯菜方面薯條整得好脆身同好香新鮮薯仔味 整體來講都唔錯😚
評分: 8/10🌟
—————————————————————————
B‧B 海景餐廳 (南丫島)
南丫島榕樹灣大街22號地下
美式醬燒豬仔骨
海鮮日式芥末忌廉汁燴墨魚汁麵
美式醬燒豬仔骨
海鮮日式芥末忌廉汁燴墨魚汁麵
Last week, At the Mid-Autumn Festival, I went to Lamma Island by myself. I feel coming hungry so that I looked at the web page and OpenRice which restaurant is more famous on this island It turns out that there is a western restaurant called B&B on this island, which is more famous. I ordered a pizza the staff of this restaurant sincerely recommended for me homemade pizza at this restaurant so I ordered a pepperoni pizza ~ It’s really delicious i can truly taste look like flour. Many other restaurants Even though can’t have this flour taste~ Next time I will come again ~
Pepperroni    Pizza
Pepperroni    Pizza
2020-10-04 473 views
飲品唔乾淨,有隻小強在裏面。服務員回應:這裏是郊區,理所當然的。今時今日收咁嘅價錢仲有咁樣嘅服務態度真係令人生厭,前幾年幫襯都好地地,但而家喺疫情期間都唔搞好衛生,奉上不潔嘅食物嘅時候,仲大條道話理所當然,真佩服!
2020-09-15 568 views
嗚呀 好多年無去南丫島啦 今日涼爽爽又即興出發 原來老公同湯圓妹都係第一次去😮 以前去南丫島都係食海鮮酒家 西餐真係初體驗 但感覺唔錯呀榕樹灣落船 行幾步過郵局就見到餐廳😍餐廳仲有室外座位 望下海應該都好舒服 不過我地怕熱 算嘍餐湯- 忌廉湯正正常常 都夠味既餐包- 蒜蓉包硬左少少 但湯圓妹照殺可也蘋果汁🍹$30每次明知會貴都要嗌既類別😭大杯唔在話下 竟然有片檸檬裝飾 我地仲以為俾錯左🤣白汁芝士鮮蠔焗飯 $168呢個神好味😋蠔大隻新鮮 熟度剛好 個汁都係神來之筆 芝士拉絲 白汁唔會過膩 一試難忘呀All Day Breakfast $118腸:外皮脆口但唔難咬 肉出奇地嫩 湯圓妹都好鍾意❤️蛋:滑既 但若有重啲奶香或蛋香更好番茄🍅:略煎香 夠juicy煙肉:薄脆 推薦!菇:唔夠香 普通啦茄汁焗豆:湯圓妹慣性騎劫晒餐飲:熱啡凍啡正常 無咩特別食完沿路行下各式小店 行左間叫 #稻草人 好多手作野賣呀😍行完湯圓妹已昏昏欲睡 好 打道回府 滿意的快閃離島遊 一定再黎過

餐湯- 忌廉湯

All Day Breakfast $118
腸:外皮脆口但唔難咬 肉出奇地嫩 湯圓妹都好鍾意❤️
蛋:滑既 但若有重啲奶香或蛋香更好
番茄🍅:略煎香 夠juicy
煙肉:薄脆 推薦!
菇:唔夠香 普通啦
茄汁焗豆:湯圓妹慣性騎劫晒

餐飲:熱啡凍啡
正常 無咩特別

白汁芝士鮮蠔焗飯
All  Day  Breakfast
2020-09-05 436 views
下船后主街的第一家western restaurant误打误撞觅食结果意外好吃烟三文鱼忌廉汁天使面真的是每一个元素都深得我心!之前吃过很多家的烟三文鱼简直死咸死咸的🤪但这一家的不会,咸度刚刚好。忌廉汁包裹着每一根细致的面条,面条的软硬也刚刚好。偶尔咬到一颗小蘑菇,忌廉汁会在口腔内爆开!emmm热量?热量在美食面前不配出现🙂分量超级大,不要被图片欺骗松露菌菇veggie pizza菌类是什么神仙作物为什么会好吃到流泪😭搭配上浓厚的芝士不能再妙。美中不足是饼皮既然选择了意式薄底,就应该做的更脆些(本吃货鸡蛋里挑骨头🤪)同样分量超级大两个人吃真的超级饱,性价比不要比港岛高太多!餐前还送了蔬菜汤和蒜香包(根据我的粗略估计应该是额外收费了)推荐大家来打卡!
下船后主街的第一家western restaurant
误打误撞觅食结果意外好吃

烟三文鱼忌廉汁天使面
分量超级大,不要被图片欺骗

松露菌菇veggie pizza
同样分量超级大
松露菌菇pizza

推荐大家来打卡!
松露菌菇pizza
2020-09-03 216 views
環境不俗,服務態度又好係好適合情侶一起進餐的地方,食物買相又好看又好味,價錢一般。以離島嚟講不算太貴,是次慶祝好友生日,所以跟市區食餐好都差不多,是值得推介的餐廳
環境不俗,服務態度又好
2020-08-11 221 views
仔仔初次去南丫島,入了這餐,天氣雖熱,但仍在户外海景,有海風不覺太熱,炸魚 薯條 外脆內軟,仔說比英國還好吃 非常出色, 千島醬海鮮薄餅,足料好好……味, 辣肉腸意粉ok, 咖哩牛腩麻麻 冇咖哩味, 總括來說西餐廳都係食返西餐好啲
2020-07-17 202 views
Last week I went to Lamma Island with my friends. He introduced me to a western restaurant called B&B. He said that restaurant is famous in Lamma Island. When I saw that restaurant, it was very beautiful look like European style, that day I called cheese spinach baked oysters it was really good so many cheese on inside.😊😊Finally Next time if I come to Lamma Island again, I will introduce friends to come here!

• 芝士菠菜焗生蠔
2020-07-11 282 views
第一次黎食,由於疫情關係,好多人都會去左離島玩,我一家都一齊去左。入到島人山人海間間餐廳都好多人,見到佢唔使等位就沖左入去,仲要有出面海景位坐,唔記得左影個景,確實好正。到食物方面,我地都係叫左午餐,分別是豬排意粉,佢地用的豬排是有質素果隻,魚柳包方面有驚喜,似去面連鎖西餐廳果隻,味道都唔錯。餐湯同法包就一般,果杯咖啡....可以試飲其他野。 價錢方面要收加一,旁邊其他餐廳都唔使收,除左酒家,午餐都要收百幾1個餐到。我自會比間餐3星,個景是令我覺得最正。
我自會比間餐3星,個景是令我覺得最正。
餐湯同法包
餐飲凍啡
豬排意粉
魚柳包
Type of Meal
Lunch
2020-05-05 1055 views
入南丫島玩左大半日,大人細路都肚餓,就決定喺南丫島食埋晚飯先出市區。依間海景餐廳有室內有室外位置,環境都唔錯,就決定食呢間呢度嘅食物都係一般西餐廳所提供嘅菜式,而以假日旅遊消閒熱點嘅南丫島嚟講,價錢亦算合理。 餐牌上main course嘅價錢已經包括咗餐湯同埋麵包,羅宋湯微酸並帶香葉味道,好醒胃,蒜蓉多士就一般啦,因為唔夠熱同埋脆口。煙三文魚沙律嘅沙律菜好新鮮,我鍾意佢有埋青瓜片同埋鮮蕃茄,配上黑醋汁同橄欖油,非常清新!安格斯牛扒面積大但唔算厚身,都冇所謂,可以分多幾份share食,至於香煎鵝肝,我就略嫌佢煎得唔夠香脆,但都係入口即溶嘅。呢個黑松露扁意粉我哋個個都非常讚賞,平時我自己好怕啲黑松露,覺得好似好大陣冬菇味,但呢個聞落好香,食落就係淡淡嘅黑松露香味,真係十分推介!至於呢個茄蓉海鮮意粉,濃濃嘅蕃茄加上份量十足嘅材料,海鮮份量絕不欺場!原來呢間舖頭嘅Pizza係限量供應,餅底賣晒就冇㗎喇!我哋叫最簡單嘅夏威夷都已經做得非常之出色,所以記住要及早order另外我要讚吓佢哋嘅服務,侍應會主動提醒9:00係無船出中環,所以提我哋要睇住時間,因果如果趕唔到8:30船就要等一個鐘了,果然
煙三文魚田園沙律
美國安格斯肉眼扒配香煎鵝肝
香菌忌廉黑松露汁闊條麵
意大利鮮茄海鮮意粉
Hawaiian  Pizza
另外我要讚吓佢哋嘅服務,侍應會主動提醒9:00係無船出中環,所以提我哋要睇住時間,因果如果趕唔到8:30船就要等一個鐘了,果然貼心
$180 (Dinner)
煙三文魚田園沙律
美國安格斯肉眼扒配香煎鵝肝
香菌忌廉黑松露汁闊條麵
意大利鮮茄海鮮意粉
Hawaiian  Pizza
佛誕那天跟數名朋友到南丫島行山,臨走前想坐下聊個天,喝喝酒再吃點東西,就走進這家餐廳。選它的原因嘛,只是來了南丫島那麼多次都沒試過它,那天又有不少人在光顧,那應該有一定水平吧。走進去,選了戶外位看海景,各自點了要喝的,就隨便點了個Pizza大家一分來吃。正如我標題所講,這Pizza真的很好吃,南丫島有在賣Pizza的店,我不敢說全光臨過,但應該都十之八九吧,明顯這家是我印象中最好吃餅身軟硬合適,麵粉香明顯,醬汁不會太濃,芝士同料都足,令我忍不住都要讚讚他們

夏威夷Pizza
2020-04-30
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
夏威夷Pizza
  • Pizza
2020-04-21 306 views
我地兩小無猜去了南丫島行了一圈,正想於終點站榕樹灣前先隊個晚餐 ,侍應招呼我倆到海邊高桌椅座,好讓我地睇到南丫夜景。環境暗到我地連對方都睇唔清楚,係餐牌都睇唔清楚,唯有用電話照明。我地最後點了Pepperoni辣肉腸pizza,芥末忌廉汁煎比目魚柳,一杯Cranberry Juice,一杯cocktail Mint Punch。Cranberry Juice先來,紫色果汁上有一片檸檬,不禁叫了: 我X!凍檸檳?飲左一啖,X,真係凍檸檳不過冇檸味。然後黎左杯Mint Punch,第一啖飲落去係甜藥水味直至最尾果啖都仲係,佢聲稱有mint liqueur,不過無論我點飲佢都只係mint syrup。然後主菜到,Pepperoni黎先,昏暗環境下,外貌甚好,上面仲加左幾條火箭菜tim!一向食開嘅Pepperoni 係充滿住辣肉腸,呢個Pepperoni 比較奇怪,蕃茄係主角而辣肉腸只有寥寥幾片,味道不算差,批底也算焗得香脆。吃了一片,比目魚來了,一睇就知一d都唔香脆,也有水份走出來,不過都先試了微青色嘅芥末忌廉汁,完全沒有wasabi味道,失敗。再試返個見到都冇期望嘅魚,肉質有d唔妥,味道就
然後主菜到,Pepperoni黎先,昏暗環境下,外貌甚好,上面仲加左幾條火箭菜tim!一向食開嘅Pepperoni 係充滿住辣肉腸,呢個Pepperoni 比較奇怪,蕃茄係主角而辣肉腸只有寥寥幾片,味道不算差,批底也算焗得香脆。吃了一片,比目魚來了,一睇就知一d都唔香脆,也有水份走出來,不過都先試了微青色嘅芥末忌廉汁,完全沒有wasabi味道,失敗。再試返個見到都冇期望嘅魚,肉質有d唔妥,味道就只有鹹。回想起隨餐係有個雜菜湯跟蒜蓉法包,味道其實都只有鹹。講返條魚,食左幾啖後發現原來條魚未熟,失敗之中嘅失敗。廚房再整一碟新嘅出黎,等嘅期間,我地清左碟pizza。老實講,pizza味道唔差,可惜價值真係完全唔合理。
新一碟比目魚黎到,走出黎嘅水比上一碟還要多。果然,魚肉肉質還要削以及比上一碟更腥。兩人頂盡食左半碟,真係食唔落去。完全以地獄式料理手法破壞了整個食材,因為吃得出魚柳沒有溶雪就處理,This is fuxking RAWWWW!如果咁簡易嘅技巧都可以成為西餐嘅錯誤,呢餐價錢不算便宜嘅西餐我X你老X我以後真係唔X會再黎食。
因為同區都仲有好多選擇,唔使幫襯呢d咁冇誠意嘅餐廳。

Mint Punch
Pepperoni
芥末忌廉汁煎比目魚柳
2020-04-20
2020-03-29 380 views
今日係我生日,男朋友帶我黎南丫島玩,好多年冇黎啦。首先梗係去食午餐醫肚先啦,行左一轉,最後決定入呢間餐廳食。主菜均配餐湯,蒜蓉包同餐飲,好似好抵甘,仲有得坐係出面望住海食,但今日天氣麻麻,冇咩景睇,所以我地都係坐返係餐廳入面食。餐湯係羅宋湯,極度普通,好淡,冇辣味。蒜蓉包冇烘,唔脆。意大利乾番茄菠菜意粉,我以為係用菠菜整既意粉,會係綠色既,覺得特別先叫架,點知上碟係圖中甘既樣,極度失望,有被騙既感覺!海鮮炒飯大大碟,有蝦、龍脷柳、青口,都算足料既蛋白炒飯。最後叫埋凍檸茶,自己落糖漿,凍飲唔駛加錢。
今日係我生日,男朋友帶我黎南丫島玩,好多年冇黎啦。
首先梗係去食午餐醫肚先啦,行左一轉,最後決定入呢間餐廳食。
餐湯係羅宋湯,極度普通,好淡,冇辣味。
蒜蓉包冇烘,唔脆。
羅宋湯 & 蒜蓉包
意大利乾番茄菠菜意粉
海鮮炒飯大大碟,有蝦、龍脷柳、青口,都算足料既蛋白炒飯。
海鮮炒飯
最後叫埋凍檸茶,自己落糖漿,凍飲唔駛加錢。
凍檸茶
2020-03-28
Type of Meal
Lunch
2020-03-23 264 views
最近因公司這疫情的關係要求員工放無薪假期,便值着這假期到南丫島一日遊。因為個女想食西餐的關係就來了一間叫B&B既餐廳,那裡侍應誠意推薦自家制pizza ,剛好我個女好鐘意食pizza 😊😊 ,這叫左個夏威爾pizza 同埋焗白汁龍利闊條麵聽說這間餐廳待應說這店有自家制薄餅好處是皮薄咸鶄大細size 合當同埋番茄落足料,最終真的沒有令我個女失望❤️❤️這間餐廳的特別之處就是戶外有無敵大海景用善期間突然有一個好愛自來貓,我個女就同佢玩起來了😛😛😂😂.值得推薦!

值得推薦!