2020-04-22 55 views
有時放工肚餓想去食碗拉麵,又唔想等咁耐?去博多拉麵別天神真係好方便快捷,係門口就有部自動點菜機,只要揀選自己喜歡既拉麵同小食等,就可以安心坐係位度等食😎15分鐘都唔洗碗香噴噴又大碗足料既拉麵就黎到我面前la😋我仲叫左個蝦味噌套餐好抵食,一個套有齊大大碗拉麵、小食、沙律,好滿足啊🤣為食餐單:蝦味噌豚骨湯麵🍲+餃子🥟(4隻)+小龍蝦蟹子沙律🥗 $115好多櫻花蝦好滿足😋配埋豚骨好正啊😍餃子隻隻好飽滿,仲啖啖肉汁😘小龍蝦蟹子沙律食落有粒粒彈牙小龍蝦係沙律入面,加上新鮮沙律,好fresh又好味🤤豚骨湯麵🍲 $75(加日本半熟蛋🥚 +$10)湯底超濃郁👍加上豚骨夠諗夠入味,食依碗面真係又飽又滋味😝隻半熟蛋整得剛剛好流心效果超鑽🤩

為食餐單:

好多櫻花蝦好滿足😋配埋豚骨好正啊😍

餃子隻隻好飽滿,仲啖啖肉汁😘

豚骨湯麵🍲 $75

(加日本半熟蛋🥚 +$10)
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 蝦味噌豚骨湯麵
因「限聚令」所賜,不少黃店唯有改做外賣維持生計;但由於外賣拉麵很易令麵質變差,所以良心黃店「別天神」只得賴以堂食維生。唉,今晚十點幾到「別天神」,眼見吧枱座位全封,各位真的要出錢支持,與它共渡難關!小店夠專一,主打兩款拉麵。最後我點了105元、有拉麵有餃子的別天神套餐。豚骨拉麵麵質彈牙,溏心蛋非常juicy!當中最欣賞是那碗湯,豚骨味濃郁但完全不油膩,最後我吃完麵再喝幾啖先肯收口呢!餃子一碟四件,即叫即煎,金黃香脆,配埋秘製醬油真的享受一流!非常好味,明天要再來醫肚開餐!

別天神套餐配餃子

非常好味,明天要再來醫肚開餐!

2020-04-15
$105 (Dinner)
2020-04-15 41 views
已經唔係第一次幫襯別天神拉麵🍜之前去嘅係銅鑼灣分店自己一個一支公喺尖沙咀附近做完嘢,又想食日式料理,別天神拉麵就係不二之選!好掛住佢嘅拉麵湯底同埋小食呢環境唔算太大,乾淨俐落,服務員態度好好啊!一坐低乜都唔使講就即刻點左個我最掛住嘅蝦味增豬骨湯拉麵🦐 套餐價$115小食選擇了餃子,食拉麵冇可能唔食餃子,每一次必點!蝦味增豬骨湯拉麵🍜唔知係咪少咗人出街,廚房將拉麵烹調嘅時間同心機都加倍!拉麵好彈牙,感覺比銅鑼灣嗰間分店更好食😋嗰兩隻糖心蛋都真係幾正(≧∇≦)餃子🥟呢樣唔使講,啲點!外面卜卜脆,入面料厚多汁,食落不油膩。 追加一個小食 小龍蝦蟹子沙律$35呢個生女唔係普通嘅沙律,佢會比幾快趣博博嘅新鮮紫菜你,包住食充滿蟹子龍蝦肉沙律醬等等嘅材料!食落去好滿足。成日覺得一個人都好適合食日本料理,尤其是呢啲居酒屋或者拉麵店,唔覺得尷尬。
已經唔係第一次幫襯別天神拉麵🍜
之前去嘅係銅鑼灣分店

環境唔算太大,乾淨俐落,服務員態度好好啊!

小食選擇了餃子,食拉麵冇可能唔食餃子,每一次必點!

蝦味增豬骨湯拉麵🍜

餃子🥟
呢樣唔使講,啲點!外面卜卜脆,入面料厚多汁,食落不油膩。

追加一個小食 小龍蝦蟹子沙律$35

2020-03-15
$150 (Dinner)
2020-04-03 67 views
行過the one 見到有間日本拉麵店,一直都想試,今日終於有機會試吓🥰🥰 我地分別叫咗一個別天神套餐,同一個蝦味噌套餐,原來除咗碗麵之外仲有個小食添!環境方面,小店雖小,但係佈置得好溫馨好有日本拉麵店嘅氣氛,仲可以任添酸薑🤣 兩個湯底都好濃,原味不過不失,但係蝦味噌有驚喜,有好香嘅蝦味,上面仲有一堆櫻花蝦。小食我地叫咗小龍蝦蟹子沙律、餃子各一,我同朋友都好鐘意個沙律,個形狀好似雪糕咁,估唔到食落去好清新,沙律醬有少少wasabi 味但甜甜地唔辣,仲食到好多粒小龍蝦🦞呢兩個套餐都好高質,食到飽飽都係每人100左右~

呢兩個套餐都好高質,食到飽飽都係每人100左右~
今天和妹妹於尖沙咀行完街,星期六晚餐時間,由於最近疫情關係,許多餐廳或多或少客人都明顯減少,唯獨見到這家人氣不錯,所以我們都跟風一齊食啦嘻嘻~ 店鋪裝修好和風,暗黃的燈光好似置身日本的居酒屋,難得星期六在尖沙咀的小熱鬧(✪ω✪)~今次點了別天神拉麵套餐和蝦味噌拉麵套餐。等左一陣,店員就將麵送到,2款都配有小食,我的是配小龍蝦沙拉,妹妹的是配煎餃子~別天神的主打拉麵有蝦味噌和豚骨2款,而套餐真的好抵吃哦!ლ(´ڡ`ლ)桌上放滿不同的調味料有,蒜蓉,豉油和七味粉,白芝麻,也有加強拉麵味道的辣豆芽和醃蘿蔔,自己調配隱藏口味!(o^-^)~''☆ミ☆ミ百吃不厭的小龍蝦蟹子沙律由鮮甜的小龍蝦肉,卜卜脆的蟹籽混和沙律醬和少許芥末,混合而成,以爽脆的紫菜一齊食,好清爽~!蝦味噌拉麵套餐到啦!看住朝红的顏色好開胃啊,試第一啖湯的時候,味道好濃蝦鮮味,麵也不會浸到好淋,煙韌彈牙,食落剛剛好。拉麵上的叉燒肥瘦均勻,再吸收濃郁香口的鮮香白湯底,就明白為什麼會人氣旺盛啦~配上龍蝦小沙拉可以中和濃稠口感!別天神拉麵套餐也上檯啦,最愛拉麵上的半熟温泉蛋,不會太熟,蛋味和半熟蛋黃醬配麵一百分,口感同樣濃厚可口, 豚

(o^-^)

別天神拉麵套餐也上檯啦,最愛拉麵上的半熟温泉蛋,不會太熟,蛋味和半熟蛋黃醬配麵一百分,口感同樣濃厚可口, 豚骨味道適中,不過濃也不會過鹹,這家店的湯底是用100%豚骨加純水用壓力鍋長時間熬製,湯底顏色奶白,難怪湯頭口感如此濃稠o(´^`)o~~相對蝦味噌我更愛這款呢,麵質好幼滑啊~~~

餃子外皮煎得香脆可口,,包裹著肉汁滿滿的豬肉內餡,|ू・ω・` )十分滋味啊~~

吃著吃著,和妹妹一齊暢所欲言,食一碗暖暖的拉麵,釋放了一整日的壓力,期待下次再光臨,索取彼此的力量,為未來一齊加油啊!
  • 小龍蝦蟹籽沙律
  • 別天神套餐
  • 蝦味噌拉麵套餐
  • 餃子
2020-04-02 36 views
今日來到一間良心小店,事關近來疫情真的很嚴重,而身為關心香港的小市民也要幫手幫助一下黃店, 進入後,就發現店舖非常之漂亮,牆上貼滿大大小小香港人的心聲,我看到了之後都非常之感動!也要說,香港要加油啊,真的要維持香港人的堅持特色!這店主打有兩個湯底,我就選了一個蝦味噌套餐,配上日本人最愛吃的餃子。等了幾分鐘,拉麵到來,我看到外面非常之出色一感到香港人可以做到有日本級數的拉麵真是了不起!首先叉燒非常厚切,入味軟滑,一點也不乾也不差,還戴上點肥膏,配上蝦米,吃囉非常之出色!你想日本半熟蛋,流出來的蛋黃真是非常之滑身,白湯果然無添加味精,而我發現他們的湯底也是用一個鐵箱放着的,看來不是使用味精粉沖出來,而是在工場處理完送到每一間分店供應,所以喝完也不覺得口渴。再到煎餃這個菜式,就是覺得略嫌不夠脆口,但不算油膩,愛餡包有菜和肉,比例剛好不會覺得太多,旁邊的醬汁也帶上醋香,酸酸的燒油膩感!

之前同男朋友食過呢間拉麵,覺得幾正,今日去encore一下。一直好欣賞呢間拉麵店夠簡單,兩款拉麵,真正既貴精不貴多,兩款拉麵個湯都好好味。蝦味噌豚骨湯麵,超多櫻花蝦,湯底個蝦味好濃好香,但食落又唔會好油膩,仲有埋半熟蛋,真係好正。豚骨湯麵,無左蝦個香味,反面個豚骨味好出,個湯好creamy。我地兩個都差d飲哂個湯。今次我地都有叫埋呢度個兩款小食,小龍蝦蟹子沙律,食落口啖啖都係蟹子同一舊舊既龍蝦肉,食個熱辣辣既麵,再食返啖凍凍地既沙律,好正~餃子🥟,即叫即煎,煎到個外皮脆脆地,皮又唔會好厚,個餡仲好juicy。

2020-03-10
$110 (Dinner)
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 餃子
  • 豚骨湯麵
2020-03-21 51 views
午餐時間食拉麵,黎到尖沙咀呢條食街,食別天神拉麵!今日同朋友食左一人一款拉麵同埋一人一款小食。我呢碗蝦湯,味道唔係出面嗰啲咁鹹,我鍾意!入面好多櫻花蝦,配合粒粒粟米,打卡一流!呢度嘅拉麵軟硬度幾啱我口味,豚肉湯亦唔會好膩。朋友就係豚骨湯,即係原味,望落都非常唔錯。下次有機會再點呢個。小食方面有蝦肉沙律,仲有餃子。沙律配合紫菜食,非常唔錯,有粒粒蝦肉。餃子煎得微脆,好惹味。呢度有派消毒紙巾,每枱都有紙巾。
午餐時間食拉麵,黎到尖沙咀呢條食街,食別天神拉麵!
今日同朋友食左一人一款拉麵同埋一人一款小食。

我呢碗蝦湯,味道唔係出面嗰啲咁鹹,我鍾意!
入面好多櫻花蝦,配合粒粒粟米,打卡一流!
呢度嘅拉麵軟硬度幾啱我口味,豚肉湯亦唔會好膩。

小食方面有蝦肉沙律,仲有餃子。
2020-03-17
Type of Meal
Lunch
2020-03-20 30 views
最近受疫情影響,市道消費非常差,要穩得住腳除左質素、味道,仲要有良心成間鋪頭充滿香港人嘅祝福同盼望小龍蝦蟹子沙律伴紫菜包起一齊食, 爽口清新, 有助提高食慾豚骨拉麵推介先喝下一半濃郁的豚骨湯, 再加上桌上的拉麵汁與蒜蓉一起享用拉麵更是滋味無窮!有黑木耳絲的健康爽口口感, 加上嫩滑流心溏心蛋, 沒有一點油膩感覺的豚肉, 彈牙煙韌的幼拉麵, 正!香脆的日式煎餃子內餡肉汁豐盈, 外皮煎得香脆可口, 皮身厚度適中櫻花蝦加味噌豚骨湯底, 甚是滋味, 濃郁的湯底有櫻花蝦味, 豚肉內裡啖啖的嫩滑, 濃郁香醇的味噌豚骨湯底完全融合在軟硬適中的拉麵上, 拉麵完完全全吸收哂香醇的湯汁, 簡直是完美配搭係現今咁差嘅市道,仍然表明立場,不為五斗米折腰,唔係人人都有呢股傲氣,尊敬!

成間鋪頭充滿香港人嘅祝福同盼望
小龍蝦蟹子沙律伴紫菜
包起一齊食, 爽口清新, 有助提高食慾

豚骨拉麵
2020-03-20 15 views
收工朋友話想食別天神拉麵,於是我哋就去左尖沙咀個間 。去到唔算話好多人排隊,我地兩個人就叫左兩款小食, 小龍蝦蟹子沙律同餃子一份。 沙律好開胃又唔會腥而餃子熱辣辣又脆口。拉麵方面就叫豚骨拉麵同蝦味噌豚骨拉麵。 拉麵底爽口份量適中,我最鍾意佢湯底唔咸,更容易帶出叉燒味道。叉燒唔會太薄,而且煮得林但又唔老。如果大家想試濃味的就推薦試蝦味噌豚骨拉麵。蝦味湯底更有層次感。另外有自助冰水,唔駛怕見完麵出哂汗😆最貼心的係店員臨走仲送埋口罩俾我地,係口罩短缺的今時今日,個心即刻暖哂。其實別天神都唔係第一次食,不過每次食都有水準,所以佢都係我的日本飯堂🤭。
另外有自助冰水,唔駛怕見完麵出哂汗😆
2020-03-19 22 views
⛰郊外人山人海,我要反其道而行,出尖沙咀散散步,window shopping 曬太陽☀️! 行到亞士厘道,見到別天神拉麵,好有日本feel,入去💴自助機買拉麵券感受去日本嘅一刻!🇯🇵🥗先來個小龍蝦蟹子沙律,用脆脆紫菜卷着沙律食,沙律內吃到龍蝦肉、蟹子粒,質感滿分!🎯日本餃子🥟外皮煎得乾脆,咬開爆肉汁💦,點D日本豉油同七味粉👉🏼好味!🍜蝦味增豚骨湯面~灑上大量的🦐小蝦干,繞着拉麵吃甜+脆;湯底極濃,而愛整色整水的我,再加辣芽菜、🧄蒜蓉、芝麻....自行調製了我的特濃特辣口味.....來了一個味覺大滿足😝!呢碗拉麵嘅靈魂係隻🥚日本蛋,半熟而濃濃嘅蛋黃,🤹🏾鮮橙色郁郁下,蛋白亦煮到入晒味...諗起想再食!🤤
店內一大片連儂場 響應罷市 又派生理鹽水同紙巾💪🏻💛拉麵性價比算不錯 可以懲罰!This ramen restaurant supports anti-extradition protests in HK. Punish it!💛-1️⃣「豚骨拉麵🐷($75)」湯底由豬骨同水熬製而成 幾濃厚🤤麵條幼細 糖心蛋係用左日本蛋整🇯🇵 Hakata style ramen ($75) is went well with the creamy and rich pork soup.-2️⃣「蝦味噌豚骨拉麵🦐($85)」湯底多左蝦嘅鹹鮮味 都幾特別🤣 Shrimp miso ramen ($85) is served with roast pork slices and Japanese soft-boiled egg. Its flavour is enhanced with the shrimp miso!-3️⃣「小龍蝦蟹子沙律🥗🦞& 餃子🥟(+$30)」個沙律啖啖龍蝦肉 略帶wasabi味👍🏻👻餃子質素正常 Lobster salad and gyoza (+$30) are included in
3️⃣「小龍蝦蟹子沙律🥗🦞& 餃子🥟(+$30)」個沙律啖啖龍蝦肉 略帶wasabi味👍🏻👻餃子質素正常 Lobster salad and gyoza (+$30) are included in the ramen set. The salad is delicious!
💰:$75 - $110
📍:博多拉麵別天神 Betsutenji (many branches)
性價比CP value:🤤🤤🤤⚪️⚪️
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤🤤
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤⚪️⚪️
服務service:🤤🤤🤤🤤⚪️(上菜快)
Score:78/100
2020-03-17 23 views
呢間拉麵好特別,係門口就有部自動售賣機俾人買餐先,買完就遞張單俾廚房,之後就可以坐低等食喇🤣 坐位有吧枱同卡位,總共都坐到廿零人左右啦🤓 晚飯時間去可能都要排隊等一等🙂—————————————————豚骨拉麵 $75即叫即煮,熱辣辣嘅~湯底好香好滑 竟然可以無落奶都做到超濃白嘅顏色🥰 有兩塊豚肉 算半肥瘦😆 仲有一隻靚溏心蛋🤤 麵底對我嚟講還好,幾堅挺?🤡 我最驚腍到痴口嘅麵質🤢-餃子六隻 $35始終係煎,都見到有層油喺面🤨 饀同皮份量都適中啦,煎得都幾脆口,係略嫌多咗啲油囉🤪-小龍蝦蟹子沙律 $35呢個係凍食嚟,比我想像中好食🤣 蟹子係撈埋喺啲蝦肉入面,會撈埋啲醬一齊碌到球體咁🤓 所以食落去都有幾重嘅撞擊🤪 重點一提,夾住紫菜咁食又幾特別😗 爽口得嚟又會食到啲蝦肉喎 正呀😍—————————————————❌不設加一服務費🕰星期一至日 12:00 - 15:30; 18:00 - 22:30🔄Encore 指數 8/10 (唔錯, 會再去的☺)

—————————————————
豚骨拉麵 $75
餃子六隻 $35
小龍蝦蟹子沙律 $35
—————————————————
❌不設加一服務費
🔄Encore 指數 8/10 (唔錯, 會再去的☺)
2020-03-16 19 views
位於尖沙咀位置方便拉麵有2款,豚骨和限量既蝦味噌湯拉麵套餐就多一個小食,我地叫左2個set小龍蝦蟹籽沙律用紫菜包住沙律,入口紫菜香脆,外脆內軟的口感,加上有小龍蝦粒,蟹籽鮮味濃有驚喜的日式小食豚骨湯拉麵蔥粒非常香豚骨湯,先嚐一啖湯香濃不鹹,豚骨味濃厚幼滑而不油麵質軟硬度剛好,是幼麵蝦味噌湯拉麵拉麵一上桌就嗅到蝦既香氣愛吃辣的可加辣芽菜,七味粉,蒜茸店家推薦的自調隱藏口味完全係令拉麵更美味既食法香味更岀,湯更濃,芽菜清爽令拉麵不油膩不過我不自覺地落多左蒜飲返個提子汽水,舒服曬
位於尖沙咀位置方便
拉麵有2款,豚骨和限量既蝦味噌湯拉麵
套餐就多一個小食,我地叫左2個set

小龍蝦蟹籽沙律
有驚喜的日式小食

豚骨湯拉麵
蔥粒非常香
豚骨湯,先嚐一啖湯
香濃不鹹,豚骨味濃厚幼滑而不油
麵質軟硬度剛好,是幼麵

蝦味噌湯拉麵
拉麵一上桌就嗅到蝦既香氣
愛吃辣的可加辣芽菜,七味粉,蒜茸
店家推薦的自調隱藏口味
完全係令拉麵更美味既食法
香味更岀,湯更濃,芽菜清爽令拉麵不油膩

不過我不自覺地落多左蒜
飲返個提子汽水,舒服曬
2020-03-15 18 views
早兩晚,和朋友到尖沙咀激安買定一點雪櫃的儲貨,買完後,朋友說想吃拉麵,我就帶他到阿士厘道的別天神,我們點了豚骨湯麵、蝦味噌豚骨湯麵、小龍蝦沙律、餃子。店員在我們點完食物後,就為我們送上兩小袋口罩及濕紙巾,每包都有兩個外科口罩,還有打氣說話,好貼心豚骨湯麵:朋友說湯底濃,味道不錯。蝦味噌豚骨湯麵:我覺得湯底加入蝦味噌很香,溫泉蛋火喉剛好,加上大量粟米🌽,很甜。麵是比較幼身,掛湯能力高。餃子:味道一般小龍蝦沙律:配上紫菜吃,很特別,好吃

豚骨湯麵:朋友說湯底濃,味道不錯。

餃子:味道一般

小龍蝦沙律:配上紫菜吃,很特別,好吃