2015-02-25 950 views
吃完晚飯,來到平時人頭涌涌的冰庫.因上次在大約9點來到時等待的人數眾多 ,所以今日特意早早來到,果然不用等位.環境很小,只可擺放4張台左右,其餘是單邊一行,如同行多人,就不太適合了.但都是OPPA招待的 天氣寒冷吃刨冰,就是要這樣才好吃 紅豆蓉配上綠茶甜度剛好芒果香甜吃到一半的時候,oreo刨冰配上果仁雪糕,吃到最後...下面只餘下刨冰... 無味道 這個我叫魚仔燒,佢有兩個味道選擇1.麻糬糕 2.Nutella我選擇1,SIZE較細 一口一個
吃完晚飯,來到平時人頭涌涌的冰庫.
因上次在大約9點來到時等待的人數眾多
,所以今日特意早早來到,果然不用等位.
綠茶刨冰
天氣寒冷吃刨冰,就是要這樣才好吃

紅豆蓉配上綠茶甜度剛好
綠茶刨冰
oreo刨冰
魚仔燒
2015-02-17 592 views
同朋友gathering👭個到啲沙冰都幾多款,仲有其他甜品,價錢同岀面個啲差不多。入到去座位唔多不過唔洗等位😁同朋友嗌左個蜜瓜冰(唔知叫咩名)share  $108  成間鋪啲野都係得一個韓國人整 見佢冇停過手都有啲辛苦 最後等左大約45分鐘先到 但蜜瓜冰就真係大份係抵食既 仲有一支蜜瓜冰既雪條 幾重奶味 一粒粒既蜜瓜凍冰冰係幾好味 兩個人岩岩好 整體尼講 除左等候時間方面耐左啲之外都滿意!下次食要試下沙冰!
 一粒粒既蜜瓜凍冰冰係幾好味 兩個人岩岩好
2015-02-17
$54 (Tea)
2015-02-08 851 views
韓國想起什麼?對於我來說是雪糕~ 香港進駐了不少韓式的雪糕店。但其實少為人知的是,香港有這家刨冰店,不是友人帶我去,我都不知道佐敦有家小店! 店的面積不算大,只有3-4張四人座位和高枱一張。所以我們五人等位,都等上好一段時間,因為當時入面有幾班人在傾偈,其實這又不是咖啡室,店員大可說外面有客人等待,而增加客流量~ 奧利奧曲奇刨冰 $52韓國的刨冰跟我們常吃到的錦花冰大有分別。錦花冰是輕身的,而韓式的刨冰真的是把冰碎成小粒,然後推積而成的。因此會覺得更有口感,但冰很容易便能咬開,其實冰沒什麼味道,加上Oreo 餅乾碎,不錯的配搭,真的要小心餅乾碎會梗入氣管。紅豆蓉刨冰$48刨冰加入煉奶,冰變得有淡淡的奶味,上面的紅豆蓉配合,味道濃郁。用上了鐵碗,所以吃到底,也沒有看見溶冰。配上甜味適中的紅豆蓉,不錯!

奧利奧曲奇刨冰 $52
奧利奧曲奇刨冰
紅豆蓉刨冰$48
紅豆蓉刨冰
2014-12-20
$40 (Tea)
紅豆蓉刨冰
2015-02-02 676 views
韓迷女友帶完我食韓國燒肉,再帶我去食呢間韓式甜品,呢間甜品鋪唔算大,可以容納人數唔算多,餐牌有韓英中,我地點左兩樣野(都係女友點==)一個係烘烤蜂蜜豆蓉糕同成108蚊既蜜瓜冰,女友話係韓國食過好好味,所以一定要食,但試完後佢好失望,因為 佢話韓國d哈蜜瓜真係好甜,佢話呢間一d都唔甜,而且d冰食到底已經溶哂,好似冰水咁。反而個韓式多士都ok,好脆,但個哈蜜瓜冰108蚊真係唔值。
2015-01-20
$80 (Last Night Supper)
2015-01-29 755 views
呢篇其實都係好多個月前既事只係一直都唔記得要打番詳評:^0當時冰庫算新開,我地得知佢有黏糕吐司就蠢蠢欲動老老實實去左韓國都冇食過呢款,見就成日見,但次次班朋友次次都係同我食冰品加上呢種吐司對於佢地黎講好易滯膩我係韓國相識既朋友都係怕滯同小胃既,佢地寧願食冰食雪糕:^P今次就係黎番香港,同好友食完正餐之後……兩人一次過食完佢地三種味道既黏糕XDDDDDDD(真係少許都冇淨餐牌選擇有冰品又有其他甜品飲品都有多款,有不少韓式飲品,如鮮奶紅蔘,係幾特別既不過整體性價比十分低,只係一試就算烘烤豆蓉黏糕 $35麵包感覺稔軟香口,而且氣泡細小,入口頗為綿密不過佢真係普通方包既軟熟感,什麼焦香什麼酥脆是不會存在的:^|表面灑上甚多黃豆粉以及肉桂,味道微甜帶香,豆味亦重中間夾既係軟糯帶米香既年糕,細滑煙韌個人認為就似日式年糕多於韓國年糕既粉感甜味主要來自少許既蜜糖,用量少得甜味只有一下掠過烘烤芝士豆蓉黏糕 $38麵包都係用同一種就唔再多講今次既芝士味係唯一既鹹食版本芝士味道甚濃,而且帶鹹香,食食下真係會有點滯面頭有少許果仁碎,脆香可口,算是以質感來減膩吧!烘烤蜂蜜豆蓉黏糕 $38特別在於表面既忌廉及雪糕

呢篇其實都係好多個月前既事
只係一直都唔記得要打番詳評:^0

當時冰庫算新開,我地得知佢有黏糕吐司就蠢蠢欲動
加上呢種吐司對於佢地黎講好易滯膩

今次就係黎番香港,同好友食完正餐之後……
餐牌選擇有冰品又有其他甜品
飲品都有多款,有不少韓式飲品,如鮮奶紅蔘,係幾特別既
不過整體性價比十分低,只係一試就算
烘烤豆蓉黏糕 $35

麵包感覺稔軟香口,而且氣泡細小,入口頗為綿密
表面灑上甚多黃豆粉以及肉桂,味道微甜帶香,豆味亦重
中間夾既係軟糯帶米香既年糕,細滑煙韌
個人認為就似日式年糕多於韓國年糕既粉感
甜味主要來自少許既蜜糖,用量少得甜味只有一下掠過
烘烤芝士豆蓉黏糕 $38

麵包都係用同一種就唔再多講
今次既芝士味係唯一既鹹食版本
芝士味道甚濃,而且帶鹹香,食食下真係會有點滯
面頭有少許果仁碎,脆香可口,算是以質感來減膩吧!
烘烤蜂蜜豆蓉黏糕 $38

特別在於表面既忌廉及雪糕,其餘跟原味無異
忌廉算是細滑綿密,味道頗自然,膩感不重
雪糕又係最常見既雲尼拿味道,奶滑又重甜,配上忌廉又有點膩了
肉桂薑茶 $38

一杯是出奇地小份!!!!!
肉桂香氣清新,薑味算可接受既濃
不會過份辣及嗆,易入口,又有點暖身(本人是夏天都會手腳冰冷的
只係講真……呢個價位,性價比係極低,亦不是必點之物
$100 (Tea)
2015-01-27 753 views
之前看過openrice,看見有不少人前來吃,所以自己也來了,店內不多人,有韓國人在這裡工作,英文不是太好。但我們還是叫了兩樣食物,第一樣是有黏糕黃豆粉的沙冰,我們吃的時候覺得很乾,而且冰奶味太重我覺得不好吃,又只有粉,黏糕只覺得很飽,吃了一口已經不想再吃,如果有汁或是煉奶可以加上去會更好。我們另外又叫了這個蜜糖多士,外型比較隱陣一點,味道沒有什麼特別,就是多士和蜜糖,上面有一球雪糕,沒有什麼特別,這個也是給人飽肚的感覺,所以這一餐可以當晚餐了,我們把雪糕加上沙冰同吃,感覺好了一點,因為不會那麼乾,但是都只是吃了一半也沒有就放棄了,太難吃。

Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2015-01-22 703 views
無論是韓飯與否,尖沙咀區的韓國街,相信大家應該都會知道大概位置,尤其是炸雞熱潮之後更甚,這間甜品店位於「李家」炸雞對面街,與「喜來稀肉」相隔數個舖位,長方形店內座位不多,最多也不過二十位﹔店舖雖少,但勝在店內提供多款韓國現時流行的甜品,對於仍不時在懷念首爾我的實在是個好消息,而店內外都貼滿甜品實物圖,方便對應,而這應該是香港第一間有這麼全面韓國甜點店,我終於都可以在香港吃到了,餐牌有中英韓語對應,在餐牌看到心儀甜品可對照店內張貼的甜品實物圖﹔除了流行的冰點外,還有一系列韓國特式飲品和麻糬年糕多士,而全店的韓國人侍應都懂簡單英語,要落單無難度,抹茶刨冰($52),佈滿松子仁和紅豆醬,底下是抹茶刨冰,賣相中規中矩,刨冰帶抹茶綠色,可能水份較多,冰刨得不算輕盈但可接受,茶味亦不太重,不過對於我們剛剛在火鍋店吃到肚撐著了,吃冰品感覺有助減膩,烘烤蜂蜜豆蓉黏糕($38),喜愛麻糬煙煙韌韌感覺的我,在首爾吃過這個之後,一直在想要不要自己在家試整,在這甜品店看到,當然馬上點選,這個韓式多士,由鬆軟帶脆的面包加上香甜蜜糖夾著煙韌綿糯的麻糬年糕,配上忌廉和雪糕球點蘸,不需再加任何形容,只想像都覺得美味十
抹茶刨冰($52)
烘烤蜂蜜豆蓉黏糕($38)
這個韓式多士,由鬆軟帶脆的面包加上香甜蜜糖夾著煙韌綿糯的麻糬年糕,配上忌廉和雪糕球點蘸,不需再加任何形容,只想像都覺得美味十分﹔
最後一個是每日限量蜜瓜冰($108),跟在首爾看到的一模一樣大個又好吃,新鮮挖出蜜瓜球,中間也放著一支蜜瓜味雪條,
蜜瓜冰($108)
在內的奶味刨冰較輕盈,奶味香濃和新鮮蜜瓜非常搭,但不會太甜﹔看到旁邊不少情侶、朋友仔都將雪條一分為二慢慢吃,其實不妨將雪條整碎與刨冰同吃,可以加強蜜瓜刨冰的味道﹔

是限量供應的關係,還會有小白板記錄每日賣出的數量,要專程來品嘗的話,要留意,
另外,再外賣了一個鮮奶番薯($40、熱)回家慢慢喝,在首爾時吃到天昏地暗,想喝但又喝不下﹔終於在香港出現,也要試一試味道如何,
鮮奶番薯($40、熱)
打開膠蓋,是我很喜歡的香濃番薯香,牛奶加入番薯顯出淡淡黃色,入口質地醇厚帶甜,但絕不是甜得膩口那種,番薯打得幼細,喝前先輕搖一搖更好味道。
2015-01-10
$40 (Last Night Supper)
2015-01-18 686 views
其實一直都好想試依間㗎喇見到好評多賣相靚有次係對面街食完韓食,諗住同個fd再吹下水。講開有間食韓式刨冰好正原來就係對面即刻去試啦緊係!由於食完晚飯嘅時間,又係星期五,多人到呢,個鋪又真係細咗啲所以就諗住買走。佢得一款可以take away 就係CupBeanSu即係杯嘅傳統紅豆+牛奶+黏糕刨冰。韓式刨冰係咩?我通常會形容為港式刨冰同綿花冰嘅中間xD一食落囗好重牛奶味,同係韓國食過嘅好近似。係唔會太甜嗰種。配賣個紅豆一齊食就perfect! 甜度啱啱好!可以留意下佢啲紅豆!係比正常係香港見嘅紅豆大1-1.5倍!!!!好足料!韓國嘅紅豆刨冰都會用啲好大粒嘅紅豆!正佢嘅紅豆唔會好浠or一pat pat好似紅豆漿or糊咁。係淋身,但係重有粒粒係度,有啲口感!GD最重要係佢冇怪味!((我成日覺得啲甜品鋪嘅紅豆成日有啲怪味如果淨係一啖紅豆,可能會甜咗啲,所以強烈建議冰+紅豆要一齊食。個黃豆粉黏糕都幾香,不過得2小塊太少喇。佢係用透明高身啲嘅膠杯,所以有2層紅豆,唔會食到一半冇哂紅豆佢有2個店員,一個淨係識韓文,一個識韓中,所以對其他人會有啲唔方便,因為要等識韓中文嘅店員得閒先可以order((佢地
其實一直都好想試依間㗎喇
見到好評多賣相靚

有次係對面街食完韓食,諗住同個fd再吹下水。
講開有間食韓式刨冰好正
原來就係對面

即刻去試啦緊係!

由於食完晚飯嘅時間,又係星期五,多人到呢,個鋪又真係細咗啲
所以就諗住買走。
佢得一款可以take away
就係CupBeanSu
即係杯嘅傳統紅豆+牛奶+黏糕刨冰。

韓式刨冰係咩?我通常會形容為港式刨冰同綿花冰嘅中間xD

一食落囗好重牛奶味,同係韓國食過嘅好近似。係唔會太甜嗰種。

配賣個紅豆一齊食就perfect!
甜度啱啱好!

韓國嘅紅豆刨冰都會用啲好大粒嘅紅豆!正

最重要係佢冇怪味!
((我成日覺得啲甜品鋪嘅紅豆成日有啲怪味

個黃豆粉黏糕都幾香,不過得2小塊太少喇。

((佢地都幾忙下
我朋友識韓文所以order都算方便
2014-12-12
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$48 (Last Night Supper)
  • 傳統紅豆牛奶刨冰
2014-12-30 808 views
幾次在旁邊的喜來稀肉吃過後經過此店都想一嘗韓國傳統冰品滋味, 可是吃烤肉都吃太飽而作罷, 今次早有準備(普通晚餐後就過來), 眼見店面小, 座位只餘近門口的bra枱位都照坐了. 外面立即有其他客人觀望並帶仇視著早來一步截椅先登的我們... 心想此店真的如此受歡迎得厲害? 那麼就不得不點這店的招牌食品吧~ 紅荳蓉刨冰 ($48) : 以香甜紅荳和濃郁牛奶著稱的刨冰, 一吃竟然是幾乎硬如雞軟骨的豆子 (因為我沒吃過石頭所以不可以此作比喻啦), 和甜到嗆喉的牛奶, 感受就如一湯匙的煉奶+半茶匙的水灌進喉嚨! 在開始時吃還可以, 但越吃則越想飲水 --> 可是店子並沒提供. 烘烤蜂蜜豆蓉黏糕 ($38) : 看外表以為是蜂蜜多士加小球雪糕和cream的話可就錯了, 中間可是黏糕喔! 由於黏糕本身沒味道, 加上多士和調味就顯得味道變淡, 但因為黏糕如其名, 煙煙韌韌的, 不出3件已經把胃撐滿了. 然後又因為黏糕吃到口乾, 就吃一口刨冰, 煉奶水又嗆喉, 可謂百般滋味地完成這飯後甜品.

Other Info. : 店員一直在談話(in韓語), 並不主動, 友善度尚可.
2014-09-04
2014-12-30 933 views
I would have to say given all the expectation on this very famous melon bowl dessert, the way they do it is very very disappointing!The melon itself is OK but the part that makes it unacceptable is their shaved ice! They put NO SYRUP NO FLAVOUR in their ice AT ALL, and it's basically tap water shaved ice! If they are aiming to have the melona ice cream stick melted to give it a flavour, then maybe they should really put in at least 2 if not 3 melon sticks! Otherwise it should at least make it a
The melon itself is OK but the part that makes it unacceptable is their shaved ice! They put NO SYRUP NO FLAVOUR in their ice AT ALL, and it's basically tap water shaved ice! If they are aiming to have the melona ice cream stick melted to give it a flavour, then maybe they should really put in at least 2 if not 3 melon sticks! Otherwise it should at least make it a milk-based shaved ice.

Even the melona stick and the melon itself is good, it doesnt save the dessert at all I am sorry to say =(

Definitely not so happy with their dessert and I don't think I am motivated to go back to try their other desserts at all!

2014-12-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$108 (Last Night Supper)
2014-12-11 961 views
食完韓燒就去試下韓式甜品哈蜜瓜刨冰配 melona雪條,情侶拍拖一齊食好sweet, 不過$108 本人覺得略貴 蜜糖粘糕,上面有雪糕,入面中間係年糕,食落口口感幾得意,價錢$38,值得一試
食完韓燒就去試下韓式甜品
哈蜜瓜刨冰
蜜糖粘糕
2014-12-03
$73 (Last Night Supper)
哈蜜瓜刨冰
蜜糖粘糕
2014-12-06 1004 views
真係好好食呀 好似係一日得12個供應 但真係好正 淡淡地牛奶味嘅刨冰 加埋成個大大隻蜜瓜 仲有好多蜜瓜肉 仲有韓國蜜瓜雪條 雖然同朋友等左成半個鐘 但我地就喺門口發揮港女本色不停自拍 半個鐘就好快過左喇 唔想排咁耐就早啲去喇 一定要去食一次 真係好正呀
蜜瓜冰
蜜瓜冰
2014-11-30 912 views
係之前嘅韓國之旅不停食冰…上了瘾!難得同友人叙舊,飯後嚟個甜品,所以就試左韓國街哩間由韓國人開嘅冰店.由於每人最低消費$30..所以叫左一個冰同多士。睇住相片,咖啡刨冰($52)最吸引 ,所以叫左。個冰無係韓國食嘅咁細,但都可以接受。球雪糕好香咖啡味,冰淋滿咖啡汁,冰仲會有d葵瓜子粒。雖然食唔返係韓國嘅咁好味,但想一嘗韓國味道嘅冰,可以一試。哩到做到韓國味,同平時食開嘅綿花冰係不同感覺!另外叫左個烘烤豆蓉粘糕($35)。 佢只係焗過嘅toast中間夾住好似年糕咁嘅野,麪包面灑上豆粉同鍊奶。韓國都好多店賣哩款食物。可惜佢直係唔值咁嘅價,如果廿蚊以下都會考慮再食嘅。佢只係韓版嘅奶油奶醬多。全店都係由識英文嘅韓國人打理。入面好細,得十幾個位,好彩早到就唔洗等,食完門口已經有成十幾人等緊。
咖啡刨冰($52)
烘烤豆蓉粘糕($35)
$40 (Last Night Supper)
咖啡刨冰($52)
2014-11-24 803 views
今日12:30同朋友去到bingo,發覺竟然未開門就即刻上openrice睇吓營業時間。舖頭係應該11:00開門既,唔明點解12點幾都未開。於是我地就轉陣去食其他嘢先。食完嘢再番到嚟大概一點幾發覺開咗門,入面有一枱客人,貌似都唔係開咗好耐咁。入去既時候經過一位店員,佢無serve我地,於是我地自己搵位坐低咗。嗰位店員後來比咗一張餐牌我地三個。睇餐牌先發現原來每人最低消費$30。對於剛剛食飽既我地真係一個負擔⋯不過算啦,一場嚟到試黏糕,唔可以就咁放棄既。於是我地決定叫烘烤蜂蜜豆蓉黏糕同蜜瓜冰。密瓜冰唔係餐牌上面所以都唔知幾多錢,不過估計應該都夠哂貴,會過到最低消費架啦。我地有留意到牆上一塊白板寫住蜜瓜冰一日限售10個,重寫住sold out。心諗啱啱開舖點會賣哂呀?應該係琴日既record未清掛,於是就走去order。點知個店員話真係無哂⋯咁我地就轉陣要個oreo刨冰啦。落咗order一段時間之後都見嗰位員工一直悠悠閒,唔似係整緊嘢食比我地,而佢就係舖頭唯一既員工⋯再過多陣,有個人突然間送咗兩箱蜜瓜嚟,我地即刻同佢講話要轉個oreo刨冰做蜜瓜冰,佢亦都話可以。於是我地就繼續等⋯嗰位員工慢
餐牌
嗰位員工慢悠悠咁準備個蜜瓜冰,耐唔耐又理吓嚟買外賣既顧客。我地望住佢整吓停吓,真係無眼睇⋯突然有另一位員工番工,佢又係慢悠悠既,唔到佢開櫃桶嗰吓真係唔知佢原來係員工。佢地兩個係度對話既時候整緊蜜瓜冰嗰位又停哂手😑唉⋯😪
到我地望到個蜜瓜冰差不多完成既時候,嗰位員工一吓唔小心推倒咗個蜜瓜😑成盆冰倒咗落枱面⋯嗰吓佢即刻望過嚟⋯係,唔洗擔心,我已經望到哂喇。之後我費事再比壓力佢,無望佢。我啲朋友話我知佢執番哂啲蜜瓜波波落個杯度再重新刨過啲冰。等咗陣佢終於搞掂,拎個蜜瓜冰過嚟。
蜜瓜冰 $108😦
我地影完相就開始食。一食⋯啲冰無味既⋯或者係得極少既奶味,唔細心試真係食唔到有味⋯成樣嘢主要既味道係來自嗰支雪條⋯咁我不如去買支雪條食⋯
之後上既係個黏糕。由遲啲番工嗰位員工製作。
烘烤蜂蜜豆蓉黏糕 $38
一上枱,我啲朋友都話好香,我就聞唔到咩味。可能係風向問題啦。一食,佢地都話好好食,我就覺得一般,應該係因為我嗰舊無cream又無雪糕。之後我再食一舊多雪糕既都覺得幾好食,重肉桂味。至於入面舊黏糕,我個人認為如果再chewy少少會更好食。
食完之後比錢先知道原來個蜜瓜冰成$108。認真好唔值。不如自己買個蜜瓜,買支雪條食好過食到成肚水,凍冰冰又無味⋯
2014-11-24
$49 (Other)
2014-11-22 1028 views
對夏天又愛又恨,愛它的藍天白雲,恨它的悶熱高溫。邊慶幸不用再大汗淋漓,邊依依不捨地換上冬裝,女人的心情既複雜又矛盾。在這夏天的尾聲,吃個韓式刨冰,冰涼一番。整條柯士甸路都是韓國菜,冰庫也是其中之一,但它以主打韓式甜品鶴立雞群。店很小,只有小量座位,但又不至於有壓逼感,還可以。牆上貼了甜品的圖片,有圖有真相。抹茶刨冰以小鐵桶上,我們非常樂意接受這冰涌挑戰。抹茶刨冰雖是一層緑一層白的,但撈在一起都滿有抹茶味。韓式刨冰放入口中感覺很幼細很滑,入口即融。上面鋪了紅豆和脆脆的燕麥,加了點甜味和不同的口感。芒果刨冰芒果味偏甜,不像新鮮芒果味。烘烤芝士豆蓉黏糕被牆上的圖片吸引,想試試,選了芝士味。兩大塊多士,上面灑滿黃豆粉,夾著黏糕和融掉的芝士。賣相一遍金黃,都幾靚。一拉開,看到藕斷絲連的黏糕,更想把它吃掉。多士幾薄,吃到黏糕軟軟的,像糯米糍的口感,把多士夾在一起都幾特別。想必下了很多芝士,味道很濃,但蓋過其他味。試過芝士味,對原味反有點興趣。由韓國人開的冰庫,小小的店內充斥著韓語,聽得同行的表妹很興奮,試著翻譯。不懂韓語的我,就感受著地道的氣氛和感覺。離開時,門外開始有人排隊,幸好我們來得早。

抹茶刨冰
芒果刨冰
芒果味偏甜,不像新鮮芒果味。
烘烤芝士豆蓉黏糕
2014-11-18
$45 (Last Night Supper)