2004-07-21 16 views
『只是很不耐煩地問我們想吃甚麼, 牛? 豬? 魚? 或甚麼? 』令我想起我上年情人節所發生的一模一樣,服務態度之差令到所有氣氛失去了。其實之前我留了評語在這裡,但不知何故被delete了。

其實之前我留了評語在這裡,但不知何故被delete了。
2004-01-13 22 views
有一回和朋友遊經石澳,驚見這間店子內點燃著一個又一個又大又美麗的洋燭,淡黃的燈影在窗邊透射出來, 浪漫醉人.心想如果有機會,一定進去品嚐. 幸好在openrice由找到有關這間店子的資料和食評. 看過全部也好評的食評之後, 滿心歡喜的準備來試一下.於是我在一個重要的日子裡,我帶著我重要的朋友來到這裡, 希望共享一頓美满的晚餐,留下美麗難忘的回憶.從這裡的食評知道她極受歡迎,所以一早便致電留座. 好不容易從市區轉車來到久仰大名的Black Sheep. 星期五晚上九時, 店內己座無虛席, 心裡暗想興幸早已訂了位子, 否則今晚一定要食"西北風"了.店內早已滿座,雖然感覺有點迫,但仍無損我們的致興. 老闆娘好像很忙似的, 久久也未有人來招待我們入坐, 我們唯有自行到那唯一一張二人枱(相信是我們的留座). 一會兒後, 終於有人來查問我們是否有訂位, 在確認過之後, 她便向我們展示當晚的餐牌便走開了, 並沒有像antoncat 那樣受到熱情的招待. (好識做咁介紹我先飲杯"熱檸檬汁+蜜糖"。-antoncat 日期:2001年03月13日)雖然餐牌是用英文寫的, 但我們研究了好一會兒還是沒甚頭緒
雖然餐牌是用英文寫的, 但我們研究了好一會兒還是沒甚頭緒, 而且我們也很少吃法國餐, 不懂前菜餐酒和主菜的配搭等等, 於是希望請老闆娘給我們介紹一下. 可是我們等了又等, 還是無法請她停下來, 而她每次走過也問我們選定了沒有, 語氣很急燥, 讓我們感到她好像想我會快點點菜, 快點吃罷, 快點結帳, 於是可以快點打洋等等. 我和朋友對望一下, 感到很驚訝和難受,本來很好的氣氛一下子給老闆娘打破了.
擾釀了一會兒, 在我們確定要點菜之後, 老闆娘"終於"肯停下來, 我請她介紹一下餐牌上的各樣食物, 但她只是很不耐煩地問我們想吃甚麼, 牛? 豬? 魚? 或甚麼? 我再想問前菜方面是否有甚麼出名,值得一試的東西, 她也似乎沒興趣多談, 我只能靠記憶中在這裡食評所提過的食品, 點了一個鵝肝, 還有甚麼牛油果(antocat, 2001/03/13), 主菜還是亳無頭緒, 唯有點牛扒好了. 當我還想點另一個主菜的時候, 她已離開了. 也別想請她給我們介紹一下餐酒方面該有甚麼配搭了.
我們兩人當場感到很失望, 為甚麼一間這樣備受讚賞, 環璄氣氛也一流的地方, 會配上這樣的服務態度和水平? 當中令我們更難受的, 是老闆娘原來也並不是那樣絕對的冷淡, 就我們觀察所發現, 老闆娘對外國人, 或是以英文說話的顧客特別照顧週到, 而且談笑風生, 熱情招待. 反之, 如果你並非以英語作為你的語言, 那樣很抱歉, 也許會受到如我們所遇到的冷淡對待.
而食物方面, 我們也感到那一份牛扒好像家裡煲瘦肉湯那樣的質感, 有點硬, 霉霉的感覺, 口感很差. 所以我們也一致認為是"差". 但客觀來說我則不敢斷言, 因為我也沒有試過正宗的法國餐呢. 至於那個鵝肝和牛油果算做不錯.
我認為, 做那樣講究的法國餐, 無論在食物質素和服務方面做要同樣盡力做好, 別以為單靠餐廳環境裝修就可以過得去.
好失望, 真的好失望,
一心以為可以享受一次浪漫和美味的法國餐.
星期日9pm先到, 得番四檯人~ 好o野~ 一個唔記得名o既凍湯, 我就覺得怪怪o地, 但男友就話唔錯~ 鵝肝都依然唔錯, 好濃~ 羊扒唔夠騷(當然有好多人唔食得騷啦), 叫五成變o左七成, 味道只係一般~ 牛柳乾得濟~唔好再退步啦~~~~~ >_<
星期日9pm先到, 得番四檯人~ 好o野~
鵝肝都依然唔錯, 好濃~
牛柳乾得濟~
唔好再退步啦~~~~~ >_<
2003-02-04 36 views
I have enjoyed the romatic dinner with my girl few months ago and great environment and deli. food.Of course goto Black Sheep at weekdays rather than weekend.Highly recommended to have a candle light dinner at there .....Cost for 2 people around $500..may be rather expensive but worth to have such great dinner at there especially with your girl..haha~~~
Weekday去, 全晚一共得五檯客~ 空間即刻變得足夠~~~ 食物水準都好好多~~~~~ <br>Duck Liver with Grape Sherry極品~~~~ 連grape都浸o左烈酒, 好香~~~~~ <br>Grilled Seabass, 魚夠鮮甜, 伴菜夠清, 全碟食晒, haha!!<br>Lam Chop, 個sauce好好, 無過肉o既鮮味~ <br>Pavlova, 好甜, 但士多啤梨剛好中和番, 好好味~ <br>開瓶費$100~ 埋單八百幾~ 今萬二分滿意~~~~~~~~~~~~
2002-12-22 8 views
聽o左兩年, 依家先有機會去~ 仲要同行唔係男朋友......唉........(同個朋友互相慶祝生日)<br>好浪漫又唔覺, 因為地方太細, 坐得幾迫o下, 如果情侶想談o下心都幾難~ 不過我偏好依類型好有民族feel o既裝修~ 露天位地下同每張檯面都點住大大個香薰蠟燭~ 又可以照明, 又可以令全間餐廳瀰漫一陣陣香味~ 牆壁上掛住一個一個羚羊角, 架上面放滿民族色彩擺設~ 連洗手間都幾靚喎~ <br>所有當晚provide o既食物就寫晒o係一個大黑板上~ 我o地兩個人點o左兩個洋蔥湯, 一個牛油果蟹肉沙律, 一客白酒煮青口($155), 一客羊架($175), 一客chocolate mousse ($85), 一客tiramisu ($85), 一杯lemonade~ 所有食物都唔錯, 當中最正係Chocolate mousse, 係我食過o既chocolate mousse最濃o既~~~~~ 但係杯lemonade好怪....落o左好多mint, 變o左一杯淨係飲到mint味o既"思樂冰", 成晚o既敗筆~<br>埋單$878~

<br>埋單$878~ 貴就貴d, 不過幾特別o既一餐~ 都值o既~
<br>原來佢地開多o左一間o係斜對面~ 不過無留意有幾大~
2002-10-03 11 views
一定係全香港最浪漫餐廳之一, 氣氛一流, 人客又唔多, 最o岩情侶拍拖去。菜式選擇唔多, 純屬貴精不貴多。
2001-07-05 6 views
成日都唔記得講呢間餐廳,查實真係幾正,環境好有特色,當然食物質素都唔錯啦.意大利雜菜凍湯睇落好大碗好RICH, 但原來好清新,好容易就飲晒一大碗店主好有心思,隨湯上o既Homemade 麵包連埋牛油同原個焗腍o左o既蒜頭,刮D 蒜頭同牛油搽麵包食,,好正呀!!!海鮮意粉雖然D 粉腍o左D, 但個汁好鮮甜,撈埋D 意粉食好好味,仲有好豐富新鮮o既海鮮,食得過燒羊架好味,但伴碟o既香草薯茸仲正,香草味o岩o岩好,食完仲想食甜品必食朱古力慕絲,勁濃勁香勁滑,一D 都唔甜,有資格成為HK The Best! 另外行o野Tiramisu 質素亦唔錯,掂!
2001-03-13 39 views
當晚天氣幾凍, 石澳更凍又大風一入到店內, 暖暖的, 因為點滿洋燭老板正用鮮花佈置, 見到我倆o個凍樣好識做咁介紹我先飲杯"熱檸檬汁+ 蜜糖" 。檸蜜飲得多, 但由心暖出o黎個感覺好正,小茶壺內放入數片檸檬葉, 檸檬香味不斷滲出, 令大部份寒意消除。牆上掛上兩塊餐牌,用粉筆寫上當日食物數量不多(餐湯兩款; 頭盤六七款; 主菜五六款; 另甜品獨立餐牌約五款)先Order 雜菜湯, 洋蔥湯各一, 先暖胃店子不大, 室內只能容納二十人室外十人, 地下鋪滿滕氈,室內燈光柔和, 主要靠門口兩支射燈射向珠片波反射出其餘當然係Candle Light 啦大大支圓柱型洋燭內有三個火頭在柔柔火光下如果配上紅酒再加上柔和音樂下, 非常識合拍拖門外掛上竹製風鈴, 間中傳來清脆鈴聲, 令人全身放鬆門樑上貼上兩顆大海星加上吊扇上貼滿螢光貼紙,成為店內特色10 分鐘後, 餐湯送到....................洋蔥湯用中式沙煲上(售仔食果種)滾熱! 大量煮得好淋o既洋蔥絲好好好好好好好好好味自問無辦法煮倒, 亦估唔到內裡除洋蔥外仲有乜跟湯送上芝士碎, 一定要落個湯好清好入味唔知點講, 自已試雜菜湯, 好濃
當晚天氣幾凍, 石澳更凍又大風
一入到店內, 暖暖的, 因為點滿洋燭
老板正用鮮花佈置, 見到我倆o個凍樣
牆上掛上兩塊餐牌,用粉筆寫上當日食物

先Order 雜菜湯, 洋蔥湯各一, 先暖胃
店子不大, 室內只能容納二十人
室外十人, 地下鋪滿滕氈,
室內燈光柔和, 主要靠門口兩支射燈射向珠片波反射出

其餘當然係Candle Light 啦

大大支圓柱型洋燭內有三個火頭
在柔柔火光下如果配上紅酒
再加上柔和音樂下, 非常識合拍拖
門外掛上竹製風鈴, 間中傳來清脆鈴聲, 令人全身放鬆
門樑上貼上兩顆大海星加上吊扇上貼滿螢光貼紙,成為店內特色

洋蔥湯用中式沙煲上(售仔食果種)
滾熱! 大量煮得好淋o既洋蔥絲

好好好好好好好好好味
自問無辦法煮倒, 亦估唔到內裡除洋蔥外仲有乜

跟湯送上芝士碎, 一定要落個湯好清好入味唔知點講, 自已試
雜菜湯, 好濃, 有溶晒o左薯仔, 西蘭花, 紅羅白
口感比較厚, 香濃, 我太太極喜歡得我就麻麻

各得所好

隨湯送上一竹籃法包

配上原個蒜頭(經油煮過, 極香) 、牛油

p.s. 初頭都唔知點處理個蒜頭, 好蠢咁推件法包上去,

食o左兩件先推敲倒點食...... 自己估啦)

個湯咁大,飲完都半飽, 但好滿意

再睇餐牌, 頭盤就要..........................經老板娘細心介紹

我揀Duck Liver w Sherry Sauce $95
太太揀Avocado & Crab Cocktail $95
幾片新鮮蔬菜放在白色圓碟上

中間一片煎香o左o既薯仔上面放上主角
兩片香煎鴨肝再淋上甜甜o既酒汁
鴨肝金黃色, 軟綿綿用刀叉切一少塊放到太太口中
從佢o既表情我已急不及待要切一塊俾自己

唔係誇張, 入口即溶, 香味四溢, 原來鴨肝係可似咁美味。
不消一會, 連中間一片煎香o左o既薯仔都食埋, 極品!

另一個頭盤
牛油果挖空, 釀入鮮蟹肉及沙律醬同牛油果肉,雪到凍凍的, 蟹肉鮮美加上牛油肉質感,好一個組合, 對於一個之前俾牛油嚇過o既我,對牛油果完全改觀, 同之前個頭盤比, 一冷一熱, 一個味濃一個清新, 感覺完全兩回事, 各有各好。

食完頭盤都差唔多飽o左一大半。

時間已達8 時, 人漸多,傾一陣計再叫主菜.....................

之前一晚打邊爐食得太多肉同太飽主菜只能叫一個兩份食
就要Grill King Prawn 啦$185
幾件薯仔伴碟, 兩隻大海虎蝦, 加上少少酸味o既汁料、海虎蝦o既鮮味本身已經不容置疑。
經過燒烤o既蝦頭, 蝦膏散著獨有o既香味,其實不用任何香料已經極之惹味

但配上橄欖油加少許檸檬汁又好突出
連伴碟o既薯仔都好好味
但太飽喇, 始終食剩兩粒

由於要趕返將軍澳睇九點半
所以匆匆上甜品
甜品前, 上toilet 先
布廉後, 右邊係廚房, 左邊先係Toilet
地方不大, 先經洗手盆, 再推門入內
有一棗紅色坐廁, 男仕小解時會有一個布公仔望住你, 望向右邊有一個用筲箕製作o既燈罩, 令一個平平無其o既廁格加添一份神秘。
洗手盆旁有籃毛巾, 店主幾細心周到

店主極力推介
Pavolva
由Order 到上檯都成10分鐘
Pavolva係乜呢? 店主話係澳州甜品

一隻白色小兜型圓碟上放上一件三角型蛋糕look 物體
表面斜斜插滿士多啤梨片
加上兩支生日洋燭

其實Pavolva並非蛋糕係餅底上加上蛋白同沙糖打成類似"梳乎厘" o既東西,外皮燒焦燒脆,表面斜斜插滿士多啤梨片,一匙羹從上切下, 放入口即化開, 好似只放進士多啤梨一樣。

如果只食下面的部份會太甜
但連士多啤梨一齊入口,酸酸的士多啤梨就中和o左甜味
果然出色!!!!!!!

總括來說, 以$660 埋單食到一餐咁滿意o既晚餐,真係物超所值

特別推介俾蜜運中男女, 餐後感情必能跨進一大步。

對於我o黎講Felix 之流反而令我食得不自在。
p.s. 逢星期五六日有新鮮空運海鮮
2000-01-01 37 views
Lovely place, especially at night when lots of candles been lighted. Good food. A must-go for lovers.