2017-06-22 75 views
我們公司系星期五下午一般都系好relax嘅,因為boss都會提前走,有時自己都會卸吓膀咁喇,上次coco話嘅喺將軍澳有一間叫韓國料理店,聽講話幾好食咁,咁就梗係拉埋我D好同事齊齊食齊齊開心喇星期五下午居然都好多人喔...炸雞點咗芝粉雞同香蒜炸雞,滿足咗兩個人,共十件,個人都係覺得香蒜味道比較好食,肉質好嫩滑,又抵食,真心覺得係做得好傻仔同事就叫左呢個卡邦尼炒年糕,年糕都係韓料必點的吧~年糕好入味,口感方面煙韌之餘又唔會有粗糙嘅麵粉口感,分量OK,女仔絕對係覺得會多添。侍應都係好有禮貌,招呼周到。大食既我地,亦叫九雙重芝士辣雞,呢個真係意外嘅驚喜吖,首先就個look都已經令人食欲大增,辣雞嘅辛辣同雙重芝士嘅味道勁夾,所以香蒜炸雞都立即俾我”拋棄”咗,兩個人都對呢碟雙重芝士辣雞讚不絕口!食到成個人都熱辣辣,冰爽凍飲就梗係要喇!

食到成個人都熱辣辣,冰爽凍飲就梗係要喇!
2017-05-12
Type of Meal
Dinner
2017-06-22 56 views
時隔多日,今天先寫哩個食評,其實我一直都喺心入邊提醒自己要記住去寫,不過實在是最近事多,進入左繁忙期,無煩膠咁多既話,早就寫埋佢喇點解我會咁掛住寫BBQ Chicken,原因係黎咗咁多次喇,但係一次都未寫過,心入邊始終都有一份追求完整嘅想法,食過咁多,每一間都有佢地值得我寫低嘅原因。呢度成日都場面墟撼,人數眾多,美好嘅食物都需要耐性同時間。是日我揀左韓國經典嘅泡菜豆腐湯,正宗韓國系泡菜,酸辣可口,湯飲起來好好胃口,豆腐美容哦。韓國料理點會少得炸雞,特別係”來自星星的你”之後,現炸的炸雞,一個字嫩,因為我係無肉不歡既,呢個炸雞我就最Like喔。我另一摯愛就係紫薯雪山一直如初,單睇造型配色已經無得輸,而且氣溫都已經開始慢慢上升喇,所以食落無會覺得好冰,個人口感不適應過甜嘅食物,不過紫薯雪山嘅甜好似與眾不同咁,一般情況我可以自己一個人食曬成個雪山食完炸雞飲返杯梳打水,滋潤又下火

食完炸雞飲返杯梳打水,滋潤又下火
2017-05-28
Type of Meal
Dinner
1K
想吃韓式炸雞,不用長途跋涉飛到韓國,近年不少韓國連鎖炸雞店進駐香港市場,在韓國擁有超過1,100店的BBQ Chicken 就是其中一個例子。全球總共擁有多於4,000間特許加盟店,遍佈58個國家,今次我就來到將軍澳分店~店內不停播着 k-pop,藍白相間的簡潔裝潢,營造朝氣十足的氛圍。最新推出的限定menu就有一碟過試齊八款的韓星八重奏 ($148),最適合我這種愛嚐新的吃貨。除了炸雞外,期間限定亦包括甜品款式。常設菜單也有多款飯、麵、炒年糕等等...每枱枱面放有一個吉杯,可用來放置雞骨殘骯,方便又衛生。吃韓菜當然少不了前菜,當中醃製的酸蘿蔔切粒,中和辣味之餘,亦可消去飽膩感。韓星八重奏 ($148)一碟就已包括甜酸鹹辣八種口味,單看賣相就已叫人垂涎欲滴。原味炸雞是最原始最傳統的一種,外酥內嫩,不加太多調味,最能表達食材的原汁原味。對於我這些不太吃到辣的人來說,秘制辣醬炸雞可說是相當火辣,相信更適合無辣不歡的人。香草炸雞以香料增加香氣,滿口都是天然香草的滋味。香脆芝粉雞散發濃濃的芝士味,對於坐我對面位的芝士控來說,簡直是極度邪惡的美食誘惑!蜂蜜脆片炸雞將甜甜的蜂蜜淋上表皮,黏著脆口的

除了炸雞外,期間限定亦包括甜品款式。

常設菜單也有多款飯、麵、炒年糕等等...

每枱枱面放有一個吉杯,可用來放置雞骨殘骯,方便又衛生。

前菜

韓星八重奏 ($148)
一碟就已包括甜酸鹹辣八種口味,單看賣相就已叫人垂涎欲滴。

韓星八重奏

香草炸雞以香料增加香氣,滿口都是天然香草的滋味。

韓星八重奏

蜂蜜脆片炸雞將甜甜的蜂蜜淋上表皮,黏著脆口的粟米片,令口感味道更富層次。
韓星八重奏

甜辣炸雞的辣度不高,外層濕潤的醬汁裹著雞腿焦脆的外皮。
韓星八重奏

韓式香蒜炸雞用上蒜頭及特製醬油調味,相當惹味。
韓星八重奏

八款中我最愛的是這款蜂蜜炸雞,雞皮外還多一層甜美的蜜糖脆皮,吃來更酥脆,甜中帶鹹,令人齒頰留香。
韓星八重奏

雞皮和粉漿不會過厚,香脆的外皮和嫩滑多汁的雞肉互相結合的絕妙口感,炸得乾身不油膩。
韓星八重奏

江南粉絲炒年糕 ($52)
我一向愛吃Q彈有韌度的韓式粉絲,粉絲全然吸收了香甜的韓風醬油,不會炒得過油,不過年糕就淡而無味。
江南粉絲炒年糕

龍蝦汁海鮮鍋飯 ($83)
上枱時仍是熱烘烘的,內裡的海鮮餸料不多,龍蝦汁香濃,不過醬汁份量好像太多,所以吃多了會覺得有點鹹,飯粒亦略嫌煮得略為稀軟,欠了咬口,我認為還是專攻炸雞好了。
龍蝦汁海鮮鍋飯

柚子多士配雪糕球 ($49)
於每片脆脆的多士淋上柚子蜜醬,有點過甜,但雲尼拿雪糕夠香滑,不是雀巢公司的貨色。
柚子多士配雪糕球
2017-06-17
$185 (Dinner)
韓星八重奏
1. 卡邦尼年糕味道:Disaster!!醬汁:根本沒有味道,沒有蛋黃味,沒有芝士味,勉強講只有少少鹽味紫菜:撈勻後只食到紫菜味最後,我本著唔好哂好努力咁食埋個「紫菜煮年糕」,但係我完全唔知自己order咗啲乜其實唔識煮就唔好擺係menu啦!2.招牌菜:蜂蜜脆片炸雞味道:Bravo!!脆皮:脆皮唔會過厚而且夠香脆!雞肉:肉質鮮嫩!呢兩碟野簡直係令我感受晒天堂與地獄呀結論:炸雞店其實剩係賣炸雞就得架啦!唔好成日做埋晒啲多餘野啦!
卡邦尼年糕
味道:
Disaster!!

紫菜:撈勻後只食到紫菜味

最後,我本著唔好哂
其實唔識煮就唔好擺係menu啦!

招牌菜:蜂蜜脆片炸雞
味道:
Bravo!!
脆皮:脆皮唔會過厚而且夠香脆!

雞肉:肉質鮮嫩!

呢兩碟野簡直係令我感受晒天堂與地獄呀

結論:炸雞店其實剩係賣炸雞就得架啦!
唔好成日做埋晒啲多餘野啦!
卡邦尼年糕
蜂蜜脆片炸雞
2017-06-03
$70 (Tea)
蜂蜜脆片炸雞
2017-06-09 105 views
本身都有啲期望 叫咗一碟蜜糖雞翼同埋韓式撈飯 啲雞翼一啲都唔除KFC都好食過佢醬汁好難食完全唔知係乜嘢 個飯無味同埋餐具好污糟 服務質素好媽媽不如去KFC食又貴又唔好食下次不會光顧…..............................:..............................

不如去KFC食
又貴又唔好食下次不會光顧
原本諗住感恩係寶林有韓國素食,入左呢間野一坐底,就叫左三樣野食,你知素食選擇少,不嬲都揀得俾人快,上第一道餸係泡菜湯淡到好似泡菜水咁第二道以為好d 點知連公仔麵都可以好難食,無味x2。屋企煮個麵都好食過佢。而且佢隻素餃,好有肉味。最後 都係我地食過最難食粉絲炒年糕D味同茶餐廳d茄汁一樣,完全同d年糕不能加埋一齊。真係好難食,成碟無食過。嬲到我依加坐係間點望住d廚餘打comment其實店鋪內裝修同設計都唔錯 不過素食方面實在太難食 極不推薦各位進食

淡到好似泡菜水咁

第二道以為好d

最後 都係我地食過最難食
粉絲炒年糕
D味同茶餐廳d茄汁一樣,完全同d年糕不能加埋一齊。

真係好難食,成碟無食過。

嬲到我依加坐係間點望住d廚餘打comment

2017-05-24
2017-05-21 186 views
Bbq chicken 既韓式醬牛拉麵 hkd52 😀 佢呢個話就話係拉麵其實係撈面咁款🌚而且啲面完全冇味,得啲牛有味,仲要係腌料味🤦🏽‍♀️認真麻麻地...可以bad list la ..芝士撈拉麵 hkd58 🤦🏽‍♀️ 呢個完全係呃錢tim呀!根本就係啲芝士撈面換左隻BBQ chicken 既碟..有啲似卡幫尼既feel..都係好一般🌚雖然佢啲面好一般,但佢啲飯係唔錯既!呢個滑蛋炸豬排飯 hkd58👀 佢啲滑蛋唔係撈埋一齊而係分開一舊既👌🏾唔錯都幾滑幾香👍🏿啲豬排四大舊,炸得好香脆,啲肉幾嫩,加埋啲配菜一齊都得😁唔錯唔錯既~

2017-05-06 417 views
下午茶,唔想又西多士,又蝦餃燒賣,又豬扒包⋯⋯眼見唔駛等位,又韓風,即管試試有幾伏⋯下午茶餐選擇唔多,都係好事黎嘅韓風,梗係芝士麵啦,加配一份韓式醬炸雞!芝士麵,辛辣味十足炸雞⋯雞有雞味,韓醬有韓醬味⋯講完食物,講講亮點87蚊,加一,傻嘅都識計條數!老實講丫,如果你找返 3 毫子,我諗大部分人都唔會收。但明目張膽咁 roundup,又好似有啲離地囉!掉翻轉丫, 咁你唔 round down?數,我一定找,但擺上黎 openrice, 唔係想公審,只係想啲老闆停一停,諗一諗,做生意要賺到盡,定要賺到凸呢?今日你 $8.70 變 $9 蚊,你聽日 $87 蚊變 $90 都得啦!

下午茶,唔想又西多士,又蝦餃燒賣,又豬扒包⋯⋯

眼見唔駛等位,又韓風,即管試試有幾伏⋯

下午茶餐選擇唔多,都係好事黎嘅

韓風,梗係芝士麵啦,加配一份韓式醬炸雞

芝士麵,辛辣味十足

炸雞⋯雞有雞味,韓醬有韓醬味⋯

講完食物,講講亮點

87蚊,加一,傻嘅都識計條數!

老實講丫,如果你找返 3 毫子,我諗大部分人都唔會收。

但明目張膽咁 roundup,又好似有啲離地囉!

掉翻轉丫, 咁你唔 round down?

數,我一定找,

但擺上黎 openrice, 唔係想公審,

只係想啲老闆停一停,諗一諗,做生意要賺到盡,定要賺到凸呢?

2017-05-03 464 views
近年好多韓國炸雞店,雖然好味但部分價錢都唔平,$200一碟雞,炒年糕都要$150,所以就算想食都唔可以當飯堂。但新都城開左BBQ chicken ,價錢比出面平一節,所以一定要試下。十件炸雞百幾蚊,如果食唔曬可以叫5件,幾十蚊有交易,一上碟已聞到蒜味,好香。食落口雞肉鮮嫩,有肉汁,外皮微脆,做到外脆內軟感覺,好好味。韓式芝士牛肉飯大大碗都只係幾十蚊。芝士拉絲真係好吸引,飯熱呼呼的,撈埋泡菜同牛肉一齊食,少少微辣好開胃,飯筒爸爸唔洗十分鐘食曬成個飯就知佢幾咁滿意。最後叫左咖啡棉花冰,上枱時隔離幾枱都嘩嘩聲,賣相咁靚,相機食先,呃like一流將咖啡倒入冰內,冰有香濃的咖啡味,配埋棉花糖同雪糕,甜度剛好,冰粒較粗身有咬口,夏天食勁為消暑。

韓式芝士牛肉飯大大碗都只係幾十蚊。

2017-05-01 255 views
平時見到呢間店勁勁多人排隊,今次去食我6點鐘去到就唔洗等位,我order左芝士味雞,秘製辣雞同部隊鍋。整體滿意,好多人話芝士雞好好味,咁的確無令我失望,而食物都勝在夠熱,這點係值得加分。
2017-04-28 217 views
今日去左新都城新開的BBQ CHICKEN,原來是韓國黎,播住韓國音樂,價錢OK, 炸雞又可以叫五件,開心些牙最啱。蜂蜜脆脆炸雞這是店的名物,好多人點!熱辣辣炸起淋上蜜糖和脆片,口感特別。炸雞好香口,不過有點點似茶餐廳的感覺。LIKE係比佢個熱度,而且可以叫五件過下口癮,唔使叫太多搞到食唔哂。韓式石鍋飯牛肉好鞋,芝士又不溶,有點失望。最後試下個排骨先!芝士烤排骨比想像中濃味,芝士夠多,拉絲力強!不過有少少中式牛柳味整體來說,味道屬中等,太港式,不過以價錢取勝。

蜂蜜脆脆炸雞

韓式石鍋飯
牛肉好鞋,芝士又不溶,有點失望。

最後試下個排骨先!
芝士烤排骨
比想像中濃味,芝士夠多,拉絲力強!不過有少少中式牛柳味

整體來說,味道屬中等,太港式,不過以價錢取勝。
2017-04-22 181 views
叫咗個香蒜炸雞、部隊鍋同醬牛拉面。炸雞一般,kXc會好味過佢,好大pat蒜蓉,好蒜爆! 😒部隊鍋,2粒龍蝦丸,幾塊細細既午餐肉,4,5條年糕,1粒分2既豬肉丸,2舊炸餃子,少少芝士放上面,1條泡菜都冇,勁失望😔,屋企煮好味過佢;醬牛拉面好重味,牛肉入味。總括黎講,呢個價錢(加一)唔值,試過就算,我唔會再有下次。
叫咗個香蒜炸雞、部隊鍋同醬牛拉面。

炸雞一般,kXc會好味過佢,好大pat蒜蓉,好蒜爆! 😒

總括黎講,呢個價錢(加一)唔值,試過就算,我唔會再有下次。
香蒜炸雞
部隊鍋
醬牛拉麵
2017-04-20 138 views
平時呢間餐廳都算多人食,唸住應該唔錯,點知伏已中...2個人叫左2樣野,韓式拉面不嬲都無乜好感,預左普通野,肉得好少,配d蔬菜,面既味道都算唔錯啦主角係炸雞,揀左香蒜同脆脆蜜糖味,估唔倒竟然係生蒜... 炸雞上面放生蒜...?望倒都估倒已經中伏,一咬落去,味道超唔夾,皮又唔脆,雞肉又唔嫩,仲要係唔熱既!...到個脆脆蜜糖,呢個反而熱辣辣應該新鮮制,但唔知點解有陣羊既so味,都唔知用d咩雞肉...總之一句講哂以後唔會黎
平時呢間餐廳都算多人食,唸住應該唔錯,點知伏已中...

以後唔會黎
2017-04-18 117 views
下午茶時間,同朋友試試呢間韓式炸雞店入內見食客寥寥可數,只有2枱食客,同朋友各揀一個簡單下午茶。(拉麵+雞扒煎蛋多土 及 炸辣雞+特辣拉麵)下單後十幾分鐘,經理先行黎講無雞扒,當時問過左禁耐先講,經理態度非友善指入面岩先講。兩份下午茶,亦再等了三十幾分鐘才上枱。好啦,等到嘢食到咗,拉麵只係公仔麵;多土唔熱,連牛油都溶唔到;炸辣雞亦係凍。衰啲講,呢間仲差過某連鎖快餐店下午茶。我諗成餐下午茶不過不失既只有杯仲有少少氣既可樂。雖然話將軍澳區無呢種韓式炸雞專門店,連下午茶都令人失望離開,真係不會再幫襯
下午茶時間,同朋友試試呢間韓式炸雞
入內見食客寥寥可數,只有2枱食客,
,經理態度非友善指入面岩先講。
兩份下午茶,亦再等了三十幾分鐘才上枱。
衰啲講,呢間仲差過某連鎖快餐店下午茶。
我諗成餐下午茶不過不失既只有杯仲有少少氣既可樂。
2017-04-18
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
上個星期才跟公司同事談起韓國炸雞為什麼那麼好食 早兩日就跟朋友到了將軍澳食韓國連鎖店新開的韓國炸雞了 餐廳的時尚感十足 電視播放著韓國歌星mv讓人彷彿置身於韓國一樣 因為款款炸雞也想試試於是蝴蝶結姐姐和朋友們就點了自選孖寶醬汁炸雞 可以選兩款炸雞口味我們選了滋味甜酸炸雞和韓式香蒜炸雞 雞件炸得外脆內嫩滑 還會看見雞汁流出 酸甜炸雞比較開胃而香蒜炸雞汁則比較惹味蝴蝶結姐姐姐較喜歡香蒜那種 另外亦點了一個卡邦尼炒年糕 濃郁的的芝士奶油香味包裹著柔軟的年糕條 甜品方面我們叫了一個紫薯雪山 賣相相當吸引了 雪花造得幼細不會食起起硬骨骨的 感覺融合紫薯醬一起食 ,滋味稱心 同一時間還有紫薯牛奶咖啡 原本以為咖啡是融入了紫薯的 但這款是咖啡麵灑上紫薯粉 是另一種口感吧 從那時開始韓式炸雞已經深入香港民心 不用遠赴韓國 在香港亦能食到美味炸雞啦!
上個星期才跟公司同事談起韓國炸雞為什麼那麼好食

甜品方面我們叫了一個紫薯雪山
賣相相當吸引了
紫薯雪山
雪花造得幼細不會食起起硬骨骨的
感覺融合紫薯醬一起食 ,滋味稱心
紫薯雪山
同一時間還有紫薯牛奶咖啡
原本以為咖啡是融入了紫薯的
但這款是咖啡麵灑上紫薯粉
是另一種口感吧
紫薯牛奶咖啡
從那時開始韓式炸雞已經深入香港民心
不用遠赴韓國
在香港亦能食到美味炸雞啦!
2017-04-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
卡邦尼炒年糕