2023-06-25 598 views
位於荃灣站對出舊商場樓下小巷中間,第一次黎都需要搵咗一陣。好彩食物質素有保證,可惜堂食座位唔多,枱與枱之間亦比較狹窄。〰️🌟Egg Benedict評分: 4/5呢個早餐份量一啲都唔少,女仔一個人食夠哂飽。估唔到有煙三文魚沙侓伴碟,岩哂我呢啲重口味人士😋沙律菜有黑醋醬同藜麥,食落更加有口感同飽肚,值得前來一試~〰️#fat_factor_香港 #fat_factor_荃灣#fat_factor_cafe

〰️
🌟Egg Benedict
評分: 4/5

〰️
#fat_factor_香港
#fat_factor_荃灣
#fat_factor_cafe
2023-06-20 308 views
留白有日想食bagel諗起荃灣有間賣bagel既小店覺得心動不如行動收工去左買外賣叫左煙燻三文魚bagel同慢煮牛bagel我個人比較中意煙燻三文魚bagel鹹香既三文魚加口感爽脆既新鮮蔬菜搭埋cream cheese 同煙un 既bagel真係好夾(*๓´╰╯`๓)💜好欣賞呢個conbination🤣🤪唔知個bagel點整厚實得黎彈性好足一大淡咬落去識得回彈返上黎🤣🤣加埋表皮既罌粟籽,食落更卜卜脆☺慢煮牛bagel個包同三文魚一樣的不過個人覺得慢煮牛冇想像中林身感覺似食緊漢堡包
留白

🤪唔知個bagel點整
厚實得黎彈性好足
一大淡咬落去
識得回彈返上黎🤣🤣
加埋表皮既罌粟籽,食落更卜卜脆☺

慢煮牛bagel個包同三文魚一樣的
不過個人覺得慢煮牛冇想像中林身
感覺似食緊漢堡包
2023-03-17 1147 views
荃灣大窩口交界嘅商場地下有間cafe地點都幾隱蔽而且舖面唔係好大如果週末嘅午餐時間去都要等位食完又唔太好意思繼續坐因為等位嘅人都有啲多一邊希望佢哋可以生意滿滿財源滾滾一邊又會想可以坐耐啲chill多陣🥲咖啡方面合格未至於好出色☕️但價錢真係好抵飲性價比好高而嘢食方面大推bagels🥯今次食嘅伯爵蘋果/煙三文魚/慢煮雞胸我都覺得好食🤤麵包軟熟之餘汁醬款款分明恰到好處唔會過甜或過鹹雞胸亦都完全唔鞋口非常出色推介平日放假去想食個飽肚嘅早午餐如果週末假日去試食嘅話就可能冇辦法享受到箇中嘅樂趣🥲
荃灣大窩口交界嘅商場地下有間cafe

雞胸亦都完全唔鞋口非常出色

推介平日放假去想食個飽肚嘅早午餐
如果週末假日去試食嘅話
就可能冇辦法享受到箇中嘅樂趣🥲
$100 (Lunch)
2023-03-06 831 views
舖頭面積好細,連入口位都好迫窄…枱與枱距離好近,坐得好迫夾,一般傾偈,周圍嘅枱都會聽到你講乜嘢…舖頭與外面只有落地玻璃相隔,所以當你睇到出邊咁多人排隊嘅時候,都唔好意思慢慢食傾吓偈…🙄 食完嘢,仲有杯凍咖啡未飲晒,但係個侍應哥哥就會想吹你走咁…樓面只有一個侍應哥哥服務,但係佢長期都好似一舊雲咁🙄,一啲都唔醒目🙄相反,我覺得食物和咖啡都好好👍🏻 特別係個兩隻poached eggs, 做得剛剛好👍🏻 汁都調得好味😋
舖頭面積好細,連入口位都好迫窄…

2023-02-18
Type of Meal
Lunch
2023-01-10 1400 views
留白既Bagel真係好好食,鍾意食Bagel既朋友一定要去試·煙燻三文魚Bagel ($50)煙三文魚.番茄.洋蔥.忌廉芝士.沙律菠菜超多料份量十足最愛既肥仔忌廉芝士每食一啖都有係幸福既味道💛•蒜香欖油大蝦意粉 ($92)好多隻蝦微辣不過意粉淋咗d唔夠彈牙•蕉 ($55)好有誠意既甜品一半蕉一半雪糕仲有朱古力pancake,入面好似心太軟咁好正🤤•Hojicha Latte ($38)有靚拉花心情就會好☺️焙茶味再濃d會更正不過唔鍾意太濃既朋友會岩飲•Lemonade ($40)
煙燻三文魚Bagel ($50)
煙三文魚.番茄.洋蔥.忌廉芝士.沙律菠菜
超多料份量十足
最愛既肥仔忌廉芝士每食一啖都有
係幸福既味道💛
煙三文魚洋蔥Bagel

蒜香欖油大蝦意粉 ($92)
好多隻蝦
微辣
不過意粉淋咗d唔夠彈牙
蒜香欖油大蝦意粉

蕉 ($55)
好有誠意既甜品
一半蕉一半雪糕
仲有朱古力pancake,入面好似心太軟咁好正🤤

Hojicha Latte ($38)
有靚拉花心情就會好☺️
焙茶味再濃d會更正
不過唔鍾意太濃既朋友會岩飲
Hojicha  Latte

Lemonade ($40)
2023-01-04
Type of Meal
Dinner
煙三文魚洋蔥Bagel
Hojicha  Latte
  • 焙茶鮮奶
2023-01-04 686 views
🤑價錢約 $100🪑唔算好多位 外面有少少面壁嘅Bar 枱位置星期六去到 都有d人等Ⓙ Egg Benedict $78酸包上面有煙肉🥓同水波蛋🥚仲有沙律菜🥗同三文魚伴碟幾豐富幾抵食🤑 酸包亦唔會太硬Ⓙ 煙三文魚Bagel $50 🥯個bagel唔會太硬 而且三文魚都好新鮮加左杯bailey 朱古力🍫有少少酒香味唔會太濃 同個朱古力balance得幾好👍🏻

🤑價錢約 $100

仲有沙律菜🥗同三文魚伴碟
幾豐富幾抵食🤑 酸包亦唔會太硬

Ⓙ 煙三文魚Bagel $50 🥯
個bagel唔會太硬 而且三文魚都好新鮮
✍︎︎簡單嘅舖名「留白」已經給人舒服放鬆嘅感覺🌾一間位於荃灣街巷風格樸素嘅cafe價錢親民 菜式創意有心機(*¯︶¯*)煙熏三文魚貝果🥯$50煙三文魚l番茄l洋蔥l沙律菠菜l忌廉芝士脆卜卜嘅Bagel,紮實有咬口外皮灑滿罌粟籽,再額外添加口感每啖都食到三文魚,鹹鹹香香菜量尚算多,並新鮮爽口,健康感提升整個組合美味好夾,夾得嚟又新鮮開胃 (• ◡•)|❥下次會留肚食佢哋嘅份子料理甜品(´▽`)••••••••••••••••••••••••••••••🔎留白 荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場地下12號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
簡單嘅舖名「留白」
已經給人舒服放鬆嘅感覺🌾
一間位於荃灣街巷風格樸素嘅cafe
價錢親民 菜式創意有心機(*¯︶¯*)

煙熏三文魚貝果🥯$50
煙三文魚l番茄l洋蔥l沙律菠菜l忌廉芝士

脆卜卜嘅Bagel,紮實有咬口
外皮灑滿罌粟籽,再額外添加口感
每啖都食到三文魚,鹹鹹香香
菜量尚算多,並新鮮爽口,健康感提升
整個組合美味好夾,夾得嚟又新鮮開胃 (• ◡•)|

❥下次會留肚食佢哋嘅份子料理甜品(´▽`)
🔎留白
荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場地下12號舖
2022-12-27 442 views
喺荃灣區嚟講,呢間嘅我數一數二最鍾意嘅cafe ☕️ 除咗食物好味,舖頭細細地好cozy 嘅感覺。呢個Earl Grey cream + 🍏🥯 係我每一次都要嚟食嘅,茶味重蘋果又有焦糖味真係好夾。今次第一次嗌carbonara 但係一定唔會係最後一次,因為真係超級好味,佢有一個好邪惡好濃郁嘅醬料,pasta 又al dente,真係一個不得之了carbonara😋 呢間一定會再嚟!😋: 5/5💸: $110/ person

😋: 5/5
💸: $110/ person
.留白可以係同男朋友既「老地方」(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)唔算去好多次 但有熟悉感覺因為cafe係薈昌果頭 好方便所以有時想去cafe飲杯野就會話去果度啦重點幾次去都係要坐出面高櫈既位(≧▽≦)呢度有個好 就係平均價錢都相對算平絕對唔係「cafe就等於呃錢」幾十蚊一個bagel , 仲要有豐富餡料嘅同埋呢度係冇最低消費額試過有次只係想搵個地方坐下唔係特別想食嘢兩個人就去咗留白,叫咗一杯焙茶鮮奶同一份煙三文魚bagel. 呢個bagel每次必點 好好食好鍾意d醬 口感真係好豐富架!我相信呢一間依然會係我地閒時想去cafe既選擇仲有隔離果間🤪..#唯有食是最治癒的
留白可以係同男朋友既「老地方」(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
唔算去好多次 但有熟悉感覺
因為cafe係薈昌果頭 好方便
所以有時想去cafe飲杯野就會話去果度啦
重點幾次去都係要坐出面高櫈既位(≧▽≦)
呢度有個好 就係平均價錢都相對算平
絕對唔係「cafe就等於呃錢」
幾十蚊一個bagel , 仲要有豐富餡料嘅
同埋呢度係冇最低消費額
試過有次只係想搵個地方坐下
唔係特別想食嘢
呢個bagel每次必點 好好食
好鍾意d醬 口感真係好豐富架!
我相信呢一間依然會係我地閒時想去cafe既選擇
仲有隔離果間🤪
#唯有食是最治癒的

$50 (Tea)
2022-11-30 443 views
呢間cafe比較隱蔽,位於商場外嘅轉角位。門面都比想像中細,座位比較少,食晏時段就有機會要等位。.慢煮牛bagel $65Bagel表面鋪滿黑芝麻,口感煙靭而且充滿黑芝麻嘅香味。主角慢煮牛就有啲失色,肉質較靭,味道有啲淡。忌廉芝士同車打芝士反而係令成個bagel加分,份量好足之餘仲增加咗鹹味,食落好juicy。Egg Benedict $78水波蛋非常流心,假如用硬身嘅法包配上流心嘅蛋汁食,口感一流。旁邊附有三文魚同沙律菜。沙律菜加埋黑醋一齊食,味道酸酸地幾開胃。火龍果乳酪 $45乳酪質地濃稠,火龍果味都好濃郁,感覺好足料。📍 留白荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場地下12號舖
慢煮牛bagel $65
慢煮牛bagel
Egg Benedict $78
火龍果乳酪 $45
乳酪質地濃稠,火龍果味都好濃郁,感覺好足料。
火龍果乳酪
📍 留白
荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場地下12號舖
2022-11-25
$90 (Tea)
2022-11-25 341 views
回頭多次的Cafe ,很喜歡這裏的bagel,每次食完都好滿足!!Cafe座位比較少,繁忙時間可能要等位。喜歡非繁忙時段去,寧靜的環境下享受美食餐牌主打bagel/意粉,但每份餐都誠意十足📢注意餐廳只收現金!!沒有+1服務費(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)☁️ 煙燻三文魚Bagels煙三文魚、番茄、洋蔥、忌廉芝士、沙律菠菜對女生而言份量都頗大,很有誠意( '༥' )食了一半我都需要休息10分鐘才整個食完!!Bagel口感較結實,外脆內煙靭,面層很多芝麻,口感豐富!!煙三文魚大約有四五塊,連同蕃茄洋蔥菠菜一起食好滿足!!!!包塗滿忌廉芝士,好滋味ฅ •ﻌ•♡餡料實在太多會跌出來,最後都放棄用刀切,用紙巾包住食 哈哈!!☁️Espresso Tonic $40好大的一杯espresso tonic!!!好抵飲(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)湯力水獨特的苦味和咖啡的果酸是很match,中和了湯力水的苦。微苦中帶甜,夾帶着氣泡,層次較普通咖啡豐富。
回頭多次的Cafe ,
很喜歡這裏的bagel,每次食完都好滿足!!
Cafe座位比較少,繁忙時間可能要等位。
喜歡非繁忙時段去,寧靜的環境下享受美食
餐牌主打bagel/意粉,但每份餐都誠意十足

☁️ 煙燻三文魚Bagels
煙三文魚、番茄、洋蔥、忌廉芝士、沙律菠菜
對女生而言份量都頗大,很有誠意( '༥' )
食了一半我都需要休息10分鐘才整個食完!!
Bagel口感較結實,外脆內煙靭,
面層很多芝麻,口感豐富!!
煙三文魚大約有四五塊,連同蕃茄洋蔥菠菜一起食好滿足!!!!
包塗滿忌廉芝士,好滋味ฅ •ﻌ•♡
餡料實在太多會跌出來,最後都放棄用刀切,
用紙巾包住食 哈哈!!
Espresso  tonic

☁️Espresso Tonic $40
2022-11-22
$50 (Tea)
Espresso  tonic
  • 慢煮雞胸bagels
作為荃灣比較年輕嘅一班街坊,一定會聽過「留白Blank Cafe」呢間小店!位置唔算難搵,佢附近都有幾間似模似樣的café,應該都聚到一班鐘意嘆咖啡嘅食客。唔講咁多,小妹前前後後都去過不下十次,幾乎每次必點煙燻三文魚Bagels。個包好挺身,唔會太淰,鐘意呢款包嘅人一定唔會失望,上面仲撒滿芝麻,係一個點綴,個人黎講好滿足。廚師比嘅煙燻三文魚份量一啲都唔少,起碼有4至5塊大大塊,加埋cream cheese同沙津伴菜,足夠做一個飽肚嘅午餐!😊另外仲嗌咗個 Egg Benedict,價錢比一般西餐平20%,但份量同賣相唔會馬虎,有酸包、煙肉、水波蛋,側邊仲比埋煙燻三文魚同沙津菜,成碟嘢好吸引,上面仲撒咗啲香菜,調味都夠!今次講住嘢食先,下次再寫下佢地啲咖啡、特飲,都唔太差!☕🤤

Egg Benedict

今次講住嘢食先,下次再寫下佢地啲咖啡、特飲,都唔太差!☕🤤
Other Info. : 店內座位唔多,坐得可能有啲逼,但整體唔影響用餐;樓面店員得一位,大家要比啲耐性!
2021-02-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)
Egg Benedict
呢間係以前成日會去食既cafe,因為佢既bagel好好味,好耐冇去食過,最近諗起就去留食下先🤪🤪不過覺得以前好食啲🙈(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑Carbonara($88)個汁煮得好濃,份量都夠食既,味道方面不過不失喇,唔算好突出,食到最後略嫌佢有啲膩無食曬🙈🙈Early Grey Apple Bagel($45)呢個係次次黎食都會叫既一個Bagel🥰🥰個人黎講覺得幾岩女仔食,望落細腦個以為會食路飽,但其實食食下都好夠食😝😝青蘋果香甜爽脆,Bagel就煙煙韌韌,夾埋超多既earl grey醬勁夾,食完會想再食既感覺,不過男仔黎講就應該完全唔夠食🤣🤣Chicken Breast Bagel($60)食完個意粉,大食鬼男小編要叫多個bagel🫡記得以前食個雞胸係好嫩好juicy, 今次食番覺得佢柴左好多同縮左水,雖然都ok好食,但比以前個水準都係差左少少🙈🙈🙈Caramel Latte($25)咖啡都正常,口淡淡叫個焦糖味latte ,飲到一半郁覺得甜左少少,感覺有少少漏🫡價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑我地食咁多野都係210蚊左右,同埋都係飽肚既,意粉同咖啡既價錢同一般caf

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑

Carbonara($88)
Carbonara

Early Grey Apple Bagel($45)
Earl  Grey  Apple  Bagel

Chicken Breast Bagel($60)
Chicken  Breast  Bagel

Caramel Latte($25)
Caramel  Latte

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
我地食咁多野都係210蚊左右,同埋都係飽肚既,意粉同咖啡既價錢同一般cafe差不多,主要黎食bagel就可以😂

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
佢個位置都幾隱蔽架,未聽過/未去過既人都要時間搵下🤣🤣係係地鐵站行過去其中一個舊式商場既地下,啲商場都係啲80年代既feel,記得如果去食要預番啲時間去搵路呀🤪🤪

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
鋪面位置好細,大幾得4-5張2人枱,同埋都比較逼,不過因為唔會同時坐好多人,所以環境都唔算話係好嘈,都可以悠閑咁同朋友慢慢食傾下計🥰🥰

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑
記得早幾年前食佢啲bagel真係好好食好有驚喜,今次黎食番已經無以前個個超好食既感覺,但都ok既,意粉咖啡水準就一般,大家主要黎食bagel就可以😎
Carbonara
Earl  Grey  Apple  Bagel
Chicken  Breast  Bagel
Caramel  Latte
2022-09-12 579 views
去左荃灣有一間比較偏僻Cafe叫做留白, 門面不大,簡單裝修工業風,店內座位不算多食物:Egg Benedict賣相不錯,配合蛋黃醬朱道一流,蛋也是好流心面包好香脆,在旁附三文魚及沙律菜,相當開胃飲品Lattie拉花雖然一般,但奶泡绵滑而且咖啡好香☕

食物:
Egg Benedict
賣相不錯,配合蛋黃醬朱道一流,蛋也是好流心
面包好香脆,在旁附三文魚及沙律菜,相當開胃

飲品
Lattie
拉花雖然一般,但奶泡绵滑而且咖啡好香☕

• Egg Benedict
2022-09-08 570 views
慢煮雞胸BagelsBagel 不算出色不太鬆軟煙韌,但也有點嚼勁略有點乾撒面的芝麻不太突出整個bagel是由中間的餡料救了不少分數雞胸肉不嚡不柴不乾整個吃起來也算清新慢煮牛Bagels $65+$5(是日BAGEL)是日BAGEL 只是將原本撒在Bagel 面的芝麻換成了雜穀,但其實分別不大牛肉夠嫩,不韌不柴肉味道雖淡,勝在有芝士的鹹味調味卡邦尼意粉$88 朋友意見: 味道不錯,芝士夠多麵條也不會太淋,有咬口整體食物份量大份,能夠果腹抺茶鮮奶 $38焙茶鮮奶$42焙茶味出, 奶味也夠2者配合得很不錯火龍果乳酪$48火龍果味很足夠,很足料
慢煮雞胸Bagels
慢煮雞胸Bagels
Bagel 不算出色
不太鬆軟煙韌,但也有點嚼勁
略有點乾
撒面的芝麻不太突出
整個bagel是由中間的餡料救了不少分數
雞胸肉不嚡不柴不乾
整個吃起來也算清新

慢煮牛Bagels $65+$5(是日BAGEL)
慢煮牛Bagels
但其實分別不大
慢煮牛Bagels
牛肉夠嫩,不韌不柴
肉味道雖淡,勝在有芝士的鹹味調味

卡邦尼意粉$88
卡邦尼意粉
朋友意見: 味道不錯,芝士夠多
麵條也不會太淋,有咬口

整體食物份量大份,能夠果腹

抺茶鮮奶 $38
抺茶鮮奶
焙茶鮮奶$42
凍焙茶鮮奶
焙茶味出, 奶味也夠
2者配合得很不錯
火龍果乳酪$48
火龍果乳酪
火龍果味很足夠,很足料

Other Info. : 因為店比較小,所以等了又等,差不多用了半小時才等到2枱2位客人離開,方可入座 等了比較久,但也坐了久 也明白到坐了入店,雖然店很少,但不太有侷促的感覺 看到不少顧客也是獨自來,看著書本,吃著BAGEL, 喝著杯咖啡,很不寫意
2022-09-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)