2017-06-16
週三晚近近地去左深水埗食晚飯,早排打邊爐較多,今日就食麵。痴心小麵就喺黃金附近,晚飯時間去到,人流頗旺,都等左一陣先有位。喺門口餐牌得知,原來佢地同旁邊嘅傷心酸辣粉都有關係呢,咁傷心酸辣粉我都有食開,都放心。餐廳位置唔算闊落,座位間較密密麻麻,始終咁旺嘅地段,想多做生意都理解。餐牌主打新派麵食,湯麵、拌麵、涼麵,另有多款小食,唔鐘意食麵嘅有7款飯類可以揀,仲有燉湯,以小店而言,選擇足夠。晚市供應套餐,指定麵食+小食+飲品+甜品,定價 $52/55/62,視乎款式,價格相宜,畢竟係深水埗區。仲提供wifi,對於我地唔係任用上網嘅高用量客人,非常重要。餐桌位置唔係太多,點兩個麵,一至兩款小菜,僅僅放得落。如果打算食晚飯,都唔建議身上太多隨行物品,可能冇乜地方擺放。誘人的麻醬麵+痴心紅蔥頭手撕雞+烏龍茶+甜品 $62誘人的麻醬麵麻醬麵同想像中有少許出入,麻醬味道較淡,裡面加有肉碎、花生碎。麵條質地唔會太腍身,有少少似陽春麵…可能個人比較喜歡重口味野,就覺得麻醬可以再香口啲!紅蔥頭手撕雞加配嘅小食,我地揀左紅蔥頭手撕雞,撕得幾碎,加左紅蔥頭又幾特別喎,平時食唔到呢隻味道。雞肉就唔算好滑,但夠嫩
誘人的麻醬麵+痴心紅蔥頭手撕雞+烏龍茶+甜品 $62
誘人的麻醬麵
紅蔥頭手撕雞
雞肉就唔算好滑,但夠嫩唔鞋,而且以小食以言,份量都幾多。
玩味雞扒湯麵 $45(加$2轉撲鼻的香辣湯)
另一份我地選擇單點,而且我唔大喜歡拌麵,就揀左湯麵。
湯底方面加錢可惹火的蒜椒湯/撲鼻的香辣湯,考慮到蒜椒湯可能會辣啲,所以我揀左後者試下。
湯底顏色比想像中淺色一點,睇落都唔會太油膩
飲落帶少少辣度,如果食得辣嘅可能真係覺得唔夠,可能要加店家嘅秘製辣椒油。
麵嘅份量都幾多,好夠飽,湯麵質地較腍身,掛湯就一般。
雞扒幾出色外皮煎到香脆,肉雞唔乾唔鞋,好食。
因為我單點麵食,就冇小食可以加配,我地另外單點兩份。小食款式都幾多,定價$19-45,畢竟小食嘅利潤較麵食高。
鮮椒雞翼尖 $29
呢度嘅雞翼尖係有朋友食過,佢知我鐘意食雞翼尖,所以推介我可以試下
雞翼尖唔係好夠辣,因為見有鮮椒,以為會辣啲,反而食落有少少似鹵雞尖…雞尖唔會浸到淋哂,保持口感。
但以呢個價錢,份量略少,性價比唔高。
溫室小青瓜 $19
青瓜係室溫,食落都爽口,蒜味為主。
甜品:奶凍
雖然唔係咩好出色嘅牛奶奶凍,但免費附送嘅都幾有誠意啦,尤其食完啲辣辣地嘅野,有助緩衝解膩。
餐牌: