2013-06-08 870 views
Food level - 7/10 (but price is 10/10)Service is so bad I need to login to write my first 食評.Beef taste is ok but too thin just like most of the modern hotpot.Decoration is very nice and seats are comfortable.20 percent off after 9pm arrival.
2013-06-07
  • Nothing
2013-04-26 321 views
今日係清明節又係兒童節喎!外面好似番風了,突然好想打邊邊呀約齊一於GO GO GO 啦叫了個杏汁菜乾豬肺湯底,當個湯喺度滾時,好香杏汁味呀!I LIKE IT調味盤:炸蒜、生蒜、XO醬,指天椒、沙茶醬、辣椒油、葱粒同唐芹粒手打蝦滑&墨魚滑~~~打得非常的彈牙而且好新鮮,份量也不少招牌餃~~~其實我覺得似水餃,咪睇佢個樣無嘜特別呀!成舊水一碟架,不過每隻都好大隻,而且用樣十足味道也很好的!九菜餃~~~又係大大隻的,九菜好香,味道又調得美味,皮又夠薄炸響鈴卷~~~是即炸的,好香脆又唔會太油GOOD牛骨髓~~~本身是冇味的,我麻麻地海鮮拼盤~~~5佰蚊到,入面有6隻大海蝦、兩隻蠔、4隻聖子、一條魚魚同埋1隻蟹;~~蝦蝦都幾大隻,又幾爽口~~蠔又係大大隻的,熟又都唔太縮水GOOD~~條魚魚仲好鮮甜,魚肉好好好味呀~~聖子都唔細而且好新鮮爽口~~但係隻蟹就真係細隻左囉,都唔知有冇半隻手掌咁大呀!細到好似未發育咁呀!手切肥牛~~~用半價換購的,都唔細碟喎!牛的質素都唔錯,都幾有牛味椒鹽魚骨~~~用頭先海鮮拼盤條魚的魚頭&魚頭做椒鹽,好味喎!唔係好乾身個隻,帶少少濕的,好惹味又好香脆呀!紅豆沙&木瓜
今日係清明節又係兒童節喎!外面好似番風了,突然好想打邊邊呀

約齊一於GO GO GO 啦

手打蝦滑&墨魚滑~~~打得非常的彈牙而且好新鮮,份量也不少
,不過每隻都好大隻,而且用樣十足味道也很好的!
炸響鈴卷~~~是即炸的,好香脆又唔會太油GOOD
牛骨髓~~~本身是冇味的,我麻麻地
~~蝦蝦都幾大隻,又幾爽口
~~蠔又係大大隻的,熟又都唔太縮水GOOD
~~條魚魚仲好鮮甜,魚肉好好好味呀
~~聖子都唔細而且好新鮮爽口
紅豆沙&木瓜雪耳糖水~~~紅豆沙都煲到起沙的,木瓜雪耳雖然甜左少少但都唔錯
2013-04-04
$270 (Dinner)
2013-01-18 305 views
今晚兩個人去到apm鱷魚恤大廈搵食,掃下水牌,發現呢一間北斗翁新開架喎。上到去門口望入去裝修乾淨企理,環境舒適。雖然餐牌價錢睇落唔便宜,但一於give it a try!點一個花蛤海鮮湯底,一盤大手切牛肉(脊肉)、脆肉鱔片、手打四寶丸,再加一大盤雜菜。兩個人食,應已足夠。首先請根據個人口味調製屬於你既醬汁先啦!我個人口味喜歡清一點的湯底,好帶出生料原來的鮮味。這花蛤海鮮湯底,材料有花蛤、青口、魷魚鬚,但就略嫌味道稍濃。手切牛肉單看賣相已經吸引,表面布滿雪花,稍焯即食,牛味非常濃郁。(其實在家打邊爐我都會去街市買呢款牛肉,所以我知街市價約200多百一斤)鱔片肉質爽脆鮮甜,但有少少魚刺;手打四寶丸全部人手打造,口感一流,爽口彈牙,特別係墨魚丸蝦丸特別出色。而呢盤雜菜,但我去過唔同既火鍋裡面,最最最特別既一盤,雜菜種類多不在話下,最特別佢砌到好似一盤盆栽咁,好得意!值得一提,伙計服務態度殷勤,食到一半佢地主動過來「筆」走湯面的油泡,令湯底保持乾淨,值得一讚!最後埋單,渣打或匯豐卡有九折,埋單計數$718,兩個人食火鍋來講,都幾貴!

首先請根據個人口味調製屬於你既醬汁先啦!

2013-01-17
$360 (Dinner)
2012-12-17 70 views
週一晚和好友到北斗翁吃火鍋,店內裝潢光猛舒適,地方整潔。餐廳定位中上,用料普偏上佳,另有日式刺身供應。火鍋湯底選了醉雞鍋及白菜白肺鍋。醉雞鍋酒香不算濃郁,但泛着獨特藥材香味,口味甘甜。白菜白肺鍋相比之下食材味道不夠突出,無乜特別。火鍋配料方面,肉類食材試了豬頸肉、手切牛肉(脊肉)、牛舌等等。豬頸肉切得夠薄,稍稍燙一燙已熟透可吃,肉質腍滑。手切牛肉可選脊肉或邊肉,前者口感較腍;後者肉味較濃郁。選定牛脊肉入饌,效果沒有令人失望,肉質夠腍的同時肉味同樣濃郁,最後追加多一碟。牛舌相比牛脊肉當然少了一份肉香,但多了一份彈牙口感。海鮮食材點了美國桶蠔、帶子、桂花蚌、魚三角、墨魚滑等等。美國桶蠔賣相飽滿,蠔香重,富鮮味。相對地帶子切得太薄太小,有欠口感,鮮甜力度亦不夠重。桂花蚌脆口彈牙,口味理想。魚三角有點取巧,真正的魚三角只有三數件,其餘是腩肉部份。魚肉普遍甜美白滑。墨魚滑墨魚味重,夠彈牙,不俗。菜蔬類有西洋菜、白菜、竹笙、豆腐等作代表。西洋菜賣相味道普通喇!白菜用料較佳,清甜腍身。竹笙脆口,沾滿湯汁味道更為吸引。豆腐豆香一般,挺滑。其餘雜項有芝士腸、水餃、響玲等。芝士腸屬現成加工食材,無甚特別。

白菜白肺鍋相比之下食材味道不夠突出,無乜特別。

牛舌相比牛脊肉當然少了一份肉香,但多了一份彈牙口感。
豬頸肉
手切牛肉(脊肉)
牛舌
。魚肉普遍甜美白滑。墨魚滑墨魚味重,夠彈牙,不俗
美國桶蠔
帶子
桂花蚌
墨魚滑
竹笙脆口,沾滿湯汁味道更為吸引。豆腐豆香一般,挺滑。
白菜
竹笙
豆腐
其餘雜項有芝士腸、水餃、響玲等。芝士腸屬現成加工食材,無甚特別。水餃挺大隻飽滿,以鮮爽蝦肉作主要食材,可作推介
響玲香脆可口,單吃放湯俱宜。
水餃
響玲
整體來說,食材味道理想,但價錢亦不算便宜。

[16/12/2012; Sun]
Other Info. : 晚市消費滿$600免費泊車兩小時。泊車時租每小時$15。
2012-12-16
$410 (Dinner)
豆腐
墨魚滑
水餃
美國桶蠔
手切牛肉(脊肉)
白菜
響玲
牛舌
  • 水餃,手切牛肉(脊肉)
今晚阿媽生日,一行三人心血來潮咁想到去北斗翁打邊爐!一入到大廳環境令人感覺舒適,尤其係梳化卡位特別寬躺,有別於一般火鍋店打開餐牌有火鍋料,又有刺身食。我吔三人點了個海底椰雞湯做湯底,建議大家先飲咗啖湯先,因為啲湯好似燉湯咁好飲,好似無咩味精喎!跟住就點咗以下火鍋配料:雪花牛肉~唔鞋且肉味香濃,仲幾大碟鮮枝竹~一般黑柏葉~爽口皇帝菜~好新鮮呀炸芋片~好粉韮菜餃~幾大隻,裡面仲有鮮蝦肉原個魚雲~靚,新鮮我地仲嗌咗酸梅湯,同普洱茶,補充一下呢度如果你唔想飲茶係唔收你茶錢架,因為呢度係仲款茶咁叫嘅,同其他地方每位計茶錢唔同。最後每位奉送生果及甜點心。總括嚟講這裡都是值得推介的店子,不過間唔中嚟吓好啦,因為價錢都幾$$$$$$
今晚阿媽生日,一行三人心血來潮咁想到去北斗翁打邊爐!
打開餐牌有火鍋料,又有刺身食。
跟住就點咗以下火鍋配料:
雪花牛肉~唔鞋且肉味香濃,仲幾大碟
鮮枝竹~一般
黑柏葉~爽口
皇帝菜~好新鮮呀
炸芋片~好粉
韮菜餃~幾大隻,裡面仲有鮮蝦肉
原個魚雲~靚,新鮮

$310 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 湯底,牛肉,刺身
2012-10-13 37 views
雖然看了上一篇劣評,由於女人想食,我又即本看你貴到幾癲。先讚:裝修靚,唔駛等(就算係星期五晚七時半最繁忙時間如是),坐得舒服(初時無卡位,畀張八人檯我兩個坐曬),位與位之間好闊,服務態度一流(之後我地話有卡位要轉位,侍應樂於安排,完全無問題),食材好新鮮,帶子鮮甜,雪花牛肉紅卜卜,玻璃生菜,連最後送果兩件西瓜都起沙及很甜彈:可能客雖不滿,但都有八成滿,環境略嘈,價錢超貴,成個樣樣都九十蚊以上(除了少部分四十幾蚊,如魚皮,我們叫了牛肉一碟(是標準份量,它有供應大份量的)、羊肉一碟、炸魚皮一碟、玻璃生菜一碟、四色丸、魚惑、花甲湯底,加埋送的生果甜品(即是兩片西瓜加一個紫米蕉),叫做總共八樣野,埋單八百八十,果然犀利,平民地區,酒店自助餐價錢,我都要用visa 埋單先掂結論:我兩人不算大胃之人,所以我才飽到而家,相信如果你同食得之人一同進食,要準備足夠$,還有我們沒有叫任何飲品,我見對面那檯一叫四枝細啤,已經過百蚊,他們張單肯定過千,更明白肯花錢食飯的人多的是,最後奉勸樣樣計較的人切勿到此一食
雖然看了上一篇劣評,由於女人想食,我又即本看你貴到幾癲。
最後奉勸樣樣計較的人切勿到此一食
$440 (Dinner)
  • 帶子,雪花牛肉
2012-10-06 30 views
1) 牛脊肉,OK,新鮮有肉味👍2) 象拔蚌、得10件,冇鮮味,成$368,點可以上檯👎3) 鴕鳥肉,冇肉味,又細碟👎4) 除左生菜同雜菜籃,冇其他菜可選擇👎5) 雞子,成百多元一碟,得十多粒,又話酒浸,吾算新鮮,又細粒6) 基本上又細碟,又吾抵食!
1) 牛脊肉,OK,新鮮有肉味👍
2) 象拔蚌、得10件,冇鮮味,成$368,點可以上檯👎
3) 鴕鳥肉,冇肉味,又細碟👎
4) 除左生菜同雜菜籃,冇其他菜可選擇👎
6) 基本上又細碟,又吾抵食!
Celebration
Birthday