食物味道感覺不過不失冇社交平台講到特別好食 但就好似置身於韓國咁 如果係一班朋友想熱熱鬧鬧聚會嘅話 呢間餐廳都係唔錯嘅選擇👍🏼呢間餐廳都算係幾隱蔽😂 要穿過個巷仔先見到佢 感覺上侍應都應該係韓國人 佢哋唔太識聽中文舖頭入到去牆上有唔同嘅畫 但就有種置身韓國燒肉舖嘅感覺 比較嘈雜 熱鬧啲聚會但係外面睇餐廳嘅裝修都幾靚!上主食前一定有啲前菜呢個蝦卷好好食 食落去冇落好多香精味道 所以其實味道唔太重口味 個人係比較鍾意呢種蝦卷!呢個炸醬麵撈勻咗 唔會話太過乾身 味道都係不過不失!佢炸串嘅下面仲有炸雞 上面嘅年糕幾好食 但腸仔我覺得燶咗少少 炸雞都覺得普普通通🤔叫咗一份醬油蟹拌飯 本身對佢期望都好高 但食落感覺上蟹嘅味唔太出 唔太食到蟹黃嘅味道 反而醬油嘅味道比較出 所以有啲鹹佢個士多啤梨奶昔好好飲! 又甜又夠味!呢個橙汁外表好特別 冇諗到真係比成個橙 同朋友最後仲將個橙食埋之餘個橙仲係甜😂

但係外面睇餐廳嘅裝修都幾靚!
上主食前一定有啲前菜
呢個炸醬麵撈勻咗 唔會話太過乾身 味道都係不過不失!
佢個士多啤梨奶昔好好飲! 又甜又夠味!
2024-02-21 184 views
這半年來實在太忙碌又做生意又讀MPL training centre課程 分身不暇真的沒辦法寫食評然而今次食呢餐真係幾正忍唔住要寫返篇介紹這餐廳是一位韓國人紋髪師 MR Steve 介紹給我的他說是正宗的韓國風味 果然沒有中伏兼且非常滿意這個位於尖沙咀麼地道的韓國餐廳雖然位置比較難找 從寶勒巷入去然後有間類似清吧 吾錯情調飲嘢嘅地方叫 Laggec (大大個招牌紅色字)嘅巷子穿入去 見到個地方超級聖誕咁款(雖然聖誕燈飾已經過晒氣 不過有閃閃燈真係好有氣氛 )除咗主店之外,成條街嘅紅色帳篷都係佢哋嘅D staff 都nice Steve 介紹咗我哋食seafood pancake $148真係超級美味 pancake厚身 個皮又脆仲有一條條嘅魷魚 真材實料 而且份量都算多一個圓形餅幫大家切好晒,大概有成9-10件咁多 (真係好美味 忍唔住係咁食)因得兩個人開餐, 但Menu真係好多嘢食,樣樣都想叫非常適合一大夥人來聚餐海鮮餅之後只能叫多兩樣嘢就已經非常飽熱辣辣嘅牛骨湯 OX bone soup with rice $145 (會跟白飯一碗)呢個味道比較清淡喜歡濃烈嘅朋友仔,可能會鍾意叫其
這半年來實在太忙碌

仲有一條條嘅魷魚
真材實料
而且份量都算多
海鮮餅sea food pancake$148

因得兩個人開餐, 但Menu真係好多嘢食,樣樣都想叫
非常適合一大夥人來聚餐

海鮮餅之後只能叫多兩樣嘢就已經非常飽
(會跟白飯一碗)呢個味道比較清淡
薄薄切好曬肉牛骨湯 OX  soup  $145

喜歡濃烈嘅朋友仔,可能會鍾意叫其他湯多啲
但入邊嘅牛輾炆得好淋
薄薄一片片
碗湯又多蔥花
用嚟點返海鮮餅嗰個汁亦都唔錯
最神奇係碗湯入邊夾會雜着少少白色嘅麵條

個質感有少少似上開嗰啲青菜煨麵咁款

最後叫咗一個生牛肉 $280
(Korean style raw beef)
牛肉粒粒好大粒,好有口感
雖然都唔平 但味道都調校得幾好
都夠大碟 有粒雞蛋黃喺上面 撈埋一起真係唔錯
Korean style Raw beef$280

慶祝可以輕鬆吓飲番支米酒 $120

(jipyung rice wine )
5%酒精剛剛好 少少酒意但唔會飲醉
易入口飲落吾會好似啲韓國燒酒咁乸喉
有手柄碗仔 攞嚟飲酒
米酒 Rice  wine  $120

下次一定要帶多啲朋友嚟食好嘢

地方非常夠大紅色帳篷又親民有feel
真係好似去咗個小韓國咁arrrrrrrr

2024-02-20
$383 (Dinner)
海鮮餅sea food pancake$148
Korean style Raw beef$280
  • 海鮮煎餅
2024-01-24 572 views
話說見到IG好多人推介呢間嘢,所以過咗嚟食。一嚟到就嗌咗一個海鮮鍋同醬油蟹首先講吓醬油蟹,其實醬油蟹係好食的,但係喺我哋食到一半嘅時候個侍應突然之間收走咗我哋份醬油蟹,原因係因為比錯咗。之後佢再補返畀我哋,但係我哋唔知道佢最後點樣處理我哋食過醬油蟹💀 其實如果叫我加錢補返個差額都是可以的,但咁突然收走人哋食緊嘅嘢,我覺得有啲嚇人,同埋唔知道佢最後點樣處理隻蟹,會唔會係俾個另一台客?或者係再醃過?然後個海鮮鍋先頂癮,啲嘢食係好多,但係好多嘅海鮮都係好霉,勁唔新鮮。湯底係死辣,冇任何味道可以?開頭睇落去以為好多海鮮,但其實底嗰度全部都係芽菜冬菇同埋啲蝦仁仔。仲有,佢哋啲海鮮勁大份,又冇鉸剪俾客人剪,成隻蟹喺中間斬一刀就放落個鍋度煮😅 魷魚又係一嚿勁大嚿咁樣抌落去,完全係無從入手。總結就係冇下次🙏🏻 食一次影吓相就可以了,即使喺出邊嗰啲好似韓國路邊攤嘅枱都係超細張😁 同隔籬枱嘅距離係半隻手都冇。

2024-01-23 141 views
一入座,就食到甜辣&香腸年糕串,味道真係正到爆!年糕Q彈得黎唔衰稔,香腸又夠味,得個"撈"字。甜辣醬汁咬落去既甜辣撞擊,令雞皮喺我口裡邊酥脆邊跳舞。簡單嚟講,酥到彈牙,仲有種"咔咔"既口感。轉戰50 cm韓式海鮮鍋,講真,第一見到個海鮮鍋就震撼到咁大個!湯底帶咗啲辣辣哋,食落去鍋裡既海鮮都好入味,扇貝、蜆都叫得出’鮮‘字頭。想食海鮮又怕腥?呢個鍋絕對幫到你!牛肉炒粉絲呢度亦都好受歡迎,粉絲幻化成"麻香超人",係咁喺我舌尖上跳舞,牛肉又係另類風味,一啖口尼尼哋,彈牙而口水直流。飲品方面,柚子茶同青檸梳打都好啱夏天飲,柚子茶咕嚕咕嚕嘅香甜,反而青檸梳打就"醒神晒"。最後,想講下喺呢到,你完全唔洗擔心會食到"硬淨",因為每一樣嘢食都爽口得嚟,味道亦都正!要形容就"過癮"同"過爽"二字已足夠! 🍢🦪🍲

2024-01-19 181 views
見到大部分食評都係晚餐,今次利是午餐其實選擇都好多,價錢介乎喺78至到98之間,我哋三個都叫左湯飯首先講下我自己嘅排骨湯,有兩大舊脊骨,都好多肉嘅,同埋個湯飲落去有少少辣,好惹味,仲有薯仔,而重點係飲完之後唔會覺得好口渴或者成個嘴唔舒服,所以呢一點值得一讚另外朋友叫咗血腸湯,血腸就麻麻地,因為個腸衣好厚,不過個湯就好好飲,但係因為個湯入面又有大量嘅肥肉,所以成個湯好油膩另一個朋友叫咗牛骨湯,係奶白色嘅,味道好濃郁,同樣係飲落去好舒服
見到大部分食評都係晚餐,今次利是午餐

一去到餐廳,便以為自己去咗韓國路邊攤,氣氛有做到😎開頭食兩個涼拌菜都ok。涼拌生牛肉正常。涼拌蔥沙律值得一讚但可惜之後啲熱食,令人好失望😞1.海鮮鍋啲青口唔新鮮,蝦蟹肉都梅2.炸雞嘅味粉,好化學味,食一啖已經令人唔想再食3.炸醬麵味道唔正宗,麵烚得太腍,炸醬仲有油益味,又只可以食一啖成間舖頭,只係見到帶位一個係韓國人,其他樓面、傳餐、收銀,全部係菲律賓藉人士只能夠講食物個樣係做到似,但味道難以令人相信係韓國人主理⋯⋯以「偽韓風」嚟形容呢個地方貼切不過原本想叫其他食物,可能只係我哋叫咗唔啱口味嘅食物,希望俾個機會平反但90分鐘用餐時間好快過去店舖催趕我哋離場原本已經交代要喺餐廳切嘅生日蛋糕,我哋都決定唔切最終轉場去另外一間餐廳食嘢再切
一去到餐廳,便以為自己去咗韓國路邊攤,
氣氛有做到😎

開頭食兩個涼拌菜都ok
。涼拌生牛肉正常
。涼拌蔥沙律值得一讚

但可惜之後啲熱食,令人好失望😞
1.海鮮鍋啲青口唔新鮮,蝦蟹肉都梅
2.炸雞嘅味粉,好化學味,食一啖已經令人唔想再食

以「偽韓風」嚟形容呢個地方貼切不過

但90分鐘用餐時間好快過去
店舖催趕我哋離場
原本已經交代要喺餐廳切嘅生日蛋糕,我哋都決定唔切
最終轉場去另外一間餐廳食嘢再切

涼拌蔥沙律
2024-01-05
Type of Meal
Dinner
涼拌蔥沙律
2024-01-06 349 views
星期五晚一行4人食晚餐,幫友人慶祝生日。餐廳有切餅費$100 ,已經預先將蛋糕放喺餐廳度。電話訂枱嘅時候無講有時限90分鐘。入座嘅時候亦都冇講有90分鐘要還枱。我們食左:生牛肉他他青蔥沙律蜜糖炸雞半份海鮮鍋韓式炸醬麵食評:生牛肉他他同埋青蔥沙律最好食。生牛肉新鮮。蔥是好新鮮的,調味清新。遠睇好似一碟櫻花蝦。😂海鮮鍋內的海鮮唔算太新鮮,份量還可以啦。有好多大豆芽菜好好味。 但有食到臭的青口,蟹都梅梅地。有兩個朋友有飲到海鮮湯,事後都肚痛同肚痾。炸雞就好似麥當勞炸雞加shak shak味粉,味道不似預期。(我諗麥當勞原味炸雞仲好食)最精彩係個韓式炸醬麵,完全冇味道嘅。反而有中式嘅感覺。 仲要有少少壓味,懷疑佢啲肉碎放得太耐,開始變臭。因為冇人同我哋講90分鐘要還枱,我哋都未食完嘅時候就已經有人叫我哋買單要走,但係我哋個蛋糕係未食嘅,佢唔記得我哋仲有蛋糕。結果我哋都唔想再逗留,直接攞個蛋糕走,轉場再食第二餐晚餐+蛋糕。好彩餐廳都冇收我嗰$100切餅費因為味道一般,坐得好迫,所以都冇覺得食到一餐正常嘅晚餐。覺得感覺食到一半就俾人迫走咗,我哋都唔再願意留低。個肚好唔滿足,心靈更加係覺得唔OK。餐
星期五晚一行4人食晚餐,幫友人慶祝生日。

我們食左:
生牛肉他他
青蔥沙律
蜜糖炸雞半份
海鮮鍋
韓式炸醬麵

食評:
生牛肉他他同埋青蔥沙律最好食。
生牛肉新鮮。
蔥是好新鮮的,調味清新。遠睇好似一碟櫻花蝦。😂

有兩個朋友有飲到海鮮湯,事後都肚痛同肚痾。

好彩餐廳都冇收我嗰$100切餅費

餐廳內全部都係菲律賓人講英文,除咗個門口 oppa 係韓國人, 播住kpop MV外, 完全感覺唔到有韓式餐廳。

由於張枱好細,好迫,過海兩個爐嘅海鮮鍋已經用咗成張枱嘅位置,唔係好影到食物相。
2024-01-03 183 views
韓國餐廳好多都會請番韓國人打理 但呢間餐廳嘅男服務員態度真係奇差 掂行掂過完全唔理客但好彩女服務員雖然唔識中文 但都會好落力講解 又有禮貌對比真係好大講番野食 叫左玫瑰醬炒年糕: 超大份 有埋拉麵魚糕真係好好食吞拿魚/炸蝦飯卷:正常發揮海鮮煎餅:少油 + 半邊燶左手但都算幾好食總括而言 價錢偏貴 服務態度真心要改善下 如果唔係啲野幾好食都無用

講番野食 叫左
玫瑰醬炒年糕: 超大份 有埋拉麵魚糕真係好好食
吞拿魚/炸蝦飯卷:正常發揮
海鮮煎餅:少油 + 半邊燶左手但都算幾好食

2024-01-02 145 views
由韓國人主理嘅正宗韓國菜,餐廳無論室內定室外都充滿韓國特色,室外環境仲模仿左韓國嘅路邊攤唔講以為去左韓國添🥘[醬油蟹(連飯)2隻] $380蟹膏鮮味十足,口感creamy ,味道恰到好處唔會過鹹,仲有淡淡酒香。我食親醬油蟹都好鍾意將啲紫菜飯撈落個蟹蓋到再加少少蟹肉同汁連蟹膏一齊食😋真係一試難忘🍗炸雞+香腸年糕串(半份)]$140炸雞入口嫩滑多汁,內層炸得好香脆,配埋惹味嘅甜辣醬汁令雞肉鮮味更突出。年糕串經油炸後外層脆脆地,內裡軟糯煙韌配埋香腸一齊食又係一個完美配搭🍚 [Bingo特製紫菜包飯] $80紫菜包飯配料豐富:有芝士、青瓜、小黃瓜、甘筍、菜、牛肉等等,食落仲有陣陣麻油香味,口感豐富,值得一試👍🏻🍸 [Grapefruit Ricewine] $93西柚米酒味道酸酸甜甜,米酒味都濃但加左西柚就口感偏甜比較易入口環境⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️性價比⭐️⭐️推薦度⭐️⭐️⭐️人均消費:$346.5 (另加一)整體分數:88.63分

🥘[醬油蟹(連飯)2隻] $380

🍗[甜辣炸雞+香腸年糕串(半份)]$140

🍚 [Bingo特製紫菜包飯] $80

🍸 [Grapefruit Ricewine] $93

環境⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️
性價比⭐️⭐️
推薦度⭐️⭐️⭐️
人均消費:$346.5 (另加一)
整體分數:88.63分

2024-01-02 133 views
細妹去左韓國過聖誕🎄,家姐表示好羨慕🥹,所以我係香港搵左間由韓國人主理嘅人氣韓式餐廳感受下熱鬧氣氛😆❤️餐廳分為室內室外兩部分🤣,室內佈置得好似海邊小酒館🍶,室外就完美還原韓國布帳馬車風貌😈,帳篷表面仲掛滿星星燈💫,相當浪漫🥰,感覺就好似去左韓國旅行咁chill🤩- 韓國泡菜🤣 (前菜)- 豆腐😎 (前菜)- 醃青瓜🥒 (前菜)- 醬油蟹🦀(連飯)1隻 $270餐廳已細心地將蟹蓋、蟹腳分開😝,方便進食,醬油蟹肉肉質嫩滑🦀,味道鮮甜😋,完全不會有腥味🤩,醬汁不會過份濃郁以搶走醬油蟹鮮味😙,✨強烈建議大家將金黃蟹膏撈埋麻油紫菜飯🍚一齊食,味道即時昇華,變得十分惹味❤️- 蜂蜜黃油炸雞(半份)🍗 $130炸雞炸得金黃酥脆🍗,炸衣不會過份厚重😝,外層包裹著濃郁甜甜蜂蜜黃油香味🍯🧈,味道偏甜,雞肉肉質滑嫩多汁😎,即使雞胸肉部位肉質依然香嫩滑溜😳,不乾不柴,值得一試👍🏻- 韓式石頭鍋飯🥘 $145呢個石頭鍋飯好足料🤣,內有大量芽菜、紅蘿蔔絲🥕、翠肉瓜、豬肉碎🐷等配料,與流心雞蛋🍳配上韓式辣醬撈埋一齊食,鹹香味十足😼,辣醬味道較甜,不會太過辛辣,每啖都食到不同配料,口感豐富😳,食到最後仲有飯焦,真係大大

- 韓國泡菜🤣 (前菜)

- 豆腐😎 (前菜)

- 醃青瓜🥒 (前菜)

- 醬油蟹🦀(連飯)1隻 $270

- 蜂蜜黃油炸雞(半份)🍗 $130

- 韓式石頭鍋飯🥘 $145
呢個石頭鍋飯好足料🤣,內有大量芽菜、紅蘿蔔絲🥕、翠肉瓜、豬肉碎🐷等配料,與流心雞蛋🍳配上韓式辣醬撈埋一齊食,鹹香味十足😼,辣醬味道較甜,不會太過辛辣,每啖都食到不同配料,口感豐富😳,食到最後仲有飯焦,真係大大滿足😍

- 海鮮煎餅🫓 $148
厚實煎餅香脆內軟😋,帶點煙韌口感,內有大量新鮮魷魚🦑、蝦🦐、紅椒、紅蘿蔔🥕、香蔥等配料增加香味口感,魷魚🦑、蝦🦐爽口彈牙,同煎餅味道好夾🤤,呢個海鮮煎餅足料又大份☺️

冇諗到係香港都可以食到韓式路邊攤😌,氣氛即時🆙,仲要食到鮮味十足既醬油蟹🦀,呢個聖誕真係過得很開心🥳

📍Bingo & Cook- 尖沙咀
尖沙咀麼地道37-41號港匯廣場地下17-20 & 31-34號舖
@bingoncook_tst
@bingo_and_cook

另有分店: 銅鑼灣

#justlingggxd_韓國菜
#justlingggxd_尖沙咀
2023-12-29 177 views
第一次來臨,不會有下次,亦都不會介紹朋友來,一坐低就同我講1個鐘頭30分鐘,都不緊要,因為香港是這樣,我們未食完就立刻給我們收據及收錢,同我們講只有5分鐘,要離開。雖然今日星期五,但Service不是這樣的。令到我不想再叫食物。

2023-12-29
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2023-12-28 110 views
今次係第一次喺香港食醬油蟹🦀但呢間餐廳嘅韓國醬油蟹真係幾唔錯👍🏻食到淡淡海水味😂感覺好新鮮!醬油汁應該都係經過特別嘅調配,同個蟹肉好夾。餐廳嘅環境都好有韓國地道嘅風味🇰🇷佢除咗醬油蟹仲有好多唔同嘅韓式地道小食下次要再試埋😆

2023-12-25 216 views
早前見到OpenRice有多個好評,亦有foodie介紹,所以就滿心歡喜預訂了此餐廳與朋友慶祝生日。當日一行人一早預訂了室外位置,但餐廳只預留室內位置,我們等了足足45分鐘,職員完全沒有歉意或補償,整個餐廳由入座開始安排都十分混亂,部份職員的態度欠佳,服務十分一般,甚至是差,但餐廳是有收服務費,但並無服務所提供。另外,食物味道一般 ,我們叫了年糕、海鮮煎餅、海鮮鍋、飯卷及炸雞,除了炸雞,其他食物都一般,海鮮煎餅的底是燶底,而且上菜速度十分慢,而衛生狀況亦係一般,整間餐廳性價比極低,完全不建議此餐廳。
2023-12-22 400 views
💮熊妹放親假都同豬朋狗友們出街食飯,俾阿豬媽投訴左好多次,今日特登預留時間揀間佢喜歡的韓國菜食個夠本喇。📌7,8年前,韓風襲港,《Bingo & Cook》當時係銅鑼灣風靡一時,相信都無邊個年青一代唔認識。📌近排熊妹發現《Bingo & Cook》過江龍,開左新分店過咗去九龍,熊妹當然拉埋阿豬媽去捧場喇! 🎊📌尖沙咀分店位於麼地道港匯廣場地下,即係K11行過少少就到。📌餐廳有分室內同室外,室外的擺設竟然係韓國傳統路邊攤檔的大帳篷⛺️,冬天的時候係帳篷入面圍爐取暖♨️,吃著暖笠笠的部隊鍋🍲、辣炒年糕🍢,再飲杯韓國燒酒🍶,成個韓劇情景真係出哂黎。📌室內餐廳空間感都好大下,好多張四至六人大枱甚至八人長枱,緊係喇,韓國菜包羅萬有,仲有韓燒🔥,樣樣都想試盡佢,好岩一班人黎聚聚食大餐!用電子點餐的,餐牌各款韓國美食都有,真係花多眼亂,樣樣都想食!前菜一坐低,店員就會奉上餐前前菜。熊妹最愛韓國前菜,一小碟一小碟,食下食下開哂個胃。醬油蟹(連飯)1隻,$270📌阿豬媽鐘意食韓國菜,最愛就係醬油蟹🦀。原隻醬油蟹整齊地放在碟上面,蟹腳、蟹殼、蟹膏盡現眼前,真係令人垂涎三尺。醬油蟹係用上特製的醬油、酒、生蒜頭、
醬油蟹(連飯)1隻,$270
📌阿豬媽鐘意食韓國菜,最愛就係醬油蟹🦀。
醬油蟹
醬油蟹係用上特製的醬油、酒、生蒜頭、紅青椒等所有生材料醃漬生蟹,新鮮的食材沒有加工,先可以食到原汁原味,成個調味唔會好鹹仲帶點甜味,而酒還可以僻除生蟹的腥味,啖啖蟹膏蟹肉食入口,簡直滋味無窮。

跟上一碗麻油紫菜飯,飯一定要食熱的🍚,而韓國傳統餐具係用銀製的,因為遇到有毒物質時銀會變色,所以用銀製筷子能讓王進餐時分辨食物是否有被下毒。而餐廳窩心地整熱左個熱銀碗,盛載著熱飯都可以保持住飯的温度🔥,然後醬油蟹膏同蟹汁撈飯,味道真係無得頂。

📌阿豬媽好感動!太耐無去過韓國🇰🇷,終於食到韓國正宗的味道。
甜辣炸雞+香腸年糕串(半份),$140
📌阿豬媽揀左佢最心愛的醬油蟹,梗係輪到熊妹揀最愛的炸雞年糕喇。

📌可能係睇韓劇睇得太多,睇親啲男女主角都
同朋友們或者OPPA係餐館食炸雞同炒辣年糕,所以就好想模仿佢哋呢種感覺💕。
掂!真係好掂!香腸年糕串係煎烤過,再淋上甜辣醬汁,煎烤過令到表面脆皮,年糕咬落去超級軟糯,脆皮香腸配埋甜辣汁又好惹味,一啖香腸一啖年糕,強烈的口感對比感覺好特別,果然係著名嘅韓國街頭小食,亦都係熊妹嘅最愛。
甜辣炸雞+香腸年糕串(半份)
食過咁多次炸雞,熊妹都係覺得傳統甜辣味道最適合。韓國傳統的甜辣醬可以用來做好多菜式嘅調味,當中炸雞一定係代表作。甜辣醬汁其實味道唔係好辣係偏甜,醬汁好濃稠,沾滿炸雞表面的每一部份,炸雞🐥雖然係半份,但係份量都唔少,有五六嚿,已經有齊雞髀、雞翼、雞胸位,炸雞皮,炸到超級脆口,入面嘅雞肉仲保持到熱到又唔鞋口,甜辣醬汁惹味到真係要連埋雞皮一齊食先夠滋味,熊妹都豁咗出去啦。
海鮮煎餅, $148
嘩!超級大一塊煎餅喎!一開九件嘅大圓煎餅,入邊係用上好多大蔥、韭菜、洋蔥、紅蘿蔔絲、紅青椒同埋海鮮組成嘅煎餅,煎餅煎到金黃酥脆可口,但放涼咗都唔會有油益味。
海鮮煎餅
食落口淡淡大蔥蔬菜中又食咗啲魷魚絲🦑同蝦仁粒🦐的煙韌,再點埋跟上嘅醬汁,多重醬汁嘅濕潤同滋味,呢款海鮮煎餅價錢合理,可以再試。
藥膳人參雞湯, $168
📌食咗咁多脆口油膩嘢,要點返個湯滋潤返喉嚨啦!

飲韓國湯梗係揀韓國國產人參雞湯🍲,熱辣辣的石鍋呈上,呢個石鍋真係好耐熱,食到最後啲湯都仲係暖暖地,韓國冬天天氣比較凍,天氣溫度甚至可以去到單位度數,古時代嘅人好聰明,識得用呢啲石鍋將食物保暖。
藥膳人參雞湯
嘩!人參雞湯入邊係非常足料,超級多雞肉,仲要有雞腿骨,成隻雞係煲溶咗,連啲骨都煲到碎埋,飲嘅時候真係要小心骨碎,唔知煲咗幾耐先去到呢個效果呢?雞肉煲到好嫩滑,入口好重藥膳雞湯味,仲有糯米粒做湯底,米粒都煲到粒粒分明,材料真係好豐富,根本湯渣仲多過湯,飲落去真係好暖胃,冬天飲一定一流,可以行氣活血🩸,改善手腳冰冷🥶。
📌好飽啊!韓國美食款款都咁吸引,真係樣樣都想試吓。兩個人叫四款美食,份量咁大份,其實真係食唔晒。下次真係要叫多啲人一齊過嚟再叫多啲款式一齊食。
2023-12-02
$400 (Lunch)
  • 甜辣炸雞+香腸年糕串
放工同朋友飯聚,一齊食韓國菜🇰🇷鋪頭距離地鐵站十分近,雖然有啲隱蔽喺巷仔入面,但鋪頭好貼心,喺街口位置放咗指示器,唔使怕盪失路!鋪頭分室內同室外,室外100%還原🇰🇷布帳馬車,設計得超級用心🫶🏻室內伴隨大家熟悉嘅KPOP🥰🌼前菜一坐低待應就送上四款前菜: 炒菇/翠玉瓜/炒洋蔥+椒/泡菜。坦白講,款式同平時去韓國餐廳食開嘅前菜有啲出入😅中間嘅洋蔥+椒無論賣相定味道都有啲似糖醋肉嘅配菜😅😅🌼海鮮煎餅 ($148)個人認為呢個煎餅必試‼️熱辣辣之餘煎得厚薄適中,十分酥脆😋 另外佢都唔會好厚粉漿,超足料❕每一啖都係滿滿葱/洋葱, 仲有蝦仁同魷魚。入鋪頭都好細心,會將煎餅剪好上碟,方便同朋友開心Share🥳🌼牛肉炒飯 ($128)食完就知道呢碟唔係鋪頭嘅招牌菜啦😝珍珠米粒粒分明,但略嫌調味唔夠,淨食飯味道會較淡。有驚喜嘅係牛肉係預先醃過再加入飯到炒,幫咗個炒飯挽回些少分數🤫 🌼微辣豬肋骨鍋 ($350)製作時間需時,我哋都等咗好一陣先上鍋佢超大一鍋,等滾起嗰陣已經聞到超香嘅排骨湯味啦😝食落口都好貼近韓國排骨湯嘅味道。入面嘅湯料份量全部巨大化:薯仔大大舊,好粉👍🏼豬肋骨同朋友一人分到一舊大豬肋骨,煲
放工同朋友飯聚,一齊食韓國菜🇰🇷

🌼前菜
微辣豬肋骨鍋  ($350)

🌼海鮮煎餅 ($148)

🌼牛肉炒飯 ($128)
前菜四款

🌼微辣豬肋骨鍋 ($350)
牛肉炒飯  ($128)
製作時間需時,我哋都等咗好一陣先上鍋
佢超大一鍋,等滾起嗰陣已經聞到超香嘅排骨湯味啦😝食落口都好貼近韓國排骨湯嘅味道。入面嘅湯料份量全部巨大化:薯仔大大舊,好粉👍🏼豬肋骨同朋友一人分到一舊大豬肋骨,煲到夠淋,入味之餘都輕易骨肉分離,完全過足口癮😝 佢嘅微辣唔會好辣,怕辣嘅朋友可以放心食用✌🏻

🌼柑橘碳酸水 ($56)
海鮮煎餅  ($148)
原隻香橙上杯;賣相吸引打卡一流📸 甜度適中,解渴一流👍🏼👍🏼👍🏼
柑橘碳酸水
Other Info. : 非試食
微辣豬肋骨鍋  ($350)
海鮮煎餅  ($148)
柑橘碳酸水
  • 海鮮煎餅