2018-03-27
Happy Sunday 🌞今天專程過海去食灣仔的前四季總廚面包,可惜大排長龍,只可以買外賣。一路行一路硏究有咩可以食,有朋友介紹有一間美式西餐廳都幾好,于是決定去幫襯。電梯里痴左張米芝連推介的logo,🤔勁哦⋯⋯上網搜查,先知道,原來呢間都系大有來頭,前文華東方的總廚都加入左佢中環分店做行政總廚。餐廳內裝修很有美式風格,融入左粗獷野性的元素,因此獨具個性,崇尚自然隨和的特點。玻璃上寫住「A great hamburger takes time to make. We think this one will be worth the wait」哈哈....手撕豬肉漢堡:選用慢煮蘇格蘭millers of speyside豬肉,脆豬皮,青萍果菜絲沙律,青蔥。請注意了⚠️!有脆豬皮出沒,要小心!食食下會突然咬到一粒好硬既豬皮結太大力咬下去,牙好痛架啦!手撕豬都幾好味,不會太鞋,ok既。另一份系煙肉芝士漢堡,選用牛肉餅,Dingley Dell英國煙肉,raclette芝士,焦糖洋蔥。Order時侍應會問要幾成熟牛肉,我地揀左Medium(因為我唔食牛,所以牛肉漢堡系屬於男友的)牛肉餅外圍呈褐
Happy Sunday 🌞
電梯里痴左張米芝連推介的logo,🤔勁哦⋯⋯
Order時侍應會問要幾成熟牛肉,我地揀左Medium
(因為我唔食牛,所以牛肉漢堡系屬於男友的)
牛肉餅外圍呈褐色,內裡的肉以粉紅色為主,中心部份仍見一絲絲血紅色。
男友話牛肉漢堡好好味,肉質juice,夠香口,尤其系raclette芝士,好正。
不過飲品方面就遜色左,我地點左Apple & mint lemonade,成餐飯食完都未來,玻璃上寫住糸A great hamburger 🍔 takes time to make姐,晤通野飲都咁大功夫?!不過我地兩份漢堡,并冇等好耐哦!系呢杯野唔知想點咁!
左催又催,終於都來,食完漢堡好耐了,晤知佢呢杯野仲有咩意義!
全部都系冰,冇兩啖,樣好平凡,味更普通